Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

20 mei

 

1957: The Everly Brothers – Bye Bye Love

‘Bye Bye Love’, de debuutsingle van The Everly Brothers, komt op 20 mei 1957 binnen in de Billboard Hot 100. Het songwritersechtpaar Boudleaux en Felice Bryant schreef het nummer eigenlijk voor Elvis Presley, maar hij wees het af. ‘Bye Bye Love’ bereikt de tweede plaats in de VS en krijgt in Rolling Stones lijst van 500 Beste Songs Aller Tijden plaats 210. Ook in Nederland (n°4) en de UK (n°6) wordt het een top 10-hit en in beide Belgische landshelften haalde het nummer de bovenste 15.

De intro is afkomstig van ‘Give Me A Future’, een nummer dat Don Everly schreef. Hun ontdekker Chet Atkins stelde voor om de intro aan het bestaande nummer te koppelen. ‘Bye Bye Love’ was het allereerste liedje dat Paul McCartney op een podium zong, op een zomerkamp samen met zijn broer Mike. Zowel The Beatles als George Harrison solo namen een versie op. Will Tura bracht twee keer een eigen versie uit: in 1957 op amper 17-jarige leeftijd en nog eens in 2011 samen met Mama's Jasje.

Het echtpaar Bryant schreef songs die behalve door The Everly Brothers werden opgenomen door o.a. Roy Orbison, Buddy Holly, Tony Bennett, Frankie Laine, Nazareth, Jim Reeves, Leo Sayer, Jerry Lee Lewis, Simon & Garfunkel, Elvis Costello, Dean Martin, Ray Charles en Bob Dylan.

 


 

2013/1969: The Doors – Touch Me

Ray Manzarek, de toetsenist/live-bassist van The Doors, overlijdt op 20 mei 2013 op 74-jarige leeftijd aan een zeldzame galgangkanker. Manzarek, die ook producer, filmregisseur en auteur was, richtte in 1965 samen met filmstudent Jim Morrison de band The Doors op. Korte tijd later komen ook gitarist Robby Krieger en drummer John Densmore erbij. Manzarek en het duo ontmoetten elkaar tijdens een lezing over transcendentale meditatie. Densmore zei later dat zonder Maharishi, een Indische goeroe, The Doors waarschijnlijk nooit bestaan hadden.

In de zomer van 1969 wordt het vierde album ‘The Soft Parade’ uitgebracht. Producer Paul A. Rothchild stuurde de band in een andere muzikale richting met meer blazers- en strijkersarrangementen. In de VS (n°6) deed de lp het goed, maar in de UK en de rest van Europa liep het publiek minder warm voor het nieuwe geluid van The Doors. Morrsion, die mentaal wat aan de grond zat, had slechts een beperkte inbreng in het schrijven van de nummers, waardoor Robby Krieger de kans kreeg zijn songwriterstalenten te etaleren. De naar voren geschoven single ‘Touch Me’, geschreven door Krieger, is een mooi voorbeeld van de nieuwe sound. The Doors scoren er een Canadese n°1- en Amerikaanse top 3-hit mee, hun laatste top 10-hit, top 10 in Zwitserland en top 20 in Nederland (n°19) en Oostenrijk.

Ray Manzarek vormde de gitaarriff uit The Four Seasons-song ‘C’mon Marianne’ om tot een orgelarrangement. De laatste woorden “stronger than dirt” werden ontleend aan een commercial voor poetsproduct Ajax! Dat was eigenlijk een sneer van Krieger naar Morrison, die voordien dwarslag om ‘Light My Fire’ te laten gebruiken in een reclame voor automerk Buick.

Na zijn periode bij The Doors neemt Manzarek enkele soloalbums op en werkt hij samen met o.a. Iggy Pop en Echo & The Bunnymen, met wie hij in 1987 de single ‘Bedbugs & Ballyhoo’ opneemt. In 2016 spelen Krieger en Densmore voor het eerst in 15 jaar weer samen tijdens een herdenkingsconcert voor Manzarek. Vorig jaar ging de docu Break On Thru: A Celebration Of Ray Manzarek And The Doors in première.

 


 

1988: Jane Wiedlin – Rush Hour

Belinda Carlisle en Jane Wiedlin richtten in mei 1978 The Go-Go's op. Wiedlin viert vandaag haar 61ste verjaardag. The Go-Go’s zijn vooral populair in de VS. 'Our Lips Are Sealed' is in 1982 hun eerste hit, top 20 in de VS en top 3 in Canada en Australië. In de UK wordt het in de versie van Fun Boy Three in 1983 een top 10-hit. Terry Hall schreef het nummer ook samen met Jane Wiedlin. Daarna volgen o.a. ‘We Got The Beat’ en ‘Vacation’.

