Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

30 maart

 

2004/1961/1981: Timi Yuro - Hurt

De Amerikaanse zangeres Timi Yuro (°4 augustus 1941 als Rosemary Timotea Aurro) overlijdt in Las Vegas op 63-jarige leeftijd aan kanker. Yuro wordt algemeen beschouwd als één van de eerste zogenaamde blue-eyed soul-artiesten.

Ze is het meest bekend van het nummer ‘Hurt’. In 1954 werd het voor het eerst als single uitgebracht door Roy Hamilton. In 1961 is het voor Timi Yuro een Amerikaanse top 5-hit. Ook de opvolger ‘What’s The Matter Baby (Is It Hurting You?)’, in 1980 een top 10-hit voor Ellen Foley, is een succes in de Billboard Hot 100.

Eind jaren ’60 trekt ze zich terug uit de muziekwereld. Maar wanneer ze in 1981 wordt uitgenodigd als hoofdgast voor het eerste tv-gala van de Platen 10-daagse en er haar hit ‘Hurt’ zingt, stijgt de interesse in haar repertoire opnieuw. Ze neemt een nieuwe versie van de classic op waarna deze in het najaar van 1981 een top 10-hit wordt in Vlaanderen en Nederland. Het album ‘All Alone Am I’ werd zelfs een n°1 in de Nederlandse LP Top 50. Yuro vestigde zich tijdelijk in Nederland.

Voor het Nederlandse/Vlaamse succes werd bij Timi keelkanker vastgesteld maar ze herstelt. In 1984 keert de ziekte terug waardoor ze haar zangcarrière vroegtijdig moet beëindigen. Ze keert in de 80s terug naar de VS. Haar laatste album dateert uit 1982. ‘Today’ nam ze op met haar goede vriend Willie Nelson.

 


 

1982: ABC – Poison Arrow

ABC was de eerste band waarmee Trevor Horn als producer wereldwijd doorbrak.

Hij had met het Britse duo Dollar al wel enkele hitjes in Groot-Brittannië gescoord maar pas met het ABC-album 'The Lexicon Of Love' sloeg het succes over naar de rest van de wereld. De lp haalde de n°1 in de Britse albumchart. Trevor Horne werkte hiervoor samen met Anne Dudley en JJ Jeczalik, later de motor achter The Art Of Noise. 'Poison Arrow' was in maart 1982 de eerste hit voor ABC, n°6 in de Britse top 40 en n°19 in de Ultratop.

ABC ontstond in 1980 uit de groep Vice Versa die keyboardspelers Stephen Singleton en Mark White in 1977 hadden opgericht. Wanneer popjournalist Martin Fry het duo vervoegt, ligt de line-up van ABC vast. In de herfst van 1981 werd ‘Tears Are Not Enough’ een eerste Britse top 20-hit. 

 


 

1985: Stephen ‘Tin Tin’ Duffy – Kiss Me

Anne Dudley en JJ Jeczalik van The Art Of Noise waren ook producers van deze Britse top 5-hit uit maart 1985.

Stephen Duffy was in 1978 samen met John Taylor en Nick Rhodes oprichter en zanger van Duran Duran maar verliet de groep een jaar later al om de groep Tin Tin op te richten.

De hitversie van 'Kiss Me' was al de derde versie die werd uitgebracht. In Vlaanderen werd het in juni 1985 een top 15-hit.

Daarna volgden nog enkele projecten. Hij werkte samen met o.a. Alex James van Blur en in 2004 stond Robbie Williams op n°1 in de Britse top 40 met 'Radio', een nummer mee geschreven door Duffy.

In 2005 was hij co-auteur en producer van het Robbie Williams-album 'Intensive Care', met o.a. de hits 'Tripping', 'Advertising Space' en 'Sin Sin Sin'.

 


 

Classic n°1 1991: Seal - Crazy

Met een naam als Sealhenry Olusegum Adelola Samuel breek je moeilijk potten in de muziekbusiness. Deze uit een Nigeriaanse moeder en een Braziliaanse vader geboren zanger (°19 februari 1963) koos dan ook kortweg voor Seal als artiestennaam.

Seal studeerde af als architect en werkte in die hoedanigheid een tijdje in Londen. In 1987 zit hij in de funkband Push met wie hij door Japan toert. Daarna is hij nog lid van een Thaise bluesgroep en reist hij op zijn eentje door India.

De eerste keer dat we kennis maken met Seal is als vocalist op ‘Superfly Guy’ van S-Express, de opvolger van de n°1-hit ‘Theme From S-Express’ en een Britse top 5-hit in de zomer van 1988. Hij is ook te zien in de videoclip.

