Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Ultratop Chart Chat

Zorgeloze Ed Sheeran en Justin Bieber denderen samen binnen op 2

 

Week drie aan de top voor ‘Old Town Road’ van Lil Nas X met wat hulp van Billy Ray Cyrus op de remix. In het Amerikaanse thuisland van de heren, die 38 jaar in leeftijd schelen, zit dat aantal weken op de eerste plaats inmiddels aan het dubbel daarvan, zes dus. In de UK blijft Michael ‘Stormzy’ Owari met ‘Vossi Bop’ evenwel een maatje te groot voor het duo en ook in Duitsland moesten ze het estafettestokje doorgeven. Intussen zegeviert in de officiële singleschart bij de oosterburen alweer een Duitstalige urbannaam, deze keer de Berlijnse rapster Juju samen met Henning May, zanger van de Keulse rockband AnnenMayKantereit.

Bij ons wordt hen het vuur aan de schenen gelegd door onze hoogste nieuwe op een indrukwekkende tweede plaats, die al meteen het record van wereldwijd meest gestreamde nummer op de dag van release ooit verbrak: ‘I Don’t Care’ van Ed Sheeran en Justin Bieber. Puur de star power van die twee overbekende namen samen op één plaat staat al garant voor massa’s aandacht en met daarbovenop nog eens een catchy commerciële song, met de hulp van de Zweedse koning Midas van de pop Max Martin, lijkt een gigahit over de hele planeet al helemaal onoverkomelijk. Het is in elk geval in de eerste week reeds meteen de hoogst genoteerde single genaamd ‘I Don’t Care’ in het Vlaamse hitarchief, na Milk Inc. feat. Silvy (#3 in 2004), Los Bravos (#20 in 1966) en Ricky Martin (#37 in 2005).

 


Ultratop
17/05/2019
Postume dance-nr. 1 voor Avicii, dEUS-eerbetoon aan Christophe Lambrecht

 

Meduza en Goodboys klimmen door van 21 naar 13 met ‘Piece Of Your Heart’ maar moeten in de dancechart na één weekje wel reeds hun eerste plaats prijsgeven, en wel aan Avicii en Aloe Blacc met ‘SOS’ (van 2 naar 4 in de grote Ultratop 50). De iets meer dan een jaar geleden heengegane Tim Bergling zorgt zo postuum voor zijn vijfde nummer 1 in de dancelijst, na ‘Bromance’ (2010), ‘Levels’ (2011), ‘I Could Be The One’ (2013) en uiteraard zijn überklassieker ‘Wake Me Up’, de grootste hit van 2013 (en ook al door Aloe Blacc ingezongen, al mocht hij toen om duistere juridische redenen absoluut geen officiële feature-credit ontvangen…). Na een weifelende start is Ava Max nu eindelijk goed vertrokken met tweede hit ‘So Am I’ (22->14). Haar Amerikaanse geboorteland is, beter laat dan nooit, alsnog aan het bijbenen met voorganger ‘Sweet But Psycho’, die daar begin mei (vele maanden na de doorbraak in Europa) net buiten de top 10 op een elfde plaats piekte in de Hot 100.

Zondagavond 5 mei werd Vlaanderen opgeschrikt door het nieuws dat Studio Brussel-presentator Christophe Lambrecht op amper 48-jarige leeftijd volledig onverwacht was bezweken aan hartfalen. Prompt paste StuBru na het verliezen van een van zijn warmste stemmen en persoonlijkheden zijn programmatie aan en passeerden vele van Lambrechts lievelingsplaten de revue. Eén daarvan is ‘Nothing Really Ends’, de belpopclassic van dEUS uit 2001, die Tom Barman en kompanen zelfs live speelden als eerbetoon. De popparel komt door deze hernieuwde aandacht binnen op 2 in de Ultratop 50 back catalogue singles van meest gekochte, gestreamde en op de radio gespeelde songs ouder dan twee jaar. Op de eerste plaats prijkt in een 167ste week notering nogmaals ‘Wonderwall’ van britpoplegendes Oasis, een van de meest langdurig populaire nineties-songs ooit, ook bij luisteraars die bij de originele release in 1995 nog niet eens leefden!

