Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Ultratop Chart Chat

Onze beste wensen voor 2021, een jaar met hopelijk tal van nieuwe fijne hits


Ultratop
01/01/2021
ĎIk hou van uí van Noordkaap voor 3de keer een hit dankzij Warmste Week

 

Voor wie nog niet zou toegetast hebben eerst een kleine reminder om de jaarlijsten te doorsnuisteren en onze analyse van het hitjaar 2020 te bekijken. Dat bewogen jaar loopt naar zijn einde toe met Dua Lipa en Angèle die het een vijfde week aan de top uitzingen met ‘Fever’ (en in de Waalse Ultratop zijn ze aan zeven weken aanbeland). Twee singles maken nieuwe sprongen tot in de top 10: het onlangs voor ruim 20.000 stuks met goud bekroonde ‘Dynamite’ van BTS, dat na een piek op #6 weer opklimt van 15 naar 8 na de release van de mooi getimede Holiday Remix met oog op de kerstdagen. Ook de Nederlandse hitmaker Rolf Sanchez komt nog wat warmte in de lijst blazen met ‘Más más más’, weer omhoog van 17 naar 9. Jason Derulo herpakt zich eveneens weer aardig met het op een zucht van goud zittende ‘Take You Dancing’ (25->12), een kleine compensatie voor het feit dat zijn recentste single ‘Love Not War (The Tampa Beat)’ de lijst na amper één weekje op 50 alweer verlaat (en ook ‘Regenboog meisje’ van Lissa Lewis was slechts 1 week notering gegund)…

Tiësto is na een aarzelende start nu flink aan het stijgen geslagen met ‘The Business’ (32->16), al wekenlang de nummer 1 in de Nederlandse Top 40. De sterkste stijger van al staat op naam van Lil Nas X, van 42 naar 20 met ‘Holiday’ (een aanzienlijke verbetering op de #38 van ‘Panini’, het hitje dat tussen deze single en het waanzinnig succesvolle ‘Old Town Road’ gesandwicht zat), en behalve met onze Angèle doet Dua Lipa ook goeie zaken met Miley Cyrus: dit damesduo gaat er goed op vooruit met ‘Prisoner’ (40->27). De hoogste nieuwe op 33 staat sterk in het teken van de Warmste Week, het eindejaarsinitiatief van de VRT voor het goede doel dat het dit jaar bewust wat kleinschaliger aanpakt dan vorige jaren. Het themalied is een nieuwe versie van de scoutsfuif- en trouwfeestklassieker ‘Ik hou van u’ door het recent herenigde Noordkaap, een van de bands die in de jaren 90 samen met Gorki en De Mens de Nederlandse taal hip hielpen te maken in de pop en rock, en met wat meer gelaagde teksten uitpakten dan het gros van de toenmalige Tien Om Te Zien-garde. De groep wordt ondersteund door het voor de gelegenheid opgerichte Warmste Koor, dat ook diverse classics uit de op tweede kerstdag af te trappen 1000 klassiekers-lijst van Radio 2 onder handen neemt.

 


Ultratop
18/12/2020
Nog meer nieuwkomers voor TikTok-rapper CJ en NL djís Lucas & Steve met Alida

 

Dit wordt zo reeds de derde keer dat de tot Vlaamse hymne uitgegroeide hoempapa-wals de Ultratop 50 haalt, na het voor de film Manneken Pis met Antje De Boeck opgenomen origineel (#22 in de lente van 1995) en de tweetalige versie ‘Ik hou van u/Je t’aime tu sais’ van Stijn Meuris’ andere bekende band Monza met Zap Mama-frontvrouw Marie Daulne, n.a.v. de 175ste verjaardag van België (#8 in de zomer van 2005). Daarnaast stond het wijsje door de jaren heen ook in de Ultratip in bewerkingen door Dennie Damaro (‘Het schlagerlied’) en Belle Perez (‘Ich haaw von och’, in Limburgs dialect). In de Vlaamse Ultratop 50 op Radio 2 dendert ‘Ik hou van u 2020’ meteen binnen op een vijfde plaats!

We hebben nog twee nieuwkomers in de grote singles-top 50, met op 46 de nieuwste TikTok-dancechallenge door een Amerikaanse rapper die een tweetal maanden nog een volslagen onbekende was, met de korte en bondige artiestennaam CJ. Dit is het pseudoniem van Christopher Daniel Soriano uit Staten Island in de staat New York, die Puerto Ricaanse roots heeft. Zijn Pop Smoke-achtige doorbraaktrack ‘Whoopty’ samplet ‘Sanam re’ van de Indiase producer Mithoon met zanger Arijit Singh, dat sinds zijn release in 2015 in de hiphopwereld gretig als sample gebruikt is. De overige nieuwe op 48 is voor een Nederlands-Noorse alliantie: de dj/producers Lucas & Steve samen met zangeres Alida Garpestad Peck, die haar herkenbare schelle stemgeluid reeds verleende aan de dikke dancehit ‘In Your Eyes’ van Robin Schulz (goed voor meer dan een halfjaar Ultratop 50 eerder dit jaar). Lucas de Wert en Steven Jansen staan regelmatig in de charts van hun Nederlandse thuisland én de Ultratop 50 Dance maar kraken nog maar voor de tweede keer de algemene singles-top 50 in Vlaanderen (na de #32 ‘Up Till Dawn (On The Move)’ eind 2017), met dit ‘Another Life’. Dit is een compositie uit eigen huis en heeft dus niets te maken met de gelijknamige invloedrijke italodiscoclassic van Kano uit 1983.

