Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

19 juni

 

1970: Hotlegs – Neanderthal Man

In Groot-Brittannië wordt op 19 juni 1970 ‘Neanderthal Man’ van Hotlegs op single uitgebracht. De groep bestaat dan uit Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme. De inspiratie voor de groepsnaam kwam van een receptioniste van de platenfirma, Kathy, die steevast in hotpants rondliep. Daarom noemden ze haar steeds “hot legs”.

Eric Stewart was voordien de zanger/gitarist bij The Mindbenders, die met ‘A Groovy Kind Of Love’ een grote hit scoorden in 1966, n°2 in zowel de UK als de VS. Stewart had de kort daarvoor vertrokken Wayne Fontana vervangen.

De opname van ‘Neanderthal Man’ is eigenlijk een opnametest om het drumstel op nieuwe opnameapparatuur uit te proberen. Een medewerker van de platenfirma ziet er echter wel iets in en raadt aan om het op single uit te brengen. ‘Neanderthal Man’ wordt een Britse top 10-hit en zelfs n°1 in Italië en Duitsland. Wanneer Graham Gouldman, dan al een succesvol songwriter voor o.a. The Yardbirds, The Hollies en Herman’s Hermits, zich bij hen voegt, wordt de groepsnaam, naar een idee van Jonathan King, veranderd in 10cc.

 


 

1985: DeBarge – Rhythm Of The Night

In 1985 waren er twee succesvolle groepen die als familieband in de voetsporen van The Jacksons wilden treden. Enerzijds was er het Britse Five Star rond de Pearsons. Uit de VS kwam DeBarge overwaaien. De vergelijking met The Jacksons hield ook buiten de muziek steek, want patriarch Robert DeBarge had naar verluidt erg losse handjes. Huiselijk geweld was dan ook nooit veraf en er werd zelfs gewag gemaakt van seksueel misbruik.

Vanaf 1979 zongen vijf leden van de familie samen: Mark (Marty), Randy, El, Bunny en James en later ook Bobby. Het repertoire bestond uit een mix van pop, r&b, soul en funk. Van de zes albums die werden uitgebracht waren er vier producties van Motown. In 1983 werd ‘I Like It’ de eerste bescheiden Amerikaanse hit (n°31).

Na vier kleinere hits volgde in de lente van 1985 de grote doorbraak met ‘Rhythm Of The Night’, het titelnummer uit het vierde album. Motown wou het succes van DeBarge spiegelen aan dat van de megasuccesvolle labelgenoot Lionel Richie. Daarom had men een liedje in gedachten dat verwant was aan ‘All Night Long’. Het door Diane Warren geschreven en door Richard Perry (in de 80s producer van zowat alle Pointer Sisters-hits) geproducete nummer werd een wereldwijde top 5-hit, o.a. n°3 in de VS, n°4 in de UK en Nederland en n°7 in Vlaanderen. ‘Rhythm Of The Night’ werd ook gebruikt voor de soundtrack van de martial arts-film The Last Dragon.

Op het Amerikaanse continent en Australië scoorde DeBarge nog enkele hitjes, maar in Europa bleef het bij dit ene succes. El DeBarge ging in 1986 solo en scoorde een Europese hit met ‘Who’s Johnny?’ uit de soundtrack van Short Circuit. Ook Chico DeBarge kende redelijk wat solosucces. Hij en Bobby kwamen nadien regelmatig in aanraking met het gerecht door drughandel. In 1989 viel definitief het doek over de groep.

Kristinia, de dochter van James, scoorde in 2009 een top 15-hit in de Billboard Hot 100 met ‘Goodbye’ (gebaseerd op de Steam-classic ‘Na Na Hey Hey (Kiss Him Goodbye)’). Mark ‘Marty’ DeBarge wordt vandaag 59 jaar. 'Rhythm Of The Night' werd in de lente van 2005 weer een Ultratop-hitje in de versie van Elsie Moraïs, die een jaar eerder met haar broer Nelson was doorgebroken in Eurosong en sindsdien de spelling van haar voornaam had veranderd naar LC.