 


Ultratop
17/05/2019
Stuiptrekking en nieuwe piek voor uitgeschakelde Eurovisiesong van Eliot

 

Op 37 in de singleschart hebben we een re-entry voor onze onfortuinlijke Songfestivalkandidaat dit jaar: ‘Wake Up’ van de 18-jarige Eliot Vassamillet. Deze haalt in het zog van zijn optreden in de halve finale dinsdag 14 mei wel een nieuwe hoogste positie in de Ultratop 50, na voordien amper één weekje notering op 40 begin maart (al een teken aan de wand dat het grote publiek voor het nummer niet echt warm liep). De praktijk van de RTBF met het continu sturen van onbekende debuterende tieners uit The Voice Belgique met weinig of geen podiumervaring naar de grootste muziekwedstrijd van de wereld draaide nog wonderwel uit in de gevallen van Roberto Bellarosa, Loïc Nottet en Blanche. Deze gok zette dus evenwel geen zoden aan de dijk voor de zichtbaar bloednerveuze, onwennige Eliot en zijn wankel gezongen liedje, waarvan de militante boodschap bovendien niet echt strookt met de ingetogen 80s-synthpopproductie en melancholische melodie (die dan nog eens bij de meesten niet bij de eerste luisterbeurt blijft hangen).

De kans lijkt gering dat hij de komende weken deze 37ste plaats nog (sterk) kan verbeteren, waarmee ‘Wake Up’ in Vlaanderen de kleinste hit wordt voor een Belgische Songfestivalinzending sinds het a-capella ‘With Love Baby’ van Witloof Bay, dat in 2011 in de tipparade bleef steken. In de Waalse Ultratop 50 haalt Eliot ook een nieuwe piek, op een ietsje hogere nummer 31. In de Ultratip hebben we een sterke stijger van 26 naar 7 voor de gedoodverfde favoriet bij de bookmakers voor de overwinning in Tel Aviv zaterdagavond 18 mei: de Nederlandse zanger Duncan Laurence (ook al doorgebroken in The Voice) met ‘Arcade’. Ook in Vlaanderen zullen velen ongetwijfeld op het puntje van hun stoel zitten en supporteren voor het jonge talent om de vijfde zege voor onze noorderburen, en de eerste sinds Teach-In in 1975, in de wacht te slepen!

 


Ultratop
17/05/2019
Bastille brengt ĎJoyí en Niels Destadsbader oogst negende Vlaamse nummer 1

 

De mannen van Bastille blijven enorm bezige bijen met hun elfde Ultratop 50-hit, waarvan de laatste vijf in alleen maar de laatste 13 maanden! ‘Happier’ en ‘Grip’, hun succesvolle samenwerkingen met respectievelijk Marshmello en Seeb, hebben nog maar net de lijst verlaten of daar zijn Dan Smith en co al terug met een single zonder enige hulp van buitenaf: ‘Joy’, nieuw op 43. Daarbovenop vertoeven ze ook nog in de hogere rangen van de Ultratip met het iets minder hitgevoelige ‘Doom Days’. Beide songs zullen prijken op hun medio juni eindelijk uit te komen derde album, dat naar verluidt al grotendeels in 2017 voltooid werd!

De onderste nieuwkomer op 44 is dan weer voor een landgenoot met een abonnement op mooie hitnoteringen: Niels Destadsbader. Het goudhaantje van de Vlaamse showbizz hoopt zijn derde Radio 2 Zomerhit op rij binnen te halen met het opzwepende ‘Mee naar boven’, dat door zijn leger fans (veelal van vrouwelijke kunne) komende zomer ongetwijfeld en masse zal worden meegekeeld. In de Vlaamse top 50 knalt de licht pikante plaat zelfs binnen meteen aan de top, waarmee het Niels’ negende nummer 1 in die lijst wordt, en dit amper enkele weken na zijn achtste, het Kom Op Tegen Kanker-lied ‘Door jou’ met Paul Michiels en Sarah Bettens! Die single kreeg na het prachtdebuut meteen aan de top van de lijst voor liedjes in de moedertaal wel snel een klap, en is tot nu toe ook nog niet naar de grote Ultratop 50 doorgestoten.

 


Ultratop
17/05/2019
Na twee nr. 1-albums met Bazart scoort Oliver Symons nu als Warhola

 

