Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

18 december

 

1982: Natasha – Iko Iko

‘Iko Iko’ is een nummer dat reeds talloze uitvoeringen kent. Het liedje, dat eigenlijk ‘Jockamo’ heette, vertelt een conflict tijdens de jaarlijkse carnavalparade in New Orleans tussen twee carnavalsverenigingen. De eerste singleversie werd in 1953 opgenomen door Sugar Boy And His Cane Cutters, maar het werd geen succes. De girlband The Dixie Cups had er in 1965 wel een Amerikaanse top 20-hit mee te pakken. Het kwam destijds nog tot een rechtszaak tussen de twee acts.

The Belle Stars namen ‘Iko Iko’ in 1982 op (n°35 in de UK), maar scoorden er pas in 1989 een Amerikaanse top 15-hit mee nadat het op de soundtrack van de film Rain Man was beland.

De uitvoering van de Schotse Natasha (Dorothy Sherratt), vandaag 66 jaar, haalde in 1982 de top 10 in de UK, Ierland, Israël en Nieuw-Zeeland. Zij werkte voordien in het management van o.a. David Bowie, Rod Stewart en Marc Bolan en trad met haar band ook al op in clubs. Met haar echtgenoot Bob England richtte ze het Towerbell-platenlabel op. Zij waren de ontdekkers van o.a. de retropopband de Darts en het duo Chas & Dave.

Na de scheiding met Bob stapte Natasha uit de muziek om zich bezig te houden met paarden en dierenrechten. In de 90s overwon ze borstkanker. In 2014 mocht Natasha nog eens langs de kassa passeren wanneer ‘Iko Iko’ werd gebruikt in Un Boss In Salotto, dat jaar de succesvolste film in Italië.

 


 

1985: Jon Anderson – Easier Said Than Done

Jon Anderson (°25 oktober 1944), de Britse frontman van de progressieve rockband Yes, scoorde zowel met zijn band (‘Owner Of A Lonely Heart’, een Amerikaanse n°1), solo (‘Surrender’) als in duet met Vangelis (‘I Hear You Now’ en ‘I’ll Find My Way Home’) grote hits in de jaren 80. Anderson speelde ook op albums van King Crimson, Tangerine Dream, Iron Butterfly en Mike Oldfield.

Zelf neemt Jon ook 15 studioalbums op. In 1985 brengt Jon het kerstalbum '3 Ships' uit ten voordele van de anti-oorlogsorganisatie Beyond War. Op deze vierde lp krijgt hij de hulp van Yes-gitarist Trevor Rabin, percussionist Paulinho da Costa en producer Roy Thomas Baker (Queen). Ondanks de medewerking van dit team werd de plaat geen succes. De kerstsingle 'Easier Said Than Done', waarvoor Vangelis de muziek schreef, werd eveneens nooit een grote hit. Enkel in Nederland werd de n°48 bereikt.

Jon Anderson werd in 2017 als lid van Yes toegevoegd aan de Rock And Roll Hall Of Fame. Sinds 2009 is hij Amerikaans staatsburger. Dit jaar lag zijn 15de studioalbum ‘1000 Hands’ in de winkel.

 


 

1996: Liliane Saint-Pierre – Ik Wil Alles Met Je Doen

Het Vlaamse icoon Liliane Saint-Pierre (Liliane Keuninckx) stapt vandaag op tram 7.

Reeds op 12-jarige leeftijd zette ze haar voetjes in de muziekwereld wanneer ze meedoet aan zangwedstrijden. Met een tweede plaats op een concours van Radio Luxemburg mag ze haar eerste single ‘We Gotta Stop’ - ondanks de titel wel een Nederlandstalig nummer – bij platenmaatschappij Philips opnemen. Het wordt een top 5-hit.

In 1965 wordt ze na haar deelname (met Tonia en Maurice Dean) op het Songfestival van Knokke opgemerkt door producers van de Duitse televisie. Daar mag ze optreden naast grootheden als Roy Orbison en Gigliola Cinquetti. Ze maakt er zelfs kennis met Jimi Hendrix en de Bee Gees. Vervolgens brengt Liliane enkele Duitstalige singles uit. Drie jaar later verslaat ze met ‘Wat Moet Ik Doen’ favoriet Marc Dex in Canzonissima. Ze neemt later hierover het sarcastische ‘Oh Oh Marc Dex’ op!

