Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

23 september

 

2004/1977: André Hazes – De Vlieger

Vandaag 15 jaar geleden overleed volkszanger André Hazes op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand. In 1976 wordt hij in café De Krommerdt heropgevist door Willy Alberti nadat een eerdere samenwerking met Johnny Kraaykamp onsuccesvol bleef. Met Alberti neemt André ‘Eenzame Kerst’ op, dat een Nederlandse n°1-hit wordt.

Daarna scoort hij nog enkele kleinere hits totdat hij in het najaar van 1981 definitief doorbreekt met ‘Een Beetje Verliefd’ (n°2 in Nederland en n°19 in Ultratop). ‘De Vlieger’ is niet meteen zijn grootste hit, maar wel een van zijn meest iconische liedjes. De single werd in oktober 1977 een eerste keer uitgebracht, maar staat pas in 1981 (n°33) en 1992 (n°19) in de Mega Chart. Nico Haak schreef de tekst over een weduwnaar die zijn zoontje op zijn 8ste verjaardag een vlieger geeft. Het kind gebruikt de vlieger om een brief aan zijn overleden moeder naar de hemel te sturen.

André Hazes bleef in de jaren 80 en 90 een van de meest succesvolle artiesten in Nederland en Vlaanderen. Hij kon niet altijd even gemakkelijk omgaan met zijn sterrenstatus en zocht troost in drank. In 1999 kreeg hij met de documentaire Zij Gelooft In Mij een mooi eerbetoon. Met zijn gezondheid ging het ondertussen steeds minder goed.

‘Zij Gelooft In Mij’ werd postuum razendsnel een n°1-hit in Nederland én Vlaanderen. Bij onze noorderburen was het zijn 5de topper na ‘Eenzame Kerst’, ‘Diep In Mijn Hart’, ‘Ik Meen ’t’ en ‘Wij Houden Van Oranje’ (samen met het Nederlandse voetbalelftal). In totaal bracht André Hazes 36 studioalbums uit.

Het eerbetoon, uitgezonden door de TROS en VTM, werd door 6 miljoen Nederlanders en Vlamingen gevolgd. André kreeg een standbeeld op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Zoon André Hazes Jr. (°21 januari 1994) lijkt inmiddels de fakkel van zijn vader over te zullen nemen. Dochter Roxeanne slaat de jongste tijd dan weer een andere richting uit dan het volkse levenslied en wijdt zich aan wat meer gesofisticeerde elektropop à la Nielson en Eefje de Visser.

 


 

1988: Bruce Springsteen – Tougher Than The Rest

Rockicoon Bruce Springsteen stapt vandaag op tram 7. Sinds zijn debuut in 1973 verkocht The Boss wereldwijd meer dan 135 miljoen albums en singles, waarvan bijna de helft in de VS. In zijn meer dan 45 jaar durende carrière won hij 20 Grammy’s, een Oscar en een Tony Award. Bruce heeft al 20 jaar een plaats in de Rock And Roll Hall Of Fame en mocht in 2016 de Presidential Medal Of Freedom in ontvangst nemen.

In het najaar van 1987 ligt het 8ste album ‘Tunnel Of Love’ in de platenwinkel, de opvolger van het immens succesvolle ‘Born In The U.S.A.’ uit 1984. Alhoewel de muzikanten van zijn E-Street Band op enkele nummers meespelen, is het eigenlijk zijn eerste plaat zonder zijn vaste begeleidingsband. De groep ging wel mee op de aansluitende wereldtournee. De liedjes zijn grotendeels autobiografisch. Bruce was op dat moment in een echtscheiding verwikkeld met zijn echtgenote Julianne Phillips en had al een relatie met zijn backingzangeres Patti Scialfa.

‘Brilliant Disguise’ was de eerste single die werd uitgebracht. Er werden daarna nog 4 nummers op single uitgebracht: ‘Tunnel Of Love’, ‘One Step Up’, ‘Spare Parts’ en ‘Tougher Than The Rest’, dat in de VS niet op single verscheen maar in het najaar van 1988 een top 3-hit werd in Zwitserland, n°13 in de UK, n°17 in Nederland en n°22 in Vlaanderen. Kris De Bruyne nam in 1990 een vertaling 'Taaier Dan De Rest' op. ‘Tunnel Of Love’ stond in een groot aantal landen op n°1 in de albumcharts.

 


 

1997/1988: Dolf Brouwers – Al Die Rotzooi In De Rijn

De Nederlandse tv-persoonlijkheid Dolf Brouwers overlijdt op 23 september 1997 op 85-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij werd in 1972 ontdekt door Wim T. Schippers en werd bekend door programma’s als De Fred Haché Show, Van Oekel’s Discohoek en Het Is Weer Zo Laat (Waldolala). Ook zijn typetje van “parlementair verslaggever” voor het VARA-Hilversum 3-programma Paviljoen Drie is legendarisch. De naam van zijn typetje Sjef van Oekel is ontleend aan een Belgische handelaar in auto-onderdelen! In 1974 werd Brouwers verkozen tot tv-persoonlijkheid van het jaar in Nederland.

