Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

23 september

 

1977: Thembi – Take Me Back To The Old Transvaal

De Zuid-Afrikaanse zangeres Thembi Zikhali scoorde in september 1977 in Vlaanderen (n°4) en Nederland (n°5) een top 5-hit met ‘Take Me Back To The Old Transvaal’, een medley van de volksliedjes ‘Suikerbossie’, ‘Die Boerre’ en ‘Sarie Marais’ uit haar thuisland.

De single is een productie van Jean Kluger en Daniel Vangarde, de vader van Daft Punks Thomas Bangalter. Zij waren ook verantwoordelijk voor de successen van Gibson Brothers, La Compagnie Créole en Ottawan. Thembi woont op dat moment al een tijdje in België.

De zangeres schreef samen met Kluger en Vangarde ook liedjes voor Black Blood, dat met ‘Aie A Mwana’ in 1976 een hit scoorde. Het was in 1981 tevens de debuutsingle van Bananarama.

 


 

1986: Fancy – Bolero (Hold Me In Your Arms Again)

Het italodisco-arrangement van ‘Bolero (Hold Me In Your Arms Again)’ versterkt het vermoeden dat het nummer door een of ander zuiders artiest zou zijn gezongen.

Achter Fancy gaat echter de Duitser Manfred Segieth schuil. Onder de naam Tess Teiges nam hij reeds vanaf 1962 (!) aanvankelijk Duitstalige schlagers op. Hij had enkele keren een ontmoeting met Jimi Hendrix en maakte samen met Giorgio Moroder enkele demo’s. In 1984 scoort hij een eerste Engelstalige hit met ‘Slice Me Nice’. Manfred werkt ook veel samen met Linda Jo Rizzo van The Flirts. Met Bobby Orlando, producer van het damestrio, maakt hij remixen van ‘West End Girls’ voor de Pet Shop Boys.

Met ‘Bolero’ scoort Fancy in september 1986 zijn enige hit in Vlaanderen. Na één weekje op n°27 is hij alweer verdwenen. In Nederland (n°18) en Zweden (n°11) doet hij het iets beter. Hij staat er zelfs mee op n°1 in Spanje. In het clubcircuit van de VS kennen zijn singles ook veel bijval. Daar staat hij drie keer op n°1 in de Billboard Dance Chart, o.a. met ‘Lady Of Ice’, de opvolger van ‘Bolero’.

Producer Anthony Monn verdiende zijn sporen ook met Amanda Lear, Al Bano & Romina Power, La Toya Jackson, Judy Cheeks, Peter Schilling, het Vlaamse Venus en de Saragossa Band.

Fancy, tevens een astroloog, componeerde ook de generiek van het Britse tv-muziekprogramma The Hitman And Her (de instrumental ‘Cocoon’ onder het pseudoniem Timerider) en de muziek voor het bevriende goochelaarsduo Siegfried & Roy. In 2013 nam hij deel aan de Duitse versie van Celebrity Big Brother. Naast zijn muzikale carrière ondersteunt hij sinds 20 jaar straatkinderen en zet hij zich in voor het behoud van Bengaalse tijgers.

Tot nu toe bracht de Duitser 15 albums uit; het recentste is ‘Forever Magic’ uit 2008.

 


 

1994: Pet Shop Boys – Yesterday, When I Was Mad

Met 50 miljoen verkochte albums/singles wereldwijd zijn de Pet Shop Boys het succesvolste Britse duo uit de popgeschiedenis. Neil Tennant en Chris Lowe scoorden 42 Britse top 30-hits, waarvan er 22 de top 10 haalden. Vier keer (met ‘West End Girls’, ‘It’s A Sin’, ‘Always On My Mind’ en ‘Heart’) stonden ze bovenaan de Britse top 40. Hun 'West End Girls' stond ook op n°1 in de Billboard Hot 100.

'Yesterday, When I Was Mad' was in september 1994 na ‘Can You Forgive Her?’, ‘Go West’, ‘I Wouldn’t Normally Do This Kind Of Thing’ en ‘Liberation’ de 5de single uit het een jaar eerder uitgebrachte 5de album ‘Very’. Met het album stonden ze opnieuw op n°1 in de UK-chart, net als in Duitsland, Zwitserland en Zweden. Wereldwijd bracht de plaat 5 miljoen stuks aan de man. O.a. Carol Kenyon en Katie Kissoon zingen de backing vocals.

