Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

23 november

 

1964: The Beatles – I Feel Fine

We mogen jullie vandaag verwelkomen op alweer de 500ste editie van de blog Het Collectief Geheugen!

The Beatles doen op 23 november 1962 in de St. James’ Church Hall in Londen een auditie bij BBC Television. Deze komt er nadat een fan, David Smith, hen had aanbevolen. De omroep ging ervan uit dat hij de manager van de groep was en ging in op het aanbod. Smith bezorgde de bevestiging aan Clive Epstein (de broer van manager Brian), die de auditie regelde. Vier dagen later ligt een brief in de brievenbus waarin The Beatles vriendelijk bedankt maar afgewezen worden!

Op dezelfde dag in 1964 wordt van de groep ‘I Feel Fine’ in de VS op single uitgebracht. Op de B-kant staat ‘She’s A Woman’. Beide nummers worden hits in de Billboard Hot 100. ‘I Feel Fine’ is al de 8ste single van The Fab Four dat jaar en hun 6de Amerikaanse n°1. Het was tevens de allereerste n°1 in de Nederlandse Top 40, die begin januari 1965 van start ging. ‘She’s A Woman’, in 1991 gecoverd door Scritti Politti & Shabba Ranks, bereikt in de VS de n°4.

De meeste B-kanten worden stuk voor stuk top 10-hits. Hierdoor scoren The Beatles in 1964 maar liefst 19 top 10-hits in de Billboard Hot 100.

 


 

1995/1981: Foreigner – Urgent

De Amerikaanse soulzanger/saxofonist Junior Walker overlijdt op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

De als Autry DeWalt geboren zanger werkt aanvankelijk voor het Harvey-platenlabel van Harvey Fuqua. In 1964 verkoopt Harvey zijn label aan zijn zwager Berry Gordy Jr. Ook Junior Walker maakt de overstap. Samen met The All Stars scoorde hij in de 60s hits als ‘How Sweet It Is (To Be Loved By You)’, ‘Roadrunner’ en ‘What Does It Take To Win Your Love’. In de 70s werkt hij samen met producer Johnny Bristol.

Junior Walker speelde ook saxofoon op ‘Urgent’, in de herfst van 1981 de 5de van 9 Amerikaanse top 10-hits voor de band Foreigner. Het nummer staat op het 4de album ‘4’ en werd geproducet door Robert ‘Mutt’ Lange, die destijds vooral bekend was voor zijn werk voor AC/DC. Later ging hij zowel zakelijk als privé een succesvol verbond aan met Shania Twain. Foreigner ging mee met zijn tijd, waardoor ook de synthesizer zijn intrede deed in hun sound. Een jonge, toen nog onbekende Thomas Dolby programmeerde de synths op ‘Urgent’. De single stond een hele maand op n°4 in de Billboard Hot 100 en hield het 17 weken vol in de top 40.

 


 

1982: Sting – Spread A Little Happiness

Sting (°2 oktober 1951 als Gordon Sumner) bracht na de split van The Police in 1985 met ‘The Dream Of The Blue Turtles’ zijn eerste soloalbum uit.

Maar reeds 3 jaar daarvoor maakte hij op zijn eentje al een zijsprongetje. Onze stekelige vriend verkondigde in ‘Spread A Little Happiness’ een bijzonder positieve boodschap.

Het nummer is een compositie uit 1929 van Vivian Ellis voor de musical Mr. Cinders.

Sting coverde het nummer voor de filmversie van het door Dennis Potter in 1976 geschreven toneelstuk Brimstone & Treacle. Hij speelde zelf ook een rolletje. Het was na Quadrophenia (1979), Radio On (1979), The Great Rock ‘n’ Roll Swindle (1980) en Artemis 81 (1981) al zijn 5de acteerprestatie.

Met zijn eerste solosingle ‘Spread A Little Happiness’ scoorde Sting in het najaar van 1982 een Britse top 20-hit.

