Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

21 februari

 

2002/1972: Elton John – Rocket Man

Elton John (°25 maart 1947) doet op 21 februari 2002 in de Engelse muziekpers zijn beklag over de Britse muziekindustrie. Vooral het feit dat enkel artiesten uit talentenshows als Pop Idol (de Britse versie van Idool) nog een kans krijgen, zit hem hoog. Later zou hij zijn kritiek herhalen met betrekking op gelijkaardige talentenjachten als X Factor.

In het voorjaar van 1972 wordt van Elton de 5de lp ‘Honky Château’ uitgebracht. De naam slaat op het Château d’Héronville nabij Parijs, waar de opnames plaatsvonden. Op de plaat werkt John voor het eerst samen met bassist Dee Murray en drummer Nigel Olsson, die tot 1986 zijn vaste medewerkers zouden blijven. ‘Honky Château’ was al het 5de opeenvolgende Amerikaanse en 3de Britse top 10-album voor Elton. In de Billboard Album 200 was het tevens zijn eerste van 6 (!) opeenvolgende n°1-albums.

De bekendste songs op de lp zijn ‘Honky Cat’ en vooral de eerste single ‘Rocket Man (I Think It’s Going To Be A Long, Long Time)’, die begin maart 1972 in de winkel ligt.

Elton kreeg de inspiratie voor ‘Rocket Man’ na het lezen van een gelijknamig kortverhaal in de sf-bundel The Illustrated Man van Ray Bradbury. Ook het spotten door Bernie Taupin van een vallende ster zou aan de basis van de klassieker liggen. De gebrilde zanger noemde ook ‘Space Oddity’ van David Bowie een inspiratiebron. Producer Gus Dudgeon zat bij beide classics achter de knoppen. Elton speelde ‘Rocket Man’ in 1998 bij de lancering van de spaceshuttle Discovery en in januari 2016, in combinatie met ‘Space Oddity’, als eerbetoon aan de overleden David Bowie.

De officiële videoclip sinds 2017 is een animatiefilm van de Iraanse vluchteling Majid Adin en de Ier Stephen McNally. Het was de winnaar van een wedstrijd en ging in Cannes in première.

Kate Bush scoorde met de coverversie in 1992 een grote hit in Australië (n°2) en de UK (n°12). Ook William Shatner, Captain Kirk in Star Trek, nam in 1978 een spoken word-versie op. En het is uiteraard de titel van de bijzonder succesvolle biopic die in de lente van 2019 – eveneens in Cannes – in première ging.

 


 

1992/1984: Slade – Run Runaway

De Britse rockband Slade treedt op 21 februari 1992 voor het laatst op in de originele bezetting. Nadien gaan gitarist Dave Hill en drummer Don Powell verder als Slade II. Sinds 2009 heten ze weer gewoon Slade, zonder Noddy Holder weliswaar.

Slade werd in 1966 als The ‘Nbetweens in Wolverhampton opgericht. Met 17 Britse top 20-hits en 6 n°1-hits is het de meest succesvolle Britse groep van de 70s. Slade was ook de eerste band die met de eerste 3 singles binnenkwam op n°1. Sinds 1980 kon de band rekenen op hernieuwde belangstelling na hun optreden op het Reading Festival. Eind 1983 maken Noddy en co een spectaculaire comeback met ‘My Oh My’, na ‘Far Far Away’ uit 1974 de eerste grote hit voor Slade in bijna 10 jaar tijd, goed voor n°2 in de UK, achter ‘Only You’, de Christmas Number One van The Flying Pickets. ‘My Oh My’ werd ook bij ons een groot succes.

In februari 1984 komt Slade met ‘Run Runaway’ binnen in de Britse top 40. In tegenstelling tot de eerste 3 hits die op n°1 debuteerden, komt de band nu helemaal onderaan op n°40 binnen. Een maand later is het de allerlaatste top 10-hit voor Slade. Ironisch genoeg scoorden ze met deze single hun eerste Amerikaanse hit, goed voor n°20 in de Billboard Hot 100 en zelfs op n°1 in de Billboard Top Tracks Chart!

‘Run Runaway’ – waarvan de melodie gebaseerd is op de 19de-eeuwse traditional ‘There Is A Happy Land’ – staat net als ‘My Oh My’ op het 11de album ‘The Amazing Kamikaze Syndrome’. In de VS werd de lp als ‘Keep Your Hands Off My Power Supply’ uitgebracht. Beide hits werden pas in extremis toegevoegd aan het album nadat de platenmaatschappij had gevraagd om ook enkele potentiële singles op te nemen!

