Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

18 oktober

 

1972: Alex Harvey – To Make My Life Beautiful

In de herfst van 1972 ontstond grote verwarring omtrent de hit ‘To Make My Life Beautiful’ van Alex Harvey. Velen dachten in eerste instantie dat het ging om de gelijknamige Schotse bluesmuzikant van The Sensational Alex Harvey Band.

Deze Alex Harvey (°10 maart 1947) is echter een Amerikaanse countryzanger en singer-songwriter. Hij scoorde in het najaar van 1972 zijn enige grote hit met 'To Make My Life Beautiful'. In Vlaanderen werd het geen succes, maar in Nederland stond de classic in oktober 1972 op n°10.

Harvey bracht in de jaren 60 een jonge Kris Kristofferson de kneepjes van het liedjes schrijven bij. Hij schreef ook nummers voor anderen, o.a. 'Ruben James' van Kenny Rogers, en liedjes voor Don Williams, Willie Nelson en Billy Ray Cyrus. Zijn ‘Delta Dawn’ werd door talloze countryzangers gecoverd.

 


 

1984: Paul McCartney – No More Lonely Nights

Van Paul McCartney wordt op 18 oktober 1984 het vijfde soloalbum ‘Give My Regards To Broad Street’ uitgebracht. Het is tevens de soundtrack van de gelijknamige film waarin Macca de hoofdrol speelde. Hij vertolkt hierin een fictieve dag in het leven van Paul McCartney. Ook echtgenote Linda en Ringo Starr spelen er een rol in. De film werd een flop, maar het album deed het wel goed, vooral in de UK, waar het op n°1 stond.

Het merendeel van de songs zijn herwerkingen van Beatles- en Wings-classics zoals ‘Yesterday’, Eleanor Rigby’, ‘The Long And Winding Road’ en ‘Silly Love Songs’. Ook enkele vroegere albumtracks uit het solorepertoire van McCartney worden herwerkt. ‘No More Lonely Nights’, een van de nieuwe nummers, wordt op single uitgebracht en schopt het tot n°2 in de UK en n°6 in de VS. In Europa is het vooral in Zweden (n°7) een grote hit. In Vlaanderen en Nederland blijft hij onderaan de charts steken.

‘No More Lonely Nights’ is bijna het sluitstuk van een lange succesvolle periode voor Paul McCartney na zijn Beatles-hoofdstuk. Tussen 1971 en 1984 stond hij elk jaar met minstens één single in de Britse top 10. ‘We All Stand Together’ wordt hierna nog een grote hit, maar daarna is het wachten tot het najaar van 1987 met ‘Once Upon A Long Ago’ eer de ex-Beatle er nog eens een enkele keer in de top 10 staat.

Aan het album ‘Give My Regards To Broad Street’ werkten o.a. Eric Stewart (10cc), Steve en Jeff Porcaro (Toto), Anne Dudley (Art Of Noise) en John Paul Jones (Led Zeppelin) mee. Pink Floyd-gitarist David Gilmour speelde de gitaarsolo op ‘No More Lonely Nights’ in.

 


 

1992: Vanessa Paradis – Be My Baby

Vanessa Paradis (°22 december 1972) was eind jaren 80 uitgegroeid tot een internationale superster. Haar ‘Joe Le Taxi’ werd zelfs een top 10-hit in het Anglo-Amerikaanse bastion van de Britse top 40.

Ze trok in 1992 naar de VS om er te gaan samenwerken met Lenny Kravitz, van wie ze in die periode ook de levenspartner werd. Het resultaat was haar eerste Engelstalige album ‘Vanessa Paradis’. De eerste single ‘Be My Baby’ verscheen in de herfst van 1992. Het van een 60s-arrangement voorziene nummer werd een gigantische hit en haar grootste singlesucces in Europa. De lolita stond ermee in de Duitse top 10 en n°5 in Frankrijk. Bij ons deed ze het nog beter met een n°4 in Nederland en een ongeëvenaarde n°2 in de Ultratop, waar ze 19 weken genoteerd bleef. Ze stond slechts een week op de tweede plaats, maar bekleedde zes weken de n°3. In de jaarlijst strandde Vanessa net buiten de top 10.

