Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

15 augustus

 

1990: Deee-Lite – Groove Is In The Heart (the second summer of love)

Een van de houseacts die vanuit New York opereerden, was het bijzonder kleurrijke Deee-Lite. Dit in 1986 opgerichte trio bestond uit de Oekraïner ‘Supa DJ’ Dmitry Brill, de Japanner ‘Jungle DJ’ Towa Tei en de Amerikaanse zangeres Kierin Kirby, alias Lady Miss Kier, die met haar Emma Peel-kapsel, bodysuits met psychedelische motieven, jaren 60-make-up en plateauzolen de blikvanger van de groep was. Kirby werd ook vaak vergeleken met Barbarella, het iconische personage uit de gelijknamige cult-sf-film met Jane Fonda in de hoofdrol.

Deee-Lite ontstond nadat Kirby de opdracht had gekregen om schoenen te ontwerpen voor Brill. Het leidde zelfs tot een relatie tussen de twee. Wanneer korte tijd later Tei erbij komt, is de groep een feit. Deee-Lite kan rekenen op de steun van de legendarische funkmuzikant Bootsy Collins, bekend van Parliament-Funkadelic, waarin hij samen met de al even iconische George Clinton speelde. Parliament-Funkadelic werd vaak afgekort tot P-Funk, waarmee na een tijd ook hun muziekstijl werd omschreven.

Bootsy Collins is, naast Q-Tip en saxofonist Maceo Parker, ook te horen op ‘Groove Is In The Heart’, de grootste hit voor Deee-Lite. De baslijn is een sample uit Herbie Hancocks ‘Bring Down The Birds’. Daarnaast zitten er ook stukjes van Ralph MacDonald, Billy Preston en de tv-serie Green Acres (de “i-i-i-i-i’s”) in verwerkt.

‘Groove Is In The Heart’ werd in het najaar van 1990 een top 10-hit in Nederland, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland. In de Ultratop bleven ze op n°19 steken. In de UK was de n°2-notering omstreden. Deee-Lite werd er, ondanks gelijke verkoopcijfers, van de top gehouden door ‘The Joker’ van The Steve Miller Band. Door het Britse rankingsysteem destijds, dat bepaalde dat in geval van een ex aequo de single met de grootste stijgende verkoop het voordeel kreeg, werden ze van de n°1 weerhouden. Na een klacht van platenmaatschappij WEA werd van dit systeem afgestapt. Ook het album ‘World Clique’ deed het wereldwijd erg goed.

In 1995 gaf Deee-Lite er wegens uitblijvend succes de brui aan. Lady Miss Kier, die er vandaag 55 wordt, werd in 2010 nog door het blad Elle benoemd tot een van de 25 invloedrijkste stijliconen uit de muziek.

 


 

1989: Edoardo Bennato – Viva La Mamma

Over welke moederdag nu precies de “echte” is, zijn de meningen nogal verdeeld, maar in de provincie Antwerpen zweert men consequent bij 15 augustus. Aangezien dat ook de enige wettelijke feestdag is, zetten we de mama’s vandaag ook muzikaal in de bloemetjes.

We doen dat met ‘Viva La Mamma’, de megahit van de Italiaan Edoardo Bennato (°23 juli 1946 in Napels), met zijn mix van blues, rock-‘n-roll, folk en soms zelfs opera een van de meest creatieve en innovatieve Italiaanse songwriters van zijn generatie.

In het najaar van 1989 scoort Bennato met ‘Viva La Mamma’ bij ons zijn enige grote hit, n°3 in de Ultratop. Enkel in Oostenrijk wordt het ook een bescheiden top 20-hit. Conny Fabry staat met haar ‘Jij Gekke Mama’ in dezelfde periode in de Vlaamse Top 10. In Nederland is de coverversie van Gino Politi in 1997 een top 30-hit.

In 1990 zingt Edoardo Bennato samen met Gianna Nannini het door Giorgio Moroder geschreven en geproducete ‘Un’Estate Italiana’ (“een Italiaanse zomer”), het officiële lied voor het WK Voetbal in Italië. Het duo scoorde er een Italiaanse en Zwitserse n°1- en Duitse n°2-hit mee.