Verschillende rockbands noemen Slade als een van de voornaamste invloeden, o.a. Ramones, Kiss, Cheap Trick en Twisted Sister. Na hun periode bij Slade schreven enkele leden hits voor andere artiesten. Zo schreef Jim Lea mee aan ‘Wie Ben Jij?’ uit 2000 van Mama’s Jasje.

 


 

2002: Tiziano Ferro – Perdono

De Italiaanse singer-songwriter/producer Tiziano Ferro stapt vandaag op tram 4. Hij scoorde in het voorjaar van 2002 zijn grootste Europese hit met zijn debuutsingle ‘Perdono’, bij ons goed voor n°6 maar in Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Scandinavië werd het een dikke top 5-hit en in Italië (in de herfst van 2001), Wallonië en Nederland was het in de prille zomer van 2002 zelfs een n°1-hit. In sommige landen werd de single als ‘Xdono’ uitgebracht. Tiziano hing zijn song op rond een sample van R. Kelly’s ‘Did You Ever Think’.

Ferro wist dit succes hier nooit te evenaren, maar is nog steeds erg succesvol in Italië, Zwitserland en Wallonië. Hij bracht ondertussen al 7 albums uit en verkocht zo’n 15 miljoen platen. Naast zijn muziekcarrière was hij ook al stemacteur in o.a. Shark Tale en Sonic The Hedgehog. Hij reef tot 2013 ook talloze nominaties binnen bij de Latin Grammy Awards, MTV Europe Awards, World Music Awards en de NRJ Awards.

Tiziano Ferro werd ook geloofd voor zijn openheid rond zijn homoseksualiteit. Hij had zijn geaardheid aanvankelijk verborgen gehouden, maar werd depressief en kreeg zelfs zelfmoordneigingen. Pas vorig jaar huwde hij met Victor Allen, een consultant bij Warner Bros. Daarnaast is hij ook een spreekbuis voor jongeren met een eetstoornis. Als tiener had hij zelf met overgewicht te kampen en streed hij tegen een eetverslaving.

 


 

2002: DB Boulevard – Point Of View

Het Italiaanse collectief DB Boulevard scoort in het voorjaar van 2002 een grote dancehit met ‘Point Of View’. Nadat het in Italië en Spanje al een flinke hit was, komt de single eind februari 2002 meteen binnen op n°3 in de Britse top 40. Een maand later komt DB Boulevard (de initialen zijn die van groepslid Diego Broggio) binnen in de Ultratop 50 en bereikt de 12de plaats. Vlaanderen is na Italië en de UK de meest succesvolle regio voor ‘Point Of View’.

Het nummer is een vocale bewerking van ‘Heatwave’, een instrumentale track van de Franse indiepopband Phoenix, die het in 1999 als 2de (non-album)single uitbracht. ‘Point Of View’ leverde de groep een nominatie op bij de MTV Europe Music Awards. Ze waren daarmee de allereerste Italiaanse groep die deze eer te beurt viel.

De stem op de plaat werd aanvankelijk door sommigen verkeerdelijk voor Geri Halliwell gehouden, maar de zangeres van DB Boulevard is Monica “Moony” Bragato. Zij scoort korte tijd later zelf een hitje met ‘Dove (I’ll Be Loving You Forever)’, o.a. top 10 in de UK. Moony werkte voordien ook nauw samen met de Italiaanse dj/producer Cristiano Spiller, die op zijn beurt in 2000 een Britse n°1-hit scoorde met ‘Groovejet (If This Ain’t Love)’, gezongen door Sophie Ellis-Bextor.

 

De Britse top 5 van 23 februari 2002

 

1     1     Enrique Iglesias – Hero

2     -      S Club 7 – You

3     -      DB Boulevard – Point Of View

4     -      Brandy – What About Us?

5     3     P!nk – Get The Party Started

 

denismichiels@live.be
21/02/2020
20 februari

 

1975: André van Duin – De Sambaballensamba

Het Nederlandse entertainmenticoon André van Duin viert vandaag zijn 73ste verjaardag. De als Adrianus Kloot geboren komiek/zanger begon als tiener met het imiteren/parodiëren van bekende Nederlanders en met sketches opgebouwd als bandparodie. In juli 1964 wint hij de AVRO-talentenjacht Nieuwe Oogst, waarna hij in de tv-show van Willy & Willeke Alberti mocht optreden. Twee weken later staat hij in het voorprogramma van The Rolling Stones! In 1965 wordt Andrés eerste single ‘Hé! Hé! (Ik Heet André)’ uitgebracht.

Daarna was de trein vertrokken en volgden legendarische optredens in de Rudi Carrell Show, De Mounties, De Snip en Snap-Revue en Oebele. Vanaf 1970 heeft hij zijn eigen shows met als sidekicks de al even legendarische Frans van Dusschoten en Ria Valk, en later Corrie van Gorp.

