Login
België (Vlaanderen)

ULTRATOP HITANALYSE 2020


 1. The Weeknd scoorde met het 80s-getinte ‘Blinding Lights’ met ruime voorsprong de grootste hit van het jaar. Dat komt niet als een verrassing want het nummer stond maar liefst 17 weken op nummer 1. Het evenaarde daarmee het record aller tijden dat Tones and I begin dit jaar verbrak, nadat het sinds 2007 op naam stond van Fixkes, die met ‘Kvraagetaan’ 16 weken over de singleschart regeerden. The Weeknd brak ook het record van Bryan Adams (‘(Everything I Do) I Do It For You’ in 1991) als langs op 1 genoteerde Canadese artiest.
 2. Op 2 vinden we Regi, die met ‘Kom wat dichterbij’ de succesvolste single uit zijn hele carrière scoorde, de grootste hit die ooit voortkwam uit ‘Liefde voor muziek’ en met 28 weken op 1 in de Vlaamse Ultratop 50 de langst op 1 genoteerde single ooit in de lijst voor Nederlandstalige singles uit Vlaanderen (vorig record: ‘Zoutelande’ van Bløf feat. Geike Arnaert met 23 weken in 2018/19).
 3. In totaal waren er 7 nummer 1-hits, 2 meer dan in 2019. Naast eerder vermelde namen waren er ook Jawsh 685 & Jason Derulo (4 weken en een tweede nummer 1-hit voor Jason Derulo), Joel Corry feat. MNEK (3 weken), het veelbesproken duo Dua Lipa & Angèle (4 weken) en ‘Jerusalema’ van Master KG feat. Burna Boy & Nomcebo Zikode (10 weken). Master KG en Nomcebo werden de eerste Zuid-Afrikaanse artiesten ooit die als hoofdartiest op 1 in de Vlaamse singles geraakten.
 4. Op 3 staat Lewis Capaldi met ‘Before You Go’. In 2019 was hij de laureaat van het jaar met ‘Someone You Loved’ en ook deze keer eindigt hij op het podium hoewel hij opnieuw moest tevreden zijn met een nummer 2 in de wekelijkse charts.
 5. We vinden 16 lokale nummers terug in de top 100 van het jaar. Dat is 2 meer dan in 2018. Lost Frequencies is met drie titels daarbij het best vertegenwoordigd. Verder waren er hits voor Angèle, The Starlings, Loïc Nottet, Milow, Ibe, Laura Tesoro, Dimitri Vegas & Like Mike en Stan Van Samang. Van de lokale hits waren er 5 Nederlandstalig, eentje meer dan de twee vorige jaren. Daarvan waren er 2 voor Regi en 1 voor Niels Destadsbader (record met 21 weken op 2 in de Vlaamse Ultratop 50), Bazart en Pommelien Thijs, de #LikeMe-ster die een duet opnam met de Nederlander Jaap Reesema/Jake Reese, samen met OT ook te horen op ‘Kom wat dichterbij’ van Regi. En de tweede hit van Regi was bovendien met een andere #LikeMe-ster Camille. Er waren 12 (minstens voor een stuk) van Nederland afkomstige hits. Daarvan schreven Marco Borsato en Suzan & Freek er twee op hun naam, maar de grootste hitmaker van het jaar was Snelle, met maar liefst vier singles in de top 100.
 6. Buiten Angèle haalt opnieuw slechts één Frans nummer de jaarlijst en opnieuw is dat de Franse hiphop-queen Aya Nakamura. In 2019 was er een drastische terugval van r&b/hiphop in de jaarlijst door het wegvallen van de vele Nederlandse hiphop-hits de jaren voordien. In 2020 stijgt het aandeel in de top 100 weer van 13 naar 25 nummers, waarmee we op het recordaantal van 2017 komen. Er was een mix van nieuwe namen en oude rotten als DaBaby, Roddy Ricch, Arizona Zervas, 24kGoldn, Trevor Daniel, Celeste, Drake en een geslaagde comeback voor Black Eyed Peas.