Lilianes manager Milo De Coster brengt haar in contact met producer Claude François. Hij bedenkt de artiestennaam Liliane Saint-Pierre. Ze nemen samen een 20-tal singles op, o.a. ‘J'Entends Une Symphonie’ en ‘Je Suis Une Fille Toute Seule’, en ze staat in de legendarische Olympia in Parijs. Door een ooginfectie moet ze de concertreeks afbreken en na een conflict tussen Claude François en manager De Coster eindigt het Franse avontuur.

Terug in België neemt Bobbejaan Schoepen Liliane onder zijn vleugels door haar te laten optreden in Bobbejaanland. Ze leert er de Bulgaarse orkestleider Serge Popovski kennen, met wie ze veel zou optreden. In 1978 doet de Vlaamse zangeres een gooi naar het Eurovisie Songfestival als kandidate voor Luxemburg, maar ze moet de duimen leggen tegen ‘Parlez-Vous Français?’ van Baccara. In 1981 probeert ze het opnieuw tevergeefs in Eurosong met ‘Brussel’. Derde keer, goede keer, want met ‘Soldiers Of Love’ lukt het in 1987 wel. Liliane Saint-Pierre eindigt elfde in Brussel.

Sinds 1989, door het liedje ‘Sacha’, wordt ze op handen gedragen door de homogemeenschap. In 1996, midden in de Tien Om Te Zien-euforie, krijgt de carrière van Liliane Saint-Pierre een nieuwe adem. Met enkele op dance geënte singles scoort ze haar grootste hits, o.a. ‘Geef Me Tijd’, een duet met Get Ready!, de Spagna-cover ‘Ik Kom Zacht Naar Je Toe’ en vooral ‘Ik Wil Alles Met je Doen’, een bewerking van de Dusty Springfield-hit ‘In Private’. Haar versie van de door de Pet Shop Boys gepende discopopclassic bereikt de n°5 en zingt het 18 weken uit in de Ultratop 50.

Liliane was in de 70s een tijdje gehuwd met Denis De Coster, de zoon van haar manager, en vanaf 1985 tot aan zijn dood in 2010 met Marc Hoyois, de weduwnaar van Ann Christy. Liliane Saint-Pierre werkt overigens lang samen met songschrijfster Mary Boduin, die in de 70s ook voor Ann Christy diverse klassiekers schreef.

 


 

1975: People’s Choice – Do It Anyway You Wanna

Naast disco scoorde soul en funk ook erg goed in de wereldwijde hitlijsten met hits voor o.a. Barry White, Billy Paul, The Spinners en de Ohio Players. Een van de acts die in het najaar veel succes kennen, is People’s Choice. Deze in 1971 opgerichte funkband scoorde met ‘I Likes To Do It’ in 1971 een eerste Amerikaanse top 40-hit en kwam in 1974 in het vizier van Kenny Gamble en Leon Huff van het Philadelphia International Records-label.

Met hen neemt People’s Choice, dat vooral een (semi-)instrumentale band is, in 1975 de grootste hit ‘Do It Anyway You Wanna’ op. De single staat op n°11 in de Billboard Hot 100, maar doet het nog veel beter in Vlaanderen (n°6) en vooral Nederland, waar ze in december 1975 op n°2 staan achter ‘That’s The Way (I Like It)’ van KC & The Sunshine Band. De groep brengt nog tot 1984 albums en singles uit, maar kan het succes nooit herhalen. Een jaar later valt het doek over People’s Choice.

In 1977 vormt de baslijn van ‘Do It Anyway You Wanna’ de basis voor ‘Cokane In My Brain’, een n°1-hit voor onehitwonder Dillinger.

