Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Ultratop Chart Chat

Supersprong van 16 naar 2 en dance-nr. 1 voor Calvin & Dua

 

Net in de week waarin de nieuwe Hooverphonic-zangeres werd onthuld, blijft de stem van de gesofisticeerde hitmachine tussen 1998 en 2008 een zesde week op 1 in de Ultratop 50 geparkeerd: Geike Arnaert, aan de zijde van de Zeeuwen van Bløf op het onstuitbare ‘Zoutelande’. In Nederland moest de single inmiddels in zowel de Top 40 als de 3FM Mega Top 50 zijn eerste plaats afstaan aan ‘Friends’ van Marshmello en Anne-Marie (bij ons een zittenblijver op 3). In de officiële Single Top 100 van de noorderburen, sinds een jaar of drie bijna een pure streamingchart, heeft hij de nummer 1 zelfs nooit bereikt; daar heeft met uitzondering van Ed Sheeran en Drake het voorbije halfjaar zelfs steevast elke week een naam uit de nederhop de scepter gezwaaid!

De hoogste nieuwkomer van vorige week, ‘One Kiss’, maakt nu een prachtsprong van 16 naar 2. Zo wordt het perfect op het lenteweer afgestemde nummer de vierde top 3-hit voor Calvin Harris en de derde voor Dua Lipa, evenals onze nieuwe dance-nummer 1! Nog enkele m/v-gelegenheidsduo’s doen goeie zaken: Liam Payne en Rita Ora komen weer de top 10 binnen met hun Fifty Shades Freed-hit ‘For You’ (15-9) en Jax Jones en Ina Wroldsen halen in een 11de week zelfs een nieuwe piek op 14 met ‘Breathe’ (19-14). Die sprongen verbleken echter bij de winst van 24 plaatsen voor onze sterkste stijger: ‘Leave A Light On’ van Tom Walker (44-20). In zijn Britse thuisland bleef de struise blonde zanger in februari op 41 steken en is hij inmiddels zelfs niet meer in de top 100 te bespeuren. Maar er zijn de jongste jaren wel meer singer-songwriters uit de UK opgestaan die eerder al in het lang en het breed de Europese charts hadden veroverd vooraleer ze uiteindelijk ook sant in eigen land werden (Rag‘n’Bone Man, Passenger, Tom Odell,...).

 


Ultratop
20/04/2018
Drake pakt hoogste nieuwe en twee urban-top 5-hits tegelijk

 

Eerder vernoemde Aubrey Drake Graham is onze hoogste nieuwe op 24 met ‘Nice For What’, reeds de vierde charttopper van de Canadees in het (bijzonder sterk met Noord-Amerikaanse hiphop dwepende) Verenigd Koninkrijk. De sensuele r&b-jam gaat terug op de nu-soulclassic ‘Ex-Factor’ van Lauryn Hill uit 1998, die op zijn beurt een track van de Wu-Tang Clan sampelde, die op zijn beurt dan weer een seventies-song van Gladys Knight & The Pips sampelde, met als gevolg dat er op ‘Nice For What’ maar liefst 16 verschillende auteurs vermeld staan! In de Ultratop 50 Urban klimt de single van 18 naar 5 en wordt zo een tweede gelijktijdige top 5-hit in die chart voor Drake, die ook de toppositie herovert met ‘God’s Plan’. De wereldhit met de opmerkelijke viral video waarin de multimiljonair-rapper voor milde weldoener speelt in een verpauperde wijk in Miami zit inmiddels aan platina, voor meer dan 20.000 downloads en verrekende streams in ons land.

 


Ultratop
20/04/2018
Kygo & Miguel en Lil Dicky & Chris Brown bundelen krachten

 

Nog een gerenommeerde naam uit de urbanscene die net als Drake aan een voornaam voldoende heeft, Miguel (Pimentel), maakt na zeven tipnoteringen eindelijk zijn debuut in de Ultratop 50 singles. Dat volbrengt de zoetgevooisde singer-songwriter/acteur uit L.A. aan de zijde van de Noorse dancepopgoeroe Kygo, die al ietsje vertrouwder is met de officiële Vlaamse singleschart. Hij heeft op een 44ste plaats zijn zevende top 50-hit in een dikke drie jaar te pakken met ‘Remind Me To Forget’. Deze single, met een kleine doordenker als songtitel, trekt de lijn verder van de ‘gekapt stro’-geluidseffectjes uit Kygo’s twee hits van vorig jaar, de #4 ‘It Ain’t Me’ met Selena Gomez en #32 ‘Stargazing’ met Justin Jesso.