In 1972 scoort André ook een eerste hit met ‘Angelique’, waarvoor Van Duin de mosterd ging halen bij ‘The Swiss Maid’ van Del Shannon. De jaren daarna heeft hij (meestal in de carnavalsperiode) 10 bijna opeenvolgende Nederlandse top 10-hits met ‘Willempie’, ‘’k Heb Hele Grote Bloemkole’ en ‘’Nederland Die Heeft De Bal’ op n°1. Precies 45 jaar geleden staat hij op n°2 in Nederland met ‘De Sambaballensamba’, zijn eerste single die geen cover was. Deze werd van de n°1 gehouden door een andere carnavalskraker, ‘Marietje (Want In Het Bos Daar Zijn De Jagers)’ van Hydra.

In 1976 werd André samen met Jack Jersey tot populairste zanger van Nederland uitgeroepen, hij won de Televizierring en kreeg met Hotel De Botel een eigen tv-serie. Naast zijn vele tv-shows is Van Duin te zien en te horen in De Dik Voor Mekaar Show, de films Joep Meloen en De Boezemvriend. In 2018 ontving hij de Ere Zilveren Nipkowschijf. De afgelopen 25 jaar moest André afscheid nemen van 2 levenspartners. Op 13 januari 2020 overleed zijn 2de echtgenoot Martin Elferink.

 


 

1984: Lionel Richie – Running With The Night

Lionel Richie (°20 juni 1949) staat in januari/februari 1984 in de top 10 van de Amerikaanse, Britse, Vlaamse en Nederlandse charts met ‘Running With The Night’, na de n°1-hit ‘All Night Long (All Night)’ de 2de single uit zijn multi-platina album ‘Can’t Slow Down’. Richie schreef de song samen met de legendarische Cynthia Weil, die in de 60s samen met haar echtgenoot Barry Mann de ene popklassieker na de andere schreef, o.a. ‘You've Lost That Lovin' Feelin'’, ‘We've Gotta Get Out of This Place’, ‘I Just Can't Help Believing’, ‘On Broadway’ en later ‘Don’t Know Much’ (Linda Ronstadt & Aaron Neville) en ‘Somewhere Out There’ (Linda Ronstadt & James Ingram).

De gitaarsolo werd gespeeld door Steve Lukather van Toto, die destijds op zowat elke millionseller te horen was. Terwijl de geluidstechnicus de basistrack laat horen, jamt Lukather wat op zijn gitaar. Na afloop zegt Steve dat hij er klaar voor is. Producer James Anthony Carmichael vertelt hem hierop dat dat al een take was! Een jonge Richard Marx is, net als op ‘You Are’ en ‘All Night Long (All Night)’, een van de backingzangers. De videoclip werd geregisseerd door Bob Giraldi, die ook al iconische clips als ‘Beat It’, ‘Say Say Say’ en ‘Love Is A Battlefield’ inblikte en opnieuw met Lionel zou samenwerken voor de gretig geparodieerde video bij de opvolger, ‘Hello’.

Rihanna samplede ‘Running With The Night’ in 2007 op ‘Push Up On Me’, dat – in tegenstelling tot de meeste nummers op haar multi-platina album ‘Good Girl Gone Bad’ – evenwel nooit op single zou uitkomen.

 


 

1991/1990: Quincy Jones, Ray Charles & Chaka Khan – I’ll Be Good To You

Quincy Jones (°14 maart 1933), dan 57 jaar, is op 20 februari 1991 de grote winnaar van de Grammy Awards. Hij krijgt 7 awards voor zijn album ‘Back On The Block’. Hierop werkt de iconische producer samen met o.a. Ella Fitzgerald, Miles Davis, George Benson en Luther Vandross. Ray Charles en Chaka Khan zijn te horen op de single ‘I’ll Be Good To You’, een cover van Brothers Johnson uit 1976 waarmee hij exact 30 jaar geleden een hit scoorde. Voor Ray Charles was het zijn eerste hit in 24 jaar tijd.

Het is de eerste keer dat één artiest zoveel Grammy’s wint. Quincy verzamelde in zijn meer dan 60 jaar durende carrière een recordaantal van 80 nominaties en won er 28. In 1992 ontving hij de Grammy Legend Award.

Jones, sinds zijn 14de een jeugdvriend van de dan 16-jarige Ray Charles, startte in de jaren 50 zijn muzikale loopbaan als arrangeur en dirigent voor jazzmuzikanten, o.a. Lionel Hampton en Dizzy Gillespie. In 1956 speelt hij trompet op de eerste 6 tv-optredens van Elvis Presley.

