Login
België (Vlaanderen)

ULTRATOP HITANALYSE 2004 - SINGLES


Vlaanderen

EUROSONG MET XANDEE EN RUSLANA ON TOP!
AVENTURA LANGST OOIT IN ULTRATOP!
R&B WORDT NOG STERKER!


Het ging dit jaar een stuk minder goed met de singles. Minder dan een vierde van de jaarlijst haalde goud of platina, terwijl dat in 1998 nog ongeveer de helft was. Vorig jaar hadden we voor de eerste keer een Belgisch product op nummer 1 in de jaarlijst en dit jaar doet Xandee het nog eens over. Met een buis naar huis gestuurd op het Eurovisiesongfestival, maar in Vlaanderen uitgegroeid tot de populairste eurosonginzending ooit. ‘1 life’ stond zes weken op nummer 1, vier weken minder dan de Oekraïense eurovisiewinnares Ruslana. Met tien weken was dat het langst dit jaar en meteen ook de enige songfestivalwinnaar die de voorbije tien jaar zo sterk scoorde. Ruslana en Xandee verbeterden zo de nummer 2 piekpositie van Dana International en Lisa Del Bo. Eurosong drukte trouwens nog meer zijn stempel op het hitjaar. De inzendingen van Natalia, nieuwkomer Elsie Moraïs, jeugdsensatie Spring en comeback van Barbara Dex wisten allemaal hun plaats in de top 100 te veroveren. Daarnaast groeiden eurojuniorfavorieten X!nk en Tonya uit tot belangrijke namen aan het Vlaamse hitfirmament.

Helaas is Xandee de enige locale single die in de top 10 van 2004 prijkt, terwijl dat vorig jaar een recordaantal van zeven was. Dat betekent echter niet dat het locale repertoire niet goed vertegenwoordigd is in de top 100. In totaal tellen we 36 singles van eigen bodem, nog eentje meer dan vorig jaar en ruim boven de aantallen van de jaren voordien blijft. 2003 was sterk getekend door de idoolrage, die er mee voor zorgde dat er acht locale nummer 1-hits waren. Dit jaar bleef alleen Natalia overeind, zij het wel meteen met vier tophits. Het aantal nummer 1-hits zakte terug tot drie: Xandee, nieuw idool Joeri en Milk Inc. Deze laatste bewees nog maar eens de populairste Belgische dance act te zijn en zijn jaarlijkse superhit te scoren. Hun collega’s Sylver en Lasgo hadden het iets moeilijker, maar draaiden nog steeds goed mee, terwijl ook Kate Ryan weer stevig van zich liet horen. Andere belangrijke dansnamen waren Danzel, die ook nog een idoolverleden heeft en meteen doorbrak in heel Europa, TMF-VJ Leki die Vlaanderen op de r&b-kaart zette en Junior Jack die in binnen- en buitenland bevestigde.

Geen spoor van Belgische rock in de jaarlijst, met uitzondering van Stash die dit jaar eindigen als wellicht de grootste belofte voor 2005.

We tellen elf Vlaamse singles in de top 100, een paar minder dan vorig jaar, maar nog net boven het niveau van 2002. Het merendeel van deze hits staat op naam van de kinderidolen Spring, X!nk, Tonya en dit jaar in mindere mate K3. Daarnaast scoorde ook Clouseau weer stevig en deed ex-X-Session Gene Thomas het uitstekend met zijn solodebuut.

Onze noorderburen beleefden ook een mooi hitjaar in Vlaanderen. Marco Borsato deed het alweer en André Hazes scoorde postuum zijn eerste nummer 1. Daarnaast waren er ook hits voor Treble, Tiësto en Within Temptation.

Een sterk hitjaar is nooit volledig zonder dikke zomerhits en dat was ook dit jaar niet anders. Aventura voerde de charts al vier weken aan op het einde van de lente, maar kon met ‘Obsesion’ ook de hele zomer standhouden en eindigt op 2 in de jaarlijst. Met hun 33 weken braken ze het bijna tien jaar oude record van Everything But The Girl die met ‘Missing’ 31 weken in de charts stonden. Een andere opvallende zomerhit was ‘Dragostea din tei’, de eerste Roemeense single ooit in de Ultratop 50. De single belandde in twee versies in de charts en twee keer in de top 15 van het jaar. Als we de versies van O-Zone en Haiducii samentellen, zou het nummer goed zijn voor de tweede plaats. De versie van O-Zone is zelfs de enige single die dit jaar mede door de superverkoop in Wallonië 100.000 keer over de Belgische toonbank ging en daarvoor twee keer platina kreeg.

