Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

27 mei

 

1976: The Rubettes – You’re The Reason Why

Toen de glamrock op zijn einde liep, staken de teenybopperbands de kop op. Groepjes als de Bay City Rollers en The Osmonds en popsterren als David en Shaun Cassidy en Donny Osmond sierden de posters op vele meisjeskamers.

The Rubettes waren in het genre veruit het succesvolst. Na een reeks grote hits scoorde de band in mei 1976 een laatste top 10-hit in Vlaanderen (n°6) en Nederland (n°7) met 'You're The Reason Why'. In de Britse top 40 komt het nummer niet hoger dan n°28.

Op deze single is het niet de gebruikelijke Alan Williams die de hoofdvocalen op zich neemt, maar gitarist Tony Thorpe.

In 1979 ging de band uit elkaar. Sinds 1983 circuleren er twee versies van The Rubettes in het oldiescircuit, één met Alan Williams en één met Bill Hurd als zanger.

 


 

1981: Frank Duval – Angel Of Mine

In de 70s en 80s deden thema's uit tv-series het erg goed in de charts. Sandokan, Hawaii Five-0, Baretta, Miami Vice en Tatort zijn maar enkele voorbeelden van series die hits voortbrachten. De Duitser Frank Duval (°22 november 1940) componeerde vanaf 1977 muziek voor series als Tatort en Der Alte.

Begin mei 1981 stond hij op n°1 in Nederland met 'Angel Of Mine' uit de reeks Derrick. In Vlaanderen stond Duval er in de laatste week van mei mee op n°2. Frank Duval had er in februari/maart 1981 al 5 weken mee boven aan de Duitse hitparade gestaan.

Hij wou het eigenlijk niet zelf inzingen, maar de sessiezangeres kwam niet opdagen, dus zong hij het zelf maar in. Het bleef bij ons zijn enige hit. In 1986 schreef hij ‘It Was Love’ opnieuw voor de krimiserie. Net als ‘Angel Of Mine’ schreef hij het samen met zijn vrouw Kalina Maloyer. In zijn thuisland bleef Frank Duval nadien een grote ster.

Horst Tappert speelde bijna 25 jaar lang de stugge detective Derrick.

 


 

1983: Heaven 17 – Temptation

De oorsprong bij het Britse trio Heaven 17 lag bij The Human League. Keyboardspelers Martyn Ware en Ian Craig Marsh waren medeoprichters van de legendarische synthpopband uit Sheffield.

Glenn Gregory werd eigenlijk al als zanger voor The Human League gekozen, maar was onbeschikbaar. Phil Oakey werd uiteindelijk de frontman.

Na hun vertrek bij THL klopten Ware en Marsh opnieuw aan bij Gregory, met succes. ‘(We Don’t Need This) Fascist Groove Thang’ en ‘Let Me Go’ werden in 1981 en 1982 clubhits. Met de 8ste single brak het trio echt door. Tegelijkertijd met hun oude collega's (n°2 met ‘(Keep Feeling) Fascination’) stonden ze ook in de lente van 1983 in de Britse top 10. 'Temptation' bereikte een week na 'Fascination' de n°2! Beide singles werden van de n°1 gehouden door 'True' van Spandau Ballet. De heren van Heaven 17 stonden met hun hit in de 1000ste Top Of The Pops in 1983.

Buiten Groot-Brittannië en Ierland werd ‘Temptation’ slechts een bescheiden hit. Pas wanneer eind 1992 een remixversie wordt uitgebracht, bereikt deze in februari 1993 de top 15 in Vlaanderen.

Zangeres op de hit is Carol Kenyon, die in 1986 ook te horen is op 'Don't Waste My Time' van Paul Hardcastle.

 


 

Classic n°1 2003: Peter – For You

De eerste editie van Idool in 2003 was meteen ook de invloedrijkste wat betreft nieuwe artiesten. Na de finale wisten zowel Brahim, Wim Soutaer als Natalia een schitterende carrière uit te bouwen, en Hadise, Danzel en Astrid (alias Ameerah), die allen in eerdere stadia van de wedstrijd waren gesneuveld, scoorden zelfs op internationaal vlak. Ook Chris D. Morton, Tom Olaerts en Tabitha Cycon kenden kortstondig succes.

