Login
België (Vlaanderen)

ULTRATOP HITANALYSE 2016


 1. Met zijn 10de top 10-hit was het helemaal raak voor Justin Timberlake. ‘Can’t stop the feeling’ prijkt op nummer 1 in het jaaroverzicht. Het nummer stond met zijn 14 weken ook het langst op 1 in 2016, meteen ook een record aller tijden voor een Amerikaanse artiest.
 2. Er waren 13 nummers die de eerste plaats haalden. Alleen onze eigen Lost Frequencies kon dat met twee nummers. Zijn ‘Beautiful life’ eindigt op 9 in de jaarlijst en is daarmee de populairste lokale single van 2016. Dimitri Vegas & Like Mike waren de andere lokale artiesten die op de valreep nog een nummer 1 in de wacht sleepten in 2016.
 3. Drake sloeg enorm toe in 2016 en staat vier keer in de jaarlijst. Zijn ‘One dance’ prijkte drie weken bovenaan en is daarmee goed voor een tweede plaats, voor nieuwkomers Mike Posner op 3 en Lukas Graham op 4. The Chainsmokers, Adele, Twenty One Pilots, Rihanna en Zara Larsson staan met drie nummers in de top 100 en alleen Justin Bieber deed nog beter dan Drake. Hem vinden we maar liefst vijf keer terug in het overzicht.
 4. De grootste Nederlandstalige hit was ’Horizon’ van Tourist LeMC. Ook met zijn andere nummers streed hij heel het jaar voor de nummer 1 in de Vlaamse Ultratop 50 met de diverse hits van nieuwkomer Bazart. Zij staan twee keer in de top 50 van het jaar. Samen met de hit van Ertebrekers komen we zo aan 5 Nederlandstalige nummers. Dat is evenveel als vorig jaar en meer dan in 2014 toen geen enkel Vlaams Nederlandstalig nummer in de top 100 stond.
 5. We noteren 18 lokale singles in de top 100. Dat is drie nummers minder dan in 2015, maar evenveel als in 2014, eentje minder dan in 2013 en twee meer dan in 2012. Naast Bazart haalden ook Tourist LeMC, Dimitri Vegas & Like Mike, Netsky, Milow en Lost Frequencies twee keer de lijst.
 6. 2014 werd gedomineerd door hits van onze noorderburen. Vorig jaar was dat al een pak minder, maar dit jaar halen alleen Martin Garrix en Cheat Codes de onderste helft van de jaarlijst. Ook van Franse hits is er geen enkel spoor meer, buiten één hit van Willy William die nog net de top 100 haalt.
 7. Het wordt een traditie maar ook dit jaar scoorde Enrique Iglesias de grootste zuiderse zomerhit, al was het wel Alvaro Soler die met ‘Sofia’ de eerste plaats in de Ultratop 50 haalde.
 8. In de jaarlijst vinden we een duidelijke mix van pop, dance en urban terug. Drake was zonder twijfel de koning van de urbanchart, naast grote successen van o.a. Tourist LeMC en The Weekend. Pop was er vooral van Justin Timberlake, Justin Bieber en nieuwkomers Dua Lipa, Jonas Blue en Bazart, terwijl Lost Frequencies, Chainsmokers, Netsky, Calvin Harris, Dimitri Vegas & Like Mike en Alan Walker het mooie weer in de dancechart maakten.
 9. Een behoorlijk aantal nieuwe buitenlandse artiesten vond zijn weg naar de top van onze chart. Zo waren er vooral Lukas Graham, Dua Lipa, Jonas Blue, Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Mike Posner, Alan Walker en Strumbellas. Maar ook lokale nieuwkomers zijn vertegenwoordigd met Bazart en Eurosongsucces Laura Tesoro.
 10. Bekende gevestigde waarden vanuit het buitenland waren vooral Justin Bieber, Justin Timberlake, Drake, Sia, Adele, Coldplay, Major Lazer en Calvin Harris, met zeer opmerkelijke comebacks/definitieve doorbraken voor Chainsmokers en Twenty One Pilots. Lokaal scoorden gevestigde namen Lost Frequencies, Dimitri Vegas & Like Mike, Milow, Tourist LeMC, Netsky, Emma Bale en Hooverphonic.
 11. ’10.000 luchtballonnen’ staat op 1 en daarmee voert K3 voor het eerst sinds 2010 opnieuw de albumlijst van het jaar aan. Ook opvolger ‘Ushuaia’ prijkt op nr. 5 waarmee K3 voor de twee best verkochte lokale albums van het jaar zorgt.
 12. Adele voerde vorig jaar de lijst aan en klokt met ‘25’ ook dit jaar nog eens op 2 af, voor de artiesten van wie we afscheid namen, David Bowie en Leonard Cohen op 3 en 4.
 13. Er staan maar liefst 48 lokale titels in de top 100 en dat is een absoluut record. Daarmee overschrijden we ruimschoots de 38 titels die in 2015 genoteerd stonden, wat toen ook al erg veel was. Van die 48 titels zijn er 22 Nederlandstalig, wat ook nog twee meer is dan vorig jaar. Bovendien haalden ook 15 lokale titels de eerste plaats in de lijst.
 14. K3, Clouseau, Tourist LeMC, Dana Winner, Stan Van Samang en Christoff zijn de lokale artiesten die het best scoorden. Bazart, Niels Destadsbader, Warhaus en Lost Frequencies zorgden voor de vernieuwing in de chart.
 15. Uit het buitenland waren er naast de eerder genoemde namen ook succesvolle nieuwe albums van Metallica, Nick Cave & The Bad Seeds, Radiohead, Last Shadow Puppets en Red Hot Chili Peppers. De Rolling Stones stonden voor het eerst sinds 2002 nog eens op 1 en Beyoncé prijkte met 7 weken het langst op nummer 1.
 16. Voor de vierde keer op rij zorgde Tomorrowland voor de best verkochte compilatie. MNM Big Hits pakt zilver en brons.
 17. K3 staat net als vorig jaar op 1 bij de muziek-dvd’s, gevolgd door Cast van Kadanza en Stromae.
 18. Stan Van Samang stond 16 weken op nummer 1 in de mid price-chart en voert de jaarlijst aan, voor David Bowie die met zijn ‘best of’ 12 weken bovenaan stond.
 19. ‘Thinking out loud’ van Ed Sheeran voert de back catalogue-lijst aan, voor ‘Happy’ van Pharrell en ‘Sexy als ik dans’ van Nielson. ‘You’re the first, the last, my everything’ van Barry White is het oudste nummer in de top 100.
België (Wallonië) Australië Denemarken Duitsland Finland Frankrijk Italië Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franÁaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geïnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.