Jonge popmuziek is steeds minder dominant aanwezig in de charts. Alleen gevestigde waarden als Britney Spears en Christina Aguilera scoorden regelmatig een hit, maar voor de rest vinden we alleen nog Girls Aloud terug. De door Pink en Avril Lavigne in gang gezette trend van poprockmuziek lijkt ook voorbij. De bescheiden hit van Hilary Duff is de enige vertegewoordiger van dit genre in de chart. Latin pop was er dan wel nog een beetje van Enrique Iglesias en Nelly Furtado die bevestigde met haar tweede cd.

De opmerkelijkste comeback was voor Nick Kamen die veertien jaar na de eerste keer nog eens scoorde met ‘I promised myself’, hoewel het deze keer om een remix ging en hij niet echt zelf op de voorgrond trad. Uit eigen land valt vooral Barbara Dex op, die door Eurosong voor het eerst sinds haar eurosongdeelname in 1993 nog eens in de charts belandde. In 1996 piekte ze immers op 51 met ‘Leaving this town’, een duet met Paul Michiels.

Al jaren was de r&b/hip hop/rap aan een opmars bezig en dat was ook dit jaar niet anders. Inmiddels gevestigde waarden als Usher, Anastacia, Destiny’s Child, Janet Jackson, Eminem en Black Eyed Peas bepaalden mee het hitgeluid van 2004, terwijl Kelis definitief doorbrak en er ook plaats was voor nieuwkomers als Eamon, Jamelia, Jojo en Mario Winans. In het verlengde hiervan was het ook zeer opvallend dat de Franse r&b na zijn succes in de Franstalige markten nu ook voet aan wal kreeg in Vlaanderen. K-Maro en Nadiya scoorden zelfs allebei een nummer 1-hit. De vraag is uiteraard of dat toevalstreffers waren of dit in 2005 echt een trend zal worden.

Naast de nog steeds goed vertegenwoordigde Belgische dansmuziek, kwamen er ook behoorlijk wat danshits van het buitenland overwaaien. Uit Nederland noteren we vooral Tiësto die ook rockgroep Kane met een remix aan een nummer 1-hit hielp. Daarnaast waren er o.a. DJ Casper, DJ Kicken, Eric Prydz en oude bekende Armand Van Helden. De twee grootste danshits kwamen echter uit de meer alternatieve scene. De Freestylers draaiden al een paar jaar mee, maar met ‘Push up’ was het dit jaar helemaal raak. Zeven weken voerden ze de charts aan, waardoor ze op 4 finishen in de jaarlijst. Uit Engeland kwam ook Mylo aanstormen. ‘Drop the pressure’ stond meer dan een half jaar in de top 10 van de danslijst en was de best verkochte 12” van het jaar.

Met de rockmuziek ging het weer beter dan de vorige jaren. Evanescence scoorde voor het tweede jaar op rij en kreeg gezelschap van oude bekenden Limp Bizkit, Within Temptation en 3 Doors Down en van nieuwkomers Maroon 5, Rasmus en Hoobastank.

Het aantal nieuwe artiesten zakte voor het eerst sinds lang onder de 40%, maar een significante daling kunnen we het (hopelijk) nog niet noemen.

Sam Jaspers

Wallonië
MEER DAN DE HELFT VAN DE CHART FRANSTALIG!
R&B DOMINEERT!
RECORD AAN DUO’S!


Tot 1998 haalde ongeveer de helft van de top 100 goud of platina, maar sindsdien ging het sterk bergaf. De verkoop van singles in het algemeen blijft dalen en dit jaar waren er zelfs geen 25 singles meer die goud of platina haalden. De opvallende zomerhit van O-zone, ‘Dragostea din tei’, ging als enige single dit jaar 100.000 keer over de toonbank in België, kreeg daarvoor twee keer platina en prijkt bovenaan in de jaarlijst. Het nummer belandde in twee versies in de charts en ook de versie van Haiducii piekte op 2.

Een andere zomerhit was ‘Obsesion’ van Aventura. Het nummer strandde in juni op 2, maar vertoeft na 46 weken nog steeds in de Ultratop 40. Het record van ‘Con te partiro’ van Andrea Bocelli met zijn 52 weken ligt hiermee nog niet aan diggelen, maar ‘Obsesion’ laat wel ‘Belle’ van ‘Notre-Dame de Paris’ met zijn 44 weken en ‘Bailando’ van Paradisio met zijn 43 weken achter zich.

