Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Ultratop Chart Chat

ĎShape Of Youí rondt de kaap van 10 weken op 1, Bruno Mars scoort zevende top 5-hit

 

Week tien aan de top voor ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran, waarmee de oorworm de derde single in twaalf maanden tijd wordt die dubbele cijfertjes notering op de nummer 1-positie verzamelt, na ‘7 Years’ van Lukas Graham (10 weken) en ‘Can’t Stop The Feeling!’ van Justin Timberlake (14). De voornaamste bedreiging voor de single vorige week, ‘Something Just Like This’ van The Chainsmokers & Coldplay, moet (voorlopig?) wat gas terugnemen van 2 naar 5. Ex-runner-up, en al acht weken lang de dance-nummer 1, ‘You Don’t Know Me’ van Jax Jones feat. Raye herovert zijn tweede plaats en het sensuele ‘I Feel It Coming’ van The Weeknd feat. Daft Punk klimt ook terug naar zijn piekpositie op 3. Bruno Mars, die volgende week twee avonden lang het Antwerpse Sportpaleis aandoet, verhoogde onlangs reeds zijn aantal top 10-hits in Vlaanderen naar negen. Daarvan hebben er inmiddels maar liefst zeven ook de bovenste vijf bereikt, nu Mars’ recentste slaapkamersoul-anthem ‘That’s What I Like’ doorklimt van 11 naar 4.

 


Ultratop
24/03/2017
Kraantje Pappie top 10, AJR sterkste stijger met wat hulp van ĎTemptation Islandí

 

De in Vlaanderen bijzonder graag geziene Nederlander Kraantje Pappie mag vijf jaar na zijn doorbraak eindelijk een eerste top 10-hit neerschrijven: zijn ‘Pompen’ maakt in een zevende week een wip van 12 naar 8. Nog steeds geen spoor van de crowdpleaser in de Nederlandse single-top 100, al maakt de plaat waarmee Pappie wél al enkele maanden in die lijst genoteerd staat, de Bizzey-samenwerking ‘De manier’, nu ook bij ons zijn intrede in de tipparade. De sterkste stijger deze week, ‘Weak’ van het Amerikaanse broedertrio AJR (39-26), heeft een duwtje in de rug gekregen van het massaal bekeken en bediscussieerde ‘Temptation Island’, nadat de catchy song als muziekje bij een montage van diverse slippertjes gebruikt werd. Tekstregels als ‘But I give in so easily / And no thank you is how it should've gone / I should stay strong / But I'm weak, and what's wrong with that?’ sluiten dan ook naadloos aan bij de escapades van de meeste deelnemers aan het ‘guilty pleasure’-programma op Vier…

 


Ultratop
24/03/2017
YouTube-sterren maken de sprong naar de Ultratop

 

De hoogste nieuwe op 31 komt van twee namen die een astronomische populariteit genieten bij een niche van ca. 12- tot 17-jarige hiphopfans die een aanzienlijk deel van hun tijd op YouTube doorbrengen (maar die buiten die doelgroep weliswaar nog niet bijzonder bekend zijn). Het gaat om de Nederlander Boef en de Antwerpenaar Soufiane Eddyani, die de handen in elkaar geslagen hebben op het opzwepende ‘Salam’. Opmerkelijk genoeg wordt de studioversie van de populairste track uit het Boef-album ‘Slaaptekort’ van hun YouTube-kanalen afgehouden, wellicht om de abonnees extra te stimuleren het nummer op de legale streamingdiensten te beluisteren. En dat hebben ze massaal gedaan: de song werd op een woensdag gelost en is op slechts een halve week tijd voldoende gestreamd om in de (op zondagavond afgesloten) Ultratop reeds bij de bovenste 50 te debuteren, ongezien snel voor een plaat die het hoofdzakelijk van streaming moet hebben! Dankzij de fifty-fifty-inbreng van landgenoot Eddyani maakt de tweetalig Nederlands-Arabische single ook een gigantisch hoge entree op 3 in de Vlaamse Ultratop 50 op Radio 2. Benieuwd of ‘Salam’ na deze blitz-invasie de komende weken kan blijven hangen en eventueel binnenkort ook kan doen wat vrijwel geen enkel nummer in dit eerder agressieve rapgenre ooit kon: aanslaan bij bredere lagen van de bevolking, bovenop een op YouTube verzot puberpubliek dus...

