Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Ultratop Chart Chat

Blanche wordt de derde Waalse Songfestivalkandidaat ooit op 1

 

Wie tot nog maar een half decennium geleden had voorspeld dat België drie jaar op rij bij de bovenste tien van het Eurovisie Songfestival zou eindigen, zou hoogstwaarschijnlijk op hoongelach onthaald geweest zijn. Toch vervolledigde zaterdagavond 13 mei de amper 17-jarige Ellie ‘Blanche’ Delvaux, met een finish als vierde in de grote finale, een hattrick van ronduit schitterende Belgische Songfestivalresultaten, na de vierde plaats van Loïc Nottet in 2015 en de tiende plaats van Laura Tesoro vorig jaar. De timide Brusselse stijgt in haar tiende week Ultratop 50 nu door van vijf naar één met haar gesofisticeerde, met goud bekroonde synthpopsong ‘City Lights’. Deze wordt zo de derde Waalse inzending ooit die in Vlaanderen op nummer 1 raakt, na Sandra Kims ‘J’aime la vie’ (1986) en eerder genoemde Loïc Nottets ‘Rhythm Inside’ (2015). Met nog eens vier Vlaamse nummer 1-inzendingen erbovenop (Xandee in 2004, Kate Ryan in 2006, Ishtar in 2008 en Tom Dice in 2010) komt het totaal van Belgische Eurovisiesongs bovenaan de Ultratop op zeven te staan. In Wallonië moet Blanche (voorlopig?) genoegen nemen met een tweede plaats, achter ‘Despacito’ van Luis Fonsi en Daddy Yankee, dat in Vlaanderen dan weer de runner-uppositie bekleedt.

 


Ultratop
19/05/2017
ĎGalway Girlí schiet als een speer van 44 naar 4

 

Al van bij de release van Ed Sheerans derde album ‘÷ [Divide]’ begin maart sprong één nummer onder de nog niet eerder geloste albumtracks uit de band in de internationale streaminglijsten: ‘Galway Girl’. Vrijwel uitsluitend dankzij streaming draaide de song zelfs al anderhalve maand mee in de lagere regionen van de Ultratop 50. Het komt dan ook niet als een grote verrassing dat het opzwepende ‘Irish jig’-nummer nu een duwtje krijgt als officiële single. Nu de oorworm op zowat alle radio’s in hoogste rotatie te horen is en een fel aangeklikte videoclip heeft, maakt hij een reuzesprong van 44 naar 4. ‘Galway Girl’ wordt zo de zesde top 10-hit voor Sheeran, zij het nog maar zijn derde top 5-hit (na de twee vorige ‘÷’-singles ‘Shape Of You’ en ‘Castle On The Hill’). Clean Bandit en Zara Larsson bereiken na een gestage klim de bovenste tien met ‘Symphony’ (12-7), dat reeds de eerste plaats haalde in de thuislanden van beide artiesten: Groot-Brittannië (Clean Bandit) en Zweden (Zara). Shawn Mendes zet dan weer de hoogste singlenotering van zijn tweejarige hitcarrière neer met ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’ (13-9). Nog twee uiterst ‘uitknipbare’ smoeltjes die massa’s meisjesharten doen bonzen, gaan er eveneens goed op vooruit: Harry Styles met ‘Sign Of The Times’ (22-14, meer over hem in het stukje albums) en Vlaming Milo Meskens met ‘New Beginning’ (26-15).

 


Ultratop
19/05/2017
Clouseau vervlaamst ĎShe Goes Nanaí als hoogste nieuwe

 

Na een rustpauze vorige week trekt de Liefde voor muziek-karavaan nu weer verder. Aflevering 5 uit reeks 3 was een eerbetoon aan media-manusje-van-alles Bart Peeters, van wie zowel het Nederlandstalige kleinkunst-solorepertoire als zijn Engelstalige pure pophits met The Radios in het zonnetje werden gezet. Uit die laatste categorie komt ‘She Goes Nana’, een van de allergrootste hits van de jaren 90 in Vlaanderen met zes weken op 1 in maart april/1992 en een top 3-notering in Nederland een jaar later. De meezinger werd door Clouseau omgevormd tot ‘Alles voor mij’, met een entree als hoogste nieuwe in zowel de reguliere als de Vlaamse Ultratop 50, op respectievelijk plaatsen 25 en 2. Het is al de tweede keer dat ‘She Goes Nana’ in een Nederlandse versie de hitlijsten haalt, begin 1998 was het als ‘De weg naar je hart’ ook al het tweejaarlijkse Levenslijnlied voor de Artiesten Met Een Hart (waar Clouseau toen ook al op mee zong!). De overige Bart Peeters-makeovers moeten het allemaal met een tipnotering stellen: zo vinden we op 31 Natalia met ‘Teardrops’ (ook al een Radios-hit in de hele Benelux) en op 46 Isabelle A met ‘Dormir en cuillère’ (een sensuele Franse versie van ‘Lepeltjesgewijs’). Tussen de Extra Tips staan ook nog Gers Pardoel met ‘Hemel’ (Barts nummer over de terreuraanslagen van 22 maart 2016), Josje met ‘Ontdooi me’, Lady Linn met ‘Raindrops On A Leaf’ (een Billie Holiday-achtige bewerking van het rouwlied ‘Wat nog komen zou’) en Bart zelf met ‘Als je met je billen en je heupen shaket’, een vrije vertaling van de Johnny ‘Guitar’ Watson-hit ‘Booty Ooty’ uit de zomer van 1980.

