Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Ultratop Chart Chat

Het gouden ĎSavage Loveí blijft bovenaan, ĎMamacitaí blijft maar pieken

 

Het voor meer dan 20.000 stuks met goud bekroonde ‘Savage Love’ van Jawsh 685 & Jason Derulo houdt het een derde week uit aan de top. Derulo is opnieuw een erg bezige bij geworden; bovenop deze voltreffer heeft de Amerikaan momenteel nog diverse andere singles op de markt, waaronder het solo ‘Take You Dancing’, dat de Ultratip binnenkomt, en in de Waalse tipparade ook nog de samenwerkingen ‘Don’t Cry For Me’ met de Braziliaanse dj Alok en de Deense producer Martin Jensen plus ‘Coño’ met de Nederlandse urbannamen Puri en Jhorrmountain (een internationale remake van een in 2017 reeds verschenen Nederlandstalige clubhit). Harry Styles klimt eentje door van 3 naar 2 met ‘Watermelon Sugar’, dat zo in Vlaanderen zijn gedeeld beste notering ter wereld binnen heeft, samen met Ierland. In Styles’ Britse geboorteland moet hij het tot nu toe met een vijfde plaats als piek stellen. De Duitser Topic klimt weer de top 3 in met het reeds 19 weken genoteerde ‘Breaking Me’ samen met zijn collega-dj A7S uit het Italiaanse Parma (4->3). De dancebanger kraakte onlangs eindelijk de Billboard Hot 100, die de jongste jaren een haast oninneembaar fort geworden is voor artiesten uit het Europese vasteland, en dan was de plaat na één week op 97 nota bene alweer weg!

Na vorige week een nieuwe piek op 8 te hebben binnengehaald met ‘Mamacita’ doen de herrezen Black Eyed Peas er nu nog een schep bovenop door nog wat verder naar 4 te klimmen. Dit wordt zo de eerste top 5-verschijning voor de groep sinds de recentste van hun zeven nummer 1’s eind 2010: ‘The Time (Dirty Bit)’, hun vertimmerde (en volgens sommigen verkrachte…) versie van de Dirty Dancing-classic ‘(I’ve Had) The Time Of My Life’. Lady Gaga en Ariana Grande heroveren hun top 10-positie met ‘Rain On Me’ (13->8), dat met 11 weken tot nu toe reeds ruimschoots de 9 weken top 50 van Gaga’s solo-voorganger ‘Stupid Love’ heeft overtroffen. Michael ‘Banners’ Nelson blijft zijn opmars verderzetten met ‘Someone To You’ (19->15), nog steeds in Vlaanderen het hoogst genoteerd ter wereld, al heeft hij nu ook eindelijk de top 100 gekraakt van zijn Britse thuisland… waar hij heel voorzichtig tot 91 is geraakt. Ook Zoe Wees stijgt ijverig verder; deze week gaat de jonge Duitse van 24 naar 19 met ‘Control’. Tijdens de langdurige stilte van Adele vult Zoe momenteel zo’n beetje het gat op in de categorie ‘zangeressen met een klok van een stem en karaoke-vriendelijke powerballads’. Dat gat werd vorig jaar opgevuld door Lauren Daigle, wiens ‘You Say’ toen een recordaantal weken op 1 had vergaard in de Amerikaanse ‘Hot Christian Songs’-chart, en geloof het of niet maar een vol jaar later staat de song daar nog stééds op nummer 1… intussen goed voor een maffe 96 weken ononderbroken op de eerste plaats!

 


Ultratop
07/08/2020
Nieuw werk met Billie Eilish en Zuid-Afrikaanse zomerhit ĎJerusalemaí

 

Als er één popster is die de tijdsgeest van de late jaren 2010 en de bewogen start van de jaren 2020 lijkt te belichamen, is het wel Billie Eilish en dus mag het niet verbazen dat er een onstilbare honger heerst naar eender welk nieuw materiaal dat de waanzinnig getalenteerde popsensatie uitbrengt. ‘No Time To Die’, haar themasong van de gelijknamige James Bond-film, kwam eind februari zowaar meteen in de top 3 binnen maar om welbekende redenen moest de première van die prent naar het najaar worden verschoven, waarop Billies Bond theme vliegensvlug weer uit de Ultratop en de wereldwijde charts verdween. Het valt te hopen dat deze introspectieve nieuwe single ‘My Future’, met een tekst waarin velen zich ongetwijfeld zullen herkennen, wat stevigere benen zal hebben. Zoals bij haast haar integrale repertoire tot nu toe deed grote broer Finneas dienst als coauteur en producer. Als hoogste nieuwe op 26, enkele dagen na release zonder Ultratip-notering, kunnen we duidelijk reeds van een geslaagde start spreken.