De onderste nieuwe op 47 is nog een samenwerkingsverband tussen twee heren (waarvan, net als Kygo & Miguel, toevallig ook één licht en één donker gepigmenteerd...). We hebben het over de internetkomiek David Andrew Burd alias Lil Dicky en de omstreden bad boy Chris Brown, die de premisse van de befaamde Freaky Friday-kinderfilms (twee tegengestelde mensen wisselen van lichaam met alle komische gevolgen vandien) in een aanstekelijke r&b-popjam hebben gegoten. In de Billboard Hot 100 raakte de song, met tekst waarin beide duetpartners zichzelf op de korrel nemen, tot een achtste plaats en in de UK stond hij zelfs een weekje op één. De geestige video zit een maand na publicatie aan zo’n 145 miljoen views, oftewel ruwweg de voltallige bevolkingen van Frankrijk en Duitsland bij elkaar opgeteld!

 


Ultratop
20/04/2018
Albumlijst kleurt oranje met Frans Bauer, Sevn Alias en Ryan Ricks

 

De benzinetank is duidelijk nog steeds niet leeg voor Frans Bauer: de in een woonwagenpark opgegroeide polonaisekoning herovert zijn eerste plaats van de albumchart, voor een tweede week op 1 met ‘Levenslied’. Popprinses Dua Lipa klimt weer van 13 naar 7 met haar titelloze debuut, het hoogst wat de plaat heeft gestaan sinds zijn debuut op 6 in juni. Hij puilt inmiddels dan ook uit van de hits; van de 12 tracks op de standaardeditie zijn er slechts drie nog geen single geweest! De hoogste nieuwe op 13 is voor ‘Oakinn’ van nederrapper Sevn Alias, amper een halfjaar na zijn #9-album ‘Picasso’ met de hit ‘Patsergedrag’.

Nog een Nederlander, zij het één die Gers Pardoel-gewijs eerder vanuit Vlaanderen opereert, is goed bezig: trompettist Rik Mol oftewel Ryan Ricks, die van 31 naar 17 klimt met tweede album ‘C’est la vie’, zes jaar na een titelloos album dat zelfs op 4 stond. Het Amerikaanse acapella-gezelschap Pentatonix heeft dan weer zijn derde top 30-album in 2,5 jaar beet met ‘Top Pop Vol. I’, vol instrument-loze bewerkingen van recente hits als ‘Havana’, ‘Perfect’, ‘Finesse’, ‘Feel It Still’, ‘New Rules’, ‘Despacito’ en ‘Shape Of You’.

 


Ultratop
20/04/2018
Sheeran klimt over Adele, Niels Destadsbader 2x in de Vlaamse top 3

 

Over dat laatste ‘Shape Of You’ gesproken: de 7x platina monsterhit van Ed Sheeran is hekkensluiter van de Ultratop 50, waar hij zijn 63ste week volbrengt. Hiermee springt Eds verleidingsdans boven de 62 weken die ‘Rolling In The Deep’ van Adele tussen januari 2011 en januari 2013 bij Vlaanderens favoriete 50 platen stond. Nu moet hij enkel de all-time-kampioen qua weken notering ‘I Gotta Feeling’ van The Black Eyed Peas nog boven zich dulden, dat een whopping 69 weken meedraaide. Geen sinecure om nog minstens anderhalve maand mee te draaien maar, gezien het extreem statische karakter van streaming-lijstjes (waaraan ‘Shape Of You’ zijn top 50-notering anno 2018 voornamelijk nog te danken heeft), ook niet onmogelijk...