Een derde week aan de top van de albumlijst voor ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’ van Billie Eilish, dat met bijzonder indrukwekkende streamingcijfers het sterkst scoort op de digitale markt. In tegenstelling tot tal van andere artiesten die vooral bij een erg jong publiek geliefd zijn, verkoopt Billie echter ook goed op ‘old school’ geluidsdragers als cd en vinyl; in de puur fysieke albumlijst prijkt de plaat op 4. Na twee met edelmetaal bekroonde nummer 1-albums met Bazart, ‘Echo’ in 2016 en ‘2’ in 2018, bewijst Oliver Symons nu ook buiten de schaduw van die Vlaamse elektropopgiganten met volledig zelfgeschreven Engelstalig repertoire te kunnen imponeren. Onder zijn alter ego Warhola knalt hij als hoogste nieuwe binnen op 3 met ‘Young Loving’, waarop buiten radiohits als ‘Glow’, ‘Promise’ en ‘Jewels’ ook actuele single ‘Look At Me’, een samenwerking met jonge urban-/poprevelaties Glints en Tessa Dixson, staat. De bedeesde puber die eind 2008 achter zijn piano nog ‘Shut Up’ kweelde op het Junior Eurovisie Songfestival in Cyprus heeft een dikke tien jaar later dus een aanzienlijk langere staat van dienst opgebouwd dan vele criticasters op het eerste gezicht hadden voorspeld!

Verdere aanwinsten in de albumlijst zijn er voor de al meer dan 40 jaar actieve Engelse hardrockveteranen Whitesnake met ‘Flesh & Blood’ (13), de muzikaal én visueel innovatieve Canadese singer-songwriter Mac DeMarco met zijn veruit hoogste notering tot nu toe ‘Here Comes The Cowboy’ (22) en de Amerikaanse rapper Logic, met zijn bril, bleke teint en ‘boekhouderslook’ een nogal atypisch hiphopidool, met ‘Confessions Of A Dangerous Mind’ (29). De stevige single ‘Homicide’ samen met Logics inspiratiebron Eminem klimt in de urbanchart door naar een 13de plaats. Nog meer albumsucces valt er op te tekenen met George Ezra (55->19 met tweede plaat ‘Staying At Tamara’s' na zijn Vorst-concert vrijdag 10 mei) en Helmut Lotti (re-entry op 25 met zijn platina negende nummer 1-album ‘Soul Classics In Symphony’, dankzij een deluxe-heruitgave met bonus-dvd).

 


Ultratop
17/05/2019
New Music Friday: The Black Keys - Go

Hier zijn we met ons lijstje vol nieuwe en steengoede singles!
In onze New Music Friday-playlist hebben deze week The Black Keys, OneRepublic, Halsey, Lana Del Rey, Charli XCX feat. Lizzo, The National, Mark Ronson, Lewis Capaldi en DJ Khaled feat. RZA een hoog plaatsje verdiend maar ook Billie en Ivy Falls!
 
Nog 1 week maak je kans op een duoticket voor Werchter Boutique! Wees een van de eersten die het heilige gras van Werchter betreden en zing luidkeels mee met Snow Patrol, Triggerfinger & guests, The Pretenders, Arsenal en Novastar. De absolute headliner is Fleetwood Mac, dat de wei zonder twijfel in lichterlaaie zal zetten.
Wil je erbij zijn op 8 juni? Surf dan snel naar Facebook! Veel geluk!

Fijn weekend!


Ultratop
17/05/2019
Ierse bard Dermot Kennedy na bezoekje op Belgische bodem in top 10

 

Lil Nas X blijft een tweede week in het zadel van zijn paard op de ‘Old Town Road’. Ook in de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Nederland, voltallig Scandinavië en tal van andere landen voert de minder dan 2 minuten lange internethype (met niet-geclearde Nine Inch Nails-banjosample) de officiële charts aan, al moest hij in het Verenigd Koninkrijk na twee weken aan de top het stokje doorgeven aan de Britse rapper Stormzy met ‘Vossi Bop’. In Duitsland is de single onder de veertien (!) nummer 1’s in het amper 19 weken gevorderde jaar 2019 nog maar de tweede niet-Duitstalige, na Ava Max’ ‘Sweet But Psycho’; al de rest komt van een hele stoet Duitse rappers plus Rammstein.

De betreurde Avicii herovert zijn entry- en piekpositie van #2 met ‘SOS’ samen met Aloe Blacc, terwijl twee jonge singer-songwriters uit Keltische regio’s ook goeie zaken doen: de Schot Lewis Capaldi gaat weer van 9 naar 6 met ‘Someone You Loved’ en de Ier Dermot Kennedy veert van 18 naar 10 met ‘Power Over Me’, ongetwijfeld geholpen door een promotiebezoekje aan België, inclusief livesessie in de MNM-studio’s. Buiten Ierland en de Benelux heeft Dermot nu ook in heel Duitstalig Europa en Zweden de charts bereikt maar in de Britse hitlijsten blinkt hij bizar genoeg dan weer uit door afwezigheid…

 


Ultratop
10/05/2019
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.