 


 

1988: Buster Poindexter & His Banshees Of Blue – Hot Hot Hot

David Johansen (°9 januari 1950) richtte in 1971 samen met o.a. Johnny Thunders de New Yorkse band New York Dolls op. De groep vormde samen met The Velvet Underground en The Stooges een van de pioniers van de punk rockscene. Ze oefende invloed uit op latere punk- en hardrockbands als de Sex Pistols, Kiss, Ramones, Guns N’ Roses en The Smiths, van wie de frontman Morrissey in 2004 zelfs een reünieoptreden organiseerde met de overlevende leden.

In 1977, wanneer de punkrage in de UK op haar hoogtepunt zit, valt New York Dolls uiteen. Johansen blijft solo optreden en staat o.a. in het voorprogramma van The Who. Eind jaren 80 duikt hij plots weer op met zijn alter ego Buster Poindexter. Samen met zijn Uptown Horns brengt hij dan een mix van pop, jazz, calypso, lounge en noveltysongs. De band is een vaste gast in Saturday Night Live.

In de zomer van 1989 scoren Buster Poindexter & His Banshees Of Blue een grote zomerhit met ‘Hot Hot Hot’. De single, die anderhalf jaar voordien flopte en in 1987 in de VS niet verder kwam dan n°45, doet het vooral in Nederland (n°10) erg goed. In de Ultratop komt hij niet verder dan n°27.

‘Hot Hot Hot’ werd al in 1983 opgenomen door de uit Montserrat afkomstige zanger Arrow, die er met de re-release in 1994 een Australische top 10- en Britse top 40-hit mee scoorde. Nog in 1983 namen The Merrymen, de calypsoband uit Barbados, ook een versie op. In 2013 werd ‘Hot Hot Hot’ nog gecoverd door de Vengaboys en door reggaetonartiest Don Omar.

In de officiële videoclip is ook acteur/komiek Bill Murray te zien. Johansen en Murray speelden in 1988 samen in de kerstkomedie Scrooged. In Freejack was hij te zien aan de zijde van Mick Jagger en Emilio Estevez.

 


 

1998: B*Witched – C’Est La Vie

Je zou het Ierse B*Witched kunnen bestempelen als de zoveelste typische girlband. Toch onderscheiden de vier meiden zich van het merendeel van hun collega’s. Ze groeiden allemaal op in muzikale families en beheersten al op jonge leeftijd meerdere instrumenten. Sinéad O’Carroll ontmoette Keavy Lynch (de zus van Boyzones Shane Lynch) in een garage waar Keavy als automechanicus (!) werkte. Lindsay Armaou ontmoette Keavy dan weer tijdens het kickboksen! Ze verenigden zich in de groep Butterfly Farm. Samen met Keavy’s identieke tweelingzus Edele besluiten ze om met zijn vieren verder te gaan, eerst als D’Zire, dan als Sister om uiteindelijk B*Witched te worden. Omdat ze o.a. als mechanicus en kickboksers meer dan hun mannetje kunnen staan, meten ze zich een tomboy-imago aan.

Met de hulp van Shane vindt B*Witched een manager, Kim Glowas, die de dames in 1997 een platencontract bezorgt. De debuutsingle ‘C’Est La Vie’, waaraan ze zelf meeschreven, is meteen een schot in de roos. De single wordt in juni 1998 een Britse n°1-hit. B*Witched wordt daarmee de jongste meidengroep met een Britse charttopper (nadien wordt dit overtroffen door de Sugababes). Ook in thuisland Ierland en Nieuw-Zeeland staat ‘C’Est La Vie’ aan de top van de charts, en zelfs in de Billboard Hot 100 is het een top 10-hit. Bij ons stonden ze dag op dag 20 jaar geleden op n°2 in de Ultratop. In 1999 wordt het nummer genomineerd voor de prestigieuze Ivor Novello Award.

B*Witched blijkt geen eendagsvlieg. De volgende drie singles, ‘Rollercoaster’, ‘To You I Belong’ en ‘Blame It on The Weatherman’, worden stuk voor stuk Britse n°1-hits. Begin 1999 zingen de meiden samen met Steps, Cleopatra, Billie en Tina Cousins mee op de ABBA-tributesingle ‘Thank ABBA For The Music’ en ze nemen ook een cover van ‘Does Your Mother Know’ op voor ‘ABBAmania’.