De carrière van Seal komt in een stroomversnelling wanneer hij door dj/producer Adamski gevraagd wordt om zijn nummer ‘Killer’ in te zingen. Het wordt een gigantische Europese hit, n°1 in de Britse top 40 en Ultratop. De samenwerking eindigt echter in mineur omdat Seal geen credits kreeg voor het nummer dat hij mee schreef.

Dankzij dit succes krijgt Seal een platencontract bij ZTT Records van producer Trevor Horn en muziekjournalist Paul Morley. In mei 1991 ligt het titelloze debuutalbum in de winkel. Trevor Horn is producer van dienst. Hij had zich na zijn periode bij The Buggles toegespitst op het producen van o.a. Yes (waar hij ook deel van uitmaakte), Frankie Goes To Hollywood, ABC, Grace Jones en Propaganda.

‘Crazy’ werd in het voorjaar als voorloper van het album uitgebracht. In de Britse top 40 was hij goed voor de top 5 en het werd Seals eerste Amerikaanse top 10-hit. In Vlaanderen, Nederland, Zweden en Zwitserland deed hij nog beter. ‘Crazy’ stond in deze landen op n°1. In de Ultratop bezet hij vanaf 16 maart 1991 gedurende 3 weken de koppositie. Het is bij ons zijn enige top 10-hit.

De volgende singles ‘Future Love Paradise’ en ‘The Beginning’ werden ook hits. Hij nam ook een nieuwe versie op van ‘Killer’. Daarna werd het een tijdje stil rond de zanger met het pokdalige gezicht. In 1994 verscheen het tweede album ‘Seal II’. De plaat was een stuk minder succesvol. Pas wanneer de derde (aanvankelijk geflopte) single ‘Kiss From A Rose’ in 1995 wordt heruitgebracht nadat het gebruikt wordt in de soundtrack van Batman Forever, wordt het een megahit, o.a. een n°1 in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en Australië.

In november 2015 verscheen ‘7’, het meest recente album van Seal.

 

De top 5 van 30 maart 1991

 

1     1     Seal - Crazy

2     2     Raymond van het Groenewoud - Liefde voor muziek

3     6     Stevie B. - Because I Love You (The Postman Song)

4     3     B. B. Jerome & The Bang Gang - Shock Rock

5     4     Chris Isaak - Wicked Game

 

Vandaag in…

 

1963: The Chiffons staan op n°1 in de VS met ‘He’s So Fine’. George Harrison zou later royalty’s moeten afstaan omdat zijn ‘My Sweet Lord’ te zeer zou lijken op de Chiffons-hit.

1967: In de studio van fotograaf Michael Cooper in Chelsea worden foto’s van The Beatles gemaakt die worden gebruikt voor de iconische platenhoes van ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Peter Blake en zijn vrouw Jann Haworth ontwerpen de hoes.

1976: The Sex Pistols spelen voor 50 toeschouwers hun eerste betalende optreden in de Londense 100 Club.

1986: Falco is de eerste Duitstalige artiest die op n°1 staat in de VS. ‘Rock Me Amadeus’ voert de Billboard Hot 100 gedurende 3 weken aan. Nena was met ’99 Luftballons’ in 1984 op n°2 gestrand.

1991: Van het album ‘The Greatest Hits’ van Eurythmics worden meer exemplaren verkocht dan van de 6 volgende platen in de Britse albumchart samen.

1996: The Prodigy staat op n°1 in de Britse top 40 met ‘Firestarter’.

 

Denis
30/03/2017
29 maart

 

1969: Louis Neefs – Jennifer Jennings

Het 14de Eurovisiesongfestival in Madrid kent een ongeziene climax. Na de puntentelling blijkt dat maar liefst 4 landen met een ex aequo aan de leiding staan. Het oorverdovende applaus van het publiek verandert plots in een merkwaardige stilte. Er ontstond verwarring, niet in het minst bij presentatrice Laurita Valenzuela. Ze haalde er Eurovisie-waarnemer Clifford Brown bij, die bevestigde dat er wel degelijk 4 winnaars zijn. Verbouwereerd kondigde de gastvrouw één voor één het Verenigd Koninkrijk (Lulu met ‘Boom Bang – A Bang’, de topfavoriet die avond), Spanje (Salomé met ‘Viva Cantando’), Nederland (Lenny Kuhr met ‘De Troubadour’) en Frankrijk (Frida Boccara met ‘Un Jour, Un Enfant’) aan als winnaars. Voor België nam Louis Neefs een tweede keer deel. Net als in 1967 met ‘Ik Heb Zorgen’ eindigde de bard uit Gierle met ‘Jennifer Jennings’ op een 7de plaats.