Dolf Brouwers nam ook enkele singles op, o.a. ‘Oh Wat Is Het Toch Fijn Om Gelukkig Te Zijn’ en ‘Al Die Rotzooi In De Rijn’, die in 1985 en 1988 hitjes worden in Nederland. Robert Paul imiteerde Brouwers op de medleypersiflage ‘Heb Ik Daar Mijn Schoenen Voor Gepoetst’, waarmee hij in september 1984, een jaar na de top 5-hit ‘’t Kan Vriezen, ’t Kan Dooien’, in de Nederlandse top 20 stond.

 


 

2015: Matt Simons – Catch & Release (Deepend Remix) (Teens Toppers)

De Amerikaanse singer-songwriter Matt Simons (°20 februari 1987) groeide in Californië op in een muzikale familie en verhuisde later naar de New Yorkse wijk Brooklyn. Hij speelt zowel saxofoon, klarinet, piano als gitaar. In 2010 verscheen zijn debuut-ep ‘Proof’ gevolgd door een tournee door de VS, de UK en Europa. Het debuutalbum ‘Pieces’ lag in 2012 in de winkel. Daarop staat ‘With You’, dat dankzij de tv-soap Goede Tijden, Slechte Tijden een top 10-hit wordt in Nederland.

In 2014 wordt het tweede album ‘Catch & Release’ uitgebracht. De titelsong wordt de eerste single, maar kent slechts zeer gering succes. Wanneer het Nederlandse dj/producersduo Deepend (Bob van Ratingen en Falco van den Aker) er een loungegetinte remix van maakt, wordt het alsnog een enorm succes in zowat heel Europa, o.a. n°1 in België (het allereerste land waar de remix van de grond komt), Frankrijk, Duitsland, Portugal en Slovakije.

In de lente van dit jaar verscheen van Matt Simons het derde album ‘After The Landslide’, dat in Nederland in de top 30 stond. Hiervan werden ‘We Can Do Better’ (n°8 in Wallonië, n°29 in Vlaanderen en n°47 in Nederland) en ‘Open Up’ (n°15 in Wallonië) op single uitgebracht. Vorig jaar haalde Simons in de kerstperiode ook de bovenste 30 van de Ultratop 50 met het Milow-duet ‘Lay Your Worry Down’. Aangezien hij eerder ook al een duetje met Marco Borsato inblikte, heeft de Amerikaan duidelijk dus iets met Benelux-artiesten!

 

De Vlaamse top 5 van 26 september 2015

 

1     3     Matt Simons – Catch & Release (Deepend Remix)

2     4     Pharrell Williams – Freedom

3     2     Calvin Harris + Disciples – How Deep Is Your Love

4     1     Dimitri Vegas & Like Mike feat. Ne-Yo – Higher Place

5     5     Regi & Lester Williams feat. Patti Russo – When It Comes To Love

 

denismichiels@live.be
23/09/2019
22 september

 

2011: Martin Solveig feat. Dragonette – Hello (Teens Toppers)

Martin Solveig, vandaag 43 jaar geleden geboren als Martin Picandet, zat als kind in het Franse koor Les Petits Chanteurs de Sainte-Croix de Neuilly. Hij kreeg er een klassieke muziekopleiding en was een sopraanzangertje.

In 1994 debuteert hij op 18-jarige leeftijd als dj in enkele vooraanstaande Parijse discotheken. Zijn debuutalbum ‘Sur La Terre’ verschijnt in 2002, maar is geen succes. Pas met het 2de album ‘Hedonist’ breekt hij door. Hierop staan o.a. de clubhits ‘Everybody’ en ‘Jealousy’. Solveig wordt daarna stilaan een vaste waarde in de dancescene en een van de vaandeldragers van de zogenaamde French touch.

In 2010 is ‘Hello’ de voorloper van het 5de album ‘Smash’. Het wordt Martins grootste hit tot nu toe. In de videoclip speelt Solveig een partijtje tennis tegen een hoop bekend volk, onder wie Novak Djokovic en collega-dj Bob Sinclar!

Solveig nam het nummer op met de Canadese band Dragonette. Martina Sorbara is zangeres van de groep. ‘Hello’ staat vanaf 1 januari 2011 drie weken op n°1 in de Ultratop. Ook in Nederland, Oostenrijk en Tsjechië haalt Solveig de top. Nadien kon enkel ‘Intoxicated’ (dat sterk doet denken aan ‘B*tch’ van de Belgische dj Dave McCullen) in 2015 de top 10 in Vlaanderen bereiken.

