Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

ULTRATOP HITANALYSE 2001 - SINGLES


1. Singles: K3 en M-Kids! R&B explodeert! Geri en Kylie!

Geri Halliwel op 1 zonder de Spice Girls
Sinds 1998 haalde ongeveer de helft van de jaarlijkse top 100 goud of platina. Ook dit jaar was dat niet anders. Terwijl Elton John in 1997 de jaarlijst met een enorme voorsprong aanvoerde, was het deze keer wel enorm spannend. Ex-Spice Girl Geri Halliwell scoorde de grootste hit van het jaar met 'It's raining men'. Wheatus strandde op 2, maar kwam weinig tekort voor de toppositie. Slechts 28 Belgische singles haalden de top 100, wat minder goed is dan de jaren voordien. Vorig jaar waren er dat immers nog 31. Terwijl er vier daarvan vorig jaar in de top 10 stonden, zijn dat er nu nog slechts 1.

Blub, ik heb een hit
De grootste locale hit van het jaar was in handen van K3. Terwijl ze in 1999 en 2000 al zesde eindigden, deden ze het dit jaar met 'Tele-Romeo/Blub, ik ben een vis!' op 4 nog beter. Met de Vlaamse singles ging het al een paar jaar bergafwaarts, hoewel er vorig jaar weer een lichte stijging merkbaar was. In 2000 haalden er negen de top 100, dit jaar slechts zes. Nog meer dan voordien werd het Nederlandstalige genre volledig gedomineerd door de vooral op de kindermarkt gerichte artiesten. Naast K3, die inmiddels al drie jaar aan de absolute top staan, was ook Kabouter Plop dit jaar weer van de partij en lieten de M-Kids van zich horen. Deze jonge dames staan meteen met drie singles in de top 100, waarvan 'Swingen' op 17 de hoogste is. Clouseau en Bart Herman scoorden wel een hit, maar kwamen net iets te kort voor de top 100. Van de feestliedjes van Katastroof en T'NT was helemaal geen spoor meer.

Big Brother bewoners proberen muziek te maken
De enige andere Vlaamse single die het wel haalde was de Big Brother-single die we nog overhielden van vorig jaar. Big Brother leverde trouwens nog wat hitwerk af in 2001. Glenn en Katrijn staan net onder de top 100, maar Bart en Jeroen, alias Los Papagueros, haalden de derde plaats en staan op 47, terwijl Betty een paar hits scoorde en met 'Come to me' op 54 prijkt. Ook Vlaams, maar niet Nederlandstalig, is Paul Michiels, die met 'Let me be turned to stone' in navolging van Jan Leyers vorig jaar zijn dikste solohit scoorde.

Sylver en Lasgo doen het tij keren
X-Session leverde zijn jaarlijkse hit, maar andere bekende namen ontbreken dit jaar in de top 100. In het danssegment konden wel een aantal acts zich bevestigen. Na hun grote doorbraak in 2000 met 'Turn the tide' scoorde Sylver dit jaar hit na hit. Ze staan dan ook drie keer in de jaarlijst. In mindere mate leverden ook Milk Inc. en the Mackenzie feat. Jessy hits af, maar het waren vooral de nieuwe namen die de show stalen. Zo waren er Kate Ryan, Zippora, Dee Dee, D-Devils en vooral Lasgo. Hun 'Something' staat op 19 is daarmee de hoogst genoteerde dansplaat van eigen bodem. Buiten het dansgenre deden weinig opvallende nieuwe namen hun intrede in de charts. Naast de Big Brother-artiesten en Tina Bride, was er natuurlijk wel Vanda Vanda. De Vlaamse Popstars stonden drie weken op nummer 1 met 'Sunshine after the rain'.

Geen zomerhits
Ook de Nederlandse Popstars, K-Otic, staan in de top 100, maar dan wel een stuk lager op 58. Uit Nederland geen Krezip en Abel meer dit jaar, maar wel een nieuwe zangeres Judith, en vooral het Friese Twarres. Hun 'Wer bisto' stond al in de top 30 van 2000 en eindigt ook in 2001 op 10. Maar daar bleef het niet bij, want Twarres scoorde vervolgens nog twee dikke hits en ook hun album brak potten. Uit Nederland kwam vorig jaar de dikke zomerhit van Jody Bernal overgewaaid, maar dit jaar waren er van echte zomerhits geen sprake.