Naast O-Zone stond ook nieuwe rapsensatie K-Maro elf weken bovenaan. ‘Femme like u’ finisht op 3 en leidt de dit jaar geëxplodeerde groep van Franstalige r&b-hits. Eind jaren ’90 werd de trend al ingezet, maar in 2002 was er plotseling bijna niets meer. Vorig jaar zetten Tragédie en Willy Denzey alles weer in gang en dit jaar werden de charts haast gedomineerd door het genre. Tragédie scoorde hit na hit, terwijl ook Leslie, 113, Rohff, Corneille, Pearl, Slai, Diam’s, Singuila en opnieuw Willy Denzey de hoogste regionen van de charts veroverden. Opvallendste nieuwe naam was Nadiya, die met twee superhits in de top 10 van 2004 prijkt.

De vorige twee jaren werden gedomineerd door Star Academy, zijn varianten en zijn artiesten. Dit jaar leek het hoogtepunt voorbij, hoewel vooral de groepssingles toch nog de eerste plaats van de top 40 bereikten. Jenifer, Emma Daumas, en Chimène Badi scoorden nog hits, maar nieuwe artiesten als Elodié Frégé, Michal en Steve Estatof lieten niet dezelfde sporen in de charts na als hun voorgangers de vorige jaren. Jonatan Cerrada mocht voor Frankrijk naar het Eurovisiesongfestival en scoorde een hit, terwijl Eurojunior ook met het Eurokids-nummer de top 100 haalde. Veel ander Belgische artiesten waren er naar jaarlijkse gewoonte niet. Booming People scoorde weer een zomerhit, maar niet meer van hetzelfde niveau als in 2003 en Danzel brak met zijn dance meteen ook internationaal door.

Popsensatie Lorie mag zich inmiddels een vaste waarde noemen. Ze mag zich bij het gezelschap Franstalige artiesten voegen als Calogero, Pascal Obispo, Natasha St-Pier, Yannick Noah, Garou, Michel Sardou en Céline Dion.

Een comeback kan je het niet noemen, maar met ‘Je m’appelle Jane’ scoorde Jane Birkin samen met Mickey 3D haar eerste ultratophit. Samen met de nieuwe revelatie Kareen Antonn mocht Bonnie Tyler wel een heuse comeback beleven. Ze poetsten een paar oude hits van Bonnie op, staken ze in een Frans jasje en bingo! ‘Si demain’ was haar eerste ultratophit, stond acht weken bovenaan en eindigt op 2 in de jaarlijst.

Kyo deed het op singlevlak wat kalmer aan dan in 2003, maar belooft in 2004 weer toe te slaan.

Terwijl het aandeel Franstalige singles vorig jaar al opklom tot 45%, klokken ze nu af op 54%, wat betekent dat voor het eerst meer dan de helft van de jaarlijst Franstalig is!

In tegenstelling tot Vlaanderen blijft het aandeel van de dansmuziek in de Waalse top 100 beperkt. Naast eerder genoemde Danzel, noteren we alleen hits voor Royal Gigolos en Benassi Bros.

Met de popmuziek blijft het bergaf gaan. Alleen Britney Spears hield nog stand, Blue en Jessica Simpson scoorden een hitje en van de poprocktendens, ingezet door Pink en Avril Lavigne, was geen spoor meer.

2003 was zeker ook het jaar van de duetten. Naast de hits van Bonnie Tyler & Kareen Antoon, werden ook Umberto Tozzi en Laura Pausini van stal gehaald door Céréna en Hélène Ségara, sloegen Michel Sardou en Garou de handen in elkaar, deden Pascal Obispo en Natascha St-Pier hetzelfde en waren er nog tal van andere samenwerkingen zoals Jane Birkin & Mickey 3D, Calogero & Passi, ...

Vorig jaar was een ontzettend goed jaar voor de buitenlandse r&b en rap, maar ook 2004 leverde niet minder hits op. Belangrijkste toppers waren Usher en Black Eyed Peas, maar daarnaast waren er ook bijvoorbeeld Anastacia, Destiny’s Child, Seal en Outkast. Kelis brak door en ook andere nieuwe namen zoals Eamon, Jamelia, Mario Winans en Nina Sky lieten van zich horen.

De rockmuziek werd vertegenwoordigd door Rasmus, Maroon 5, Hoobastank en oude bekenden Placebo, Limp Bizkit en Evanescence.

Het aandeel van de nieuwe artiesten zakte onder de 40%. voor ongeveer 45% nieuwe artiesten in de top 100, iets meer dan vorig jaar.

Sam Jaspers

België (Wallonië) Australië Denemarken Duitsland Finland Frankrijk Italië Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franÁaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geïnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.