Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

Forum

Het Ultratop-forum biedt een community om jouw mening te uiten, in het bijzonder over alles wat met muziek te maken heeft (de hitlijsten, je favoriete artiesten, nieuwe releases, videoclips...), en om mee te stemmen op diverse lijstjes. Hou het wel beleefd en vriendelijk, zodat het voor alle posters aangenaam blijft.

Vergeet zeker niet te stemmen op je favoriete nieuwe nummer uit de releaselijst op de Ultratop-site. De tip van de forumbezoekers wordt elke week gehighlight op de Ultratop-site.
Forum - Vlaams Forum - Het Afrekening Topic van Studio Brussel 2013!

Een nieuw jaar betekend een nieuw Afrekening Topic!
Zo dadelijk komt de 1ste lijst van 2013 online!

Voor de leden die nog eens de lijsten van 2012 willen zien kunnen nog altijd naar het vorige topic gaan kijken op http://www.ultratop.be/nl/forum.asp?todo=viewthread&id=38248&pages=5
Laatst gewijzigd:
Weten jullie nu eigenlijk al meer over het jaaroverzicht van de Afrekening want op de site staat er enkel en alleen de top 10!

Elke week stemmen jullie trouw op De Afrekening. Waarvoor dank. Maar op welke nummers is het meest gestemd in 2012? Helemaal bovenaan prijkt Arctic Monkeys, maar in de top 10 vinden we ook vier Belgische bands/artiesten terug.

1.Arctic Monkeys - R u mine?
2.Major Lazer - Get free
3.dEUS - Keep you close
4.School Is Cool - Warpaint
5.Killers - Runaways
6.Of Monsters And Men - Little talks
7.Michael Kiwanuka - Home again
8.Selah Sue - Crazy sufferin' style
9.Alabama Shakes - Hold on
10.Absynthe Minded - Space
Er zijn nog zekerheden. Ook dit jaar kunnen jullie de mooiste lijst van de hele wereld bij elkaar stemmen. Na 3 weken afwezigheid mogen de heersers van 2012 ook 2013 openen, helemaal bovenaan.

1 1 the xx chained
2 5 mumford and sons lover of the light
3 8 muse follow me
4 2 sx gold
5 6 the vaccines i always knew
6 3 goose control
7 4 ellie goulding lights
8 9 passenger let her go
9 15 green day stray heart
10 7 the van jets danger zone
11 12 clock opera move to the mountains
12 11 triggerfinger dirty down low
13 10 coldplay hurts like heaven
14 20 the lumineers ho hey
15 13 the rolling stones doom and gloom
16 14 milow where my head used to be
17 18 raketkanon herman
18 17 jake bugg two fingers
19 23 maya's moving castle war
20 16 foo fighters back & forth
21 22 protection patrol pinkerton future = our home
22 26 montevideo & lara chedraoui fate & glory
23 24 fence without a trace
24 25 puggy to win the world
25 21 sir yes sir longing = good taste
26 x josh homme & david sardy nobody to love
27 30 marco z this smile
28 x lenka everything at once
29 19 balthazar the oldest of sisters
30 27 kasabian let's roll like we used to

Uit de lijst :
Bloc Party - Truth (29)
The Killers - Miss Atomic Bomb (28)
Ik heb hetzelfde gevoel als bij de eerste lijst van 2012 en dat is dat we nu gewoon een lijst van half december een paar weken later op ons bord krijgen. Met andere woorden geen spectaculaire wijzigingen wat je na een maandje toch zou verwachten. Waarschijnlijk zullen de komende weken dan ook interessanter worden.

Op die manier vind ik ook die nieuwkomer van Lenka wat flauwtjes. Aardig nummer, maar er zijn er (zeker in een maand tijd) leukere gemaakt. Josh Homme is wel zeer welkom.

Bovenaan verrassend toch nog The XX (en nog steeds geen spoor van Reunion) en niet Muse. Follow Me maakt wel nog altijd kans op die eerste plaats volgende week volgens mij al kan Mumford & Sons weer dwarsliggen.
Na een paar weken geen afrekening meer te hebben zijn ze terug maar wel maar met 2 nieuwkomers! Ik vind het wat weinig eigenlijk. De nieuwkomer van Lenka is wel welkom en Josh Homme is ook niet echt slecht maar ik had toch liever andere nieuwkomers gezien van bv Villagers , Tom Odell...

Voor de rest wel een mooie top 3 maar toch mag de nummer 1 eens naar iemand anders gaan hopelijk volgende week Mumford & Sons of Muse! Want The XX is nu al redelijk oud!
The XX is al zéér oud , én er is al lang het nieuwe 'Reunion'.

Het is zoals gherkin zegt. Voor mij zijn dit de lijsten van 15 en 22 december 2012. Volgende week zal er mss al iets meer gebeuren.
2 nieuwkomers in zgz. 4 weken is veel te weinig, maar het zijn wel 2 goeie. Lenka is een grote Ultratop-hit en mocht hier wel meespelen vind ik, die van Josh Homme was geen zekerheid maar ik had er al enkele weken op gehoopt. Schitterende plaat alweer! (uit een film dacht ik, gherkin?)

Sowieso is het een goeie zaak dat de Afrekening terug is, want de grote beloftes van december zijn meestal toch gestegen: Muse en Mumford & Sons lijken de troon te gaan overnemen in januari en ook Green Day en The Lumineers doen wat ik verwacht had.
Lichtjes ontgoochelend voorlopig: Clock Opera (nog altijd geen top 10???), Passenger (nog altijd geen top 5???) en het pakje prima nieuwe singles tussen 19 en 30 (Fence, Protection Patrol, Kasabian, ...) Die waren toch klaar voor het grote werk vond ik. Benieuwd naar volgende week, want 2013 mag nu wel beginnen.
Komt inderdaad uit een film, nl. End Of Watch, maar die is hier onopgemerkt gepasseerd.
Inderdaad een saaie lijst, blijkbaar samengesteld met stemmmen van half december. Op Lenka zat ik niet echt te wachten, gelukkig is die andere nieuwkomer wel heel lekker. Mumford & Sons en Muse zullen het nu wel overnemen, Passenger zet volgende week de afdaling in. Maar wat doen die Van Jets en - gelukkig een veel beter nummer, maar toch - Goose nog zo hoog? Buiten Belgisch zijn dan...
Laatst gewijzigd:
We weten niet of Music For Life er nog voor iets tussen zit, maar er is deze week massaal gestemd op Muse. 'Follow Me' springt over Mumford & Sons naar de eerste plaats!

1. 3. muse follow me
2. 2. mumford and sons lover of the light
3. 1. the xx chained
4. 5. the vaccines i always knew
5. 4. sx gold
6. 8. passenger let her go
7. 9. green day stray heart
8. 7. ellie goulding lights
9. 14. the lumineers ho hey
10. 6. goose control
11. 11. clock opera move to the mountains
12. 10. the van jets danger zone
13. 12. triggerfinger dirty down low
14. 19. maya's moving castle war
15. 26. josh homme & david sardy nobody to love
16. 17. raketkanon herman
17. 13. coldplay hurts like heaven
18. 23. fence without a trace
19. 22. montevideo & lara chedraoui fate & glory
20. 21. protection patrol pinkerton future = our home
21. 24. puggy to win the world
22. 28. lenka everything at once
23. NEW rammstein mein hertz brennt
24. 15. the rolling stones doom and gloom
25. 16. milow where my head used to be
26. 25. sir yes sir longing = good taste
27. NEW balthazar do not claim them anymore
28. 30. marco z this smile
29. NEW freaky age heart is gold
30. 20. foo fighters back & forth

Uit de lijst
Kasabian - Let's Roll Like We Used To (30)
Balthazar - The Oldest Sisters (29)
Jake Bugg - Two Fingers (18)
Laatst gewijzigd:
Tussen de verdwijners mocht Jake Bugg voor mij nog een week in de lijst blijven. Tussen de nieuwkomers dan Freaky Age vind ik best wel een goed nummer ook de nieuwe Balthazar mag er zijn en dan Rammstein is ook best nog goed. Zwaar klop deze week van The Rolling Stones ( onterecht voor mij ) , Milow , Foo Fighters. Bovenaan zoals verwacht The XX van nummer 1 het is een goed nummer maar het staat nog veel te hoog! Laat dan aub Reunion maar binnenkomen dan! Muse op 1 zeer terecht maar Mumford & Sons had ook wel op 1 mogen staan.
De lijst vandaag niet gehoord, maar er lijkt toch wat leven in te komen met een paar mooie stijgers en achteraan wat platen die klaar lijken om gedumpt te worden.

Bij de nieuwkomers typische Afrekeningbands als Rammstein en Freaky Age en de sowieso te verwachten nieuwe Balthazar. Mis wel een beetje Trixie Whitley (misschien iets voor de volgende weken).

Clock Opera valt jammer genoeg nog buiten die top-10 en The XX mocht inderdaad plaats maken voor zoals te verwachten Muse.
3 flinke nieuwkomers, maar is dat nummer van Rammstein al niet ouder of vergis ik mij?
Ik vind het wel jammer dat een frisse goeie plaat als die van Kasabian al moet opkrassen. Dan mogen er volgende week zeker nog een paar opgekuist worden.

Héél leuk dat we hier eindelijk een nieuwe nummer één hebben, Mumford & Sons mooi op 2, en dat vind ik op zich wel ok (ik ben al altijd een supporter geweest van vette nrs. 2! ) maar zoals het de laatste tijd ging verwacht ik ook hier een snelle haasje-over.
Nog altijd geen 'Reunion' helaas, 'Chained' lijkt mij nu toch echt gepasseerd.

Heel mooie verwachte/verhoopte winst voor The Vaccines, Passenger en ook Lumineers. Maar waarom staat Clock Opera nu nog altijd op 11? Zijn die stemmers potdoof of zo? Zonder twijfel top 10 waard, en mss zelfs top 5, top 3?
3 goeie nieuwkomers inderdaad.

@Lord: nummer van Rammstein is heruitgebracht in een pianoversie samen met de gewone versie en een remix van Boys Noize. Van die eerste 2 zijn trouwens 2 verschillende videoclips gemaakt en die verschijnen tesamen met al hun andere clips op een nieuwe dvd.
Thx nightwish, ik had al zo'n vermoeden...
Deze week opnieuw op nummer 1: Follow Me van Muse. Ook de rest van de top 3 verschilt amper met vorige week: Mumford and Sons blijft hangen op 2, Passenger springt over Green Day en The Vaccines naar 3.

1 1 muse follow me
2 2 mumford and sons lover of the light
3 6 passenger let her go
4 7 green day stray heart
5 4 the vaccines i always knew
6 9 the lumineers ho hey
7 5 sx gold
8 3 the xx chained
9 11 clock opera move to the mountains
10 8 ellie goulding lights
11 14 maya's moving castle war
12 10 goose control
13 18 fence without a trace
14 13 triggerfinger dirty down low
15 27 balthazar do not claim them anymore
16 12 the van jets danger zone
17 23 rammstein mein hertz brennt
18 15 josh homme & david sardy nobody to love
19 22 lenka everything at once
20 20 protection patrol pinkerton future = our home
21 16 raketkanon herman
22 21 puggy to win the world
23 19 montevideo & lara chedraoui fate & glory
24 x eels the new alphabet
25 29 freaky age heart is gold
26 x meuris 1974
27 17 coldplay hurts like heaven
28 x trixie whitley need your love
29 x staygold wallpaper
30 26 sir yes sir longing = good taste

Uit de lijst :
Foo Fighters - Back & Forth (30)
Marco Z - This Smile (28)
Milow - Where My Head Used To Be (25)
The Rolling Stones - Doom And Gloom (24)
De verdwijners waren wel te verwachten eigenlijk! Tussen de nieuwkomers Staygold zat ik toch al een tijdje op te wachten , Trixie Whitley kan zeker niet onbreken , Meuris zal ik nog eens moeten horen en Eels als hoogste nieuwe is ook zeer goed!

Voor de rest jammer van het verlies voor Montevideo en nu zelfs al Josh Homme ! Dan flinke stijgers van Lenka , Balthazar , Rammstein , Fence , Clock Opera ( Yes top 10!) , The Lumineers en dan nog Passenger die laatste vind ik persoonlijk veel te laat om nu nog bij de top 3 te staan! Ook mag voor mij The Van Jets volgende week pittig dalen net als The XX en Goose het wordt tijd voor nieuw voer!

Bovenaan nog steeds Muse op 1 al zal het verschil kleiner en kleiner worden met Mumford & Sons!
Laatst gewijzigd:
Superblij deze week met Eels als hoogste nieuwe. Trixie Whitley was zeker te verwachten (maar ook terecht) en ook Meuris staat er weer. Grootste verrassing is Staygold: draait al mee en is leuk, maar is ook ergens zo'n nummer waarvan je toch niet zeker bent of het wel deze lijst haalt. Volgende week misschien ook Bowie.

Verrassend verlies voor Josh Homme, die zeker hoger mocht staan. Dat zakken van Montevideo valt nog mee hoor, moest die nu echt voor die 4 plaatsen afgeschoten worden - Coldplay zakt dan toch een klein beetje zwaarder volgens mij.

Sterkste winst is dan weer vrij verdiend voor Balthazar. En hoera hoera, eindelijk weet Clock Opera de top-10 te halen. In die top-10 staat Green Day weer veel te hoog voor wat Stray Heart waard is. Heb al een hele tijd de indruk dat er daar gewoon op de groepsnaam gestemd wordt in plaats van de nummers.

En dan zoals te verwachten Muse aan de top. Mumford & Sons blijft op 2, maar wordt nu stilletjesaan toch ook al een weekje ouder, dus is het maar de vraag of ze nog bovenaan gaan geraken.
Maar zo staan Mumford & Sons al 3 weken op 2. Héél verdienstelijk ook vind ik. Denk dat Muse gewoon het stemmenkanon is momenteel.
Een nr. 3 voor Passenger is absoluut dik verdiend, maar zoals bjorn zegt: een beetje laat.
Heel blij met de winst voor Lumineers en Clock Opera, die eindelijk halen wat ze al weken verdienen: de top 10.

En Josh Homme daalt nu al. Tjah, mijn eerste reactie daarop was: smijt dan meteen heel de lijst weg. Als zo'n nummers al moeten dalen, waar zijn we dan mee bezig? Ik had hem in de top 10 verwacht.

De vier (! yes !) nieuwe vind ik goed tot zeer goed. Eels en (eindelijk nog eens) Meuris zijn ouwe getrouwen en weer in form en Trixie Whitley was wel verwacht/terecht. Die Staygold is de grote verrassing. Al weken véél airplay, leuke plaat, maar een twijfelgeval als het op Afrekening aankomt. Voor mij zeer ok, maar de oudjes van Van Jets en The XX mogen wel eens serieus dalen.
Staat dat gedrocht van Passenger nu ook werkelijk al in de AFREKENING??? Het moet niet gekker worden, het slechtste nummer uit de Ultratop. Dan zijn de nieuwe nummers van popartiesten Rihanna en Bruno Mars nog tig keer beter. Passenger? Mumford & Sons op 2, vind ik ook niets aan, elk nummer klinkt hetzelfde. En Green Day op 4, is dat niet eerder iets voor de kids top 20. Van nummers als Disclosure of Ben Pierce geen spoor, ook Parachute Youth mocht destijds niet in de lijst. Trieste afrekening.
Ja amai New The wat steek je nu weer uit! Passenger het slechtste nummer uit de ultratop 50 Hahahaha laat me niet lachen er staat veel meer rommel in dan dat!
Toch makkelijk om te beantwoorden.

Waarom stonden Disclosure, Parachute Youth niet in de afrekening: omdat ze niet genoeg stemmen gekregen hebben (duh).

Waarom staat Passenger nu wel in de lijst: omdat er wel genoeg mensen op stemmen (duh). En dus omdat veel mensen het goed vinden.
Passenger is het slechtste nummer uit Ultratop en daarom heeft hij de finale gehaald van onze Forum Battle 2012.
Inderdaad,het slechtste nummer volgens The New haalt de finale van de Forum Battle.Met welk been was The New uit bed gestapt?
Ik kom nog even terug op Rammstein. Zou Studio Brussel niet dit moeten draaien?

http://www.youtube.com/watch?v=Fz3W60hz1g0
Eigenlijk vind ik dat ook gherkin + opnemen in de gewone playlist.

Wat Passenger betreft doet New The hier een gewaagde uitspraak maar ik kan hem ergens wel volgen. Het slechtste nummer zou ik het zeker niet noemen maar na 3x luisteren vind ik er ook niet veel meer aan. Het is gewoon zo... saai?
Maar dat is mijn mening.
Een gewaagde uitspraak?
Oei, ik wist niet dat het een forum favoriet was. Dat wijzigt voorts niets aan mijn mening. Een grijze mening is er per defenitie overbodig dus daarom dat ik het misschien wat drastisch stel (hilarisch wel de reacties ), het is misschien niet het allerslechtste nummer uit de Ultratop, maar ik zou het toch bij de 5 zwakste nummers plaatsen. Ok, dat nummer met Britney Spears en dat gedoe met dat kuiken zijn nog erger, maar dat mag geen referentiekader zijn.

Nightwishfan verwoordt het wat mij betreft perfect, het nummer is inderdaad... zo saai, en nietszeggend, en dus eigenlijk overbodig?
Ultratop stelt de laatste maanden niet veel voor, maar dan zijn nummers als Diamonds, Locked out of heaven, Ben Pierce, Disclosure en zelfs Infinity een stuk leuker. En om het dan toch bij ballads te houden, het nummer Hometown van Andy Burrows is nauwelijks een hit, hoewel het tien keer mooier/gevoeliger en meer oprecht klinkt dan de behangmuzak van Passenger.

@ gherkin : Stubru is ook mijn favoriete radiostation, maar als jij gelooft dat de grootste 'alternatieve' hit uit 2012 (Can't get better than this) niet één weekje bij de populairste 30 was, dan werkt jouw oudejaarsavondkater wel heel erg lang.
Dat nummer heeft nota bene zowat het volledige jaar in de Ultratop gestaan. Bij welke doelgroep was dat nummer volgens jou dan wel een grote hit? Q/MNM luisteraars? Radio1? Radio 2? Nostalgie?
Eén ding vergeet je wel uit te leggen: WAAROM zou Studio Brussel het weigeren? Ze draaien het in hun playlist, dus het is niet dat het door de zender geboycot wordt. Er is geen echt duidelijk merkbaar voordeel. Maar wat ik wel zie is:

Er zijn nog nummers die bizar genoeg de lijst niet halen. Een voorbeeld was This Isn't Everything You Are van Snow Patrol: stond weken in de top-10 van de hotlist, de band scoorde daarvoor nog een hit met hun vorige singles én speelde hét dakconcert van de laatste editie van Music For Life. Maar alweer: WAAROM zou een band, die zo'n mooie bijdrage geleverd heeft aan een stokpaardje van de zender als MFL geboycot worden?

En succes in de ultratop betekent niet noodzakelijk succes in de Afrekening. Zelfs Asaf Avidan, die even wel ook daar scoorde, was al vrij snel terug verdwenen - ook niet in verhouding met de prestatie in de ultratop lijkt mij. Bovendien begon in de ultratop dat nummer van Parachute Youth pas echt op stoom te komen na een aantal weken - terwijl bepaalde stemmers het toen al lieten zitten.

En zoals ik deze week al zei bij Staygold heeft niet elk genre evenveel kans de Afrekening te halen. Bij rockers als Foo Fighters, Arctic Monkeys en Rammstein gebeurt dat haast automatisch. Voor het iets meer dansbare werk is het soms wel en soms niet. Infinity Ink (nochtans ook een dikke StuBruhit) deed het niet, Asaf Avidan wel, Parachute Youth niet, Staygold nu dus wel. Vergeet ook niet dat je maar op drie platen mag stemmen.

Ik vind dat allemaal in overweging genomen duidelijk genoeg dus om te concluderen dat het nummer wellicht gewoon niet genoeg stemmen haalde. Tenzij jij liever gelooft dat Studio Brussel random beslist om zonder reden platen te weigeren voor de Afrekening. Dat is dan jouw mening, maar niet de meest logische.
Laatst gewijzigd:
Ha eindelijk nog eens wat animo op dit forum. Dank je wel New! Over smaak kunnen we natuurlijk niet twisten, maar dat Parachute Youth niet in de Afrekening mocht, houdt geen steek vrees ik. In de Hotlist van 2012 staat het nummer op 7 http://www.stubru.be/programmas/intomusic/dehotlist2012

Als Stubru iets tegen dit nummer had gehad, zouden ze het nooit zo vaak gedraaid hebben, toch? Ik vind het ook eigenaardig dat het nummer de Afrekening niet haalde, maar ik moet ook bekennen dat het nooit in de Thistle gestaan heeft. De reden hiervoor is omdat ik het nummer eerst niet opgepikt had en het al in de Ultratop stond voor ik het ontdekte. Het moet dus wel zijn dat het zijn succes deel te danken had aan andere zenders dan Stubru.

Wat Passenger betreft: nummers zoals 'Let Her Go' (en ook alles van Mumford and Sons en recent ook van The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band) beantwoorden aan de zucht naar authentieke muziek gespeeld op zogenaamde echte instrumenten (als banjo, gitaar, enz.) van een groot deel van het publiek. Ik kan hier helemaal inkomen. 'Let Her Go' vond ik nog best goed, maar ik heb de rest van het album besproken voor Damusic en daarover was ik heel wat minder enthousiast.

Behalve het ietwat aparte stemgeluid van zanger Mike Rosenberg is er inderdaad niets speciaals aan zijn muziek.
O ja, nog even dit. Parachute Youth staat ook op verzamelaars van Q en MNM (kijk maar op de pagina van dit nummer op de site), dus dat succes in de ultratop zal ook van die kant kunnen komen.
Ik blijf erbij, het feit dat Parachute Youth niet de afrekening haalt vind ik al even ongeloofwaardig als het ontbreken van Muse in een Q/MNM lijst.

De exacte reden ken ik ook niet, maar ik vrees dat ik met volgende theorie vrij dicht de waarheid benader. Nummers die in lijsten als Switch (veelal dance) komen worden enkel per uitzondering toegelaten in de afrekening. Als er al eens een dance nummerke in de afrekening staat zal het ofwel Belgisch zijn, ofwel het juiste label, de juiste artiest of wel een andere redenering waarom dat specifieke nummer wel kan.

In de hotlist kan alles, is een mix van afrekening en switch. Het nummer van Parachute Youth werd heel lang enkel op Stubru gedraaid, pas toen het onverwacht een zeer grote hit werd heeft ook MNM het in zijn vaste playlist opgenomen.

Die afrekening is op zich geen slechte lijst, wel vraag ik me af hoe deze wordt samengesteld. Ik wil best wel geloven dat naar het aantal stemmen wordt gekeken, doch worden deze stemmen vermenigvuldigd met een bepaald% naargelang het aantal weken het nummer in de lijst staat? Wellicht hebben enkel de insiders hierop een antwoord, en deze zullen de waarheid niet onthullen vrees ik.

Die draak van Passenger wordt wel eens vergeleken met Connels '74-'75. Vind ik onterecht, waar laatst genoemde song nog enige charme en nostalgie uitstraalt, is Passenger het ultieme muzikaal behang.

De stem doet me nog het meeste denken aan James Blunt, en zelfs deze brave Brit kan ik een stuk beter appreciëren (denk maar aan 1973) dan -God sta me bij- Passenger. Want laten we eerlijk zijn, als Let her go een Blunt nummer was, dan hadden we het niet één keer op Stubru gehoord.
Laatst gewijzigd:
Zo kan ik ook een theorie maken. Dance haalt de Afrekening niet, tenzij die vele danceplaten die het wel doen, maar dat zijn dan uitzonderingen. Dus Asaf Avidan mocht, Rudimental mocht, Netsky mocht (wellicht wordt nu random de vierde single wél geboycot volgens jou) en Parachute Youth niet. En daar is niet echt lijn in te zien, dus gebeurt dit blijkbaar afhankelijk van de smaak van iemand? Is het nu echt zó moeilijk om te geloven dat een nummer gewoon niet genoeg stemmen heeft gekregen?

Als je zo graag theorieën maakt, waarom stond dan Snow Patrol nooit in de lijst met This Isn't Everything You Are? Nochtans geen concurrentie van de Switch 30 en minstens even opvallend als wegblijver.
Laatst gewijzigd:
@ Gherkin Blijkbaar kan The New niet geloven dat Parachute Youth te weinig stemmen heeft gekregen en blijft hij denken dat er gefoefeld word.Misschien moet hij eens met Rudidj samen de stemmen tellen en zien hoe het er aan toe gaat.
Klopt, ik geloof het niet. Maakt ook niets uit wat ik al dan niet geloof. En Netsky, komop als die kerel eens kucht in de metro en iemand slaagt erin dit op te nemen, dan zou dit nog op elk radiostation worden gedraaid. Die andere nummers die jij noemt zijn allemaal met grote bombarie binnengeloodst bij Studio Brussel. Can't get better werd eerder per toeval een hit in ons land. Soit, je kent dat wel, van de uil en de bril.

Alles zal er wel perfect eerlijk aan toe gaan. We zullen dan maar geen boompje opzetten over hoe het komt dat The Magician al twee jaar lang wordt doodgezwegen op de MIA's, terwijl het onze meest succesvolle landgenoot is.

En omdat je Snow Patrol er blijft bij betrekken, dat vind ik dan wel weer logisch dat zij niet voldoende stemmen halen, net als Keane meer een band voor MNM. Indien je fan bent van SP, voel je nu niet meteen beledigd, ze hebben best een aantal goede singles. Laatst hoorde ik New York op de radio, zeer zeer fraai, meteen ook hun beste nummer als je het mij vraagt.
Laatst gewijzigd:
Voor alle duidelijkheid, ik haal Snow Patrol er niet bij omdat ik superfan ben (niet dat ik ze niet goed vind of zo), maar omdat het gewoon niet logisch is. Je hebt een band die tot dan toe wel scoorde, een nummer dat veel gedraaid werd en het feit dat dat dakconcert bij MFL positief ontvangen is. Dat alles opgeteld vind ik het toch zeer bizar dan dat het plots niet lukt.

Als jij nu zegt dat dat logisch is omdat jij ze niet goed genoeg zijn in jouw ogen. Wel, meningen verschillen en zo, maar 'terecht' en 'logisch' is niet hetzelfde. Dat One Direction op MNM hun lijstjes domineert is volgens mij niet 'terecht', maar wel 'logisch'.
De afrekeningstemmen komen in grote mate van "fanclubs" van (dikwijls) Belgische artiesten. Denk maar aan onbekende Belgische groepen die niet in de gewone playlist voorkomen en waar blijkbaar nog geen kat van gehoord heeft maar ze staan wel in de afrekening.
De lijst is trouwens ook altijd meer rockgetint geweest als ik me goed herinner met pas in de laatste jaren een beetje dance. Als danceplaat in de afrekening komen is nu nog steeds eerder uitzondering dan regel. Netsky heeft, behalve dat hij Belg is, zijn succes vooral te danken aan de festivals.
In ieder geval kan ik me moeilijk voorstellen dat StuBru daarin zou valsspelen. Wat zouden ze daarmee winnen?
Ik ga niet alle bands die wel of niet de Afrekening moeten halen opnoemen. Maar ik wou het even specifiek hebben over Parachute Youth.
Die had inderdaad minstens enkele weken in de Afrekening verdient, achteraf gezien. Want het was zooo'n grote hit, vooral in Ultratop, maar werd nog maanden gedraaid op Stubru.
Ik zeg wel: achteraf gezien. Want hetzelfde kan ik eigenlijk zeggen over mijn eigen Board 20. Daar heeft Parachute Youth even tussen de bubbling under meegedraaid in mei 2012, toen het nog jong en fris was, maar uiteindelijk hebben ze nooit de uiteindelijke Board 20 gehaald. Te weinig "steun". Dat was ook het ideaal moment om in de Afrekening te staan, maar toen is dat ook niet gelukt want zo'n hit was dat toen nog niet. Dus redelijk logisch volgens mij. Pas tegen de zomer begon het echt een gigantische hit te worden in Ultratop, terecht maar véél te laat en ik was het al lang beugehoord. Daar volg ik ook wat gherkin al zei: de stemmers lieten het toen al links liggen. Dus in die periode zag ik ze niet meer in mijn Board 20 of de Afrekening geraken.
Dit even ter duiding dat 'Can't better than this' niet op het moment van zijn muzikale hoogtepunt een megahit werd. En volgens mij heeft dàt hun de Afrekening (en Board 20) gekost. Want nogmaals: ACHTERAF GEZIEN had Parachute Youth alle lijsten moeten halen.
Laatst gewijzigd:
'Als jij nu zegt dat dat logisch is omdat jij ze niet goed genoeg zijn in jouw ogen. Wel, meningen verschillen en zo, maar 'terecht' en 'logisch' is niet hetzelfde'

Zeg ik dat dan? Neen, dat doe ik niet, je verdraait mijn woorden. Ik zei dat Snow Patrol eerder aansluit bij het MNM net, heeft niets met de kwaliteit van deze band te maken -uit jouw quote leid ik wel af dat je Stubru superieur vindt aan MNM -;echter waar ik de nadruk op leg is dat SP eerder pop/soft rock is en dus niet meteen afrekening rijp, eigenlijk kan hetzelfde gezegd worden over Can't get better than this. En soft betekent helemaal niet slecht, soms zelfs integendeel. Ik vind Snow Patrol geen wereldband, maar genietbaar genoeg om met hun betere nummers de afrekening te halen en ik zal de band niet op één lijn plaatsen met gedrochten als Green Day of Passenger.

We kunnen er nog heel lang over discussiëren. Kern van de zaak is dat ik Stubru ervan verdenk bepaalde nummers te weren zodat de overlap met Switch niet te groot wordt. Misschien is het wel altijd zo geweest. Misschien heb ik ook ongelijk en is het afrekeningpubliek eerder rock georiënteerd.
Muse wordt na 2 weken van de troon gestoten door Mumford and Sons. Met 'Lover Of The Light' staat de Britse folkrockband deze week op 1. Muse zakt naar de tweede plaats met 'Follow Me' en Green Day springt over Passenger naar 3.

1 2 mumford and sons lover of the light
2 1 muse follow me
3 4 green day stray heart
4 3 passenger let her go
5 24 eels the new alphabet
6 5 the vaccines i always knew
7 9 clock opera move to the mountains
8 15 balthazar do not claim them anymore
9 6 the lumineers ho hey
10 7 sx gold
11 17 rammstein mein hertz brennt
12 8 the xx chained
13 10 ellie goulding lights
14 29 staygold wallpaper
15 13 fence without a trace
16 19 lenka everything at once
17 11 maya's moving castle war
18 26 meuris 1974
19 12 goose control
20 20 protection patrol pinkerton future = our home
21 28 trixie whitley need your love
22 14 triggerfinger dirty down low
23 25 freaky age heart is gold
24 18 josh homme & david sardy nobody to love
25 x david bowie where are we now
26 21 raketkanon herman
27 x absynthe minded end of the line
28 16 the van jets danger zone
29 x a$ap rocky fuckin' problems
30 22 puggy to win the world

Verdwijners
Sir Yes Sir Longing = Good Taste (30)
Coldplay - Hurts Like Heaven (27)
Montevideo & Lara Chedraoui - Fate & Glory (23)
Jaja nu al over en out voor Sir Yes Sir en Montevideo & Lare veel te vroeg!

Tussen de nieuwkomers 2 goede voor mij en dat zijn Absynthe Minded weer een prima single van hun en natuurlijk David Bowie zeer terecht in de lijst. Dan A$ap Rocky vind ik dan weer niet goed!

Verder een mooie stijging van Trixie Whitley wordt zowiezo een grote naam in deze afrekening! Ook Meuris doet het al zeer knap en zelfs Staygold een hele pak vooruit! Rammstein is goed maar hoeft voor mij niet direct in de top 10 te staan!

In de top 10 dan : The Lumineers dalen al een spijtige zaak wel. Balthazar had ik wel verwacht dat die ging doorstijgen en zal volgende week hoe dan ook in de top 5 staan! Dan nog zo een grote stijger deze week Eels dat had ik eigenlijk niet verwacht eerder rond de 15-20 deze week maar ik vind het wel een goed nummer. Green Day boven Passenger dat begrijp ik dan wel niet en bovenaan is Mumford & Sons dan toch nog de nummer 1 geworden! Voor mij eigenlijk ook wel terecht als was Muse ook zeer goed!
Ik vraag mij ook af waar Tom Odell blijft!
Ik zou nu kunnen zeggen dat die A$ap Rocky slechte muziek is, maar dat is niet eens zo. Het is gewoon géén muziek. Tenzij voor mensen die het geniaal vinden om vaak nigga, fuck of bitch te horen, maar meer dan dat had dit echt niet te bieden. Geen enkel idee welke mensen dit in de Afrekening stemmen, maar het hoort er simpelweg niet.

De andere nieuwkomers zijn wel goed. Absynthe Minded doet weer mee nadat 24/7 ontbrak - tja, New_The ook logisch zeker aangezien het geen dance is - en dat is fijn. En uiteraard ook heel leuk om een legende als Bowie te zien opduiken.

Nog meer prima nieuws, want Eels doet het meer dan goed. Hopelijk volgende week nog wat hoger. Ook mooie winsten voor die andere nieuwkomers van vorige week net als voor Balthazar en Rammstein.

Bovenaan dan nu Mumford & Sons eens op één. Ik weet al wat lORD oF tHE bOARD1 gaat zeggen, dus laat ik hem maar doen.
Wat ging ik dan zeggen? Mumford & Sons hebben het beste nummer van het moment en dus de verdiende nummer één. Ook voor mij momenteel nr. 1 trouwens. Had wel gedacht dat Muse het langer zou volhouden, heeft ook nog minder weken op de teller, en nee, er is nix mis met een goed nummer dat lang op 2 kan blijven staan.
Erger vind ik wel de nr. 3 voor Green Day. Hoe zijn dié daar geraakt. Dan mogen ze van mij verwisseld worden met Josh Homme: topnummer en nu al knockout geslagen.
Heel blij met de winsten voor Eels (jawadde!), Clock Opera, Balthazar, Trixie Whitley en verrassing Staygold. Zelfs de oude Meuris haalt weer de top 20.
De nieuwkomers zijn zeer uiteenlopend. Wat asap rocky komt doen is mij een raadsel, ook al vind ik hiphop/rap in de Afrekening wel kunnen, maar deze had toch echt niet gehoeven.
Absynthe Minded's aanwezigheid is mooi, zeker na de vorige flop, maar mes excuses: ik vond 24/7 beter.
Dat David Bowie de heilige lijst haalt, maakt wel alles goed. Ik twijfelde of hij het nog zou doen, maar kijk daar: enkele maanden na Mick Jagger en co is ook old Ziggy er weer bij! Hopelijk volgende week bij de bovenste 20.

Iemand nog 'Reunion' van The XX gezien?
Je hebt ook ergens aan de verwachtingen voldaan lORD,
"Had wel gedacht dat Muse het langer zou volhouden, heeft ook nog minder weken op de teller, en nee, er is nix mis met een goed nummer dat lang op 2 kan blijven staan."

Want dat was het idee dat ik had. Allebei prima nummers en op zich dus niet super onterecht, maar weer zo'n verhaal van 'o nee, toch geen drie weken op rij dezelfde nummer één'.
Klopt.

Is gewoon een feit - als je in het Afrekening-archief gaat kijken - dat veel nummers het 4 of meer weken op nr. 1 volhielden, en dat had wel iets. Dat waren echte kleppers.
Well jammer dat Montevideo het niet beter doen.

