Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

20 februari

 

1983: Wham! – Wham Rap! (Enjoy What You Do)

‘Wham Rap! (Enjoy What You Do)’ was in de zomer van 1982 de debuutsingle van George Michael en Andrew Ridgeley (°26 januari 1963) als Wham!. Op dat moment blijft het nummer echter onder de radar. Pas wanneer ze in het najaar van 1982 zijn doorgebroken met ‘Young Guns’, wordt het alsnog een hit: top 10 in de UK, Nederland en Australië en top 15 in Vlaanderen en Ierland. Het is dan de tweede van vier opeenvolgende Britse top 10-hits uit de debuut-lp ‘Fantastic’.

Hiphop was destijds vooral een (Amerikaans) undergroundfenomeen. Het was dan ook opmerkelijk dat een jonge bleekscheet als George Michael, toen nog maar 19 jaar oud, rapte over maatschappelijke issues als werkeloosheid en sociale zekerheid (de “DHSS” ofte Department of Health and Social Security).

Op de Unsocial Mix van ‘Wham Rap!’ wordt er, tegen de gewoonte van Wham! in, redelijk wat af gevloekt (“damn”, “bullshit”, “shit” en “crap”). De singleversie werd in 1985 al gebruikt in de film Perfect met John Travolta en Jamie Lee Curtis in de hoofdrol. In 2017 was de song te horen in een H&M-commercial met Naomi Campbell.

Andrew Ridgeley heeft zowel, Schotse, Italiaanse als Egyptische roots. Nadat George van school gegooid was, ving hij hem op, waarna ze enkele jaren in diverse bandjes speelden. Met Wham! kregen ze een platencontract bij Innervision Records, een onderdeel van CBS, dankzij een demo die ze in 10 minuten tijd hadden opgenomen.

Ridgeley ontvangt jaarlijks ook duizenden Britse ponden aan royalty’s van ‘Careless Whisper’, ook al was dat in 1984 een soloproject van George. Na de split van Wham! bracht hij één album ‘Son Of Albert’ uit. Enkel de single ‘Shake’ werd een radiohit. Andrew hield zich ook bezig met liefdadigheidswerk, autoracen en met Keren Woodward van Bananarama, met wie hij, tot hun breuk in november 2017, jarenlang samenwoonde in een 15de-eeuwse boerderij in Cornwall.

 


 

1994: Pet Shop Boys – I Wouldn’t Normally Do This Kind Of Thing

In het najaar van 1993 was het vijfde album ‘Very’ van de Pet Shop Boys verschenen, bijna drie jaar na de voorloper ‘Behaviour’ en de daaropvolgende compilatie ‘Discography: The Complete Singles Collection’. Op ‘Very’ maakte de UK’s meest succesvolle muzikale duo een ommezwaai van elektronische pop naar rijk gearrangeerde dancepop. De teksten refereerden ook vaak aan de recente outing van zanger Neil Tennant als homoseksueel. Neil en Chris vonden zichzelf ook opnieuw uit met een nieuw, futuristisch imago, gehuld in bizarre, kleurrijke kostuums.

De Pet Shop Boys nieuwe stijl werd ook duidelijk via de innovatieve videoclips van de eerste singles ‘Can You Forgive Her?’ en superhit ‘Go West’. In het voorjaar van 1994 staat de derde single ‘I Wouldn’t Normally Do This Kind Of Thing’ in de charts. De single staat het hoogst in de Finse hitlijst (n°2) en de UK (n°13). Verder was het o.a. een top 30-hit in Vlaanderen (n°24), Oostenrijk, Zwitserland en Ierland. In de Billboard Dance Chart werd ook de n°2 bereikt.

In de uitgebreide singlescatalogus van de Pet Shop Boys bekleedt ‘I Wouldn’t Normally Do This Kind Of Thing’ de 20ste plaats wat verkoopcijfers betreft. Robbie Williams, die met het duo de hit ‘She’s Madonna’ opneemt, nam in 1998 een coverversie op als B-kant voor ‘Let Me Entertain You’. Zijn uitvoering is te horen in de Friends-aflevering ‘The One With The Routine’, de 10de aflevering in het zesde seizoen (1999-2000).