Ze moesten echter allemaal, met de gedoodverfde favoriete Natalia op kop, de duimen leggen voor underdog Peter Evrard (°19 oktober 1974). De uit het Kempische Beerse afkomstige rocker was met zijn typische metal-imago een outsider die niet meteen het profiel van de beoogde winnaar had.

Peter, ten tijde van het tv-programma een bouwvakker, koos ook steeds voor nummers met scherpe kantjes, bijvoorbeeld ‘Lithium’ van Nirvana. De Kempenaar zat al jaren in diverse rock- en metal- coverbands.

Als winnaar mocht Peter het door Jan Leyers en Michael Garvin geschreven liedje ‘For You’ opnemen. Het nummer sloeg in als een bom. ‘For You’ werd de eerste single sinds ‘Ein Bisschen Frieden’ van Nicole uit 1982, ook al een wedstrijdwinnaar, die meteen binnenkwam op n°1 in de Ultratop. Peter hield het 3 weken uit aan de top. Het werd ook de enige Idool-single die De Afrekening op Studio Brussel haalde. In de jaarlijst van 2003 werd ‘For You’ de op één na bestverkochte single van het jaar, achter ‘Summerjam 2003’ van The Underdog Project. Al vlug volgde het debuutalbum ‘Rhubarb’, een productie van Golden Earring George Kooymans. De tweede single ‘Loserman’ deed het al een stuk minder goed.

Mede vanwege zijn ietwat eigenzinnige karakter kwam er al vlug een einde aan de samenwerking met Leyers en Kooymans. Het 2de album ‘Radio Honolulu’ bracht Peter in eigen beheer uit. Echte hits stonden er niet op, maar Evrard kreeg wel veel airplay op Studio Brussel. Op het einde van 2003 eindigde hij 3de op World Idol, waarin 11 internationale winnaars het tegen elkaar opnamen (en waarin Peter roemrucht jurylid Simon Cowell van antwoord diende). De Noor Kurt Nilsen won de wedstrijd, de Amerikaanse Kelly Clarkson werd 2de.

Peter bleef zich nadien in de kijker zingen. In 2006 deed hij een gooi naar het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Coward’. Hij haalde de finale niet, maar hield er wel een (laatste) top 20-hit aan over. In 2007 won hij een aflevering van Zo Is Er Maar Eén en zong hij met Sofie Van Moll het themalied van de Eén-soap Thuis. Will Tura en Steve Willaert schreven de muziek, Frank Dingenen de tekst.

Sinds 2014 is Peter zanger bij 10Rogue.

 

De top 5 van 27 mei 2003

 

1     -      Peter - For You

2     3     M-Kids - Indianen dans

3     1     Spring - Spring

4     2     50 Cent - In Da Club

5     4     The Booming People - Chihuahua

 

Vandaag in…

 

1957: ‘That‘ll Be The Day’, de debuutsingle van Buddy Holly & The Crickets, wordt uitgebracht. Het wordt een Britse n°1-hit en n°3 in de VS. De titel slaat op een citaat van John Wayne in de western The Searchers.

1976: Op Hilversum 3 wordt de eerste Europarade uitgezonden. De lijst is een overzicht van de bestverkochte singles in Europa. Hugo van Gelderen, de baas van Hilversum 3, reist gedurende 2 maanden half Europa rond om gegevens uit te wisselen met andere landen. Ook de Polderpopparade ziet op dezelfde dag het levenslicht, net als de Paradeplaat. Dit alles is te horen bij de TROS. Ferry Maat presenteert de eerste Europarade. Ad Roland, die aanvankelijk de Polderpopparade presenteert, neemt het nadien van hem over.