‘Yesterday, When I Was Mad’ was eerder een bescheiden hit; enkel in Finland (n°4) werd de top 10 bereikt. In de UK en Australië stonden de Pet Shop Boys ermee in de top 15, in Vlaanderen en Nederland was het een top 30-hit.

In het nummer bezingt het duo de stress van het toeren en het gemis van hun geliefden. De tekst bestaat bijna volledig uit quotes van de hele PSB-crew tijdens hun tournees. De singlemix, gemaakt door het Duitse duo Jam & Spoon, verschilt aanzienlijk van de albumversie, die diverse tempowisselingen bevat. De voor die tijd bijzonder innovatieve videoclip speelt zich af in een gekkenhuis, wat inspeelt op de dubbele betekenis van het woord ‘mad’ (zowel ‘gek’ als ‘boos’).

Dit jaar verschenen onder de noemer van het project Further Listening al reissues van de albums ‘Nightlife’, ‘Release’ en ‘Fundamental’. In oktober volgen ‘Yes’ en ‘Elysium’ en later ook nieuwe heruitgaven van de vroegere albums.

 


 

Classic n°1 2011 (B): Gotye feat. Kimbra – Somebody That I Used To Know

In 2011 konden de Vlaamse muziekliefhebbers eindelijk nog eens fier op de borst slaan. Gotye (°21 mei 1980 als Wouter De Backer) was dan wel opgegroeid in Australië, met Brugge als geboorteplaats werd hij als Vlaming in het hart van zowat elke muziekliefhebber gesloten.

Aanleiding hiervoor was het verpletterende succes van de single ‘Somebody That I Used To Know’, een duet met de Nieuw-Zeelandse Kimbra. Met de eerste single uit zijn 3de album ‘Making Mirrors’ stond de Vlaamse Australiër in niet minder dan 26 landen op n°1.

Gotye had hiervoor al 2 albums uitgebracht: ‘Boardface’ in 2003 en ‘Like Drawing Blood’ in 2006. Met dit 2de album werd hij ook bij ons voor het eerst opgemerkt. De singles ‘Learnalilgivinanlovin’, ‘Hearts A Mess’ en ‘Coming Back’ kregen veel airplay op Studio Brussel, maar bleven in de tiplijst steken.

Het grote succes kwam er dus pas in augustus 2011 wanneer ‘Somebody That I Used To Know’ op n°1 kwam in de Australische chart. Met 8 weken aan de top zou het down under, samen met ‘Truly Madly Deeply’ van Savage Garden, de op één na langst genoteerde n°1-hit tot dan toe worden. Enkele weken later waren Vlaanderen en Nederland aan de beurt. Gotye domineerde 12 weken lang de Ultratop en scoorde uiteraard dé hit van het jaar.

In januari 2012 kwam Gotye onderaan de Billboard Hot 100 binnen. In zijn 15de week, nadat ‘Somebody...’ werd gezongen in Glee én American Idol, veroverde de single de n°1 in de VS. Het was er tevens de eerste song waarvan 3 weken na elkaar meer dan 400.000 digitale downloads werden verkocht. Uiteindelijk zou de teller op 8 miljoen stuks komen, het op 3 na beste resultaat ooit. Met 59 weken in de Billboard Hot 100 is het een van de 10 langst genoteerde singles in de geschiedenis van de lijst. Gotye werd pas de tweede in België geboren artiest die op n°1 kwam in de Billboard Hot 100, na Soeur Sourire in 1963. De single was goed voor 3 Grammy Awards. Ook in de UK verkocht geen enkele single beter in 2012. Met 12 miljoen verkochte stuks was het wereldwijd de bestverkochte single van het jaar.

Ook de videoclip kon op veel bijval rekenen. Tot nu toe werd hij al 940 miljoen keer bekeken op YouTube.