Vanessa Paradis, die na Lenny Kravitz 14 jaar een relatie had met Johnny Depp, trad afgelopen juli voor het eerst in het huwelijk. De gelukkige is filmregisseur Samuel Benchetrit (45). Ze staat momenteel in de Tiplijst met haar nieuwe single ‘Ces Mots Simples’, haar eerste nieuwe werk in vijf jaar tijd.

 


 

2003: Nena & Kim Wilde – Anyplace, Anywhere, Anytime

De Duitse band Nena scoorde met ‘Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann’ een laatste hit in Nederland (n°13) en Vlaanderen (n°29). In de Duitstalige landen werd het nog een top 10-hit. Het nummer handelt over de jeugd van zangeres Gabriele ‘Nena’ Kerner wanneer ze zandkastelen bouwt op het Potsdammer Plein in Berlijn tijdens de Koude Oorlog. Omdat Nena in 1984 ook in de VS was doorgebroken, werden van sommige songs Engelstalige versies gemaakt. Zo werd ‘Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann’ uiteindelijk ‘Anyplace, Anywhere, Anytime’. De Engelse tekst werd geschreven door Lisa Del Bello, die in 1988 zelf met ‘Tango’ een hit scoorde. Zowel de single als het album ‘It’s All In The Game’ flopten echter. Nena scoorde in het Duitstalige gebied nog wel enkele kleinere hits, maar de glorieperiode lag na 1984 achter de rug. In 1987 viel de band uiteen, waarna Kerner solo verderging onder de naam Nena.

Kim Wilde reeg in de 80s de (top 10-)hits aan elkaar en scoorde met de door de Bee Gees geschreven Yvonne Elliman-cover ‘If I Can’t Have You’ (1993) en ‘Loved’ (2001) haar laatste grote singlesuccessen in Vlaanderen. Een kleine 20 jaar geleden verruilde Kim de opnamestudio voor haar tuin en kwam ze vooral in het nieuws met haar groene vingers.

Wanneer Nena en Kim Wilde elkaar ontmoeten op een feestje in Berlijn, rijpt het idee om samen iets te doen. De Duitse zangeres was gevraagd om een album op te nemen met nieuwe bewerkingen van oude hits. Omdat ‘Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann’ in twee talen was opgenomen en niet overal een grote hit was, dacht Nena dat het wel een goed idee was om dit nummer met Kim Wilde op te nemen. ‘Anyplace, Anywhere, Anytime’ werd voor het album ‘Nena featuring Nena: 20 Jahre’ opgenomen.

De single werd uiteraard een grote hit in de Duitstalige landen, maar deed het ook verrassend goed in Vlaanderen en Nederland. In de Ultratop stonden de twee 80s-iconen op n°2, maar bij onze noorderburen verbleef ‘Anyplace, Anywhere, Anytime’ vier weken op n°1 in de Mega Chart.

Voor Kim Wilde betekende dit niet de start van een nieuwe reeks hits, maar Nena maakte in haar taalgebied een heuse comeback met o.a. een top 10-hit van het heruitgebrachte ‘Leuchtturm’ en in 2005 de n°1-hit ‘Liebe Ist’. Dit jaar verscheen van haar ‘Be My Rebel’, een samenwerking met Dave ‘Eurythmics’ Stewart. Kim Wilde stond dit jaar twee keer in de Tiplijst met ‘Kandy Krush’ en ‘Pop Don’t Stop’, een duet met broer Ricky. Op 13 en 24 november 2018 landt haar Here Come The Aliens Tour respectievelijk in Het Depot in Leuven en in een uitverkochte De Roma in Borgerhout. Haar nieuwe single ‘Amoureux Des Rêves’ is een samenwerking met de Franse chansongigant Laurent Voulzy… die in 1985 de single ‘Les Nuits Sans Kim Wilde’ uitbracht!

 

De Nederlandse top 5 van 18 oktober 2003

 

1     2     Nena & Kim Wilde – Anyplace, Anywhere, Anytime

2     1     Tiësto – Traffic

3     3     The Black Eyed Peas – Where Is The Love?

4     4     Lorna – Papi Chulo… Te Traigo El Mmmm

5     6     Kim-Lian – Teenage Superstar

 

denismichiels@live.be
18/10/2018
17 oktober

 

2004/1981: Soft Cell – Bedsitter

Marc Almond van Soft Cell raakt op 17 oktober 2004 levensgevaarlijk gewond bij een motorongeluk in Londen. Na een lange revalidatie herstelt de toen 45-jarige zanger uiteindelijk.

