Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

ULTRATOP HITANALYSE 2002 - SINGLES


LAS KETCHUP BREEKT RECORDS!
KATE RYAN IN HET FRANS NAAR DE TOP!
DOORBRAAK NELLY EN SHAKIRA!


Er werden in 2002 minder singles verkocht dan in de voorgaande jaren. Sinds 1998 lag het aantal gouden of platina singles ongeveer op 50% van de top 100, maar dit jaar halen we geen 40%. Dat wil echter niet zeggen dat we geen sterke nummer 1 hebben dit jaar. Las Ketchup ging bijna 250.000 keer over de toonbank en is daarmee de tweede best verkochte single sinds we met Ultratop in 1995 zijn gestart. Alleen 'Candle in the wind' van Elton John deed nog beter. 'Barbie girl' van Aqua was de enige andere single die ook meer dan 200.000 keer werd verkocht. Las Ketchup leidt de top 100 van het jaar dan ook met een enorme voorsprong. 'The ketchup song' stond bovendien ook twaalf weken op 1 en verpulverde daarmee het record van Aqua, Steps en Andrea Bocelli.
Maar 2002 had natuurlijk nog veel meer te bieden dan ketchup. Kate Ryan bijvoorbeeld! Zij liet ook al in 2001 van zich horen, maar dit jaar scoorde ze met de MylŤne Farmer-cover 'Dťsenchantťe' de grootste locale hit van het jaar. Ze stond zes weken op 1 en eindigt tweede in de jaarlijst. Net iets meer dan 25% van de lijst is Belgisch, wat betekent dat de neerwaartse trend van de voorgaande jaren zich voortzet. Twee jaar geleden was dat nog meer dan 30%. Alleen Kate Ryan kon zich in de top 10 nestelen, maar vorig jaar was ook alleen K3 daartoe in staat. Dynamite valt net buiten de top 10. Hun 'Pizza dans' is de enige Vlaamse single die op 1 stond en is meteen de best verkochte Vlaamse single van het jaar. Tien Vlaamse singles prijken in de top 100 en dat is merkelijk beter dan vorig jaar toen we er maar zes telden. Na drie gigantische jaren vinden we K3 voor het eerst niet in de top 10 terug. Ze staan echter wel twee keer in de top 30, terwijl ze samen met de twee hits van de M-Kids en de hit van de Buzz Klub ervoor zorgden dat de op de kindermarkt gerichte artiesten de Vlaamse top 10 bleven domineren. Terwijl er vorig jaar geen spoor meer was van typische gimmick-liedjes, bewees Dynamite dit jaar met twee hits dat het wel degelijk nog kon. Of er daarentegen nog echt een markt is voor de typisch Vlaamse artiesten is een andere vraag. Geen enkele van deze artiesten prijkt immers in de top 100. We vinden alleen het Levenslijn-lied van Ingeborg terug, net als de hit uit de musical Romeo & Julia en de zomerhit van Krapoel In Axe. Zij zorgden meteen voor de meest opmerkelijke come-back aan het Vlaamse hitfirmament.
Vorig jaar werden we overspoeld met afgeleide hits van Big Brother. Dit jaar vinden we geen enkele van die namen meer terug en wist van de nieuwe lichting alleen Ellen zich een plaatsje in de charts te bemachtigen. Belgische dance bleef ook dit jaar overeind, hoewel buiten Kate Ryan de echte superhits uitbleven. Milk Inc. en Lasgo zijn nog wel vertegenwoordigd, maar hun chart-posities waren dit jaar vooral in het buitenland opvallend. Jessy deed het zonder the Mackenzie en Flesh & Bones, MNC en TLD waren de belangrijkste nieuwe namen. Helmut Lotti scoorde eindelijk nog eens niet alleen in de album-chart en ook de Eurosong-koorts stak nog eens op. Winnaar Sergio scoorde met 'Sister' zijn grootste hit en terwijl een resem andere Eurosong-singles onder de top 100 staan, wist de jonge Yasmina Karraz zich nog wel op de kaart te plaatsen. Van internationale Eurosong-liedjes is echter geen spoorÖ