1977: Van The Sex Pistols wordt ‘God Save The Queen’ als tweede single uitgebracht. Het nummer wordt geboycot op de Britse radio en tv en sommige winkels weigeren de single te verkopen. Zelfs arbeiders in de fabrieken waar de single geperst wordt, weigeren hun samenwerking aan het drukken van ‘God Save The Queen’. Desondanks worden er in één week tijd 200.000 stuks van verkocht en bereikt ‘God Save The Queen’ de n°2 in de Britse top 40. Volgens sommige bronnen werd echter met de verkoopcijfers geknoeid zodat niet The Sex Pistols maar ‘I Don’t Want To Talk About It’ van Rod Stewart op n°1 staat.

           Declan MacManus maakt in de Londense Nashville Club zijn podiumdebuut als Elvis Costello.

1983: ‘Hand In Glove’, de debuutsingle van The Smiths, staat op n°1 in de Britse independent chart. In de Britse top 40 wordt het pas in de versie van Sandie Shaw een hit.

1985: Ad Visser stopt na 15 jaar met de presentatie van AVRO’s Toppop. Hij debuteerde op 22 september in de eerste aflevering van het iconische popprogramma, samen met Lars Boom (niet te verwarren met de wielrenner) en Penney de Jager. De tweede aflevering nam hij alleen voor zijn rekening. Tijdens de laatste opname met Ad Visser wordt deze uitgebreid bedolven onder de slingers terwijl een verbouwereerde Chris Rea zijn nieuwe single ‘Josephine’ lipt. Men was de zanger vergeten in te lichten rond de festiviteiten.  

1989: Cliff Richard brengt zijn 100ste single uit. ‘The Best Of Me’ wordt zijn 26ste Britse top 3-hit.

1994: De Eagles spelen in California voor het eerst in 14 jaar tijd weer samen. Het is de start van hun reünietournee.

 

Denis
27/05/2017
26 mei

 

1976: Cat Stevens – Banapple Gas

Cat Stevens werd op 21 juli 1948 in Londen geboren als Steven Demetre Georgiou uit Grieks-Zweedse ouders.

Zijn muzikale carrière begint in 1966. Op 20-jarige leeftijd heeft hij meteen een grote hit met 'Matthew & Son'. Hij schrijft tevens 'Here Comes My Baby', waarmee The Tremeloes een hit scoren.

Tot zijn bekendste nummers behoren ‘The First Cut Is The Deepest’ (succesvol gecoverd door o.a. P.P. Arnold en Rod Stewart), ‘Father And Son’ (in 1995 een grote hit voor Boyzone), ‘Wild World’ (een hit in reggaeversies van Jimmy Cliff en Maxi Priest en voor Mr. Big) en ‘Morning Has Broken’.

In 1969 wordt tbc hem bijna fataal. Sindsdien is hij geïnteresseerd in yoga, meditatie en spiritualisme. Vanaf 1978 gaat hij door het leven als Yusuf Islam.

'Banapple Gas' is een single uit zijn 9de album 'Numbers'. Cat Stevens staat er in mei 1976 mee in de top 10 van Ultratop.

 


 

1997/1980: Jack Jersey – Sri Lanka… My Shangri-La

In zijn woonplaats in Roosendaal verliest de Nederlandse zanger/producer Jack de Nijs de strijd tegen slokdarmkanker.

De in Indonesië geboren zanger komt in 1952 op 18-jarige leeftijd met zijn familie in Nederland wonen. Wanneer hij voor de lol Elvis Presley heeft geïmiteerd, raadt Will Luikinga, op dat moment dj bij Radio Veronica, hem aan om met hetzelfde stemgeluid verder te gaan. Als Jack Jersey neemt hij ‘I’m Calling’ op.

Wanneer Veronica een Elvisdag organiseert, zingt Jack alle jingles in en wordt zijn single ook af en toe gedraaid. Hierdoor krijgt de zanger landelijke bekendheid met als gevolg een bloeiende carrière. O.a. ‘Papa Was A Poor Man’ en ‘In The Still Of The Night’ worden grote hits. Hij nam ook albums op met The Jordanaires, de originele begeleidingsgroep van Elvis Presley. Jack Jersey scoorde tussen 1973 en 1980 in totaal 17 top 30-hits in Vlaanderen, waarvan 8 top 10-hits. ‘Sri Lanka… My Shangri-La’ was in de zomer van 1980 zijn laatste grote hit, n°4 in de Ultratop en n°3 in Nederland. Ook in de Duitstalige landen stond hij ermee in de top 10.