Je kan nu zelf geen nummers meer intypen, en moet kiezen uit bestaande lijst.

Je mag wel 1 tip geven.

In die keuzelijsten staan wel nummers in die weinig met afrekening te maken hebben.

Zo is het natuurlijk moeilijker voor onbekende bands om in de lijst te geraken.

Maar ook bv. voor Bat for Lashes kan je niet stemmen. Het is toch wel vreemd die Bat for Lashes-ban op Stubru.

Hetzelfde geldt voor Chromatics. Nooit gedraaid (1 keer bij Christophe Lambrecht, enkele keren in Select), maar toch halen ze de eindejaars-hotlist van meest gedraaide platen van 2012? Dat moet je me toch eens uitleggen ...


Laatst gewijzigd:
@lORD oF tHE bOARD1:

Ik herinner me zelfs dat Starlight het daar 10 of 11 weken volhield in den tijd.
Ja dat klopt. Prachtig toch

@Quadran: Chromatics werd redelijk vaak gedraaid met, ik dacht 'Kill for love' ?
Eels stoot door naar de eerste plaats met het nummer 'The New Alphabet'. Mumford and Sons zakt een plaats en Green Day blijft deze week hangen op 3 met 'Stray Heart'.

1 5 eels the new alphabet
2 1 mumford and sons lover of the light
3 3 green day stray heart
4 2 muse follow me
5 8 balthazar do not claim them anymore
6 4 passenger let her go
7 7 clock opera move to the mountains
8 6 the vaccines i always knew
9 11 rammstein mein hertz brennt
10 9 the lumineers ho hey
11 14 staygold wallpaper
12 10 sx gold
13 16 lenka everything at once
14 13 ellie goulding lights
15 27 absynthe minded end of the line
16 12 the xx chained
17 18 meuris 1974
18 21 trixie whitley need your love
19 20 protection patrol pinkerton future = our home
20 25 david bowie where are we now
21 17 maya's moving castle war
22 23 freaky age heart is gold
23 xx tom odell another love
24 24 josh homme & david sardy nobody to love
25 15 fence without a trace
26 xx alt-j matilda
27 22 triggerfinger dirty down low
28 29 a$ap rocky fuckin' problems
29 xx sir yes sir save me
30 19 goose control

//Uit de Afrekening

30 puggy to win the world
28 the van jets danger zone
26 raketkanon herman
Vorige week al een mooie stunt en deze week dus de bevestiging voor Eels. Knappe nummer één en dik verdiend. Green Day blijft het belachelijk goed doen, nu al boven Muse.

Vorige week een afknapper bij de nieuwkomers (die gelukkig deze week weinig brokken maakt), deze week alleen maar moois.
Voor mij mocht Mumford & Sons nog wat op één blijven. Die nieuwe van Eels is ongetwijfeld een schitterend nummer maar ik vind hem redelijk snel op één staan. Ik ben hem nog volop aan het ontdekken...
En Muse moet het dan weer afleggen tegen het 'oudere' Green Day. Hmm.
Positief is de winst voor Balthazar, Rammstein, Staygold (hopelijk volgende week in de top 10) en het vasthouden van Clock Opera aan zijn nr. 7. Ook Bowie doet het behoorlijk maar Meuris en vooral Trixie Whitley blijven wat hangen. Jammer. Hopelijk zit er nog meer in.
Voor mij mogen de oudjes van SX, Ellie Goulding en The XX (al 16 weken) wat sneller zakken.

De nieuwkomers zijn goed en hebben nog groeimarge. Tom Odell kan een grote hit worden. Ik ben sowieso blij dat Alt-J eindelijk eens de lijst haalt maar ik dacht eerder aan 'Something Good' (hoog in de Ultra-tips). Mss moeten ze die ook eens in de keuzelijst zetten? (wist zelfs niet sinds wanneer ze die keuzelijst ingevoerd hebben, beknot dat niet een beetje de muzikale vrijheid die er vroeger - meen ik - wél was)

Voor volgende week tip ik Jake Bugg en mss zelfs Villagers.
3 Zeer goede nieuwkomers deze week! En zelfs 2 van die 3 had ik deze week op gestemd ( Alt-J en Tom Odell ) zeker Alt-J verdiend hier zeker zijn plaatsje ook deze zomer terug te vinden op Rock Werchter en iedereen die deze single goed vindt zal ook het album heel goed vinden!

Voor de rest een mooie lijst weer! De nummer 1 voor Eels vind ik wel terecht al had ik het deze week wel niet verwacht
Ben ook blij dat Alt-J er eindelijk in staat en Tom Odell ook trouwens. De nieuwe Sir Yes Sir heb ik nog niet gehoord. Een verdiende nummer 1 die ik beter vind dan Mumford & zonen. En de sterkste stijger deze week (Absynthe Minded) vind ik ook wel een sterke single. De afrekening gaat er terug op vooruit.
Veel prima nieuwe singles uit: Jake Bugg, Depeche Mode of pakweg de nieuwe van Goose en Van Jets. Maar wat wordt deze week hoogste nieuwe? De nieuwste van 50 Cent. En ja, ondertussen ook nog eens die bagger van A$AP Rocky op de radio. Of hoe mijn radio plots prima reclame maakt voor uitslapen op zaterdag..
Eels blijft deze week hangen op nummer 1 met 'The New Alphabet'. Mumford and Sons en 'Lover of the light' moet zijn tweede plaats afstaan aan Balthazar met 'Do not claim them anymore'.

1 1 eels the new alphabet
2 5 balthazar do not claim them anymore
3 2 mumford and sons lover of the light
4 3 green day stray heart
5 9 rammstein mein hertz brennt
6 4 muse follow me
7 15 absynthe minded end of the line
8 6 passenger let her go
9 8 the vaccines i always knew
10 11 staygold wallpaper
11 7 clock opera move to the mountains
12 10 the lumineers ho hey
13 18 trixie whitley need your love
14 12 sx gold
15 23 tom odell another love
16 17 meuris 1974
17 13 lenka everything at once
18 19 protection patrol pinkerton future = our home
19 26 alt-j matilda
20 16 the xx chained
21 29 sir yes sir save me
22 20 david bowie where are we now
23 28 a$ap rocky fuckin' problems
24 22 freaky age heart is gold
25 21 maya's moving castle war
26 xx 50 cent my life
27 xx passenger holes
28 14 ellie goulding lights
29 xx douglas firs pretty legs and things to do
30 25 fence without a trace

// Afgerekend

30 goose - control
27 triggerfinger - dirty down low
24 josh homme & david sardy - nobody to love
Laatst gewijzigd:
Ja die verdwijners : Josh Homme & David Sardy wel redelijk vroeg ( nu dat ik hem net goed begon te vinden ) !

Nieuwkomers : De nummer 29 had ik nog niet van gehoord maar het klinkt nog aardig! Passenger wel terecht met zijn nieuwe single en 50 Cent in de Afrekening ooit al gebeurd?

Verder wel een mooie stijgers van Alt-J ( Eindelijk! ) , Tom Odell , Trixie Whitley ( had toch weer meer verwacht!) en de nieuwe single van Absynthe Minded die ook weer zeer geslaagd is!

Bovenaan de lijst zal Eels mogen opletten met Balthazar want het zou nog eens goed kunnen dat die volgende week naar 1 gaat! Dan mag van mij Eels nog wat blijven! Ook Rammstein begint te hoog te komen vind ik.
Laatst gewijzigd:
Mijn mening over die afgrijselijke hoogste nieuwe heb ik al gegeven (is hiervoor Josh Homme uit de lijst gezwierd?), de andere twee nieuwkomers zijn wel prima. Passenger kan meer worden dan één hit en Douglas Firs is Belgisch talent dat gerust bekender mag worden.

Verder heb ik nog steeds twijfels over dat afschieten: Ellie Goulding zakt 14 plaatsen, maar Maya's Moving Castle wordt niet gedraaid door die schamele 4 plaatsjes in de verkeerde richting. Meest opvallende zakker is David Bowie.

Bovenaan is Balthazar goed bezig. Prima nummer, maar ik supporter toch even voor de logica. En dat houdt dus in dat een band die zo fel naar de eerste plaats gaat als Eels de voorbije weken daar toch meer dan twee weken staat dan. Al is Absynthe Minded wel ook zeer sterk aan het stijgen.
Raar dat Jake Bugg met Lightning Bolt hierin nog niet te vinden is, terwijl hij in de Top 40 Hitlist, jawel op Q-Music binnengekomen is op nummer 29! Dat terwijl de nieuwste van Passenger al in deze lijst is terug te vinden, terwijl dat eigenlijk, naar mijn mening, een week (of 2) te vroeg is.

De nieuwste van 50 Cent hoor hier absoluut niet thuis!
Ik volg beetje de meningen hierboven. De nieuwkomers deze week zijn gewoon een ontgoocheling.
Passenger en ook wel Douglas Firs klinken ok maar leken me nog niet bekend genoeg en dus te vroeg. Die 50 Cent is veruit de bekendste single (al weken Ultra-tip), maar moet dit - na fuckin problem - ook weer in de Afrekening?

Dan vraag ik mij af waar die goeie platen zijn die ik - of ligt het aan mij? - hele dagen hoor passeren op de radio: Jake Bugg, Jacco Gardner (geen fans voor die ongelooflijk 60's sound?), The XX, Depeche Mode, ...? Die leken mij allemaal toch een pak 'rijper' om te oogsten in de Afrekening.
En meestal loopt het verkeerd af voor plaatjes die te lang op zich laten wachten, voorbeelden genoeg

Verder supporter ik mee met gherkin. Ik begin die Eels alsmaar beter te vinden dus laat hem nu maar nog ffkes op 1, met een sterke Balthazar en Absynthe Minded die naderen.
Green Day houdt het heel lang vol en ook Rammstein staat voor mij stilaan te hoog.
Dan mogen Trixie Whitley, Tom Odell, Staygold en Meuris nog wat meer stijgen voor mij. Doodjammer dat Bowie al zakt.
Rare tegengestelden op Radio-vlakken : Radio 1 en StuBru....

Alt-J : Radio 1 heeft "something good" in de Vox staan (en komt ook in de Emmy/Britt Awards aan bod). StuBru kiest voor "Mathilda"....

Douglas Firs is op Radio 1 al over 't hoogtepunt heen...

Verder Trixie die pas begin maart op 1 verwacht wordt (zij gaat hier dan in volle promo zitten), laat Eels nog maar wat op 1 staan ! een groeiplaat.
Machtsgreep in de Afrekening. Eels moet de eerste plaats afstaan aan de Gents-Kortrijkse kliek van Balthazar. The New Alphabet zakt naar 2 en het gitaargeweld van Rammstein baant zich een weg naar nummer 3. Bekijk de volledige lijst met verschuivingen.

1 2 balthazar do not claim them anymore
2 1 eels the new alphabet
3 5 rammstein mein hertz brennt
4 7 absynthe minded end of the line
5 4 green day stray heart
6 3 mumford and sons lover of the light
7 6 muse follow me
8 15 tom odell another love
9 13 trixie whitley need your love
10 9 the vaccines i always knew
11 10 staygold wallpaper
12 12 the lumineers ho hey
13 8 passenger let her go
14 22 david bowie where are we now
15 14 sx gold
16 19 alt-j matilda
17 18 protection patrol pinkerton future = our home
18 21 sir yes sir save me
19 23 a$ap rocky fuckin' problems
20 16 meuris 1974
21 11 clock opera move to the mountains
22 xx van jets broken bones
23 26 50 cent my life
24 27 passenger holes
25 xx depeche mode heaven
26 24 freaky age heart is gold
27 xx jake bugg lightning bolt
28 29 douglas firs pretty legs and things to do
29 xx bed rugs blinds
30 17 lenka everything at once

// Afgerekend:

30 fence - without a trace
28 ellie goulding - lights
25 maya's moving castle - war
20 the xx - chained
Weer heel wat leuke nieuwkomers : Bed Rugs hun nieuwe is niet slecht maar ik vond de vorige beter , Jake Bugg overterecht!!!! Depeche Mode ook heel terecht en The Van Jets zijn ook wel goed als nieuwkomer!

Verder weer goede stijgers van Passenger , Alt-J , David Bowie ( toch nog ) , Trixie Whitley ( Ik had ze ook deze week weer hoger verwacht) , Tom Odell en Absynthe Minded!

Bovenaan dan Balthazar op nummer 1 ik had het wel verwacht maar '' voorlopig " vind ik het nu toch echt geen nummer 1 waard! Dan was Eels nog beter blijven staan en onder Eels nu Rammstein al Dat meen je nu toch niet dat die volgende week nog hoger zal staan! Het is geen slecht nummer maar er staan veel betere nummers een stuk lager in de Afrekening dan Rammstein!
Te vroeg! Balthazar heeft inderdaad een heel fijne single, maar Eels had daar gerust nog mogen blijven staan. Mein Herz Brennt staat geweldig overrated in de top-3.

Van de nieuwkomers word ik nog niet echt heet, ik moet ze vaak ook nog een beetje leren kennen. The Van Jets vind ik de laatste tijd zwak bezig en ook Jake Bugg vind ik redelijk overroepen. Zou Depeche Mode in staat zijn om even goed te doen als Wrong een paar jaar geleden?
De reden waarom ik vorige week al begon over Balthazar en Eels, was omdat ik dit voelde aankomen. Niks tegen die nieuwste Balthazar hoor, maar dat Eels eerst 2 weken geweldig stijgt en dan na amper 2 weekjes ook die eerste plaats terug kwijt is, is gewoon belachelijk. En zeg nu niet dat dit het spannender maakt omdat niemand zeker is van z'n plaatsje. Het is juist voorspelbaarder, want je weet dat een band na 2 weken op één wellicht toch zal zakken.

Vorige week had ik hier al wat nummers getipt en die zijn binnengekomen. Vooral blij met Jake Bugg en Depeche Mode. En ook met The Van Jets eigenlijk: blijft een prima Belgisch bandje. Bed Rugs had dan weer niet per se gehoeven, al is het ook geen bagger. Volgende weken ook graag Jacco Gardner en Imagine Dragons erbij.

En dan hebben we nog Rammstein. Tja, een derde plek is zwaar overdreven, zeker omdat ze bij Studio Brussel niet mee zijn en dan maar die oude versie draaien. Nu ja, met draaien bedoel ik dan één keer per week draaien, want blijkbaar wil Studio Brussel z'n luisteraars niet afschrikken met te luide muziek en draaien ze bands als Rammstein dus nog steeds alleen maar wanneer diezelfde luisteraars er massaal om vragen.
... en dus moesten de nrs. 1 en 2 nog maar eens omgewisseld worden. Och ja...
Balthazar vind ik eigenlijk een beetje overroepen nr. 1. Waren hun andere nummers dan zoveel slechter?

Het leuke nieuws dan: mooie winsten voor Tom Odell, Trixie Whitley, Alt-J en dan tóch weer David Bowie!
Green Day, Vaccines, SX en ook PPP mogen dan weer wat meer beginnen dalen.

Blij dat we nog eens 4 nieuwkomers krijgen, en met Jake Bugg en Depeche Mode worden eindelijk wat verwachtingen ingelost. Die Bed Rugs had ik nog niet gehoord maar klinkt wel goed moet ik zeggen (beetje rauwe 60's sound?).

Van de nieuwe Van Jets krijg ik weer een vervelend plastiek gevoel in mijn maag - zeker na zo'n fantastische 90's week (grunge! punkrock! metal!)
De nieuwe van The Van Jets vind ik dan weer meer dan terecht. Miss wat minder gitaren dan vroeger maar daarom zeker niet slechter. Rammstein is idd overroepen op 3 en dan nog met een versie van 2001, hoewel ik de nieuwe piano versie dan wel een stuk minder vindt.
En de nieuwe van Balthazar is zeker niet slecht maar ik vond The Oldest Of Sisters stukken beter en die is dacht ik maar tot op 7 geraakt. Tjah...
'Do not claim them anymore' van Balthazar blijft de oppergaai in de mooiste lijst van de hele wereld. Eels tuimelt uit de top 3 en hun plek wordt ingenomen door die andere Belgen van Absynthe Minded. Het Duitse geweld van Rammstein blijft hangen op nummer 3.

1 1 balthazar do not claim them anymore
2 4 absynthe minded end of the line
3 3 rammstein mein hertz brennt
4 2 eels the new alphabet
5 8 tom odell another love
6 9 trixie whitley need your love
7 5 green day stray heart
8 25 depeche mode heaven
9 7 muse follow me
10 22 van jets broken bones
11 6 mumford and sons lover of the light
12 14 david bowie where are we now
13 10 the vaccines i always knew
14 11 staygold wallpaper
15 16 alt-j matilda
16 18 sir yes sir save me
17 27 jake bugg lightning bolt
18 12 the lumineers ho hey
19 19 a$ap rocky fuckin' problems
20 17 protection patrol pinkerton future = our home
21 15 sx gold
22 13 passenger let her go
23 28 douglas firs pretty legs and things to do
24 24 passenger holes
25 xx jacco gardner clear the air
26 23 50 cent my life
27 29 bed rugs blinds
28 xx foals my number
29 xx jamie lidell you naked
30 20 meuris 1974

/// Afgerekend:

30 lenka - everything at once
26 freaky age - heart is gold
21 clock opera - move to the mountains
Tussen de nieuwkomers vind ik 2 heel goede nieuwkomer en dat zijn Foals ( kunnen nog wel eens een hit scoren ) en Jacco Gardner maar dan de nieuwste Jamie Lidell ben ik niet zo wild van.

Verder zeer spijtig dat het deze week al de laatste week voor Meuris zal zijn! ( veel te vroeg ) Wel mooie stijgers van Douglas Firs , Jake Bugg , The Van Jets , Depeche Mode , Trixie Whitley ... Maar voor Let Her Go gaat het nu op 1 keer wel heel snel maar wat raar is , is dat Holes gewoon blijft staan? Ook The Lumineers zijn onterecht gedaald!

Bovenaan de lijst zakt Eels '' NU '' al uit de top 3 Zeer onterecht ook en wat Rammstein nu weer boven Eels staat te doen vind ik nog veel erger! Bovenaan mocht Balthazar voor mij van 1 deze week maar dat zal voor volgende week zijn voor Absynthe Minded! Trixie Whitley stijgt wel goed maar toch kan ze nog veel hoger ( Mss wel het beste nummer uit heel de top 10!)
Laatst gewijzigd:
Ik begin steeds meer fan te worden van die coverversie van Rammstein. Blijft doodzonde dat Studio Brussel hier weigert die te draaien (of gewoon totaal niet weet dat die zelfs maar bestaat). Bovenaan blijft Balthazar plakken en is Absynthe Minded al 99% zeker van die volgende eerste plek. Eels zakt te snel.

Jammer dat we nu al afscheid nemen van Clock Opera en Freaky Age (met nochtans een van hun beste platen). Maar wel schoon volk in de plek.
Balthazar gelukkig nog een weekje op één (dat zijn er al twee!), maar zoals gherkin zegt, Absynthe Minded moet die nr. 1 uiteraard ook nog halen "want iedereen moet toch eens op 1 gestaan hebben".
Totaal onbegrijpelijk dat een nieuw goed nummer van Eels nu al moet onderdoen voor dat Rammstein-geval. Wat wel heel mooi is vind ik de winst voor Tom odell en Trixie Whitley en met Depeche Mode en Van Jets toch 2 jonge aanwinsten in de top 10. Ook Bowie blijft het goed doen en verderop supporter ik ook voor Alt-J, Sir Yes Sir en Jake Bugg.

Ik hoef niemand uit te leggen dat ik wel gelukkig ben met de nieuwkomers: op Jacco Gardner zat ik al wéken te wachten en met Foals komt nu ook een nieuwe favoriet van mij binnen. Jamie Lidell heb ik nog niet zo vaak gehoord maar die man vind ik altijd wel goed (2 keer gezien op Cactus en das een feestje!), en dat liever dan een onbekend Belgisch groepje dat plots veel stemmen heeft weten te ronselen.
Voor volgende week hoop ik op de prima plaatjes van Villagers en mss wel Local Natives...
Met Jamie Lidell en Jacco Gardner komen terecht 2 topnummers binnen. Foals vind ik persoonlijk wat minder.
Mooie winst voor The Van Jets en Depeche Mode waar van die laatste wel al beter werk is verschenen. Mijn favorieten voor de nummer 1 zijn Trixie Whitley en Tom Odell die allebei 1 weekje op 1 verdienen.
Absynthe Minded neemt de fakkel over van Balthazar: 'End of the line' en 'Do not claim them anymore' wisselen van plaats. Rammstein wordt uit de top 3 gestoten door Tom Odell. Hij stijgt 2 plaatsen met 'Another love'.

1 2 absynthe minded end of the line
2 1 balthazar do not claim them anymore
3 5 tom odell another love
4 3 rammstein mein hertz brennt
5 6 trixie whitley need your love
6 10 van jets broken bones
7 8 depeche mode heaven
8 4 eels the new alphabet
9 17 jake bugg lightning bolt
10 15 alt-j matilda
11 7 green day stray heart
12 16 sir yes sir save me
13 12 david bowie where are we now
14 28 foals my number
15 9 muse follow me
16 13 the vaccines i always knew
17 14 staygold wallpaper
18 29 jamie lidell you naked
19 20 protection patrol pinkerton future = our home
20 11 mumford and sons lover of the light
21 23 douglas firs pretty legs and things to do
22 19 a$ap rocky fuckin' problems
23 25 jacco gardner clear the air
24 xx mumford and sons whispers in the dark
25 xx compact disk dummies the reeling
26 27 bed rugs blinds
27 xx miles kane give up
28 18 the lumineers ho hey
29 xx laura mvula green garden
30 24 passenger holes

Afgerekend:

30 meuris - 1974
26 50 cent - my life
22 passenger - let her go
21 sx - gold
Tussen de verdwijners zeer vroeg vertrek van Meuris! En Passenger had ik zelfs nog een week of 2 verwacht.

In de top 30 dan : Passenger daalt nu al met Holes ( heel vroeg , de kans dat die volgende week weg is lijkt me nu wel groot! )

De nieuwkomers deze week zijn goed met Miles Kane als uitschieter! Laura Mvula is zeker niet slecht maar moet haar nog wat meer luisteren. Compact Disk Dummies net hetzelfde als met Laura Mvula! En dan Mumford & Sons als hoogste nieuwe was wel te verwachten , maar ik vind het nu niet echt zo een goede keuze om dat nummer als nieuwe single uit te brengen.

Verder beginnen The Lumineers ook al te dalen ( sowieso volgende week weg , maar voor mij mag hij terug stijgen - Ook een mooie stijging van Jacco , Jamie Lidell ( begint beter te worden ) , Foals ( Eindelijk ! ) , Alt-J , Jake Bugg en The Van Jets wat moet een mens meer hebben?

Wel jammer dat Mumford & Sons nog met Lover Of The Light een zware klop krijgt net als Muse! Maar dat zal wel komen door hun nieuwe nummers! Ook zeer onverwacht dat Eels maar blijft dalen!

Verder eindelijk Trixie Whitley in de top 5 nu nog boven Rammstein en Balthazar geraken! Ook Tom Odell is wel goed maar voor mij hoeft die niet meer naar de nummer 1 te gaan. Bovenaan dan wel weer een goede nummer 1 met Absynthe Minded!
Zoals gezegd moést Absynthe Minded nog eens op 1 geraken. 2 weken op één is het maximum geworden. Eigenlijk vind ik die 'End of the line' een klein beetje overschat. Dan vond ik bvb. '24/7' en heel lang geleden 'Plane Song' veel beter.
Verderop doen de jongere plaatjes het heel goed, na Tom Odell nu ook Trixie in de top 5. Héle mooie winsten voor Jake Bugg, Sir Yes Sir en Foals. Voor mij mochten Jacco Gardner en Bed Rugs ook wel wat hoger.
Stom dat Eels nu al dé grote daler in de top 10 wordt - waarom kwam die dan in godsnaam zo snel op één? - terwijl Rammstein nog altijd hoger staat. Ik zou die twee gewoon omwisselen.

Met de nieuwkomers ben ik -alweer- zeer blij. Vooral Laura Mvula en Miles Kane zijn leuke aanwinsten. Blij verrast want ik had ze nog niet verwacht. De nieuwste Mumford & Sons is ook zeer welkom, al heeft dat nummer me nog niet zo echt weten te overtuigen (klinkt mss weer teveel hetzelfde?) En dan die rock rally winnaars van 2012. Tjah, die moesten ooit eens doorbreken hé. Ik heb die single één keer gehoord deze week en 't was te denken dat die genoeg stemmers zouden vinden om in de lijst te geraken. Nummer zelf klinkt mij voorlopig wat plattekes. Dan zaten er de afgelopen jaren véél betere nummers in dat genre in de playlist van Stubru.

Maar al bij al dus een goeie, veelbelovende lijst deze week!
Ik kan er wel inkomen dat 'Let Her Go' verdwijnt, maar die nieuwste van Passenger mocht echt wel wat hoger staan nog. Wel tof dat we van 50 Cent verlost zijn.

Bij de nieuwkomers héél blij met Miles Kane, had na die schamele weekjes hotlist even gevreesd dat het niks zou worden voor dit nummer. Ook Mumford & Sons (tja, uiteraard eigenlijk dat die er bij zijn) en Laura Mvula zijn meer dan welkom. Die Compact Disk Dummies waren ergens te verwachten zoals lORD al zegt, maar helemaal overtuigd ben ik niet. Het is zeker geen onding, maar er zijn betere plaatjes.

Bij de top-10 blijf ik twijfels hebben. Absynthe Minded neemt uiteraard over van Balthazar, dat wisten we een week geleden al. Zoals gezegd: doordat iedereen zo snel van de eerste plaats verdwijnt, is de spanning compleet weg uit de lijst. Maar Eels staat dan weer echt té laag. Komaan, eerst zó snel en sterk stijgen naar de eerste plek en nu al weer zo rap haast waardeloos geworden en dus op weg naar de exit. Nu Rammstein er eentje zakt (wat heeft iedereen eigenlijk daar tegen?) zullen zij ook wel snel zakken. Sorry, maar dat klopt iets niet. Eenmaal dat je begint te zakken kan iedereen je blijkbaar plots inhalen. Trixie Whitley is even oud als Eels, deed het de eerste weken veel zwakker en staat nu plots weer hoger.

Vind trouwens ook dat de Belgen weer het te neig aan het doen zijn met Absynthe Minded en Balthazar bovenaan en ook nu weer veel winst voor The Van Jets.
Geen al te grote aardverschuivingen in jullie Afrekening deze week: Tom Odell doet haasje-over met Balthazar. En voor de tweede week op rij helemaal bovenaan: Absynthe Minded. 'End of the linde' blijft jouw nummer 1!


1 1 absynthe minded end of the line
2 3 tom odell another love
3 2 balthazar do not claim them anymore
4 6 van jets broken bones
5 5 trixie whitley need your love
6 9 jake bugg lightning bolt
7 4 rammstein mein hertz brennt
8 7 depeche mode heaven
9 10 alt-j matilda
10 8 eels the new alphabet
11 14 foals my number
12 12 sir yes sir save me
13 24 mumford and sons whispers in the dark
14 11 green day stray heart
15 18 jamie lidell you naked
16 25 compact disk dummies the reeling
17 13 david bowie where are we now
18 23 jacco gardner clear the air
19 15 muse follow me
20 xx muse panic station
21 21 douglas firs pretty legs and things to do
22 17 staygold wallpaper
23 19 protection patrol pinkerton future = our home
24 27 miles kane give up
25 xx david bowie the stars (are out tonight)
26 26 bed rugs blinds
27 29 laura mvula green garden
28 xx goose united
29 xx nick cave & the bad seeds we no who u r
30 16 the vaccines i always knew

Afgerekend:

30 passenger - holes
28 the lumineers - ho hey
22 a$ap rocky - fuckin' problems
20 mumford and sons - lover of the light
Van A$AP Rocky zijn we verlost én we krijgen vier grote namen in de plaats. Mooi dus, al vind ik precies dat nummer van Nick Cave wel al wat oud om nu nog een entree te maken - is Jubilee Street niet al uit ondertussen. Opvallende afwezige is SX met Graffiti.

Bovenaan ondertussen weer vier Belgen bij de bovenste 5. En neen, dat zijn geen slechte platen, maar ze staan misschien toch allemaal wat te hoog. Dan hadden Eels en Depeche Mode (nu al gezakt!) wel wat hoger mogen staan.

Ook weer mooie winsten voor Jacco Gardner (mag nog hoger hoor), Mumford & Sons en Compact Disk Dummies (voor wie dat ergens toch ook te veel eer is). Green Day mag eens feller beginnen zakken.
Tussen de verdwijners maar 1 echt terechte verdwijner voor mij en dat is A$ap Rocky ! Passenger is veel te vroeg weg , maar dat zal wel aan radioairplay liggen. Mumford & Sons mss wel logisch maar ik zou hem zeker nog 2 wk laten staan net als The Lumineers!

De nieuwkomer dan : Nick Cave & The Bad Seeds zeer sterk nummer maar er is al een nieuwe single op komst dus voor mij is het wel wat te laat! Goose terecht! David Bowie ook terecht! En dan weer Muse als Hoogste Nieuwe Super! Ik ben eens benieuwd of ze met dit nummer de nummer 1 gaan halen!

Voor de rest weer een mooie stijging van Miles , Jacco , Mumford , Compact Disk Dummiers en Jake Bugg!
Bovenaan de lijst nog altijd Absynthe Minded op 1 dat is een goede zaak nu maar hopen dat (oudje) Tom Odell nu niet meer naar 1 gaat! Ook Trixie Whitley mag gerust nog wat hoger!
Absynthe Minded is aan zijn - zoals verwacht - 2de week bezig. Volgende week is het aan Tom Odell, en dat zou wel mooi zijn eigenlijk.
Verder zie ik The Van Jets - alweer - té hoog geraken. Zeker als je ziet dat de klasse van Trixie op 5 blijft plakken. Wel mooi is de winst voor Jake Bugg, Alt-J en Foals, al mochten die laatsten wel in de top 10. Dat Depeche Mode nu al daalt is dan weer jammer, maar een echte topper had ik er nu ook niet in gezien.
Voor de rest zeer blij met de winst voor Jacco Gardner, Miles Kane en Laura Mvula maar die mogen allen véél hoger volgende week.
De nieuwkomers zijn ALWEER zeer goed met allemaal kleppers en grote namen: Muse, David Bowie (prima nieuwe single van de veteraan!) en zelfs nog een andere oudgediende met Nick Cave. Mooi nummertje ook. Die van Goose is wel ok maar doet nogal veel aan de vorige singles denken. Hoeft voor mij geen top 10 te halen (voorlopig).
Heb de "succesjaren" van Bowie meegemaakt...Zijn nieuw album is echter vrij lauw.....Zal niet tot zijn 3 beste albums de geschiedenis ingaan.

1 nummer springt er bovenuit : the next day zelve, neem even de tijd om dat te beluisteren : dat is de oude meester !!!
De platen die verdwenen zijn deze week vind ik nu eens volledig terecht. Geen enkele van die 4 vind ik namelijk goed.
De nieuwkomers daarentegen zijn een pak beter met David Bowie als absolute uitschieter. Ik ken niet alles van Bowie (heb gisteren wel een best of gekocht) maar zijn 2 nieuwe singles moeten voor mij alleszins niet onderdoen voor zijn ouder materiaal.

Tegen volgende week wil ik Laura Mvula trouwens nog in de top 20 zien en Jacco Gardner in de top 10!
De mooiste lijst ter wereld heeft een nieuwe nummer één: Tom Odell en Absynthe Minded wisselen van plaats. The Van Jets komen de top 3 binnen. En er zijn maar liefst vier nieuwkomers deze week: Atoms For Peace, Bent Van Looy, Biffy Clyro en Steak Number Eight.

1 2 tom odell another love
2 1 absynthe minded end of the line
3 4 van jets broken bones
4 6 jake bugg lightning bolt
5 3 balthazar do not claim them anymore
6 5 trixie whitley need your love
7 11 foals my number
8 9 alt-j matilda
9 20 muse panic station
10 8 depeche mode heaven
11 7 rammstein mein hertz brennt
12 13 mumford and sons whispers in the dark
13 16 compact disk dummies the reeling
14 12 sir yes sir save me
15 10 eels the new alphabet
16 25 david bowie the stars (are out tonight)
17 29 nick cave & the bad seeds we no who u r
18 15 jamie lidell you naked
19 27 laura mvula green garden
20 21 douglas firs pretty legs and things to do
21 28 goose united
22 x atoms for peace judge jury and executioner
23 24 miles kane give up
24 14 green day stray heart
25 x bent van looy shadow of a man
26 x biffy clyro black chandelier
27 26 bed rugs blinds
28 18 jacco gardner clear the air
29 x steak number eight black eyed
30 22 staygold wallpaper

/// Afgerekend:

30 the vaccines - i always knew
23 protection patrol pinkerton - future = our home
19 muse - follow me
17 david bowie - where are we now
Nog steeds geen Graffiti. Wordt dit een verhaal zoals met Reunion? Wel aardige nieuwkomers. Ik ben vooral blij met Atoms For Peace en ook met Steak Number Eight, een goede portie metal is altijd welkom (ook al lijkt Studio Brussel het genre te boycotten).

Opvallend is nu al verlies voor Jamie Lidell en vooral Jacco Gardner. Muse en David Bowie stijgen mooi door, terwijl Mumford & Sons er maar één plaatsje bijdoet. Nick Cave stijgt zeer fel, maar ik had liever z'n nieuwste single gezien.

Zelfs Roos heeft duidelijk al door dat de nummer één het meestal twee weken volhoudt. Nu ja, m'n mening daarover blijft dezelfde, maar deze week is de machtswissel wel terecht. The Van Jets en Jake Bugg zijn fijn, maar moeten Tom Odell nu ook niet direct gaan aflossen. En ondertussen blijft Alt-J ook leuk doorstijgen.
En boenk! Het is alweer gedaan voor David Bowie en Muse ze stonden zelfs nog hoog vorige week en nu toch weg...

Tussen de nieuwkomers dan : Steak Number Eight ik ben er nog niet verkocht aan. Biffy Clyro hebben al een nieuwe single en deze komt nog maar binnen das ook wel laat. Bent Van Looy was te verwachten na zijn Hotshot. Maar de beste nieuwkomer voor mij is dan nog de hoogste nieuwe voor Atoms For Peace!

Verder na amper een paar weken in de Afrekening te staan begint Jacco Gardner nu al te dalen . Voor de rest wel mooie winsten van Goose , Laura Mvula ( Ik vind hem steeds beter worden ) , Nick Cave ( ook al is het oud ) , David Bowie , Muse , Foals en Jake Bugg.

Ook Mumford & Sons is stilgevallen precies ? Of het nog top 5 zal zijn ik vrees ervoor.
Maar Foals , Muse , Jake Bugg kunnen wel eens doorstijgen naar de top 3 of zelfs nummer 1!

Bovenaan nu al Absynthe Minded van 1 voor Tom Odell voor mij hoefde het echt niet meer eigenlijk. Dus laat het maar volgende week een nieuwe nummer 1 worden.
Laatst gewijzigd:
Idem mening als gherkin. Tom Odell verdient die nr. 1 momenteel eerder dan Absynthe Minded. Dus die 2 weken op 1 voor Bert en co zijn voldoende. Al hoop ik nu wel dat Tom Odell het eens 3 weken volhoudt of zo.
Heel blij met de mooie stijgingen voor Jake Bugg, Foals, Muse, David Bowie en - oef! - ook Laura Mvula! Hopelijk halen/houden zij The Van Jets uit die top 3, want dat is toch weer héél hoog. En voor ze me zouden verdenken van anti-Belgische bands te zijn: ik vind die singletjes van Douglas Firs, Bed Rugs en Sir Yes Sir pàkken beter, maar die worden mager bedeeld.
Mumford & Sons, Jamie Lidell, Miles Kane en Jacco Gardner lijken dan weer stil te vallen/uitgeteld en dat is vreed jammer.

