Login
België (Vlaanderen)

BLOG: Ultratop Chart Chat

Justin Bieber twee keer in de top 3 singles

 

Met temperaturen van boven de 30 graden zowat een hele week lang blijft ook de nummer 1 van de Ultratop 50 voor een vierde week in licht tropische sferen: ‘Despacito’ van Luis Fonsi en Daddy Yankee. De invité van de twee Latino’s op de remix van hun wereldhit rukt inmiddels tevens op naar de derde plaats: Justin Bieber, wiens David Guetta-samenwerking ‘2U’ na de hoogste nieuwe vorige week nu de sterkste stijger wegkaapt (29-3). Voor Guetta, die exact 15 jaar geleden zijn Ultratop 50-debuut maakte met de danceclassic ‘Love Don’t Let Me Go’, is het de vijfde verschijning in de top 3 van het klassement en zijn eerste sinds de #2 ‘Sweat / Wet’ samen met Snoop Dogg uit de lente van 2011 alweer. Bieber kampeert voor de vierde keer op het erepodium van de officiële Vlaamse singleschart, al zijn ‘speciallekes’ waarop hij geen expliciete artiestencredit heeft zoals deze ‘Despacito’ en de all-star-benefietsong ‘We Are The World 25’ (allebei nummer 1) daar niet bij gerekend.

 


Ultratop
23/06/2017
‘Kind van de duivel’ spint garen bij kritiek uit religieuze hoek

 

De nieuwe nummer 5 moet met 21 plaatsen vooruitgang niet veel onderdoen voor de 26 plaatsen winst van ‘2U’: onze noorderburen Jebroer en Paul Elstak met het al elf weken genoteerde ‘Kind van de duivel’. De hedonistische jumpplaat krijgt een forse nieuwe boost na de controverse over de al dan niet schadelijke invloed van de tekst op de jeugd, opgestart door dertien dominees uit het fundamentalistisch-christelijke Vriezenveen in de Nederlandse ‘Bible Belt’ (die kennelijk niet vooruitziend genoeg waren om te zien aankomen dat ze de plaat zo in de eerste plaats nog wat extra publiciteit meegeven...). Jebroer en Elstak reageerden op de hetze door o.m. in de één-talkshow Van Gils & gasten de oorworm live te brengen, evenals een speciale versie bij Studio Brussel ondersteund door een koor van 22 kinderen met duivelshorentjes op! Het resultaat is dus een sterke stijging in verkoop, streaming én airplay en een top 5-notering in Vlaanderen voor de niet geheel letterlijk te nemen ambiancemaker (tevens gretig aangevraagd door blokkende studenten bij de Marathonradio-uitzending van MNM). Hiermee verbetert Jebroer de zesde positie van zijn doorbraakhit ‘Banaan’ uit 2015 met één plaatsje. De als Timothy Kimman geboren rapper debuteert daarnaast op de eerste plaats van de Ultratip met de opvolger: ‘Engeltje’, wederom een samenwerking met DJ Paul Elstak en Dr Phunk, waarvan de tekst en clip de controverse evenmin schuwen!

 


Ultratop
23/06/2017
Nieuwe hits voor Oscar And The Wolf en Imagine Dragons

 

