Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

ULTRATOP HITANALYSE 2001 - ALBUMS


2. Albums: K3 rules! Rappers en nu-metal bevestigen!

K3 aan de top

Helmut Lotti voerde vijf jaar na mekaar de Ultratop 100 albums van het jaar aan. Vorig jaar gaf hij de fakkel door aan K3 en die lijken ook aan een meerjarenplan te zijn begonnen. Terwijl ze met hun eerste album ook dit jaar nog op 81 staan, bezetten ze met de twee opvolgers de eerste en tweede plaats van het jaaroverzicht. Bovendien is zelfs de hele top 5 van eigen makelij.

Kindermuziek domineert Vlaamse hitparade
De Dreamlovers braken vorig jaar al door, maar deden het met de opvolger nog een pak beter. Zeven weken stond '18 hits' op 1, twee weken minder dan 'Tele-Romeo' van K3, en daarmee eindigen ze derde in de jaarlijst. De instrumentale hits van Adrivalan Orchestra voerden de album top 50 in het begin van het jaar zes weken aan en zijn goed voor een vierde plaats in 2001, net voor één van de andere hitsensaties van het jaar, M-Kids. Ook de cd's van Kabouter Plop en Samson & Gert deden het dit jaar goed, maar ze zijn een beetje van de top verdrongen door die van K3 en M-Kids. Feit is alleszins dat muziek voor de kinderen en jongeren de album-chart ook dit jaar domineerde.

Voor elke wat wils
De nieuwste cd van Helmut Lotti mag dan niet meer de impact hebben van weleer, hij staat toch weer twee keer in de top 40. Clouseau staat momenteel op 1 met 'En dans' en ook in de jaarlijst halen ze nu al bijna de top 10. De dames van LaÔs scoorden ook bijzonder goed met 'Dorothea', Dana Winner deed het goed in het Engels, Bart Herman verraste met zijn 'best of', Paul Michiels verkocht goed en ook X-Session was van de partij. Het is misschien weinig, maar er waren toch ook twee nieuwe namen die het aan het albumfront konden waarmaken. Popstars Vanda Vanda haalden niet alleen een nummer 1 in de singles-chart, maar ook hun eerste cd verkocht genoeg voor een plaatsje in de top 100.

Belgische albums goed voor 30% van het totaal
Het bleek nog steeds heel moeilijk voor dance acts om ook potten te breken in de album-chart. De vorige jaren was alleen Praga Khan daar echt toe in staat, maar dit jaar slaagde ook Sylver grandioos in deze test. 'Chances' staat zelfs in de top 20. Van het alternatievere genre wist alleen de nieuwe cd van Zita Swoon zijn weg naar de top 100 te vinden, terwijl de cd's van Hooverphonic en Novastar een lang leven beschoren waren en twee jaar op rij erg hoog eindigden. In totaal zijn de Belgische albums goed voor net geen 30% van de top 100, waarmee we ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar zitten.

Waar blijven de Nederlanders?

De Nederlanders waren dit jaar minder vertegenwoordigd dan voordien. Rob De Nijs, Anouk en Krezip konden zich handhaven, maar Twarres stal de show. Na het enorme succes van 'Wer bisto' eindigt ook hun debuut-cd op de rand van de top 10 van 2001.

Atomic Kitten laat zich gelden in het popmilieu
De pop-acts verloren vooral terrein in de singles, maar ook hun albums deden het minder goed. Westlife en Steps konden nog overeind blijven, maar haalden niet meer de pieken van weleer. Britney Spears sloeg een andere richting in en deed het goed. Ook Robbie Williams heeft een schitterend jaar achter de rug, maar behoort inmiddels niet meer tot de pop-acts. Toch ťťn nieuwe naam die zich hier liet gelden, was Atomic Kitten. Na een paar dikke hits, begon ook hun album aan te slaan, met een top 100-notering als gevolg. Al een paar jaar gaat het aantal nieuwe artiesten in de top 100 achteruit. Vorig jaar waren ze samen nog goed voor 20%, maar in 2001 haalden we dat niveau niet meer. Het blijft echter nog steeds beter dan in 1997 en 1998.