 


 

Classic n°1 1992 (VS): The Heights – How Do You Talk To An Angel

The Heights was een muzikale tv-serie die slechts van augustus tot november 1992 op de Amerikaanse tv-zender Fox werd uitgezonden. De reeks vertelde het verhaal over de fictieve band The Heights, bestaande uit jongvolwassenen uit enkele middenklassengezinnen.

Elke aflevering werd er een eigen nummer in gespeeld. Een van de liedjes was ‘How Do You Talk To An Angel’. Het werd geschreven door Barry Coffing en het schrijversechtpaar Steve en Stephanie Tyrell. Steve had zijn sporen al verdiend als componist in samenwerking met het legendarische songwritersduo Burt Bacharach & Hal David, o.a. voor Dionne Warwick en B.J. Thomas. Hij werkte in 1969 mee aan de classic ‘Raindrops Keep Fallin’ On My Head’, het Oscar-winnende lied uit Butch Cassidy & The Sundance Kid.

Later maakte hij nog filmmuziek voor o.a. Mystic Pizza, That Thing You Do, Father Of The Bride en The Brady Bunch Movie.

‘How Do You Talk To An Angel’ stond vanaf 14 november 1992 gedurende 2 weken aan de top van de Billboard Hot 100. Het was de eerste keer sinds Jan Hammers ‘Miami Vice Theme’ dat er nog eens een tv-tune op n°1 stond in de VS. Het nummer werd in 1993 genomineerd voor een Emmy Award, maar verloor van Liza Minnelli’s ‘Sorry I Asked’. In Europa was de Ultratop de enige hitlijst waar het een behoorlijke hit werd, n°12 in februari 1993.

Het succes van de single straalde niet af op de tv-reeks. Een week nadat ‘How Do You Talk To An Angel’ van de n°1 werd gestoten, werd de serie gecanceld.

Jamie Walters, de zanger van de band en tevens de hoofdvertolker in The Heights, scoorde in 1994 als soloartiest nog een Amerikaanse top 20-hit met ‘Hold On’.

 

De Amerikaanse top 5 van 23 november 1992

 

1     1     The Heights – How Do You Talk To An Angel

2     4     Shai – If I Ever Fall In Love

3     3     P.M. Dawn – I’d Die Without You

4     2     Boyz II Men – End Of The Road

5     6     Wreckx-N-Effect – Rump Shaker

 

23 november in…

 

1923: De eerste Belgische omroep Radio Belgique start met zijn eerste uitzendingen. Het is een initiatief van SBR, een producent van radiotoestellen. In 1930 gaat de zender op in de NIR. In 1960 volgt de splitsing tussen BRT en RTBF.

1963: Op de BBC wordt de eerste aflevering van de sf-serie Doctor Who uitgezonden. Tot 1986 spelen 6 acteurs de rol van de kosmische Time Lord. Daarna verdween de reeks tot 2005. Tussendoor werden nog wel enkele tv-films ingeblikt. Jodie Whittaker zal volgend jaar de 5de Doctor spelen, de 12de in totaal (Paul McGann, de Time Lord uit de tv-films, en John Hurt die als gastrol een oude Doctor speelde, niet meegerekend). In 1988 scoorden The Timelords een Britse n°1-hit met ‘Doctorin’ The Tardis’, geïnspireerd op de tv-serie en met het iconische tv-thema als sample.

1968: Led Zeppelin-manager Peter Grant sluit een bijzonder lucratieve deal met Atlantic Records. De groep krijgt een voorschot van 200.000 dollar voor het maken van 5 albums. Bovendien beschikken ze over totale vrijheid wat betreft songs, artwork, foto’s, promotie en het imago van de band.

1974: Billy Swan staat op n°1 in de Billboard Hot 100 met ‘I Can Help’, zijn enige hit in de VS. In Europa worden ‘I’m Her Fool’, ‘Everything’s The Same’ en ‘Just Want To Taste Your Wine’ ook behoorlijke hits.