 


 

2006: Sandi Thom – I Wish I Was A Punk Rocker (With Flowers In My Hair)

Hier flopte de single volledig, maar in sommige landen was ‘I Wish I Was A Punk Rocker’ een gigantische hit. De Schotse multi-instrumentaliste Sandi Thom (°11 augustus 1981) kwam er in juni 2006 mee binnen op n°1 in de Britse top 40. Ze onttroonde zo ‘Crazy’ van Gnarls Barkley na negen weken op de toppositie. Het werd in de UK de op vier na bestverkochte single van 2006. In Australië stond ze zelfs tien weken bovenaan de hitlijsten! Daar was 'I Wish I Was A Punk Rocker' dan ook de bestverkochte single van het jaar. Ook in Ierland stond de single aan de top en in Frankrijk (n°8) werd het een top 10-hit. Haar debuutalbum ‘Smile… It Confuses People’ kwam meteen binnen op n°1 in de Britse chart en ging uiteindelijk meer dan een miljoen keer over de toonbank.

Sandi schreef het nummer nadat ze van haar mobiele telefoon en enkele persoonlijke bezittingen was beroofd. Ze kon geen familie of vrienden contacteren en was haar bankgegevens kwijt. Ze vroeg zich af hoe men in de 60s had gereageerd toen het leven nog veel simpeler was.

Sandi Thom was samen met o.a. Arctic Monkeys en Lily Allen een van de eerste artiesten die via het internet (MySpace) bekendheid verwierven. Ze was de jongste studente ooit die werd toegelaten aan de prestigieuze Liverpool Institute Of Performing Arts.

De singer-songwriter kreeg van collega-muzikanten wel wat de wind van voren vanwege de titel. O.a. Lily Allen, The Fratellis en The Automatic reageerden bijzonder kritisch: "If she was a punk rocker with flowers in her hair, she'd get the shit kicked out of her by other punk rockers, for having flowers in her hair. [...] I haven't found anyone who's told me they like that song and bought it."

Sandi Thom bracht tot nu toe al vijf albums uit, maar een echte wereldwijde doorbraak bleef voorlopig uit.

 


 

Classic n°1 1977 (VS): Fleetwood Mac – Dreams

‘Dreams’ was in de lente van 1977 na ‘Go Your Own Way’ de tweede (Amerikaanse) single uit het Fleetwood Mac-album ‘Rumours’. In Europa werd eerst ‘Don’t Stop’ nog op 45 toeren uitgebracht.

Het iconische Brits-Amerikaanse vijftal stond er vanaf 18 juni 1977 een week mee op n°1 in de Billboard Hot 100 en scoorde zo zijn enige Amerikaanse charttopper. Ze verdreven ‘I’m Your Boogie Man’ van KC & The Sunshine Band van de n°1, dat meteen een duikt maakte naar n°8. In Europa werd ‘Dreams’ pas in het najaar een hit in Nederland (n°8) en Vlaanderen (n°22). In de UK geraakte de single niet verder dan n°24.

De meeste songs op ‘Rumours’ stonden in het teken van de relationele problemen tussen de bandleden. Bij ‘Dreams’ was dat niet anders. Stevie Nicks, die haar relatie met Lindsey Buckingham op de klippen zag lopen, schreef ‘Dreams’ in 1976 in de Record Plant Studio in het Californische Sausalito wanneer ze even niets omhanden heeft. In een naburige studioruimte (van Sly Stone) componeert ze de song op een Fender Rhodes-piano. In tien minuten tijd staat ‘Dreams’ op papier en heeft Nicks het op cassette opgenomen. De overige bandleden waren aanvankelijk niet bepaald laaiend enthousiast, maar wanneer Lindsey Buckingham het arrangement wat aanpast, veranderen ze van gedachten.

‘Dreams’ werd verschillende keren succesvol gecoverd, o.a. door The Corrs en Deep Dish feat. Stevie Nicks zelf, die er respectievelijk een Britse top 10- en top 15-hit mee scoorden.

 

De Amerikaanse top 5 van 19 juni 1977

 

1     2     Fleetwood Mac – Dreams

2     3     Marvin Gaye – Got To Give It Up (Pt.1)

3     4     Bill Conti – Gonna Fly Now

4     5     Foreigner – Feels Like The First Time

5     6     Kenny Rogers – Lucille

 

denismichiels@live.be
19/06/2018
18 juni

 

1993/1974: Strawbs – Part Of The Union

30 jaar nadat ze in 1963 platenmaatschappij A&M Records opgericht hadden, kondigen Herb Alpert en Jerry Moss op 18 juni 1993 hun vertrek aan. De firma werd al in 1990 voor 500 miljoen dollar verkocht aan PolyGram.