Ondertussen zijn het aantal covers amper bij te houden. O.a. a-capellagroep Pentatonix en Walk Off The Earth maakten gesmaakte versies, naast die van Rita Ora, DJ Tiësto, Hayley Williams, “Weird Al” Yankovic en Within Temptation.

Op ‘Somebody That I Used To Know’ sampelt Gotye ‘Seville’, een nummer van de Braziliaanse gitarist/componist Luiz Bonfá uit 1967.

De opvolgers ‘Eyes Wide Open’, ‘Save Me’ en ‘I Feel Better’ kregen veel airplay, maar braken geen potten in de charts. In de zomer van 2013 haalde De Backer nog even de Ultratip als lid van het trio The Basics met de single 'So Hard For You', zijn laatste teken van leven in de Vlaamse charts.

 

De Vlaamse top 5 van 23 september 2011

 

1     1     Gotye feat. Kimbra – Somebody That I Used To Know

2     2     Adele – Someone Like You

3     3     Rihanna – Man Down

4     5     Maroon 5 feat. Christina Aguilera – Moves Like Jagger

5     6     DJ Fresh feat. Sian Evans - Louder

 

23 september in…

 

1957: The Crickets (met Buddy Holly) staan op n°1 in de VS met ‘That‘ll Be The Day’. De titel is een oneliner van John Wayne uit de western The Searchers.

1965: The Walker Brothers scoren een eerste Britse n°1-hit met ‘Make It Easy On Yourself’, een nummer geschreven door Burt Bacharach & Hal David.

1967: The Mothers Of Invention maken hun Britse livedebuut in de Londense Royal Albert Hall.

1972: ‘Un Canto A Galicia’ van Julio Iglesias is na ‘Eso Es El Amor’ van Chakachas (1958) en ‘Borriquito’ van Peret (1971) de 3de Spaanstalige n°1-hit in Vlaanderen.

1974: Robbie McIntosh, de medeoprichter van The Average White Band, bezwijkt op 24-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Dat jaar scoorde de band een Amerikaanse n°1-hit met ‘Pick Up The Pieces’.

1975: 10cc scoort met ‘Dreadlock Holiday’ een 3de en laatste Britse n°1-hit.

1980: Reggae-icoon Bob Marley stuikt tijdens een concert in Pittsburgh, Pennsylvania ineen op het podium. Twee dagen daarvoor had hij te horen gekregen dat hij aan kanker leed. Het zou de allerlaatste keer zijn dat Bob Marley & The Wailers op het podium staan.

1987: Danser/choreograaf Bob Fosse overlijdt op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij was ook succesvol als regisseur. Zijn 2de film Cabaret werd bekroond met 8 Oscars, o.a. voor beste regie, en met All That Jazz won hij in 1979 de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

1989: De uit Chicago afkomstige dj/producer Lil Louis (pseudoniem van Marvin Burns) staat met het omstreden ‘French Kiss’ op n°1 in Nederland.

1991: Izzy Stradlin, de ritmegitarist van Guns N’ Roses, stapt uit de groep.

1995: Shaggy staat na ‘Oh Carolina’ in 1993 voor de 2de keer op n°1 in Groot-Brittannië met ‘Boombastic’. Hij haalt er ook de top van de Amerikaanse Billboard Hot 100 mee.

1997: De Nederlandse tv-persoonlijkheid Dolf Brouwers overlijdt op 85-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij werd in 1972 ontdekt door Wim T. Schippers en werd bekend door programma’s als De Fred Haché Show, Van Oekel’s Discohoek en Het Is Weer Zo Laat (Waldolala). De naam van zijn typetje Sjef van Oekel is ontleend aan een Belgische handelaar in auto-onderdelen. In 1974 werd Brouwers verkozen tot tv-persoonlijkheid van het jaar in Nederland.

2001: Kylie Minogue komt met ‘Can’t Get You Out Of My Head’ op n°1 in de Britse top 40. Ze houdt het 5 weken vol aan de top. Het is inmiddels haar 6de Britse charttopper. Het nummer werd geschreven door Cathy Dennis en voormalig Mud-gitarist Rob Davis. Ze worden onderscheiden met een Ivor Novello Award. De single staat in 40 landen aan de top van de charts.