De nieuwkomers zijn ok, maar niet zo uitgesproken sterk als de vorige weken: Steak Nr 8, ik kende het niet, maar zoals gherkin zegt altijd welkom.
Bent Van Looy overtuigt mij minder maar leek een zekerheid voor deze lijst. Ik ben vooral blij met Atoms For Peace en Biffy Clyro: ik twijfelde of ze het gingen halen maar ze zijn allebei écht Afrekening-materiaal imo.

Aja, jammer dat het voor die vorige Bowie-single al gepasseerd is (na 7 weken, HN: 12).
Terechte nummer 1 idd. Mooie stijgers van Goose, Laura Mvula en David Bowie. Muse valt wel mee maar ik mis nog altijd de Muse (eerste 4 albums) van vroeger.
En terwijl ik Jacco Gardner deze week in de top 10 verwachtte (hoopte) ligt hij er nu bijna uit.
Voor de tweede week op rij staat Tom Odell bovenaan de mooiste lijst ter wereld. The Van Jets wisselen hun derde plaats in voor een zilveren medaille en Jake Bugg en zijn 'Lightning Bolt' sluit de top 3 af. Nieuwkomers deze week in jullie Afrekening zjjn: SX, Phoenix, HAIM en Spoil Engine.


1 1 tom odell another love
2 3 van jets broken bones
3 4 jake bugg lightning bolt
4 7 foals my number
5 2 absynthe minded end of the line
6 9 muse panic station
7 5 balthazar do not claim them anymore
8 12 mumford and sons whispers in the dark
9 6 trixie whitley need your love
10 13 compact disk dummies the reeling
11 8 alt-j matilda
12 16 david bowie the stars (are out tonight)
13 11 rammstein mein hertz brennt
14 17 nick cave & the bad seeds we no who u r
15 14 sir yes sir save me
16 21 goose united
17 10 depeche mode heaven
18 19 laura mvula green garden
19 22 atoms for peace judge jury and executioner
20 25 bent van looy shadow of a man
21 20 douglas firs pretty legs and things to do
22 23 miles kane give up
23 26 biffy clyro black chandelier
24 x sx graffiti
25 29 steak number eight black eyed
26 x phoenix entertainment
27 15 eels the new alphabet
28 x haim don't save me
29 x spoil engine a world on the outside
30 18 jamie lidell you naked

// Verdwenen uit de mooiste lijst van de hele wereld
24 green day - stray heart
27 bed rugs - blinds
28 jacco gardner - clear the air
30 staygold - wallpaper
Het werd wel tijd dat Green Day verdween als je het mij vraagt. Voor Jacco Gardner komt het afscheid veel te vroeg. Ook Jamie Lidell en Eels staan eigenlijk nu al veel te laag.

Bij de nieuwkomers deze week dan toch SX: beetje later dan gedacht, maar niet minder verdiend. Ook andere nieuwkomers mogen er zeker wezen.

Bovenaan staat Tom Odell terecht een tweede week op één. Helaas zal het alweer gedaan zijn dus (en is het dus volgende week waarschijnlijk voor The Van Jets). Wel mooie winsten voor Foals (hoe hoog gaan die eindigen?), Bowie en Mumford & Sons die beter scoren dan vorige week.
Zoals verwacht is het ook al gedaan voor Jacco Gardner veel te vroeg net als Bed Rugs!

Tussen de nieuwkomers Spoil Engine ken ik nog niet zo goed. Haim eindelijk is meer dan welkom! Phoenix ook zeer welkom en SX ook!

Verder een zware klap voor Jamie Lidell net als ik het leuk begin te vinden . Ook Eels gaat veel te snel dalen en zal volgende week zelfs mss weg zijn! Ook Depeche Mode doet het echt niet goed! Voor de rest weer heel wat leuke nummers in de top 10 , soms nog een stuk beter dan Tom Odell bv Jake Bugg , Foals , Muse! Ik zou nu niet schrikken moest Foals nog naar 1 gaan!
Alweer 4 nieuwkomers. De lijst wordt dus constant opgefrist. Het aantal nummers dat aan 10 weken geraakt komt de laatste weken niet boven de 5: betekent dus dat we heel jonge, beweeglijke Afrekening-lijsten krijgen de laatste tijd. Positief!

Ook positief: Tom Odell haalt zijn traditionele 2de week op 1. Ik hou echt waar mijn hart vast voor volgende week. Wordt het (alwéér) een omwisseling tss de nrs. 1 en 2, in dit geval dus Van Jets op 1? Ik had gehoopt dat aanstormende toppertjes van Jake Bugg, Foals en Muse daar een stokje gingen voorsteken... Goed bezig, die bands.
@bjorn: die nummer één voor Foals kan zeker nog, maar eerst dus 2 weken Van Jets op 1

Verderop heel mooie winsten voor Mumford & Sons, Nick Cave en zéker David Bowie. Volgende week top 10 voor de ouwe knar? Ik supporter mee!
Anderen zoals Atoms For Peace, Biffy Clyro, Miles Kane, Laura Mvula (), ... doen het rustig aan maar dat kan, denk ik, niet anders met dat hoge aantal nieuwkomers telkens. Als je ziet dat Depeche Mode, Eels en Jamie Lidell (6de week, 10de week en 5de week) al voor oudjes genomen worden en zo goed als uitgeteld zijn. Vooral Eels vond ik toch meer verdienen. Prima plaatjes als Bed Rugs en Jacco Gardner werden zelfs al helemaal afgedankt. Jammer...

De nieuwkomers zijn gelukkig wel ok. Op SX, Phoenix en Haim zaten we eigenlijk al weken te wachten. Bekende plaatjes die vaak gedraaid worden en zeer terecht in de Afrekening. De nieuwe Spoil Engine is net als Steak Nr 8 vorige week zeer welkom om het aantal gitaren wat te verhogen, al is die nieuwste single van SE opvallend rustiger dan hun vorige werk.
Met 'Stray Heart' van Green Day zijn we trouwens de laatste plaat van 2012 kwijt. Eindelijk!
Ik ben eens benieuwd waar Mumford & Sons volgende week gaan eindigen! Want het concert gisteren was gewoon Top! Ik vind Mumford & Sons zelfs persoonlijk nog veel sterker live dan op een cd! Dus ik ga zeker nog eens terug.

Nog iemand gisteren geweest naar Mumford & Sons @Sportpaleis?
Tom Odell blijft heersen en siert met zijn 'Another Love' voor de derde week op rij de eerste plaats in jullie Afrekening. Muse en Foals vallen de top 3 binnen!


1 1 tom odell another love
2 6 muse panic station
3 4 foals my number
4 2 van jets broken bones
5 3 jake bugg lightning bolt
6 5 absynthe minded end of the line
7 10 compact disk dummies the reeling
8 8 mumford and sons whispers in the dark
9 7 balthazar do not claim them anymore
10 16 goose united
11 14 nick cave & the bad seeds we no who u r
12 24 sx graffiti
13 26 phoenix entertainment
14 9 trixie whitley need your love
15 12 david bowie the stars (are out tonight)
16 20 bent van looy shadow of a man
17 11 alt-j matilda
18 19 atoms for peace judge jury and executioner
19 13 rammstein mein hertz brennt
20 18 laura mvula green garden
21 23 biffy clyro black chandelier
22 15 sir yes sir save me
23 x depeche mode soothe my soul
24 25 steak number eight black eyed
25 21 douglas firs pretty legs and things to do
26 28 haim don't save me
27 x icona pop I love it
28 29 spoil engine a world on the outside
29 x montevideo castles
30 22 miles kane give up

// Verdwenen
30 jamie lidell you naked
27 eels the new alphabet
17 depeche mode heaven
Het kan dus toch, meer dan twee weken aan de top. Tom Odell staat nog steeds verdiend aan kop, al is het wellicht volgende week toch voorbij. Maar Muse is wel een betere opvolger dan The Van Jets.

Geen slechte nummers in de Afrekening, maar soms vind ik de volgorde wel wat bizar. Phoenix is leuk, maar zo'n winst is toch te veel van het goede. Zeker als je ziet dat dit nu al boven een (vreemd genoeg zakkende) Bowie staat. Ook Atoms For Peace mag gerust hoger dan Bent Van Looy. En bovenaan mogen de Compact Disk Dummies zo stilaan hun piek bereikt hebben.

Bij de nieuwkomers is Depeche Mode een fijne hoogste nieuwe - laten we dus de flop Heaven proberen hiermee te vergeten. Icona Pop is ook welkom en Montevideo is de wekelijkse verrassende nieuwkomer.
Jaja Daar gaan Jamie Lidell , Eels en Depeche Mode al ... Veel te vroeg vind ik...

Tussen de nieuwkomers 3 leuke nummers met Icona Pop ( Eindelijk ) en Depeche Mode als echte favorieten! De nieuwe Montevideo vind ik net iets minder dan hun vorige single.

Verder had ik meer van Haim verwacht.. Ook heel mooie stijgers van Phoenix , SX , Goose , Compacy Disk Dummies , Muse en Foals! Maar dan wel jammer van het verlies voor Alt-J & Trixie Whitley! Ook Laura Mvula mocht gerust nog wat stijgen. Van Mumford & Sons had ik toch meer verwacht ze zijn blijkbaar stilgevallen maar na het concert van donderdag geweest moeten ze gewoon nog in die top 5! Bovenaan staat Tom Odell nog altijd op 1 maar volgende week mag dat wel Foals of Muse zijn!
De 3 verdwenen platen zijn absoluut te vroeg afgedankt, maar zie mijn uitleg van vorige week: zeer jonge lijst, veel frisse nieuwkomers, wie moet er dan zakken?

Fantastische ontknoping aan de top: Tom Odell haalt zowaar z'n 3de week op 1 (!!!), de statistisch gedoodverfde favoriet Van Jets daalt van 2 naar 4, en bovendien stijgen de mss wel beste plaatjes van het moment - Muse en Foals - naar de ereplaatsen 2 en 3. Superbe! Alleen jammer dat Jake Bugg ook alweer naar 5 verbannen wordt.

Verder veel mooie maar ook paar verrassende verschuivingen. De winst voor SX en Phoenix vond ik ook wat overdreven maar wel ok en dat David Bowie nu al z'n piek bereikt zou hebben is zeer betreurenswaardig. Redelijk onbegrijpelijk zelfs dat die andere ouwe knar Nick Cave zelfs hoger staat dan Bowie.

De nieuwkomers zijn prima. Goeie nieuwe single van Depeche Mode, wss de reden dat 'Heaven' al verdwijnt en ook Icona Pop is een prima 'pop'-plaatje. Die Montevideo had ik nu niet meteen getipt maar toch zeker geen slecht dingetje. Prima lijst deze week. Volgende week dan toch maar Muse op 1? Of er toch eens de spanning in houden en nog even laten sudderen op 2?
Hehe, vandaag in het jubileumfeestje van Studio Brussel gaat het ook geregeld over oude Afrekeningsuccessen. Als je dan hoort dat Zornik (nu ook niet meteen een favoriet van me, maar soit) maar liefst 10 weken op 1 kon staan met Scared Of Yourself... Andere tijden zeker?

Na 5 weken verovert Muse jullie mooiste lijst ter wereld. Hun Panic Station wisselt van plaats met Tom Odell's Another Love. The Van Jets vallen de top 3 terug binnen om daar misschien toch nog wat botten te breken.

1 2 muse panic station
2 1 tom odell another love
3 4 van jets broken bones
4 3 foals my number
5 7 compact disk dummies the reeling
6 8 mumford and sons whispers in the dark
7 6 absynthe minded end of the line
8 12 sx graffiti
9 10 goose united
10 13 phoenix entertainment
11 16 bent van looy shadow of a man
12 11 nick cave & the bad seeds we no who u r
13 5 jake bugg lightning bolt
14 21 biffy clyro black chandelier
15 9 balthazar do not claim them anymore
16 18 atoms for peace judge jury and executioner
17 26 haim don't save me
18 23 depeche mode soothe my soul
19 27 icona pop I love it
20 15 david bowie the stars (are out tonight)
21 24 steak number eight black eyed
22 x daan everglades
23 14 trixie whitley need your love
24 x fall out boy my songs know what you did in the dark (light em up)
25 29 montevideo castles
26 28 spoil engine a world on the outside
27 x the happy 218
28 25 douglas firs pretty legs and things to do
29 x float fall someday
30 20 laura mvula green garden

// Verdwenen uit de mooiste lijst van de hele wereld
30 miles kane give up
22 sir yes sir save me
19 rammstein mein hertz brennt
17 alt-j matilda
Het gaat tegenwoordig wel heel snel soms. Alt-J tuimelt deze week van 17 naar ergens onder de lijst. Toch wel wat overdreven. Hopelijk betekent dat niet dat we volgende week al de geweldige nieuwe Bowie kwijt geraken - waarom staat die zo laag in godsnaam.

Bij de nieuwkomers was Daan wel te verwachten (en terecht ook) en op The Happy zat ik al even te wachten. Op Fall Out Boy zat ik niet te wachten en zoals elke week is die nummer 29 een nog niet zo bekend nummer, al is het wel goed.

Bovenaan was het te denken dat Muse zou overpakken. The Van Jets hoefden niet terug naar drie (Foals is beter) en voor Compact Disk Dummies begint het weer ferm overdreven te worden.
Van Miles Kane was het duidelijk dat hij uit de lijst ging gaan maar van Sir Yes Sir , Rammstein ( al vind ik het nummer nu nog altijd niet zo wow ) en Alt-J had ik toch nog een week of 2-3 meer verwacht.. Zoals Gherkin zegt de laatste tijd gaat het allemaal zeer snel maar dat komt denk ik allemaal door die keuzelijst nu!

De nieuwkomers dan : Float Fall geen slecht nummer maar moet het nog wat meer horen. The Happy meer dan welkom maar ik ben het nu vergeten heeft Walkmen de lijst al eens gehaald? Of is dit de 1ste notering voor The Happy? Fall Out Boy vroeger was ik er erg fan van maar de laatste tijd vind ik ze toch een stuk minder. En dan de Hoogste nieuwe voor Daan lijkt me meer dan terecht! Een prima single trouwens maar La Chatte komt die nu niet meer uit als single?

Verder heeft Laura Mvula '' nu '' al op. Maar ook Trixie Whitley vliegt als een pijl achteruit! En David Bowie mocht gerust nog wat blijven hangen in de top 15. Ook Jake Bugg doet het niet meer goed dat kan nu toch niet meer dat singles na een paar weken al zo oud zijn voor het publiek...

Tussen de stijgers heel wat mooie namen zoals Icona Pop , Depeche Mode , Haim , Biffy Clyro , Phoenix , SX , Goose , Mumford & Sons , Compact Disk Dummies ... Helemaal bovenaan vond ik het ook wel tijd voor een nieuwe nummer 1 en wie kan het dan beter overnemen dan Muse! Volgende nummer 1 zou wel eens Compact Disk Dummies kunnen worden denk ik of mss toch nog Foals ?
Dat denk ik niet bjorn. Voor mij hoeft er binnen 2 weken trouwens geen nieuwe nr 1 te zijn. Das het beste nieuws vandeweek: Muse op 1!
Hoe de oudere Van Jets nu weer boven Foals geraakt is, is mij een raadsel. Ook de meeste andere stijgers in de Top 10 hoeven voor mij niet per se hoger te geraken. Wel blij met de winst voor SX.
Het stuk 11-20 vind ik eigenlijk het beste stuk: met grote en terechte winsten voor Bent Van Looy, Biffy Clyro, Depeche Mode (moet regelrecht de top 10 in! topschijf!), Icona Pop en een verrassende Haim.
Het veel te vroege én grote verlies voor Jake Bugg en David Bowie is dan weer om te huilen.
Over de 4 nieuwe ga ik mij eens niet uitspreken, maar ik zat op geen enkele van de 4 te wachten. Ik weet alleen dat de nieuwste Ozark Henry veel beter is dan die 4 samen.
Ik zal mij dan eens uitspreken over die nieuwe.
Ik ken er trouwens nog maar 2 van (The Happy en Daan) en ik vind ze zeer goed. Ozark Henry hoeft van mij zelfs niet meer binnen te komen.
Zijn periode van The Sailor Not The Sea (voor mij het beste Belgische album ooit) zal denk ik nooit meer terugkomen.
Met de nummer 1 kan ik leven maar de vroegere Muse periode..... je weet wel.
Wat hebben we dan nog? Foals en Compact Disk Dummies die ik beter vind met de dag en dus terecht in die top 5 staan.
Oh ja, komt de nieuwe Nick Cave (Jubilee street) niet meer binnen? Dat is pas een topplaat!
Muse heeft een aanstekelijk singletje uit, dus dat is wel een fijne nummer 1, al had Foals het wat mij betreft meer verdiend.

Over de nieuwkomers heb ik gemengde gevoelens. De nieuwe Daan is typisch Daan en dat vind ik prima en die van Float Fall is ook heel aardig. Fall Out Boy is muziek waar ik niet naar luister en doe ik het toch (om zo'n single eens te beoordelen bijvoorbeeld), dan weet ik meteen weer waarom. En van de lof die 218 toegezwaaid krijg, snap ik helemaal niks. Zo'n flets ding dat dat is.
Totally agree. Nochtans topmuzikanten.
Flets kan best maar het nummer blijft echt hangen vind ik.. Elke keer als ik dat liedje van The Happy hoor blijf dat heel de dag in mijn hood zitten!
Muse blijft op post bovenaan jullie Afrekening. Amper 6 weken in De Afrekening en hun Panic Station staat al 2 weken op de eerste plaats. The Van Jets klimmen met hun Broken Bones doen haasje over met Tom Odell en klimmen naar 2.


1 1 muse panic station
2 3 van jets broken bones
3 2 tom odell another love
4 5 compact disk dummies the reeling
5 4 foals my number
6 8 sx graffiti
7 10 phoenix entertainment
8 11 bent van looy shadow of a man
9 9 goose united
10 14 biffy clyro black chandelier
11 7 absynthe minded end of the line
12 17 haim don't save me
13 6 mumford and sons whispers in the dark
14 12 nick cave & the bad seeds we no who u r
15 18 depeche mode soothe my soul
16 22 daan everglades
17 19 icona pop I love it
18 13 jake bugg lightning bolt
19 16 atoms for peace judge jury and executioner
20 21 steak number eight black eyed
21 15 balthazar do not claim them anymore
22 24 fall out boy my songs know what you did in the dark (light em up)
23 25 montevideo castles
24 x major lazer watch out for this (bumaye)
25 27 the happy 218
26 26 spoil engine a world on the outside
27 x bastille pompeii
28 29 float fall someday
29 x vaccines bad mood
30 20 david bowie the stars (are out tonight)

// Verdwenen uit de mooiste lijst van de wereld

30 laura mvula green garden
28 douglas firs pretty legs and things to do
23 trixie whitley need your love
Vreemde verschuivingen bovenaan soms. The Van Jets geraken nu dan toch boven Tom Odell en staan weer op 2. Hopelijk kan Muse ze toch nog afschudden. Ook Foals zie ik liever boven onze Compact Disk Dummies staan. En Phoenix begint ook wel hoog te komen.

Zeer blij met Bastille in de lijst en ook The Vaccines zijn weer welkom. Maar na het geniale Get Free is die nieuwste Major Lazer een zware teleurstelling, die van mij had mogen wegblijven.
Wel weer mooie nieuwkomers deze week : The Vaccines was ik al een 2 tal weken op aan het wachten. Bastille ook zeker terecht in de lijst! Hopelijk komt hij de top 10 in! En dan de hoogste nieuwe van Major Lazer het nummer is niet slecht maar moest niet in de Afrekening.

Tussen de verdwijners was het weer te verwachten dat Laura Mvula eruit ging gaan maar van Trixie Whitley had ik nog 2 weken in de lijst verwacht!

Verder in de lijst : Spijtig dat David Bowie 10 plaatsen daalde en dat zal ook het einde worden voor hem in de afrekening met deze single! Voor de rest heel onverwacht dat Mumford & Sons (NU) al uit de top 10 is! Veel te vroeg! Wel mooie stijgers van Daan , Depeche Mode , Haim , Phoenix , SX! Bovenaan de lijst staat Muse nog altijd stevig op 1 en dat mag wel voor mij! Maar ik vrees dat The Van Jets volgende week de nummer 1 gaan overnemen!
Broken Bones is nochtans ook niet meer de jongste. Nee, Muse staat daar voorlopig wel goed op nummer één. Ik zie ze mss wel eens een monsterscore van 4 of 5 weken op 1 halen (dreaming... )
Die Compact Disk Dummies begin ik wel beter en beter te vinden maar Foals gaat nog altijd voor vind ik. Mooie winsten voor SX en Phoenix en ook wel Biffy en Bent, maar veel hoger hoeven ze eigenlijk niet meer.
Haim doet het uitstekend en ook Nick Cave mag eigenlijk lang niet klagen, als je ziet wat er met oude rot David Bowie gebeurt.
Icona Pop, Depeche Mode, Montevideo (topplaatje!) en ook wel Float Fall stijgen mooi maar mogen nog een stuk hoger van mij.
Mumford & Sons en Jake Bugg worden eigenlijk wel op onmenselijke wijze afgeslacht vind ik.

De 3 nieuwe zijn ok, maar moeten zich nog bewijzen. Kunnen in principe wel hoog scoren. Die Major Lazer had ik hier niet verwacht. Dan vind ik het raar dat top-danceplaatjes als Disclosure en DJ Fresh nooit een kans gekregen hebben.
Die nieuwe van Montevideo is wel heel goed vind ik, mag samen met The happy volgende week eens goed doorstijgen.
En CD 54 is uit. Zonde van A$AP Rocky.

CD1

1 Muse - Follow me
2 Tom odell - Another love
3 The XX - Chained
4 Atoms for peace - Judge jury and executioner
5 The Happy - 218
6 The van jets - Broken bones
7 Haim - Forever
8 Balthazar - Do not claim them anymore
9 SX - Graffiti
10 Coldplay - Hurts like heaven
11 Biffy Clyro - Black chandelier
12 Jonathan Jeremiah - Lazin' in the sunshine
13 lenka - Everything at once
14 Compact Disk Dummies - The reeling
15 Miles Kane - Give up
16 Steak number eight - Black eyed
17 Passenger - Holes
18 Eels - The new alphabet
19 Green Day - Stray heart

CD2

1 Bent van Looy - Shadow of a man
2 Laura Mvula - Green garden
3 Trixie Whitley - Need your love
4 Kodaline - All I want
5 a$ap Rocky - Fuckin' problems
6 Alt-j - Matilda
7 Sir Yes Sir - Save me
8 Meuris - 1974
9 Montevideo & Lara Chedraoui - Fate & glory
10 Triggerfinger - Dirty down low
11 Staygold - Wallpaper
12 Goose - United
13 Villagers - Nothing Arrived
14 Douglas Firs - Pretty legs and things to do
15 Spoil Engine - A world on the outside
16 Bed Rugs - Blinds
17 Jacco Gardner - Clear The Air
18 Jamie Lidell - You Naked
19 Absynthe Minded - End of the line


O ja, zoek de vreemde eenden in de bijt. Tip: er zijn er weer drie.
Laatst gewijzigd:
Bedoel je Haim , Kodaline en Villagers? 3 Topsingles die het zeker verdienen om op deze cd te staan , wel jammer dat ze nooit in de Afrekening hebben gestaan.

Verder zie ik heel wat oude nummers of ligt dat nu aan mij : Coldplay , Lenka , Triggerfinger , The XX ( Waarom Reunion niet? ... Voor de rest wel nog goede cd's
Oei, dan zijn het er vier. want Jonathan Jeremiah heeft de lijst ook niet gehaald volgens mij.
Gaan ze daar nu eigenlijk blijven een gewoonte van maken om nummers te selecteren die de Afrekening niet ééns gehaald hebben? Dat was dan vroeger toch anders. Alsof er niet genoeg andere Afrekening-hits zijn die ze er kunnen opzetten. Triestig.
't Zijn er maar 3 hoor, als ik het goed heb. Op zich wel steengoeie nummers. Vooral die Villagers had meer verdiend.
Laatst gewijzigd:
Volledig overbodig: Chained, Hurts like heaven en Fate & glory. Stonden allen al op de Life Is Music 2012/2 die uitkwam in november, jawel.
Neen, het zijn er vier.

7 Haim - Forever
12 Jonathan Jeremiah - Lazin' in the sunshine
4 Kodaline - All I want
13 Villagers - Nothing Arrived

Nu, op zich vind ik dat bizar, maar geen drama. Binnen een paar jaar gaat het er toch ook om welke leuke nummers je hebt liggen op zo'n CD en dan telt enkel de kwaliteit.
Muse blijft De Afrekening in een machtsgreep houden. 'Panic Station' staat nog steeds op de mooiste plaats ter wereld. The Van Jets en Compact Disk Dummies doen haasje over: de Coorevits-brothers stoten met 'The Reeling' door naar nummer 2!

1 1 muse panic station
2 4 compact disk dummies the reeling
3 2 van jets broken bones
4 6 sx graffiti
5 3 tom odell another love
6 10 biffy clyro black chandelier
7 7 phoenix entertainment
8 5 foals my number
9 16 daan everglades
10 8 bent van looy shadow of a man
11 15 depeche mode soothe my soul
12 9 goose united
13 27 bastille pompeii
14 12 haim don't save me
15 11 absynthe minded end of the line
16 13 mumford and sons whispers in the dark
17 24 major lazer watch out for this (bumaye)
18 17 icona pop I love it
19 14 nick cave & the bad seeds we no who u r
20 29 vaccines bad mood
21 x eels kinda fuzzy
22 20 steak number eight black eyed
23 23 montevideo castles
24 19 atoms for peace judge jury and executioner
25 x 30 seconds to mars up in the air
26 28 float fall someday
27 x jake bugg seen it all
28 26 spoil engine a world on the outside
29 x the strokes happy ending
30 25 the happy 218

// Verdwenen uit jullie mooiste lijst ter wereld

30 david bowie the stars (are out tonight)
21 balthazar do not claim them anymore
22 fall out boy my songs know what you did in the dark (light em up)
18 jake bugg lightning bolt
Ik verwacht een klets nieuwkomers de komende weken, er is nieuw werk van QOTSA, The National, Amatorski en Daft Punk, dat zeker Afrekeningrijp is.

Nieuwkomers van deze week kan ik best wel smaken (en leuke extraatje is dat Fall Out Boy nu al verdwijnt).

Bovenaan zakken The Van Jets alweer weg van de tweede plaats, dus die zie ik niet meer op één geraken. De Compact Disk Dummies spijtig genoeg wel: neen, dat is geen bagger (heb ik stukken liever dan Major Lazer wiens plaats in deze lijst ik nog steeds niet begrijp) maar toch echt stukken minder dan Muse.

Wel een paar heel aardige stijgers met vooral Bastille, die nog wat mogen doorstijgen. Ook Daan en The Vaccines gaan mooi omhoog met prima singles. Float Fall mag sterker stijgen.
De verdwijners deze week : David Bowie het was te denken maar voor mij mocht hij nog wat blijven. Van Balthazar en Jake Bugg had ik het niet verwacht dat ze er nu al uit zouden gaan! En Fall Out Boy mis ik niet.

De nieuwkomers dan : De nieuwe single van The Strokes ken ik al een tijdje maar heb er niet echt iets mee. Jake Bugg verdwijnt omdat de nieuwe single erin moet . Maar Seen It All is zeker ook een prima nummer! Hopelijk weer een top 10! 30 Seconds To Mars ze zijn wel goed maar hoefden niet echt binnen te komen. En de nieuwe single van Eels vind ik voorlopig ook niet zo geweldig maar mss moet ik hem meer horen!

Verder steeg vorige week The Happy nog en nu gaan ze volgende week al weg beetje spijtig en veel te vroeg! Maar verder wel mooie stijgers van The Vaccines , Depeche Mode , Major Lazer ( Hoeft wel niet meer hoger ) , Bastille en Daan! Dan de andere stijger Biffy Clyro begint ook erg hoog te komen! Wel jammer dat Icona Pop , Atoms For Peace , Nick Cave , Mumford & Sons , Foals en Haim al moeten dalen

Bovenaan de lijst dan heel wat beweging maar nog altijd dezelfde nummer 1 en dat is Muse die staat daar goed voor mij! Nu de Compact Disk Dummies op 2 staan lijkt het mij ook wel spannend dat ze volgende week naar 1 gaan maar dat hoeft nu ook niet voor mij.
Nog eens een spannende ontknoping met Muse nog altijd op 1. Ik zie niet wie daar nog zou moeten staan momenteel. CD Dummies komen wel heel ferm opzetten maar nr. 1 hoeft voor mij zeker niet. Het dalen van Van Jets bewijst dat er gelukkig ook nog eens een echte nr. 2-hit kan zijn.

Verder ben ik blij met de mooie winsten voor SX, Biffy Clyro (wel héél hoog plots, maar kom), Depeche Mode (moet nu echt wel in de top 10), Bastille, Vaccines en zelfs Major Lazer, die voor een vrolijke noot zorgt. Mijn madam is alleszins héél enthousiast als die voorbij komt.
Jammer dat Haim, Icona Pop al zo vroeg dalen en dat Float Fall en Montevideo niet hoger geraken. Dat The Happy hier niet beter doet vind ik niet zo heel verrassend.

Met de nieuwkomers ben ik blij voor 50%. De nieuwe Jake Bugg mag er zeker weer zijn (al had de vorige toch wel 10 weken verdiend) en die nieuwe Eels is gewoon weer oppermachtig. Echt zalige muziek, zo zouden er meer moeten zijn, maar we zijn al blij dat E. er nog altijd is.

De andere 2 vind ik dan weer een pak minder. Die 30 Seconds is weer dat soort tienerpop/rock/emo/whatever waar je rap een pijnlijke kop van krijgt en die Strokes is op zich niet slecht maar is oh zo vlakjes en zegt mij voorlopig eigenlijk heel weinig, zoals ook bjorn zegt. Dan vond ik hun vorige platen stukken beter!

Voor mij was er iets na 10 uur al een eerste feestje: het verdwijnen van Fall Out Boy na 2 (!) weken. Hah!
Muse moet na 3 weken hun eerste plaats afgeven aan niemand minder dan de Coorevits brothers van Compact Disk Dummies. Muse zakt naar de tweede plaats en Daan komt de top 3 binnengedoken.

1 2 compact disk dummies the reeling
2 1 muse panic station
3 9 daan everglades
4 4 sx graffiti
5 3 van jets broken bones
6 7 phoenix entertainment
7 6 biffy clyro black chandelier
8 13 bastille pompeii
9 8 foals my number
10 5 tom odell another love
11 11 depeche mode soothe my soul
12 10 bent van looy shadow of a man
13 x queens of the stone age God is the sun
14 17 major lazer watch out for this (bumaye)
15 14 haim don't save me
16 27 jake bugg seen it all
17 12 goose united
18 20 vaccines bad mood
19 21 eels kinda fuzzy
20 15 absynthe minded end of the line
21 25 30 seconds to mars up in the air
22 29 the strokes happy ending
23 x daft punk get lucky
24 26 float fall someday
25 16 mumford and sons whispers in the dark
26 18 icona pop I love it
27 19 nick cave & the bad seeds we no who u r
28 22 steak number eight black eyed
29 x protection patrol pinkerton this time
30 23 montevideo castles

// Verdwenen uit jullie mooiste lijst ter wereld
30 the happy 218
28 spoil engine a world on the outside
24 atoms for peace judge jury and executioner
Het was te denken dat we deze week Compact Disk Dummies bovenaan zouden hebben, ook al blijf ik erbij dat ze daar nu nog iets te licht voor wegen. Bovendien lijkt het erop met die winst van Daan dat het misschien weer zo'n verhaal wordt van één schamel weekje aan de top.

Ook te verwachten waren de entrees voor QOTSA en Daft Punk. Heb ik minder problemen mee, want het zijn prima nummers van topbands. Trouwens, als je ziet hoe hoog QOTSA nu al staat, zou het mij niks verbazen als die binnen een week of twee de macht grijpen. Naast zo'n kleppers is Protection Patrol Pinkerton de zwakste nieuwkomer, maar het blijft wel één van de fijnste Belgische bandjes. Hopelijk volgende week ook The National.

Ook nog wat mooie winsten voor Jake Bugg en Bastille. Waarom The Strokes nu zo fel stijgen is vreemd - leuk nummer maar ik snap toch niet echt dat je die nu net in je top-3 zou zetten. Float Fall moet gewoon hoger.
Zo... Het is weer afgelopen met Muse op nummer 1! Beetje spijtig eigenlijk maar Compact Disk Dummies zijn ook goed maar hoefde nu niet echt op 1 te staan voor mij. Ik zie al de volgende nummer 1 staan voor volgende week zaterdag en dat zal Daan worden!

Tussen de verdwijners best wel verwachte verdwijners maar The Happy en Atomas For Peace moesten nog niet weg voor mij. De volgende verdwijners voor volgende week staan ook al vast : Montevideo , Steak Number Eight , Nick Cave , Icona Pop en Mumford & Sons sowieso Exit volgende week!

De nieuwkomers dan 3 goede nummers ze zitten ook redelijk verspreid. En de 2 bovenste QOTTA en DP zouden nog eens goed de top 10 ingaan of zelfs top 5! Voor PPP mag er ook wel een top 20 inzitten!

Verder wel weer mooie stijgers van Float Fall , The Strokes ( Het begint beter te worden ) , The Vaccines , Jake Bugg , Bastille en Daan! De stijging van 30 Seconds hoefde voor mij ook niet. Maar over het algemeen wel weer een goede lijst vind ik!
Muse had gewoon zo lang op één moeten blijven totdat ze opgevolgd zouden worden door QOTSA. Nu krijgen we weer zo'n verhaal van "we laten compact disk dummies eens op één, en dan nog even Daan, en dan ..." Beiden staan boven hun waarde genoteerd. Jammer dat SX niet in de top 3 geraakte. De enige die het verdiende deze week.
Interessanter is de rest van de lijst met mooie winsten voor Bastille, Major Lazer, Jake Bugg en ook Eels en Vaccines (die veel hoger mochten). Reken daarbij de nieuwe kleppers van QOTSA en Daft Punk (maar lijkt mij toch meer een Nile Rodgers-nummer), en dan weet je dat het in de top 10 serieus zal stormen de komende weken.
Hopelijk binnenkort ook nieuwe plaatjes van The National, Black Angels, Vampire Weekend, ... Het beloven weer mooie lente-weken te worden
Ah, en waarom in godsnaam staat 'Soothe my soul' daar te creperen op 11?
Ik blijf het zeggen, ook al is Muse populairder dan ooit, voor mij is hun laatste plaat de slechtste en op zich is panic station niet zooo slecht maar wel Muse onwaardig dus hoefde die voor mij zeker niet langer op 1!
Compact Disk Dummies dan maar, geen wereldnummer maar het is hun gegund als volgende week Daan op 1 mag.

QOTSA en Daft Punk zijn wel wereldnummers en zeker die eerste moet en zal de nummer 1 behalen.
Ook Biffy Clyro vind ik iedere week wel beter worden en ze staan zeker terecht in die top 10.