Nog een sterke stijger hebben we op 13, omhoog van 27: ‘Mama’ van Jonas Blue en William Singe, reeds top 10 op de Britse Eilanden en in Duitsland. De drie Amerikaanse broers van AJR, voorbije week aanwezig in ons land, krijgen een nieuwe stuiptrekking van 21 naar 15 na ruim vier maanden notering met het platina ‘Weak’, terwijl de volledig weer op de kaart staande Gers Pardoel weer een nieuwe piekpositie neerzet met zijn Otto Knows-hommage ‘Zo bijzonder’ (22-16). Nog maar drie weken geleden kwam Oscar And The Wolf binnen op 34 met de single ‘So Real’ en nu vuurt de ‘one man band’ van de mediagenieke Max Colombie al een nieuw voorsmaakje af voor aankomend album ‘Infinity’: het nog iets hitgevoeligere ‘Breathing’, dat de hoogste nieuwkomer levert op 25. De met muzikaal talent én een postersnoetje gezegende Charlie Puth vraagt om aandacht met een mooie sprong van 45 naar 27 voor ‘Attention’, dat aanvankelijk in de achterhoede van de Ultratop 50 dreigde te stranden maar nu alsnog op weg is naar een zomerhit. Alle singles van Imagine Dragons tussen 2012 en 2015 bleven stuk voor stuk in de Ultratip steken maar anno 2017 lijkt de poprockband uit Las Vegas dan eindelijk gelanceerd als Vlaamse hitleverancier. Het viertal volgt de met goud bekroonde single ‘Believer’ op met ‘Thunder’, nieuw op 45 en mogelijk de meest instant-aanstekelijke song die de heren reeds in hun carrière hebben uitgebracht. Hoge noteringen in de charts van vooral Duitstalig Europa, Scandinavië en Oceanië tonen dat het publiek van hun stijlwissel alleszins pap lust!

 


Ultratop
23/06/2017
Liam Payne wordt de 5de 1D’er solo in de Ultratop 50

 

In het spoor van achtereenvolgens Zayn Malik, Niall Horan, Louis Tomlinson en Harry Styles maakt Liam Payne deze week dan daadwerkelijk het rijtje volledig, door als laatste lid van de originele One Direction-line-up ook buiten de groep de Ultratop 50 te halen. De 23-jarige Engelse hunk, die een koppel vormt met ex-Girls Aloud-zangeres Cheryl (met wie hij in maart het zoontje Bear kreeg), komt binnen op 47 met eerste solosingle, ‘Strip That Down’ featuring de Amerikaanse rapper Quavo. De r&b-getinte song telt maar liefst 15 auteurs in de credits; hij bevat namelijk een sample uit de Shaggy-hit ‘It Wasn’t Me’ (die op zijn beurt een sample bevatte uit het 70s-nummer ‘Smile Happy’ van War), waardoor alle verzamelde schrijvers van de twee songs mee een kruimel van de koek verdienen. In Liams Britse thuisland haalde de single een derde plaats, in de Amerikaanse Billboard Hot 100 is 42 de hoogst bereikte plaats. Dat één groep vijf leden voortbrengt die allemaal solomateriaal uitbrengen, is al vrij zeldzaam maar dat ze alle vijf ook nog eens de top 50 van de Vlaamse charts halen, is quasi ongezien! Het enige precedent uit de popgeschiedenis dat voor de hand ligt, is de Spice Girls, al haalde Victoria Beckham in haar kortstondige solocarrière enkel de Ultratop 50 als featuring-artiest bij True Steppers (de #39 ‘Out Of My Mind’ uit 2000).

 


Ultratop
23/06/2017
Rita Ora scoort eindelijk solo, met hulp van Ed Sheeran

 

Een van die 15 personen met een componistencredit op ‘Strip That Down’ is niemand minder dan Ed Sheeran, die ook al zijn ‘Midas touch’ verleende aan de onderste nieuwkomer op 50. Dit is het solo-Ultratop 50-debuut van Rita Ora, die zowaar een van de succesvolste Britse zangeressen in de geschiedenis van de UK charts is geworden met maar liefst vier nummer 1-hits op haar naam over het Kanaal (meer dan Adele, Amy Winehouse, Dusty Springfield, Kate Bush, Petula Clark, Kim Wilde, Lulu, Emeli Sandé, Cilla Black, Dido, Shirley Bassey, Alison Moyet, Sandie Shaw, eender welke solo-Spice Girl...). Op het vasteland, waaronder Vlaanderen, bleven haar prestaties een heel pak bescheidener – tot nu toe had ze bij ons enkel dikke hits als featuring bij DJ Fresh (de #11 ‘Hot Right Now’ in 2012) en Iggy Azalea (de #12 ‘Black Widow’ in 2014). Na de Tinie Tempah-samenwerking ‘R.I.P.’, één weekje op 44 bijna exact vijf jaar geleden, rijft de schone van Kosovaarse komaf nu dan eindelijk haar tweede top 50-notering als hoofdartiest binnen. Dat doet ze met het radiovriendelijke ‘Your Song’, dat behalve de titel volledig losstaat van de gelijknamige classic door Elton John (die nochtans een hechte vriend is van coauteur Sheeran...).