 


Ultratop
24/03/2017
Vianney brengt wat Franse charme in de Vlaamse charts

 

Op 47 maakt een van dé revelaties in het Franse chanson van de jongste jaren zijn Vlaamse top 50-chartdebuut: Vianney Bureau. De in Parijs opgegroeide singer/songwriter oogstte in francofoon Europa reeds veel bijval met zijn twee albums en viel onlangs in de prijzen bij de prestigieuze Franse Victoires de la Musique, waarbij hij de felbegeerde award voor ‘Artiste interprète’ van het jaar wegkaapte. Hij was eind januari ook aanwezig op de D6Bels Awards, de onderscheidingen van de Waalse muziekindustrie, waar hij live een duet bracht met electropopprinses Alice On The Roof (en verkondigde dat de Franse muziekwereld nog wat kan leren van de Belgische...). Mede dankzij deze exposure heeft Vianney bij onze Franstalige landgenoten de top 3 behaald met zijn melancholische slow ‘Je m’en vais’. Na drie singles die in Vlaanderen de tipparade haalden, maakt deze tranentrekker nu ook bij ons de oversteek naar de grote 50. De verzamelde leerkrachten Frans hebben er, na o.a. Indila’s ‘Dernière danse’, Black M’s ‘Sur ma route’ en de hits van Stromae en Maître Gims, dus eindelijk weer een recente song bij waarmee ze hun lessen wat kunnen oppeppen!

 


Ultratop
24/03/2017
ĎNieuwe Lichtingí-ontdekking Tamino maakt zijn debuut

 

Helemaal onderaan de Ultratop 50 verwelkomen we een veelbelovende nieuwkomer uit De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, een talentenjacht die met o.a. Milo Meskens, I Will, I Swear, Jacle Bow, St. Grandson en Equal Idiots reeds diverse namen heeft gelanceerd. Het is de 20-jarige Tamino-Amir Moharam Fouad uit Antwerpen, zoon van een Belgische moeder en Egyptische vader (en kleinzoon van zanger/acteur Moharam Fouad, die in de hele Arabische wereld een bekende naam was). Zijn zelfgeschreven single ‘Habibi’ is nochtans geen makkelijk hap-slik-weg-nummer maar een melomane, introverte slowburner die vergelijkingen met Jeff Buckley en Radiohead oproept en die Tamino’s indrukwekkende stembereik in de verf zet.

 


Ultratop
24/03/2017
Lawine van nieuwe albums met Depeche Mode, Lindsay en Boef in de top 5

 

Het is een zoete inval in de albumlijst deze week met maar liefst zeven entry’s rechtstreeks in de top 10! Desondanks blijft Ed Sheeran standvastig een derde week bovenaan met ‘Divide’. De Britse synthpopgoden Depeche Mode zijn nog het dichtst bij geraakt met hun 14de album ‘Spirit’, dat zo de tweede plaats van hun twee vorige studioplaten ‘Delta Machine’ (2013) en ‘Sounds Of The Universe’ (2009) evenaart. In Wallonië is de door de veelzijdige James Ford geproducete elpee zelfs het vijfde nummer 1-album in de laatste 20 jaar geworden voor Dave Gahan en co. Schlagerprinses Lindsay bewijst dat broer Christoff niet als enige de eer van de familie De Bolle hoog houdt door op 3 een indrukwekkend zesde top 3-album te scoren met ‘Liefde & vertrouwen’ (nadat een eerder album reeds ‘Liefde & muziek’ heette...). YouTube-rapper Boef houdt niet alleen in de singles huis maar pleegt ook een raid op de albumlijst met een debuut op 4 voor 'Slaaptekort'.

 


Ultratop
24/03/2017
Verdere albumdebuten voor Drake, Bart KaŽll, Coely, Jef Neve en Zara Larsson

 

Daar stopt het overigens niet bij albums die de top 10 binnenknallen: ook de Canadese urbansensatie Drake debuteert op 6 met ‘More Life’, een collectie nieuwe tracks die naar eigen zeggen niet als een volwaardig album maar als een ‘playlist’ op te vatten valt. De al bijna 35 jaar in het vak zittende eeuwige spring-in-‘t-veld Bart Kaëll scoort op nummer 7 zijn eerste top 10-album sinds 2008 met ‘In ’t nieuw’, inclusief vier top 10-hits uit de Vlaamse Ultratop 50 en een nummer gezongen in zijn Oost-Vlaamse dialect. Vijf jaar nadat ze voor het eerst door tal van radiozenders tegelijk werd omarmd, laat lokale R&B-revelatie Coely Mbueno haar eerste echte album los getiteld ‘Different Waters’, nieuw op 8. Eentje lager hebben we pianovirtuoos Jef Neve met ‘Spirit Control’, waarop deze man van vele muziekjes o.m. samenwerkt met de Australische dancepopzanger Sam Sparro (die sinds zijn monsterhit ‘Happiness’ uit 2012 een bijzondere band met ons land heeft). De hotte Zweedse blondine Zara Larsson ten slotte maakt haar maiden voyage in de albumchart op een 19de plaats met ‘So Good’, dat de meeste van haar talrijke hitsingles tot nu toe bundelt.

 


Ultratop
24/03/2017
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?