Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

ULTRATOP HITANALYSE 2014


 1. Hij stond al even genoteerd in 2013, maar Pharrell Williams slaagt er toch in de hit van het jaar 2014 binnen te halen. Het is voor hem meteen de hoogste van drie noteringen in de top 100 van het jaar.
 2. Hozier eindigt op 5 en stond 10 weken op nummer 1, het langst dit jaar. Het is meteen ook een record voor een Ierse artiest in 60 jaar Vlaamse hitgeschiedenis.
 3. Stromae, David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike halen de meeste top 100-noteringen binnen, elk 4 keer.
 4. Niemand scoorde twee nummer 1-hits. Uit eigen land was er een nummer 1 weggelegd voor Netsky, nieuwkomer Lost Frequencies en Gunther D. Nog beter deden de Nederlandse artiesten. Zowel Dotan, Mr. Probz, Nielson als The Common Linnets haalden de bovenste stek. Met daarnaast o.a. ook nog Gers Pardoel en 3 hits voor Martin Garrix kleurt de jaarlijst behoorlijk oranje. The Common Linnets waren bovendien de eerste Nederlandse songfestivalinzending ooit die de top van de Vlaamse hitparade bereikten.
 5. Zeer veel nieuwe namen in de lijst. Naast eerder genoemde Dotan op 3 en Mr. Probz op 4, ook Robin Schulz, Clean Bandit, Hozier, Kiesza, London Grammar en Sam Smith uit het buitenland. Oscar And The Wolf noteerde de grootste doorbraak als lokale act.
 6. Bij de gevestigde waarden waren er grote hits voor o.a. Katy Perry, Coldplay, Michael Jackson, Justin Timberlake, Lenny Kravitz en Christina Aguilera uit het buitenland, terwijl Gabriel Rios de opvallendste naam uit eigen land was. Een opmerkelijke comeback was er voor 2 Fabiola.
 7. We tellen 18 Belgische titels in de top 100, 2 meer dan vorig jaar en 5 meer dan twee jaar geleden. De stijgende tendens wordt dus verdergezet. De grootste hit was ĎTa fÍteí van Stromae.
 8. Naast de 4 hits van Stromae waaiden er nog een aantal hits uit Frankrijk over: Indila, Black M en Magic System.
 9. Urban hits waren er vooral voor Pharrell, Jason Derulo, Iggy Azalea, John Legend en Black M.
 10. Het is ook een erg dansbare jaarlijst. Bekende namen als David Guetta (4x), Dimitri Vegas & Like Mike (4x) ), Pitbull (3x), Calvin Harris (2x) en Avicii (3x in top 30) worden vergezeld door nieuwe namen als Clean Bandit, Sigma, Robin Schulz, Klingande en Kiesza.
 11. Popnamen waren vooral Katy Perry, Demi Lovato, Ellie Goulding, Ariana Grande en Ed Sheeran.
 12. Bij de 18 Belgische titels zit geen enkel Nederlandstalig nummer. Er was wel plaats voor 4 nummers uit Nederland, waarvan Nielson zelfs de eerste plaats haalde. Sergio haalt de top 100 niet, maar scoorde wel de grootste Vlaamse Nederlandstalige hit. In de Vlaamse top 50 zitten verder ook 4 nummers van Christoff, terwijl we Clouseau, Laura Lynn en Lindsay 3 drie keer tegenkomen.
 13. In de albums staat ĎRacine carrťeí van Stromae net als ook in 2013 op 1. Zijn album stond 18 weken bovenaan, een record voor een Belgische artiest. Ď21í van Adele stond op nummer 1 in 2011 en 2012 en haalt ook nu voor de vierde keer de top 100 van het jaar.
 14. Coldplay eindigt op 2. Andere topalbums uit het alternatieve(re) genre waren er van Arctic Monkeys en Foo Fighters. Langs Belgische kant eindigt Triggerfinger op 5 en ontdekking van het jaar Oscar And The Wolf op 3.
 15. 38 Belgische albums haalden de lijst, 4 meer dan het jaar voordien. Naast Oscar And The Wolf en Triggerfinger waren de toppers o.a. Adya, Arsenal Hooverphonic, Gabriel Rios, Admiral Freebee, Intergalactic Lovers en Novastar. 18 albums van die 38 zijn Nederlandstalig, 2 minder dan het jaar voordien. (Daarvan 14 Vlaamse albums, 2 minder dan in 2013). Clouseau scoort het best verkochte Nederlandstalige album. Ze eindigen op de 4de plaats. Daarna volgen Bart Peeters, K3, Flip Kowlier, Fadim en Christoff die met twee albums in de lijst prijkt. Uit Nederland was er vooral het album van Marco Borsato dat op 6 eindigt.
 16. Buiten Oscar And The Wolf waren The War On Drugs, Sam Smith, Indila, Fadim en Michael Lanzo de opvallendste nieuwe namen, naast het fenomeen Violetta dat met twee albums de lijst haalt.
 17. Een enorme comeback noteren we voor Pink Floyd. Ze eindigen 10de, terwijl ook andere grote namen als Michael Jackson, Bruce Springsteen, Leonard Cohen en AC/DC het erg goed deden.
 18. Tomorrowland zorgt opnieuw voor de best verkochte compilatie. De Finale Foute cd eindigt op 2 en MNM Big Hits blijft de best verkochte hitcompilatie met een derde plaats.
 19. Bij de muziek-dvdís triomfeert Kabouter Plop en staat K3 5 keer in de top 50.
 20. ĎMiaí van Gorky voert de back catalogue lijst aan, terwijl ĎMarina van Rocco Granata het oudste nummer in de top 100 is.
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.