Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Ultratop Chart Chat

12 weken aan de top voor Ava, 7de dance-nr. 1 voor Calvin

 

Met weliswaar minieme voorsprong houdt Ava Max het een 12de week uit op de eerste plaats van de Ultratop 50 met ‘Sweet But Psycho’. Hiermee haalt de in de VS geboren en getogen dochter van Albanese vluchtelingen het absolute record binnen van langst op 1 genoteerde solozangeres in de geschiedenis van Vlaamse charts! Aangezien haar troon echter begint te wankelen, wordt het spannend of de popsensatie er volgende week 13 weken aan de top van kan maken en zo het record evenaren van de langst op 1 genoteerde plaat met vrouwelijke vocals. Dat werd natuurlijk nog maar vorig jaar gevestigd door Ava’s beroemde mede-expat uit Albanië, Dua Lipa en haar Calvin Harris-monstersamenwerking ‘One Kiss’... Over die Calvin Harris gesproken: de Schotse superproducer/-dj klimt door van 4 naar 3 met zijn nieuwste voltreffer ‘Giant’ samen met Rag’n’Bone Man. In de Ultratop 50 Dance klimmen de heren zelfs naar de eerste plaats, waardoor het Calvins zevende nummer 1 in die lijst wordt!

De 12de uitreiking van de MIA’s laat vooral haar sporen na in de albumchart (zie onder) maar zorgt toch ook in de singles voor enkele opgemerkte effecten, vooral een nieuwe sprong van 15 naar 8 voor de dame die met drie beeldjes naar huis mocht: Angèle. De Bruxelloise staat met ‘Tout oublier’, haar bijna platina samenwerking met Roméo Elvis waarvan de tekst een hart onder de riem tracht te steken na allerlei tegenslagen, in de Waalse Ultratop 50 zelfs al sinds Kerstmis non-stop op 1. De teller is daar aangekomen op 9 weken bovenaan, waarmee zus en broer Van Laeken in Wallonië het record binnenrijven van langst op 1 genoteerde single van Belgische makelij sinds de start van Ultratop in 1995! Dit record stond voordien op naam van hun Brusselse stadsgenoot Stromae, die in 2009/10 acht weken lang zegevierde bij onze Franstalige landgenoten met grote doorbraakhit ‘Alors on danse’.

 


Ultratop
15/02/2019
Hit Van Het Jaar ĎZoutelandeí is (nog maar eens) terug in Ultratop 50

 

Marshmello en Bastille blijven hun heropstanding verderzetten met het 25 weken genoteerde, met goud bekroonde ‘Happier’ (19-15), nadat de immer gemaskerde Marshmello fel in de aandacht kwam met zijn spraakmakende virtuele Fortnite-concert zaterdag 2 februari, gevolgd door meer dan 10 miljoen spelers van het waanzinnig populaire shootergame (met een heel eigen universum vol challenges en dansjes). Noorderbuur Nielson haalt in een 16de week alweer een nieuwe piekpositie op 21 met ‘IJskoud’, dat in de Single Top 100 van zijn Nederlandse thuisland zijn vierde top 10-hit werd met een piek op 9. Een stel Scandinavische laatbloeiers, de Noor Kygo en de Zweed Sandro Cavazza, halen in week elf een nieuwe climax op 26 met ‘Happy Now’. Een Vlaams-Nederlands onderonsje, Dimitri Vegas, Like Mike en Frenna, klimt dan weer door van 42 naar 32 met de Clouseau-bewerking ‘Daar gaat ze (Nooit verdiend)’. Met deze plaat hebben Dimi & Mike nu tot consternatie van sommigen dus ook dubbel en dik de sprong gemaakt naar de Vlaamse Ultratop 50 op Radio 2, een lijst waarvoor elke overwegend Nederlandstalige song door een minstens voor 50% Belgische combinatie van artiesten in aanmerking komt en waar ze blijven zitten op 3.

Nog zo’n Belgisch-Nederlands onderonsje is terug op 41, voor maar liefst een 44ste week in de algemene singles-top 50: Bløf feat. Geike Arnaert met hun dubbel platina monsterhit ‘Zoutelande’, door het publiek verkozen tot Hit Van Het Jaar 2018 bij de jongste MIA’s. Alle elf eerdere winnaars in deze categorie maakten de week na hun zege stuk voor stuk een nieuwe sprong in de singleschart (in het geval van Absynthe Minded begin 2010 zelfs van 15 naar 1 met ‘Envoi’!) en de overbekende ode aan het Zeeuwse badplaatsje is hierop geen uitzondering. In de Vlaamse Ultratop 50 voor Nederlandstalig werk gaan Bløf en Geike terug van 6 naar 4, in hun 69ste week notering. En ook de nummers vijf en zes in die chart maken hun intrede in de reguliere singles-top 50…

