Login
België (Vlaanderen)

ULTRATOP HITANALYSE 2005 - ALBUMS


VLAANDEREN

ALBUMS: COLDPLAY EN LOCALE EN BUITENLANDSE ROCK DOMINEREN! LAURA LYNN EN FRANS BAUER BEZORGEN TRIOMF VOOR SCHLAGERMUZIEK!

Negen jaar na mekaar was de best verkochte cd van het jaar een cd van eigen bodem. Dit jaar is de eer echter weggelegd voor Coldplay. Hun ‘X&Y’ verkocht nog net iets meer dan het spectaculaire debuut van Laura Lynn dat op 2 eindigt.

We noteren 34 Belgische producties in de top 100, waarmee we op hetzelfde hoge niveau van vorig jaar blijven.

Met de kinderplaten gaat het minder goed dan vorig jaar toen er ook al een behoorlijke terugval was. K3 stond wel drie weken op 1, maar eindigt niet in de top 10 van het jaar. De Eurokids-cd was twee jaar geleden nog de best verkochte van het jaar, nu moet ook die opvolger genoegen nemen met een plaats in de top 20.

Star Academy en Idool leverden weer een paar nieuwe namen op. Joeri Fransen, Sandrine en Katerine deden het goed, maar haalden niet de resultaten van Wim Soutaer en Natalia die trouwens de mid price chart en de muziek-dvd chart aanvoert. Andere namen in het populaire genre die het goed deden waren Belle Perez en Gene Thomas.

De meeste locale albums situeren zich eerder in het meer alternatieve genre. De belangrijkste artiesten waren dEUS, Admiral Freebee, Ozark Henry, Sioen en Hooverphonic, maar er was ook plaats voor nieuwe namen als Stash, Delavega en Absynthe Minded. Daarnaast scoorden ook Arsenal, Soulwax en Vive La Fête met hun alternatieve dance-cd’s, terwijl Gabriel Rios en Buscemi de wereldmuziek in de charts hielden.

Grote afwezige is Helmut Lotti. Voor het eerst in de ultratopgeschiedenis bracht hij geen album uit en vertoeft hij bijgevolg niet in de hoogste regionen van de jaarlijst. Strato-Vani begint een vaste waarde te worden in de charts. Met ook An & Schatteman, Il Divo en het serieuzere werk van Cecilia Bartoli in de lijst, zit de populair klassieke muziek blijkbaar in de lift.

Laura Lynn stond negen weken op 1, wat het langst was in 2005. Ook haar Nederlandse collega Frans Bauer piekte op 1 en eindigt in de top 10, terwijl André Hazes ook dit jaar nog goed meedraaide. Het was dus overduidelijk een topjaar voor de schlagermuziek. Nederland wordt ook nog vertegenwoordigd door Kane en Anouk die haar succes van 1998 nog overtrof en op 3 aftikt in de jaarlijst. Ook Marco Borsato is er met ‘Onderweg’ al voor het vierde jaar bij. 111 weken stond hij in de top 50, nog een paar weken minder dan recordhouder ‘Come away with me’ van Norah Jones. Andere albums die ook vorig jaar al goed scoorden en niet van ophouden wilden weten waren Gabriel Rios, Daan, Robbie Williams, Ozark Henry en de tweede cd van Norah Jones.

Popmuziek beleefde een goed jaar met Robbie Williams, Gwen Stefani, Jennifer Lopez, Shakira en vooral het enorme succes van Madonna.

Veel nieuwe artiesten vinden we niet terug in de jaarlijst. Voor het eerst zakken we zelfs onder 15%. Naast onze eigen namen als Laura Lynn, Stash en Delavega, waren de belangrijkste nieuwkomers o.a. James Blunt, Crazy Frog en rockgroepen Bloc Party en Kaiser Chiefs. Uiteraard vinden we meer gevestigde waarden terug in de charts zoals Bruce Springsteen, Enya, Depeche Mode, Rolling Stones en Eros Ramazzotti. Veel ‘best of’s’ waren er niet, maar Belle Perez, Frans Bauer en vooral Faithless deden het uitstekend.

Behoorlijk veel r&b ook in de lijst, maar buiten the Game waren er weinig nieuwe namen die stevig doorbraken. Vooral 50 Cent, Snoop Dogg, Black Eyed Peas en Eminem vielen op.

Net zoals de vorige jaren werd de albumlijst ook vaak gedomineerd door rockgroepen. Dit jaar was dat uiteraard door de nummer 1, Coldplay, maar ook door Anouk, Moby, U2, Foo Fighters, Queens Of The Stone Age, White Stripes, Rammstein en Green Day die een opmerkelijke comeback beleefden.

Dat Faithless met elk album op 1 piekt, zijn we stilaan gewoon. Hun verzamelaar is zelfs goed voor nummer 5 in de jaarlijst. Het was een meer dan goed gevuld dansjaar, want ook de Chemical Brothers bereikten de eerste plaats, terwijl de albums van Kraftwerk, LCD Soundsystem, Gorillaz en Roisin Murphy het ook goed deden.

Er was geen nieuw album van Norah Jones en we vinden bijgevolg ook geen crossover-jazz bovenaan in de top 100. Er waren echter wel genoeg opvallende cd’s die min of meer in dit genre passen. Zo waren er bijvoorbeeld Joss Stone, Ray Charles, Michael Bublé, Jamie Cullum en de Britse sensatie Katie Melua die ook bij ons aan haar doorbraak is begonnen. Wordt wellicht vervolgd in 2006.