Op 8 februari 2019 werd van de Pet Shop Boys de (digitale) ep ‘Agenda’ uitgebracht, waarvan de politiek/sociaal kritische singles ‘Give Stupidity A Chance’ en ‘On Social Media’ de voorbije weken in onze New Music Friday-playlist te ontdekken vielen. Pas in april verschijnt de fysieke vinylversie.

 


 

2003: Busted – Year 3000

In februari 2003 stond de Britse popband Busted op n°2 in de Britse top 40 met ‘Year 3000’, de tweede single uit het debuut ‘Busted’. Zanger/medeoprichter James Bourne was destijds geobsedeerd door de Back To The Future-films en maakte in de hit ook verwijzingen naar de blockbusters. Ook de Robbie Williams-hit ‘Millennium’ was een inspiratie. ‘Year 3000’ wordt enkel door Star Academy-winnaar David Sneddon van een Britse en Ierse n°1 gehouden. Het is enkele weken later ook een grote hit in Vlaanderen (n°5), Nederland (n°7), IJsland (n°4) en Denemarken (n°10).

Busted werd in 2000 opgericht door de toen 17-jarigen James Bourne en Matt Wills. Zelf noemden ze zich een poppunkband, beïnvloed door Green Day, Blink 182 en popgroep BBMak. Een ander lid van het eerste uur was de toen amper 13-jarige Ki Fitzgerald, die in 2001 echter uit de band ontslagen werd. Hij is de zoon van Scott Fitzgerald, die in 1978 met Yvonne Keeley een Vlaamse en Nederlandse n°1-hit scoorde met ‘If I Had Words’ en in 1988 achter Céline Dion tweede werd op het Eurovisie Songfestival met ‘Go’.

Ki zat nog samen met Bastille-muzikant Will Farquarson. Sinds 2011 is hij een succesvol songwriter voor o.a. Galantis, The Wanted, B.o.B., Alex Hepburn, Pitbull, Icona Pop en de Jonas Brothers, die nog een coverversie opnamen van ‘Year 3000’. In hun versie was de tekstregel “everybody bought our seventh album, it had outsold Michael Jackson” echter vervangen door “…it had outsold Kelly Clarkson”! Fitzgerald werkte ook al samen met onze Belgische dancegoeroes Dimitri Vegas & Like Mike (‘When I Grow Up’, samen met Wiz Khalifa) en Lost Frequencies.

In de UK en Ierland scoorde Busted tussen 2002 en 2004 liefst 8 opeenvolgende top 3-hits, met ‘You Said No’, ‘Crashed The Wedding’, ‘Who’s David’ en ‘Thunderbirds/3AM’ als n°1-hits in de Britse top 40. Bij ons bleef het bij ‘Year 3000’. De bandleden van Busted zijn wel te horen op ‘Do They Know It’s Christmas’ van Band Aid 20. Na het tweede album ‘A Present For Everyone’ volgde in 2005 de split. Sinds 2015 is de groep weer actief. Op 1 februari 2019 lag het vierde album ‘Half Way There’ (top 3 in de UK) in de winkel. James Bourne schreef ook nummers voor o.a. Melanie C, McFly en JC Chavez.

 


 

1976: André van Duin – Willempie

André van Duin was in de Nederlandse hitlijsten altijd een vaste waarde rond de carnavalsperiode.

Tussen 1972 en 1985 had hij elk jaar een feestelijke top 10-hit bij onze noorderburen.

‘Willempie’ was in februari 1976 zijn eerste van vier n°1-hits en zijn enige carnavalstopper. In Vlaanderen werd ‘Willempie’ de grootste hit voor Van Duin, n°4 in de Ultratop.