 


Ultratop
15/02/2019
The Chainsmokers en 5SOS bundelen met succes de krachten

 

Eerst hebben we het even over de nieuwkomer op 43, die zonder passage in de Ultratip doorstoot naar de bovenste vijftig: een zeskoppig gelegenheidsverbond tussen het Amerikaanse duo The Chainsmokers en het Australische viertal 5 Seconds Of Summer. Die eerste hadden een relatief bescheiden hitjaar 2018 (toch vergeleken met de voor hun uitermate succesvolle jaren 2017 en 2016), met enkel ‘Sick Boy’ dat tot meer dan middelmatig hitje uitgroeide. Andrew en Alex hopen evenwel met het midtempo ‘Who Do You Love’ hun plaats hoog in de wereldwijde charts weer op te eisen. Door de handen in elkaar te slaan met de bij de puberende vrouwelijke wereldbevolking enorm geminde 5SOS hebben ze alvast een slimme zet gemaakt! De Aussies brengen maar liefst een 36ste week in de Ultratop 50 door met de veruit grootste hit uit hun bestaan, ‘Youngblood’, dat na een tergend trage klim nu dan definitief richting uitgang lijkt te trekken, met een val van 16 naar 27.

De hoogste nieuwe hebben de heren overigens niet, die gaat tien plaatsen hoger op 33 naar nog een naam die in de bovenste schuif ligt bij (piep)jonge, streamgrage popfans over de hele planeet. De artiest in kwestie staat overigens met drie singles tegelijk in de Ultratop 50, met nog een plaat op 6 en één op 13, maar in het albumblok hebben we nog wel uitgebreid de kans het daarover te hebben!

 


Ultratop
15/02/2019
Peter Van de Veire en Bart Peeters verhogen aantal NL-talige hits

 

De overige twee nieuwkomers zijn, zoals eerder gezegd, dus beide Belgisch én Nederlandstalig. Op 45 hebben we het nieuwste uitstapje naar de hitlijsten door mediapersoonlijkheid Peter Van de Veire. De kleurrijke MNM- en Één-presentator hoopt dé Vlaamse carnavalkraker van dit jaar in handen te hebben met het opzwepende ‘Dans dj dans!’, in de Vlaamse top 50 omhoog van 18 naar 5. Het wordt Peters vierde notering in de algemene Ultratop 50, waar hij een dikke tien jaar geleden zijn eerste hit te pakken had met de twee maanden genoteerde #5 ‘Neem me mee’. Die single, ontstaan als weddenschap in de muzikale talkshow Peter Live, werd overigens mee geschreven door Kris Wauters, Regi Penxten en Frank Vander linden, een combinatie uiteenlopende artiesten die op geen enkel ander nummer in de Vlaamse popgeschiedenis terug te vinden is!

Hekkensluiter is net als Van de Veire nóg een multidisciplinair, van vele markten thuis zijnd fenomeen in de Vlaamse entertainmentwereld: Bart Peeters. De duizendpoot nam voor Valentijn een über-romantische popklassieker onder handen, ‘You’re A Lady’ van de Britse singer-songwriter Peter Skellern, rond de jaarwissel 1972/73 een #9-hit in Vlaanderen (zelfs #3 in Wallonië en #2 in Nederland). Het vertederende resultaat getiteld ‘Kies mij’ circuleerde dankzij sterke steun door vooral Radio 2 (initiatiefnemer van dit valentijnsproject) al enkele weken in de officiële airplay-top 50 maar kon zonder commerciële release nog niet in andere Ultratop-charts binnenkomen. Nu het nummer eindelijk te downloaden en streamen valt, knalt het binnen als hoogste nieuwe op 6 in de Vlaamse top 50! In de grote singleschart wordt de tegelplakker (met vocale steun van een Pop-up Koor) zelfs Barts eerste notering ooit als hoofdartiest bij de bovenste vijftig. Hij had door de jaren heen uiteraard wel tal van hits met The Radios, evenals succesvolle samenwerkingen met Regi en Tourist LeMC, en schreef een waslijst hedendaagse kleinkunstklassiekers op zijn naam (waarvan er vele in de allerhoogste regionen van de Ultratip strandden) maar zijn trouwe publiek kocht altijd veeleer zijn albums dan dat het de individuele liedjes uitzocht.  Maar met ‘Kies mij’ voegt Bart zich solo op 59-jarige leeftijd dus alnog nipt tussen het, doorgaans decennia jongere, clubje artiesten met singlesucces!