 


Ultratop
18/12/2020
Taylor Swift scoort alweer met nieuw surprise-album met indie-toets

 

Een zesde week aan de top voor ‘Thuis’ van André Hazes Jr., die deze tijd twee jaar geleden pas echt naar sterrenstatus in Vlaanderen schoot toen zijn ‘Leef’ massaal aangevraagd werd tijdens de toen lopende Warmste Week en zo tot langdurige hit uitgroeide. Lagelanden-held Hazes houdt een erg grote Amerikaanse naam van de top af: de pas 31 geworden Taylor Swift, die met louter streams en downloads desalniettemin debuteert op een sterke tweede plaats, met haar vorige vrijdag volledig onverwacht geloste zesde top 2-album op rij ‘Evermore’. Dit is reeds haar derde langspeler met nieuw werk in nog geen anderhalf jaar tijd en komt amper vier maanden nadat voorganger ‘Folklore’ (weer omhoog van 45 naar 14) begin augustus haar vierde nummer 1 werd, een uiterst productief releasetempo dat tot voor kort ondenkbaar zou geweest zijn!

Net als die plaat heeft ook ‘Evermore’ een uitgesproken lo-fi/indie-randje, met The National-lid Aaron Dessner die weer voor vele nummers achter de knoppen zat, evenals Taylors nog trouwere bondgenoot Jack Antonoff (ex-Fun.). Twee songs komen tegelijk de bovenste 50 van de Ultratip binnen: het solo ‘Willow’ op 16 en het samen met The National opgenomen ‘Coney Island’ op 21. Daarbovenop maakt Swift ook weer een re-entry in de Ultratop 50 met het Bon Iver-duet ‘Exile’ uit ‘Folklore’, terug op 43 voor een 17de week… een erg opmerkelijk aantal weken voor een single die op #37 piekte!


Ultratop
18/12/2020
Kid Cudi is terug, Michael Bublť en Mariah Carey kleuren ook deze kerst

 

Ook uit de VS zet hiphopidool Scott Mescudi alias Kid Cudi zijn veruit hoogste solonotering ooit neer op 23 met ‘Man On The Moon III: The Chosen’, nadat hij in 2018 #14 haalde met ‘Kids See Ghosts’, zijn gelegenheidsduo samen met de nog veel bekendere Kanye West. Eerder dit jaar had hij ook nog de top 30-hit ‘The Scotts’ als helft van een ander stuntduo: The Scotts, samen met nog zo'n hiphoptitaan Travis Scott (die Scott dus als familienaam van zijn nom de plume heeft terwijl het bij Kid Cudi zijn echte voornaam is). Veel vers bloed valt er, zoals elk jaar vlak voor Kerstmis nadat alle grote kanonnen reeds uit zijn, niet te vinden in de albums. Het Volendamse duo Nick & Simon maakt wel een sterke re-entry op 32 met de Simon & Garfunkel-hommage ‘NSG’, geholpen door heropende fysieke winkels.

En naast vaste waarde rond kersttijd, de Canadese dameslieveling Michael Bublé, die weer de top 10 in sluipt met ‘Christmas’ (17->10) sneeuwt het ook een beetje dankzij ‘Merry Christmas’ van Mariah Carey uit 1994, weer van 72 naar 48. De veruit populairste song uit die plaat, ‘All I Want For Christmas Is You’, voert uiteraard ook dit jaar in de aanloop naar 25 december weer de Ultratop 50 back catalogue singles aan, waarvan deze week de integrale top 24 uit kerstplaten bestaat. Misschien vind je in de lijst nog wat inspiratie voor je eigen kerstfeestjes dit jaar, zij het uiteraard noodgedwongen in corona-proof omstandigheden. Fijne feestdagen en een geslaagde start van 2021!