Ten slotte ook uitzonderlijk nog een woordje over de nieuwe binnenkomer op 1 in de Ultratip, waarover we wellicht volgende week in meer detail kunnen ingaan: ‘Ik ben van ’t stroate’ van Niels Destadsbader. Niels’ herwerking van de Dinky Toys-zomerhit ‘Out In The Streets’ uit 1993 debuteert op basis van slechts twee dagen verkoop alvast op 3 in de Vlaamse Ultratop 50 voor Nederlandstalig werk (al is het in dit geval meer specifiek West-Vlaams dialect). Daarmee heeft de troetel van vrouwelijk Vlaanderen twee top 3-hits tegelijk te pakken in die lijst, bovenop zijn andere reeds uitgebrachte Liefde voor muziek-cover ‘Verover mij’ op 2! De spilfiguur rond de eerste aflevering van het vierde LVM-seizoen, de met warme diepe stem gezegende opper-Dinky Toy Coco Jr., is dan weer nieuw op 34 in de Vlaamse top 50 met zijn vrije nummerkeuze. Het betreft een uitgeklede versie van de Gorky-classic ‘Soms vraagt een mens zich af’ uit 1992 (in de stijl van de beroemde B-kant ‘Mia’), als eerbetoon aan de betreurde Luc De Vos.

 


Ultratop
20/04/2018
New Music Friday: Hooverphonic - Romantic

Een heerlijk zonnetje boven je hoofd, een frisse cocktail, wat vrienden en natuurlijk de beste nieuwe platen van het moment. Een succesrecept om het weekend in te knallen als je het ons vraagt 😉

Deze week kan je o.a. Hooverphonic, Ariane Grande, Axelle Red, Niels Destadsbader, The Chainsmokers, Soulwax en Anne-Marie in onze "New Music Friday Belgium"- afspeellijst terugvinden.

 


Ultratop
20/04/2018
Calvin Harris en Dua Lipa al kussend de hoogste nieuwe

 

Vijfde week aan de top voor ‘Zoutelande’ van Bløf feat. Geike Arnaert in de officiële Vlaamse singleslijst. In zowel de Nederlandse Top 40 als de 3FM Mega Top 50 van Bløfs moederland ligt dat aantal weken op 1 zelfs op het dubbel daarvan, namelijk tien! Sinds ‘City Lights’ van Blanche in mei vorig jaar ‘slechts’ twee weken lang de Ultratop 50 aanvoerde, heeft elke charttopper het minstens een maand aan de top uitgehouden; hoe lang nog voor de naar de Zeeuwse badplaats vernoemde feelgoodsong? Hij is in elk geval reeds de langst op 1 genoteerde Nederlandstalige single in Vlaanderen sinds 'MaMaSé!' van K3 eind 2009 zeven weken lang de scepter zwaaide. Ook de rest van de top 5 moet een weekje zittenblijven maar iets lager hebben we wel wat actie; zo stijgen Bruno Mars en Cardi B weer lichtjes van 9 naar 8 met 'Finesse'. Op het eerste gezicht niet erg opmerkelijk maar hiermee bereikt het duo in zijn 14de week wel eindelijk de top van de Ultratop 50 Urban! ‘The Middle’ maakt ook een kleine sprong van 12 naar 9 en wordt daardoor de eerste top 10-notering voor alle drie betrokken partijen op de melodieuze dancepopsingle: Zedd, Maren Morris en de broertjes van Grey.

De hoogste nieuwe op 16 was onze New Music Friday-locomotief van vorige week: een lang verwacht samenwerkingsverbond tussen twee Britse hitsensaties allebei met de ‘Midas touch’, Calvin Harris en Dua Lipa. Die eerste lijkt de urbanfeel van zijn recente releases weer te hebben ingewisseld voor zijn vertrouwde dancegroove op het ophitsende ‘One Kiss’, met een denderend debuut op 2 in de Ultratop 50 Dance als resultaat! Voor Dua is het een derde gelijktijdige top 50-notering, mooi middenin ‘IDGAF’ (blijven staan op 5) en ‘Homesick’ (op zijn retour van 17 naar 21).

 


Ultratop
13/04/2018
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?