Het tweede album ‘Awake And Breathe’ doet het in 1999 al een stuk minder goed. De eerste single ‘Jesse Hold On’ wordt nog wel een top 10-hit in de UK, maar daarna is het vet van de soep. B*Witched wordt in 2002 gedumpt door de platenfirma, waarna de groep snel uiteenvalt. In 2012 kwamen ze samen met Five, Liberty X en Atomic Kitten opnieuw bij elkaar voor een documentaire rond de popgroepen van eind jaren 90/begin nillies. Sindsdien treden ze weer op en namen al enkele nieuwe nummers op.

 

De Vlaamse top 5 van 15 augustus 1998

 

1     1     Pras Michel feat. ODB & intr. Mya – Ghetto Supastar (That Is What You Are)

2     5     B*Witched – C’Est La Vie

3     2     Five – Got The Feelin’

4     3     Marshall Masters feat. The Ultimate MC – I Like It Loud

5     8     Des’ree – Life

 

denismichiels@live.be
15/08/2018
14 augustus

 

1992: Electronic – Disappointed (the second summer of love)

De heersende house- en technorage (in de eerste plaats onze eigen Technotronic) inspireerde enkele Engelse artiesten met een reeds aanzienlijke staat van dienst om in 1988 de handen in elkaar te slaan in een nieuw project. 

Electronic was het geesteskind van Bernard Sumner (New Order) en Johnny Marr (ex-The Smiths). De twee hadden elkaar al in 1984 ontmoet wanneer Marr meewerkt aan een track van Quando Quango, een gezamenlijk project van de invloedrijke discotheek Hacienda en platenlabel Factory Records.

Eigenlijk wilden Sumner en Marr anoniem nummers schrijven, maar wanneer Neil Tennant van de Pet Shop Boys zich bij het duo voegt, ontstaat al vlug een echte band.

Met ‘Getting Away With It’, met David Palmer van ABC op drums, scoort Electronic eind 1989 een eerste Britse hit (n°12). In de lente van 1991 ligt het titelloze debuutalbum in de winkel. ‘Get The Message’ wordt de eerste top 10-hit voor het gelegenheidstrio. Van ‘Electronic’ worden één miljoen stuks verkocht.

De grootste hit scoort Electronic in de zomer van 1992 met het catchy ‘Disappointed’, dat het tot n°6 in de Britse top 40 schopt. Ook in Duitsland, Zweden en Oostenrijk stonden ze ermee in de charts. Zowel voor de tekst als de melodie lieten Sumner, Marr en Tennant zich inspireren door ‘Désenchantée’ van Mylène Farmer.

Aan het tweede album ‘Raise The Pressure’ (1996) werkte ook Karl Bartos van Kraftwerk mee. In 1999 verscheen het derde en voorlopig laatste album ‘Twisted Tenderness’. Electronic werd nooit officieel ontbonden en de drie muzikanten speelden nadien nog regelmatig in elkaars projecten.

Van de Pet Shop Boys verschijnt deze maand het laatste deel van hun vierluik van heruitgebrachte albums (‘Behaviour’, ‘Very’ en ‘Bilingual’). Bij New Order werden eind vorig jaar alle plooien gladgestreken na jaren van gerechtelijke procedures tussen bassist Peter Hook en de overige bandleden. Johnny Marr bracht in juni 2018 zijn derde soloalbum ‘Call The Comet’ uit.

 


 

1978: Luisa Fernandez – Lay Love On You

Luisa Fernandez werd in het Noord-Spaanse Vigo geboren, maar verhuisde met haar familie begin jaren 70 naar het Duitse Hamburg. Daar volgde ze een opleiding tot kapster. In 1977 neemt Luisa, dan 16 jaar, deel aan een talentenjacht in een discotheek in Alveslohe. Ze wordt daardoor ontdekt en krijgt meteen een platencontract.

In 1978 ligt de debuutsingle ‘Lay Love On You’ in de winkel, een nummer dat wel heel veel gelijkenissen vertoont met de hits van de Australische popzanger John Paul Young, die op dat moment erg populair is. ‘Lay Love On You’ werd een grote zomerhit met hoge noteringen in Vlaanderen (n°7), Nederland (n°4), Duitsland, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland. Enkele weken later deed ze dat nog eens over met ‘Give Love A Second Chance’.