1976: Nauwelijks 10 uur na zijn laatste arrestatie wordt Jerry Lee Lewis opnieuw in de boeien geslagen nadat hij nabij Graceland, het landgoed van Elvis Presley, in een dronken bui met een pistool een gesprek met The King wil afdwingen.

1989: Paul McCartney treedt tijdens zijn wereldtournee voor het eerst sinds 1976 weer op in de VS.

1995: Garbage maakt in The Forum in Kentish Town, Londen zijn Britse livedebuut.

2004: De populaire Nederlandse radio- en tv-presentator Wim Rigter verliest op 37-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. Hij presenteerde o.a. programma’s als Arbeidsvitaminen op de radio en TopPop Non Stop op tv. Twee jaar later, in oktober 2006, overleed ook Wims enige zus Susan op 37-jarige leeftijd aan kanker.

2009: Pim Koopman, drummer en medeoprichter van de Nederlandse band Kayak, overlijdt op 56-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Na zijn vertrek bij Kayak in 1976 werd hij producer voor o.a. Pussycat, Maywood, Time Bandits, Sandy Coast, Robby Valentine en Valensia. Koopman componeerde tevens muziek voor films als Dokter Vlimmen en Kort Amerikaans, en was in 1979 ook medeoprichter van de band Diesel en in 1983 van The President.

 

Denis
23/11/2017
22 november

 

1973: Status Quo – Caroline

Status Quo werd al in 1962 opgericht door Francis Rossi en Alan Lancaster. Ze heten dan The Spectres. In 1967 dopen ze de naam om in Status Quo en een jaar later scoren ze hun eerste hits. O.a. ‘Pictures Of Matchstick Men’ is meteen goed voor de top 10 in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Het zou echter nog 7 jaar duren eer ze in de rest van Europa doorbraken. Dat gebeurde in de lente van 1975 met de n°1-hit 'Down Down'.

Voor die grote doorbraak scoorde Status Quo al hits in de UK met o.a. ‘Ice In The Sun’, ‘Down The Dustpipe’ en ‘Paper Plane’. 'Caroline' was in november 1973 de eerste Britse top 5-hit voor het vierakkoordenkwartet. Het nummer staat op het 6de album ‘Hello!’. Ze speelden het ook tijdens Live Aid in juli 1985 en het zit in de setlist van hun huidige akoestische tournee. Vorig jaar oktober verscheen ‘Aquostic II: That’s A Fact’, net als het eerste volume een bloemlezing van de hits in een akoestisch jasje.

Een week na de release deelde medeoprichter Rick Parfitt mee dat hij niet meer op het podium zou staan. Hij had eerder dat jaar een zoveelste hartaanval overleefd. Twee maanden later, op 24 december 2016, overleed Parfitt op 68-jarige leeftijd.

 


 

1982: Tears For Fears – Mad World

Curt Smith (°24 juni 1961) en Roland Orzabal (°22 augustus 1961) ontmoeten elkaar in 1974 en vormen samen met o.a. Rob Fisher (later van Naked Eyes en Climie Fisher) de band Neon. Korte tijd later scheiden hun wegen om elkaar opnieuw te kruisen in 1978. In 1981 wordt dan Tears For Fears een feit. De groepsnaam slaat op de primal scream-theorie van psychotherapeut Arthur Janov.

De eerste single ‘Suffer The Children’ wordt in 1981 geen succes. De opvolger ‘Pale Shelter’ is enkel in Canada een verrassende top 15-hit.

Met ‘Mad World’ breekt de groep in het najaar van 1982 door in de UK. De single staat in november in de top 3 en is er na de n°2-hit ‘Everybody Wants To Rule The World’ uit 1985 de op één na grootste hit voor Tears For Fears. ‘Shout’, hun grootste hit bij ons, bleef er op n°4 steken. ‘Mad World’ staat op het debuutalbum ‘The Hurting’, dat in maart 1983 werd uitgebracht.

