Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Het Collectief Geheugen

7 juni

 

2012/1978: Bob Welch – Ebony Eyes

Bob Welch, tussen 1971 en 1974 zanger/gitarist en componist bij Fleetwood Mac, maakt op 7 juni 2012 op 66-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Hij bleek al een tijdje ongeneeslijk ziek.

Welch werd in Los Angeles geboren in een artistiek gezin. Zijn vader Robert was een succesvol producer voor Paramount Pictures en maakte films met o.a. Bob Hope en Bing Crosby. Moeder Templeton Fox was een zangeres in het Orson Welles’ Mercury Theatre in Chicago. In 1964 wordt hij lid van de band The Seven Souls. Hierin spelen later ook Bobby Watson en Tony Maiden, die met Rufus with Chaka Khan in de 70s en 80s veel succes kennen.

In 1971 neemt Bob Welch, die dan in Parijs woont, deel aan een auditie die de resterende leden van het Britse Fleetwood Mac hadden georganiseerd na het vertrek van Peter Green en Jeremy Spencer. Welch wordt aangeworven als ritmegitarist ter ondersteuning van leadgitarist Danny Kirwan. Men hoopte dat met een Amerikaan in de band Fleetwood Mac in de VS een voet aan de grond zou krijgen. Ook Christine McVie, de kersverse vrouw van bassist John McVie, wordt op dat moment bandlid.

Bob Welch stuurt Fleetwood Mac, dan nog een echte bluesband, in een meer melodieuze richting. Wanneer Kirwan door zijn alcoholverslaving ontslagen wordt, verdwijnen de blueskantjes helemaal. De band kent die jaren wel een turbulent bestaan en echt commercieel succes zit er niet in. ‘Heroes Are Hard To Find’ is in 1974 pas het eerste Amerikaanse top 40-album voor FM. Het zware tourleven valt Welch echter erg zwaar en hij stapt nog datzelfde jaar uit de band. Hij wordt vervangen door Lindsey Buckingham en Stevie Nicks, waarna Fleetwood Mac uitgroeit tot een wereldband. Wanneer de band in 1998 wordt toegevoegd tot de Rock And Roll Hall Of Fame, worden alle leden uit de verschillende line-ups vermeld, behalve Bob Welch!

Als liedjesschrijver werkte Bob Welch nadien samen met o.a. Kenny Rogers, Sammy Hagar en The Pointer Sisters. Zelf richt hij in 1975 de band Paris op, waarmee hij twee lp’s opneemt. In 1977 ligt zijn solodebuut ‘French Kiss’ (n°12 in de Billboard Album 200) in de winkel. Fleetwood, Buckingham en Christine McVie leveren gastbijdragen. Met de door Buckingham/McVie geproducete Fleetwood Mac-cover ‘Sentimental Lady’ (n°8), ‘Ebony Eyes’ (n°14 en met Juice Newton als backingzangeres) en ‘Hot Love, Cold World’ (n°31) staan er drie Amerikaanse hits op. De opvolger ‘Three Hearts’ doet het iets minder goed. Tot 1983 bracht hij nieuw materiaal uit, daarna voornamelijk livealbums en compilaties. In de jaren 80 ontwikkelde Welch een stevige drugverslaving, o.a. in het gezelschap van de bandleden van Guns N’ Roses. Later kickte hij volledig af.

 


 

1984: My Mine – Hypnotic Tango

De italodiscogroep My Mine bleef eind 1983 met ‘Hypnotic Tango’ op n°32 steken in Ultratop. In Spanje werd het echter een n°1-hit en in de lente van 1984 deed de single het erg goed in Duitsland (n°5) en Zwitserland (n°10).

My Mine was een geesteskind van de Italiaanse producer Mauro Malavasi. Hij kende als producer en songwriter de laatste vier decennia successen met uiteenlopende acts als Change, Peter Jacques Band, Tony Esposito, Ritchie Family, Steve Allen, Lucio Dalla, Luca Carboni, Gerardina Trovato, Andrea Bocelli en zelfs Aretha Franklin.

My Mine bracht twee albums uit, ‘Stone’ (1985) en ‘Can Delight’ (1986, enkel in Japan). In 2016, wanneer de groep na 30 jaar opnieuw actief wordt, verscheen met ‘Like A Fool’ de eerste single sinds 1986. Vorig jaar werd ‘Love Is In The Sky’ als single uitgebracht. Carlo Malatesta en Danilo Rosati zijn er als originele leden opnieuw bij met Ilaria Melis als nieuwe zangeres.

De italoclassic werd in het najaar van 2005 weer een hitje in de UK (n°26) en Spanje (n°12) voor Bananarama, hertiteld ‘Look On The Floor (Hypnotic Tango)’.