In 1985 houden ze het voor bekeken en begint Carlisle een succesvolle solocarrière. Ook Jane Wiedlin, die vandaag 61 jaar wordt, scoort met ‘Rush Hour’, een productie van de Brit Stephen Hague (Pet Shop Boys, New Order, OMD e.v.a.), in de lente van 1988 een Amerikaanse en Ierse top 10-hit. In de Britse top 40 was de single goed voor n°12. Het nummer werd ook gebruikt in de film License To Drive. Jane Wiedlin werkte ook samen met Sparks en acteerde in o.a. Star Trek IV en Bill & Ted's Excellent Adventure.

Vanaf 1990 spelen The Go-Go’s regelmatig weer reünieconcerten en in 1995 brengen de dames een compilatiealbum uit met drie nieuwe nummers, waaronder de radiohit 'The Whole World Lost Its Head'. Sinds 2018 is de meest succesvolle line-up mét Carlisle en Wiedlin weer actief.

 


 

2001: Vanda Vanda – Sunshine After The Rain

Miguel Wiels, Peter Gillis en Alain Vande Putte, het creatieve team achter het succes van K3, zijn ook verantwoordelijk voor de n°1 van 20 mei 2001. Deze is voor de popgroep Vanda Vanda, die voortkwam uit de VT4-talentenjacht Popstars, de voorloper van programma’s als Idool en Star Academy. De groep werd samengesteld met de winnaars Karolien Quintens (Karo), Tiziana Scapin (Titi), Iris Van Hoof, Frédéric Godecharle en Hans De Jonghe. Ze kregen een platencontract bij Warner Music.

De eerste single ‘Sunshine After The Rain’ werd een inslaand succes. Vanda Vanda kwam er op 5 mei 2001 mee binnen op n°7 in Ultratop en stond de drie daaropvolgende weken op n°1. Daarna volgden nog vier singles, waarvan de tweede ‘Love Of My Life’ (n°14) het best scoorde. In 2002 deed Vanda Vanda mee aan de voorrondes van het Eurovisie Songfestival. Ondanks de favorietenrol werd niet eens de finale bereikt. Korte tijd later werd ook het platencontract verbroken.

Iris Van Hoof is de enige die een carrière in de media kon uitbouwen. Na een periode bij VT4 ging ze voor Radio 2 werken (o.a. als presentatrice van de Vlaamse Ultratop 50 elke zondagnamiddag) en was coach in Junior Eurosong (2007). Iris zingt ook in een coverband. De overige groepsleden deden als Quatro nog een (mislukte) gooi naar het ESF, maar stapten korte tijd later uit de muziek.

 

De Vlaamse top 5 van 20 mei 2001

 

1     1     Vanda Vanda – Sunshine After The Rain

2     2     Wheatus – Teenage Dirtbag

3     3     Safri Duo – Played-A-Live (The Bongo Song)

4     7     Gigi D’Agostino & Albertino – Super

5     4     Atomic Kitten – Whole Again

 

denismichiels@live.be
20/05/2019
19 mei

 

1983: ZZ Top – Gimme All Your Lovin’

De Texaanse rockband ZZ Top bestaat dit jaar precies 50 jaar. Zanger/gitarist Billy Gibbons richtte het trio in 1969 op met bassist/organist Lanier Greig en drummer Dan Mitchell. De groepsnaam bedenken ze wanneer ze merken dat de bluesartiesten op de posters op de muren van hun appartement bijna allemaal initialen in hun naam hebben: B.B. King, Z.Z. Hill, … De eerste naam die door hun naam flitst is Z.Z. King, maar dat leek te voor de hand liggend. Door een uitspraak van Gibbons (“King is going to the top”) wordt het dan ZZ Top.

Drummer Mitchell maakt al vlug plaats voor Frank Beard en kort daarna komt Dusty Hill erbij. Hij stapt vandaag op tram 7. In 1971 ligt het debuutalbum met de toepasselijke titel ‘ZZ Top’s First Album’ in de winkel. De band breekt in 1973 door met de derde langspeler ‘Tres Hombres’, het eerste Amerikaanse top 10-album voor ZZ Top met daarop hun eerste top 100-hit ‘La Grange’. Ook de vierde lp ‘Fandango!’ bereikt de top 10 van de Billboard Album 200. ‘Tush’ is daaruit de eerste top 40-hit.