Met het wegdeemsteren van disco verdween ook Luisa van de radar. In 1986 duikt ze weer op aan de zijde van Peter Kent, in 1981 zelf goed voor een zomerhit met ‘It’s A Real Good Feeling’, met wie ze ook trouwde. Samen scoren ze in 1987 een Oostenrijkse n°1-hit met ‘Solo Por Ti’. Na 1997 brengt Fernandez opnieuw solonummers uit, zonder veel succes evenwel.

De Spaanse discozangeres viert vandaag haar 57ste verjaardag.

 


 

1988: Crosby, Stills, Nash & Young – American Dream

Na het iconische album ‘Déjà Vu’ uit 1970 stapte Neil Young uit Crosby, Stills, Nash & Young om zich te focussen op zijn solocarrière. De overige drie leden brachten daarna, in combinatie met hun solocarrières, nog de albums ‘CSN’ (1977) en ‘Daylight Again’ (1982) uit. Neil Young had aan David Crosby evenwel beloofd dat hij een van de volgende jaren opnieuw met het drietal zou samenwerken op voorwaarde dat deze zijn alcohol- en drugverslaving onder controle zou krijgen. Een gevangenisstraf van vijf maanden in 1986 deed voor Crosby, die vandaag 77 jaar wordt, het tij keren.

Neil Young verzilverde zijn belofte in 1988 met het album ‘American Dream’, pas de tweede studioplaat van Crosby, Stills, Nash & Young. Het titelnummer, dat als single werd uitgebracht, is een satire op de politieke schandalen die de Amerikaanse politiek in die periode teisteren (history repeating?). Vooral Oliver North, een hooggeplaatste in het Amerikaanse leger, voormalig presidentskandidaat Gary Hart en tv-predikant Jimmy Swaggart kwamen regelmatig negatief in het nieuws.

Het door Neil Young geschreven ‘American Dream’ kreeg redelijk veel airplay op MTV, maar slaagde er niet in om de Billboard Hot 100 te bereiken. Van de vijf singles werd enkel ‘Got It Made’ (n°69) een hitje.

 


 

1983: The Style Council – Long Hot Summer

Amper drie maanden nadat hij The Jam had opgedoekt, stond Paul Weller in de lente van 1983 weer in de Britse top 10 met ‘Speak Like A Child’, de debuutsingle van zijn volgende project The Style Council. Hierin vormde Weller een duo met Mick Talbot, ex-Dexys Midnight Runners. Later kwamen er drummer Steve White en Wellers toenmalige vriendin Dee C. Lee bij. Zij kwam uit het achtergrondkoortje van Wham!. De punk- en rocksound van The Jam maakte bij The Style Council plaats voor een meer funky en soulvol geluid.

‘Speak Like A Child’ kwam in maart 1983 meteen binnen op n°6 in de Britse top 40 en piekte op n°4.

In augustus 1983 komt The Style Council met de tweede single ‘Long Hot Summer’ (kan het toepasselijker deze zomer?) opnieuw meteen binnen in de Britse top 10, op n°8 om een week later al in de top 3 te staan. Het is de grootste van hun zeven top 10-hits. In de UK staat de zomer van 1983 overigens geboekstaafd als een recordzomer!

The Style Council was, net als The Jam, vooral erg populair in de UK, waar de band buiten de zeven top 10-hits bijna evenveel top 15-hits scoorde. Bij ons werd ‘Shout To The Top’ in het najaar van 1984 de grootste hit.

In 1989 hield The Style Council het voor bekeken en ging Paul Weller solo. Zijn titelloze solodebuut verscheen in 1992. Op het derde ‘Stanley Road’ uit 1995 staat zijn bekendste solosingle ‘You Do Something To Me’.

 

De Britse top 5 van 14 augustus 1983

 

1     1     KC & The Sunshine Band – Give It Up

2   12     Spandau Ballet – Gold

3     8     The Style Council – Long Hot Summer

4     5     Wham! – Club Tropicana

5     9     Elton John – I’m Still Standing    

 

denismichiels@live.be
14/08/2018
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.