WALLONIË

ALBUMS: RAPHAEL EN MADONNA TRIOMFEREN! FRANSTALIGE MUZIEK BLIJFT DOMINEREN! TOPJAAR VOOR ROCKMUZIEK!

2005 betekende de absolute doorbraak voor Raphael. Met zijn twee vorige cd’s ging het succes al in stijgende lijn, maar ‘Caravane’ was niet te stoppen. De cd stond vijf weken op nummer 1 en werd de best verkochte cd van het jaar.

Al een paar jaar noteerden we steeds meer Franstalige albums in de jaarlijst en vorig jaar haalden we zelfs een record van 55%. Dit jaar wordt dat record geëvenaard. Ook de top 10 wordt gedomineerd door Franse cd’s.

De groepsalbums van Star Academy doen het steeds minder goed en ook hun winnaars kennen niet meer het overdonderende succes van weleer. Toch zijn er een aantal namen die uit dergelijke programma’s voortkomen en wel indruk nalieten op de charts. Chimène Badi is daarvan de belangrijkste, maar ook Matt Pokora en nieuwkomers Amel Bent en Grégory Lemarchal deden het uitstekend.

Ook minder goed verging het de r&b-artiesten. We noteerden geen opvallende nieuwe namen, maar K-Maro, Nâdiya en Corneille konden zich handhaven.

Vooral bekende Franse artiesten herhaalden hun vroegere triomfen, met Mylène Farmer, Alain Souchon en Johnny Hallyday op kop. Les Enfoirés voeren de muziek-dvd chart aan en eindigen op nummer 3 in de jaarlijst. Plaatsen in de subtop zijn weggelegd voor Marc Lavoine, Lynda Lemay, Julien Clerc, Zazie en Yannick Noah.

Kyo, Louise Attaque en Indochine zijn zowat de enige rocknamen die nog een plaats in de top 100 konden bemachtigen, terwijl ‘Le Roi Soleil’ de comeback van de musicals in de charts zou kunnen inluiden.

De voorbije twee jaar was er een behoorlijke terugval van Franse live-albums in de charts, terwijl er daarentegen meer ‘best of’s’ verschenen. Nu lijkt die trend weer om te keren. De live-cd’s van Noir Désir, Jenifer, Michel Sardou, Isabelle Boulay en vooral Calogero verkochten als zoete broodjes, terwijl de verzamelaars beperkt bleven tot Lorie en Joe Dassin. Enige uitzondering was de ‘best of’ van Céline Dion die goed is voor een plaats in de top 5.

Vorig jaar was voor het eerst sinds lang een naar Waalse normen goed jaar voor Belgische artietsen. Ook 2005 bracht succes voor artiesten als Lara Fabian, Frédéric François, dEUS, Hooveprhonic, Ghinzu en Machiavel.

Popmuziek beleefde een goed jaar met Robbie Williams, Gwen Stefani, Jennifer Lopez, Shakira en vooral het enorme succes van Madonna. Na amper zes weken prijkt ze al op 2 in de jaarlijst en heeft ze een nog groter succes dan ‘Ray of light’ te pakken.

Het aantal nieuwe artiesten in de chart blijft beperkt tot zo’n 13%, waarmee we op hetzelfde niveau als vorig jaar zitten. Het is echter wel beter dan de jaren voordien. Naast Amel Bent en Grégory Lemarchal waren Crazy Frog, James Blunt, Daniel Powter, Ilona Mitrécey en Camille de belangrijkste nieuwe namen. Uiteraard vinden we meer gevestigde waarden terug in de charts zoals Enya, Depeche Mode, Rolling Stones, Corrs en Eros Ramazzotti. Veel ‘best of’s’ waren er niet, maar Michael Jackson en Faithless deden het uitstekend.

Er bevindt zich ook behoorlijk veel r&b in de lijst, maar geen nieuwe namen. Vooral 50 Cent, Craig David, Black Eyed Peas, Sean Paul en Mariah Carey vielen op.

Net zoals de vorige jaren werd de albumlijst ook vaak gedomineerd door rockgroepen. Dit jaar was dat vooral door Coldplay wiens ‘X&Y’ zes weken op 1 stond en in de top 10 van het jaar prijkt. Daarnaast was er ook succes voor Moby, U2, System Of A Down, Garbage, White Stripes, Rammstein en Green Day die een opmerkelijke comeback beleefden.

In tegenstelling tot vorig jaar was er in 2005 wel plaats voor dansmuziek. Zo konden Faithless, Gorillaz en Daft Punk hun stempel drukken op het hitjaar.

Er was geen nieuw album van Norah Jones en we vinden bijgevolg ook geen crossover-jazz bovenaan in de top 100. Er waren echter wel genoeg opvallende cd’s die min of meer in dit genre passen. Zo was er succes voor Ray Charles en vooral Michael Bublé. Opvallende doorbaak uit de werelmuziekhoek was er voor Amadou & Mariam.

De mid price chart wordt aangevoerd door de soundtrack van ‘Les Choristes’.

Sam Jaspers
België (Wallonië) Australië Denemarken Duitsland Finland Frankrijk Italië Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franÁaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geïnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.