Met het achtste album ‘Eliminator’ krijgt ZZ Top ook in Europa commercieel succes. De plaat kwam in de VS in maart 1983 uit. De eerste single ‘Gimme All Your Lovin’’ piekt in de lente van 1983 op n°37 in de VS. ZZ Top gaf op ‘Eliminator’ nog meer ruimte aan de drumcomputer en de synthesizer, die op ‘El Loco’ al zijn intrede gedaan had. De inspiratie hiervoor was niets minder dan onze eigen Telex, waarvan de heren grote fans waren. Beide trio’s staan op een bepaald moment zelfs samen in de studio! De walk out song na hun concerten is nog steeds ‘Exercise Is Good For You’, een albumtrack van het Belgische synthpoptrio uit 1981. En wie de albumhoes van ‘Antenna’ (1994) bekijkt, ziet meteen de gelijkenis met ‘Neurovision’, die bijna op copy/paste neerkomt.

Omdat van dan af ook videoclips belangrijker werden, nam ook ZZ Top voor elke single een clip op. In die van ‘Gimme All Your Lovin’’ duikt voor het eerst de iconische Ford Coupe uit 1933 op die zowat hun mascotte wordt. Met anderhalf jaar vertraging wordt ‘Gimme All Your Lovin’’ ook hier een hit, n°11 in Vlaanderen, n°10 in de UK en zelfs n°3 in Nederland. Een nieuwe danceversie van Martay feat. ZZ Top wordt in 1999 opnieuw een hitje.

ZZ Top verkocht ondertussen meer dan 30 miljoen albums. De band komt op 25 juni 2019 in Vorst Nationaal zijn 50ste verjaardag vieren.

 


 

1981: The Bowling Balls – You Don’t Know What It’s Like To Be Alone In The House

Over Belgische synthpopgeschiedenis gesproken. Een van de mooiste toch ietwat vergeten juweeltjes in het genre is ‘You Don’t Know What It’s Like To Be Alone In The House’ van de onvolprezen Brusselse band The Bowling Balls.

Deze groep kent een merkwaardige ontstaansgeschiedenis. Die werd namelijk ‘opgericht’ als personage in de strip Le Trombone Illustré, een bijlage met meer donkere en zwartgallige humor in het weekblad Spirou (Robbedoes) van André Franquin. Bezielers waren Frédéric Jannin en Thierry Culliford, de zoon van niemand minder dan Peyo (Pierre Culliford), de geestelijke vader van De Smurfen!

Na een tijdje groeide het idee om van The Bowling Balls een echte real life-band te maken, nummers op te nemen en deze te verdelen samen met Robbedoes. Er werd ook een heel verhaal aan opgehangen. Alle leden nemen de achternaam Ball aan. Zanger Bert Bertrand (Nicky Ball) was de zoon van Yvan Delporte, de medewerker van André Franquin. Volgens sommige bronnen zou hij ook de bedenker zijn van de artiestennaam Plastic Bertrand. Hij was als journalist een van de eersten die schreven over Belgische punkmuziek. De debuutsingle ‘God Save The Night Fever’, met onwaarschijnlijk surrealistische teksten, werd uitgebracht op 1 april 1979. Het maakte het mysterie rond het effectieve bestaan van The Bowling Balls alleen maar groter.

The Bowling Balls namen slechts één album op (‘The First And The Last The Bowling Balls Record For The Same Price’), waarvan vier singles werden uitgebracht. Het übercatchy ‘You Don’t Know What It’s Like To Be Alone In The House’ doorstond hiervan het best de tand des tijds. Op de lp staat ook de Jackie DeShannon-cover ‘When You Walk In The Room’.

The Bowling Balls was geen lang leven beschoren. Kort na de lp-release vertrok Bertrand naar Bora Bora. Later zou hij zich, na een interview met Lou Reed, in New York verhangen. Frédéric Jannin duikt in 1985 weer op wanneer hij samen met Jean-Paul Hautier als Zinno een hit scoort met de James Bond-pastiche ‘What’s Your Name?’. Later presenteert hij ook op de RTBF-radiozender Classic 21.

 


 

2002: Sophie Ellis-Bextor – Murder On The Dancefloor

Normaal zou gisterenavond de Britse vakjury voor het Eurovisie Songfestival Sophie Ellis-Bextor als voorzitster gehad hebben, maar de Londense schone liet te elfder ure, om onduidelijke redenen, verstek gaan. Exact 17 jaar geleden kwam ze de Ultratop 50 binnen met haar veruit grootste solohit, de discoknaller ‘Murder On The Dancefloor’, die zelf een fraaie Songfestival-inzending zou kunnen zijn geweest!