Vanaf 1961 richt Quincy Jones zijn pijlen op filmmuziek met o.a. In Cold Blood, In The Heat Of The Night, The Italian Job en The Getaway en de tv-series Sanford And Son, Ironside, Roots en later The Cosby Show. In 1969 is hij samen met Bob Russell de eerste Afro-Amerikaanse artiest die een Oscar-nominatie voor “Best Original Song” krijgt. In 1967 deed hij dit ook al in de categorie “Best Original Score” voor de film In Cold Blood. In 1971 is Quincy ook de eerste zwarte musical director van het Oscar-gala.

Zijn eerste successen als muziekproducer zijn de hits van tienerster Lesley Gore. In 1978 is hij producer van The Wiz, de muzikale remake van The Wizard Of Oz. In 1985 producet Quincy The Color Purple van Steven Spielberg en in 1990 de tv-serie The Fresh Prince Of Bel-Air. Hij is zo de ontdekker van Whoopi Goldberg, Oprah Winfrey én Will Smith. Na de ceremonie van de American Awards in 1985 overhaalt hij het kruim van de Amerikaanse muziek om als U.S.A. For Africa ‘We Are The World’ op te nemen. Zijn allergrootste succes als producer is uiteraard ‘Thriller’ van Michael Jackson, met wie hij ook ‘The Wiz’, ‘Off The Wall’ en ‘Bad’ opneemt. Ook Patti Austin, Brothers Johnson, Rufus & Chaka Khan, Donna Summer en James Ingram scoren hits onder zijn leiding.

In 1974 leek een vroegtijdig einde te komen aan Jones’ carrière én zijn leven. Hij werd op 41-jarige leeftijd getroffen door een hersenaneurysma. Hij was er zo slecht aan toe dat er zelfs een herdenkingsdienst op touw werd gezet met o.a. Richard Pryor, Marvin Gaye en Sidney Poitier. Deze dienst vond uiteindelijk ook plaats mét Quincy Jones geflankeerd door zijn neuroloog!

 


 

1962: Jack Hammer – Kissin’ Twist

De twist was dé dansrage in 1961/1962. Chubby Checker veroverde met zijn 2 “Twist”-hits de wereldwijde hitlijsten. Bij ons stond hij zelfs met 3 singles in de top 15, ook ‘The Fly’ deed het erg goed. In de Billboard Hot 100 werd de lijst dan weer aangevoerd door ‘Peppermint Twist – Part I’ van Joey Dee & The Starliters. ‘Twist Time’ van The Twisters was op hetzelfde moment een eerder bescheiden hitje.

Bij ons pikte nog een vierde artiest een graantje mee van de twist-hype. Het ging om de Amerikaanse pianist/singer-songwriter Jack Hammer (°16 september 1925 als Earl Burroughs). De allergrootste hit die uit zijn pen vloeide is ‘Great Balls Of Fire’, dat legendarisch werd in de versie van Jerry Lee Lewis. Hammers liedjes werden ook opgenomen door o.a. Wanda Jackson, Nina Simone, The Cadillacs en later zelfs door Nick Cave en de Nieuw-Zeelandse Kimbra, die we kennen dankzij Gotye.

In 1960 zit Jack Hammer een tijdje bij The Platters, maar kort daarna verhuist hij naar Europa. Zo komt Jack via Parijs in België terecht. Hier neemt hij een reeks twist-songs op, waaronder ‘Kissin’ Twist’. De single wordt bij ons een top 3-hit en doet het ook goed in Wallonië, Duitsland, Frankrijk en Zweden. Jack Hammer krijgt in Europa al vlug de titel “The Twistin’ King”. Later treedt hij vooral op voor Amerikaanse militairen in Duitsland. In de 70s trekt Hammer terug naar de VS. Hij wordt er gecast om Jimi Hendrix te spelen in een biopic, maar de film wordt nooit gerealiseerd.

Jack Hammer overlijdt op 8 april 2016 op 90-jarige leeftijd. Zijn dochter Amelia Hammer Harris (28) deed in 2018 nog mee aan de halve finale van American Idol. Ze vertelde er dat ze sinds haar 15de geen contact meer hadden. Amelia maakte vooral veel indruk op de al eerder vermelde Lionel Richie.

 

De Vlaamse top 5 van 20 februari 1962

 

1     1     Chubby Checker – Let’s Twist Again

2   16     Bob Moore – Mexico

3   19     Fats Domino – Jambalaya

4     3     Jack Hammer – Kissin’ Twist

5     6     Chubby Checker – The Fly

 

denismichiels@live.be
20/02/2020
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.