Marc Almond en Dave Ball richten Soft Cell in 1978 op. Na een aantal geflopte singles en ep’s krijgen ze van de platenmaatschappij nog één kans. Ze kiezen voor een cover van 'Tainted Love', een obscuur soulnummer van Gloria Jones, de vriendin van Marc Bolan ten tijde van diens fatale auto-ongeluk. De single werd de bestverkochte single van 1981 in de UK en brak in 1982 in de VS het record van langst genoteerde single in de Billboard Hot 100, namelijk 43 weken. In november 1981 staat 'Tainted Love' drie weken op n°1 in de Ultratop.

De opvolger ‘Bedsitter doet het in de UK in de herfst van 1981 ook erg goed. Soft Cell staat ermee op n°4. De song handelt over de duistere kantjes van de Londense clubscene begin jaren 80. Beide hits staan op het debuutalbum ‘Non-Stop Erotic Cabaret’.

Soft Cell scoorde slechts een handvol hits, maar verkocht wereldwijd toch meer dan tien miljoen platen. Mede dankzij het nummer ‘Memorabilia’ geldt het duo als een van de pioniers van het synthpop- en technogenre.

In 1984 scheidden de wegen van Marc en Dave, waarna ze beiden een succesvolle carrière uitbouwden. Almond ging solo, Ball scoorde in de 90s enkele hits met The Grid. Onlangs kwam Soft Cell weer bijeen voor een aantal uitverkochte reünieconcerten in de O2 Arena. Ze hebben met ‘Northern Lights’ en ‘Guilty (Cos I Say You Are)’ twee nieuwe nummers uit.

 


 

1998: Tarkan – Simarik

Er zijn in de loop der jaren heel wat nationaliteiten gepasseerd in de charts, maar een Turkse popartiest waren we hier nog niet tegengekomen. Daar kwam in oktober 1998 verandering in met Tarkan Tevetoğlu, die vandaag zijn 46ste verjaardag viert.

De zanger was eigenlijk in Duitsland geboren maar met zijn familie op zijn 14de naar Turkije verhuisd. Daar volgde hij muzieklessen en kwam hij in contact met platenbaas Mehmet Söğütoğlu. In 1992 lag het debuutalbum ‘Kil Odum’ in de winkel.

De grote doorbraak komt er in 1997 met het derde album ‘Ölürüm Sana’ (“Ik wil voor je sterven”). Met ‘Simarik’ scoort Tarkan in het najaar van 1998 een gigantische hit in Europa, n°1 in Wallonië en top 5 in o.a. Vlaanderen, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Scandinavië. ‘Simarik’ is zijn allereerste single. De Turkse markt is namelijk vooral georiënteerd op de verkoop van albums. Van ‘Ölürüm Sana’ werden wereldwijd 15 miljoen stuks verkocht.

Tarkans hit kreeg met ‘Kiss Kiss’ van de Australische Neighbours-actrice Holly Valance in 2002 een bijzonder succesvolle coverversie. Haar single stond zowel in de UK als down under op n°1. In de Ultratop en Mega Chart werd dit een top 30-hit. ‘Kiss Kiss’ was eigenlijk een variant op het gelijknamige nummer van Stella Soleil.

Tarkan scoorde met het dan vijf jaar oude ‘Şıkıdım (Hepsi senin mi?)’ in 1999 nog een bescheiden hitje in de Ultratop. Niels William, de latere producer van K3, maakte hier in 1995 al ‘Zie Ze Doen’ van en scoorde er een top 40-hit mee.

De Washington Post vergeleek de podiumpresence van Tarkan met Elvis Presley en de Turks-Amerikaanse Ahmet Ertegün, medeoprichter van Atlantic Records, omschreef hem als een van de beste liveperformers die hij ooit gezien had. Net als Elvis moest Tarkan ook op het hoogtepunt van zijn succes onder de wapens, maar hij zou slechts 28 dagen in dienst zijn. Hij opende de deuren voor andere Turkse artiesten zoals zangeres Sertab Erener, die in 2003 het Eurovisie Songfestival won met ‘Everyway That I Can’.