Naast zanger was Jack Jersey ook componist/producer voor Nick MacKenzie, Zangeres Zonder Naam, Donna Lynton, André Moss en The Shorts.

 


 

1990: Madonna – Vogue

De top 5 van de Billboard Hot 100 bestaat voor het eerst uitsluitend uit vrouwen. Madonna voert de lijst aan met ‘Vogue’. Heart staat op n°2 met ‘All I Wanna Do Is Make Love To You’, Sinéad O’Connor op n°3 met ‘Nothing Compares 2 U’, op n°4 ‘Hold On’ van Wilson Phillips en op n°5 Janet Jackson met ‘Alright’.

Voor Madonna is ‘Vogue’ al haar 8ste Amerikaanse n°1-hit. Ze haakte met het nummer in op de dansrage die Malcolm McLaren in de zomer van 1989 al geïntroduceerd had op zijn ‘Waltz Darling’.

Het nummer staat op ‘I’m Breathless’, dat deels bestond uit nummers voor de film Dick Tracy en andere songs. De single voerde in meer dan 30 landen de hitlijsten aan en was wereldwijd de bestverkochte single van het jaar. Op ‘Vogue’ zijn samples te horen van MFSB (‘Love Is The Message’) en Salsoul Orchestra (‘Ooh, I Love It’). In Vlaanderen stond de single in mei/juni 4 weken op n°2, van de top gehouden door ‘What’s A Woman’ van Vaya Con Dios.

De videoclip werd geregisseerd door een jonge David Fincher (Alien: Resurrection, Seven, Fightclub, …) en won 3 MTV Video Music Awards. Alle sterren die in het nummer vernoemd worden, kregen een vergoeding van 3.750 dollar van Madonna! De clip van ‘Vogue’ werd in 1999 verkozen tot op één na beste video aller tijden, na ‘Thriller’ van Michael Jackson.

 


 

Classic n°1 1991: R.E.M. – Losing My Religion

De band R.E.M. timmerde al tien jaar aan de weg wanneer in maart 1991 het 7de album 'Out Of Time' wordt uitgebracht. Op deze plaat verlaat de groep het pad van de pure rock en kiest voor meer folkinvloeden en americana.

'Out Of Time' betekent de wereldwijde doorbraak voor de groep uit Athens, Georgia. Het album haalt zowat overal de top van de hitlijsten. Er gaan zo'n 18 miljoen stuks van over de toonbank en het levert R.E.M. drie Grammy's op.

Op 4 mei 1991 is Nederland het eerste land waar de groep een n°1-hit scoort. 'Losing My Religion' staat er 3 weken boven aan de Mega Chart. Vanaf 25 mei 1991 voert R.E.M. ook de Ultratop gedurende 2 weken aan. Het zijn de enige twee landen waar hen dat lukte.

De opmerkelijke videoclip werd geregisseerd door Tarsem Singh, de latere regisseur van o.a. The Cell, Immortals en Snowy White.

 

De top 5 van 26 mei 1991

 

1     3     R.E.M. - Losing My Religion

2     2     Scorpions - Wind Of Change

3     5     Timmy T - One More Try

4     1     Roxette - Joyride

5     4     Clouseau - Geef het op

 

Vandaag in…

 

1933: ‘De Zingende Cowboy’ Jimmie Rodgers overlijdt op 35-jarige leeftijd aan tbc. The Father Of Country Music leerde tijdens zijn job aan de spoorwegen muziek kennen van zijn zwarte collega’s. Hij specialiseert zich in het jodelen. O.a. Bobbejaan Schoepen vertolkte veel van zijn liedjes. Op een herdenkingsplaat aan de Country Music Hall Of Fame staat de tekst: “The Man Who Started It All”.