A&M was in de loop der jaren de thuishaven van topacts als o.a. Procol Harum, Joe Cocker, Burt Bacharach, Sting, Supertramp, Bryan Adams, Carpenters, Janet Jackson, Peter Frampton, Elkie Brooks, Carole King, Styx, Joan Baez, The Human League, The Police, Soundgarden, Duffy en Sheryl Crow.

Strawbs was de eerste Britse band die in 1968 een contract kreeg op het A&M-platenlabel van Alpert en Moss. De groep werd al in 1964 opgericht als bluegrassband en kende verschillende bezettingen. Rick Wakeman (Yes) maakte er een tijd deel van uit. Hun debuutsingle ‘Oh How She Changed’ werd geproducet door Tony Visconti en Gus Dudgeon, jarenlang de vaste producer van Elton John.

In de loop der jaren veranderde het repertoire meer naar folkrock en glamrock. 'Part Of The Union', een buitenbeentje in de discografie van de Strawbs, was in 1973 een van de grootste hits in de Britse top 40, in maart van dat jaar drie weken op n°2. De hitnotering viel samen met een grote stakingsgolf in Engeland. Ook in Nederland (n°20) en Duitsland (n°31) werd het een hitje. De tekst is gebaseerd op 'Union Maid' van Woody Guthrie.

In de UK is ‘Part Of The Union’ uitgegroeid tot een officieus anthem van de vakbonden.

 


 

1975: Lucifer – House For Sale

Henny Huisman speelde al op 10-jarige leeftijd in het gitaarbandje The Bright Stars. Een van de andere leden was toen Margriet Eshuijs (°14 oktober 1952). Later zat Henny ook in andere bandjes, o.a. The Marileens.

Vanaf 1972 wordt Huisman profmuzikant. Hij vormt dan met twee andere Zaandammers de band Lucifer, waarin hij zelf drummer wordt. Margriet Eshuijs wordt de zangeres. In 1975 mogen ze optreden in het befaamde (en beruchte) popprogramma Van Oekel’s Discohoek, waarin veel beginnende artiesten optraden die later grote wereldsterren werden, o.a. Donna Summer. Voor Henny was het zijn televisiedebuut.

Tussen 1975 en 1977 scoorde Lucifer vijf hits in Nederland en vooral 'House For Sale' groeide uit tot een classic. De door Hans Vermeulen geproducete single was in mei/juni 1975 de eerste en grootste hit voor de groep, n°4 in Nederland en top 15 in Vlaanderen. ‘House For Sale’ werd geschreven door een Amerikaans songwritersduo, Gloria Sklerov en Harry Lloyd. Het nummer staat al sinds 1999 in de Radio 2 Top 2000.

In 1977 verliet Henny Huisman Lucifer. Hij werd vervangen door Jan Pijnenburg, de latere drummer van Doe Maar, en komt daarna vooral als dj aan de kost. In clubs liet hij soms bezoekers artiesten imiteren. Daar werd de kiem gelegd voor de latere Playback Show.

Tv-producent Joop van den Ende bood Henny een contract aan en de rest is geschiedenis. Na de Playback Show volgden De Mini Playback Show, De Soundmix Show en de Surpriseshow. Hij presenteerde ook programma’s voor de Evangelische Omroep, speelde mee in Het Sinterklaasjournaal en Piet Piraat en het Zeemonster en was jurylid in Steracteur Sterartiest op Eén.

“Mr. Soundmix” wordt er vandaag 67.

 


 

1986: Talk Talk – Living In Another World

De Britse band Talk Talk was actief tussen 1981 en 1991. Boegbeeld was zanger/gitarist Mark Hollis. Hij schreef ook de meeste nummers samen met Tim Friese-Greene.

Een jaar later, in 1982, verscheen het debuutalbum ‘The Party’s Over’ met o.a. de debuutsingle 'Talk Talk'. Die bleef in Europa, uitgezonderd de Britse top 100, wat onder de radar, maar was in 1983 een n°1-hit in Zuid-Afrika! In het najaar van 1982 speelt Talk Talk het voorprogramma op een reünieconcert van Genesis met Peter Gabriel als zanger. Hierna krijgt de band ook buiten de UK voet aan de grond.