 7. De lijst wordt daarna vooral gevuld met buitenlandse pop en dance. Billie Eilish staat 3 keer in de top 100, net als Dua Lipa, die er weer een topjaar van maakte. Met ‘Don’t Start Now’ eindigt ze op 7 in de jaarlijst. Het nummer stond 9 weken op 2 zonder op 1 te geraken, meteen ook een record dat ze overnam van Adele (2011) en Shawn Mendes & Camila Cabello (2019). Verder ook een mix van nieuwe en oudere namen als Harry Styles, Maroon 5, Ava Max, Benee, Nea, Tate McRae en een eerste echte hit voor K-poppers BTS. ‘Roses (Imanbek Remix)’ van Saint Jhn was de grootste danshit van het jaar, vóór knallers van Topic feat. A7S en Regard.
 8. In de album top 100 zegeviert de 2020-editie van ‘Liefde voor muziek’ met een enorme voorsprong. Het was met 10 weken het langst op 1 genoteerde album ooit uit de reeks. #LikeMe Cast voerde de jaarlijst van 2019 aan met hun eerste album, dat nu nog eens op 4 eindigt. Hun tweede album stond ook 7 weken bovenaan en eindigt op 2 in de jaarlijst.
 9. We vinden 28 lokale titels terug in de top 100 albums, een kleine daling t.o.v. de 29 titels in 2019 en nog steeds een groot verschil met de 48 titels in 2016. Zeer opvallend is dat er van die 28 titels maar 4 niet-Nederlandstalig zijn: Angèle, die na de nummer 4 vorig jaar, nu ook nog eens op 9 belandt, ‘Fever’ van Balthazar, ‘Alive And Feeling Fine’ van Lost Frequencies en The Starlings, die op 6 eindigen en daarmee het hoogst genoteerde lokale niet-Nederlandstalige album maakten. Vlaamse successen waren er verder voor Niels Destadsbader, Regi, Mama’s Jasje, Bart Peeters en Will Tura, die 6 weken op 1 stond, het langst van zijn 3 nummer 1- en 18 top 10-albums sinds 1995. K3 vergrootte met ‘Dans van de farao’ zijn record als de artiest met de meeste nummer 1-albums sinds 1995: 14 stuks.
 10. In totaal zijn er 32 Nederlandstalige albums in de jaarlijst. Eentje meer dan het jaar voordien. Vanuit Nederland staat André Hazes Jr. het hoogst met zijn nummer 1-album, ‘Thuis’, net buiten de top 10. Eefje de Visser werd de tweede Nederlandse zangeres die de albumchart mocht aanvoeren, 15 jaar na Anouk in 2005. Billie Eilish stond in 2019 op 2 met ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’ en eindigt ook in 2020 op 3, daarmee opnieuw het hoogst genoteerde internationale album. De andere belangrijke buitenlandse albums vallen allemaal buiten de top 10: Harry Styles, Pop Smoke, Lewis Capaldi, The Weeknd en Dua Lipa. BTS werd met ‘Map Of The Soul: 7’ de allereerste artiest uit Zuid-Korea, en zelfs Azië in zijn geheel, op de eerste plaats in de albumchart. Bruce Springsteen scoorde met ‘Letter To You’ zijn zevende nummer 1-album sinds 1995, en komt zo gelijk met Marco Borsato als de buitenlandse zanger met de meeste nummer 1-albums. Enkel Helmut Lotti doet in de categorie ‘solomannen’ nog beter met 9 stuks. Eminem bevestigde met ‘Music To Be Murdered By’ zijn record als artiest uit de hiphopsfeer met de meeste nummer 1-albums: 6.
 11. De top 3 van de compilaties ziet er heel anders uit dan we al heel lang gewend waren. ‘MNM Big Hits’ en Tomorrowland vallen buiten de prijzen dit jaar. Alleen Moose Bar kon standhouden op nummer 3. ‘De Foute CD van Qmusic 2020’ was dit jaar de best verkochte compilatie, vóór ‘Jukebox Favorieten 1960’.
 12. In de backcataloguechart vinden we opnieuw ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran op 1, vóór ‘Africa’ van Toto uit 1982 (in 2019 nog op 3) en ‘Viva la vida’ van Coldplay.
België (Wallonië) Australië Denemarken Duitsland Finland Frankrijk Italië Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franÁaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geïnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.