1968: Blueszanger Little Willie John overlijdt op 30-jarige leeftijd in de gevangenis van Washington. Zijn bekendste nummer is ‘Fever’, dat door Peggy Lee onsterfelijk werd gemaakt. Ook ‘Need Your Love So Bad’, gecoverd door Fleetwood Mac, is van zijn hand. In 1966 belandt hij na een moord in de cel, waar hij 2 jaar later sterft. In 1996 wordt Little Willie John toegevoegd aan de Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame.

1972: Op het moment dat Mott The Hoople de handdoek in de ring wil gooien, biedt David Bowie hen het nummer ‘All The Young Dudes’ aan. Ian Hunter wil door gebrek aan succes zijn groep ontbinden. De single wordt een Britse top 3-hit en zorgt voor de doorbraak van Mott The Hoople.

1973: The Edgar Winter Group, met o.a. een jonge Dan Hartman, scoort met ‘Frankenstein’ haar enige Amerikaanse n°1-hit.

1979: Het titelloze album van Herman Brood & His Wild Romance komt binnen in de Billboard Album 200. De lp blijft 19 weken in de lijst staan en blijft op n°112 steken.

1980: In Geleen wordt het 11de Pinkpop Festival georganiseerd. Garland Jeffreys, Joe Jackson, J. Geils Band, The Specials, The Jam en Van Halen staan op het podium. Het concert van Raymond van het Groenewoud & De Centimeters bezorgt de groep haar doorbraak boven de Moerdijk. ‘Je Veux De L’Amour’ wordt er een grote zomerhit.

1974: Een concert van tieneridool David Cassidy loopt zwaar uit de hand. Meer dan 1000 fans krijgen medische hulp. Een 14-jarige fan overlijdt aan een hartstilstand. Als gevolg hiervan stopt Cassidy per direct met toeren en zijn rol in The Partridge Family.

1980: Van Paul McCartney wordt het 2de soloalbum ‘McCartney II’ uitgebracht. Critici waren destijds niet mals voor Macca. Ze vonden het veel te synthetisch klinken. Desondanks kwam de lp toch binnen op n°1 in de Britse albumchart. ‘Coming Up’ is de enige grote hit van de plaat, n°1 in de VS (de liveversie) en Canada en n°2 in Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Australië. De opvolger ‘Waterfalls’ is in de Britse top 40 nog een top 10-hit.

1984: De Nederlandse groep V.O.F. De Kunst komt met ‘Susanna’ binnen in de Britse top 40. Als The Art Company bereikt de band met de Engelstalige versie van ‘Suzanne’ de n°12.

1990: 24 jaar na het origineel staat ‘Paint It Black’ van The Rolling Stones opnieuw op n°1 in de Nederlandse hitlijsten. Het nieuwe succes komt er dankzij de tv-serie Tour Of Duty.

1994: Michael Jackson en Lisa Marie Presley treden in het grootste geheim in het huwelijk in de Dominicaanse Republiek. Nog geen twee jaar later strandt het huwelijksbootje. Kwatongen beweren dat het huwelijk als afleiding dient voor de vele beschuldigingen van kindermisbruik. Lisa Marie heeft dit steeds in alle toonaarden ontkend.

1999: Manic Street Preachers weigeren hun medewerking aan een optreden vanwege de aanwezigheid van The Queen. De groep uit Wales heeft er steeds een erezaak van gemaakt om nooit voor royals op te treden. Ze vinden de monarchie een voorbijgestreefd fenomeen.

2012: In Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, wordt het Eurovisie Songfestival voor de 5de keer door Zweden gewonnen, dankzij ‘Euphoria’ van Loreen. De Belgische Iris strandt in de halve finale met ‘Would You?’. Ook Joan Franka overleeft met ‘You And Me’ voor Nederland de voorronde niet. Veteraan Engelbert Humperdinck eindigt voor zijn Britse thuisland in de finale troosteloos op de 25ste en voorlaatste plaats.

          

Denis
26/05/2017
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?