Zuid-Afrikaanse artiesten die ook bij ons de hitlijsten halen, zijn niet bijzonder dik gezaaid; na Miriam Makeba, Hugh Masekela en de meidengroep Clout (allen ettelijke decennia geleden) is er haast niemand meer komen overwaaien, met uitzondering van het satirische rap-ravegezelschap Die Antwoord, maar hun Vlaamse succes bleef veeleer beperkt tot de albumchart, en de comedy-hiphopper Jack Parow, die gretig met Vlaamse artiesten de studio in duikt. Daar komt nu evenwel verandering in met een zomerse oorwurm die al een tijdje hoge cijfers neerzet op YouTube en TikTok: ‘Jerusalema’. Deze staat op naam van Master KG, het pseudoniem van zanger/producer Kgaogelo Moagi uit Limpopo, de meest noordelijke provincie van het land. Hij kreeg de hulp van zangeres Nomcebo Zikode uit Johannesburg en op de internationale remix van de hotte Nigeriaanse rapper Burna Boy, de laatste tijd als featuring terug te vinden bij tal van grote westerse namen. Dit Afrikaanse gelegenheidstrio komt, nu de eerste hittegolf van 2020 dan eindelijk een feit is, voor wat welgekomen verkoeling zorgen in de Ultratop 50 met hun laidback meezinger.

 


Ultratop
07/08/2020
Bart KaŽll en Will Tura oogsten na hun verjaardag vernieuwd succes

 

2 augustus is een memorabele datum in het Vlaamse lied, als geboortedag van twee iconen uit het genre, die exact 20 jaar in leeftijd schelen. De oudste komt zo in het albumblok aan bod maar eerst zetten we de pas 60 jaar geworden Bart Kaëll in de bloemetjes. De eeuwige sympathieke spring-in-‘t-veld nam deel aan de Radio 2-actie ‘Het jaar van Raymond’ ter ere van nóg een befaamde zanger die in 2020 een ronde verjaardag te vieren had, kersverse zeventiger Raymond van het Groenewoud. Na eerder al Bart Herman (‘Bleke Lena’) en Paul Michiels (‘Het verschil met mijn vriend Jan’, een geestige toespeling op zijn goeie Soulsister-vriend Jan Leyers!) nam Kaëll een van Raymonds hitgevoeligste songs onder handen: ‘Chachacha’, eind 1981/begin 1982 in zowel Vlaanderen als Nederland een voltreffer. Het zomerse resultaat, een pleidooi voor een open muzikale geest, trekt niet enkel met zevenmijlslaarzen door de Vlaamse Ultratop 50 op Radio 2 (in drie weken al op #6 aanbeland) maar wordt nu ook Barts 39ste notering in de grote singles-top 50. Voor zijn recentste verschijning daar moeten we terug naar de herfst van 2012, met de #48 ‘Dromendans'!

En dat andere feestvarken is uiteraard Will Tura, die zondag 2 augustus met de nodige media-aandacht de respectabele kaap van 80 jaar rondde. Om dat te vieren, verscheen er van de Keizer van het Vlaamse Lied een 4cd-verzamelaar ‘Tura 80’, met tachtig typerende liedjes uit zijn meer dan 60-jarige glanscarrière. Deze jubileumbox wordt Wills derde nummer 1-album sinds de start van de Ultratop-metingen 25 jaar geleden, na de studioplaat ‘Bloed, zweet en tranen’ uit 1995 en de gedeelde verzamelaar ‘Back To Back’ met Christoff uit 2014, en zelfs zijn achttiende top 10-album van de laatste kwarteeuw. Alle negen nummer 1’s van Tura uit de algemene singleslijst, nog steeds met ruime voorsprong een record voor een Belgisch artiest, zijn uiteraard op het album terug te vinden, evenals het leeuwendeel van de ruim meer dan 50 charttoppers die hij in de geschiedenis van de Vlaamse Top 10 gescoord heeft! Dankzij deze prestatie wordt hij tevens de op één na oudste levende artiest ooit op 1 in de albumlijst, na Leonard Cohen, die 82 jaar telde toen hij eind oktober 2016 op 1 binnenkwam met het album ‘You Want It Darker’. Amper een dikke week later zou Cohen evenwel helaas van ons heengaan. Laten we hopen dat Tura nog jaren in goede gezondheid mag blijven!

