Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

BLOG: Ultratop Chart Chat

Billie Eilish citeert Franse filosoof Descartes als hoogste nieuwe op 13

 

Een comfortabele tweede week op de eerste plaats voor ‘Fever’ van Dua Lipa en Angèle, de eerste Vlaamse nummer 1 met vocals in het Frans sinds ‘Christine’ van Christine and the Queens begin 2015, bijna zes jaar geleden. Naast de prachtnoteringen in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk bereikte het tweetalige duet ook reeds een mooie #9 in Zwitserland, weliswaar een land met ook een sterk aanwezige Franssprekende bevolking. In het niet-francofone buitenland blijven de noteringen vooralsnog erg bescheiden: in de UK ging de single na de entree op #79 reeds aan het zakken (eentje naar #80) en in Duitsland, doorgaans een stuk receptiever voor Franstalige muziek dan de Britten, kwam de single zelfs maar binnen op #85. In Ierland (dat Europese cultuur iets meer genegen is dan hun Britse buren) doen de dames het opvallend genoeg dan weer een stuk beter, met een 36ste plaats tot nu toe. Een ander duo, Jaap Reesema & Pommelien Thijs, bereiken in hun zesde week een nieuwe piek met hun break-up anthem ‘Nu wij niet meer praten’ (7->3). Dit mag stilaan ook een heuse hit in Nederland genoemd worden, met een voorzichtig debuut op 93 in de Single Top 100 en zelfs op 38 in de Nederlandse Top 40. Daarmee hoort de uit het Antwerpse afkomstige Pommelien, naast Stromae, Triggerfinger, Lost Frequencies, Dimitri Vegas & Like Mike en Geike Arnaert, bij het uiterst selecte lijstje Belgen die het jongste decennium de Nederlandse charts kraakten! De warme ontvangst die tal van Nederlandse artiesten in de Vlaamse media en charts krijgen, is helaas niet bepaald wederzijds boven de Moerdijk…

De hoogste nieuwe op 13 is een achtste Ultratop 50-hit in amper twee jaar voor Billie Eilish O’Connell, een van dé toonaangevende popfenomenen die de overgang van de teens naar de twenties markeren. Billie scoorde dit jaar al twee toppers met het James Bond-thema ‘No Time To Die’ (#3) en ‘My Future’ (#25), die met respectievelijk 9 en 5 weken in de hele top 50 evenwel opvallend snel weer weg waren, in een chartklimaat waarin 15 weken notering het absolute minimum lijkt voor een doorsnee top 30-hit. Benieuwd of deze nieuwe lekkernij, natuurlijk weer meegeschreven en geproducet door Billies ook als popster actieve broer Finneas, het wat langer kan trekken. De Amerikaanse onderscheidde zich reeds van vele popconcurrenten door haar songteksten van iets hoger inhoudelijk niveau dan de meesten en met nieuwe worp ‘Therefore I Am’ doet ze het op zijn minst met de titel en tagline in het refrein opmerkelijk high-brow aan: “Ik denk dus ik ben”, een citaat van de 17de-eeuwse Franse filosoof René Descartes!

 


Ultratop
20/11/2020
Regi en Camille coveren Lady Gaga met succes voor het goede doel

 

De reünie van de jongste Liefde voor muziek-jaargang ten voordele van Rode Neuzen Dag, met een felbekeken en erg emotionele VTM-special vrijdagavond 13 november, zorgt voor twee opmerkelijke verschuivingen in de Ultratop 50 deze week. Onder de meer de sterkste stijger: het door alle artiesten uitgezonderd de ziek gevallen André Hazes Jr. samen gezongen ‘Porselein’ (50->32), dat zo toevallig de #32-piek van het Yasmine-origineel uit februari 1997 evenaart. Daarnaast maakt ook een van de voor dit initiatief gemaakte covers een splash entry op 26, en weinig verrassend komt die van dé hitkoning onder de LVM’ers dit jaar, Regi Penxten. Na zijn actuele hit ‘Vergeet de tijd’ nam hij opnieuw de blonde #LikeMe-ster Camille Dhont onder de arm, voor de gelegenheid geheel in het goud uitgedost. Aan de aan kinderreuma lijdende Eline droegen ze het toepasselijke ‘Vechter’ op, wat geen cover is van de Christina Aguilera-hit ‘Fighter’ uit 2003 maar wel van een andere Amerikaanse popdiva met een klok van een stem: Lady Gaga.