De komiek, vandaag 72 jaar geleden in Rotterdam geboren als Adrianus Kloot begon, kreeg destijds de wind van voren omdat hij van personen met een mentale handicap karikaturen zou maken. Enkele dj’s, onder wie Nationale Hitparade-presentator Felix Meurders, riepen een boycot uit over ‘Willempie’. Een aantal leerkrachten en ouders spanden zelfs een kortgeding aan tegen André, maar tot een rechtszaak kwam het niet omdat hij publiekelijk (in TopPop) verkondigde niemand te willen kwetsen. Hij wou gewoon een komisch typetje neerzetten.

André van Duin, die sinds 1966 officieel Adrianus Kyvon heet, begon als tiener met het imiteren/parodiëren van bekende Nederlanders en met sketches opgebouwd als bandparodie. In juli 1964 wint hij de AVRO-talentenjacht Nieuwe Oogst, waarna hij in de tv-show van Willy & Willeke Alberti mocht optreden. Twee weken later staat hij in het voorprogramma van The Rolling Stones! In 1965 wordt Andrés eerste single ‘Hé! Hé! (Ik Heet André)’ uitgebracht.

Daarna was de trein vertrokken en volgden legendarische optredens in de Rudi Carrell Show, De Mounties, De Snip en Snap-revue en Oebele. Vanaf 1970 heeft hij zijn eigen shows met als sidekicks de al even legendarische Frans van Dusschoten en Ria Valk, en later Corrie van Gorp.

In 1976 werd André van Duin samen met Jack Jersey uitgeroepen tot de populairste zanger van Nederland. Hij ontving ook de Televizierring voor z’n programma Dag, Dag Heerlijke Lach, was te zien in de tv-serie Hotel De Botel en in André van Duins Pretfilm.

 

De Nederlandse top 5 van 7 februari 1976

 

1     1     André van Duin – Willempie

2     2     Queen – Bohemian Rhapsody

3     4     Nazareth – Love Hurts

4     6     Hydra – Als Het Gras Twee Kontjes Hoog Is

5     3     Chubby Checker – Let’s Twist Again

 

denismichiels@live.be
20/02/2019
19 februari

 

2001/1938: Charles Trenet – Boum!

De Franse chansonnier Charles Trenet overlijdt op 19 februari 2001 op 88-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Vooraleer hij in de muziek terechtkomt, is hij eerst decorbouwer.

Charles krijgt de bijnaam “Le Fou Chantant” (De Zingende Dwaas) vanwege zijn grappige expressie en vilten hoedje. Hij is ook regelmatig in Amerikaanse films te zien en zijn liedjes duiken op in films als Skyfall en Mr. Bean’s Holiday en de strips Kuifje en Astérix. Zijn bekendste nummers zijn ‘Boum!’ (1937) en ‘La Mer’ (1946). Van ‘La Mer’ worden naar schatting 400 versies opgenomen, o.a. door Rob de Nijs en Robbie Williams. Het uit onomatopeeën opgetrokken ‘Boum!’ leverde Trenet de Grand Prix du Disque op. Bart Van den Bossche scoorde met de cover ‘Boem!’, in een vertaling van Johan Verminnen, een hitje in de zomer van 1993.

In de jaren 60 daalt Trenets populariteit, maar het volgende decennium, nadat hij zowat alle rages, trends en muziekgenres heeft overleefd, wordt hij opgewaardeerd. Op zijn 80ste staat Trenet nog in de Parijse Opera-Bastille. In april 2000 wordt Charles getroffen door een beroerte, maar is nog tijdig hersteld om als gast op te treden tijdens het concert van Charles Aznavour in Cannes.

In 1997 wordt Charles Trenet Commandeur de la Légion d’Honneur. Hij staat er op gelijke voet met Edith Piaf en Charles Aznavour. Trenet staat tot het einde op de planken.

 


 

1996: Pulp – Disco 2000

Gisteren hadden we het hier al over The KLF, die de Brit Awards van 1992 op stelten zetten. Pulp-zanger Jarvis Cocker verstoort op 19 februari 1996 op zijn beurt een optreden van Michael Jackson tijdens de Brit Awards. Hij laat zijn ontblote achterwerk zien en wordt gearresteerd. Winnaars dat jaar zijn Oasis, Paul Weller, Annie Lennox, Alanis Morissette en David Bowie.