Roland Orzabal schreef het in 1981. Geïnspireerd door ‘Girls On Film’ wou hij ook een newwavehit schrijven. Aanvankelijk zong hij het zelf in, maar uiteindelijk koos men voor de door Curt Smith gezongen versie. In eerste instantie was ‘Mad World’ de B-kant van ‘Pale Shelter’, maar de platenmaatschappij zag er hitpotentie in. De producers zijn Ross Cullum en Chris Hughes, een voormalige drummer bij Adam & The Ants.

In 2001 werd ‘Mad World’ voor de film Donnie Darko op een bijzonder knappe manier gecoverd door Gary Jules & Michael Andrews, die er twee jaar later de felbegeerde Britse kerst-n°1 op na hielden en daarmee ‘Christmas Time (Don’t Let The Bells End)’ van The Darkness de loef afstaken. Sindsdien is het aantal covers van ‘Mad World’, vaak in allerlei reality-tv-zangwedstrijden, niet meer bij te houden.

In Vlaanderen was ‘Change’ in april 1983 de eerste hit voor Tears For Fears. Onlangs verscheen van het duo het verzamelalbum ‘Rule The World’ met twee nieuwe nummers, waaronder de single ‘I Love You But I’m Lost’, meegeschreven door Bastille-frontman Dan Smith!

 


 

1998: Queen & Wyclef Jean feat. Pras & Free – Another One Bites The Dust

Met de regelmaat van de klok verschijnen er onuitgebrachte nummers of bewerkingen van oude Queen-nummers. Wyclef Jeans versie van 'Another One Bites The Dust' uit 1998, samen met Wyclefs mede-Fugee Pras (Michel) en rapster Free, komt uit de film Small Soldiers.

Over het algemeen was het overal een redelijk bescheiden hit. Enkel in de Britse charts wist het nummer in november 1998 de top 5 te bereiken. Ook in Finland (n°7) en Nieuw-Zeeland (n°9) stond de single in de top 10. In de Ultratop was hij nog goed voor een behoorlijke n°13.

De videoclip werd geregisseerd door Michel Gondry, die ook al clips voor o.a. Radiohead, Björk, Jamiroquai, Beck en The Chemical Brothers inblikte en met o.a. Eternal Sunshine Of The Spotless Mind en The Green Hornet een succesvolle overgang naar het witte doek maakte.

‘Another One Bites The Dust’ werd in drie verschillende versies een hit. Naast het origineel van Queen uit 1980 en de Wyclef Jean-versie wist ook een danceversie met Captain Jack in 1996 nipt de Vlaamse chart te bereiken. In Nederland werd het een top 15-hit.

 


 

Classic n°1 1969 (NL): Fleetwood Mac – Oh Well

Peter Green zat samen met Mick Fleetwood en John McVie in John Mayall & His Bluesbreakers. In 1967 vatte hij het idee op om met Fleetwood en McVie zelf een band te beginnen, naast die van John Mayall. Het hobbyproject groeide al vlug uit tot een volwaardige band. Fleetwood Mac was een feit.

Kort daarna kwam Christine Perfect van de band Chicken Shack, later mevrouw McVie, erbij.

Met ‘Black Magic Woman’, ‘Need Your Love So Bad’, ‘Albatross’ en ‘Man Of The World’ scoorde de Britse band in 1968/1969 al enkele flinke hits.

In 1969 verscheen 'Then Play On', het 3de Fleetwood Mac-album en het laatste met Peter Green. 'Oh Well', geschreven door Green, werd daaruit in de meeste landen de eerste single en meteen ook de eerste hit voor de band. Het nummer wordt gezien als een van de eerste songs die een cross-over zijn tussen bluesrock en heavy metal, een stijl die o.a. door Led Zeppelin verder werd uitgebouwd.