2004: André Hazes overlijdt op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Het 4 jaar oude ‘Zij Gelooft In Mij’, een cover van ‘She Believes In Me’ van Steve Gibb en vooral bekend in de versie van Kenny Rogers, wordt postuum een n°1-hit in Vlaanderen en Nederland.

 

Denis
23/09/2017
22 september

 

1978: Jeff Wayne feat. Justin Hayward – The Eve Of The War

Jeff Wayne (°1 juli 1943) was in de jaren 70 vooral componist voor reclamemuziekjes. Hij schreef er in totaal zo'n 3000! Daarnaast produceerde hij ook hits voor andere artiesten, o.a. voor 70s-tieneridool David Essex.

Wayne was al sinds zijn jeugd, sterk beïnvloed door zijn vader, muzikant/theatermaker Jerry Wayne, gefascineerd door The War Of The Worlds van H.G. Wells.

In 1978 maakt hij met de dubbel-lp ‘Jeff Wayne’s Musical Version Of War Of The Worlds’ zijn muzikale versie van dit boek, dat in 1938 nog paniek veroorzaakte in de VS wanneer acteur/regisseur Orson Welles er een bijzonder realistisch hoorspel van maakte. Vele Amerikanen dachten dat er een echte buitenaardse invasie plaatsvond!

Gasten op het album zijn Moody Blueszanger Justin Hayward, acteur Richard Burton, Phil Lynott, Julie Covington en David Essex. Met, alleen al in de UK, bijna 3 miljoen verkochte exemplaren op de teller, is het daar een van de bestverkochte albums aller tijden.

In september 1978 haalt het epische 'The Eve Of The War' de top 5 in Vlaanderen (n°5) en Nederland (n°3). In de Britse top 40 bleef de single destijds onderaan bengelen, maar een remix van Ben Liebrand in 1989 werd er alsnog een top 3-hit. Ook in Nederland bereikte deze versie opnieuw de top 10.

 


 

1987: A-ha – The Living Daylights

De producers van de James Bond-films kiezen steeds zorgvuldig het kruim van de popmuziek om hun filmthema's te zingen. Het is dan ook telkens een eer om de titeltrack te mogen vertolken. Voor de recentste Bondfilm S.P.E.C.T.R.E. was Sam Smith nog de uitverkorene.

In 1987 won de Noorse popband A-ha het winnende lotje voor 'The Living Daylights'. De samenwerking met componist John Barry liep niet van een leien dakje, Barry vergeleek de jonge gasten zelfs met “de Hitlerjugend”! Naar verluidt was zijn bijdrage dan ook eerder beperkt. Het blijft desondanks wel een van de populairste songs onder Bondfans.

De single werd in de VS geen hit, maar in zowat heel Europa een top 5-notering. In Vlaanderen is het met een n°4-notering, na de n°1-hit ‘Take On Me’, zelfs de op één na hoogst genoteerde A-ha-single in de Ultratop.

Begin volgend jaar start de groep een akoestische tournee door Europa. In november aanstaande moet een album (‘Summer Solstice’) én een film in de winkel liggen met registraties van reeds afgewerkte akoestische concerten. Hierop zijn ook twee nieuwe nummers te horen: ‘This Is Our Home’ en ‘A Break In The Clouds’. Na de akoestische tournee zou een concertreeks volgen in Europa, de VS en Zuid-Amerika.

 


 

1999: Smash Mouth – All Star

‘All Star’ is een nummer dat op talloze soundtracks van films en games te vinden is. Het speelt o.a. een cruciale rol in de openingsscène van de animatiefilm Shrek uit 2001.

Smash Mouth werd in 1994 in het Californische San José opgericht. In 1997 debuteerden ze met het album ‘Fush Yu Mang’ en de op ska geënte radiohits ‘Walking On The Sun’ en ‘Why Can’t We Be Friends?’.

‘All Star’ is afkomstig van het 2de album ‘Astro Lounge’. Hierop maakte de ska plaats voor meer op pop georiënteerde nummers. In de videoclip zie je cameo's van o.a. Ben Stiller, William H. Macy en Hank Azaria. De single was vooral een grote hit op het Amerikaanse continent. Daar stond Smash Mouth er in september 1999 mee in de top 5. In de UK stond de band op dat moment eveneens in de top 30.