 


 

1980: Urbanus – De Aarde

Zijn verjaardag wordt al het hele jaar gevierd, maar vandaag stapt Urbanus eindelijk echt op tram 7. Nadat hij drie jaar met de Nederlandstalige rockgroep De Fanfaar de Vlaamse en Nederlandse podia heeft afgeschuimd, kreeg de komiek uit Tollembeek weer zin om de gezelligheid van de kleinere theaters op te zoeken. Vlaanderen maakte inmiddels kennis met de show Trecto Pnix, in het najaar is Nederland aan de beurt met de aangepaste titel Lij Kner Ge Sop. Er staan vanaf 19 september vijftig voorstellingen gepland.

Urbanus kende bij onze noorderburen altijd bijna evenveel succes als in Vlaanderen. Zo was hij al in 1977, toen nog als Urbanus van Anus, de co-presentator op het achtste Pinkpop Festival in het Nederlandse Geleen. De meeste bezoekers vroegen zich toen nog af wie die rare Belg toch was. Optredende bands zijn dan o.a. Tom Petty & The Heartbreakers, Manfred Mann’s Earth Band, Nils Lofgren en Golden Earring. In 2015 staat Urbanus zelf met De Fanfaar op Pinkpop. Tijdens Rock Werchter 2004 springt hij tijdens het concert van De Heideroosjes op het podium, waarna ze samen ‘Kodazuur’ brengen.

‘Is Er Toevallig Een Urbanus In De Zaal?’ is in het voorjaar van 1981 het eerste Urbanus-album in de Nederlandse Album Top 100 (n°30). Op de A-kant staan nieuwe liedjes als ‘Madammen Met Een Bontjas’, ‘Quand Les Zosiaux Chantent Dans Le Bois’ en het melancholische ‘De Aarde’. Op de B-kant staan liveopnames van de sketches ‘Biologisch Tuinieren’ en ‘Hell’s Angels’, die in de Amsterdamse Kleine Komedie werden opgenomen. Aan de lp werkten o.a. Raymond van het Groenewoud, Jan De Wilde en producer Jean Blaute mee.

 


 

2014: George Ezra – Budapest

De Engelse singer-songwriter George Ezra viert vandaag zijn 26ste verjaardag. Met nog maar twee albums op zijn naam is hij toch al een vaste waarde geworden in de hedendaagse popmuziek. Zijn debuutalbum ‘Wanted On Voyage’ verscheen precies 5 jaar geleden.

Ezra (geboren als George Ezra Barnett) noemt folkmuzikanten Bob Dylan en Woody Guthrie als grootste invloeden. Zijn voor zijn leeftijd erg mature stem werd door When The Gramophone Rings, de muzikale blog van The Guardian, omschreven als "a voice beyond his years and a soulful tone that somehow would feel more at home coming from an Alabama bartender than a 21-year-old Bristolian".

Nog voordat zijn debuut-ep ‘Did You Hear The Rain?’ in oktober 2013 werd uitgebracht, stond George in de zomer al op het Glastonbury Festival. In het najaar kregen zijn eerste liedjes, het titelnummer en ‘Budapest’, voor het eerst airplay op BBC Radio 1. Dit alles leverde hem een plaats op in BBC’s Sound Of … 2014, waar hij uiteindelijk vijfde werd. Sam Smith eindigde dat jaar op de eerste plaats.

‘Budapest’ werd in december 2013 officieel op single uitgebracht en werd een n°1 in Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië en Nieuw-Zeeland. In o.a. de UK, Nederland, Duitsland en Australië stond George Ezra in de top 5, in Ultratop piekte ‘Budapest’ op n°7.

George zei in interviews dat ‘Budapest’ zijn eerste poging was om een lovesong te schrijven. Hij gebruikte hiervoor de eerste drie akkoorden die hij geleerd had. Het nummer heeft eigenlijk niets te maken met de Hongaarse hoofdstad. Ezra was er ook nog nooit geweest! Hij schreef het de dag na het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. George reisde in mei/juni 2013 door Europa en was aanwezig tijdens een van de vele party’s ter gelegenheid van de liedjeswedstrijd, maar kon nergens aan drank geraken. Daarom kocht hij maar een fles rum van een kerel in het park. De volgende dag moest hij eigenlijk de trein naar Boedapest nemen, maar vanwege een stevige kater zag hij dat niet zitten.

‘Wanted On Voyage’ stond 4 weken op n°1 in de Britse albumchart en was in de UK het op twee na bestverkochte album van het jaar. In februari van dit jaar won Ezra zijn eerste Brit Award, voor Best British Solo Artist. Zijn jongere broer Ethan Barnett bracht begin april, onder de naam Ten Tonnes, zijn debuutalbum uit.

 

De Oostenrijkse top 5 van 7 juni 2014

 

1     1     Cro – Traum

2     5     The Common Linnets – Calm After The Storm

3     2     Conchita Wurst – Rise Like A Phoenix

4     3     George Ezra – Budapest

5     4     Xavier Naidoo – Amoi Seg’ Ma Uns Wieder

 

denismichiels@live.be
07/06/2019
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.