Stefaan Fernande (ook al de auteur van ‘Porselein’) schreef een nieuwe tekst op ‘Million Reasons’, een single uit Gaga’s countrygetinte album ‘Joanne’ uit 2016, wat een opmaat bleek voor haar grote comeback met de nog veel succesvollere A Star Is Born-soundtrack twee jaar later. De song haalde een mooie 4de plaats in de Billboard Hot 100 van de countrygekke Verenigde Staten maar was in het grootste deel van Europa indertijd geen echte topper, met o.m. #39 in de UK, #71 in Zweden en #85 in Duitsland. In België haalde ‘Million Reasons’ nog een 32ste plaats in de Waalse Ultratop 50; in Vlaanderen bleef de song buiten de bovenste 50 op #14 in de tipparade steken. Maar zo’n vier jaar later krijgt de slow dus een onverwacht tweede leven in deze wat dansbaardere Vlaamse versie, die behalve vele kijkers/luisteraars ook Camille zelf tot traantjes bewoog! In de Vlaamse Ultratop 50, waar Jaap & Pommelien nogmaals de eerste plaats aftroggelen van ‘Vergeet de tijd’ en een derde sessie bovenaan inzetten, dendert de single meteen binnen op een 4de plaats. Ook Gene Thomas maakt een mooi debuut in die lijst, met het eveneens voor de LVM-reünie gemaakte ‘Het zit in iedereen’, een bewerking van de Imagine Dragons-song ‘Demons’ uit 2012 (wederom met Nederlandse tekst van Fernande!), nieuw op 18. Tussenin hebben we nog een straffe binnenkomer in de Vlaamse Top 50 op 14: ‘Polaroid’ van Gio Kemper, de jongste tijd sterk in de aandacht als “De Duiker” in de eerste Vlaamse reeks van The Masked Singer. Hij finishte tweede en moest enkel “De Koningin”, ex-Songfestival-winnares Sandra Kim, boven zich dulden, die van 19 naar 10 in de Ultratip klimt met haar versie van het generiekwijsje van het massaal gehypete kijkcijferkanon: de rockclassic ‘Who Are You’ van The Who uit 1978. En deze werd, om de cirkel mooi te sluiten, gecoproducet door… Regi!

 


Ultratop
20/11/2020
ĎHoofd schouders knie en teení-nieuwkomer en vijfde solohit voor Harry Styles

 

Milow moet nauwelijks onderdoen voor de 18 plaatsen winst van ‘Porselein’ door 16 plekken in de hoogte te schieten met ‘First Day Of My Life’ (44->28). Deze kersverse airplay-top 10-hit heeft wel niets te maken met de gelijknamige single van “Sporty Spice” Melanie C, die in 2005 een verrassende nummer 1-hit in Duitsland werd. “Hoofd schouders knie en teen” is een dansje dat zelfs in peutercrèches al gretig bedreven wordt en leverde de inspiratie voor de volgende nieuwe op 41: ‘Head Shoulders Knees & Toes’. Dit is een samenwerking tussen het Franse dj-duo Ofenbach, dat in de lente van 2017 reeds het #38-hitje ‘Be Mine’ scoorde en nu eindelijk een tweede Vlaamse hit te pakken heeft, met het Duitse tweetal Quarterhead aangevuld door de New Yorkse zangeres Norma Jean Martine. De oorwurm is reeds een voltreffer in Duitstalig Europa, met een #6 in zowel Zwitserland als Duitsland en zelfs een #3 in Oostenrijk, evenals in Frankrijk (een van de zeldzame recente top 20-hits in de door streaming gedomineerde officiële singleschart daar die géén Franstalige rapplaat is!). In de Ultratop 50 Dance rukt het collectief in hun 9de week op van 14 naar 11, terwijl de eerste plaats al zeven weken lang wordt ingepalmd door een andere floorfiller met lichaamsdelen in de titel: ‘Head & Heart’ van Joel Corry en MNEK.