The Happy volledig onterecht al uit de lijst en Montevideo volgende week nog meer onterecht uit de mooiste lijst van de hele wereld, maar niet die van mij.
Een nieuwe week, een nieuwe afrekening. En een nieuwe nummer één: 'Everglades' van Daan staat op de most exclusive place ever van De Afrekening! Compact Disk Dummies zakken naar twee en Bastille komen de top drie binnen met 'Pompeii'.

1 3 daan everglades
2 1 compact disk dummies the reeling
3 8 bastille pompeii
4 4 sx graffiti
5 2 muse panic station
6 13 queens of the stone age God is the sun
7 5 van jets broken bones
8 6 phoenix entertainment
9 23 daft punk get lucky
10 14 major lazer watch out for this (bumaye)
11 7 biffy clyro black chandelier
12 16 jake bugg seen it all
13 11 depeche mode soothe my soul
14 12 bent van looy shadow of a man
15 9 foals my number
16 10 tom odell another love
17 21 30 seconds to mars up in the air
18 15 haim don't save me
19 19 eels kinda fuzzy
20 22 the strokes happy ending
21 17 goose united
22 24 float fall someday
23 x macklemore can't hold us
24 18 vaccines bad mood
25 x the national demons
26 29 protection patrol pinkerton this time
27 20 absynthe minded end of the line
28 x girls in hawaii misses
29 x trixie whitley breathe you in my dreams
30 26 icona pop I love it

verdwenen :
30 montevideo castles
28 steak number eight black eyed
27 nick cave & the bad seeds we no who u r
25 mumford and sons whispers in the dark
Had om eerlijk te zijn QOTSA nog net iets hoger verwacht: misschien was eerste plaats rap, maar nu toch al rond een vierde plek of zo. Anyway, in de tussentijd lijkt Daan een mooiere eerste plek dan die Compact Disk Dummies. En ik vrees dat die nieuwe van QOTSA wel eens negatief zou uitpakken voor Bastille: een groep die ik anders zeker weekjes aan de top had gegund.

Daft Punk doet overigens wat te verwachten was en maakt een gigantische sprong.

Verder snap ik echt niet wat iedereen in die Macklemore ziet: wordt in de ultratop imo al overroepen en hier nu dus ook. Andere nieuwkomers zijn wel alle drie prima nummers en meer dan welkom.

En ook niet echt naar mijn zin: Major Lazer haalt de top-10 met wat gebrul terwijl een schitterend nummer als Someday nog maar op 22 geraakt is ondertussen.
Zo voorspelbaar Daan staat op nummer 1! Geen verkeerd nummer maar nu toch ook geen nummer 1! En ja hoor volgende week is het gedaan voor Daan op nummer 1 want dan neemt Bastille over en dan blijft hij ook 1 week staan en komt QOTSA op 1! Maar Bon!

De nieuwkomers deze week : Trixie Whitley was te verwachten ! Natuurlijk ook een prachtig nummer. Girls In Hawaii vind ik toch ook wel iets hebben dus ook wel terecht! De nieuwe The National was te verwachten , het is geen slecht nummer helemaal niet maar ik vond hun vorige singles toch wel beter. De Hoogste nieuwe voor Macklemore moest nu voor mij ook niet laat hem dan binnenkomen in de afrekening maar niet als Hoogste.

En ik heb ook weer de verdwijners juist! Het was te verwachten dat deze er allemaal gingen uitgaan maar dit is toch wel de minst lange single van Mumford & Sons in de afrekening? Niet? Volgende week is het de beurt aan Icona Pop , Absynthe Minded en The Vaccines!

Verder een mooie stijger van PPP , Float Fall ( mag nog hoger! ) , Jake Bugg , Daft Punk , Bastille en QOTSA! Voor de rest zeer spijtig dat The Vaccines ( nu ) al moeten dalen net hetzelfde voor Haim! Tom Odell heeft zijn beste tijd gehad voor mij dus die mag er wel binnen de 2 weken uit. Ook Foals zeker nog altijd een goed nummer maar het wordt tijd voor hun nieuwe single! Wel weeral spijtig dat Muse zo snel al daalt!
Aargh!!!!!

Nu ja, iedereen wist dat er weer een nieuwe nr. 1 zou zijn. En iedereen weet dat ook deze maar 1 week zal duren. Als opvolgers zie ik nu Bastille en QOTSA. Maar waar zal Daft Punk eindigen? Top 5, top 3?

Ik vind het alleszins spannende weken met al dat jong geweld. Ook de nr. 10 voor Major Lazer - sorry guys - vind ik gewéldig! Fantastische lijst eigenlijk, alleen jammer van al die (onterechte) nrs. 1.
Idd jammer dat Muse alweer snel daalt en dat SX niet hoger geraakt. Van Jets mag echt wel opkrassen uit de top 10 volgende week. Ik zie vooral Jake Bugg hun plaats daar innemen.
Verder eigenlijk heel wat dalers tussen 11 en 20. Einde van een generatie?
Ik blijf het eigenlijk heel raar en onterecht vinden dat Vaccines nu al daalt en dat Eels maar blijft hangen. Waarom draaien ze die platen ook niet vaker? Vanmorgen heb ik ze weer voor het eerst in een week gehoord.

4 degelijke nieuwkomers. Macklemore mag wel, maar dan had ook Thrift Shop hier eens mogen meedoen. Van de 4 had ik eigenlijk enkel The National verwacht. Mooie single, maar ik vind 'em serieus minder hitgevoelig als pakweg Bloodbuzz Ohio en Terrible Love.
Girls In Hawaii en Trixie Whitley zijn prima nieuwkomers maar allebei van het type waar je altijd over twijfelt of die echt de Afrekening zullen halen of niet (zie ook Ozark Henry en Snow Patrol). Waalse bands hebben we hier nog niet vaak gehad, maar deze 'Misses' mag er zéker in.


Niet helemaal akkoord, Girls In Hawaii is inderdaad eentje waar ik twijfels over had (niet dat dat het onterecht maakt), maar Trixie Whitley lijkt mij niet in die categorie te horen.
België boven in de Afrekening! Daan staat voor de tweede week op de mooiste plaats ter wereld. Bastille doet het op nummer 2 met hun 'Pompeii' en Queens of The Stone Age stormen na hun beestig Club 69-concert de top drie binnen.


1 1 daan everglades
2 3 bastille pompeii
3 6 queens of the stone age God is the sun
4 2 compact disk dummies the reeling
5 9 daft punk get lucky
6 4 sx graffiti
7 5 muse panic station
8 12 jake bugg seen it all
9 10 major lazer watch out for this (bumaye)
10 7 van jets broken bones
11 8 phoenix entertainment
12 17 30 seconds to mars up in the air
13 25 the national demons
14 20 the strokes happy ending
15 23 macklemore can't hold us
16 11 biffy clyro black chandelier
17 22 float fall someday
18 13 depeche mode soothe my soul
19 15 foals my number
20 14 bent van looy shadow of a man
21 18 haim don't save me
22 x editors a ton of love
23 26 protection patrol pinkerton this time
24 29 trixie whitley breathe you in my dreams
25 x rudimental ft ella eyre waiting all night
26 28 girls in hawaii misses
27 x the cat empire brighter than gold
28 19 eels kinda fuzzy
29 x recorders purple and gold
30 16 tom odell another love

// Verdwenen uit jullie mooiste lijst ter wereld

30 icona pop I love it
27 absynthe minded end of the line
24 vaccines bad mood
21 goose united
Het gaat zo traag precies voor Queens Of The Stone Age. Als een band van dat kaliber binnenstormt op 13 zou je toch verwachten dat ze twee weken later op 1 staan in plaats van voorzichtig naar 3 te gaan. Volgende week zal het wellicht toch eindelijk prijs zijn na hun concert.

Bovenaan houdt Daan het langer vol. Dat betekent dat we niet één week Daan en één week Bastille krijgen. Al had ik dat in dit geval niet echt erg gevonden, want Pompeii vind ik wel een leuker nummer dan Everglades.

Anyway, voordat QOTSA op één staat, duikt daar al een grote concurrent op. Editors zijn terug met een fijne single (maandag hotshot?) en staan nu al in de lijst. Andere nieuwkomers zijn ook aardig, maar wat mij betreft hadden Rudimental of The Cat Empire niet direct Goose en vooral The Vaccines moeten vervangen. Zonde dat ook Eels wellicht volgende week weg is.

Dat Rudimental stijgt, vind ik niet super en dat The National het nog beter doet, uiteraard wel. Wat ik wel nog steeds niet goed snap is het succes van The Strokes. Niet onaardig, maar ik begrijp nog steeds niet echt dat zoveel mensen dit nu echt bij de drie beste platen van het moment rekenen. Ten slotte heel blij met de winst voor Float Fall.
Laatst gewijzigd:
Vorige week zei ik dit : ''Volgende week is het de beurt aan Icona Pop , Absynthe Minded en The Vaccines!'' En kijk eens alweer juist Maar waarom is het zo voorspelbaar de laatste tijd? Voor Goose is het wel zeer snel gedaan vind ik of is dat nu mijn gedacht? Ook The Vaccines hebben het niet gedaan als anders vind ik.

De nieuwkomers dan : Recorders ik ken ze maar ik heb er niet echt iets mee. The Cat Empire = Eindelijk! Het is al een hit geweest in NL heb ik gezien en voor mij mag het hier ook wel gebeuren. Ook Rudimental is meer dan welkom voor mij net als de Editors ( Wel heel snel , ik dacht dat het voor volgende week ging zijn maar sowieso zal dit maandag Hotshot worden! )

Verder heel wat beweging blijkbaar : Tom Odell daalt 14 plaatsen het werdt wel eens tijd voor hem. Ook Eels daalt al , best vroeg om Eels te zijn. Ook het verlies van Depeche Mode , Haim , Muse en SX is heel spijtig! De stijgers van Trixie , PPP , Float Fall , Macklemore , The Strokes ( Wie had dat verwacht dat ze nog zo hoog zouden staan? ) , The National , Jake Bugg en QOTSA zijn dik terecht ! Die laatste mochten wel al Daan gaan vervangen of Bastille mocht dat ook wel doen van mij. Mss volgende week?
Laatst gewijzigd:
miljaardedju... verkeerde toets ingedrukt en heel mijn eerste post kwijt.... ik probeer 'em zo goed en zo kwaad als mogelijk te hertypen.

...

De top 5 was spannend om te volgen maar Qotsa ontgoochelde toch wel met z'n nr. 3. Verrassend dat Daan het 2 weken volhoudt op nummer één maar Bastille staat daar zeker mooi op 2. Daft Punk stijgt mooi naar 5, volgende week top 3?

Voor de rest veel logische verschuivingen: winst voor Major Lazer, Jake Bugg, The National, zelfs Macklemore ...
verlies voor oudjes als Van Jets en Foals.
Maar voor Biffy Clyro, Depeche Mode, Tom Odell (ik had hem nog een 16de week gegund) en vooral Eels gaat het véél te snel. Ik begrijp niet dat zo'n vet nummer niet beter scoort in de Afrekening.

De nieuwkomers - en ik bekijk ze snel nog eens alle 4 voor 't zekerste - zijn nu eens allemaal top! Editors komt wel heel snel binnen maar wordt zeker een hit. Nog wat wennen aan de nieuwe sound maar komt wel goed.
Rudimental, Recorders en The Cat Empire had ik al enkele weken op 't oog en je hoopt dat het grote hits worden (in Ultratop of gelijk waar) en dan is het wel heel leuk om ze ook hier de lijst te zien halen. Zéér fijn en verrassend.
Ik wacht ook nog op QOTSA als nummer 1! Hopelijk volgende week al want Bastille hoeft voor mij niet. Wat de nieuwkomers betreft zijn ze alle 4 meer dan goed en 3 van de 4 (behalve Rudimental) mogen van mij zelfs in de top 10. Hopelijk volgende week meer winst voor Girls In Hawaii want die verdienen toch beter dan dit.
Daan voert voor de derde week op rij jullie mooiste lijst ter wereld aan! Queens of The Stone Age stijgen door naar de tweede plaats en Bastille zakt naar drie.

1 1 daan everglades
2 3 queens of the stone age God is the sun
3 2 bastille pompeii
4 5 daft punk get lucky
5 8 jake bugg seen it all
6 4 compact disk dummies the reeling
7 6 sx graffiti
8 9 major lazer watch out for this (bumaye)
9 22 editors a ton of love
10 7 muse panic station
11 12 30 seconds to mars up in the air
12 14 the strokes happy ending
13 17 float fall someday
14 15 macklemore can't hold us
15 25 rudimental ft ella eyre waiting all night
16 13 the national demons
17 10 van jets broken bones
18 27 the cat empire brighter than gold
19 23 protection patrol pinkerton this time
20 24 trixie whitley breathe you in my dreams
21 16 biffy clyro black chandelier
22 26 girls in hawaii misses
23 11 phoenix entertainment
24 x miles kane don't forget who you are
25 18 depeche mode soothe my soul
26 29 recorders purple and gold
27 x sir yes sir keep the horsemen out
28 20 bent van looy shadow of a man
29 x polaroid fiction satisfied
30 21 haim don't save me

// Verdwenen uit jullie mooiste lijst ter wereld

30 tom odell another love
28 eels kinda fuzzy
19 foals my number
Kijk eens aan Tom Odell is dan toch nog eens weg. Tijd voor zijn nieuwe single! Eels was ergens wel te verwachten en Foals had ik dan totaal niet verwacht. De nieuwkomers dan Polaroid ken ik niet , Sir Yes Sir alweer een knap nummer van hen en ook Miles Kane is er zeker verdiend terug bij!

Verder heel spijtig dat dit de laatste week zal zijn voor Haim! Ook Depeche Mode lijkt uitgezongen net als de zware val van Phoenix! Verder heel wat mooie stijgers van Girls In Hawai , Trixie , PPP , The Cat Empire , Rudimental , Float Fall , The Strokes ( ze blijven maar gaan ) , Jake Bugg en natuurlijk de Editors!

Bovenaan de lijst blijft Daan onverwacht staan! Voor mij hoefde het alvast niet meer maar dit zal wel de laatste week zijn zeker? Want dan is QOTSA aan de beurt en mss ook nog Jake Bugg.
Laatst gewijzigd:
Ik moet zeggen dat QOTSA mij wat teleurstelt. Had ze nu toch deze week echt bovenaan verwacht. Misschien volgende week dan maar? Verder wel een sterke top-5 deze week.

Voorlopig nog geen teleurstelling voor Editors, die zoals te verwachten een grote sprong maken in de goede richting. Ook Rudimental en The Cat Empire gaan mooi vooruit en Float Fall mag ook weer stijgen.

Wel een beetje teleurstellend: The National die nu al zakt en ergens ook Trixie Whitley, die ik al hoger had verwacht ondertussen.

Nieuwkomers zijn ten slotte goed, al zie ik er geen tussen die echt voor de eerste plek zal meestrijden.
Teleurstellend idd. Dit heb ik zelden gezien: de top 10 die volstaat met titelfavorieten en dan een overschatte nr. 1 die daar op z'n gemak 3 weken blijft staan... QOTSA moest daar al lang gestaan hebben. Ook van Bastille en Daft Punk zou je verwachten dat ze Daan in één hap zouden opvreten.
Met de sterke winst voor Editors, zie ik ook daar een volgende nummer één-kandidaat.
Verder heel mooie winsten voor Jake Bugg, Major Lazer, Rudimental en The Cat Empire. Die laatste mogen ook wel in de top 10.
Heel ontgoochelend voor The National (nu al dalen?) en Phoenix die een enorme klap krijgen in hun pas 9de week. Ook Foals mocht van mij nog wat langer gebleven zijn.

Vorige week was het feest met de nieuwkomers. Deze week is het heel wat minder. Miles Kane is altijd wel goed, maar ik kende de single nog niet echt. De nieuwe Sir Yes Sir klinkt alvast zeer goed maar ik zat er nog niet op te wachten. Die nr. 29 is weer zo'n verplicht Belgisch bandje die stemmen ronselt.
Queens of the Stone Age veroveren de eerste plaats! Hun God is the sun is deze week de oppergaai. Bastille stoot door naar de tweede plaats en na zijn schitterende Club 69-optreden springt Jake Bugg naar nummer drie.
1 2 queens of the stone age God is the sun
2 3 bastille pompeii
3 5 jake bugg seen it all
4 4 daft punk get lucky
5 1 daan everglades
6 9 editors a ton of love
7 6 compact disk dummies the reeling
8 14 macklemore can't hold us
9 11 30 seconds to mars up in the air
10 7 sx graffiti
11 13 float fall someday
12 8 major lazer watch out for this (bumaye)
13 12 the strokes happy ending
14 15 rudimental ft ella eyre waiting all night
15 10 muse panic station
16 20 trixie whitley breathe you in my dreams
17 19 protection patrol pinkerton this time
18 18 the cat empire brighter than gold
19 24 miles kane don't forget who you are
20 16 the national demons
21 22 girls in hawaii misses
22 x the opposites sukkel voor de liefde
23 27 sir yes sir keep the horsemen out
24 17 van jets broken bones
25 26 recorders purple and gold
26 x vampire weekend step
27 29 polaroid fiction satisfied
28 x crystal fighters you & I
29 x stan lee cole separated
30 21 biffy clyro black chandelier// Verdwenen uit jullie mooiste lijst

30 haim don't save me
28 bent van looy shadow of a man
25 depeche mode soothe my soul
23 phoenix entertainment

Het heeft langer geduurd dan ik verwacht had, maar uiteindelijk staan Queens Of The Stone Age waar we ze wellicht allemaal toch verwacht hadden. Mooi dat Jake Bugg hier top-3 haalt: volgens mij kan hij nog op 2 geraken, maar nummer één zal iets moeilijker worden.

De komst van The Opposites heeft ook even geduurd, waardoor ik al begon te hopen dat het niet zou gebeuren. Maar helaas, deze week zijn ze er dus wel weer bij. De andere nieuwkomers zijn wel geweldig: vooral Stan Lee Cole maakt indruk en bewijst veel meer te zijn dat het orkest van Scheire En De Schepping.

Verder niet echt bijzonder sterke stijgers, maar wel wat platen die mooi naar boven gaan. Alleen mocht het voor Girls In Hawaii wel iets sneller. The National blijft ondertussen zakken, dus het zal van de opvolger moeten komen.
Het is QOTSA dan toch nog gelukt! Zeer verdiend voor mij! Ook de nummer 2 voor Bastille is schitterend en een mooie nummer 3 voor Jake Bugg! Voor mij mag deze top 3 er volgende week ook nog zijn!

Tussen de verdwijners was het natuurlijk te verwachten dat Haim weg ging gaan , tijd voor een nieuwe single dus. En het was ook te verwachten dat Phoenix ook gingen verdwijnen. De nieuwkomers : Stan Lee Cole nog nooit van gehoord maar best wel een goed nummer. Crystal Fighters ook wel 1 van mijn favorieten terecht in de lijst net als Vampire Weekend! Maar dan na 3 zeer goede nieuwkomers komen we bij de hoogste nieuwe en die is echt zo goed ... Not! Ik snap niet wat ze hier nu nog komen doen.

Verder een mooie stijging van Sir Yes Sir , Miles Kane , PPP , Trixie Whitley , Rudimental , Float Fall en de Editors! Het nummer van The Cat Empire is blijkbaar stilgevallen best wel jammer , want dat kan volgende week mss wel een daling worden! Ook Muse gaat best hard net als SX!

In de top 10 komt raar maar waar Macklemore binnen , het is een goed nummer maar om hier nu zo een grote hit te scoren is iets te veel van het goede net als 30 Seconds To Mars die nu echt wel op een overschatte plaats staan! Dat Daan van de nummer 1 ging gaan was natuurlijk te verwachten maar best wel vreemd dat de Editors niet over Daan of Daft Punk kunnen. Mss volgende week
Laatst gewijzigd:
Idd, die nieuwe National verwacht ik heel snel, al kan ik nog altijd genieten van 'Demons'. Jammer dat die hier zo snel afgewezen wordt.

Eindelijk de Queens op één, waar ze al zo'n 3 weken horen. Daan krijgt meteen een mokerslag naar 5 en moet térecht o.a. Jake Bugg laten voorgaan. Mooie prestatie van die gast. Voor mij zou Daft Punk ook wel eens top 3 verdienen. Maar de concurrentie is sterk. Editors ontgoochelen zelfs lichjes met die nr. 6, maar top 5 lijkt voor hen nu al een zekerheid volgende week.

Verderop zie ik helaas weinig aanvoer, zoals gherkin al zei. Float Fall en Rudimental zie ik niet veel hoger meer geraken en ook voor Trixie, PPP en Recorders gaat het (te) traag. Van Cat Empire had ik héél hoge verwachtingen, maar die krijgen nu een dreun van jewelste. Mss dat Miles Kane en Sir Yes Sir nog verrassen. Van mij mag het.

De nieuwkomers lijken mij wel ok, maar ik sta niet te springen. Stijn Colen (z'n echte naam denk ik) heeft wel een mooie single gemaakt. Van Vampire Weekend hou ik toch meer van springertjes als 'A-Punk' en 'Holiday'. Dan is je dag meteen goed. The Opposites hebben we hier al wel vaker gehad, denk ik, en deze is zéker niet hun slechtste. Zeer ernstig nummer eigenlijk, maar zoals gewoonlijk speelt hun genre hen hier parten.
Het leukste nummer onderaan vond ik vandaag eigenlijk nog die Polaroid Fiction. Ze doen mij denken aan de vroege Kinks en The Who. De 60's are definitely back!

Jullie zijn de doortocht van de Queens in Club 69 duidelijk nog niet vergeten, want ze blijven heersen in de mooiste lijst ter wereld. Editors vallen de top 3 binnen naar de tweede plaats en Bastille zakt van twee naar drie.

1 1 queens of the stone age God is the sun
2 6 editors a ton of love
3 2 bastille pompeii
4 4 daft punk get lucky
5 3 jake bugg seen it all
6 8 macklemore can't hold us
7 5 daan everglades
8 9 30 seconds to mars up in the air
9 13 the strokes happy ending
10 7 compact disk dummies the reeling
11 16 trixie whitley breathe you in my dreams
12 14 rudimental ft ella eyre waiting all night
13 28 crystal fighters you & I
14 11 float fall someday
15 10 sx graffiti
16 19 miles kane don't forget who you are
17 18 the cat empire brighter than gold
18 12 major lazer watch out for this (bumaye)
19 26 vampire weekend step
20 17 protection patrol pinkerton this time
21 x the national don't swallow the cap
22 23 sir yes sir keep the horsemen out
23 22 the opposites sukkel voor de liefde
24 x ozark henry I'm your sacrifce
25 27 polaroid fiction satisfied
26 29 stan lee cole separated
27 21 girls in hawaii misses
28 15 musepanic station
29 x mumford & sons babel
30 25 recorders purple and gold

// Verdwenen uit jullie mooiste lijst ter wereld

30 biffy clyro black chandelier
24 van jets broken bones
20 the national demons
Dat krijg je dus als je singles snel elkaar opvolgen. De oude National moet nu al wijken voor een nieuwe. Hopelijk krijgt deze wel de tijd uit te groeien tot een hitje (en gebeurt dat ook). Wie ook z'n tijd genomen heeft, is Ozark Henry. Prima nummer, maar wat laat om nu nog echt een dikke hit te gaan scoren misschien. Derde nieuwkomer ten slotte is Mumford & Sons: een vaste waarde in de lijst en ééntje waar ik mij nog nooit aan gestoord heb.

Bovenaan blijft Queens Of The Stone Age bovenaan, maar door dat getreuzel, zal het wellicht bij twee weken blijven. Volgende week verwacht ik Editors aan de top. Heel sterke top-5 trouwens: daarachter mogen Macklemore (hoefde niet hoger dan Daan), 30 Seconds To Mars en The Strokes hun hoogste plek bereikt hebben. Snap trouwens nog steeds niet hoe The Strokes zo succesvol zijn: meestal ben ik elke week alweer vergeten dat dat nummer er ook is. Het is niet slecht, maar ook niet zo'n geweldige schijf. Float Fall had daarentegen wel die top-10 mogen halen.

Mooie winsten ten slotte voor Vampire Weekend en vooral de Crystal Fighters (zomerhitje in wording? het mag van mij). Stan Lee Cole stijgt te traag naar mijn goesting. Net als nog wat Belgjes die onderaan met moeite van de grond komen (zie ook Polaroid Fiction, Sir Yes Sir, Girls In Hawaii en de ondertussen al half verdwenen Recorders).
Een sterke top 5 idd. Met nu ook Editors die zich volledig in de titelstrijd mengt. Voor mij mag QOTSA gerust nog enkele weekjes op één, al zal het vanaf volgende week wel voor Tom Smith & co zijn. Jake Bugg lijkt helaas al over zijn hoogtepunt heen terwijl Daft Punk maar op 4 blijft trappelen. Allemaal nummers die van mij nog wéken mogen meegaan.
Zeker omdat - zoals gherkin hierboven al zei - de nummers die daaronder komen niet meer hoger moeten. Dat van The Strokes is lang geen mis nummertje hoor, maar een tophit is het ook niet.
Eigenlijk hoop ik nog dat de nrs. 11, 12 en 13 van deze week de top 10 mogen halen. Vooral Trixie verrast me nog met die mooie winst. Voor Cyrstal Fighters verwacht ik eigenlijk ook wel een (terechte) grote hit. Zeer fijn fris plaatje!
Voor o.a. Miles Kane, Cat Empire en Sir Yes Sir mocht het van mij sneller gaan.

De 3 nieuwkomers zijn behoorlijk goed. Die 2de single van The National mag (en moet) een grotere hit worden dan het helaas te vroeg afgedankte 'Demons'. Die 'Babel' is net als 'Whispers in the dark' weer een ok M&S nummer maar het verrast en doet me weinig.
De binnenkomst van Ozark Henry: ik dacht dat het een grap was! Ik had die 5 a 10 geleden al verwacht en nu lijkt hij echt wel aan/over z'n hoogtepunt. Neen, een grote Afrekening-hit kan dit toch niet meer worden. Ben wel héél blij voor de statistieken dat deze single er dan toch (even) bij mag horen!
Deze week wel terechte verdwijners voor mij. Tussen de nieuwkomers 3 prima singles die zeker welkom zijn! De nieuwste Mumford & Sons ken ik al een tijdje door hun album en het blijft een goed nummer! Het was ook de start van het concert in het sportpaleis geweest! Ozark Henry is ook wel terecht nieuw al is het idd best wel laat. Maar beter laat dan nooit zeker? De Hoogste nieuwe voor The National vind ik best wel terecht voor mij een veel beter nummer dan Demons!

Verder alweer een zeer mooie stijging van Vampire Weekend , Stan Lee Cole , Crystal Fighters , Miles Kane , Trixie Whitley en The Strokes al is top 10 wel net iets te hoog aan het worden voor dat nummer van The Strokes..

Bovenaan de lijst begint het nu echt een strijd te worden tussen de Editors en QOTSA! 2 nummer die het echt verdienen voor op nummer 1 te staan maar mijn voorkeur gaat mss dan toch iets meer uit naar de Editors!
I'm Your Sacrifice stijgt dan toch nog vlot door!
Idd. Wat heeft Piet gedaan dat de single nu pas ontdekt wordt door het stempubliek? Weird...
Editors zaten al even aan te dringen, en vandaag is het hen gelukt de eerste plaats te bereiken van jullie Afrekening. Queens of The Stone Age zakken naar twee, Bastille blijft op 3 staan.

1 2 editors a ton of love
2 1 queens of the stone age God is the sun
3 3 bastille pompeii
4 5 jake bugg seen it all
5 6 macklemore can't hold us
6 4 daft punk get lucky
7 13 crystal fighters you & I
8 11 trixie whitley breathe you in my dreams
9 7 daan everglades
10 21 the national don't swallow the cap
11 8 30 seconds to mars up in the air
12 24 ozark henry I'm your sacrifce
13 9 the strokes happy ending
14 16 miles kane don't forget who you are
15 12 rudimental ft ella eyre waiting all night
16 19 vampire weekend step
17 29 mumford & sons babel
18 20 protection patrol pinkerton this time
19 23 the opposites sukkel voor de liefde
20 10 compact disk dummies the reeling
20 22 sir yes sir keep the horsemen out
22 14 float fall someday
23 25 polaroid fiction satisfied
24 15 sx graffiti
25 26 stan lee cole separated
26 x ben howard keep your head up
27 17 the cat empire brighter than gold
28 x willow remedy
29 x soldier's heart african fire
30 18 major lazer watch out for this (bumaye)

verdwenen :
30 recorders purple and gold
28 muse panic station
27 girls in hawaii misses
Editors vs. QOTSA: op papier een clash der titanen, maar eigenlijk zat het er al een week gewoon duidelijk aan te komen wat ging gebeuren. Wel tof dat Bastille er in slaagt om toch een hit te scoren zonder op één te komen.

De rest van de top-10 is ook wat sterker geworden met de nieuwste van The National (hopelijk gaat die nu ook niet zoals Demons snel terug achteruit) en Crystal Fighters met een zomerhit in wording. Mumford & Sons is ook in grote versnelling op weg naar die top-10 (waar ze meestal wel belanden), net als Ozark Henry, al hoeft die laatste nu niet meer echt wat mij betreft door de leeftijd van het nummer.

Over oude platen gesproken: Ben Howard komt nu toch wel binnen met een héél oud nummer. Oké, ik weet het, veel mensen kennen het wellicht nog niet, maar voor mensen die het al kenden is dit toch iets minder interessant. Willow is een aardige nieuwkomer, maar ik vrees dat dit weer één van die Belgjes gaat worden die in de eerste helft blijven plakken en zo hebben we er wel al genoeg (ook al zitten daar platen bij zoals Stan Lee Cole die hoger mogen).

Bij Soldier's Heart heb ik minder zicht op de hitkansen: kan misschien wel relatief hoog geraken. Hoe dan ook wel een mooi plaatje.
Laatst gewijzigd:
Ja die verdwijners waren wel te verwachten. In de lijst weer 3 fijne nieuwkomers die hier alle 3 wel vlot in de top 20 mogen gaan!

Maar dan jammer dat ze The Cat Empire niet draaide deze week en Major Lazer wel al is die wel het sterkste gezakt!

Voor Stan Lee Cole en Polaroid Ficition gaat het best traag zeker voor Stan! Verder ook heel spijtig dat het de laatste weken zullen worden voor Float Fall! En de stijging van The Opposites vind ik echt heel onterecht! Wel goed nieuws voor PPP , Mumford & Sons , Vampire Weekend , Ozark Henry , Crystal Fighters en The National!

Bovenaan de lijst was het denk ik weer zeer spannend want zowel de Editors als Queens Of The Stone Age zijn echt 2 van de beste nummers van het moment. Dus voor mij een zeer terechte top 4 eigenlijk! Want Macklemore nu al op 5 in de Afrekening dat is te veel van het goede!
Klopt bjorn. Voor mij lag de top 5 van vorige week al vast voor deze week: met voorsprong de 5 beste plaatjes (of dan toch grootste hits) van het moment. Jammer dat Daft Punk nu plots Macklemore moet laten voorgaan.
Die nummer één voor Editors is mooi en verdiend, maar zou een weekje langer uitstellen op 2 (met QOTSA nog altijd op één) niet spannender geweest zijn?
Bastille pakt alleszins punten. Net als gherkin ben ik héél blij met de 3 nieuwe top 10-plaatjes. Crystal Fighters kan volgens mij nog vlotjes top 5 halen en ook Trixie en The National mogen hoog scoren. Ik hoopte ook nog op Rudimental maar tevergeefs. Ook Miles Kane mag van mij nog een pak hoger. Ozark Henry, daar waren we al duidelijk over, maar als het dan toch moet: zijn plaatsje heeft hij zeker niet gestolen en - nogmaals - voor z'n cijfers en stats is dit heel goed. Alleen de timing is ongelukkig.

Verder heel wat middenmoters waarbij ik het jammer blijf vinden voor Sir Yes Sir en Polaroid Fiction. Dat zijn dan eens Belgische plaatjes die muzikaal top zijn, maar die missen dan wat grote naambekendheid (wat Daan en Van Jets wél hadden). Ook het nu al terugzenden van Cat Empire, écht wel een zomerklepper, is doodjammer.

2 van de nieuwkomers moet ik nog meer horen. Slecht zullen ze niet zijn, maar ik verwacht voor hen idd ook wel een paar weken aanmodderen. Die van Ben Howard is een stuk sterker maar idd al van 2011 (nog voor 'The Fear' zelfs).
Waarom eens niet Dirty Projectors in de Afrekening stemmen? Sublieme productie alweer van Joe Goddard!
Spijtig dat The Cat Empire & Float Fall al weg zijn.

En het zal volgende week al weer de laatste week worden voor Stan Lee Cole! ( Veel te vroeg! )
Laatst gewijzigd:
Idd.
Ik vrees een beetje voor de invloed van die 2de QOTSA-single op 'My god is the sun'. Die heeft nog maar 8 weken en ik vrees dat die heel snel zware slagen zal krijgen.
Anderzijds mogen ze voor mij ook tweemaal tegelijk in de top 10
@Lord : er is ook al een derde ! in NL scoren ze met ' I appear missing'
11editorsa ton of lovepias6
23bastillepompeiiuniversal10
36daft punkget luckysony8
44jake buggseen it alluniversal9
52queens of the stone ageGod is the sunv28
68trixie whitleybreathe you in my dreamsnews7
77crystal fightersyou & Ipias4
85macklemorecan't hold uswarner7
910the nationaldon't swallow the capv23
1026ben howardkeep your head uppias2
1117mumford & sonsbabelv23
129daanevergladespias11
1314miles kanedon't forget who you aresony5
141130 seconds to marsup in the airuniversal9
1513the strokeshappy endingsony9
1616vampire weekendstepv24
1715rudimental ft ella eyrewaiting all nightwarner6
1829soldier's heartafrican fire 2
1921sir yes sirkeep the horsemen outemi5
2018protection patrol pinkertonthis timewaste my records8
2119the oppositessukkel voor de liefdeuniversal4
2212ozark henryI'm your sacrifceemi3
2323polaroid fictionsatisfiedgentle5
2428willowremedy 2
25xqueens of the stone ageI sat by the oceanv21
26xbalthazarsinking shippias1
2725stan lee coleseparatedeigen beheer4
28xsteak nummer eightcryogenius 1
29xpuggygoes like thisuniversal1
3020compact disk dummiesthe reelingkeremos16
      
  verdwenen :    
 30major lazerwatch out for this (bumaye)warner8
 27the cat empirebrighter than goldlc music5
 24sxgraffitiuniversal12
 22float fallsomedaypias10
De vrees van lORD is dus werkelijkheid geworden. My God Is The Sun zakt vrij snel weg. Jammer dat singles soms zo snel op elkaar volgen (zeker met oog op jaaroverzichtjes), al is niks mis met de nieuwe. Leuk te zien dat Puggy er nog eens bij is, Balthazar en Steak Number Eight zijn vaste waarden, al zal die laatste wellicht niet te hoog geraken. En inderdaad doodzonde dat we nu al Float Fall en volgende week wellicht Stan Lee Cole uitwuiven.

Enkele sterke stijgers ook deze week. Soldier's Heart bevalt mij meer en meer (volgende week zal Nieuwe Lichting-collega Tout Va Bien er wellicht ook bij zijn) en stijgt terecht. Ben Howard mocht dan weer het iets kalmer doen van mij - al is dat wellicht vooral omdat ik geen behoefte heb aan zo'n oud nummer. Vampire Weekend en Miles Kane hadden meer verdiend.