Pulp is een van die bands die decennia moeten wachten op erkenning. Een 15-jarige Jarvis Cocker richtte al in 1978 de band Arabicus op. Eigenlijk had hij toen al de naam Pulp in gedachten, naar een film met Michael Caine. Hun muziek omschrijven ze als een kruising tussen ABBA en The Fall. In 1981 krijgen ze een forum in de legendarische John Peel Sessions, in navolging van stadsgenoten The Human League. De komende tien jaar is Pulp vooral actief in het undergroundcircuit.

De echte doorbraak komt er wanneer ze samen met bands als Suede, Oasis en Blur profiteren van de opkomst van de britpop. ‘Do You Remember The First Time?’ is in 1994 de eerste Britse top 40-hit. Met ‘Common People’ scoren ze in de lente van 1995 een n°2-hit in de UK. ‘Disco 2000’, de derde single uit het doorbraakalbum ‘Different Class’, wordt ook de derde top 10-hit uit de plaat. Verder werd het ook in Scandinavië een groot succes.

In ‘Disco 2000’ zingt Jarvis Cocker over zijn jeugdvriendin Deborah Bone. Hij had een oogje op haar, maar ze verhuisde al tijdens haar tienerjaren. Zoals in de song te horen is, trouwde ze en kreeg kinderen. De riff die als rode draad door het nummer loopt, is ontleend aan ‘Gloria’ van Umberto Tozzi! Voor het album ‘Different Class’ ontving Pulp in 1996 de Mercury Music Prize.

Een Brits onderzoek in 2005 stelde overigens dat luisteren naar o.a. ‘Disco 2000’ van Pulp ongevallen voorkomt! Ook ‘Hey Ya’ van OutKast nodigt uit tot meezingen, wat de menselijke geest stimuleert. “Agressievere” nummers zoals ‘Firestarter’ van The Prodigy worden dan weer afgeraden!

 


 

2006: Els De Schepper – Als Ik Je Morgen Ergens Tegenkom

Stilaan steekt de Eurovisie Songfestival-koorts weer de kop op. De komende weken nemen we daarom regelmatig een editie van Eurosong onder de loep.

Zo wint Kate Ryan op 19 februari 2006 in Eurosong de Belgische preselectie voor het Eurovisie Songfestival met ‘Je T’Adore’. Haar ‘kniezwengel’ is de hype van het moment, maar ze strandt in Athene op 10 mei 2006 in de halve finale. Met de single scoort ze wel een enorme hit in Vlaanderen, 5 weken op 1 in de Ultratop 50.

Zangeres Petra wordt met haar nieuwe incarnatie La Sakhra tweede met juryfavoriet ‘Wonderland’, publiekslieveling Belle Perez is derde, maar scoort met ‘El Mundo Bailando’ wel haar enige n°1-hit. In 1999 deed ze ook al eens mee met haar debuut ‘Hello World’. Ook Brahim (‘P.O.W.E.R.’) en Barbara Dex (‘Crazy’) stonden in de finale. De dochter van Marc Dex stond in 1993 op het grote festival met ‘Iemand Als Jij’ en werd in 2004 derde in de voorrondes met ‘One Life’, een duet met Alides Hidding. Star Academy-zangeressen Katerine (de winnares) en Afi waren in de halve finale gestrand. Vanessa Chinitor, in 1999 onze inzending met ‘Like The Wind’, overleefde de eerste voorronde niet.

Een andere opvallende finaliste was cabaretière/actrice Els De Schepper (°5 oktober 1965). Zij speelde na haar studies aan Studio Herman Teirlinck in enkele musicals. Ze kreeg landelijke bekendheid met het humoristische consumentenprogramma Raar Maar Waar en de serie Wittekerke, beide op VTM.