 


Ultratop
07/08/2020
Ook o.a. Fontaines D.C., Max Richter, McCartney en Alanis nieuw in albums

 

Naast deze Vlaamse kolos komen er ook enkele buitenlandse namen de albumchart vervoegen. Op 9 bijvoorbeeld de Ierse postpunkband Fontaines D.C., die in de lente van vorig jaar op kousenvoeten kwam aankloppen op #88 met debuutalbum ‘Dogrel’ maar die piek nu dus aanzienlijk verbetert met de opvolger ‘A Hero’s Death’. Behalve het cassante titelnummer en nieuwe Ultratip-notering ‘A Lucid Dream’ lost het vijftal hierop nog een hoop hoekige songs, die naadloos bij de grimmige teneur op de Britse Eilanden (en vele plaatsen daarbuiten) anno 2020 aansluiten. Aanzienlijk rustgevendere klanken vinden we op 20 dankzij de Brits-Duitse neo-klassieke componist/pianist Max Richter en ‘Voices’, dat weinig verrassend een knaldebuut maakt aan de top van de gespecialiseerde top 20 voor klassiek repertoire. In de reguliere Ultratop 200 wordt het veruit het hoogst genoteerde album tot nu toe voor Richter, ook geregeld gevraagd voor filmscores.

Op 28 hebben we zowat de Britse evenknie van Will Tura: Paul McCartney, met een deluxe-heruitgave van zijn album ‘Flaming Pie’ (met de autobiografische radiohit ‘Young Boy’), oorspronkelijk #19 in de lente van 1997. Op 34 volgt de Canadese Alanis Morissette met haar eerste album in acht jaar: ‘Such Pretty Forks In The Road’. In Wallonië, waar Alanis ook met haar nieuwe materiaal nog redelijk wat airplay krijgt (terwijl de Vlaamse media het houden bij de doodgespeelde classics uit haar 90s-fenomeenalbum ‘Jagged Little Pill’), maakt de comebackplaat zelfs een nog veel sterker debuut op 3! De wekelijkse nederhop-bijdrage tenslotte komt deze week van Jonathan ‘Jonna’ Fraser, binnen op 47 met ‘Calma’.

 


Ultratop
07/08/2020
Fresh Friday Release: Jasper Erkens - True Love

 

Het zijn temperaturen om bij te smelten! Ideaal voor onze Fresh Friday Release-playlist, de heetste nummers van het moment om jouw weekend een frisse start te geven: Juice WRLD x The Weeknd, Doja Cat, Imanbek feat. Tory Lanez, Troye Sivan, DaBaby, Bon Iver, David Guetta Sofia Reyes en The Underdog Project.

Met ook een hoop lokale artiesten waaronder Jasper Erkens, Noémie WolfsFortress en Merol!

 

Ontdek de playlist hier!

 


Ultratop
07/08/2020
Tweede top 5-hit voor Ava Max, de Black Eyed Peas pieken in week 8 op #8

 

Jawsh 685 en Jason Derulo blijven een tweede week Vlaanderens nummer 1 met het opzwepende ‘Savage Love’. In het Verenigd Koninkrijk moest het tweetal na drie weken aan de top lossen, ten voordele van een ander herenduo: Joel Corry en MNEK met de dansknaller ‘Head & Heart’ (die reeds met rasse schreden door de Ultratop 50 Dance trekt). In het Amerikaanse thuisland van Jason Desrouleaux moeten ze wel nog maar genoegen nemen met #12; daar wordt de toppositie al 7 weken ingepalmd door nóg twee andere mannen: DaBaby en Roddy Ricch met ‘Rockstar’. Een single van een in de VS geboren artiest die zelfs helemaal nog niet in de Billboard Hot 100 terug te vinden is, zet inmiddels koers van 9 naar 5 bij ons. We hebben het over ‘Kings & Queens’ van Ava Max, dat in Vlaanderen zijn beste chartscore eender waar ter wereld neerzet. Toepasselijk aangezien Ava’s doorbraakhit ‘Sweet But Psycho’ (15 weken non-stop op 1 van december 2018 tot maart 2019) het bij ons ook al beter deed dan waar dan ook!