 


Ultratop
19/05/2017
Songfestivalwinnaar Salvador Sobral maakt zijn entree

 

De grote winnaar van het Eurovisie Songfestival 2017 is een land uit ‘de oude Eurovisie-garde’ dat voordien met een vijftigtal deelnames sinds 1964 nota bene nooit hoger was gekomen dan een zesde plaats en (samen met België) vaak als een van ‘de kneusjes’ van de wedstrijd werd beschouwd: Portugal! Het Iberische land schoot na lang wachten de hoofdvogel af met het uitermate romantische ‘Amar pelos dois’, vertolkt door de 27-jarige Salvador Sobral die onder meer opviel met zijn anti-‘fastfoodmuziek’-attitude en zijn expressieve mimiek (mede veroorzaakt door zijn hartziekte). Het door Salvadors zus Luísa geschreven nummer komt de Ultratop 50 binnen op 30, wat al een betere prestatie is dan de Oekraïense winnaar van 2016, ‘1944’ van Jamala, die bleef steken op een dertiende plaats in de tipparade. De breekbare ballade ligt weliswaar mijlenver van de sound die normaliter op hitradio’s grijsgedraaid wordt; kan hij ook na het luwen van de Songfestivalstorm overeind blijven in de charts? De dance-nummer 1 ‘On My Mind’ van Disciples lijkt nu eindelijk definitief gelanceerd in de grote Ultratop 50, met een mooie sprong van 50 naar 31.

 


Ultratop
19/05/2017
Vier op een rij voor Bazart

 

‘Het jaar van Bazart’ 2016 gaat naadloos over in 2017 want het synthpop-kwintet scoort zijn vierde Ultratop 50-hit met ‘Lux’, wederom een titel van één woord. Dit is reeds het vijfde nummer (van de tien) uit debuutalbum ‘Echo’ dat als single wordt losgekoppeld en de Bazart-benzinetank is duidelijk nog steeds niet leeg! De sfeervolle song komt namelijk binnen op 44 en klimt tevens door naar 4 in de Vlaamse Ultratop 50 op Radio 2, waar grote doorbraakhit ‘Goud’ inmiddels aan een 85ste week notering bezig is (en terugvalt van 10 naar 15; blaast hij dan nu echt voor goed de aftocht?). Op 49 hebben we naast Harry Styles nog een One Direction’er op het solopad: de Ier Niall Horan, die zijn sterk volgens Ed Sheeran-patroon gestrikte debuutsingle ‘This Town’ (#22 vorige herfst) opvolgt met het ietsje meer uptempo ‘Slow Hands’.

 


Ultratop
19/05/2017
Harry Styles nieuw op 1 met eerste soloalbum

 

Harry Styles zelf wordt deze week de eerste die ooit in ‘1D’ gezeten heeft met een solo-nummer 1-album in Vlaanderen, en wel door meteen aan de top te debuteren! Zijn ex-groepsmaatje Zayn Malik haalde in de lente van vorig jaar een achtste plaats met diens debuut ‘Mind Of Mine’. Op nummer 5 vinden we de veruit populairste zangeres uit het Duitse taalgebied van de jongste jaren: Helene Fischer, die haar schlager-origines aanzienlijk heeft verbreed naar een trendier dancepopsound. Mevrouw Florian Silbereisen haalt haar hoogste Vlaamse albumpiek tot nu toe met een titelloze langspeler. Eentje lager hebben we Kenji Minogue, geen broer van Kylie en Dannii maar wel het damesduo van eigen bodem Emilie ‘Fanny Willen’ De Roo en Sarah ‘Conny Komen’ Vandeursen, dat met zijn tongue-in-cheek elektropop in West-Vlaams dialect ook een publiek in de meer oostelijke provincies kan charmeren. Tweede album ‘En dermee’ verbetert de #16-piek van debuut ‘De groetjes’ uit 2014 reeds met tien plaatsen en debuteert in de aparte albumlijst voor Belgische producties zelfs helemaal op het bovenste schavotje! In de back catalogue-singleschart hebben we ook nog een nieuwkomer op 1, zij het wel om tragische redenen: de vorige week op 47-jarige leeftijd onverwacht overleden Italiaanse dj Robert Miles met zijn instrumentale 90s-dreamhouse-klassieker 'Children'.

 


Ultratop
19/05/2017
Blanche bereikt nieuwe piek op 5

 

Het absolute all-time-record van Fixkes’ ‘Kvraagetaan’ met 16 weken op 1 blijft toch nog minstens één week overeind. ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran zakt namelijk weer terug naar de tweede plaats en blijft zo steken op vijftien weken als Vlaamse hitkampioen. Net als twee weken geleden zijn het The Chainsmokers en Coldplay die de Gargantua-achtige hit van de top loswrikken. Hun op het sentiment werkende samenwerking ‘Something Just Like This’ heeft weliswaar in zowat de hele westerse wereld de top 10 van de officiële charts bereikt maar Vlaanderen is vooralsnog het enige gebied waar de single ook helemaal op het hoogste schavotje is geraakt! Dinsdagavond 9 mei raakte de Brusselse Blanche in ‘zwarte weduwe’-tenue, ondanks zichtbare zenuwen, door de halve finale van het Eurovisie Songfestival in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Zaterdagavond weten we of haar melancholieke elektropopsong ‘City Lights’ ook in de grote finale een goeie beurt kan maken. De knappe single maakt alvast aan beide kanten van de taalgrens een sprong tot in de top 5, in Vlaanderen van 16 naar een nieuwe piek op 5. In de airplaychart blijft hij een tweede week op de eerste plaats en ook in Wallonië heeft Blanche inmiddels de meest gespeelde song op de radio’s te pakken!

 


Ultratop
12/05/2017
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?