Het imago van het Songfestival had evenwel een ferme deuk gekregen. Vooral de Scandinavische landen reageerden furieus. In 1970 lieten dan ook 5 landen de liedjeswedstrijd links liggen waardoor het deelnemersveld werd beperkt tot 12 landen. Om een dergelijk débacle te vermijden zouden bij een ex aequo de winnende liedjes opnieuw moeten worden gezongen waarna uiteindelijk een favoriet zou worden gekozen. Zo ver kwam het gelukkig niet. Dana bezorgde Ierland in 1970 in Amsterdam een eerste overwinning met ‘All Kinds Of Everything’. Ze ging daarmee Mary Hopkin voor het Verenigd Koninkrijk vooraf met ‘Knock Knock (Who’s There?)’.

 


 

1984: Cyndi Lauper – Girls Just Want To Have Fun

In 1984 schreef Cyndi Lauper (°22 juni 1953) Amerikaanse muziekgeschiedenis door als eerste vrouwelijke artieste met vier singles uit haar debuutalbum 'She's So Unusual' de top 5 van de Billboard Hot 100 te bereiken. In 1985 kreeg ze de Grammy Award voor beste nieuwe artieste.

Ze won naast die Grammy nadien zowat alle grote prijzen, een Emmy, een Tony, een MTV en een Billboard Award.

Cyndi zat in de 70s in een reeks coverbands. In 1977 liep ze een ernstige beschadiging aan haar stembanden op. Volgens de artsen zou ze nooit meer kunnen zingen. Maar dankzij haar stemcoach kreeg ze langzaamaan haar stem terug. In 1980 bracht ze met haar band Blue Angel een debuutalbum uit. Het werd een flop maar muziekmagazine Rolling Stone verkoos het tot één van de 100 beste new wave-albums. Nadien kreeg ze opnieuw stemproblemen en nam jobs aan als serveerster en verkoopster in kledingwinkels.

In oktober 1983 wordt haar solodebuut ‘She’s So Unusual’ uitgebracht. 'Girls Just Want To Have Fun' wordt in het voorjaar van 1984 haar eerste hit. In de VS bleef de single op n°2 hangen maar in o.a. Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Japan stond ze op 22 maart 1984 op n°1.

In april 1984 stond de kleurrijke zangeres op n°4 in Vlaanderen. Haar hit werd door schrijver Robert Hazard in 1979 reeds opgenomen als demoversie, die uiteindelijk als bootleg is uitgelekt, maar Cyndi bracht het nummer als eerste op de markt en heeft dus technisch gezien het origineel.

 


 

1991: The Simpsons – Do The Bartman

In navolging van het immense succes van de tv-serie rijpte het idee om een plaat van The Simpsons op te nemen. In 1990 verscheen het album 'The Simpsons Sing The Blues'.

De producers kregen voor één van de tracks hulp uit onverwachte hoek. Niemand minder dan Michael Jackson, een grote fan van de reeks, bood aan om 'een nummer 1-hit' te schrijven. Hij werd niet vermeld op de hoes omdat hij met een andere platenfirma een contract had.

In de VS werd 'Do The Bartman' niet op single uitgebracht.

Maar in Australië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Ierland en Groot-Brittannië haalde het nummer effectief de n°1 (ondanks het feit dat de reeks in de meeste landen nog niet op een grote zender te zien was!). In Vlaanderen stond de single in april 1991 in de top 5.

De video werd geregisseerd door Brad Bird, die later o.a. 'The Incredibles' maakte.

Het was niet de eerste keer dat animatiefiguurtjes het schopten tot de hoogste regionen van de hitparade. In 1969 scoorde het fictieve The Archies een wereldhit met ‘Sugar Sugar’ en The Jackson 5 kregen destijds ook een eigen tekenfilmversie. In 1988 kreef ‘Alf’ dankzij de Nederlandse dj/producer Ben Liebrand zijn eigen single met ‘Stuck On Earth’, een hit in Vlaanderen en Nederland.

Na The Simpsons in 1991 duurde het een tijdje eer een fictieve band nog eens de charts bereikte. In 1998 riep Blur-frontman zijn Gorillaz in het leven, nadien volgden nog o.a. Chef (uit South Park), One-T, Crazy Frog, Studio Killers, Schnappi en eigenlijk ook een beetje Major Lazer, het alter ego van producer Diplo, dat aanvankelijk ook als animatiefiguur in de videoclips opdook.

 


 

Classic n°1 1966: Nancy Sinatra – These Boots Are Made For Walkin’

Nancy Sinatra (°8 juni 1940) was vastbesloten om in de voetsporen van haar beroemde vader te treden. Daarvoor ging ze een opleiding dans, muziek en zang volgen aan de universiteit van Californië. Na een jaar gaf ze er echter de brui aan. In 1960 maakt ze haar nationale tv-debuut in een Elvis-special van Frank Sinatra, t.g.v. de comeback van Elvis na diens legerdienst. Ze huwt in die periode Tommy Sands die ook liedjes voor haar schrijft, meestal zeemzoete liefdesliedjes. Nancy ligt op dat moment onder contract bij Reprise Records, het platenlabel van vader Frank.