 


 

2002: Eminem – Cleanin’ Out My Closet

Tarkan is op dezelfde dag geboren als de Amerikaanse rapper Eminem, die dus vandaag ook 46 kaarsjes uitblaast.

Eminem (Marshall Bruce Mathers III) is met tien n°1-albums en vijf n°1-singles de succesvolste artiest van de jaren 00 in de VS. Globaal verkocht hij al meer dan 220 miljoen geluidsdragers en hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste artiesten van de laatste 20 jaar.

In oktober 2002 stond Eminem met ‘Cleanin’ Out My Closet’ zowat overal in de top 10, o.a. n°6 in Ultratop, n°4 in Nederland, de UK, Duitsland en de VS. Het was na ‘Without Me’ de tweede single uit het vierde album ‘The Eminem Show’. Eminem won met de langspeler zijn derde Grammy in vier jaar tijd voor beste rapalbum.

De rapper beschrijft in ‘Cleanin’ Out My Closet’ zijn moeilijke jeugd en woede aan het adres van zijn moeder Debbie Mathers, die hem slecht opgevoed zou hebben. Ook op o.a. ‘My Name Is’ en ‘Without Me’ haalde Eminem zwaar naar haar uit. In het refrein zingt hij dan weer wel “I’m sorry mama, I never meant to hurt you …”. Later, in 2013, zou Eminem zich pas echt verontschuldigen middels de song ‘Headlights’. Hij schaamt zich nu zelfs zo hard dat hij ‘Cleanin’ Out My Closet’ niet meer speelt tijdens concerten.

Eminem bracht met ‘Revival’ (december 2017) en ‘Kamikaze’ (augustus 2018) twee albums in acht maanden tijd uit. Met de recentste plaat kwam hij begin september binnen op n°1 in de Ultratop Albums en hield het er drie weken vol. In de Billboard Album 200 was het Eminems negende opeenvolgende n°1-album.

 


 

2008/1966: The Four Tops – Reach Out I’ll Be There

Levi Stubbs, de leadzanger van de legendarische Motown-groep The Four Tops, overlijdt op 17 oktober 2008 op 72-jarige leeftijd. Hij streed al sinds 1995 tegen kanker en werd enkele jaren later ook getroffen door een beroerte. Hierdoor moest hij in 2000 stoppen met zingen.

The Four Tops is met zijn 65-jarige bestaan zowat de oudste nog actieve groep van deze planeet. Van de originele leden is enkel medeoprichter Adbul ‘Duke’ Fakir (°26 december 1935) nog in leven. Lawrence Payton (59) was op 20 juni 1997 het eerste groepslid dat stierf. Renaldo Benson (69) overleed op 1 juli 2005.

The Four Tops was de succesvolste herengroep van Motown en het songwriterstrio Holland-Dozier-Holland. Tussen 1964 en 1973 scoorde de band meer dan 20 Amerikaanse top 40-hits. Zeven daarvan stonden in de top 10 en ‘I Can’t Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch)’ en ‘Reach Out I’ll Be There’ bereikten de n°1 in de Billboard Hot 100. Ook de Britse top 40 voerden ze met deze laatste aan. Daar was het na ‘You Can’t Hurry Love’ de tweede charttopper voor Motown.

In Vlaanderen was het met een n°10-notering de eerste en meest succesvolle single uit hun vroege periode. Ook in Nederland (n°6) was het hun eerste top 10-hit. In het voorjaar van 1982 deed de comebacksingle ‘Don’t Walk Away’ (n°6) het nog beter.

In de lijst van 500 beste songs aller tijden, samengesteld door Rolling Stone, bekleedt ‘Reach Out I’ll Be There’ de n°206. Gloria Gaynor scoorde in 1975 met haar disco-uitvoering een nog grotere hit in de Ultratop (n°5) en Mega Chart (n°3).

 

De Amerikaanse top 5 van 17 oktober 1966

 

1     2     The Four Tops – Reach Out I’ll Be There

2     1     The Association – Cherish

3     3     ? (Question Mark) & The Mysterians – 96 Tears

4     6     The Monkees – Last Train To Clarksville

5     9     Count Five – Psychotic Reaction

 

denismichiels@live.be
17/10/2018
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.