Martin Solveig werkte ondertussen samen met artiesten als David Guetta, Jax Jones, Laidback Luke, Kele van Bloc Party en Madonna, voor wie hij de singles ‘Give Me All Your Luvin’’ en ‘Turn Up The Radio’ mee schreef en producete. In december 2018, midden in de #metoo-heisa, kreeg hij een storm van kritiek over zich heen wanneer hij Ada Hegerberg, laureate tijdens de eerste Ballon d’Or-uitreiking, vraagt om te twerken op het podium.

 


 

1981/1966: Chris Montez – The More I See You

De Amerikaanse componist Harry Warren overlijdt op 87-jarige leeftijd. Warren schreef voornamelijk liedjes voor tekenfilms van Looney Tunes en Warner Bros. en films, o.a. voor 42nd Street, dat in de VS geboekstaafd staat als de eerste blockbustermusical. Zijn volledige catalogus bestaat uit meer dan 800 nummers, waaronder evergreens als ‘I Only Have Eyes For You’, ‘Chattanooga Choo Choo’ en ‘That’s Amore’.

Een ander iconisch liedje van zijn hand is ‘The More I See You’. Dick Haymes nam het voor het eerst in 1945 op, maar het werd talloze keren gecoverd, o.a. door Peter Allen, Michael Bublé, Nat King Cole, Bing Crosby, Doris Day, Viola Wills, Carly Simon en OMD. De meest succesvolle versie is die van Chris Montez, die er in de herfst van 1966 een Britse top 3-hit mee scoorde en in Vlaanderen en Nederland in de top 20 stond.

Harry Warren werd 11 keer genomineerd voor een Oscar, waarvan hij er 3 won.

 


 

1987: William Pitt – City Lights

De Amerikaanse popzanger William Pitt debuteerde al in 1964 als (kind)muzikant wanneer hij zijn eerste gitaar krijgt. Hij start onmiddellijk met het schrijven en zingen van liedjes, maar neemt pas in de jaren 80 zijn eerste platen op.

Voor het grote succes moet hij 23 jaar geduld hebben. Met het sfeervolle, dan al een jaar oude, ‘City Lights’ scoort de met een zwoele stem gezegende Pitt in het najaar van 1987 zijn grootste hit. Hij staat ermee in de Vlaamse, Nederlandse, Duitse en Zwitserse top 15 en top 20. ‘City Lights’ is ook een ode aan Parijs, de stad waar hij werd ontdekt door producer Pascal Wüthrich. De baslijn op de hit is ontleend aan ‘Don’t Look Any Further’ van Dennis Edwards & Siedah Garrett, dat gelijktijdig in de chart staat.

Na de opvolger ‘Funny Girl’, een bescheiden hitje in ultratop en Duitsland, vernemen we niet veel meer van William Pitt. De singles ‘Right On Time’ en het door Ralph Siegel geschreven en geproducete ‘Such A Lonely Night’ blijven in 1990 onder de radar.

 


 

1983/1958: The Everly Brothers – Bird Dog

The Everly Brothers geven op 22 september 1983 een reünieconcert in de Londense Royal Albert Hall, exact 10 jaar nadat de twee met slaande ruzie uit elkaar gegaan waren. De hereniging resulteert een jaar later zelfs in een nieuwe lp ‘EB84’, waaraan o.a. Paul McCartney en Dave Edmunds meewerken. ‘On The Wings Of A Nightingale’ wordt daaruit een grote hit. ‘The Reunion Concert’ verschijnt op dubbel-lp en later ook op video/dvd.

Een van de gezongen hits is ‘Bird Dog’. Hiermee staan Don en Phil in het najaar van 1958 op n°2 in de Billboard Hot 100. Ze moeten ‘Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare)’ van Domenico Modugno voor zich dulden, die er 3de mee was geëindigd op het Eurovisie Songfestival. Het werd de bestverkochte Amerikaanse single van 1958 en was de winnaar van de allereerste Grammy voor Record én Song Of The Year. In de Canadese en Australische chart is ‘Bird Dog’ wel een n°1-hit. Bij ons is het een jaar na ‘Bye Bye Love’ de tweede hit voor The Everly Brothers, goed voor n°12 in Ultratop. In Nederland en de UK is het een top 3-hit.

De classic werd geschreven door Boudleaux Bryant, die samen met zijn echtgenote Felice Bryant heel wat hits voor het legendarische duo schreef. ‘Bird Dog’ staat in Vlaanderen en Nederland in 1977 alsnog op n°1 als onderdeel van de medley ‘Do You Remember’ van Long Tall Ernie & The Shakers. André van Duin stond precies 30 jaar geleden met de parodie ‘De Hotdog’ in de Nederlandse top 30.

 

De Amerikaanse top 5 van 22 september 1958

 

1     1     Domenico Modugno – Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare)

2     2     The Everly Brothers – Bird Dog

3     4     Tommy Edwards – It’s All In The Game

4     3     The Elegants – Little Star

5     6     Bobby Day – Rockin’ Robin

 

denismichiels@live.be
22/09/2019
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.