Hou zou duren tot 1984 vooraleer de groep bij een groot publiek bekend werd dankzij het album 'It's My Life', dat met het titelnummer, ‘Such A Shame’ en ‘Dum Dum Girl’ drie hitsingles opleverde. Talk Talk was van dan af vooral populair op het Europese vasteland. In de UK bereikte vanaf het tweede album met uitzondering van ‘Life’s What You Make It’ (n°16) merkwaardig genoeg geen enkele single de top 40.

In de lente van 1986 verscheen het derde album 'The Colour of Spring'. De opvolger van de vooraf uitgebrachte single 'Life's What You Make It’, 'Living In Another World’, is in de lente van 1986 een bescheiden Europese hit. Mark Hollis liet zich hiervoor naar eigen zeggen inspireren door Miles Davis. ‘The Colour Of Spring’ werd het succesvolste album van het trio.

 


 

Classic n°1 1982 (UK): Adam Ant – Goody Two Shoes

Na twee bijzonder succesvolle jaren, met zeven Britse top 10- en twee n°1-hits (‘Stand & Deliver’ en ‘Prince Charming’), stapte Adam Ant (°3 november 1954 als Stuart Goddard) in het voorjaar van 1982 uit Adam & The Ants, de band die hij in 1977 had opgericht.

Aan populariteit moest hij echter niets inboeten. Samen met gitarist Marco Pirroni, medeoprichter van The Ants en met Adam de belangrijkste songwriter van de groep, schreef Ant nieuwe nummers. Het eerste soloalbum ‘Friend Or Foe’ lag op 26 juli 1982 in de winkel en werd een groot succes in de UK. Een van de backingzangeressen was de toen 17-jarige Sam Brown.

De lp werd in de lente voorafgegaan door de single ‘Goody Two Shoes’. Hiermee kwam Adam Ant meteen de top 5 binnen. Het was al de derde opeenvolgende keer dat een single van hem zo hoog binnenkwam. ‘Stand & Deliver’ was een van de zeldzame nummers die op n°1 debuteerden en ‘Prince Charming’ kwam op n°2 binnen. Vanaf 12 juni staat hij twee weken aan de top in de UK. In Vlaanderen (n°16) en Nederland (n°13) bleef het succes eerder beperkt, maar in Duitsland werd het nummer een top 5-hit en stond het vijf maanden in de chart. ‘Goody Two Shoes’ betekende met een n°12-notering in de Billboard Hot 100 ook de doorbraak in de VS. Ook in Australië (n°1) en Canada (n°4) was het een groot succes.

In ‘Goody Two Shoes’ haalt Adam Ant uit naar de pers die hem soms verweet dat hij meer aandacht had voor zijn imago dan voor zijn songs. Die zouden later nog een behoorlijke kluif hebben aan de flamboyante zanger wanneer hij wegzinkt in drank- en drugverslavingen en psychische problemen.

In 2010 hervatte Adam zijn muzikale carrière. Drie jaar later lag zijn zesde album ‘Adam Ant Is The Blueblack Hussar In Marrying The Gunner’s Daughter’ in de winkel, zijn eerste plaat in 18 jaar tijd. In 2015/2016 tourde hij door de UK en Noord-Amerika, waar hij integraal het succesalbum ‘Kings Of The Wild Frontier’ speelde. Vorig jaar deed hij hetzelfde met de tournee Anthems: The Singles, waarna hij met de Kings Of The Wild Frontier Tour naar Australië en Nieuw-Zeeland trok.

De kleurrijke rocker was ook te zien als acteur in o.a. de tv-series The Equalizer, Sledge Hammer! en Tales From The Crypt en films als Love Bites en Sunset Heat. Hij houdt nog steeds vast aan zijn vroegere struikrovers-/piratenimago, al heeft hij momenteel wel wat weg van een overjaarse Jack Sparrow.

 

De Britse top 5 van 18 juni 1982

 

1     2     Adam Ant – Goody Two Shoes

2     1     Madness – House Of Fun

3     3     Soft Cell – Torch

4     5     ABC – The Look Of Love

5     6     Tight Fit – Fantasy Island

 

denismichiels@live.be
18/06/2018
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.