Harry Styles schreef voorbije zomer de allergrootste Ultratop-hit van de vele tientallen singles die ooit uitkwamen uit de One Direction-sfeer op zijn naam met de platina #2 ‘Watermelon Sugar’, in zijn 25ste week een klap van 18 naar 29. Nu noteert de superster zijn vijfde hit onder eigen naam met de nieuwkomer op 46: ‘Golden’, het openingsnummer van zijn tweede album ‘Fine Line’ en zoals wel meer van zijn solowerk met sterke retro-britpop-inslag. Styles komt zo gelijk met ex-bandmaatje Zayn op de tweede plaats in het klassement van 1D’ers met meeste solo-top 50-hits, met beide vijf stuks op hun naam. Ze doen het zo beter dan Liam Payne (4 stuks) en Louis Tomlinson (amper 2) maar blijven nog achter bij Niall Horan, die reeds zes keer zonder de andere boys de Ultratop 50 sierde. En Niall was net diegene waarvan velen claimden dat hij het minste solo-appeal had en tijdens de pauze van de groep in de vergeetput zou verdwijnen!

 


Ultratop
20/11/2020
Nog een hit erbij voor Netsky, K3-meisjes verstevigen met 14de nr. 1-album hun record

 

Op 48 rollen we de rode loper uit voor een van de ultieme Belgische dance-ambassadeurs: Boris ‘Netsky’ Daenen, die zijn 13de Ultratop 50-single noteert sinds zijn eerste grote mainstreamhit buiten de drum-‘n-bass-incrowd ‘Give & Take’ uit 2012. Maar liefst zes van zijn twaalf eerdere hits schopten het zelfs tot de top 10; afwachten of dezelfde eer in het vooruitzicht ligt voor het anthemic ‘Let Me Hold You’, een samenwerking met het Britse duo Hybrid Minds bestaande uit collega-dj/producers Josh White en Matt Lowe afkomstig uit het top 10-album ‘Second Nature’. De zangeres die voor de ontroerende vocals zorgt, mocht evenwel geen expliciete credit ontvangen. In de dancechart is ‘Let Me Hold You’ in nog maar zijn derde week reeds naar de derde plaats opgerukt. Kan het binnenkort Netsky’s zevende nummer 1 in die lijst worden, na ‘Running Low’ met Beth Ditto, ‘Rio’, ‘Work It Out’ met Digital Farm Animals, ‘Higher’ met Jauz, ‘Here With You’ met Lost Frequencies en ‘Téquila Limonada’?

Het was in de albumlijst deze week weer een spannend duel tussen twee titanen, die beiden een korte en krachtige groepsnaam hebben en elk een eigen unieke sound hebben die binnen de 5 seconden te identificeren valt maar muzikaal wel werelden uit elkaar liggen: AC/DC en K3. Uiteindelijk wonnen die laatsten de strijd en verstevigen ze zelfs met ‘Dans van de farao’ hun record als de artiest met de meeste nummer 1-albums in de Ultratop sinds 1995! Het album met sterk Egyptisch thema wordt de 14de topper voor K3 in eender welke hoedanigheid en reeds de zesde voor de huidige line-up Hanne/Klaasje/Marthe. Zo komen de drie gelijk met het aantal nummer 1’s voor de ‘O.G.’-opstelling van Karen/Kathleen/Kristel, eveneens zes stuks tussen 2000 en 2006! De Karen/Josje/Kristel-formule was ietsje minder succesvol, met ‘slechts’ twee #1-albums tussen 2009 en 2011. Met deze 14 charttoppers vergroot K3 dus nog wat het gat met dichtste rivalen Clouseau, dat de voorbije 25 jaar 12 keer de albumlijst aanvoerde (al ligt het releasetempo van de meidengroep, met steevast een nieuw studioalbum elk najaar, wel wat hoger dan dat van de broers Wauters, die slechts om de 3 à 4 jaar nieuw werk uitbrengen…).

 


Ultratop
20/11/2020
AC/DC nieuw op 2, Andrť Rieu en Andrea Bocelli luiden kerstseizoen in

 

Door deze zoveelste K3-topper moeten de Australische hardrocklegendes AC/DC dus genoegen nemen met een tweede plaats met ‘Power Up’, dat desalniettemin hun vierde top 3-album van de jongste kwarteeuw wordt. In de Waalse Ultratop 200 knallen de heren wél met ruime voorsprong binnen op de eerste plaats en hebben zo hun derde nummer 1 daar beet. Dit zeventiende studioalbum met de radiohits ‘Shot In The Dark’ en ‘Realize’ luidt de terugkeer in van zanger Brian Johnson, die in 2016 tijdelijk opstapte, en is een eerbetoon aan medeoprichter en ritmegitarist Malcolm Young, die drie jaar geleden op 18 november 2017 overleed na jarenlang met dementie te hebben geworsteld. Zijn jongere broer Angus Young, nog steeds de energieke leadgitarist van de band, blijft zich ook op 65-jarige leeftijd op het podium en in clips nog in schooljongensuniform kleden!