Wat ik trouwens héél tof vind de laatste tijd is dat je veel nummers hebt die niet bij de eerste tegenslag alles kwijt zijn. Je ziet het vaak dat nummers zodra ze beginnen te zakken plots heel snel weg zijn, maar deze weken heb je toch Daft Punk, Jake Bugg en vooral Bastille, die daar mooi blijven circuleren rond die topposities.
Ik schreef het hier al. Spijtig dat we moeten afscheid nemen van The Cat Empire en Float Fall! Tussen de nieuwkomers deze week allemaal wel oke nummers. Puggy best een goed nummer maar hoefde nu niet echt voor mij net als Steak Nummer Eight al is het geen slecht nummer. Balthazar was natuurlijk wel te verwachten maar best een goed nummer. En dan QOTSA vind ik persoonlijk wel al tamelijk snel maar ook wel een goed nummer!

Verder jammer van het verlies van Stan Lee Cole ( 1 van de mooiste nummers uit de Afrekening! ) Ook Ozark Henry krijgt best vroeg een klop! Verder wel mooie stijgers van Willow , Soldiers Heart , Miles Kane , Mumford & Sons en Ben Howard.

Bovenaan de lijst toch wel wat verschuivingen bv Queens Of The Stone Age die naar 5 daalt en zo Daft Punk voor laat. Ik had toch liever QOTSA hoger gezien dan Daft Punk! Maar nog altijd een heel goede nummer 1!
Tjah, ik sluit mij aan bij het meeste van hierboven.
We krijgen in de top 5 weer dezelfde 5 nummers van 2 weken geleden (dus met Daft Punk en zonder Macklemore) wat dus betekent dat die het best wel sterk doen. gherkin noemde ze al. Alleen heel stom dat QOTSA I zo moet dalen. Volgens alle logica van de voorgaande weken en ook de leeftijd van de nummers zou je die toch nog altijd hoger mogen verwachten dan bvb Daft Punk of Jake Bugg.

Best wel een rare week dus deze week want ook de recente revelaties vallen tegen: Crystal Fighters en The National maken geen of nauwelijks winst. Ook Miles Kane niet.
Ben Howard en Mumford & Sons dan weer wel, maar dat hoefde voor mij niet echt.
Ozark Henry staat nu wel op een logische plaats maar vooral die forse stijging naar nr. 12 van vorige week kan ik moeilijk vatten.

De 4 nieuwkomers zijn er weer die heel snel zijn. Ik had die nieuwe QOTSA deze week één keer gehoord anders had ik niet eens geweten dat die single er al was. Dat van Balthazar is een aanwinst. Ik wist niet dat zij het waren toen ik het hoorde, maar het klonk weer bijzonder internationaal (en zelfs wat 90's, Beck of Eels in hun topjaren).
Die 2 andere Belgen klinken wel ok maar ik wachtte er niet op. Dan hoorde ik precies toch allemaal andere nummers op de radio de voorbij dagen. Ik denk spontaan aan de nieuwste Phoenix of zelfs danceplaatjes van Dirty Projectors en Chris Malinchak die wel eens Afrekening zouden verdienen. En waar blijft dat nieuwe werk van Beady Eye? Volgende week hopelijk meer chance.
Zoals verwacht is het gedaan voor Stan Lee Cole Ook de Compact Disk Dummies , Ozark Henry en The Opposites zijn ook weg! ( )
Al bij al werd er goed opgeruimd deze week. Onder de nieuwkomers 2 bemoedigende namen: Phoenix en Beady Eye!!!
Die cover van Jacques Brel hoefde voor mij nu geen Afrekening-hit te worden.
Dat is duidelijk klop krijgen! Queens Of The Stone Age van 5 naar 12!!!!
Laatst gewijzigd:
Editors blijven heersen over Afrekeningland. De hete adem van Crystel Fighters briest in hun nek, maar Tom Smith blijft voorlopig uit het bereik van de woeste klauwen. Daft Punk blijft na 9 weken standhouden op stekje 3.

1 1 editors a ton of love 7
2 7 crystal fighters you & I 5
3 3 daft punk get lucky 9
4 2 bastille pompeii 11
5 25 queens of the stone age I sat by the ocean 2
6 9 the national don't swallow the cap 4
7 6 trixie whitley breathe you in my dreams 8
8 4 jake bugg seen it all 10
9 10 ben howard keep your head up 3
10 8 macklemore can't hold us 8
11 13 miles kane don't forget who you are 6
12 5 queens of the stone age God is the sun 9
13 18 soldier's heart african fire 3
14 11 mumford & sons babel 4
15 12 daan everglades 12
16 15 the strokes happy ending 10
17 16 vampire weekend step 5
18 26 balthazar sinking ship 2
19 14 30 seconds to mars up in the air 10
20 17 rudimental ft ella eyre waiting all night 7
21 19 sir yes sir keep the horsemen out 6
22 24 willow remedy 3
23 x beady eye second byte of the apple 1
24 23 polaroid fiction satisfied 6
25 29 puggy goes like this 2
26 x de jeugd van tegenwoordig de formule 1
27 28 steak nummer eight cryogenius 2
28 x tout va bien if you go away 1
29 x phoenix trying to be cool 1
30 20 protection patrol pinkerton this time 9

verdwenen :
30compact disk dummies the reeling 16
27 stan lee cole separated 4
22 ozark henry I'm your sacrifce 3
21 the opposites sukkel voor de liefde 4

Laatst gewijzigd:
Paar weken geleden vroeg ik mij al af waarom Ozark Henry dan nog moest binnenkomen en nu hij er al na drie weken weer uitligt, vraag ik het me nog harder af. Vrij nutteloze passage als je het mij vraagt. Stan Lee Cole had veel meer verdiend trouwens.

Bij de nieuwkomers helaas weer een gigantische stinker in de vorm van de nieuwste van De Jeugd. Andere nieuwkomers zijn wel wat fijner met voor mij toch wel Tout Va Bien als uitschieter (en wellicht ook de dikste hit).

In grote lijnen was de situatie van QOTSA te voorspellen: uiteraard dat de nieuwste zou stijgen en nogal logisch dat My God Is The Sun daaronder zou lijden: als je maar op drie nummers mag stemmen, zou twee keer QOTSA een beetje te veel van het goede zijn. Maar de cijfers zijn wel echt overdreven, vooral die enorme winst van 25 naar 5.

Verder loopt alles wel fijn in die top-10: Editors blijven op kop, er worden geen té zware klappen uitgedeeld en fijne plaatjes van Crystal Fighters en The National doen goede zaken.
bjorn, vanwaar heb jij die lijst gehaald? ik vind ze blijkbaar nog niet op de Stubrusite.
Ik weet niet wat bjorn z'n bronnen zijn, maar de lijst staat al wel online

http://www.stubru.be/media/deafrekening22juni2013

Link naar de pagina staat meestal iets eerder op de Facebookpagina van Studio Brussel dan op de site...

Laatst gewijzigd:
Zeer spijtig verlies deze week van Stan Lee Cole na amper 1 maand al weg! Veel te vroeg! De nieuwkomers : de nieuwe van de Phoenix is niet verkeerd maar ik was er ook niet op aan het wachten. De Jeugd Van Tegenwoordig vervangt dus gewoon The Opposites dus die mogen ook wel verdwijnen. De nieuwe Beady Eye hoefde voor mij eigenlijk ook helemaal niet. Maar dan de cover van Tout Va Bien hoop ik hier echt een dikke top 10 voor! Prachtig nummer!

Verder mooie stijgers van Balthazar , Soldier's Heart en natuurlijk de nieuwste QOTSA!!! Het zal sowieso niet lang meer duren tot dat QOTSA op de 1ste plaats komt ik geef het nog 2 weken. Ook mooi wat Crystal Fighters hier doen wie had dat nog verwacht dat ze zelfs tot op nummer 2 konden gaan! Bovenaan blijven nog altijd de Editors op nummer 1 heel terecht voor mij!

Ps. Ik hoop dat de Arctic Monkeys volgende week nieuw zijn!
Laatst gewijzigd:
Ik was aan het wachten op de site maar het kwam niet en toen was ik gaan kijken op de Facebookpagina!
Ok merci.

Deze week een zaak van broedermoord: dat die nieuwe QOTSA zou stijgen was logisch en een must, maar meteen naar 5? En moet de eerste single na amper 9 weken (das veel te weinig voor een ex-nummer één hit) dan al zo zwaar afgeslacht worden? Nee, zo kan je uiteindelijk geen monsterhit scoren in de eindejaarslijst. Dood en doodjammer! 'My god is the sun' verdient veel beter. Voor mij nog altijd top 5 waard.

Voor de rest een toffe top 10, met Editors nog altijd terecht op één en Crystal Fighters die nu toch wel zwaar uithalen. Vanwaar dan dat blijven staan op 7 vorige week? Vreemd. Daft Punk en Bastille doen het hoe dan ook ook heel straf.

Heel blij met de winst voor The National, Miles Kane en Balthazar maar ik zie in het pak héél veel plaatjes die blijven hangen of die al vroeg aan de terugweg beginnen. Weinig echte stijgers dus. Ook bvb. Mumford & Sons en Vampire Weekend lijken al uitgeteld.

Over de nieuwkomers had ik het ergens hierboven al. Phoenix en Beady Eye vind ik dus WEL goeie nieuwe én ik zat er ook op te wachten
Tout Va Bien levert een mooie nieuwe versie van 'Ne me quitte pas' maar als ik eerlijk ben hoef ik het eigenlijk niet vaak meer te horen. Daarvoor vind ik het origineel te mooi en te puur en dat zou ik liefst zo laten. (ik ben sowieso geen fan van covers)
De Jeugd Van Tegenwoordig: tjah. Ik ga ze niet tegenhouden maar ze komen idd weer héél snel en vlotjes in de Afrekening. Is die overdreven aandacht voor nederhop dan écht niet te temperen?

Ik mis hier nog altijd Dirty Projectors en Chris Malinchak
Voor Seen It All wellicht volgende week/weken heel wat verlies, want Jake Bugg heeft alweer een nieuwe single klaar (nu ook al in de hotlist). Heb de indruk dat die jongen z'n singles wat meer mag spreiden wat dat betreft: Lightning Bolt moest op zeker moment ook heel snel plaats maken voor Seen It All.

Verder trouwens heel wat moois op komst voor de komende weken: Arctic Monkeys (wellicht al voor nu zaterdag), maar ik zie daar ook al nieuw werk opduiken van dEUS, Franz Ferdinand en White Lies.
We zullen een beetje moeten wachten..

De top 3 van deze week :

1. Queens Of The Stone Age - I Sat By The Ocean
2. Editors - A Ton Of Love
3. The National - Don't Swallow The Cap

Hoogste Nieuwe : Arctic Monkeys - Do I Wanna Know? !
Queens of the Stone Age veroveren opnieuw de eerste plaats! 'I sat by the ocean' is deze week de oppergaai. Josh Homme in co staan zelfs met twee nummers in de lijst! Editors zakken naar de tweede plaats en The National komen de top 3 binnen.

1 5 queens of the stone age I sat by the ocean
2 1 editors a ton of love
3 6 the national don't swallow the cap
4 3 daft punk get lucky
5 4 bastille pompeii
6 2 crystal fighters you & I
7 9 ben howard keep your head up
8 7 trixie whitley breathe you in my dreams
9 13 soldier's heart african fire
10 11 miles kane don't forget who you are
11 10 macklemore can't hold us
12 -- arctic monkeys do I wanna know?
13 18 balthazar sinking ship
14 8 jake bugg seen it all
15 26 de jeugd van tegenwoordig de formule
16 14 mumford & sons babel
17 23 beady eye second byte of the apple
18 12 queens of the stone age God is the sun
19 22 willow remedy
20 25 puggy goes like this
21 -- stromae formidable
22 16 the strokes happy ending
23 27 steak nummer eight cryogenius
24 28 tout va bien if you go away
25 -- bakermat vandaag
26 24 polaroid fiction satisfied
27 -- deus sirens
28 19 30 seconds to mars up in the air
29 21 sir yes sir keep the horsemen out
30 15 daan everglades

verdwenen :
30 protection patrol pinkerton this time
29 phoenix trying to be cool
20 rudimental ft ella eyre waiting all night
17 vampire weekend step
Ik had het voorspeld: de nieuwste Arctic Monkeys was nieuw. En hoe! Direct op 12 is zeer straf, misschien zelfs lichtjes overdreven. Net als Arctic Monkeys was ook dEUS haast zeker van een plekje, maar zolang de muziek goed blijft stoort dat niet. Naast die twee kleppers ook nieuw werk van Stromae (oké, maar geen topper) en Bakermat (misschien wat laat, maar wel tof). Wel een nadeel aan die nieuwkomers: we nemen nu al afscheid van Phoenix en Vampire Weekend.

Overdreven winst trouwens voor De Jeugd Van Tegenwoordig: met voorsprong de zwakste plaat uit de lijst als je het mij vraagt. Ook voor Balthazar en Soldier's Heart gaat het nog uitstekend. Van Tout Va Bien had ik iets meer verwacht.

Bovenaan laat Crystal Fighters het te snel afweten. Editors worden bijzonder snel al terug ingehaald door QOTSA (vreemd dat het met deze single vlotter gaat dan met My God Is The Sun). Ook blij met een derde plek voor The National.
De nieuwkomers : dEUS was te verwachten en zoals altijd een goed nummer. Bakermat best laat maar nog altijd meer dan welkom voor mij! Stromae , ik weet niet wat mensen daar nu goed aan vinden , ik vind het niks.. En de hoogste nieuwe dan die is echt TOP!!!

Tussen de verdwijners : Best onverwacht dat The Phoenix al weg zijn! Ook Vampire weekend is veel te snel weg!

Verder wel mooie stijgers van Tout Va Bien , Puggy , Willow , Beady Eye , Soldier's Heart en QOTSA maar dan die stijging van De Jeugd Van Tegenwoordig hoefde voor mij totaal niet! Ook spijtig verlies voor QOTSA , Jake Bugg en Crystal Fighters! Bovenaan is het nu wel allemaal heel snel gegaan voor QOTSA zeker niet onterecht maar toch vind ik de Editors toch dat beetje beter!
Ook voor mij zijn Vampire Weekend en vooral Phoenix véél te snel weg. Die laatste wordt gewoon kansloos weer naar huis gestuurd. Nochtans een zeer fijn nummer (dat nu toch niet zoooveel slechter is dan 'Entertainment'?)

De plaatsvervangers zijn best goed. Arctic Monkeys moest ik eerst even aan wennen maar blijkt weer een topplaatje te zijn (écht een van dé bands van de 00's en 10's). dEUS hoort sowieso altijd in de Afrekening maar deze single vind ik voorlopig nog wat gewoontjes en doet me te sterk aan ander werk denken, zo moet ik constant aan Ghost denken. Maar ok, slecht is 'Sirens' zeker ook niet.
Bakermat heeft een grote hit en verrassend komen ze ook nu pas in deze lijst. Wel terecht voor mij. Stromae is een groeiertje. Zeker niet slecht maar ik had hem niet meer in de Afrekening verwacht.

Bovenaan weer heel wat raars. De 2de single van QOTSA (die veel te vroeg na 'my god is the sun kwam) nu al op één is wel héél snel. Editors had er met een 4de week op 1 nog even de spanning in kunnen houden. En hoe kan het dat Crystal Fighters na hun monsterwinst van vorige week nu al dalen van 2 naar jawel 6? Die mannen lijken een raar parcours af te leggen. Zelfs anciens Daft Punk en Bastille doen nog altijd beter. Moeilijk te snappen, maar goed. Uiteindelijk is het wel een goeie lijst deze week.
Blij met de winst voor The National, Miles Kane en Balthazar. Ook Liam en zijn Beady Eye mag er van mij gerust voor gaan.

De komende weken verwacht ik nog veel spektakel met al die nieuwe singles van grote namen toch wel: Jake Bugg, Placebo, White Lies, ... ik vergeet er nog een paar. Moet 'On the rocks' hier ook niet z'n weekje halen? (zoals Merdan Taplak vorig jaar)
Van mij niet. Er zijn betere platen uit op dit moment. Schrijf Green Day trouwens ook niet af bij de grote namen, al zit ik daar minder op te wachten.

Kans bestaat trouwens dat Seen It All volgende week gewoon verdwijnt, nummer is zomaar uit de keuzelijst verdwenen. In die lijst staat trouwens Arctic Monkeys ook compleet verkeerd gezet. Sorry, maar dat is echt amateurisme.
En dat is dus niet een klein foutje. Dat is gewoon de keuzelijst van volgende week. Dus beste mensen: als je op 'Do I Wanna Know?' wil stemmen, stem je best op 'Abb123'. Logisch toch
Had ik al gedaan
Zitten ze daar weer op hun gat? Bij deze al mijn reactie:

Gelukkig nog altijd Qotsa op één en Arctic Monkeys na superwinst 'maar' op 2 (het moet ook niet té snel gaan). Met dan nog Editors en The National hebben we momenteel écht een tóp top 4! Voor Crystal Fighters is het veel te snel voorbij.

Stromae bewijst dat hij géén eendagsvlieg meer is. 3 jaar na 'Alors on danse' haalt hij opnieuw de top 10. Ik heb er geen probleem mee. Wordt elke keer beter.
Balthazar had ik eigenlijk ook vlotter in de top 10 verwacht, wss volgende week.
Verder in het peloton veel plaatjes die blijven hangen (Beady Eye, Willow, Puggy, ...) maar de grote winst van Bakermat verrast me wel. Lijkt een beetje laat.

4 oude plaatjes verdwenen, goed zo. Dan hoop je altijd op zoveel mogelijk goeie nieuwkomers. En zijn we tevreden deze week? Jaaaaaa!
Die eerste van Psycho 44 deed me al ff wanhopen. Dit is weer zo'n uit de lucht gevallen verplichte Belg. Kan wel een goed plaatje worden... Maar toen werd het alleen maar beter: toen ik gisteren de Ultratips las hoopte ik vooral op deze 3: The XX, Placebo en Jake Bugg. En ja hoor, alle 3 nieuw binnen! Ik hoop dat ze hoog kunnen geraken.
De komende weken verwachten we meer nieuw materiaal van White Lies, Green Day, ... De nieuwste Daft Punk?
Omdat het nog even kan duren (zie ook de hotshot die sinds maandag nog altijd niet online is geraakt) heb ik maar zelf de lijst even neergeschreven

11queens of the stone agei sat by the ocean
212arctic monkeysdo i wanna know?
32editorsa ton of love
43the nationaldon't swallow the cap
59soldier's heartafrican fire
67ben howardkeep your head up
74daft punk ft. pharrell williamsget lucky
85bastillepompeii
921stromaeformidable
106crystal fightersyou & i
1113balthazarsinking ship
1215de jeugd van tegenwoordigde formule
138trixie whitleybreathe you in my dreams
1425bakermatvandaag
1510miles kanedon't forget who you are
1617beady eyesecond bite of the apple
1711macklemore & ryan lewis ft. ray daltoncan't hold us
1819willowremedy
1927deussirens
2020puggygoes like this
2124tout va bienif you go away
2223steak number eightcryogenius
2316mumford & sonsbabel
24--jake buggtaste it
2526polaroid fictionsatisfied
26--placebotoo many friends
2714jake buggseen it all
28--the xxfiction
29--psycho 44surfer shell
3018queens of the stone agemy god is the sun

verdwenen:
22the strokeshappy ending
28thirty seconds to marsup in the air
29sir yes sirkeep the horsemen out
30daaneverglades

Laatst gewijzigd:
wij (ik mag er ook nog es bijzijn vandaag) zitten al ganse week op Werchter,en ja soms op ons gat. Ook de 1 persoon die de site moet onderhouden. De andere is met vakantie, een grondwettelijk recht.
Veel mooie nieuwkomers deze week. Jake Bugg (goed te zien dat de vorige ondanks de kleine boycot in het stemformulier toch nog net een extra weekje krijgt), Placebo en The XX zijn meer dan welkom. Psycho 44 is inderdaad zo'n typisch Belgisch bandje dat z'n plaats hier vooral aan de actieve stemclub te danken heeft, maar hé, ik vind het best wel een aardig nummer.

Queens Of The Stone Age krijgen een weekje erbij aan de top, maar naar alle waarschijnlijkheid is het volgende week aan de Arctic Monkeys. Zeer sterke top-3 trouwens als je er over nadenkt met drie topbands (en dan ook nog eens The National op 4). Crystal Fighters had van mij nog ergens rond die vijfde plek mogen staan.

Ook mooie winsten voor dEUS (duh), Bakermat (vind ik misschien net als lORD wel wat laat) en Stromae (al had die laatste misschien nog net iets lager mogen eindigen en dat plaatsje in de top-10 aan Balthazar mogen geven).
Ik wist dat ik nog iets vergeten was!

Deze week wel best fijne nieuwkomers. Dat nummer van Psycho 44 ben ik niet echt overtuigd van. Maar bv The XX schitterende keuze om Fiction te kiezen als nieuwe single. Placebo ook heel terecht al vind ik het best wel vroeg want de single is toch nog maar enkele dagen uit? En de hoogste nieuwe voor Jake Bugg vind ik schitterend! Maar ik heb toch wel iets dat ik minder vind. Ik heb daarnet even gekeken op de site voor te stemmen en daar staat Seen It All al niet meer tussen! Schande! Ik vind niet dat dat kan een nummer gewoon niet meer in de keuzelijst plaatsen die wel nog in de lijst staat!

Verder zeer spijtig dat het ook al de laatste week zal zijn voor QOTSA. Hoeveel weken staat My God Is The Sun er nu in? 10 of 12? Dat is toch eigenlijk niet lang. Stonden vroeger niet singles veel langer in de lijst?

Verder was het te verwachten dat dEUS ging stijgen sowieso morgen al dicht tegen de top 10 of al top 10! Ook Bakermat stijgt nog altijd het blijft een goed nummer maar begint al wat op leeftijd te komen.

Bovenaan de lijst lijkt het heel duidelijk dat de Arctic Monkeys morgen gaan overnemen en dat lijkt mij ook zeer terecht!
Een nieuwe week, een nieuwe afrekening. En een nieuwe nummer één: Queens of The Stone Age doen troonsafstand aan Arctic Monkeys! En Soldier's Heart komen de top drie binnen met 'African Fire'.

1 2 arctic monkeys do I wanna know?
2 1 queens of the stone age I sat by the ocean
3 5 soldier's heart african fire
4 3 editors a ton of love
5 6 ben howard keep your head up
6 4 the national don't swallow the cap
7 9 stromae formidable
8 7 daft punk get lucky
9 11 balthazar sinking ship
10 8 bastille pompeii
11 10 crystal fighters you & I
12 12 de jeugd van tegenwoordig de formule
13 16 beady eye second byte of the apple
14 19 deus sirens
15 14 bakermat vandaag
16 18 willow remedy
17 21 tout va bien if you go away
18 26 placebo too many friends
19 20 puggy goes like this
20 15 miles kane don't forget who you are
21 22 steak nummer eight cryogenius
22 24 jake bugg taste it
23 13 trixie whitley breathe you in my dreams
24 28 the xx fiction
25 x sigur ros isjaki
26 29 psycho 44 surfer shell
27 x franz ferdinand love illumination
28 x sx the future
29 25 polaroid fiction satisfied
30 17 macklemore can't hold us

verdwenen :
30 queens of the stone age God is the sun
27 jake bugg seen it all
23 mumford & sons babel
Zoals te verwachten zijn QOTSA en Jake Bugg weg. Veel te vroeg voor mij en zelfs Mumford & Sons ook! Die mocht toch wel nog een paar weken blijven.

Tussen de nieuwkomers 3 fijne nummers met als favoriet Franz Ferdinand voor mij! Verder een mooie stijging van The XX , Jake Bugg , Placebo , Tout Va Bien en dEUS!

Bovenaan de lijst een nieuwe nummer 1 heel terecht voor mij maar het was wel te verwachten dat ze op 1 gingen komen. Voor de rest een mooie lijst weer!
@ bjorn:
'My god is the sun' stond welgeteld 11 weken in de lijst. Absoluut te weinig voor zo'n nummer één-hit. En blijkbaar gaat 'I sat by the ocean' al dezelfde toer op. Amper 5 weken oud, 2 weken op één en ze moeten alweer naar beneden. Nee, ik kan hier een halfuur over volschrijven maar ik vind dit niet spannend meer. Blijkbaar wachten we constant op die nieuwe frisse witte merel om in de kortste keren de nr. 1 over te pakken van die vorige witte merel die ook nog maar pas komt piepen. Wanneer hebben we nog eens een strijd der titanen? 2 a 3 nummers die weken aan een stuk nek en nek vechten voor die nr. 1 en 2? Op deze manier weet je echt niet meer wie op het einde van het jaar in de top 10 van de Eindafrekening moet. Opvallend: Bastille (slechts nr. 2) met 14 weken nog altijd in de top 10. Een uitzondering.

Voor de rest is dit best wel een mooie lijst. Arctic Monkeys hebben natuurlijk een topnummer maar als ik vergelijk met hun oude singles kwamen die toch moeilijker (of niet) op nr. 1. Dat Editors en The National, toch 2 Werchter-toppers, ook al dalen ten voordele van Soldier's Heart vind ik ook redelijk onbegrijpelijk en onterecht. En oudje Ben Howard blijft ook maar stijgen.
Lichtpuntjes zie ik voor Stromae, Balthazar, Beady Eye (eindelijk een terechte hoge notering!), dEUS en zeker ook Placebo. Prima nieuwe single. Kan mij zeer goed in de tekst vinden. Werd tijd dat iemand eens een nummer over schreef.

Jake Bugg en The XX ontgoochelen toch een beetje. In hun 2de week had ik bovenste 20 verwacht.

De nieuwkomers zijn alweer dik ok: Sigur Rós is weer zo'n twijfelnummer maar nu toch terecht binnen. Franz Ferdinand is een grootheid uit de 00's en nu eindelijk nog eens bevestiging met een fijne nieuwe single. SX mag ook terecht een nieuwe notering bijschrijven voor het mooie 'The Future'. Prachtige live-versie gezien bij Marcel dacht ik. Morgen te zien op Cactus! Allen daarheen!!!!! (ook Balthazar, Beach House én dEUS) !!!!!!!!!!!!!!!
Het gaat wel snel weer, ja. Al vind ik Do I Wanna Know meer topnummer dan I Sat By The Ocean, dat constante gewissel maakt de Afrekening er niet aantrekkelijker op. Soldier's Heart is aardig, maar top-3 is misschien wel wat overdreven meteen. Maar ja, Belgjes en dan nog een 'eigen ontdekking' van StuBru, die geven ze maar al te graag een bonusje. Zie ook Tout Va Bien. Op zich aardige versie, maar ook een beetje uitgekauwd om alwéér Ne Me Quitte Pas te coveren.
Bedankt voor de info over het aantal weken van QOTSA Lord! Maar ik blijf het toch ook erg jammer vinden dat ze 'nu' al weg zijn. Ik denk dat dat jaaroverzicht van de Afrekening heel moeilijk te gokken zal zijn!
Geen al te grote aardverschuivingen in jullie Afrekening deze week: Soldier's Heart doet haasje-over met Queens of the Stone Age. En voor de tweede week op rij helemaal bovenaan: Arctic Monkeys!

1 1 arctic monkeys do I wanna know?
2 3 soldier's heart african fire
3 2 queens of the stone age I sat by the ocean
4 5 ben howard keep your head up
5 7 stromae formidable
6 4 editors a ton of love
7 6 the national don't swallow the cap
8 9 balthazar sinking ship
9 15 bakermat vandaag
10 14 deus sirens
11 12 de jeugd van tegenwoordig de formule
12 10 bastille pompeii
13 18 placebo too many friends
14 22 jake bugg taste it
15 11 crystal fighters you & I
16 17 tout va bien if you go away
17 25 sigur ros isjaki
18 8 daft punk get lucky
19 21 steak nummer eight cryogenius
20 16 willow remedy
21 13 beady eye second byte of the apple
22 27 franz ferdinand love illumination
23 24 the xx fiction
24 x vampire weekend unbelievers
25 26 psycho 44 surfer shell
26 19 puggy goes like this
27 28 sx the future
28 x pixies bagboy
29 x compact disk dummies mess with us
30 20 miles kane don't forget who you are

verdwenen :
30 macklemore can't hold us
29 polaroid fiction satisfied
23 trixie whitley breathe you in my dreams
De nieuwkomers deze week vind ik goed maar ze moesten niet echt in de Afrekening voor mij. De nieuwe CDD is duidelijk een pak minder dan hun vorig nummer. De nieuwe Pixies is wel goed en Vampire Weekend ook wel maar ze hebben al betere nummers gehad!

Verder een zware klap deze week voor Miles Kane , Puggy , Beady Eye en Daft Punk! Verder wel mooie stijgers van Franz Ferdinand , The XX ( Al stijgen ze wel veel te weinig ) , Sigur Ros , Jake Bugg , Placebo , dEUs en ja Bakermat heel onverwacht eigenlijk dat die laatste dan toch nog top 10 haalt!

Bovenaan de lijst beginnen Soldier's Heart veel te hoog te staan , maar het is sowieso de bedoeling dat ze volgende week op 1 komen zeker? Voor mij mogen de Arctic Monkeys wel nog wat blijven staan!
Volgende week zaterdag en de week erna zal Gherkin of Lord de lijst moeten hier plaatsen want ik ga dan op vakantie.
Goed gezegd bjorn. Ja dat was alweer lang de bedoeling dat de nieuwe lichting op één moet en zal staan. Dat Qotsa (na 6 topweken) plots moet dalen ten voordele van Soldier's Heart (7 weken) is weer onrealistisch, ongeloofwaardig, on-spannend en vooral onterecht. Dat de Monkeys op één blijven is de logica zelve, maar hoelang nog?

De anderen in de top 10 houden nog redelijk stand met als stijgers een logische dEUS en een minder verwachte Bakermat (die vorige week nochtans daalde).
Grote verliezer is Daft Punk, weliswaar één van de oudjes geworden maar 10 plaatsen dalen vind ik nu toch wel té hard.
De ontgoocheling van de week is dan weer Beady Eye die vorige keer zo mooi en droog op 13 stonden en nu meteen naar de uitgang verwezen worden. Waarom zijn die Gallagher's altijd weer zo snel weg?
Ook van The XX en SX had ik gehoopt op (veel) meer. 2 prima plaatjes die minstens top 15 verdienen.

Mooie stijgers zijn er gelukkig ook met Jake Bugg, Placebo (top 10 volgende week?), Sigur Rós en Franz Ferdinand. Vooral die laatste mag nog een pak hoger, wat een feestplaat weer zeg van de Franzen!

De nieuwkomers zijn degelijk maar ik zat op geen enkele te wachten. Die Pixies werd weken geleden met veel getrom aangekondigd als nieuwe single maar sindsdien heb ik nog eerder 'Gigantic' of 'Here comes your man' op de radio horen passeren. Dat die nieuwe nu plots toch de lijst haalt is dus een verrassing. Vampire Weekend hebben weer een fijn plaatje maar kan nog altijd niet tippen aan het opzwepender werk uit 2008 en 2010.
De nieuwste Compact Disk Dummies kende ik enkel dankzij de ultratip-lijst van gisteravond. Die komt dus weer met de snelheid van het licht meteen de Afrekening binnen. Geen White Lies of Green Day te bespeuren.Dat Arctic Monkeys op één zouden staan (nu al twee weken) was te denken en daar kan ik niet echt een nadeel inzien. Vind vooral dat de echte toppers (The National, Editors, QOTSA) te snel zakken ten voordele van subtoppers (Ben Howard met z'n bejaarde plaat, Stromae en vooral Soldier's Heart).

Nieuwkomers van deze week zijn zeker aardig, maar vooral de nieuwe platen van vorige week kunnen mij bekoren.
De lijst van deze week:

11arctic monkeysdo i wanna know?
25stromaeformidable
32soldier's heartafrican fire
43queens of the stone agei sat by the ocean
513placebotoo many friends
68balthazarsinking ship
74ben howardkeep your head up
86editorsa ton of love
910deussirens
1014jake buggtaste it
1111de jeugd van tegenwoordigde formule
127the nationaldon't swallow the cap
1317sigur rosisjaki
1424vampire weekendunbelievers
159bakermatvandaag
1622franz ferdinandlove illumination
1720willowremedy
1812bastillepompeii
1919steak number eightcryogenius
2016tout va bienif you go away
2128pixiesbagboy
2215crystal fightersyou & i
2329compact disk dummiesmess with us
24xkings of leonsupersoaker
2523the xxfiction
2625psycho 44surfer shell
27xcharles bradleyyou put the flame on it
28xpearl jammind your manners
2926puggygoes like this
3018daft punkget lucky

verdwenen:
30miles kanedon't forget who you are
27sxthe future
21beady eyesecond bite of the apple
Grootste verrassing deze week en zeker geen aangename is toch wel het verdwijnen van SX. Na een aantal mooie hits nu een kolossale flop en dat is veel te zwaar als verdict voor dit plaatje. Nu maar een kaarsje branden dat The XX volgende week er nog bij mag zijn.

Bij de nieuwkomers een iets meer te verwachten scenario. Uiteraard zijn Kings Of Leon na dat weekje als hotshot de hoogste nieuwkomer en ook de komst van Pearl Jam komt niet geheel onverwacht. Al is zeker bij die laatste dat absoluut geen minpunt hoor: als een band als Pearl Jam goede muziek maakt, is dat plaatsje in deze lijst een must. Charles Bradley lijkt wat de vreemde eend in deze lijst, maar daar ga ik niet over klagen want het is en blijft prima muziek.

Arctic Monkeys doen geheel terecht er een weekje bij en houden dus Soldier's Heart op afstand. Nieuwe grootste concurrent is Stromae, die toch echt wel hoger genoteerd staat dan hij op basis van dat nummer verdient. Wel blij met de mooie winst voor Placebo.
Redelijk tevreden met de top 10 deze week. De nummer één blijft staan zoals het hoort en wordt dan toch niét vervangen door de nieuwe lichting. Stromae op 2 is mss wel te hoog maar ik kan het wel hebben. Balthazar en dEUS stijgen goed door en Placebo en Jake Bugg komen - zoals ik hoopte - de top 10 binnen.

Voor mij hoefde The National nog niet naar 12 te dalen en zeker niet onder Jeugd v T. Sigur Rós en Franz Ferdinand maken mooie winst en zijn mijn top 10-tips voor volgende week.

De 3 nieuwkomers zijn nog eens alle 3 top. Kings Of Leon was de gedoodverfde hoogste nieuwkomer. Charles Bradley is de leukste verrassing. Eindelijk haalt de man eens een hitlijst. Al had ook z'n vorige single dat verdiend.

Pearl Jam doen deze week een Pixie'tje. Net zoals Pixies vorige week komen ze doodnormaal binnen zonder dat de single door Stubru volledig omarmd wordt. Deze week passeerden ze wél in het Popnieuws (over nieuw album en zo) maar daarna speelden ze weer doodleuk 'Alive'. *Zucht* Ze hebben daar toch een playlist probleem als je 't mij vraagt. Hoeveel singles uit deze Afrekening hoor je in de week dus bijna of nooit? Pixies intussen nog altijd niet horen passeren. Psycho 44 ook niet. Idem voor The XX, die nu al moeten dalen, logisch, en idem voor Beady Eye en SX die nu al onterecht verdwijnen. Logisch want geen airplay dus onbekend en onbemind. Nochtans allemaal topsingles die de routine op Stubru wat meer zouden doorbreken. Nee, ik hoor in de plaats hele dagen dezelfde pop- en danceplaatjes die ons gewoon door de strot geramd worden. En dan moet je eens op deze Ultratopsite alleen al eens zien hoeveel nieuwe goeie releases er zijn van grote of minder grote bands, maar allemaal muziek die op een progressieve zender voor ware muziekliefhebbers als Stubru zeker zouden moeten kunnen.