Zuiders temperament in de Ultratop
Uit Frankrijk kregen we 'Moi…lolita' van Alizée en ook 'Me gustas tu' van Manu Chao zorgde voor een zonnige noot, maar laatstgenoemde liet zich toch nog meer in de albumlijst opmerken. Al een paar jaar is de Latijns-Amerikaanse muziek stevig vertegenwoordigd en dat was ook dit jaar niet anders met hits voor Enrique Iglesias, Ricky Martin, Christina Aguilera en vooral Jennifer Lopez, die met vier hits uitgroeide tot de leading hitlady.

Popmuziek blijft toch nog overeind
Vorig jaar ging het minder goed met de popartiesten, maar dit jaar traden er toch een paar nieuwe groepen in de voetsporen van de Backstreet Boys en Steps. Zo scoorden Blue en Atomic Kitten elk drie hits in het tweede semester. Britney Spears nam wat gas terug maar bleef toch overeind, terwijl ook Westlife, Five, Robbie Williams en Geri Halliwell scoorden. Eén opvallende naam die weer van zich liet horen was Kylie Minogue. Hoewel ze eind jaren '80 tot half jaren '90 hit na hit scoorde, werd het daarna wat stiller rond haar. Vorig jaar leverde ze weer een paar kleine hits, maar dit jaar haalde ze de dikste hit van haar carrière binnen. 'Can't get you out of my head' stond net als K 3 zes weken op 1, wat het langst was in 2001. Kylie mag dan wel de opvallendste come-back van het jaar hebben gescoord, ze was niet de enige. Ook Michael Jackson was terug van weggeweest.

R&B explodeert
Na een paar jaar sloeg ook Shaggy weer toe. Hij scoorde twee nummer 1-hits en staat zelfs twee keer in de top 10 van het jaar. Shaggy hoort ook thuis in het rijtje van r&b/rap-sterren waarvan er in 2001 een overvloed was. Het genre zat al een paar jaar in de lift, maar leverde nu hit na hit. Alicia Keys en Eve scoorden als nieuwe artiesten meteen een nummer 1, terwijl ook Outkast, Lil' Kim, Spooks, Mya, Wu-Tang Clan en tal van anderen toesloegen. De populariteit van Destiny's Child is al een paar jaar niet meer te stoppen, maar nu braken ook eindelijk Missy Elliott en Mary J. Blige door. Eminem deed het voor de derde keer op rij bijzonder goed. Ook samen met zijn vrienden van D-12 scoorde hij een paar hits en bracht hij Dido onder de aandacht.

Het alternatieve genre bergaf
De Britse zangeres Dido groeide misschien wel uit tot de belangrijkste nieuwe naam van het jaar. Wat de singles betreft vallen daarnaast vooral Wheatus, Nelly Furtado, Safri Duo, Blue en Lasgo op als nieuwe artiesten. Al een paar jaar wordt de top 100 voor ongeveer de helft vertegenwoordigd door nieuwe acts en ook dit jaar komen we aan een kleine 50%. De vorige twee jaren gingen de singles uit het meer alternatieve circuit er sterk op vooruit. Terwijl er in '98 slechts twee de top 100 haalden, zaten we vorig jaar ruim over de tien. Dit jaar ging het echter weer helemaal bergaf. Naast Wheatus, waren er ook hits voor Alien Ant Farm, Crazy Town, Train en Linkin Park, maar daar bleef het bij. Het alternatieve genre wist echter meer beslag te leggen op de albumlijst.

Ultratop geeft effectieve winkelverkopen weer
Op dansvlak waren het vorig jaar vooral de Finse Bomfunk MC's die van zich lieten horen. Dit jaar bleven we in Scandinavië met het Deense Safri Duo. Andere danshits waren er voor Gigi D'Agostino, Rui Da Silva en Faithless, die inmiddels uitgroeide tot een belangrijke album-act. Een paar hits van dit moment staan zeer hoog. Kylie Minogue bijvoorbeeld, maar vooral 'Because I got high', de huidige nummer 1 van Afroman prijkt al in de top 10. Dit bewijst nog eens dat Ultratop de effectieve winkelverkopen weergeeft en niet met een eenvoudig puntensysteem werkt, waardoor de huidige hits onterecht een pak lager zouden belanden.
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.