Nog een muzikale tegenpool van AC/DC is nieuw op 4: de Nederlands-Limburgse dirigent André Rieu, bij wie je er haast je horloge op juist kan zetten dat hij vlak voor de feestdagen een nieuw album op de markt brengt. De Maastrichtenaar met de weelderige haardos heeft zijn achtste top 10- en derde top 5-album te pakken met het winterse ‘Jolly Holiday’, dat zelfs zijn eerste verschijning in de top 5 wordt sinds zijn eerste twee hitalbums ‘Strauss & Co’ (#2) en ‘Wiener Melange’ (#3), beide in het “jaar nul” van Ultratop 1995. Een genre- en bijna-voornaamgenoot van Rieu, Andrea Bocelli, is nieuw op 13 met ‘Believe’. Dit vijftiende top 20-album van de blinde Italiaanse tenor bevat o.a. de single ‘You’ll Never Walk Alone’, zijn versie van de evergreen die in het corona-jaar 2020 weer een extra emotionele laag gekregen heeft.

 


Ultratop
20/11/2020
Nog meer aanwinsten in albums met Aya Nakamura, Bart Herman en rappers

 

Eentje lager op 14 hebben we de Frans-Malinese r&b-sensatie Aya Nakamura, die haar platina tweede album ‘Nakamura’ noemde en voor de opvolger haar voornaam als titel gebruikte: ‘Aya’. Met de #8-single ‘Jolie nana’ bevat de plaat de grootste volledig Franstalige hit in Vlaanderen van het decennium tot nu toe en ook ‘Doudou’ schopte het bij ons tot de tip- en R&B/Hip-hop-lijsten. Daarbovenop gaat ze ook een samenwerking aan met de in de UK gigantisch populaire rapper Stormzy. Ook in de hiphopsfeer komen de Amerikaanse raphelden Future en Lil Uzi Vert binnen op 34 met een gezamenlijk album ‘Pluto x Baby Pluto’, nadat Future eerder al succesvolle collaboration albums had met Drake, Young Thug en wijlen Juice WRLD. Wat kalmer gaat het eraan toe op 39 met de al 30 jaar lang actieve Vlaamse singer-songwriter Bart Herman en ‘De weg’, een album vol akoestische versies van liedjes uit zijn grote catalogus.

En Kerstmis begint langzaam maar zeker ook weer zijn intrede te maken in de Ultratop, met een supersprong van 113 naar 42 voor ‘Christmas’ van de Canadese crooner Michael Bublé, een van dé ultieme albums om de kerstboom bij op te zetten en/of cadeautjes in te pakken! In de back catalogue singles vertoeft ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey sinds vorige week ook weer in de hoogste regionen. Nog geen spoor van ‘Last Christmas’, ‘Do They Know It’s Christmas?’, ‘It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas’, ‘It’s The Most Wonderful Time Of The Year’, ‘Jingle Bell Rock’, ‘Santa Baby’ et les autres in de lijst voor de populairste liedjes ouder dan twee jaar maar dat zal maar een kwestie van tijd zijn…

 


Ultratop
20/11/2020
Fresh Friday Release: Shawn Mendes & Justin Bieber - Monster

 

Het is vrijdag en dat betekent Fresh Friday Release! Zware week gehad? Komt het weekend als geroepen? Luister je misschien gewoon graag naar de allernieuwste hits? Wij staan voor je klaar met een playlist vol nieuwe muziek. Zing en dans mee op de beste muziek van het moment. Deze week ontdek je o.a. Shawn Mendes & Justin BieberMiley Cyrus feat. Dua Lipa, Iann DiorAva MaxJason Derulo & NukaBTS en Sia!

Daarnaast zitten er in de playlist ook tal van artiesten uit de Lage Landen zoals Bart Peeters, The Radar StationNoémie WolfsJasper ErkensHydrogen SeaDimitri Vegas & Like Mike & Armin van Buuren en Bent Van Looy!

 

Ontdek de playlist hier!

 


Ultratop
20/11/2020
meer laden
BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.