Aan haar lied ‘Als Ik Je Morgen Ergens Tegenkom’ werd mee geschreven door David Poltrock. Na haar voorronde kreeg ze een wildcard van de jury (Marcel Vanthilt, Yasmine, André Vermeulen en Johnny Logan). Het was het eerste Nederlandstalige Eurosongliedje sinds de invoering van de vrije taalkeuze. Els eindigde zevende en laatste in de finale, maar de single bereikte in april 2006 een knappe n°12 in de Ultratop 50 en n°2 in de Vlaamse Top 10. Ze stelde ondertussen al 13 theatershows samen, bracht 6 albums uit en schreef 3 boeken en 2 luisterboeken. De “rosse furie” beklimt momenteel de Vlaamse Ultratop 50 met de single ‘Kijk In De Spiegel’.

 


 

1984: Paul Young – Love Of The Common People

Zowat alle grote hits van Paul Young (°17 januari 1956) in de jaren 80 zijn covers van, meestal vergeten, obscure originelen. Zijn eerste Britse solohit 'Wherever I Lay My Hat' is een nummer van Marvin Gaye, de internationale doorbraakhit 'Come Back And Stay' is dan weer een nummer uit 1981 van Jack Lee. Daartussen zaten ‘Iron Out The Rough Spots’ en een eerste release van ‘Love Of The Common People’, maar deze flopten.

Na het succes van ‘Come Back And Stay’, dat eigenlijk al de vierde single uit ‘No Parlez’ was, kreeg ‘Love Of The Common People’ een herkansing, mét succes. De single werd een n°1-hit in Vlaanderen, Nederland, Ierland en Italië en top 5 in o.a. de UK en de Duitstalige landen. In de Britse top 40 werd hij, net als ‘My Oh My’ van Slade, van de Christmas Number One gehouden door The Flying Pickets.

Paul nam zijn versie op met ska- en reggaetrombonist Rico Rodriguez. Hij kende het nummer eigenlijk van Stiff Little Fingers. Wanneer de Britse zanger aan SLF-zanger Jake Burns vraagt of hij het als single mag uitbrengen, antwoordt deze: "Pfft! Go ahead. You'll never get anywhere with that, mate.” Later was Burns’ reactie: “Yeah, number 2, that'll teach me!”

‘Love Of The Common People’ werd in 1967 geschreven door John Hurley en Ronnie Wilkins, ook het componistenduo van de Dusty Springfield-classic ‘Son-Of-A-Preacher Man’, en voor het eerst opgenomen door The Four Preps. Ook countryartiesten Waylon Jennings en Lynn Anderson evenals The Everly Brothers maakten dat jaar een coverversie. Hurley nam het pas in 1970 zelf op. Daarna volgden o.a. Elton John, Sandy Posey en zelfs Leonard ‘Mr. Spock’ Nimoy.

De meest succesvolle coverversies naast die van Paul Young zijn die van Nicky Thomas (n°9 in de UK in de zomer van 1970) en Joe Dolan, die er in Ierland mee in de top 10 stond. De meest opvallende uitvoering is ongetwijfeld ‘Stille Willem’, voor Henk Spaan & Harry Vermeegen in 1981 een hitje in Nederland.

‘No Parlez’ was voor CBS Records de eerste lp waarvan in de UK meer dan een half miljoen stuks werden verkocht. Uiteindelijk werden er dat bijna een miljoen (waarvan er weliswaar een flink aantal in tweedehands- en kringloopwinkels zouden belanden…). De sound van Paul Youngs muziek werd voor een groot stuk bepaald door de Welshe bassist Pino Palladino. Hij speelde mee op de eerste vier albums van de popster.

 

De Vlaamse top 5 van 19 februari 1984

 

1     1     Paul Young – Love Of The Common People

2   10     Frankie Goes To Hollywood – Relax

3   11     Frank Stallone – Far From Over

4     3     The Flying Pickets – Only You

5     2     Dolly Dots – Love Me Just A Little Bit More (Totally Hooked On You)

 

denismichiels@live.be
19/02/2019
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.