 

De Nederlandse top 5 van 18 december 1975

 

1     3     Pussycat – Mississippi

2     1     KC & The Sunshine Band – That’s The Way (I Like It)

3     7     John Denver – Calypso

4   11     David Bowie – Space Oddity

5     2     People’s Choice – Do It Anyway You Wanna

 

denismichiels@live.be
18/12/2018
17 december

 

1988/1978: Sylvester – You Make Me Feel (Mighty Real)

De Amerikaanse disco-ster Sylvester James Jr. overlijdt op 16 december 1988 in San Francisco op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

De flamboyante, androgyne Sylvester groeide op in een middenklassengezin in Los Angeles en zingt al op jonge leeftijd in een gospelkoor in de plaatselijke Pinksterkerk. Wanneer men erg negatief reageert op homoseksualiteit, stapt Sylvester uit de kerk. Daarop sluit hij zich aan bij The Disquotays, een groep van transgenders en travestieten. In 1970 trekt hij op 22-jarige leeftijd naar San Francisco, waar hij shows produceert voor het draggezelschap The Cockettes. Twee jaar later mag hij met Jann Wenner, medeoprichter van het muziekmagazine Rolling Stone, bij A&M Records een demo opnemen. De platenmaatschappij is echter niet tevreden en de release komt er niet.

In de tweede helft van de jaren 70 wordt Sylvester ontdekt door Martha Wash en Izora Rhodes van Two Tons Of Fun, die we later beter kennen als The Weather Girls. Ze zouden tot aan Sylvesters dood blijven samenwerken. Via Wash en Rhodes komt de zanger in contact met Motown-producer Harvey Fuqua. Met hem neemt hij een derde album op.

1978 wordt het jaar van de doorbraak. Sylvester doet een succesvolle auditie voor een rol in The Rose met Bette Midler, waarin hij naast Bob Seger als dragqueen te zien is. Het maakt hem enorm populair in de LGBT-gemeenschap. Met Fuqua en Hi-NRG-pionier Patrick Cowley, die hij pas had leren kennen, neemt Sylvester dat jaar ‘You Make Me Feel (Mighty Real)’ op, een n°1 in de US Dance Chart. In de Billboard Hot 100 blijft de single op n°36 steken, maar in de UK (n°8) en Zwitserland (n°6) is het een grote hit, en in Vlaanderen (n°16) en Nederland (n°26) een iets bescheidener succes. ‘You Make Me Feel (Mighty Real)’ was na ‘I Feel Love’ van Donna Summer een van de eerste discoproducties die bijna volledig met synthesizers werden opgenomen.

In Vlaanderen is ‘Do You Wanna Funk’, zijn duet met Patrick Cowley, in het najaar van 1982 zijn grootste hit. Sylvester is ook te horen op ‘Who’s Zoomin’ Who?’ van Aretha Franklin.

‘You Make Me Feel (Mighty Real)’ wordt in het voorjaar van 1990 opnieuw een grote hit in de versie van ex-Bronski Beat en -Communards-zanger Jimmy Somerville. In de UK (n°5) is het zelfs zijn grote solohit.

 


 

1983: Pretenders – 2000 Miles

In januari 1984 wordt ‘Learning To Crawl’, het derde studioalbum van de Pretenders, uitgebracht. ‘Back On The Chain Gang’ werd eind 1982 al als single uitgebracht en in november 1983 ligt ‘2000 Miles’ in de winkel. Het zou een van de grootste hits voor de band rond Chrissie Hynde worden. De Pretenders staan er in de eindejaarsperiode mee in de Vlaamse, Nederlandse en Britse top 15. De n°11 in Ultratop wordt in geen enkele officiële chart overtroffen, enkel in de Nederlandse Top 40 (n°8) werd de top 10 gehaald. In de VS was het de B-kant van ‘Middle Of The Road’.

‘2000 Miles’ kreeg al vlug de status van kerstklassieker – op het eerste gehoor gaat het over twee geliefden die elkaar moeten missen tijdens de feestperiode. Maar eigenlijk schreef Chrissie Hynde het als eerbetoon voor hun gitarist James Honeyman-Scott, die het jaar voordien was overleden na een overdosis heroïne.

Talloze artiesten coverden ‘2000 Miles’, o.a. Kylie Minogue, Natalie Imbruglia, Tom Chaplin van Keane, Scala & Kolacny Brothers, Belle Perez en Nick & Simon. Chrissie Hynde bracht in 2014 zelf een nieuwe bewerking uit.

De Pretenders touren momenteel samen met Phil Collins in diens Not Dead Yet Tour.

 


 

2001: Gigi D’Agostino – The Riddle

Luigino ‘Gigi’ D’Agostino bouwde na baantjes als metselaar en loodgieter een dj-carrière uit in lokale clubs. In 1990 bracht hij zijn eerste nummers uit. Hij zit op dat moment onder de vleugels van Gianfranco Bortolotti, niet veel later de drijvende kracht achter Cappella. Ook Mauro Picotto zat in zijn entourage.