Bruce Dickinson, de frontman van Iron Maiden, was coproducer van de single.

Hun Monkees-cover ‘I’m A Believer’ werd in 2001 eveneens gebruikt voor de eerste Shrek-film.

 


 

Classic n°1 1970 (NL): The Kinks - Lola

Op de Nederlandse televisie wordt de eerste aflevering van AVRO’s TopPop uitgezonden. Het is dan het eerste wekelijkse popprogramma. Het concept was afgekeken van het BBC-programma Top Of The Pops.

De legendarische Ad Visser presenteerde het iconische programma tot 1985. Zijn vaste vervanger was Krijn Torringa. Ook de populariteit van het ballet van Penney de Jager nam dankzij het programma mythische proporties aan. Zij mochten aantreden bij instrumentale hits of wanneer de artiesten niet naar de studio konden komen. Soms trok een cameraploeg naar een locatie waar de artiest in kwestie vertoefde, zoals de luchthaven (David Cassidy), in een studio (Tom Browne), tussen Griekse ruïnes (Demis Roussos) of zelfs thuis (Barry White), wanneer ze niet naar de studio konden afzakken.

Enkele memorabele optredens zijn die van Iggy Pop, die in 1977 op de tonen van ‘Lust For Life’ enkele kamerplanten molesteerde, en een verbouwereerde Chris Rea, die in 1985, midden in de feestvreugde van een afscheidnemende Ad Visser, het melancholische ‘Josephine’ moet playbacken.

Het muziekprogramma zou tot 27 juni 1988 lopen. Door de komst van MTV en clipprogramma’s als Countdown moest het inboeten aan populariteit. Na Visser presenteerden Kas van Iersel, Léonie Sazias en Bas Westerweel nog de show.

Eind jaren 90, begin jaren 2000 presenteerde Bart Peeters zowel de quiz TopPop Yeah als het archiefprogramma TopPop Non-Stop op de Nederlandse tv.

De n°1 in de Nederlandse hitlijsten op 22 september was ‘Lola’ van The Kinks, in Vlaanderen goed voor de top 3. Elf jaar later zou het nummer in de liveversie opnieuw aan de top staan. Deze keer zowel in Vlaanderen als bij onze noorderburen.

De release van ‘Lola’ had wel wat voeten in de aarde. Ray Davies moest van de BBC speciaal van New York naar Londen vliegen om de tekst “…and it tastes just like Coca-Cola C-O-L-A Cola” te veranderen in "…and it tastes just like cherry cola C-O-L-A Cola…". Over het feit dat het liedje over een travestiet ging, struikelde de BBC merkwaardig genoeg niet.

Het verhaal van ‘Lola’ is gebaseerd op een echte gebeurtenis. Robert Wace, een manager van The Kinks, had een tijdje daarvoor in een Parijse nachtclub, na een dosis alcohol en andere roesmiddelen, een zwarte danseres versierd. Wanneer Dave Davies, gitarist van de band en broer van Ray, haar afsnoept en meeneemt naar zijn hotelkamer, stelt hij vast dat het eigenlijk een man is. Nadat Dave het verhaal aan Ray had verteld, schreef die er prompt een lied over.

 

De Nederlandse top 5 van 22 september 1970

 

1     2     The Kinks – Lola

2     1     Golden Earring – Back Home

3   11     Bob Dylan – Wigwam

4     4     Jefferson Airplane – White Rabbit/Somebody To Love

5   16     M.A.S.H. – Suicide Is Painless (Theme From M.A.S.H.)

 

22 september in…

 

1958: Alvorens zijn legerdienst in het Duitse Bremerhaven te vervullen, geeft Elvis Presley nog een laatste persconferentie in de Military Ocean Terminal in Brooklyn.

1962: The Springfields, met in de gelederen Dusty Springfield en haar broer Tom, scoren een Amerikaanse top 20-hit met ‘Silver Threads And Golden Needles’. Het is op dat moment de grootste VS-hit voor een Britse vocal group.