Het grote succes in de VS blijft echter uit. In Europa scoort ze wel enkele hitjes, o.a. ‘Like I Do’, een n°4-hit in Nederland. Na een reeks geflopte albums wil de platenmaatschappij haar ontslaan maar haar bevriende producer Lee Hazlewood kan de platenbonzen overtuigen om haar nog een kans te geven. Hij gooit de suikerzoete liedjes overboord en bezorgt Nancy een nieuw imago, met een gebleekt, blond kapsel, opvallende make-up en in het oog springende kledij. Lee schrijft ‘These Boots Are Made For Walkin’‘. De inspiratie voor de song komt van de western ‘4 For Texas’ met Frank Sinatra en Dean Martin in de hoofdrol. De befaamde Wrecking Crew zorgde voor de muzikale begeleiding.

‘These Boots Are Made For Walkin'’ staat vanaf 26 maart 1966 in totaal 8 weken op n°1 en verbleef 16 weken in de Ultratop. Ondanks deze cijfers werd het niet de grootste hit van het jaar. Eén single deed het net iets beter…’Strangers In The Night’ van Frank Sinatra dat enkele weken na de n°1-hit van Nancy binnenkomt in de Ultratop. Het is de enige keer in de geschiedenis dat vader en dochter de twee hoogste posities in de jaarlijst bezetten. Het jaar daarop scoorden ze overigens een gezamenlijke wereldhit met het duet ‘Somethin’ Stupid’.

 

De top 5 van 29 maart 1966

 

1     2     Nancy Sinatra - These Boots Are Made For Walkin'

2     1     The Beatles - Michelle

3     3     Claudia Sylva - Je te donne mon cœur

4     7     Bert Kaempfert And His Orchestra - Moon Over Naples

5     6     Will Tura - Heimwee naar huis

 

Vandaag in…

 

1973: Wat ze eerder al gezongen hebben, wordt realiteit. Dr. Hook staat effectief op de cover van Rolling Stone. De single ‘Cover Of The Rolling Stone’ staat op dat moment op n°6 in de Billboard Hot 100. In Groot-Brittannië bant BBC het nummer van de radio wegens sluikreclame.

1975: Led Zeppelin breekt een record in de VS. Alle 6 de albums van de band staan genoteerd in de Billboard Album 200.

1980: De Italiaanse componist Annunzio Mantovani overlijdt op 74-jarige leeftijd in het Engelse Kent.

1982: De Duitse componist Carl Orff overlijdt op 86-jarige leeftijd. Hij is vooral bekend van de compositie ‘Carmina Burana’ uit 1937 met daarin het overbekende ‘O Fortuna’ dat in de jaren ’90 in twee danceversies in de charts stond, door Fortuna & Satenig en Apotheosis, beide Belgische producties. Na een rechtszaak moesten de singles uit de handel worden genomen.

            Paul McCartney & Stevie Wonder brengen hun duet ‘Ebony & Ivory’ op single uit. Het wordt in april/mei 1982 een n°1 in de VS en Gr-Br.

1985: Jeanine Deckers (51) en haar vriendin Annie Pécher (41) plegen in hun woning in Waver zelfmoord. De exacte datum is onzeker omdat de lichamen er al minstens 4 dagen lagen. Deckers trad als Zuster Luc-Gabrielle in het klooster en scoorde als Soeur Sourire een wereldhit met ‘Dominique’, de eerste Belgische n°1 in de VS. Wanneer haar zangcarrière uitdooft geraakt ze verslaafd aan drank, medicijnen en wordt depressief. Uiteindelijk worden financiële problemen het koppel te veel.

1986: Cliff Richard scoort zijn 12de Britse n°1-hit, zijn eerste sinds ‘We Don’t Talk Anymore’ in 1979, met ‘Living Doll’, een nieuwe versie van zijn eerste n°1-hit uit 1959. De nieuwe versie is een samenwerking met de cast van ‘The Young Ones’ in het kader van de benefietactie Comic Relief.

2009: Filmcomponist Maurice Jarre, de vader van toetsenvirtuoos Jean-Michel, overlijdt op 84-jarige leeftijd aan kanker. Hij won Oscars voor o.a. Lawrence Of Arabia, Dr. Zhivago en A Passage To India. Ook voor o.a. Ghost, Dead Poets Society en Fatal Attraction maakte hij de muziekscore.

 

Denis
29/03/2017
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?