Er is ook geen sprake meer van het Popstars-fenomeen, met uitzondering van ex-K-Otic Sita die twee keer in de top 100 prijkt. De Nederlanders zijn trouwens weer goed vertegenwoordigd. Marco Borsato & Sita stonden samen drie weken op 1 en halen nog net de top 10 van het jaar. 'Lopen op het water' is daarmee ook de best verkochte Nederlandstalige single van het jaar. Daarnaast stond ook Brainpower twee weken op 1 en scoorde Within Temptation een gigantische hit met 'Ice queen'. Twee jaar geleden leverde Jody Bernal de grootste zomerhit van het jaar en dit jaar deed hij het samen met onze eigen Belle Perez ook met 'Me & you' zeer goed. En terwijl er vorig jaar geen echte zomerhits waren, hadden we dit jaar natuurlijk Las Ketchup, wiens hit een half jaar later nog steeds doorzindert. Tiziano Ferro zorgde nog eens voor een Italiaanse noot in de charts en er waren ook nog Latijns-Amerikaanse artiesten als Enrique Iglesias, Jennifer Lopez en Christina Aguilera die wederom een uitstekend jaar beleefden. Opmerkelijkste naam was echter de Colombiaanse Shakira, die meteen twee nummer 1-hits scoorde, die bovendien allebei in de top 5 van het jaar eindigden. We mogen Shakira dan zeker ook tot de artiest met de belangrijkste doorbraak van het jaar bombarderen. Hoewel het lijkt alsof het minder goed gaat met jonge popgroepen in het algemeen, duiken er elk jaar toch weer een paar nieuwe op. Geen Backstreet Boys en Steps meer dit jaar, maar naast Atomic Kitten vooral plaats voor nieuwe namen zoals de Sugababes en Liberty X. Opvallend is ook dat sommige artiesten zich ook na hun popgroepverleden ontwikkelen tot solosterren. Het lukte al voor Robbie Williams en Ronan Keating en nu lijkt ook Justin Timberlake de goede weg op te gaan. Britney Spears scoorde misschien wel geen superhit, maar ze staat wel drie keer in de top 100. Dat geldt ook voor Pink die een bijzonder goed jaar beleefde en een nieuwe stroming jonge artiesten leidt die een beetje tussen de pop en rock vallen. Zo maakten we bijvoorbeeld ook kennis met Avril Lavigne, Vanessa Carlton en T.A.T.U. Benieuwd of deze trend zich volgend jaar zal voortzetten.
Gevestigde waarden als Celine Dion, Bryan Adams en Madonna lieten weer van zich horen, maar een echte comeback was er dit jaar niet. Opmerkelijk was wel Elvis die met de hulp van Junkie XL 25 jaar na zijn dood voor het eerst nog eens in de top 10 belandde!
'Dance with me' van 112 staat op 4 in de jaarlijst en is de hoogst genoteerde r&b/rap-single waarvan er ook dit jaar weer heel veel waren. Zo scoorde Eminem weer een paar gigantische hits, waren Shaggy, Missy Elliott en Anastacia opnieuw van de partij en scoorde souldiva Angie Stone eindelijk haar eerste hit. Nelly zorgde hier voor de opvallendste doorbraak. We kenden hem natuurlijk vorig jaar ook al, maar dit jaar schoot hij regelrecht naar de top, met zijn duet met Kelly Rowland, die daarmee de stilte rond Destiny's Child doorbrak, als hoogtepunt. Andere nieuwe artiesten waren o.a. Truth Hurts en Christina Milian.
Met het aantal nieuwe artiesten in de top 100 ging het dit jaar echter ook bergafwaarts. De voorbije jaren noteerden we ongeveer 50% nieuwe namen in de top 100, terwijl we dit jaar aan ongeveer 40% komen. Nickelback is daarvan meteen de belangrijkste naam in het alternatieve circuit. Heel veel alternatieve acts vinden we trouwens niet in de lijst. Het zijn bovendien ook bijna elk jaar andere namen die we tegenkomen. Alleen Linkin Park lijkt hierbij een uitzondering. Het is de tweede keer op rij dat we ze in de top 100 mogen begroeten. Voor de eerste keer scoorden ook Marilyn Manson en Heather Nova eens een echte hit in de singles-chart.
De grootste danshit vonden we in eigen land bij Kate Ryan, terwijl we uit het buitenland naast nieuwe namen als In-Grid en David Guetta vooral covers kregen voorgeschoteld van o.a. Jan Wayne en Mad'House. Tot slot nog even aangeven dat de huidige nummer 1 van Nelly & Kelly Rowland ondanks een beperkt aantal weken toch al hoog in de jaarlijst prijkt. Met een puntensysteem zou dat niet mogelijk zijn, maar precies omdat Ultratop de winkelverkopen meet, is het mogelijk een representatieve jaarlijst op basis van de werkelijke verkopen te maken!

Sam Jaspers
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.