De Black Eyed Peas bereiken ook weer een nieuwe piekpositie met ‘Mamacita’, in een achtste week op nummer acht aanbeland, samen met Ozuna en Jessica ‘J. Rey Soul’ Reynoso, die de sprong heeft gemaakt van deelneemster aan The Voice of the Philippines (waar ze in het team van Peas-lid Apl.de.ap zat) naar opvolgster van Fergie in de Peas! The Weeknd klimt wederom de top 10 in met ‘In Your Eyes’ (14->10) zodat de Canadese charmeur weer met twee hits tegelijk van de partij is bij de bovenste tien, uiteraard bovenop de reeds 34 weken genoteerde ex-monster-nummer 1 ‘Blinding Lights’ (eentje omlaag van 6 naar 7). In de Waalse Ultratop 50, waar ‘Blinding Lights’ deze week de lijst verlaat (samen met die andere recente titanenhit ‘Dance Monkey’ van Tones and I, in Vlaanderen nogmaals omhoog van 37 naar 32!), blijft het met goud bekroonde ‘In Your Eyes’ een vierde week aan de top, en zo is Wallonië het enige gebied ter wereld waar de retro-80s-song helemaal aan de top geraakt is. Zoals zowat alle concerten voor een publiek van meer dan twee man en een paardenkop dit jaar moest ook de Sportpaleis-show van The Weeknd, aanvankelijk gepland voor 26 oktober, helaas worden uitgesteld.

 


Ultratop
31/07/2020
Dimitri Vegas & Like Mike vs. Regard recycleren Destinyís Child als hoogste nieuwe

 

Ray Dalton heeft zijn derde top 20-hit te pakken, na zijn succesvolle samenwerkingen ‘Can’t Hold Us’ met Macklemore & Ryan Lewis (#2 in 2013) en ‘Don’t Worry’ met Madcon (#10 in 2015). De 29-jarige Amerikaan met de warme soulstem prijkt dus voor het eerst solo bij de bovenste 20, en wel met ‘In My Bones’, dat in zowat elke andere officiële hitlijst ter wereld tevergeefs te zoeken valt. De Duitse debutante Zoe Wees blijft omhoog zoeven, nu van 35 naar 24 met ‘Control’ (en bij de Franstalige landgenoten zelfs nog wat harder op dreef van 25 naar 8). Cleymans & Van Geel maken van de hardnekkige oorwurm ‘Señorita’ voor de tweede zomer op rij een top 30-hit in Vlaanderen, nu hun Vlaamse versie het origineel van de vermeende tortelduifjes Shawn Mendes & Camila Cabello achterna gaat (44->29, sterkste stijger). Na de #47 van ‘Aan den liefde ten onder’ en de #37 van ‘Tijgers’ gaan de chartposities van het duo dus in stijgende lijn. Jelle Cleymans is hierdoor tevens voor het eerst in ruim 14 jaar weer in de top 30 van de algemene singleschart terug te vinden: zijn vorige verschijning was de #14 ‘Juf van fysica’ met Spring begin 2006!

Ook Tomorrowland belandde dit jaar door corona-perikelen tot verdriet van velen op het kapblok maar dat houdt de twee bekendste bezielers van het megafestival in Boom niet tegen om hun ellenlange Ultratop-cv nog wat aan te vullen, te weten Dimitri Vegas & Like Mike, de hoogste nieuwe op 34. Dat doen de Grieks-Willebroekse broers samen met een man die voor nog twee andere hits deze week tekent: de Kosovaarse dj Regard, ook op 22 met de Raye-samenwerking ‘Secrets’ én helemaal aan het staartje bengelend op 50 met het bijna dubbel platina ‘Ride It’, voor een 43ste en mogelijk laatste week genoteerd! De gezamenlijke single van dit drietal heet ‘Say My Name’, wat ook de titel was van een #23-hit voor David Guetta, Bebe Rexha & J Balvin begin vorig jaar. Toen die single zijn intrede maakte, viel in deze blog de opmerking dat het tegen de verwachtingen in géén remake was van de Destiny’s Child-r&b-classic van rond de millenniumwissel maar een eigen nummer met dezelfde titel. Deze ‘Say My Name’ van Dimi, Mike en Regard daarentegen gaat wél leentjeburen bij Beyoncé, Kelly Rowland en hun toenmalige groepsgenotes (die al weleens vaak wilden afwisselen!), al is de oorspronkelijk hoge vrouwelijke vocal heel wat dieper gepitcht en mannelijker van toon geworden. Afwachten of hij de #19 van het origineel uit de lente van 2000 binnenkort kan evenaren of overtreffen.

 


Ultratop
31/07/2020
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.