 


Ultratop
18/12/2020
Nog wat top 10ís erbij voor Regi en Billie Eilish, grote hits van 2020 terug in opmars

 

Een vierde week oftewel een maand aan de top voor ‘Fever’ van Dua Lipa en Angèle, zo’n beetje de hedendaagse Frida en Agnetha wat hitpotentie en ‘brunette/blondine’-contrast betreft! Nog maar enkele weken nadat Regi een 20ste top 10-single onder eigen naam binnenrijfde met ‘Vergeet de tijd’ doet de blonde Limburgse ambiancemaker er reeds een 21ste stuk bij met ‘Vechter’, eveneens ingezongen door #LikeMe-idool Camille. Hun Lady Gaga-bewerking met motiverende boodschap gaat van 13 naar 7 in de algemene singleslijst en van 3 naar 2 in de Vlaamse Ultratop 50 (natuurlijk nog steeds achter ‘Nu wij niet meer praten’ van Jaap Reesema & Pommelien Thijs). Kan het in die lijst binnenkort Regi’s derde nummer 1 in korte tijd worden? Nog iemand die de collectie top 10-hits mag aanvullen, is Billie Eilish, die eentje doorstijgt met ‘Therefore I Am’ (11->10) en zo haar vierde single bij de bovenste tien noteert, na ‘Bad Guy’, ‘Everything I Wanted’ en ‘No Time To Die’.

Ons eigen Bazart bereikt in een negende week weer een nieuwe piek op 11 met ‘Denk maar niet aan morgen’, een evenaring van de piek voor ‘Maanlicht’ deze tijd vorig jaar. Die single zou drie weken lang pieken op die licht frustrerende elfde plaats net buiten de poorten van de top 10; wordt deze zoveelste elektropop-oorwurm van de al ruim vijf jaar non-stop populaire band wat fortuinlijker? Zoals elk jaar in het digitale tijdperk naar de feestdagen toe gaan ook enkele grote hits van het bijna voorbije jaar weer sterk omhoog, zoals het 53 weken genoteerde ‘Blinding Lights’ van The Weeknd (21->13), dat tevens een duwtje kreeg door de maar pas gereleasete tweetalig Spaans-Engelse remix samen met de Spaanse alt-pop-/latinrevelatie Rosalía. Die 53 weken worden nog een stukje overtroffen door de kolossale 62 weken van Tones and I’s ‘Dance Monkey’, weer van 49 naar 33 mede dankzij diverse gretig beluisterde ‘Hits Of 2020’-playlists, en de sterkste stijger van 38 naar 19 is ook een (relatief) oudje: ‘Watermelon Sugar’ van het pop- en stijlicoon Harry Styles in zijn 28ste week. De remonte voor de britpop-zomerhit komt er ook mede door Harry’s recente felbesproken fotosessie voor een razendsnel uitverkocht Vogue Magazine, waarbij hij o.m. een jurk droeg. Dit leidde dan weer op diverse social media tot een hoop #BringBackManlyMen-gekissebis tussen voor- en tegenstanders (die laatste veelal uit rechts-reactionaire hoek) van mannen die androgyne kleding dragen…

 


Ultratop
11/12/2020
Meduza scoort met Dermot Kennedy, Lil Nas X in feestelijk jasje

 

Het Italiaanse dj-trio Meduza leverde in 2019 en 2020 reeds twee dikke hits af met de beide maandenlang genoteerde floorfillers ‘Piece Of Your Heart’ en ‘Lose Control’. Mogelijk kan het project er nu een derde bij doen met de hoogste nieuwe op 38: ‘Paradise’, meegeschreven en gezongen door de Ierse singer-songwriter Dermot Kennedy. Voor die laatste wordt het een vierde top 50-hit in iets meer dan anderhalf jaar tijd. In onze dancechart stijgt dit paradijselijke plaatje in zijn zesde week door naar een vijfde plaats. In Ierland, waar Kennedy chartprestaties heeft neergezet die met die van Stromae en Angèle in ons land te vergelijken vallen, heeft de plaat reeds de eerste plaats van de singleschart veroverd. De Ultratop 50 Dance heeft trouwens een opmerkelijke nieuwe nummer 1, omhoog van 13: ‘Exotica’ van de Duitse dj Purple Disco Machine samen met de Italiaan Mind Enterprises. Een tip voor de grote Ultratop begin 2021?

De kans zat erin dat Lil Nas X, tussen mei en juli 2019 maar liefst elf weken aan de top in Vlaanderen met zijn grote doorbraakhit ‘Old Town Road’ (dat in de eigen VS het record aller tijden verbrak met 19 weken op 1), zou eindigen als een Vanilla Ice-achtige eendagsvlieg. Voorlopig lijkt de Amerikaanse “countryhopper” dat gevaar evenwel af te wenden door, na een korte adempauze, een derde single in de Ultratop 50 te plaatsen: ‘Holiday’. In het Amerikaans-Engels verwijst dat woord eerder naar de eindejaarsdagen dan naar de zomervakantie, dus het is zeker een toepasselijk getitelde single voor de tijd van het jaar. Gekoppeld met een geestige, kleurrijke videoclip is een nieuwe hit dus een feit voor Montero Lamar Hill, een van de uiterst zeldzame openlijk homo wereldsterren in het r&b-/hiphopgenre. In de Ultratop 50 R&B/Hip-hop klimt ‘Holiday’ in zijn vierde week door naar… vier.

 


Ultratop
11/12/2020
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.