 


Ultratop
23/06/2017
Royal Blood nieuw op 2 achter ‘Liefde voor muziek’

 

Het ‘Liefde voor muziek 2017’-album vervolledigt een maand aan de top van de Ultratop 200, met vier weken reeds de langst aan één stuk op 1 genoteerde Belgische productie sinds... ‘Liefde voor publiek’ van Stan Van Samang in 2015, een succesverhaal dat natuurlijk ook het één en ander aan het VTM-programma te danken had! Na achtereenvolgens The Beatles, Roger Waters en London Grammar is Royal Blood de nieuwste grote naam die genoegen moet nemen met een tweede plaats achter de collectie covers van divers pluimage. Het Britse rockduo verbetert met tweede album ‘How Did We Get So Dark?’ alleszins de vijfde plaats van zijn titelloze debuut, dat tussen augustus 2014 en mei 2016 maar liefst 91 weken lang meedraaide in de lijst. Na Maarten ‘Warhaus’ Devoldere en Simon ‘Zimmerman’ Casier haalt nu een derde lid van de band Balthazar de albumcharts op zijn eentje: Jinte Deprez, die onder de ‘nom de plume’ J. Bernardt binnenkomt op 7 met ‘Running Days’. Op negen hebben we de terugkeer na zes jaar stilte van Fleet Foxes, een van de bands die rond de decenniumwissel de ‘close harmony’-folkrocksound van begin jaren 70 helemaal terugbrachten, met het album ‘Crack-Up’. Het inmiddels 20-jarige Nieuw-Zeelandse ex-wonderkind Lorde debuteert op 12 met ‘Melodrama’, toch ook al vijf plaatsen beter dan de 17de positie van felgeprezen debuut ‘Pure Heroine’ eind 2013. De eerste plaats van de Mid Price-lijst ten slotte is weggelegd voor de gloednieuwe ep ‘No Ending’ van veelbelovend lokaal ‘blue eyed soul’-talent Niels Delvaux alias Delv!s.

 


Ultratop
23/06/2017
‘September Song’ komt in juni op kruissnelheid

 

Het dubbel platina ‘Despacito’ van het Puerto Ricaanse tweespan Luis Fonsi en Daddy Yankee blijft een derde week aan de top, een geschikte lijstaanvoerder nu het definitief begint te zomeren in ons land. Ed Sheeran klimt door naar de runner-uppositie met zijn ode aan een ‘Galway Girl’, de eerste wereldhit ooit waarin de middelgrote universiteitsstad aan de Ierse westkust prominent vernoemd wordt! DJ Khaled en zijn pleiade gaststerren stijgen één plaatsje door van 11 naar 10 met ‘I’m The One’, dat zo de zevende top 10-hit wordt voor de bekendste onder de talrijke featurings, Justin Bieber. Hoogstwaarschijnlijk scoort hij er heel binnenkort een achtste met de hoogste nieuwe, waarover meer hieronder. ‘September Song’ van JP. Cooper blijkt een ‘slow burner’ van formaat te zijn: de single kwam in september 2016 op de markt, sloop in november de tipparade binnen, maakte in april 2017 (nog eens een half jaar later) de oversteek naar de Ultratop 50 en komt nu, medio juni, eindelijk de top 20 van de lijst binnen met een sprongetje van 21 naar 17! Zoals het er nu naar uitziet wordt de kans steeds reëler dat de solodoorbraakhit van de Britse singer/songwriter in september 2017, conform de songtitel, nog steeds sterk in de gunst van het Vlaamse publiek zal meedraaien...

 


Ultratop
16/06/2017
meer laden
België (Wallonië) Australië Denemarken Duitsland Finland Frankrijk Italië Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franÁaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?