Op 1 november 1969 was ‘Oh Well’ de allereerste Alarmschijf van Radio Veronica. Wekelijks kwamen de medewerkers van het radiostation (toen nog een zeezender) bij elkaar om de beste nieuwe single te kiezen. Het nummer dat werd gekozen (al dan niet gepusht door platenmaatschappijen) had meestal garantie op een dikke hit. Nadien koos zowat elke radio-omroep zijn eigen Paradeplaat (TROS), Troetelschijf (NCRV) of andere Hot Shots. Drie weken later was ‘Oh Well’ meteen goed voor 4 weken op n°1 in Nederland. In de meeste Europese landen, o.a. Vlaanderen, werd het een top 5-hit. In de Britse top 40 bleef de single op n°2 steken, achter ‘Sugar Sugar’ van The Archies.

Exact 20 jaar later maakte de Duitse dj/producer Ackim Faulker onder de naam Oh Well een dancebewerking van de classic en scoorde er een bescheiden hit mee. Nadien deed hij hetzelfde met ‘Radar Love’ van Golden Earring.

Peter Green moest vanwege zijn aanhoudende lsd-verslaving en zijn daaruit volgende schizofrenie in 1970 Fleetwood Mac verlaten. Met de band ging het na het vertrek van Green steil bergaf. Gitarist Danny Kirwan werd ontslagen vanwege zijn ziekelijke plankenkoorts, zijn opvolger moest vertrekken nadat hij een relatie had met Micks vrouw, en Jeremy Spencer, lid van het eerste uur, verdween midden in een Amerikaanse tournee om zich aan te sluiten bij een sekte! Fleetwood Mac zou pas herrijzen in 1975, met de komst van de Amerikanen Lindsey Buckingham en Stevie Nicks.

Peter Green werd er vorige maand 71.

 

De Nederlandse top 5 van 22 november 1969

 

1     5     Fleetwood Mac – Oh Well

2     3     Percy Sledge – My Special Prayer

3     1     Ekseption – Air

4     7     Elvis Presley – Suspicious Minds

5     2     The Beatles – Come Together

 

22 november in…

 

1957: Paul Simon en Art Garfunkel staan als Tom & Jerry in de tv-show American Bandstand.

1963: Phil Spector, die dat jaar grote hits scoorde met o.a. The Ronettes en The Crystals, brengt een langverwacht kerstalbum uit. Maar de moord op John F. Kennedy dompelt de VS in rouw en dat heeft zijn weerslag op de platenverkoop. Het kerstalbum flopt dan ook jammerlijk. Pas in januari 1964, met de komst van The Beatles, fleurt de Amerikaanse muziekverkoop weer.

1965: Bob Dylan huwt in New York met Sara Lownds. Op 1 maart 1977 volgt de echtscheiding. Dylan schrijft voor haar het nummer ‘Sara’. Het is een van de weinige nummers die geïnspireerd zijn door Bobs privéleven. ‘Sara’ staat in 1976 op zijn 17de album ‘Desire’.

1968: ‘The Beatles’ (ofte ‘The White Album’), het dubbele 9de studioalbum van The Fab Four, ligt in de platenwinkel.

1975: KC & The Sunshine Band staat op n°1 in de VS met ‘That’s The Way I Like It’, de 2de van 5 Amerikaanse n°1-hits voor de discofunkband uit Californië.

1977: Boney M. scoort met ‘Belfast’ zijn 4de opeenvolgende n°1 in Vlaanderen.

1986: ‘Human’ van The Human League is de 8ste Britse single die in 1986 op n°1 staat in de Billboard Hot 100.

1997: Michael Hutchence, frontman van INXS, wordt levenloos en naakt aangetroffen in zijn kamer in het Ritz Carlton Hotel in Sydney. Men vermoedt dat een uit de hand gelopen seksspel hem fataal werd. Hutchence werd 37 jaar.

 

Denis
22/11/2017
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?