 


Ultratop
15/02/2019
Ariana Grande scoort derde nr. 1-album, de MIAís laten sporen na

 

Die mysterieuze eerder aangekondigde artiest die potten breekt in de albums is Ariana Grande, die nog geen halfjaar na de voorganger ‘Sweetener’ reeds haar derde nummer 1-album in Vlaanderen op haar naam schrijft met ‘Thank U, Next’! De slottrack uit de plaat, met de evocatieve titel ‘Break Up With Your Girlfriend, I'm Bored’, is de hoogste nieuwe op 33 in de singleschart en met verder nog het titelnummer op 13, met meer dan 20.000 stuks intussen goed voor goud, en haar hoogst piekende single tot nu toe ‘7 Rings’ op 6 vervolledigt Ariana haar triootje gelijktijdige hits, alle drie met volwaardige videoclips.

De voornaamste MIA-uitlopers dit jaar staan op naam van grote slokop (met vijf gewonnen awards) Niels Destadsbader, terug van 3 naar 2 met ‘Dertig’ en van 23 naar 14 met voorganger ‘Speeltijd’, eerder genoemde Angèle, weer van 7 naar 3 met ‘Brol’, evenals de internationaal gegeerde winnaar in de categorie ‘Alternative’ Tamino, met een nieuwe sprong van 32 naar 7 voor zijn debuutplaat ‘Amir’. Iets lager hebben we ook nog o.a. Hooverphonic, terug van 47 naar 25 met ‘Looking For Stars’, en op 153 een re-entry voor ‘Vampire With A Tan’, de afscheidsplaat van de deze week heengegane Willy Willy. De belpop-legende gaf tijdens de ceremonie op het podium van Paleis 12 (live uitgezonden op Één) wat zijn allerlaatste optreden bleek te zijn, samen met zijn ouwe makkers van The Scabs, die de Lifetime Achievement Award mochten ontvangen. Allicht krijgt dit laatste album uit Willy’s rijk gevulde oeuvre de komende weken nog een duwtje, als eresaluut van het publiek.

 


Ultratop
15/02/2019
New Music Friday: Dimitri Vegas, Like Mike & Era Istrefi - Selfish

Plaatjes deze week die zeker bij dit opmerkelijk warme februariweekend passen! Onze New Music Friday-playlist zit vol met zonnige nummers van o.a. Dimitri Vegas & Like Mike feat. Era Istrefi, Netsky feat. Bazzy & Lil Wayne, Zedd & Katy Perry, Cardi B & Bruno Mars, Bebe Rexha, Jessie Ware, Christine And The Queens, Kygo en dan vergeten we Warhola natuurlijk ook niet!

 

Deze week kan je een canvas + cd van 5 Seconds Of Summer winnen! Speel mee op onze facebook-pagina.

 

Veel geluk en veel luisterplezier!


Ultratop
15/02/2019
Ava Max komt met 11 weken ex aequo met Adele en Amy Macdonald

 

Ava Max blijft, tot spijt van wie het benijdt, maar vastgeroest op die eerste plaats van de Ultratop 50. Inmiddels zit haar ‘Sweet But Psycho’ aan 11 weken bovenaan, waarmee de Albanees-Amerikaanse Ava ex aequo komt met twee dames uit het Verenigd Koninkrijk  voor de titel van langst op 1 genoteerde solovrouw van eender welke nationaliteit in de geschiedenis van wekelijkse charts: de Engelse Adele (‘Hello’ in 2015/16) en de Schotse Amy Macdonald (‘This Is The Life’ in 2008). Het helpt als zangeres dus kennelijk om een voornaam te hebben die met ‘A’ begint om in Vlaanderen een reusachtige nummer 1 te scoren! Mark Ronson en Miley Cyrus schuiven nog een plaatsje op naar 2 met het rijk georkestreerde ‘Nothing Breaks Like A Heart’, hét nummer dat Miley definitief uit haar ‘tienerpop’-hokje heeft getrokken en ook bij een ruimer ‘meerwaardezoeker’-publiek in trek maakt!

Twee herencombinaties kraken beide de bovenste vijf: Calvin Harris & Rag’n’Bone Man met ‘Giant’ (7-4) en Regi & Milo Meskens met ‘Ordinary’ (9-5). Van die laatste song, live gebracht bij de twaalfde uitreiking van de MIA’s donderdagavond 7 februari vanuit Paleis 12, is er behalve een rist remixen nu ook een akoestische soloversie door Milo op de markt. De nieuwste in de parade recent opgestane singer-songwriters die niet meer hoeven te busken voor de kost maar de internationale charts halen, Lewis Capaldi, evenaart de top 10-notering uit zijn Britse vaderland nu in Vlaanderen met ‘Someone You Loved’ (17-8).

 


Ultratop
08/02/2019
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.