Om terug te keren bij nieuwkomer Pearl Jam: topband, topsingle. Verdiende notering. Nu graag wat meer airplay! Danku. En als er te weinig bemanning zou zijn voor het muzieksamenstellen: ik ben kandidaat en velen met mij denk ik.
@gherkin: waar heb je de lijst van vandaag gehaald? Ik vind die dus weer niet op de Stubru-site.
Lijst van deze week puur uit het geheugen opgehaald, had geen zin om te wachten.

Verder wel gelijk wat die playlist betreft. Veel bandjes uit de Afrekening halen nauwelijks airplay: heb het al vaker opgemerkt voor het stevigere werk (daar blijft Studio Brussel bang voor), maar er zijn er genoeg anderen die zo wat extra promotie missen.
En deze week alles in orde wat de site betreft.

1 1 arctic monkeys do I wanna know?
2 5 placebo too many friends
3 2 stromae formidable
4 3 soldier's heart african fire
5 6 balthazar sinking ship
6 4 queens of the stone age I sat by the ocean
7 24 kings of leon supersoaker
8 7 ben howard keep your head up
9 10 jake bugg taste it
10 9 deus sirens
11 8 editors a ton of love
12 14 vampire weekend unbelievers
13 11 de jeugd van tegenwoordig de formule
14 16 franz ferdinand love illumination
15 12 the national don't swallow the cap
16 17 willow remedy
17 13 sigur ros isjaki
18 15 bakermat vandaag
19 23 compact disk dummies mess with us
20 x babyshambles nothing comes to nothing
21 20 tout va bien if you go away
22 19 steak nummer eight cryogenius
23 28 pearl jam mind your manners
24 27 charles bradley you put the flame on me
25 x the vaccines melody calling
26 21 pixies bagboy
27 22 crystal fighters you & I
28 26 psycho 44 surfer shell
29 x white lies there goes our love again
30 18 bastille pompeii

verdwenen :
25 the xx fiction
29 puggy goes like this
30 daft punk get lucky
Opvallend deze week zijn de snelle zakkers. Zoals al te vrezen was, is The XX dus nu echt weg en ook voor Sigur Ros en Pixies gaat het niet goed. Veel te snel allemaal.

Over zakkers gesproken: dat je Bakermat afschiet met ocharme drie plaatsjes verlies, is misschien geen drama. Maar neem toch maar je publiek wat serieus en begin niet met zinnen als "Bakermat zakt zo vreselijk snel dat we ze moeten afschieten" om overduidelijk te moeten vermijden om te zeggen dat het drie plaatsjes waren.

Verder was het uiteraard de week van Kings Of Leon. We hebben de voorbije maanden al wat stunts gezien en dan konden we van een groep met die status ook wel iets verwachten. Alleen ben ik nu niet overtuigd dat het nummer op zich wel sterk genoeg is om zo'n grote winst te rechtvaardigen - zeker als je ziet dat pakweg Franz Ferdinand het met slechts twee plaatsjes winst moet stellen.

Kings Of Leon zijn ondertussen een potentiële nummer één, maar deze week blijven Arctic Monkeys gelukkig nog op post. Benieuwd of Placebo die eerste plek kan halen.

Ten slotte nog even de nieuwkomers: als je het zo ziet, geen probleem. Drie mooie namen die al eerder de lijst haalden met fijne nieuwe singles. Toch even een bemerking: de site zegt het zelf niet, maar White Lies staat hier in de remix van Goose en zonder afbreuk te doen aan de kwaliteiten van die remix vind ik het toch weer sneu dat het origineel zo genegeerd is.
Veel te vroeg afscheid deze week van The XX!!!! Ook Puggy moest er voor mij zeker nog niet uit! Tussen de nieuwkomers best goede nummer maar ik was niet echt op iemand aan het wachten mss is White Lies echt wel het beste nummer!

Verder een mooie maar toch niet zo een grote stijging voor Charles Bradley , Pearl Jam , Franz Ferdinand en Vampire Weekend! Maar dan vliegt Kings Of Leon als niks naar voor zeer terecht zouden ze nog op de 1ste plaats komen volgende week of de week erna? De kans lijkt mij wel erg groot!
@bjorn614: White Lies is goed, maar daarom is het toch juist dubbel idioot dat zo'n plaat enkel de Afrekening weet te halen door een remix van Goose. Aan de andere kant past het wel bij wat al eerder gezegd is over de zomerprogrammatie: White Lies moest dus eerst radiovriendelijk gemaakt worden.
Laatst gewijzigd:
Het gaat dus om de remix van Goose! Hmm ik had het op de gewone versie. Best wel spijtig idd dat het door een remix moet gebeuren zie Lykke Li met I Follow Rivers..
Mwa, Roos spreekt over een remix, maar die heb ik dan niet echt gehoord. Of lijkt het gewoon heel erg op het origineel? Hoedanook, zoals het op de site staat, beschouw ik dit gewoon als de originele single van White Lies. Simpel.

Goeie nieuwkomers trouwens. Die White Lies zat ik al weken op te wachten. En de nieuwe Babyshambles mag er absoluut ook zijn dus net als The Vaccines nog eens een terechte notering voor Pete Doherty. Was geleden van zijn solosingle begin 2009.

Arctic Monkeys zorgen hier zowaar voor de grootste hit van 2013 met hun 4 (vier!!!!) weken op nummer één. Placebo klimt heel mooi naar nr. 2 maar ik twijfel of de nr. 1 er ook inzit. Kings Of Leon lijken nog meer op de goeie weg om de fakkel over te nemen, al moet ik zeggen dat die bliksemsnelle winst naar nr. 7 wel wat overdreven is. Zoals gherkin al zei: Franz Ferdinand (die de vorige weken wél mooi stegen) valt plotseling stil en ook Sigur Rós wordt plots door iedereen voorbijgestoken. Zelfs die "formule" doet nog altijd beter. Beetje jammer. Dan heb je ook nog die andere héél grote band Pearl Jam die ook slechts naar 23 stijgt met een steengoed nummer. De winst voor Charles Bradley is ook niet super maar wel fijn want die had ik nooit hoger verwacht.

De lijn van de vorige weken wordt ook weer doorgetrokken - zie mijn verhaal over de airplay - want The XX verdwijnen en Pixies, Psycho 44 en dus ook Sigur Rós zakken in als pudding.

Daft Punk en Bastille hebben het dan weer fantastisch gedaan. 'Get lucky' stond er 14 weken in en 'Pompeii' zal wss afklokken op maar liefst 17 weken. Een record dit jaar. Ik gok voor allebei op top 10 in de Eindafrekening.
Heel onverwacht maar Placebo daalt deze week naar 4!
De zomervakantie blijft van Arctic Monnkeys. De helden van de Engelse rockwereld staan nu al vijf weken bovenaan de Afrekening en lijken niet van plan te wijken. Onderaan zijn Chvrches en Tom Helsen de lijst binnengeslopen. Van Pixies en Bastille nemen we dan weer afscheid.

1 1 arctic monkeys do I wanna know?
2 3 stromae formidable
3 5 balthazar sinking ship
4 2 placebo too many friends
5 4 soldier's heart african fire
6 7 kings of leon supersoaker
7 8 ben howard keep your head up
8 6 queens of the stone age I sat by the ocean
9 9 jake bugg taste it
10 12 vampire weekend unbelievers
11 10 deus sirens
12 14 franz ferdinand love illumination
13 13 de jeugd van tegenwoordig de formule
14 20 babyshambles nothing comes to nothing
15 11 editors a ton of love
16 19 compact disk dummies mess with us
17 15 the national don't swallow the cap
18 23 pearl jam mind your manners
19 17 sigur ros isjaki
20 16 willow remedy
21 18 bakermat vandaag
22 22 steak number eight cryogenius
23 21 tout va bien if you go away
24 29 white lies there goes our love again
25 x chvrches gun
26 25 the vaccines melody calling
27 24 charles bradley you put the flame on me
28 x tom helsen new girl
29 28 psycho 44 surfer shell
30 27 crystal fighters you & I


verdwenen :
26 pixies bagboy
30 bastille pompeii

Met al die weken aan de top lijken Arctic Monkeys nu al de belangrijkste kandidaat voor de nummer één van 2013. Ondanks de maar bescheiden winst is Kings Of Leon nog steeds de grootste kandidaat om binnenkort die positie over te nemen, al doet Balthazar het hier ook vaak (soms zelfs wat overdreven) goed. Placebo moest niet nu al zakken en hopelijk is dit nu niet het begin van een snelle trip naar de exit.

Achteraan weer wat opvallende zakkers, al ligt dat in het geval van Charles Bradley niet aan een gebrek aan airplay. Bij The Vaccines is dit ondertussen al de tweede single op rij die lijkt tegen te vallen. Sigur Rós zakt met z'n twee plekjes echt te weinig om afgeschoten te worden.

Bij de nieuwkomers niet zo happy met Tom Helsen: oké, geen onding zoals pakweg De Jeugd (die echt wel mogen zakken nu), maar moest dit nummer nu al zo snel z'n debuut maken? En daarbij Pixies eruit spelen? Wel héél blij met Chvrches. Net zoals ik wel blij ben met de winsten voor Babyshambles, Pearl Jam en (blijkbaar toch de gewone versie van) White Lies.
Het was natuurlijk te verwachten dat Bastille deze week ging verdwijnen. Het was alvast een heel grote hit! Dan kunnen we helaas niet zeggen van de Pixies voor mij moesten ze helemaal nog niet weg!

De nieuwkomers deze week : Tom Helsen is best oke maar meer niet. En Chvrches komt dan toch eindelijk nog binnen! Heel terecht! Verder spijtig verlies van Charles Bradley , The Vaccines ( NU AL!! ) , Sigur Ros ( Vind ik eigenlijk echt wel zever 2 plaatjes gedaald en bam de kogel erdoor!) en de Editors!

Bovenaan de lijst heel wat onverwachte dingen bv Kings Of Leon stijgt niet snel meer door ook Placebo daalt zelfs en Balthazar komt de top 3 binnen en wat doet Stromae daar weer op 2... Nog altijd de Arctic Monkeys op 1 en dat is heel terecht!
Dat Arctic Monkeys voor de 5de week (!) op één staan is het beste nieuws, al mag er stilaan wat dreiging van anderen beginnen komen. Daarom is het jammer dat Placebo er niet in slaagt z'n nr. 2 vast te houden. Hoe spannend had dat niet geweest? Dalen moet hij zeker niet doen want we hebben hem nodig in de top 5 momenteel. Zeker nu Kings Of Leon niet kunnen bevestigen als aanstormend troonopvolger. Stromae houdt dan weer wél goed stand, maar die zie ik toch echt niet meer op 1 komen. De plotse nr. 3 voor Balthazar lijkt mij toch verrassend, zeker het feit dat ze zelfs Placebo nog inhalen.

Vampire Weekend is de enige stijger tot in de top 10 en dat lijkt mij niet echt een gedoodverfde favoriet. Jammer dat Franz Ferdinand blijft steken op 12. Ik hoop dat we nog meer mogen verwachten van vooral Babyshambles en Pearl Jam, die ze nu toch wel eens mogen beginnen draaien ipv Jeremy's en Alive's. Mooie winst wel deze week. Ook voor White Lies, maar die lijken net als Charles Bradley en The Vaccines een beperkte rol te gaan spelen. Jammer want allemaal fijne plaatjes.

De nieuwkomers zijn ok maar geen kleppers. Chvrches is de aangename verrassing. Ik ben heel blij voor Tom Helsen dat hij voor 't eerst sinds 'Home' (music for life 2008) nog eens de Afrekening haalt, een terechte notering want geen slecht nummer, maar toch is dit een magere week wat nieuwkomers betreft.
In de hele lijst zien we héél wat (oude) zakkers die gerust nog wat weekjes mogen sprokkelen maar ik hoop toch dat er tegen eind deze maand, begin volgende maand een nieuwe stérke generatie nieuwe nummers opstaat, want de zomerrust lijkt wat toe te slaan in de hitlijsten (vooral dan in Ultratop waar ze nog altijd teren op de generatie Bastille/Daft Punk/Robin Thicke aangevuld met wat Tomorrowland-hypes).
De Arctic Monkeys blijven nog steeds op nummer 1 in de Afrekening! Straks de lijst!
Nu de lijst dan maar!


11arctic monkeysdo i wanna know?
26kings of leonsupersoaker
32stromaeformidable
44placebotoo many friends
53balthazarsinking ship
610vampire weekendunbelievers
712franz ferdinandlove illumination
85soldier's heartafrican fire
914babyshamblesnothing comes to nothing
107ben howardkeep your head up
118queens of the stone agei sat by the ocean
1211deussirens
1326the vaccinesmelody calling
149jake buggtaste it
1516compact disk dummiesmess with us
1625chvrchesgun
1715editorsa ton of love
1817the nationaldon't swallow the cap
1913de jeugd van tegenwoordigde formule
2019sigur rosisjaki
2118pearl jammind your manners
2220willowremedy
23xbastillelaura palmer
2423tout va bienif you go away
2522steak number eightcryogenius
2628tom helsennew girl
27xdaft punk ft. pharrell williamslose yourself to dance
28xmartin garrixanimals
2921bakermatvandaag
3024white liesthere goes our love again

verdwenen
27charles bradleyyou put the flame on it
29psycho 44surfer shell
30crystal fightersyou & i
Het jaar is nog even, maar het staat nu al vast dat in alle overzichtjes Get Lucky en Pompeii hoog zullen eindigen. Beide nummers hebben nu een zeer fijne opvolger en beide opvolgers halen deze week terecht de Afrekening. Derde nieuwkomer is misschien niet doorsnee Afrekeningmateriaal, maar wel een fijn plaatje, dus hij stoort mij ook niet. Wel bizar dat de nieuwkomers geen geluidsfragment krijgen in het overzicht, kwam nogal lelijk over.

Nog meer nieuw werk op komst de komende weken met o.a. de nieuwste single van Arctic Monkeys, wat dus betekent dat Do I Wanna Know? zal beginnen zakken. Kings Of Leon profileert zich nog wat meer als de gedoodverfde opvolger wat die eerste plaats betreft, nu na Placebo ook Balthazar het laat afweten. Ben persoonlijk ook zeer blij met toch mooie winstjes bovenaan voor Franz Ferdinand of Vampire Weekend: misschien geen concurrentie voor die eerste plek, maar de plaatsen waar ze nu staan verdienen ze echt wel.

Ook opvallend: de sterkste stijger is voor The Vaccines, een band die vorige week leek teleur te stellen door in hun tweede week al te dalen. Laat ons nu hopen dat zij niet de enige zijn die kunnen herstellen van een vlugge tegenslag en dan kijk ik vooral naar White Lies en Pearl Jam - zeker niet naar De Jeugd die eens mag verdwijnen.
Kijk daar eens de lijst is er nu toch al. Ik was aan het wachten op de site daar stond die nog niet.

Tussen de verdwijners : Zeer jammer van Crystal Fighters en Charles Bradley! De nieuwkomers zijn goed deze week met als Hoogste nieuwe de lang verwachte single van Bastille! Ook Daft Punk is goed maar die Martin Garrix vind ik niet echt goed!

Verder een mooie stijging van Chvrches , The Vaccines , Babyshambles , Franz Ferdinand en Vampire Weekend!

Bovenaan de lijst lijkt het mij nu wel duidelijk te worden dat volgende week Kings Of Leon mss wel naar de 1ste plaats zou gaan zou ook wel terecht zijn vind ik! Al blijf ik de Arctic Monkeys super vinden!
Goed dat Arctic Monkeys nog altijd op één staan. Het moet al ruim 2 jaar geleden zijn dat een plaat nog zo lang op één standhield. Volgende week zal het dan toch wss Kings Of Leon worden, die zich herpakt hebben na hun slappe winstje van vorige week. Voor mij hoeft Placebo echter ook nog niet uitgeteld te zijn.
Heel wat plaatjes die (beginnen te) dalen maar gelukkig mooie winsten voor Vampire Weekend, Babyshambles én nu zelfs Franz Ferdinand en The Vaccines die vroegtijdig leken stil te vallen. Ook Chvrches doet het verrassend goed, maar dat lijkt me alleen maar terecht.

De nieuwkomers van Bastille en Daft Punk zijn zeer ok. Vooral die nieuwe van Daft Punk maakt me blij, ook gewoon het lied op zich, maar vooral dat het doorbreekt tot in de Afrekening. Na weken in de Ultratips begon ik al te vrezen voor de hitkansen van deze opvolger van 'Get lucky'.
Die Martin Garrix is overal een grote hit momenteel en ik ben er zeker niet tegen maar als je ziet hoe hard sommige échte Afrekening-bands moeten vechten om erin te geraken dan zat ik eigenlijk niet te wachten op deze dancehit.

De ontgoochelingen van de week zijn ongetwijfeld Pearl Jam en White Lies. Zonder zeveren, dat zijn 2 van de beste recente nummertjes in de lijst. Die 2 zouden gewoon moeten doorvlammen tot in de top 10 (minstens). Ik hoop dus mee met gherkin dat ze zich nog kunnen herpakken. Het zou toch een band als Pearl Jam onwaardig zijn om zo te floppen met een eerste nieuwe single. Stubru zelf VERTIKT het ook om 'Mind your manners' enigszins te steunen.
Arctic Monkeys volgende week 2x in de lijst ?
Zal waarschijnlijk wel het geval zijn, al staat de nieuwste toch nog niet in het keuzeformulier. En nu we het daar toch over hebben, wat bezielt Studio Brussel om iemand als Nicki Minaj op te nemen in de keuzelijst?
Ik heb het ook gezien Gherkin en ik denk dat het is omdat ze nu ook vast in de playlist zitten van Studio Brussel!
Maar daar horen ze ook niet thuis hoor.
Valt het jullie dan ook op dat er de laatste tijd opvallend veel dance, elektronische pop en r&b gespeeld wordt en dat het aandeel rock steeds kleiner en kleiner lijkt te worden? Deze week leek het alsof er elke middag "de maxx" geprogrammeerd was, en dat moeten we dan de zaterdag eigenlijk nog krijgen...
Nee haha dat klopt. De betere singles van Nicki Minaj hebben zelfs nooit de playlist gehaald dacht ik zoals Starships..
Wat ik ook vaak merk is dat Studio Brussel ook een beetje save wil spelen met zijn artiesten. Waar zijn artiesten als bv. Austra , Bat For Lashes ( Dan keer ik terug op Laura! ) , The Black Angels , Thomas Azier , MS Mr , Daughter...

Ook de keuze van de Hotshot deze week is ondermaats! Een single die al zeer goed scoort Hotshot maken? Kies dan toch iets totaal anders dat nog nieuw is!

Mss kan Rudi er wel iets aan doen?
Laatst gewijzigd:
Ik heb nog eens een vraag. Weet iemand nog iets van Gossip?
Staan de Arctic Monkeys ook deze week nog op de 1ste plaats? Of gaan Kings Of Leon naar 1?

Zo de lijst!
Arctic Monkeys overleven voor de zevende week op rij een zware afrekening. De komende zeven dagen blijven ze heerser van de mooiste lijst! Kings of Leon moeten opnieuw het onderspit delven en Placebo stijgt naar de derde plaats.

1 1 arctic monkeys do I wanna know?
2 2 kings of leon supersoaker
3 4 placebo too many friends
4 6 vampire weekend unbelievers
5 7 franz ferdinand love illumination
6 3 stromae formidable
7 9 babyshambles nothing comes to nothing
8 13 the vaccines melody calling
9 5 balthazar sinking ship
10 8 soldier's heart african fire
11 10 ben howard keep your head up
12 11 queens of the stone age I sat by the ocean
13 16 chvrches gun
14 12 deus sirens
15 23 bastille laura palmer
16 14 jake bugg taste it
17 15 compact disk dummies mess with us
18 x arctic monkeys why'd you only call me when you're high
19 22 willow remedy
20 18 the national don't swallow the cap
21 20 sigur ros isjaki
22 27 daft punk lose yourself to dance
23 x editors formaldehyde
24 26 tom helsen new girl
25 28 martin garrix animals
26 21 pearl jam mind your manners
27 24 tout va bien if you go away
28 x ellie goulding burn
29 17 editors a ton of love
30 19 de jeugd van tegenwoordig de formule

verdwenen :
30 white lies there goes our love again
29 bakermat vandaag
25 steak number eight cryogenius
Arctic Monkeys heersen. Dat hun nieuwe single de hoogste nieuwe zou zijn, voelde ik wel aankomen (en ik niet alleen wellicht), maar dat ze toch nog zouden stand houden bovenaan is een verrassing, maar zeker geen onaangename. Kings Of Leon zullen nog even moeten wachten.

Een paar weken geleden was ik bang dat Placebo na een kleine tegenslag te snel zou wegzakken (een beetje zoals Balthazar nu), maar ze blijven nog mooi in de hogere regionen en stijgen deze week zelfs weer een plaatsje. Ook mooie winsten bovenaan voor Franz Ferdinand en Vampire Weekend. The Vaccines doen het zeker ook niet slecht, al vind ik ze misschien nu weer net iets té hoog staan.

Bij de nieuwkomers dus zoals gezegd Arctic Monkeys en ook de nieuwe Editors is er bij. Zoals te verwachten was, zeg ik dan vaak, maar ook gewoon zoals het hoort. Ellie Goulding is zeker ook niet slecht. Wel blijft het doodzonde dat we nu al weer White Lies moeten missen en voor Pearl Jam ziet het er ook niet al te goed uit.

Ook opmerkelijk is dat na hun (in mijn ogen misschien wel te) grote hit de Compact Disk Dummies wat stil lijken te vallen. Nummer krijgt ook zeer weinig airplay en ook dat snap ik niet.
Veel te vroeg het verdwijnen van White Lies! Maar ook de Editors die heel hard dalen. Hoe zou dat nu komen? Als ze deze week zelfs niet meer in de keuzelijst stonden.. Dat vind ik dus totaal niet kunnen! Het is niet omdat ze een nieuwe single hebben dat het oudere nummer moet verdwijnen! Verder de daler van De Jeugd Van Tegenwoordig is meer dan terecht! Maar dan blijf ik het nog steeds heel erg raar vinden dat Pearl Jam daar wat blijft hangen onderaan de lijst!

Tussen de nieuwkomers 3 prima nieuwkomers die hier zeker alle 3 een hit mogen worden van mij! Verder met de stijgers : Martin Garrix moet voor mij niet veel hoger meer net als Tom Helsen deie nu goed staat en de nieuwe van Daft Punk moet voor mij ook geen top 10 worden! Dan Bastille en Chvrches blijven het goed doen en die zie ik dan graag volgende week in de top 10! Want kijk maar naar The Vaccines na een valse start nu toch top 10!

In de top 5 lijkt het mij echt zeer spannend te worden en zou ik het ook logisch vinden moesten de Arctic Monkeys volgende week naar 2 gaan! En dan Kings Of Leon , Vampire Weekend of Franz Ferdinand naar 1! Zelf zou ik trouwens nog voor Franz kiezen voor de nummer 1!
Tja, dat krijg je met die nieuwe trend : elke week een nieuw nummer op single uitbrengen: wat moeten ok de radio's daarmee ?
Dat is geen reden om A Ton Of Love dan ook uit de keuzelijst te plaatsen en al zeker niet als ze vorige week op 17 stonden! Laat gewoon de stemmer kiezen wat ze ermee doen? En nog iets Roos zegt altijd wil je hem volgende week nog in de Afrekening zien stem er dan op! Mja hoe moet je dat dan doen?
Haha, gherkin en bjorn, was dat even spannend? Al 6 weken op één, en Kings Of Leon aangestormd op 2, en de nieuwe Arctic Monkeys was al hoogste nieuwe, en wie staat er dan op 2? Nog eens doodleuk Kings Of Leon Dat bedoelde ik al het hele jaar. Zo moet een hitlijst zijn!
En de komende weken zal het nog spannender worden. Wordt het Supersoaker, of toch Placebo, Franz of Vampire die het nog altijd goed doen, of volgen de Monkeys gewoon zichzelf op?

Ik vind ook die nieuwe Babyshambles een goed plaatje en ben blij met de winst voor Vaccines, Chvrches en Bastille. Ik hoop dat die laatste 2 ook de top 10 kunnen halen volgende week.
Van mij mochten Daft Punk en Tom Helsen nog wel wat meer stijgen.

Iets wat ook de nieuwkomers mogen doen: zoals gezegd is de nieuwste Arctic Monkeys een topfavoriet voor de nr. 1, maar ook die Editors is verrassend sterk zeg! Een modern rockplaatje met toch een flinke scheut newwave a la Echo & The Bunnymen
Dat van Ellie Goulding vind ik de minst goeie nieuwkomer. Niet mis nee, maar het lijkt mij eerder iets voor MNM. Na haar behoorlijk goeie samenwerking met Calvin Harris gaat ze nu iets té veel de richting dance uit. Hoefde voor mij niet in de Afrekening.
Maar goed, alle nieuwkomers die kunnen stijgen zijn welkom want we hebben nog altijd een hele rij dalers die de uitgang al enkele weken zoeken: Tout Va Bien, Sigur Rós, The National en ook wel Willow die al 12 weken blijven rondhangen.
Helaas zijn dan nog eens Compact Disk Dummies en onbegrijpelijk ook Pearl Jam veel te vroeg beginnen dalen, dus daar moeten we niet veel meer van verwachten. Het verlies van White Lies is doodjammer. Ik vond die gerust top 10 waard (zoals AL hun vorige singles).
En idd bjorn. Er is géén enkele reden die verantwoordt dat een oude single uit de keuzelijst verdwijnt. Gebeurde eerder al met Mumford & Sons en Muse geloof ik. De luisteraar kiest toch hoe lang hij een oud nummer in de lijst wil? Ik hoorde vanmorgen dat 'Schism' 25 weken in de Afrekening stond. Wel, das de keuze van de stemmer. En een groep mag zéker met 2 nummers tegelijk of meer in de lijst staan. Zie begin 2011, toen 'Love lost in love' van Triggerfinger 'All this dancin' around' afloste op de nr. 1.

Eenmaal een nummer dan echt uit de top 30 verdwijnt, dan moeten ze hem ook maar uit de keuzelijst schrappen want RE's hebben we niet nodig.

Ik begrijp de uitleg van tejo eigenlijk zelfs niet. Hoezo elke week een nieuw nummer? 'A ton of love' staat er wel al 16 weken in. Ik weet niet wat jullie vinden maar - na 20 jaar hitlijsten op de voet volgen - vind ik dat de PERFECTE timing om een nieuwe single uit te brengen. Maar zoals ik dus zei: daarom hoeft die oude niet direct te verdwijnen.
Wel plaats voor twee versies van hetzelfde nummer, maar blijkbaar dus niet voor een ouder nummer van een band dat nog in de lijst staat.
12kings of leonsupersoaker
23placebotoo many friends
34vampire weekendunbelievers
418arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
55franz ferdinandlove illumination
67babyshamblesnothing comes to nothing
78the vaccinesmelody calling
815bastillelaura palmer
91arctic monkeysdo i wanna know?
1013chvrchesgun
116stromaeformidable
1211ben howardkeep your head up
1310soldier's heartafrican fire
1423editorsformaldehyde
159balthazarsinking ship
1628ellie gouldingburn
1719willowremedy
1812queens of the stone agei sat by the ocean
1922daft punk ft. pharrell williamslose yourself to dance
2014deussirens
2117compact disk dummiesmess with us
22xdaanla crise
2325martin garrixanimals
2424tom helsennew girl
2516jake buggtaste it
26xde jeugd van tegenwoordigeen barkie
2721sigur rosisjaki
2827tout va bienif you go away
29xhaimthe wire
3020the nationaldon't swallow the cap

verdwenen:
30de jeugd van tegenwoordigde formule
29editorsa ton of love
26pearl jammind your manners
Ergens zit er wel logica in: als een groep nieuw werk heeft, gaan de fans daarop massaal stemmen en dat kost de voorganger wat punten. Dat we een nieuwe nummer één zouden hebben was dus haast een zekerheid, maar zo'n daling was nu toch ook wel overdreven. Ook zeker met oog op de jaarlijsten, want als dit zo doorgaat gaan de Monkeys toch niet zo hoog eindigen misschien door een gebrek aan wenen. De opvolger doet het wel prima en het zou wellicht niemand verbazen als die binnenkort op de eerste plek staat. Kings Of Leon bovenaan zie ik dus enkel als een soort overgangsfase.

Wel fijne nieuwkomers binnen die top-10 met Bastille en Chvrches, die terecht doorstijgen. We hebben trouwens wel eens (uiteraard goed bedoelde) commentaar op de playlist van Studio Brussel, maar als het goed is mag het ook gezegd en deze 'doorbraak' van Chvrches is zeker goed. Ook Editors is trouwens goed op weg om die top-10 te halen.

Eindelijk nemen we afscheid van De Formule (hoe kan het toch dat zo'n plaat het langer volhoudt dan de nieuwste Pearl Jam?), maar van De Jeugd zijn we nog niet verlost, want ook de opvolger haalt in no-time de lijst. Kan iemand eens uitleggen wat er zo geweldig is aan die groep dat ze keer op keer mogen meedraaien hier? Bij Daan begrijp ik dat nu bijvoorbeeld veel beter en dat hij in de lijn van de verwachtingen voor de hoogste nieuwe zorgt is zeker dik in orde. Verder had ik precies liever gehad dat die top-3 van de persoon die gebeld werd gewoon bestond uit de nieuwkomers van vandaag.

O ja, Joren is een verdomd goede presentator van de Afrekening. Mag van mij gerust elke week de lijst aan elkaar praten. Alleen niet elke keer het erin wrijven dat het het einde van de vakantie is misschien (al heb ik daar persoonlijk weinig last van want mijn vakantie duurt nog een paar weken)....
Idd, al wil ik Roos zeker nog niet afschrijven.

Vooral ben ik blij met al die stijgers vandeweek. Bijna alle nummers in de top 10 zitten nog in een positieve vibe. Persoonlijk had ik liever Placebo op één dan Kings Of Leon, maar goed. Voor mij mogen Babyshambles en de stijgers Bastille en Chvrches nog wat meer stijgen. Die 2 zorgen samen met de nieuwste Arctic Monkeys voor 3 frisse krachten in de top 10. Altijd leuk. Maar om nu 'Do i wanna know?' na 7 prachtige weken op 1 nu meteen naar nr. 9 te smijten, dat vind ik er zwaar over. Eigenlijk nog nooit gezien, een daler van 1 naar 9. Ik vrees hier ook voor een 2de 'My god is the sun'-scenario: een absolute topsingle die al afgelost wordt door een vroege opvolger en uiteindelijk kansloos is voor de Eindafrekening. Doodjammer, want Arctic Monkeys hebben er 9 uitstekende weken opzitten. Ik hoop dat ze er nog een 5-tal bij kunnen doen.

Dat was wel even een schok, maar voor de rest zie ik met de nieuwe Editors, Daft Punk e.a. nog héél leuke plaatjes om de komende weken te kleuren.
De 3 nieuwe lieten me redelijk onverschillig. Al lijkt die Jeugd v. T. wéér bijzonder snel present en kan Daan me met z'n laatste singles weinig boeien. Afwachten of ze kunnen doorgroeien.
Ah ja, en voor Tout Va Bien en Willow (die blijft maar stijgen?) wordt het toch eens stilaan tijd om te verdwijnen. Pearl Jam moest het met een pak minder weken stellen (nl. 5).
An doet Zet 'm op (avondblok),niet langer Afrekenen.
Joren is al één jaar 1 van mijn poulains,dus...luister volgende week : er is trouwens een vast stramien in de presentatie én in de volgorde van hierarchische lijn.
De verdwijners deze week : Blij dat de Jeugd weg is maar wel spijtig dat de Editors moeten verdwijnen gewoon omdat ze niet meer in de keuzelijst staan! En Pearl Jam is ook een groot verlies in de Afrekening! Die single mocht toch wel tot in de top 10 gekomen zijn!

De Nieuwkomers : Nu de jeugd van tegenwoordig weg is komen ze gewoon terug met een nieuwe single zeer jammer. Haim is voor mij meer dan welkom! Voorlopig niet hun beste nummer maar het is alvast goed! De nieuwste Daan was ik in het begin niet zo een fan van maar nu is het echt een topper!

Bovenaan de lijst dan is Franz Ferdinand jammer genoeg niet hoger kunnen raken , hopelijk volgende week? De nummer 1 van Kings Of Leon vind ik dan weer terecht alleen zal het volgende week al iemand anders zijn!

Wat denken jullie wie de nieuwe naam van Club 69 zal worden?
Ik vond Joren vorige week goed maar toch is Roos wat beter voor de Afrekening te doen vind ik!
Wat is dat allemaal met de Arctic Monkeys? Van 9 naar 22! Heeft iemand zo een sprong al eens gezien?
14arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
21kings of leonsupersoaker
35franz ferdinandlove illumination
42placebotoo many friends
56babyshamblesnothing comes to nothing
63vampire weekendunbelievers
78bastillelaura palmer
87the vaccinesmelody calling
910chvrchesgun
1014editorsformaldehyde
1116ellie gouldingburn
1212ben howardkeep your head up
1322daanla crise
1411stromaeformidable
1513soldier's heartafrican fire
1619daft punk ft. pharrell williamslose yourself to dance
1729haimthe wire
1817willowremedy
1915balthazarsinking ship
2026de jeugd van tegenwoordigeen barkie
21xthe nationalsea of love
229arctic monkeys?do i wanna know
2321compact disk dummiesmess with us
24xgooseyour ways
2518queens of the stone agei sat by the ocean
2623martin garrixanimals
2724tom helsennew girl
28xgirls in hawaiinot dead
29xsir yes sirsmiling
3020deussirens

verdwenen:
30the nationaldon't swallow the cap
28tout va bienif you go away
27sigur rosisjaki
25jake buggtaste it
The National eruit, maar ook The National erin. Mooie deal deze week en de nieuwste van The National vind ik ook de strafste nieuwkomer. De andere drie vertegenwoordigen dan weer ons landje, maar over bands als Sir Yes Sir of Girls In Hawaii moeten we ons zeker niet schamen. Wel weer een vreemde situatie: volgens wat gezegd werd is 'Your Ways' van Goose deze week nieuw, maar ik zie in de keuzelijst weer enkel remixes van dat nummer. Waarop wordt er nu gestemd?

Net als z'n overal anders zeer succesvolle voorganger heeft ook de nieuwste Ozark Henry precies toch wat moeite om hier z'n plaatsje op te eisen. Nochtans zeker een nummer dat één van de volgende weken wel z'n debuut mag maken. Voor volgende week is de kans zeker bestaande trouwens dat Coldplay bij de nieuwkomers zal zitten.

Bovenaan bevestigt Arctic Monkeys nogmaals dat zij de Afrekeningband van het moment zijn met een nieuwe nummer één. Ook verder weer een sterke top-10 met haast alleen toppers (en sinds deze week dus ook Editors daarbij). Helaas is de vorige Arctic Monkeys heel snel aan het zakken en zo gigantisch hard het risico aan het lopen toch nog na zo'n sterke maanden aan de top wat plaatsen te laag te eindigen in de Eindafrekening. Om terug te komen op wat bjorn vraagt: 13 plaatsen zakken lijkt op zich niet zo ongewoon, maar in zo'n sneltempo van de eerste plaats naar de uitgang is volgens mij ongezien.
Verdwijners lijken mij nu best wel normaal.