Vaste waarden en nieuwkomers
Dat er iets minder plaats was voor nieuwe namen dan vorig jaar, komt uiteraard voor een stuk door de sterke albums die een aantal vaste waarden op de markt brachten, zoals R.E.M., Jamiroquai, Roxette en Nick Cave, terwijl de in 2000 uitgebrachte cd's van Madonna, Bon Jovi, U2 en Eros Ramazotti dit jaar gewoon doorverkochten. Daarbij komen ook nog de 'best of'-cd's van o.a. the Corrs, Pink Floyd en Bob Marley, terwijl de in 2000 gereleasde cd van Texas nu zelfs in de top 10 eindigde. Binnen elk genre waren er wel een paar belangrijke nieuwe namen. Als we naar de top 100 kijken, waren dat in Vlaanderen zonder twijfel de M-Kids en Adrivalan Orchestra. Van het buitenland kregen we Dido die met haar debuut meteen het beste verkochte solo-album van het jaar afleverde.

De opmars van nu-metal De andere opvallendste naam situeert zich meer in de rockmuziek. Linkin Park evenaarde bijna het succes van Limp Bizkit en eindigt samen met hen in de top 10. Beide groepen bewezen dit jaar de kracht van de nu-metal die zijn stempel op de jaarlijst drukte. Naast beide bands verkochten ook Rammstein, Papa Roach en 3 Doors Down veel albums. Voeg daarbij nog het succes van Blink 182, Muse, Gorillaz, Live, Wheatus en Tool en je hebt meteen door dat de alternatieve muziek dit jaar weer een groter deel van de albumkoek opeiste, dit in tegenstelling tot de Ultratop singles.

Aanhoudend succes voor Moby, Red Hot Chili Peppers en St. Germain

Opvallend is ook het aanhoudende succes van een aantal albums die al een paar jaar meedraaiden, maar steeds een nieuw publiek bleken aan te spreken. Dat geldt voor 'Play' van Moby, net als 'Californication' van de Red Hot Chili Peppers en St Germain, die met 'Tourist' voor het tweede achtereenvolgende jaar in de top 15 staat. Er kwam inmiddels wel wat navolging in dit jazz/dance-genre, maar geen van die acts kon zich voorlopig van een plaatsje in de top 100 van het jaar verzekeren. Andere dance-acts slaagden daar wel in: Faithless, die inmiddels een vaste waarde zijn geworden en ook de eerste plaats van de Ultratop 50 haalden, en Daft Punk met een tweede succesvolle cd. Het aandeel van de internationale dance-acts in de jaarlijst ging er echter wel op achteruit. Shania Twain leek twee jaar geleden een nieuwe rage te ontketenen van artiesten die hun roots in de countrymuziek hebben, maar die proberen te vermengen met pop en rock. Dit jaar was daar echter geen spoor van. Er waren ook een paar succesvolle soundtracks zoals 'Coyote Ugly', 'Bridget Jones's Diary' en 'Moulin Rouge'.

R&B alom vertegenwoordigd
In '98 was er amper sprake van r&b in de jaarlijst, maar sinds 1999 konden we er niet meer naast kijken. Het werd er nu zelfs nog beter op. Naast inmiddels gevestigde waarden als Destiny's Child en Janet Jackson, braken ook nieuwe namen door. Zo was er in navolging van Anastacia en Craig David bijvoorbeeld Alicia Keys, maar vooral in het rapgenre werden de prijzen verdeeld. Eminem heeft er weer een topjaar op zitten en lanceerde ook de groep met zijn vriendjes, D-12. Grote voorbeeld Dr. Dre bleef aanwezig en kreeg het gezelschap van Xzibit, Wu-Tang Clan en Missy Elliott. Van grote come-backs was er dit jaar geen sprake, met uitzondering van Michael Jackson die na lange afwezigheid weer van zich liet horen met 'Invincible'. Opmerkelijk waren ten slotte ook nog het enorme succes van de tweede cd's van Manu Chao en latin diva Jennifer Lopez.
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.