De op 10 april 40 jaar geworden Sophie is de dochter van BBC-presentatrice Janet Ellis, bekend van o.a. het kinderprogramma Blue Peter. Eind jaren 90 brak ze als tiener door als frontvrouw van de Blondie-achtige britpopband Theaudience, die enkele hitjes had met boutades als ‘If You Can’t Do It When You’re Young, When Can You Do It?’, ‘A Pessimist Is Never Disappointed’ en ‘I Know Enough (I Don’t Get Enough)’ als titels. Na de split keerde Sophie terug in een volledig ander genre: als de stem op de clubhit ‘Groovejet (If This Ain’t Love)’ van de Italiaanse dj Spiller. De samenwerking hield in de zomer van 2000, in een breed uitgesmeerd mediaduel, zelfs de eerste single van Victoria Beckham buiten de Spice Girls om van de eerste plaats in de Britse charts af!

De retro-discosound van ‘Groovejet’ bleek een blauwdruk voor Sophies solocarrière, die een jaar later van start ging met de Britse n°2-hits ‘Take Me Home’ (oorspronkelijk een top 10-hit in de VS voor Cher in 1979) en dit ‘Murder On The Dancefloor’, mede geschreven door Gregg ‘New Radicals’ Alexander. Ondersteund door een geestige videoclip, waarin Sophie als kandidate in een danswedstrijd al haar rivalen saboteert en uiteindelijk het kroontje mag opzetten, werd de feelgoodsong een dikke hit in heel Europa.

Via samenwerkingen met Armin van Buuren en Bob Sinclar zou de bleke brunette in de jaren 2010 nog enkele keren de Ultratop halen. De jongste jaren brengt ze haar muziek in eigen beheer uit, wat eerder dit jaar nog het album ‘The Song Diaries’ (met heropnames van haar populairste nummers samen met orkest) opleverde. Met haar man Richard Jones, voormalig lid van de softpopband The Feeling, zette ze tevens maar liefst vijf zonen op de wereld, van wie de jongste, Mickey, nog maar in januari geboren werd!

 


 

1976: Andrea True Connection – More, More, More

Tien jaar voor Samantha Fox in 1986 stond er een andere, Amerikaanse, pin-up in de top 5 van de Britse top 40. Andrea True (echte naam Andrea Truden) was in eerste instantie pornoactrice en had pseudoniemen als Inger Kissin, Singe Low, Sandra Lips, Andrea Travis en Catherine Warren. Uiteindelijk is ze te zien in meer dan 50 R-rated-films.

Op haar ‘hoogtepunt’ verdient ze in Jamaica dankzij commercials een klein fortuin. De Jamaicaanse regering verplicht haar echter om ofwel af te zien van haar gage ofwel het te spenderen voor ze terugreist naar de VS. Omdat Andrea een muziekcarrière ambieert, besteedt ze het geld aan een opname van het nummer ‘More, More, More’, waarvan ze met producer Gregg Diamond (Luther Vandross, George McCrae) al een demo had opgenomen. Ze brengen het als The Andrea True Connection in 1976 uit. De single wordt een enorme hit, eerst n°4 in de Billboard Hot 100, in mei n°5 in de Britse top 40 en ook in Duitsland werd het een top 10-hit.

In de VS scoorde The Andrea True Connection in 1977 nog een top 30-hit met ‘N.Y., You Got Me Dancing’ en in de UK in 1978 met ‘What’s Your Name, What’s Your Number’. Latere Kiss-gitarist Bruce Kulick is een van de sessiemuzikanten. Ze verkondigt dan overal dat haar dagen als pornoster achter haar liggen.

Wanneer haar derde album flopt, tracht Andrea terug te grijpen naar haar oude beroep. Maar ze is dan al bijna 40 en dus te oud voor de sector. Bovendien krijgt ze stemproblemen, wat haar zangcarrière dan weer verhindert. In de jaren 90 werkt ze als raadgeefster voor drugverslaafden. Van de royalty’s die van ‘More, More, More’ blijven binnenstromen kan ze een graantje meepikken. In 1999 wordt een sample van haar hit door de Canadese band Len gebruikt in de Amerikaanse, Britse en Canadese top 10-hit ‘Steal My Sunshine’.

Componist Gregg Diamond overlijdt drie maanden voor de release van ‘Steal My Sunshine’ op 49-jarige leeftijd aan een maagbloeding. Andrea True bezweek op 7 november 2011 aan een hartaandoening.

‘More, More, More’ is in 1993 een Britse top 30-hit in de uitvoering van Bananarama. Ook Rachel Stevens en Dannii Minogue namen een versie op. De discohit is te horen in The Simpsons en in de documentaire Inside Deep Throat.

 

De Britse top 5 van 19 mei 1976

 

1     1     ABBA – Fernando

2     2     Brotherhood Of Man – Save Your Kisses For Me

3     3     Hank Mizell – Jungle Rock

4     5     Fox – S-S-S-Single Bed

5   18     Andrea True Connection – More, More, More

 

denismichiels@live.be
19/05/2019
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.