Nieuwkomers : De nieuwste Sir Yes Sir is meer dan welkom net als al de andere nummers van Girls In Hawai , Goose en The National!

Verder een zeer zware klap van de Arctic Monkeys deze week maar ik zie al hoe het komt hun nieuwe nummer staat dan weer op nummer 1 ook wel terecht! Al vond ik Kings Of Leon ook heel goed! Ook best mooie stijgers deze week van : Haim , Daan , Ellie Goulding en Editors!
Van 1 naar 22 in twee weken tijd. Dat is toch wel héél(te) snel.
@ gherkin: Awel, blij dat je 't zegt, volgens mij ook. Ongezien, ongehoord mss? Eigenlijk gewoon schandalig, want daar gaat hun Eindafrekening voor Arctic Monkeys na nochtans 7 ongelooflijke weken op nr. 1 (een record voor de laatste 3 jaar!). Ik hoop nog op een 12 de week volgende week, maar 't gaat veel te snel.
En toch vind ik het perfect kunnen dat een band met 2 singles langer samen in de Afrekening staat. Kunnen zij die op "Why'd you only..." stemmen dan niet "Do i wanna know?" op 2 zetten in hun keuzelijst?

Verder wel een goeie nieuwe nr. 1. Met zoals gherkin zegt een top 10 vol fantastische bands, en zonder Belgen dan nog? Heel blij dat Franz Ferdinand, Babyshambles, Bastille en Chvrches nog altijd stijgen maar van de nieuwe Editors had ik toch meer een "arctic monkeys-sprong" verwacht. "Formaldehyde" mag zeker de top 5 in van mij.

Buiten de top 10 heb ik het vooral nog voor Daft Punk, die goed plaatsjes blijven pakken en mss ook Daan, maar die moet nog groeien. Ik blijf toch meer fan van zijn Victory-periode.
Bij de nieuwkomers een paar mooie namen. Vooral die single van The National lijkt mij weer zeer goed. Mss ligt het aan mij (weinig radio gehoord deze week) maar bijna elke nieuwkomer heb ik vandaag voor het eerst gehoord. Wat wel een feit is: Sir Yes Sir ontpoppen zich steeds meer als uitstekende alternatieve Belgische band. Soms hard, dan weer rustig. Met deze single doen ze mij zelfs denken aan Soulwax in hun gloriedagen, toen er nog "nummers met ballen" in de Afrekening stonden. Meer van dat!
Dat van Girls In Hawaii lijkt me ok. Die van Goose kende ik al en vind ik absoluut een van hun minst goeie singles, maar echt slecht zal Goose ook nooit worden, dus stijgen maar!


Als ik mij niet vergis, heeft Triggerfinger ook een tijdje met twee covers in de top-10 kunnen staan, dus inderdaad, Do I Wanna Know? zou perfect hoger kunnen staan. Eén en twee in de lijst zou misschien overdreven zijn, maar ergens bij de bovenste 10 lijkt toch haalbaar.
Stemmen dus op beide Artic Monkeys nummers
Haha Patrick! Ik heb nog eens op Do I Wanna Know gestemd! Want het zou echt zonde zijn moest die volgende week al weg zijn! En wat ik dan niet begrijp is dat Willow al 14 weken in de lijst staat en nooit hoog kwam. Dus het begint ook wat tijd te worden dat hij daalt.
Kan het zijn dat de lijst van deze week weer nog niet op de site staat?
Nope.. Ik zie hem ook niet..
Volgens mij is het nu het handigst op Do I Wanna Know? te stemmen misschien, de nieuwste single zal zonder probleem op één blijven (ook al wegens niet echt een directe concurrent)..
oude/nieuwe/overlappende nummers...het is me wat : keep yout head up van Ben Howard was vorig jaar zijn doorbraak in NL.
Nu die Arctic Monkeys en The National,hier komt nu ook Bastille bij : België koos voor 'laura palmer', NL volgt de UK en daar staat dus 'Things we lost in the fire' reeds in de hitlijsten...Binnenkort ook hier verwarring over ?
11arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
22kings of leonsupersoaker
37bastillelaura palmer
45babyshamblesnothing comes to nothing
510editorsformaldehyde
64placebotoo many friends
73franz ferdinandlove illumination
811ellie gouldingburn
96vampire weekendunbelievers
1013daanla crise
1108the vaccinesmelody calling
1221the nationalsea of love
1316daft punk ft. pharrell williamslose yourself to dance
1409chvrchesgun
1517haimthe wire
1612ben howardkeep your head up
1720de jeugd van tegenwoordigeen barkie
1815soldier's heartafrican fire
1924gooseyour ways
20xcoldplayatlas
2118willowremedy
2228girls in hawaiinot dead
2314stromaeformidable
24xmintzkovword of mouth
2529sir yes sirsmiling
2623compact disk dummiesmess with us
2719balthazarsinking ship
2826martin garrixanimals
29xcompact disk dummieswhat you want
3022arctic monkeysdo i wanna know?

verdwenen
25queens of the stone agei sat by the ocean
27tom helsennew girl
30deussirens
Coldplay is de hoogste nieuwkomer en dat zat er echt wel aan te komen. Heb er ook geen probleem mee, want het is best wel een goed nummer. Maar toch ben ik nog net wat blijer om te zien dat Mintzkov er weer bij is. Derde nieuwkomer is voor Compact Disk Dummies: hun vorige deed het niet zo geweldig, maar de nieuwste is er toch weer zeer snel bij. Wachten is het op de nieuwste van Jake Bugg en Ozark Henry en de nieuwe Arcade Fire zal ook wel snel binnenkomen.

Do I Wanna Know? haalt nog een weekje, maar volgende week zal het wel echt verdwijnen. En zo kan Arctic Monkeys deze week de lijst openen en afsluiten, want dat de nieuwste single op één zou staan was toch wel een zekerheid. Mooie winsten verder voor Bastille en Editors (die vorige week een beetje minder stegen dan verwacht) en net buiten de top-10 ook voor The National. Wel zonde dat Chvrches al een klop krijgt.
Verdwijners lijken mij best oke. De nieuwkomers : De nieuwe Compact Disk Dummies is goed maar niet echt heel speciaal vind ik. Mintzkov is wel terecht en de nieuwste Coldplay is ook schitterend!

Verder blijven de Arctic Monkeys maar dalen met Do I Wanna Know? Dus ik denk niet dat het nog zal zin hebben om er nog op te stemmen. Helaas... Er zijn ook wel weer heel wat mooie stijgers zoals Sir Yes Sir die nog altijd veel hoger moet!! Maar ook Girls In Hawai , Goose , The National , Daan , Ellie Goulding en de Editors!
Verder dan weer een zeer zware klap deze week voor Chvrches maar ook Franz Ferdinand die voor mij nog altijd moet in de top 5 staan net als Placebo! De nieuwe van Babyshambles blijft ook steeds beter worden en zou mss nog eens tot max nummer 2 kunnen komen! Maar dan Laura Palmer van Bastille het blijft zeker een goed nummer maar voor mij is het geen top 3 meer waard.

Bovenaan nog altijd een mooie top 2 met Kings Of Leon & Arctic Monkeys!
Het zal al zeker geen zin meer hebben op de Arctic Monkeys te stemmen met Do I Wanna Know? Want hij staat ook alweer niet meer in de keuzelijst... Net als de Compact Disk Dummies met Mess With Us want die staat er ook al niet meer in..
Kunnen we volgende week weer zeer verrast reageren als we merken dat die verdwenen zijn.

En dat extra bizar: bij Jake Bugg blijft Taste It staan, maar Broken (nochtans al even in de ultratip) is nergens te bekennen. Nieuwe Arcade Fire uiteraard ook nog niet: word eens wakker jongens.
Die keuzelijst lijkt me nu al de domste uitvinding in de geschiedenis van de Afrekening. Laat de mensen toch stemmen op alles wat ze goed vinden (en Afrekening-waardig is natuurlijk).
Werd 'mess with us' trouwens niet afgeschoten deze week? (met de traditionele oproep om er méér op te stemmen) Ze moeten daar idd eens iemand opzetten die er wél met hart en ziel mee bezig is. Wij, fans, zijn tenminste wakker.

Over de lijst zelf dan: prima top 10 met enorm wat straffe bands. Editors en Bastille doen dan toch een gooi naar het podium. Ik zie 'Formaldehyde' volgende week wel top 3 halen. Ook Babyshambles blijft het verrassend sterk doen. Hun hoogste notering ooit denk ik. Daan en Ellie Goulding doen wat we van hen verwacht hadden.
Jammer voor The Vaccines en Chvrches idd, maar wat wil je, als daar nog zo'n mooie stijgers als The National en Daft Punk zijn?
Best wel een goeie generatie singles, dit. Ook Haim, Goose en wat daar nog allemaal onder staat, begin ik goede singles te vinden, zelfs die 'Barkie' (gewoon een prima 80's popsong). Dat van Sir Yes Sir is STEENGOED en moet dringend hoger gestemd worden.
Heel wat dalers onderaan de lijst, maar ik ben blij en opgelucht dat 'Do i wanna know?' toch een 12de weekje gehaald heeft. Die oudjes met 15 weken (Ben Howard, Soldier's Heart en Willow) mogen echt wel eens verdwijnen.

Bij de nieuwkomers had ik even een (kleine) vreugdekreet voor 'Atlas' van Coldplay. Na enkele luisterbeurten vind ik dat gewoonweg een fantastische plaat die mij al helemaal in winterstemming brengt, met een goed filmpje (ja die 1ste Hunger Games was wel ok), een warme choco en kerstlichtjes... en doet mij zelfs aan oud werk van Sigur Rós denken, een absoluut compliment. Stijgen maar Coldplay!
De nieuwste worpen van Mintzkov en Compact Disk Dummies zullen ongetwijfeld wel beter worden en hun strepen verdienen in deze én andere lijsten maar ik vind ze toch weer héél snel binnenkomen.
Ik had getipt op Miles Kane (wordt weer veel te weinig gedraaid) en het Latijnse werkje van Ozark Henry. Nu komt daar ook de nieuwe Arcade Fire bij. Volgende week wss?

De beste Coldplay song sinds "Violet Hill" vind ik en dat is alweer een hele tijd geleden. Prima hoogste nieuwe op 20. De nieuwe Arctic Monkeys vind ik dan weer een pak minder dan "Do I Wanna Know?" maar met hun optreden in Club 69 kon het bijna niet anders dan op 1 terechtkomen.
En voor volgende week hoop ik nog dat Kavinsky feat. The Weekend de lijst haalt, als die tenminste in de beruchte keuzelijst staat.
Yep Kavinsky staat in de keuzelijst! Het zou maar erg zijn van niet voor een ex Hotshot!
Arcade Fire is ondertussen wel hotshot, maar mag niet in de keuzelijst. Maar serieus, zou er nu iemand zijn binnen Studio Brussel die kan verdedigen waarom dat bijvoorbeeld de vorige van Arctic Monkeys niet in de keuzelijst staat en Thunder van Yellow Claw wel?
Laatst gewijzigd:
Misschien massaal op de regel waar welk nummer ontbreekt Artic Monkeys vorige single invullen.Hopelijk helpt het
De nieuwe van Channel Zero is zeer goed! Maar hij staat niet in de keuzelijst en toch staat hij in de Afrekening? Dat kan geen toeval zijn...
En ook Arcade Fire is erin geraakt. Dan toch in de keuzelijst?
Nee ook niet in de keuzelijst.
Dat moet een record zijn: de voorbije 11 weken stonden Arctic Monkeys maar liefst 10 keer op 1 in jouw Afrekening! De bad boys uit Sheffield blijven met 'Why'd you only call me when you're high' heersen over de mooiste lijst ter wereld!

1 1 arctic monkeys why'd you only call me when you're high
2 3 bastille laura palmer
3 2 kings of leon supersoaker
4 5 editors formaldehyde
5 20 coldplay atlas
6 4 babyshambles nothing comes to nothing
7 6 placebo too many friends
8 10 daan la crise
9 7 franz ferdinand love illumination
10 8 ellie goulding burn
11 12 the national sea of love
12 13 daft punk lose yourself to dance
13 9 vampire weekend unbelievers
14 17 de jeugd van tegenwoordig een barkie
15 15 haim the wire
16 11 the vaccines melody calling
17 19 goose your ways (Blende remix)
18 14 chvrches gun
19 x arcade fire reflektor
20 29 compact disk dummies what you want
21 24 mintzkov word of mouth
22 21 willow remedy
23 16 ben howard keep your head up
24 25 sir yes sir smiling
25 22 girls in hawai not dead
26 x chase & status count on me
27 18 soldier's heart african fire
28 x altrego love is flawless
29 x channel zero angel
30 28 martin garrix animals

verdwenen :
30 arctic monkeys do I wanna know?
27 balthazar sinking ship
26 compact disk dummies mess with us
23 stromae formidable
Bizarre keuzes voor nieuwkomers deze week. Dan bedoel ik uiteraard niet Arcade Fire als hoogste nieuwe, maar wel Altegro en Chase & Status. Het ene vind ik gewoon alweer een zwak plaatje van de zo al voldoende overroepen Jasper Erkens, het andere is beter zonder ergens de indruk te geven dat dit echt zo snel in de Afrekening moest komen (in plaats van andere dansbare acts als pakweg Disclosure). Dan was het toch stukken interessanter om eens eindelijk die nieuwste Ozark Henry of Kavinsky te zien.

Over de vierde nieuwkomer kun je dat ook zeggen, al mag je het wel anders bekijken. Op zich is dit een mooi en oprecht eerbetoon van de band aan hun overleden collega en vriend en het feit dat dit de lijst haalt kun je ook interpreteren als een eerbetoon van de fans. Wel uiteraard opvallend dat er nu al twee bands in de lijst staan die een overleden drummer eren: jammer dat die tweede trouwens nu al zakt.

Helemaal bovenaan opnieuw Arctic Monkeys, maar er is deze week toch een aardige tegenstander bijgekomen en dan kijk ik uiteraard naar die vijfde plek. Ook Editors en Bastille doen er nog een mooi plekje bij. Net als The National, die van mij nu toch wel deze week al in die top-10 beland had mogen zijn.

En ja, dan toch nog even terugkomen op die keuzelijst. Nog eens gekeken enkele seconden geleden en ontbreken daar: Jake Bugg, Channel Zero (moet daar na vandaag toch dringend bij), Arcade Fire (schandalig gewoon dat die er niet is - zijn ze daar aan het slapen?) en The Killers. Dringend tijd dus om die lijst aan te vullen of dringend eens evalueren wat het nut is als de luisteraar toch massaal voor Arcade Fire gaat. En dan wil ik nog niet eens het hebben over het feit dat men bij Studio Brussel dus in plaats daarvan liever Nicki Minaj, Yellow Claw of Tinie Tempah zou zien in de Afrekening verschijnen.
Tja de verdwijners : Stromae vind ik nu eigenlijk wel nog terecht. Ook de Compact Disk Dummies. Maar dan Balthazar & Arctic Monkeys vind ik wel heel spijtig. Ze hebben gescoord dat zeker! Maar voor mij mochten ze nog een paar weken meedraaien.

De nieuwkomers : Channel Zero het is een goed nummer. Ja maar toch wil ik eens uitleg hebben hoe ze nu in de Afrekening zijn geraakt! Altrego de nieuwe groep van Jasper Erkens voor mij is dit toch wel al veel beter dan zijn vorige werk. Chase & Status staan hier voor mij ook wel terecht al had ik ze niet meer verwacht! En ja Arcade Fire? Wat moet ik daarop zeggen? Over over over terecht! Top 3 graag!!!

Verder veel te vroeg dat Girls In Hawai al daalt! Hopelijk gaan ze volgende week niet weg! Dan weer wel een mooie maar zeer kleine stijging van Sir Yes Sir! Ook Mintzkov doet het goed. En dan nog een 2 grote stijgers van CDD & Coldplay die ook terecht zijn!

Bovenaan nog altijd de Arctic Monkeys op nummer 1! Zeer geslaagd maar ik denk dat het zeer spannend zal worden volgende week!
Laatst gewijzigd:
Je mag altijd je eigen voorkeur Top 3 insturen (sinds 01/09).
Vragen ? roos@stubru.be of jonas@stubru.be
Arctic Monkeys doen alweer goeie zaken. Hopelijk levert het hen eens top 10 op in de Eindafrekening 2013.
Bastille komt dan toch weer op nr. 2 (de piek van 'Pompeii') maar ik twijfel of ze de nr. 1 nog zullen halen, gezien dat 'Why'd you only...' zelfs nog een weekje jonger is. Al kan het altijd natuurlijk. Mijn favoriete opvolger is eigenlijk meer Editors. Zij stijgen rustig door naar 4 maar dat is logisch gezien de vele aandacht die naar KoL uitging deze week. Volgende week hopelijk mss op 2?
De verrassing voor mij is de ongelooflijke (maar verdiende!) winst voor Coldplay. Een nummer dat eigenlijk weer niet overdreven veel voorbijkomt op Stubru, ik vreesde zelfs voor een daling deze week. Maar ok, ze bevestigen toch maar weer. De nr. 1, gherkin? Van mij mag het, maar ik verwacht eigenlijk niet dat 'Atlas' heel lang zal meegaan...
Dan verwacht ik nóg meer van die nieuwe hoogste nieuwkomer van Arcade Fire: voor mij nog niet het niveau van hun vorige werk maar het is poppy'er en mss wel eens hun allereerste nummer één in de Afrekening.

Andere topsingles van The National, Daft Punk en Haim blijven wat hangen in de middenmoot maar die verhogen alleen maar de druk op de top 10. Zeker 'Sea of love' moet volgende week toch in de top 10 geraken.
De flops van de week zijn voor de Belgjes Girls In Hawaii en Sir Yes Sir: 2 topsingles die een pak hoger zouden mogen maar die nu al uitgeteld lijken. Dan doet zelfs Willow nog altijd beter, die lijkt met gemak aan 17 of 18 weken te gaan geraken (nog door niemand behaald de laatste 2 jaar).

Qua nieuwkomers moet ik gherkin gelijk geven: Arcade Fire is compleet logisch. Die ode van Channel Zero kan ik ook begrijpen al had ik het nog niet vaak gehoord.
Meer twijfels heb ik bij Altrego en Chase & Status: de nieuwe sound van Erkens mag er ergens wel zijn, maar ik vind nu ook niet dat de single inslaat als een bom. Ook de airplay valt best wel tegen maar toch verrassend binnengekomen.
Dat dance-nummer van Chase & Status is niet eens de beste in zijn genre. Dan vind ik eerder dat acts als Disclosure, John Newman, Kavinsky of Chris Malinchak hier hadden mogen staan.

Laatst gewijzigd:
11arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
24editorsformaldehyde
32bastillelaura palmer
45coldplayatlas
53kings of leonsupersoaker
68daanla crise
719arcade firereflektor
87placebotoo many friends
911the nationalsea of love
106babyshamblesnothing comes to nothing
1112daft punk ft. pharrell williamslose yourself to dance
1214de jeugd van tegenwoordigeen barkie
1310ellie gouldingburn
1413vampire weekendunbelievers
1517gooseyour ways (blende remix)
169franz ferdinandlove illumination
1715haimthe wire
1820compact disk dummieswhat you want
1921mintzkovword of mouth
2016the vaccinesmelody calling
2125girls in hawaiinot dead
22xpearl jamsirens
2324sir yes sirsmiling
2426chase & status ft. mokocount on me
2529channel zeroangel
2628altregolove is flawless
2722willowremedy
28xbirdywings
29xgangthelabelno reason
3018chvrchesgun

verdwenen
30martin garrixanimals
27soldier's heartafrican fire
23ben howardkeep your head up
Deze zomer scoorde Pearl Jam zwaar onder de verwachtingen, hopelijk kennen ze iets meer succes met hun nieuwste single. Deze week mooi hoogste nieuwe, dat is alvast geen zwak begin. Hoe dan ook een veel mooiere nieuwkomer dan die Gangthelabel, die om één of andere mysterieuze reden voldoende mensen kunnen mobiliseren om een zwak plaatje de lijst binnen te helpen. Birdy had ik niet echt meer verwacht omdat ze al even meedraait in andere lijstjes, maar ze is wel welkom. The Killers en Hooverphonic lijken grote kanshebbers om volgende week binnen te komen.

Bovenaan uiteraard opnieuw Arctic Monkeys en die mogen daar zeker nog een weekje bijdoen. Puur persoonlijk had van mij Bastille nog een weekje Editors mogen voorblijven, maar die twee bands maken hoe dan ook de top-3 nog wat mooier (al moeten ze niet per se die eerste plaats overnemen).

Arcade Fire doet het (en ook dit is niet echt wereldschokkend) prima met een mooie stijging. Verder zie ik ook toffe winst voor The National (toch in de top-10) en Girls In Hawaii (die zich mooi herpakken na het verlies van vorige week). Sir Yes Sir stijgt toch wel wat te weinig, maar misschien wordt dit gewoon niks en gaat de volgende single (die alweer bij de nieuwe releases staat op de site) dan weer een Afrekeninghitje.
Best weer een spannende ontknoping vandaag. Met winst voor Editors die Bastille en Kings Of Leon verslaan en zo eindelijk op 2 terechtkomen. Voor mij mogen zij de volgende nummer één worden, maar laat de Monkeys gerust nog wat weekjes op 1 pakken.
Coldplay doet het niet mis op 4. Nog eens, prima nummer maar ik had een kleine flop verwacht. En dan is er nog Arcade Fire. Die moet zeker nog naar de top 3. Maar wie welke podiumplaatsen haalt zal de volgende weken hard bevochten worden.
Daarachter valt het eigenlijk een beetje stil. Ok, terechte winst voor The National, Daft Punk en nog een paar anderen, maar de meesten lijken al tevreden met hun plaatsje. Vooral Sir Yes Sir staat voor mij te laag, en ook de ode aan drummer Phil had van mij meer mogen stijgen.
De nieuwkomers zijn degelijk deze week. De nieuwste Pearl Jam was natuurlijk weer een must, maar hoe gaat deze (rustigere) single scoren na het debacle van 'Mind your manners'? Ik verwacht toch wél ietsje meer airplay (gezien de recente fobie van Stubru voor zware gitaren was die vorige kansloos).
Ook Birdy is weer mooi. Dit is zelfs haar eerste Afrekening-hit. Eigen schrijverswerk wordt dus toch beloond. Die nr. 29 is de traditionele verplichte Belg die uit de lucht komt vallen.
Dan toch liever ouwe getrouwen Ozark Henry en Hooverphonic.
Helemaal onderaan de lijst staat nu al Chvrches, die voor mij momenteel nog vét top 10 waard is. Doodjammer dus, maar het zal wss bij een magere 8 wk blijven.
Verdwijners : Ben Howard en Soldier's Heart hebben hier zeer goed gescoord dus lijkt het mij wel logisch dat ze dan verdwijnen en Martin Garrix heb ik zelf ook nooit echt heel goed gevonden.

De nieuwkomers : Gangthelabel Voor vandaag nog nooit van hun gehoord en het zou maar beter zijn geweest ook! Voor mij mogen ze volgende week al weg! Birdy had ik niet echt meer verwacht maar wel welkom en ook Pearl Jam moet nu eindelijk toch wel heel goed scoren nu!

Verder blijft Sir Yes Sir nog altijd veel te laag plakken! Top 10 zit er al duidelijk niet meer in! Maar hopelijk wel nog een week of 5-6 Afrekening! Al zal dat waarschijnlijk ook niet echt lukken.. Ook Chvrches krijgt ook zwaar klop! Voor mij zijn ze nog altijd goed genoeg om in de top 20 te staan.
Net als Ellie Goulding en Haim die nu toch ook wel snel dalen! Voor de rest wel mooie winsten van Chase & Status , Girls In Hawai , The National en Arcade Fire!

Bovenaan nog altijd de Arctic Monkeys op nummer 1 maar dit zal toch wel de laatste week worden als je kijkt dat de Editors op 2 staan en Coldplay op 4!
Wat dat ietsje meer airplay voor Pearl Jam verwacht, zit het voorlopig wel goed. Hotshot deze week...
De nieuwe lijst is nu bezig, maar er is ook een nieuwe verzamelaar. Dit is de tracklist met naar goede gewoonte weer een viertal platen die wel de CD maar niet de Afrekening halen.

/// CD1
1 Bastille Laura Palmer
2 Editors A ton of love
3 Placebo Too many friends
4 Franz Ferdinand Love Illumination
5 Ben Howard Keep your head up
6 Daan Everglades
7 Chvrches Gun
8 Haim The Wire
9 Goose Your ways (Blende Remix)
10 Martin Garrix Animals
11 Chase & Status Count On Me
12 Disclosure F For You
13 Willow Remedy
14 Sir Yes Sir Smiling
15 Psycho 44 Surfer shell
16 Steak Number Eight Cryogenius
17 Compact Disk Dummies Mess with us
18 De Jeugd Van Tegenwoordig De Formule
19 Ellie Goulding Burn

/// CD2

1 Jake Bugg Taste it
2 Babyshambles Nothing Comes To Nothing
3 Vampire Weekend Unbelievers
4 The Vaccines Melody calling
5 The National Don't swallow the cap
6 Balthazar Sinking ship
7 SX The Future
8 Float Fall Some Day
9 Miles Kane Don't forget who you are
10 Puggy Goes like this
11 Edward Sharpe Home
12 Girls In Hawai Misses
13 dEUS Sirens
14 Tom Helsen New Girl
15 Ozark Henry Plaudite amici comedia finita est
16 Trixie Whitley Breathe You In My Dreams
17 Capital Cities Safe & Sound
18 White Lies There goes our love again
19 Soldier's Heart African fire
20 Tout Va Bien If You Go Away
Mooie cd's weer! Alleen jammer van de Jeugd VT!
Ik had gisteren de tracklist gezien op Deezer. Blijkbaar is Steak Nr 8 nog toegevoegd aan cd 1. Goed zo!

Wel, ik vond het op 't eerste zicht weer een sterke verzamelaar. Veer internationale grote bands, veel top 10-hits uit de afrekening (Editors, Placebo, The National, Vampire Weekend, Franz Ferdinand, Babyshambles, Jake Bugg, Miles Kane, ...), waarvan ik vreesde dat ze de cd niet zouden halen, maar kijk: ze staan er dus wél op.

Ook de kleinere aanvullingen en Belgische plaatjes zijn (meestal) sterke en aangename nummertjes. Het hardere trio op CD1 (Sir Yes Sir, Psycho 44 en Steak Nr 8) kan ik zéker smaken. Ook het machtige 'The Future' van SX en de nieuwste Ozark Henry (nog geen notering in de lijst, maar goed) zijn leuke aanwinsten.

Wel alweer de lelijke gewoonte om 4 nummers erop te zetten die eigenlijk (nog) niets met de Afrekening te maken hebben: Ozark Henry dus, Edward Sharpe, Capital Cities en Disclosure (correct me if i'm wrong), maar gelukkig wel 4 sterke nummers. Alleen vraag ik mij dan af waarom ze die dan niet op de volgende Life Is Music 2013.2 zetten?

Voor mij is dit moeiteloos één van de beste Afrekening cd's van de laatste 5 jaar (na toch een paar zwakkere edities).

Helaas alweer niet dé absolute nummer één van de laatste weken (Arctic Monkeys), géén Arcade Fire, Pearl Jam, Daft Punk of Coldplay; maar ok dat zijn groepen die we niet op deze verzamelaar verwachten.
Wel doodjammer: bands die wél een traditie hebben van op Afrekening-cd's te staan die nu plots afhaken, met name Kings Of Leon en QOTSA.

Hoedanook, deze 2 schijfjes zijn binnenkort ook van mij
11arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
26daanla crise
322pearl jamsirens
42editorsformaldehyde
57arcade firereflektor
63bastillelaura palmer
75kings of leonsupersoaker
89the nationalsea of love
94coldplayatlas
1011daft punk ft. pharrell williamslose yourself to dance
1112de jeugd van tegenwoordigeen barkie
128placebotoo many friends
1315gooseyour ways (blende remix)
1410babyshamblesnothing comes to nothing
1513ellie gouldingburn
1618compact disk dummieswhat you want
1714vampire weekendunbelievers
1819mintzkovword of mouth
1928birdywings
20xhooverphonicamalfi
2124chase & status ft. mokocount on me
2226altregolove is flawless
2325channel zeroangel
24xfranz ferdinandevil eye
2523sir yes sirsmiling
2629gangthelabelno reason
2721girls in hawaiinot dead
28xthe killersshot at the night
29xtrixie whitleynever enough
3017haimthe wire

verdwenen
16franz ferdinandlove illumination
20the vaccinesmelody calling
27willowremedy
30chvrchesgun
Niet dat de muziek op de nieuwste CD slecht is, maar de keuzes vind ik toch steeds vreemder. Geen van de hits van Arctic Monkeys, Stromae, QOTSA, Kings Of Leon of Daft Punk, maar dan wel van die vrij bescheiden plaatjes als Tom Helsen (die snel vergeten zullen zijn) en alweer een viertal plaatjes dat (ook niet geheel terecht) niet de lijst haalde. Op zich geen slechte muziekverzamelaar hoor, maar is dit nog wel een Afrekening-CD?

Over naar de lijst dan. Vier nieuwkomers en allemaal meer dan verdiend. Had wel die 'oude' van Franz Ferdinand nog een weekje extra gegund hoor. Wie ik ook nog veel gun, zijn Girls In Hawaii, die dringend weer mogen stijgen (en toch zeker hoger mogen staan dan Jasper Erkens of die Gangthelabel).

Arctic Monkeys houden stand deze week, maar verder wel een heel nieuwe top-3. En alhoewel ik wel eens graag zo veel veranderingen heb en het geen baggerplaatjes zijn, vind ik die tweede plek voor Daan en die enorme winst van Pearl Jam toch wat overdreven. Dan hadden Bastille, Editors en ook Coldplay nog wat hoger mogen staan deze week. En Arcade Fire aan de andere kant had nu juist weer wat meer verdiend. Zoals altijd wel heel blij met winst voor The National al is het maar één plekje.
Laatst gewijzigd:
Wat een Afrekening deze week! Tussen de verdwijners was het te verwachten dat Chvrches weg zou moeten. Zeer jammer maar niks aan te doen. Ook eindelijk Willow uit de lijst! The Vaccines & Franz Ferdinand mochten van mij ook nog een week of 2 meedraaien!

Verder met de nieuwkomers : Trixie Whitley had ik nog niet verwacht maar alweer een heel goed nummer! The Killers zijn ook meer dan welkom in het begin vond ik het iets minder maar hoe meer je het hoort hoe beter het ook begint te worden! Franz Ferdinand uit de lijst en de nieuwe erin! Leuk maar voor mij mochten ze er 2x in! Hooverphonic was te verwacht maar ook zeker terecht!

Jammer van de zware val deze week van Haim , Girls In Hawai , Coldplay en ook Sir Yes Sir die nu ook 2 plaatsen kwijt is.. Maar toch moeten ze er nog een 2-3 tal weken inblijven staan! Dan weer zeer mooie stijgers van Altrego , Birdy , Goose en hoe kan het ook anders en hoe verdiend het ook is voor een ex hotshot! Pearl Jam moet gewoon door naar die 1ste plaats!!!

Bovenaan de lijst begint het nu zeer spannend te worden nog altijd de Arctic Monkeys deze week op 1 maar ik hoop nu echt dat dit de laatste week is en Daan NIET gaat overnemen maar wel Pearl Jam en ook nog Arcade Fire!!!
Arctic Monkeys voor de 5de week op één, fantastisch!

De rest van de top 10 maakt me iets minder blij. Ik vond die top 4 van vorige week wel goed staan eigenlijk. Maar blijkbaar moeten Bastille, Editors en Coldplay nu wel heel snel achteruit (over 'Atlas' had ik dus toch gelijk dat het niet lang zou duren).
De nr. 5 voor Arcade Fire is zeer terecht maar de winst voor Pearl Jam is - zoals gherkin al zei - sterk overdreven als je ziet wie ze nu al voorbijsteken. En niet dat de nummers hier zelf voordeel bij doen want meestal beginnen ze dan ook alweer snel te dalen (zie Qotsa en Arctic Monkeys eerder dit jaar). Daan op 2 vind ik dan ook weer van het goeie te veel.

Verder ook terechte winst(jes) voor The National, Daft Punk (dan toch top 10!) en zeker ook Birdy. Zou er voor haar nog top 10 inzitten? Voor Sir Yes Sir alleszins niet meer (helaas).

De nieuwkomers zijn vrij goed deze week. Trixie Whitley heeft alweer een topplaatje uit (die maakt geen slechte nummers denk ik) en ook die nieuwe Killers en Hooverphonic waren te verwachten en terecht!
Voor die laatste Franz Ferdinand heb ik het nog niet zo echt, en 'Love illumination' had zeker nog een 13de week verdiend. Maar wat wil je, al van vorige week niet meer in de keuzelijst te bespeuren...
IK had eigenlijk wel eens Ozark Henry verwacht (zeker nu hij de cd gehaald heeft). Maybe next time.
Ik vind de nieuwe Hooverphonic niet goed, beetje beneden het niveau waar ik ze wil zien Ik vond het een leuk nummer tot het la la la - gezever gezongen werd erin, Alex Calier: u kan beter naar mijn bescheiden mening!

En het zou cool zijn als Arcade Fire volgende keer van 5 naar 1 zou stijgen, mijn gedacht
Love illumination verdwenen.. ni moeilijk aangezien het niet meer in de keuzelijst stond
We zijn zondag en nog altijd geen afrekening-lijst op de site (tenzij ik er zwaar zou overkijken). Hebben ze daar weer geen zin om hun job te doen or what? Man man man ... Diepdroevig gewoon.
Stubru de fulltime promomachine van Tomorrowland. Voor iets anders hebben ze geen tijd meer
11arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
23pearl jamsirens
35arcade firereflektor
42daanla crise
54editorsformaldehyde
620hooverphonicamalfi
76bastillelaura palmer
88the nationalsea of love
97kings of leonsupersoaker
1016compact disk dummieswhat you want
119coldplayatlas
1213gooseyour ways (blende remix)
1310daft punk ft. pharrell williamslose yourself to dance
1419birdywings
1524franz ferdinandevil eye
1618mintzkovword of mouth
1729trixie whitleynever enough
1814babyshamblesnothing comes to nothing
1923channel zeroangel (hommage to phil)
2022altregolove is flawless
2112placebotoo many friends
2226gangthelabelno reason
2328the killersshot at the night
24xskunk anansiehedonism (acoustic live).
2511de jeugd van tegenwoordigeen barkie
2621chase & status ft. mokocount on me
2717vampire weekendunbelievers
28xbent van looyflowers and balloons
29xchvrchesthe mother we share
3015ellie gouldingburn

verdwenen
25sir yes sirsmiling
27girls in hawaiinot dead
30haimthe wire
Veel te vroeg nemen we afscheid van Girls In Hawaii, topschijfje dat het gerust nog wat langer had mogen volhouden. En dat geldt zeker ook voor Sir Yes Sir, wat maakt dat er twee Belgen te snel uitliggen. Dan had ik liever afscheid genomen van Jasper Erkens en Gangthelabel. En tja, het zal niemand verbazen dat ik geen traan ga laten om het verlies van de Jeugd.

Aardige nieuwkomer van Bent Van Looy (had ergens al gedacht dat het misschien wel te laat al was). De nieuwste versie van dat nummer van Skunk Anansie is niet slecht en mag wel gedraaid worden, maar aan de andere kant moet dit geen hit worden in een lijst met de strafste platen van het moment. Ben vooral wel blij dat Chvrches opnieuw van de partij is met alweer een aardig nummer.

