Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

ULTRATOP HITANALYSE 2013


 1. Avicii scoort de hit van het jaar en staat met drie singles in de Ultratop 100. Dat is het meest, samen met Rihanna, Macklemore & Ryan Lewis, Stromae, Bruno Mars en Ellie Goulding.
 2. Martin Garrix stond met 9 weken het langst op nummer 1. Meteen ook een absoluut record voor een minderjarige artiest in de Vlaamse hitgeschiedenis.
 3. Pharrell eindigt met zijn samenwerkingen met Daft Punk en Robin Thicke op nummer 2 en 3. Hij is ook de enige artiest die dit jaar twee nummer 1-hits scoorde.
 4. Opvallendste nieuwe naam is Macklemore & Ryan Lewis, meteen met twee nummers in de top 10 van het jaar. Andere belangrijke nieuwkomers bij de singles zijn Bastille, Martin Garrix, Tom Odell en John Newman.
 5. 16 Belgische titels in de top 100, drie meer dan in 2012. Belangrijkste naam was Stromae met drie hits in de top 100. Daarvan zitten er twee in de top 10, meteen ook de best verkochte lokale singles.
 6. Een aantal gevestigde lokale artiesten kon ook nog eens een echte hit scoren. Het lukte Ozark Henry, Netsky, Hooverphonic, Axelle Red, Milk Inc., Natalia en Gabriel Rios.
 7. Opvallendste nieuwe lokale naam bij de singles was Paulien Mathues. Ook Slongs Dievanongs viel op. Ze scoorde de grootste Vlaamse Nederlandstalige hit en is de enige Vlaamse single in de top 100. Ook vorig jaar was er maar ťťn dergelijke single.
 8. De grootste Nederlandstalige hit was voor Maaike Ouboter, meteen ook de enige Nederlandstalige single uit Nederland die de top 100 haalt.
 9. Naast de hits van Stromae duwde MaÓtre Gims als enige Fransman nog een Franse titel in de top 100.
 10. Zeer veel dance in de jaarlijst, met als toppers Avicii en Martin Garrix, en de comeback van Daft Punk die voor het eerst een nummer 1-hit scoorde.
 11. Stromae haalt de nummer 1-positie in de albumlijst van 2013. Dat is de eerste keer ooit voor een Franstalig album. Bovendien stond hij ook het langst op 1 in 2013.
 12. De soundtrack van The Broken Circle Breakdown eindigt op 2 in de albumlijst. Het was de eerste Belgische soundtrack die de eerste plaats van de albumlijst haalde en de soundtrack die met zijn 12 weken het langst in ťťn sessie de chart aanvoerde.
 13. 34 Belgische titels in de album top 100, zes minder dan in 2012. Mooie comeback voor Axelle Red op nummer 4. Ook goede scores voor Ozark Henry, Milk Inc., Clouseau, Daan en Natalia.
 14. 20 Nederlandstalige albums in de top 100, waarmee hetzelfde niveau van het jaar voordien wordt gehaald. Daarvan 16 Vlaamse titels met Clouseau als best verkochte Vlaamse Nederlandstalige album, voor Christoff, de Romeoís en K3.
 15. Robby Longo (op 12) en Trixie Whitley (op 15) zijn de opvallendste nieuwe lokale artiesten in de albumchart. Uit het buitenland vielen vooral Bastille, Jake Bugg, Macklemore & Ryan Lewis en Alt-J op.
 16. Adele eindigde met Ď21í in 2011 en 2012 op nummer 1 en plaatst zich ook nu weer in de top 10 van het jaar.
 17. Comeback voor David Bowie die vijf weken op nummer 1 stond en ook de top 10 van de jaarlijst haalt.
 18. Zoals gewoonlijk staat er ook veel rockmuziek in de jaarlijst. Editors staat het hoogst, op nummer 7. Daarna volgen Nick Cave, Arctic Monkeys, Queens Of The Stone Age en the National.
 19. Tomorrowland is de best verkochte compilatie van het jaar. MNM Big Hits eindigt op 2 en blijft zo de best verkopende compilatiereeks. Nieuwkomer Gunther D eindigt met zijn eerste compilatie op nummer 3.
 20. K3 domineert de muziek-dvd chart, met maar liefst zeven titels in de top 50 en ook de nummer 1 van het jaar.
 21. Bij de back catalogue oldies triomfeert Editors. Ze eindigen op 1 en 4. Ook de oudere nummers van Stromae en Kings Of Leon bleven het zeer goed doen. Het oudste nummer in de top 100 is ĎSweet Carolineí van Neil Diamond, het hoogste Nederlandstalige ĎLaat de zon in je hartí van Willy Sommers.
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.