In 1996 brengt de vandaag jarige Gigi (51) de debuutsingle ‘Sweetly’ uit. Hij is samen met o.a. Robert Miles een van de eerste exponenten in de zogenaamde dreamhouse. Het wordt in Italië geen hit, maar staat wel in de Nederlandse top 20. Daarna volgen nog een reeks hits in Italië, maar buiten zijn geboorteland blijft hij wat onder de radar.

Met de volgende singles ‘Bla Bla Bla’, ‘La Passion’ (n°1 in Vlaanderen) en ‘Super’ scoort Gigi enkele flinke Europese hits. ‘L’Amour Toujours (I’ll Fly With You)’, de vierde single en het titelnummer uit zijn tweede album, staat vanaf 15 december 2001 gedurende 4 weken op n°1 in Nederland en Denemarken. In de Ultratop staat Gigi 6 weken op n°2, van de top gehouden door Afroman en Kate Winslet.

In december 1999 wordt ‘The Riddle’ als tweede single uit ‘L’Amour Toujours’ uitgebracht. Dit is een bewerking van de classic van Nik Kershaw uit 1984. Met ‘The Riddle’ scoort Gigi D’Agostino (pas in het voorjaar van 2002) een top 5-hit in Vlaanderen, Nederland en Duitsland. De videoclip werd gemaakt door Andreas Hykade en is, net als die voor ‘Bla Bla Bla’, gemaakt in de stijl van het iconische La Linea.

D’Agostino maakte de afgelopen maanden een enorme comeback, dankzij zijn hit ‘In My Mind’ samen met de Litouwse dj Dynoro, die in diverse Europese landen de eerste plaats haalde (in de Waalse Ultratop 50 zelfs 11 weken lang). In 2017 meldde CBS News dat zijn muziek zelfs in de afgelegen Canadese Inuit-gemeenschap van Arviat erg populair is! Zijn zware basbeats zouden erg lijken op de op drums gebaseerde traditionele Inuit-dansen!

 


 

1983: Mike Oldfield – Shadow On The Wall

In het najaar van 1983 ligt de opvolger van Mike Oldfields n°1-hit ‘Moonlight Shadow’ in de winkel. Het is een hele ommezwaai van de engelenstem van Maggie Reilly naar het schuurpapier van Roger Chapman. Het is de tweede single van de lp ‘Crises’. Mike Oldfield producete samen met zijn vaste drummer Simon Phillips, die voordien speelde bij Roxy Music en als sessiedrummer met o.a. The Who, Judas Priest, Tears For Fears en Gary Moore samenwerkte. Nadat Jeff Porcaro in 1992 was overleden, verving Phillips hem tussen 1992 en 2014.

'Shadow On The Wall' werd in verschillende Europese landen een top 5-hit (o.a. Vlaanderen, Duitsland en Zwitserland), n°9 in Nederland en een n°1 in Oostenrijk. In de UK kwam de single vreemd genoeg niet verder dan n°95. Oldfields Europese tophit ‘To France’ zou het jaar daarop in zijn Britse thuisland ook floppen.

Roger Chapman (°8 april 1942) was tussen 1967 en 1973 zanger bij de Engelse progressieve rockband Family. Hiermee stond hij in 1970 op het Isle Of Wight Festival. Met zijn uit duizenden herkenbare stem, waarmee hij Ray Charles en Little Richard wou benaderen, werd hij een cultfiguur binnen de Britse rockscene.

In het begin van de jaren 80 vestigt Roger Chapman zich in Duitsland, waar hij de awards Artist Of The Year (1984) en de Lifetime Achievement Award (2004) in ontvangst mag nemen. In augustus 2010 stond hij voor het laatst op een groot podium tijdens het Britse Rhythm Festival.

 

De Oostenrijkse top 5 van 17 december 1983

 

1     7     Mike Oldfield & Roger Chapman – Shadow On The Wall

2     -      Kenny Rogers & Dolly Parton – Islands In The Stream

3     1     Gazebo – I Like Chopin

4     3     Culture Club – Karma Chameleon

5     9     Irene Cara – Flashdance… What A Feeling

 

denismichiels@live.be
17/12/2018
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.