1972: David Bowie & The Spiders From Mars trappen in Cleveland, Ohio het Noord-Amerikaanse luik af van de Ziggy Stardust World Tour.

1980: John Lennon en Elton John zijn de eerste artiesten die een contract tekenen bij Geffen Records van David Geffen. Geffen had de firma diezelfde dag opgericht. John Lennon zou met ‘Double Fantasy’ zijn eerste studioalbum in 6 jaar tijd uitbrengen. De plaat komt kort voor zijn dood in december 1980 uit.

1981: De Amerikaanse componist Harry Warren overlijdt op 87-jarige leeftijd. Warren schreef voornamelijk liedjes voor films. Zijn voledige catalogus bestaat uit meer dan 800 nummers, waaronder evergreens als ‘I Only Have Eyes For You’, ‘Chattanooga Choo Choo’, ‘That’s Amore’ en ‘The More I See You’. Harry Warren werd 11 keer genomineerd voor een Oscar, waarvan hij er 3 won.

1982: Kort voor het op non-actief gaan van ABBA scoort Frida met haar eerste Engelstalige single ‘I Know There’s Something Going On’, een productie van Phil Collins, een n°1 in Vlaanderen.

1983: The Everly Brothers geven een reünieconcert in de Londense Royal Albert Hall, tien jaar nadat de twee met slaande ruzie uit elkaar gegaan waren.

1985: In het Memorial Stadium aan de universiteit van Champaign, Illinois wordt het eerste Farm Aid Concert gehouden. Willie Nelson, John Mellencamp en Neil Young waren de initiatiefnemers nadat Bob Dylan eerder dat jaar na Live Aid zijn hoop had uitgesproken dat er ook voor de Amerikaanse boeren hulpinitiatieven zouden komen. Naast de organiserende artiesten traden ook B.B. King, Roy Orbison, Bon Jovi, Johnny Cash, Tom Petty, Billy Joel en een plejade aan andere sterren op. Farm Aid wordt nog steeds ieder jaar georganiseerd.

1989: Irving Berlin, een van de meest iconische liedjesschrijvers van de VS, overlijdt op 101-jarige leeftijd. Zijn liedjes stonden 25 keer op n°1 in de versies van o.a. Louis Armstrong, Elvis Presley, Frank Sinatra, Dean Martin, Cher, Bing Crosby en Diana Ross. Ook eigentijdse artiesten als Lady Gaga, Christina Aguilera en Kelly Clarkson namen zijn songs op. Het allerbekendste nummer is ongetwijfeld ‘White Christmas’, met 150 miljoen verkochte exemplaren (waarvan 100 miljoen van Bing Crosby) de bestverkochte single aller tijden.

1990: Garth Brooks komt met zijn 2de album ‘No Fences’ binnen in de Billboard Album 200. Met 17 miljoen stuks is het het bestverkochte countryalbum uit de geschiedenis. Brooks stond er 126 weken mee in de top 40 van de Amerikaanse Album Top 200. Het was zijn eerste album dat in Europa werd uitgebracht.

1991: Bryan Adams breekt een record in de UK wanneer ‘(Everything I Do) I Do It For You’ 12 weken op n°1 in de Britse top 40 staat. Tot dan was ‘Rose Marie’ van Slim Whitman uit 1955 de langst aan één stuk op n°1 genoteerde single. Bryan Adams zou het uiteindelijk 16 ononderbroken weken volhouden aan de top, een record dat nog steeds rechtstaat (Frankie Laine had in 1953 met ‘I Believe’ wel 18 weken op 1 gestaan, maar dit was verspreid over 3 verschillende sessies).

2001: Elf dagen na de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon wordt A Tribute To Heroes live uitgezonden. Op dit benefietconcert treden o.a. Neil Young, Tom Petty, Billy Joel, U2, Limp Bizkit, Bruce Springsteen en Pearl Jam op. Hollywoodsterren als Jack Nicholson, Jim Carrey, Whoopi Goldberg, Robin Williams en Meg Ryan ontvangen telefonisch donaties voor de nabestaanden van de slachtoffers.

 

Denis
22/09/2017
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?