Bovenaan nog een weekje Arctic Monkeys aan de top (dat ziet er mooi uit voor de Eindafrekening - minder leuk dat er amper tijd leek om het ook te draaien) met daarachter twee kanshebbers om over te nemen. Al vermoed ik dat Pearl Jam het wel zal halen en dan wordt het moeilijk voor Arcade Fire (tenzij we weer zo'n scenario krijgen met een nummer dat al na een weekje of twee weer wat zakt). Hooverphonic is na de winst van vandaag ook zeker eentje om in de gaten te houden en ik mag hopen dat ook Franz Ferdinand weer een rol van betekenis zal spelen in de top-10.
Laatst gewijzigd:
Tja en het is gebeurd.. Sir Yes Sir uit de lijst veel te vroeg net als Haim & Girls In Hawaii!

De nieuwkomers dan : Chvrches is meer dan welkom net als Bent Van Looy mss wel een beetje laat maar het kan nog altijd een hit worden. Skunk Anansie verdiend hier zeker haar plaats ook!

Voor de rest weer mooie stijger van Trixie , Franz , Birdy en Hooverphonic! Bovenaan de lijst blijven de Arctic Monkeys nog steeds op nummer 1 staan.. Maar voor mij is het eigenlijk nu wel genoeg laat Pearl Jam maar naar 1 gaan!
Idd, zoals gherkin zegt, heel wat mooie stijgers die gevaarlijk gaan zijn voor de nr. 1 of toch zeker de top 3. Ik verwachtte nu al Pearl Jam op één, maar dat zal dus voor volgende week zijn. Arcade Fire zie ik stranden op 2. De Monkeys blijven (voorlopig) heersen! Net als Editors vorige week moet Daan zijn 2de plaats heel snel afgeven, maar in het geval van Daan vind ik dat iets minder erg.
Erger is het verlies voor Coldplay, die nu al volledig op de terugweg lijken. Ik had gehoopt dat ze toch nog een beetje de winter zouden halen... Ook Daft Punk begint aan de weg terug, maar zij hebben het toch wel goed gedaan.

Hooverphonic is dé stijger deze week maar voor mij moeten ze nu niet per se top 3 halen. Ik blijf erbij dat de scherpe kantjes er teveel af zijn sinds het afscheid van Geike. Zelfs mijn bomma's beginnen nu al over 'Alex Callier en zijn zangeres'.
Heel blij ben ik met de winst voor Birdy, Franz Ferdinand en Trixie Whitley. Laat die nog maar wat stijgen. Ook die Channel Zero mag nog wat blijven, al verwacht ik voor hen geen top 10. The Killers blijven dan weer wat onder de verwachtingen.

Qua nieuwkomers geen topweek. Chvrches maakt me mss nog het meeste blij. Leuk dat ook de opvolger van 'Gun' hier zijn weg vindt. Die Bent Van Looy is/was zeker welkom, fijne 70's ballad alweer, maar bijzonder laat. Ik dacht dat zijn piek al gepasseerd was. Dan moet Piet Goddaer in het Latijn ook nog altijd kunnen.
Die hoogste nieuwe is gewoon om te lachen. Een nummer dat ergens begin '97 al zijn strepen verdiende in de Afrekening moet hier niet komen zijn kunstje overdoen. Allemaal heel mooi hoor, maar ik vind het dan gewoon schandalig dat het niéuwe werk van Skunk Anansie (album in 2012 dacht ik?) gewoonweg GENEGEERD werd op Stubru. Maar deze 'Hedonism' en 'Weak' worden nog altijd kapotgedraaid. Dit is natuurlijk weer het al eerder besproken playlist-probleem.

Dan liever nog wat extra weekjes voor het ronduit schitterende Sir Yes Sir, maar dat zal weer het slachtoffer zijn van zijn beperkte radiovriendelijkheid.
12pearl jamsirens
21arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
34daanla crise
43arcade firereflektor
56hooverphonicamalfi
65editorsformaldehyde
77bastillelaura palmer
810compact disk dummieswhat you want
98the nationalsea of love
109kings of leonsupersoaker
1112gooseyour ways (blende remix)
1215franz ferdinandevil eye
1314birdywings
1416mintzkovword of mouth
1511coldplayatlas
1617trixie whitleynever enough
1713daft punk ft. pharrell williamslose yourself to dance
1823the killersshot at the night
1924skunk anansiehedonism (acoustic live)
2019channel zeroangel (hommage to phil)
2122gangthelabelno reason
22xmetallicanothing else matters (live ost through the never)
2318babyshamblesnothing comes to nothing
2429chvrchesthe mother we share
25xqueens of the stone ageif i had a tail
26xtubelightcoming after you
2728bent van looyflowers and balloons
2820altregolove is flawless
29xkenji minoguealwadamehetten
3021placebotoo many friends

verdwenen
25de jeugd van tegenwoordigeen barkie
26chase & status ft. mokocount on me
27vampire weekendunbelievers
30ellie gouldingburn
Als je ziet dat Queens Of The Stone Age een nieuwe single hebben en hoort dat die ook nog eens (zoals haast altijd) dik de moeite is, weet je dat het niet lang zal duren voor die de Afrekening haalt. Deze week is het dus weer van dat en het nummer is ook moeiteloos de beste van de nieuwkomers. Tubelight is zo'n typisch Belgisch nieuwkomertje (uit de Rock Rally blijkbaar) dat op zich wel leuk is en hier wat aandacht mag krijgen, al vind ik het niet echt top. Maar hoe dan ook wel leuker dan dat drama dat op 29 staat. Muzikaal absoluut niks te bieden en als dit grappig bedoeld was, mag iemand toch eens de clue komen uitleggen. Of is de grap gewoon dat ze zo'n onding in een lijst die normaal voor muziek bedoeld is hebben gekregen.

Wat vorige week gezegd is over Skunk Anansie, kunnen we deze week opnieuw zeggen over de hoogste nieuwkomer van deze week. Terecht dat dit nummer tijdloos is, maar laat toch de Afrekening voor nieuwe nummers en niet voor opvoeringen van oude platen, hoe goed die ook gedaan zijn. Dit gezegd zijnde mag deze liveversie anders wel eens gedraaid worden tijdens de week, daar heb ik geen ander probleem mee.

Weinig echte stijgers ook, de mooiste winst (5 plaatsen) wordt geboekt door die andere liveversie, Chvrches en The Killers, die zo toch al wat kunnen compenseren voor hun relatief bescheiden winst van vorige week. Hopelijk kan vooral Franz Ferdinand volgende week nog wat stijgen en zo in die top-10 duiken.

En na bijna drie maanden de lijst gedomineerd te hebben, is het vandaag afgelopen voor Arctic Monkeys aan de top. Het moest er ooit eens van komen natuurlijk en Pearl Jam is op z'n zachtst gezegd een waardige opvolger (en wat goed dat dit nummer het toch wat beter doet dan de te zwaar geflopte voorganger). Voor de Monkeys hoop ik dat nu er geen opvolger klaar staat dit nummer wel wat rustiger kan dalen zodat ze toch nog de komende weken nog wat misschien belangrijke puntjes voor de Eindafrekening kunnen sprokkelen. Totaal overbodig was dat Daan (nochtans wel dik in orde) weer over Arcade Fire springt.
Wat een afrekening weer! De verdwijners : Ellie Goulding ze heeft het nu toch ook zo goed niet gedaan moet ik zeggen dus voor mij mocht ze nog wat meedraaien! Vampire Weekend was weer een mooie hit! Chase & Status is dan weer veel te vroeg weg! En de jeugd van tegenwoordig is dan weer terecht!

De nieuwkomers : Kenji Minogue wie was daar nu op aan het wachten? Ik alvast niet. Tubelight vind ik wel iets hebben en ook Queens Of The Stone Age staan hier ook weer zeer terecht in de lijst! Al verwacht ik niet echt een nummer 1 voor dit nummer. Metallica tja das zo een beetje als Skunk Anansie hé , een zeer goed nummer maar mss toch een beetje zinloos om mee te doen in de Afrekening!

Verder weer mooie winsten van Chvrches , The Killers , Skunk ( al is dit voor mij wel de hoogste plaats dat deze single moet hebben ) en Franz Ferdinand!

Bovenaan de lijst is het dan toch eindelijk nog gebeurd de Arctic Monkeys naar de 2de plaats en Pearl Jam naar 1 voor mij meer dan terecht!
Ik ben al blij dat Arctic Monkeys niet meteen naar 9 dalen!

Voor de rest is alles hierboven al een beetje gezegd. Pearl Jam is een goeie opvolger, en voor mij mocht Arcade Fire zeker nog op 3 blijven of zelfs naar 2 stijgen.

De rest van de top 10 is redelijk stabiel (dat mocht ook met plaatjes van Bastille en Editors die nog altijd goed genoeg zijn). Al mag Kings Of Leon volgende week wel vervangen worden door één van de stijgers buiten de top 10: ik hoop op Franz Ferdinand, Birdy en ook The Killers en Trixie mogen het nog een pak beter gaan doen. Idem voor Chvrches.

Onderaan worden de oudjes goed opgeruimd. De nieuwkomers zijn voor de helft goed. De nieuwe QOTSA lijkt me weer top (maar mag wat vaker gedraaid worden) en die Tubelight vind ik ook ruim ok. Maar wat die 2 andere komen doen is weer pure plaatsverspilling voor betere dingen.
Als we elke week nieuwkomers als Skunk Anansie '97 en Metallica '92 gaan krijgen dan hebben we binnenkort géén nieuwe nummers meer!
Dat van Kenji Minogue (= ken je mij nog?) is leuk om eens te horen, vooral omdat ik ook West-Vlaams ben (via vrienden en kennissen ken ik ook vaag de leden van de band), maar om dit nu in de Afrekening te stemmen? Dat is de grap op zich denk ik, en dus volgende week graag opkrassen en vervangen door nieuwer en beter.
Zonet nog eens de clip van 'Mind your manners' van Pearl Jam bekeken en vooral beluisterd. Wat was dat toch een fantastische plaat!

Kei en keihard geflopt in de Afrekening én mijn Board 20. Grote grote spijt... Kan hij niet terugkeren of nog eens gere-released worden of zo? Ik wil hem simpelweg in mijn top 10! Damn damn damn, en dat allemaal omdat iedereen vertikte om die op de radio te draaien. En waarom? In de jaren '90 stond de Afrekening vol met dergelijke (ietwat hardere) singles.

Wat denken jullie? Mss laat ik hem wel nog eens los op mijn Board 20-selectie...
Waar zit Jonathan Wilson met "Dear Friend". Toch wel de "gitaarplaat" van het moment
@Lord Idd Mind Your Manners heeft idd veel meer verdiend dan het maar kreeg! Voor mij is die nog altijd welkom in jouw Board 20! Maar het is jouw lijst hé.
@ Lord: Waarom moet Pearl Jam een hit in de afrekening worden om in jouw Board top 10 te kunnen komen? Dat bepaal je toch zelf.
Mijn persoonlijke hitparade bepaal ik wat ruimer (alles wat in ultratip 100 en ultratop 50 staat/gestaan heeft mag mee doen), anders kon die schitterende single van Goldfrapp - Drew nooit op 1 geraken.
11pearl jamsirens
22arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
35hooverphonicamalfi
422metallicanothing else matters (live)
58compact disk dummieswhat you want
63daanla crise
74arcade firereflektor
86editorsformaldehyde
912franz ferdinandevil eye
107bastillelaura palmer
1113birdywings
129the nationalsea of love
1314mintzkovword of mouth
1411gooseyour ways (blende remix)
1516trixie whitleynever enough
1610kings of leonsupersoaker
1718the killersshot at the night
1819skunk anansiehedonism (acoustic live)
1925queens of the stone ageif i had a tail
2024chvrchesthe mother we share
2121gangthelabelno reason
22xjake buggwhat doesn't kill you
2320channel zeroangel (hommage to phil)
2426tubelightcoming after you
25xflip kowlierdirecteur
2615coldplayatlas
2729kenji minoguealwadamehetten
28xthe sore losersgirl's gonna break it
2927bent van looyflowers and balloons
3017daft punk ft. pharrell williamslose yourself to dance


verdwenen
23babyshamblesnothing comes to nothing
28altregolove is flawless
30placebotoo many friends
Als men mij zou vragen om eens echt de meest overschatte artiest van ons land te noemen, is de kans bijzonder groot dat ik bij Flip Kowlier zou uitkomen. Ook z'n nieuwste single haalt weer vlot in de Afrekening, maar ik vind er weer geen bal aan. Voor The Sore Losers had ik ook al een hitje verwacht: het is één van die bands waarvoor het snel gaat, maar gelukkig wel een fijn plaatje. En Jake Bugg draaide ook al even mee, dus het werd tijd voor die nieuwste single hier.

Deze week gelukkig geen nieuwe liveversie, maar wel een gigantische sprong voorwaarts voor Metallica. Hoe sterk het nummer ook is, dit is gewoon compleet belachelijk als je het mij vraagt. Ben over het algemeen trouwens niet zo heel gewonnen voor bepaalde verschuivingen bovenaan: Arcade Fire moest nu nog hoger staan en de Compact Disk Dummies steken echt wel overdreven veel goede buitenlandse bands voor. Wel blij met de oververdiende positie in die top-10 voor Franz Ferdinand.

Ook weer opvallend veel platen waarvoor de winst nogal beperkt blijft. Geen probleem in het geval van Kenji Minogue (daarvoor is het zelfs te veel), maar Trixie Whitley en The Killers verdienden toch meer dan één plaatsje winst. En Queens Of The Stone Age is zo'n band waarvoor ik dan weer zo'n grote sprong verwacht, al zijn zes plaatsen zeker geen slecht begin en vermoed ik dat er volgende week toch nog wat gaan bijkomen.

Ten slotte ook zeer zonde van het verlies voor Channel Zero (nu al onder Gangthelabel?) en Coldplay.
De verdwijners deze week hebben het allemaal best goed gedaan. Al vond ik wel die single van Altrego per week beter en beter worden.

Nieuwkomers : Zeer prima werk van The Sore Losers die hier voor mij wel mogen scoren net als het geweldige What Doesn't Kill You van Jake Bugg! Maar dan na Kenji Minogue vorige week heeft ook Flip Kowlier de lijst gehaald... Dan had ik liever iemand anders gezien. Zoals Lorde die hier nu nog altijd niet in de lijst staat!

Zware klap deze week voor Coldplay dus dat betekend ook dat dit de laatste week was voor Coldplay veel te vroeg! Maar ook Bent Van Looy en Daft Punk zie ik er volgende week niet meer bij zijn! Tussen de stijgers mooie winsten voor Tubelight , Chvrches , QOTSA , Franz Ferdinand en dan nog Metallica.. Tja wat moeten we nu doen met Metallica het is en blijft een zeer sterk nummer maar hoger moet het ook niet meer komen. Net als de Compact Disk Dummies die hier wel zeer hoog staan samen met Hooverphonic! Gelukkig nog altijd wel een stevige en sterke top 2 met Pearl Jam en de AM!
Laatst gewijzigd:
Volgende week te verwachten :

de nieuwe Arctic Monkeys
de nieuwe Arcade Fire
de nieuwe Selah Sue (had het 'thema uit 'De Ridder' nu al verwacht)
Als de nieuwe van de AM en Arcade Fire nog niet in keuzelijst staan gaan ze er zeker inkomen..
En de nieuwe Editors.
De nieuwe Arcade Fire? Iemand?

Laat het nog even uit, 'Reflektor' staat er welgeteld 6 weken in (zes!). Ik hou al mijn hart vast en hoop dat ze nog aan de 10 weken geraken (wat absoluut een minimum is voor zo'n single!) Na de debacles van 'My god is the sun' en 'Do i wanna know?' is geen enkele topsingle nog veilig, en dat maakt - ja ik ga weer wat overdrijven - de hitlijsten kapot, en dan vooral de eindejaarslijsten.

In de Afrekening van deze week nog altijd een sterke top 2 (met PJ en AM) maar wat daaronder komt zie ik toch minder graag komen. Die Hooverphonic mag zijn hoogtepunt bereikt hebben, maar wat komt die live-versie van een '92-hit nu zo hoog doen? Hebben we dan geen inspiratie meer om nieuwe nummers omhoog te stemmen? Triest. Ook de Dummies staan wat boven hun waarde.
Slachtoffers zijn o.a. Daan, Editors, The National en (jawel, zie hierboven) Arcade Fire. Allemaal nummers die nog verdienden om hoger te staan. Kneusje van de week is 'Atlas' van Coldplay. Daalt veel te vroeg en te snel (amper 7 weken) én wordt dan nog eens afgeschoten, en we horen hem al zo weinig tijdens de week. De ideale wereld leek even héél ver weg vandaag.

Wel blij met de winst voor Franz Ferdinand, Birdy (mss volgende week nipt top 10?) en ook Trixie en Killers, al mogen die laatste zeker nog een schep hoger. QOTSA en Tubelight zijn toppertjes en kunnen ook nog een pak beter.
Bij de nieuwkomers zijn Jake Bugg (eindelijk, ik vreesde al) en The Sore Losers zeer welkom. Prima nieuwe single hebben die gasten. Ik had liever Gabriel Rios gezien ipv Flip Kowlier (heeft die single al gespeeld op Stubru?) maar snap niet wat iedereen hier tegen de Flip heeft. Fantastische gast toch, die al heel wat Vlaamse klassiekertjes op zijn naam heeft en een zekere Afrekening-traditie (Welgemeende, Min moaten, In de fik, De grotste lul van 't stad, Donderdagnacht, Mo ba nin, ...) Mja, hij zal hier vooral zijn genre en banden met 'Hof van Commerce tegen hebben denk ik. Geef die jongen toch een kans
Uit de 'releases' - lijst van Ultratop én ook reeds op video :

Arcade Fire
Afterlife

Arctic Monkeys
Arabella
Overdrijven? Dat weet ik nog zo niet. Het zeer snel wegzakken van plaatjes kan wel eens een heel grote invloed hebben op eindejaarslijstjes, al moeten we nog een dikke twee maanden wachten om te zien hoe groot die precies is. Al is dat ergens wel een logisch gevolg als singles elkaar zo snel opvolgen: er is veel goede muziek en je mag er slechts op drie stemmen, dan snap ik ergens wel dat mensen niet twee keer op dezelfde band stemmen.

Wat Flip Kowlier betreft: ik weet dat hij al enkele hits gescoord heeft - anders kun je niet echt 'overschat' zijn uiteraard - en er zijn enkele plaatjes die ik waardeer, maar veel van z'n nummers - zoals die laatste - zeggen mij nu echt niks.
Klopt wel. Die laatste lijkt mij (voorlopig) ook één van z'n minste.
Ik ben zelfs nooit een fan geweest van Flip en het Hof!
Klopt het dat er deze week geen afrekening is op de radio?
Het is hun speciale '80-90-2000'-weekend, dus het zal wel niet. Weet niet of we wel een lijst krijgen op de site (en ook niet wanneer die dan eventueel gepost zou worden).
Hoezo bjorn, had je dat al ergens vernomen? Ik dacht hetzelfde als gherkin, maar heel zeker zijn we dat dus niet.
Ik zag de Afrekening niet staat in het programmaschema van Studio Brussel op zaterdag.
Ah ok. Mag eigenlijk niet hé. Een wekelijkse hitlijst is net als ademhalen of gaan slapen/opstaan. Dat stopt nooit. Tjah...
Zoals het er nu voorstaat, krijgen we gewoon geen week dit weekend (zelfs niet gewoon online) en gaan we rustig volgende week verder. Maar het kan natuurlijk altijd zijn dat die nog later volgt.
Spijtig dat we geen lijst gekregen hebben..
Ook al is de keuzelijst niet de enige manier om te stemmen, het valt deze week weer op hoe onvolledig hij is. Geen spoor meer van de nummers 2 en 7 van vorige week (die moeten duidelijk snel weg) en zelfs die hoogste nieuwe van Jake Bugg ligt er al weer uit.
Pff, ik snap 't toch niet goed. Laat die nummers toch op een normale manier verdwijnen. Man toch man toch...

Nummers horen pas uit de keuzelijst te verdwijnen, als ze ook uit de Afrekening verdwenen zijn. (want nee, RE's hebben we nu ook weer niet nodig).

Welke sukkelaar is eigenlijk verantwoordelijk voor die keuzelijst?

Ik vreesde al voor 'Reflektor' (zie een eerdere reactie hierboven).
Schaf die keuzelijst gewoon af en filter dan op de Justin Bieber's en Lady Gaga's van deze wereld. Ging dat vroeger ook niet zo en was dat dan niet goed?
Hopelijk doet men hier gauw iets aan. Nummers die in de Afrekening staan, daar moet je toch blijven kunnen op stemmen.
Ik vraag me ook af wat gaat gebeuren met Gabriel Rios: op dit moment kanshebber om in de lijst te komen, maar hij gaat elke maand een nummer uitbrengen of zo. Gaat dat dan elke maand een notering zijn om dan snel te zakken?
Gabriel Rios: zie hier nog een voorbeeld waarom ze die keuzelijst gewoon moeten afschaffen ofwel uitbreiden met meerdere singles per artiest.
Elk nummer (dus ook die singles van Rios) moet de kans krijgen om 15 of meer weken te behalen, als ze daarvoor goed genoeg zijn natuurlijk.
En na al die weken op één, krijgen Arctic Monkeys alwéér een mokerslag ten voordele van een overdreven hoge binnenkomst van de opvolger. Alwéér hetzelfde verhaal. Hier zijn geen woorden meer voor. De eindafrekening 2013 is nu al hélemaal naar de kloten. Zeer zeer triest.
11pearl jamsirens
24metallicanothing else matters (live - ost through the never)
33hooverphonicamalfi
45compact disk dummieswhat you want
519queens of the stone ageif i had a tail
69franz ferdinandevil eye
7xarctic monkeysarabella
86daanla crise
9xgabriel riosgold
1015trixie whitleynever enough
117arcade fireafterlife
1213mintzkovword of mouth
1310bastillelaura palmer
1420chvrchesthe mother we share
158editorsformaldehyde
1614gooseyour ways (blende remix)
172arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
1812the nationalsea of love
1925flip kowlierdirecteur
2011birdywings
2128the sore losersgirl's gonna break it
2221gangthelabelno reason
23xarcade fireafterlife
2424tubelightcoming after you
25xstromaetous les mêmes
2627kenji minoguealwadamehetten
2717the killersshot at the night
2818skunk anansiehedonism (acoustic live)
29xrhinos are people toovagabond
3022jake buggwhat doesn't kill you

verdwenen
16kings of leonsupersoaker
23channel zeroangel (hommage to phil)
26coldplayatlas
29bent van looyflowers and balloons
30daft punk ft. pharrell williamslose yourself to dance
Eén ding staat als een paal boven water: de spektakelwaarde lag hoog vanochtend met vijf nieuwkomers (waarvan twee in de top-10) en een aantal zakkers. Het lijkt dat we echt het resultaat gehoord hebben van twee weken stemmen en dus niet zoals begin januari een lijst die eigenlijk net na de vorige uitzending bijeen is gestemd. Al is spektakel niet altijd alles: Jake Bugg verdient zeker veel meer dan de complete flop die z'n plaat dreigt te worden en dat verlies voor Arctic Monkeys is echt wel overdreven. Arcade Fire houdt zich eerlijk gezegd nog redelijk goed staande.

Daar staat wel tegenover dat qua nieuwe singles we het omgekeerde zien: Arcade Fire staat bescheiden op 23, waar de Arctic Monkeys met alweer een kandidaat nummer één direct op een zevende plek staan. Ook Gabriel Rios tekent voor een bijzonder hoge entree: op basis van de plaat mag hij er zeker bij, al zit ik nu eerlijk gezegd wel niet te wachten op het scenario waar hij elke maand een nieuw nummer uitbrengt en zo snel zakt met de vorige. En dat is eigenlijk niet te vermijden, want als je slechts op drie platen mag stemmen, ga je toch al snel ook voor drie verschillende artiesten stemmen. Muziek wordt duidelijk op een andere manier uitgebracht dan anders met singles die sneller volgen, maar voor een lijst als de Afrekening kan dat nefast zijn.

Nog twee Belgische nieuwkomers trouwens: de geweldige Stromae is welkom wat mij betreft, maar als die vijfde nieuwkomer had ik misschien liever Editors of Kings Of Leon gehad - o ja, die komen ook nog dus we gaan boeiende weken tegemoet. De Rhinos die we nu krijgen zijn zeker geen bagger, maar moest niet per se hier meespelen. Vind ze ook niet de sterkste uit De Nieuwe Lichting. Met zo veel toppers mogen trouwens Gangthelabel en die grap van Kenji Minogue wel eens vertrekken.

Ondanks al die vreemde toestanden, blijft Pearl Jam wel mooi bovenaan staan, al komt Metallica nu echt wel zeer dicht - te dicht eigenlijk voor een oud nummer, hoe sterk ook, wat dat betreft vind ik ook die daling voor Skunk Anansie niet erg. Maar de concurrentie komt dus wellicht vooral van Arctic Monkeys de komende weken. Ook Queens Of The Stone Age maken een dik verdiende sterke winst en Franz Ferdinand blijft lekker doorstijgen.
Het beste en meest logische nieuws deze week is dat Pearl Jam nog altijd op één staat. Was ook de enige kandidaat volgens mij. Oef dus.
Voor de rest is dit een rare week. Ik hoop dat dit idd het effect is van een week onderbreking, maar moeten Editors en Arctic Monkeys echt zo snel dalen? Enkel maar omdat er een nieuwe single is? Dan ben ik eens benieuwd hoe het er in pakweg '97 aan toe ging, toen Radiohead in 2-3 maanden tijd Paranoid Android en Karma Police uitbracht. Beide singles werden uiteindelijk nrs. 1 en 2 in de Eindafrekening 1997.
Iets wat Arctic Monkeys dit jaar zeker niet gaan presteren volgens mij, ook al had het gekund met hun 7+6=13 weken op één.
Minder problemen heb ik met de nieuwkomers, dat zijn 5 prima dingen. Gabriel Rios heeft het gelukkig ook gehaald, en met glans. Stromae is meer de verrassing. Ik meen dat er momenteel betere groepen (met betere nummers) in de Ultratips te vinden zijn. Rhinos Are People Too heb ik altijd wel goed gevonden (mss wel mijn persoonlijke favoriet onder de nieuwe lichting?) De single nu 1x gehoord en lijkt wel ok.
'Arabella' wordt de volgende nr. 1 en 'Afterlife' mag van mij zo hoog stijgen als hij wil, maar ik vrees dat 'Reflektor' volgende week wreed zal afzien.

Dat er 5 platen opgeruimd zijn (en dus 5 nieuwe) is niet meer dan logisch, gezien de 2 weken die voorbij zijn, maar Supersoaker had ik toch nog een 15de week gegund.
Kijk eens daar! Na vorige week geen lijst te krijgen deze week 5 nieuwkomers! Rhinos Are People Too niet direct mijn favoriet uit de nieuwe lichting hebben toch wel een degelijk nummer maar ik zie er niet echt een grote hit in! Stromae had ik verwacht en deze keer vind ik het zo erg nog niet ook. Mss wel zijn beste nummer van dit jaar! Arcade Fire meer dan welkom net als het prachtige Gold van Gabriel Rios die ik hier echt wil in de top 3 zien! Maar dat zal wat moeilijker worden door de nieuwe single van de Arctic Monkeys! Ook zeker welkom.

Verder een zware val van Jake Bugg , Birdy , Editors en de AM!!! Bovenaan stijgt Queens Of The Sone Age alweer zeer mooi door maar ook de Compact Disk Dummies blijven maar stijgen maar dat wordt tijd dat die eens terug beginnen dalen! De nummer 1 voor Pearl Jam blijft nog altijd duren en blijft ook meer dan verdiend maar zou Metallica nu echt nog naar 1 gaan? Voor mij moet het alvast niet maar het zou kunnen denk ik.
11pearl jamsirens
27arctic monkeysarabella
35queens of the stone ageif i had a tail
42metallicanothing else matters (live - ost through the never)
56franz ferdinandevil eye
64compact disk dummieswhat you want
79gabriel riosgold
83hooverphonicamalfi
923arcade fireafterlife
1012mintzkovword of mouth
118daanla crise
1214chvrchesthe mother we share
1310trixie whitleynever enough
1425stromaetous les mêmes
1519flip kowlierdirecteur
16xthe nationali need my girl
1713bastillelaura palmer
1821the sore losersgirl's gonna break it
19xeditorshonesty
2016gooseyour ways (blende remix)
2111arcade firereflektor
2224tubelightcoming after you
2317arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
24xselah suedirection
2522gangthelabelno reason
2629rhinos are people toovagabond
2715editorsformaldehyde
2826kenji minoguealwadamehetten
29xgeppetto & the whales1814
3018the nationalsea of love

verdwenen
20birdywings
27the killersshot at the night
28skunk anansiehedonism (acoustic live)
30jake buggwhat doesn't kill you
Het begint een wekelijks terugkerend fenomeen te worden: het (te) snel zakken van artiesten die ondertussen al een nieuwe single uit hebben. Ondertussen is daar al veel aandacht aan gegeven, maar wat ook opvalt is hoe tegenvallend The Killers gepresteerd hebben en dat zonder een opvolger die dat verklaart.

Al een tijdje zien we dat grote bands nieuwe singles uitbrengen en dan verbaast het uiteraard niemand dat Editors nieuw binnenkomen en nadat ze hotshot waren en nog eens bevestigd zijn voor Club 69 was The National al helemaal een zekerheid. Niet dat dat slecht is: het zijn gewoon steengoede bands met steengoede nummers en dat mag altijd in deze lijst. Had persoonlijk ook de fijne nieuwe van Kings Of Leon al verwacht in plaats van één van die twee Belgen. Al zijn die zeker niet slecht: Geppetto & The Whales zijn nog steeds een fijn groepje en ook Selah Sue maakt prima platen - het is een serieus understatement dat dat plaatje leuker is dan de reeks waar het bij hoort.

Bovenaan alvast een ijzersterke top-3 alleen al wat groepsnamen betreft met QOTSA, Arctic Monkeys en Pearl Jam. Die laatste trekt nog een weekje aan het langste eind, maar ik heb zo'n klein voorgevoel dat we volgende week een andere nummer één zullen zien. Al heeft ook Sirens het dan toch langer gedaan dan die twee weken die lange tijd zo'n eind waren.

Ook de andere nieuwkomers van vorige week doen het over het algemeen goed met als uitschieter een zeer stevige winst voor Arcade Fire. Alleen Rhinos Are People Too staat nog steeds maar laag, maar als troostprijs kan ik zeggen dat ik het plaatje beter en beter vind (niet dat ze daar iets aan hebben, maar het gaat om de goede bedoeling soms). Nog wat andere Belgen moeten het trouwens doen met (te) bescheiden winsten, zeker The Sore Losers mogen nog wat hoger.
Een vroeg afscheid deze week van Jake Bugg al! Maar ook The Killers en Birdy moesten zeker nog niet weg!

De nieuwkomers zijn allemaal wel prima singles zeker de Editors en The National zijn mijn favorieten. Wel jammer dat Formaldehyde en Sea Of Love daarom moeten dalen. Voor Gang The Label duurt het hier nu echt wel al heel lang. Hoeveel weken staan ze er eigenlijk al in? Tijd om te verdwijnen net als Kenji Minogue en Flip Kowlier! Verder mooie stijgers van The Sore Losers , Stromae , Arcade Fire , Arctic Monkeys en Queens Of The Stone Age! Bovenaan de top 10 ligt alles weer een beetje door elkaar maar wel een goede top 10 en een zeer sterke top 3!
De trend om via een stramien snel nieuwe singles uit te brengen is het antwoord op de snel dalende verkoop van singles :

1° single komt uit bij aankondiging nieuw album.
2* single verschijnt samen met nieuw album
3* + 4 *single verschijnen onafhankelijk van elkaar in andere landen binnen de 2 maanden na release album.

Na 6 maanden kost album via iTunes nog 6€ en hebben we de betere nummers gehoord/gekocht.
En zo wordt heel het muzieklandschap beetje per beetje kapot gemaakt door die dalende verkoop (waar ik overigens niet schuldig aan ben).
Op zich heb ik niets tegen singles die snel uitgebracht worden, integendeel, zo leren we die nieuwe albums goed kennen en geraak ik steeds meer overtuigd om sommige albums alsnog aan te schaffen (dat is waar singles voor dienen toch?)

Maar dit zou niet zo'n gevolgen mogen hebben voor de Afrekening. Singles van Arcade Fire, Arctic Monkeys en Editors die zooo snel dalen. Dat maakt de eindejaarslijst gewoon kapot en niet representatief voor wat die nummers ooit toch betekend hebben.
Volgens mij ligt de schuld hiervoor bij de keuzelijst die Stubru aanbiedt. De vorige single mag niet zo snel uit de lijst gehaald worden (daar is toch absoluut geen reden voor?). Dan kunnen oudere singles rustig uitbollen en een mooi aantal weken halen. Waarom kan een band geen 2-maal in de lijst staan? Dat gebeurde vroeger zo vaak.
Men werkt aan iets bij StuBru.

Maar wat men daar absoluut wil vermijden is een Top 3 met enkel Arctic Monkeys of Editors ,....
Dat heb je bij een vrije keuze,vandaar ooit de invoering van de 'keuzelijst',die men (waaronder ikzelf en Tejo) in december gaat evalueren.
We weten ook dat het nooit perfekt gaat zijn,maar willen wel inspelen op nieuwe trends in de single-releases.
Over de lijst van deze week dan:

Prachtige top 3 deze week. Perfecter had niet gekund! Arctic Monkeys stormen naar boven - zoals verwacht - maar moeten nog net even wachten op nr. 2. Pearl Jam houdt zijn nr. 1 voor de 4de week stevig vast. Met Qotsa hebben we een logische nr. 3 die ook nog kan doorstijgen. Mooier en spannender kan het niet toch? Die Metallica hoefde daar idd niet lang te blijven.

Verder hele mooie winst voor Gabriel Rios, Arcade Fire, Chvrches en eigenlijk ook Flip Kowlier. Deze week stukken uit zijn circus-album gehoord en het meeste klinkt leuker dan verwacht eigenlijk. Wat kan je daar nu tegen hebben? West-Vlaamse pop mét een zekere inhoud en prima muziekjes.

Sore Losers en Tubelight mogen nog altijd een pak hoger.

4 degelijke nieuwkomers deze week. Zoals verwacht én gehoopt komen The National en Editors binnen, en idem als gherkin, had ik ook liever de nieuwe Kings Of Leon gezien. En waarom niet Foals of London Grammar? Behoren zeker tot de betere singles van het moment.

Die Geppetto & The Whales zag ik gisteren voor het eerst in de Ultratips staan. Vandaag al in de Afrekening is dus weer heel snel. Klinkt hoedanook wel goed, rustig en akoestisch.
Selah Sue is de grootste verrassing. Single kwam enkele weken geleden toch al voor het eerst voorbij op de radio, maar zakte toen wat weg. Ik dacht dat het al geflopt was. Maar dat was buiten de Afrekening en zijn Belgische fans gerekend. Verdient zo nog een kans. Zien wat het wordt.
Wat dat zakken betreft: het is zonde, maar ergens is het niet zo onbegrijpelijk. Eigenlijk gebeurt hier juist wel wat we niet zo graag hebben bij de lijstjes op het forum (zie discussie van gisteren): geen overdreven fangedrag met lijstjes die alleen maar haast uit één band bestaan. En dan snap ik wel dat het de nieuwste single is die met de pluimen kan gaan lopen.
Een keuzelijst ok voor mij. Maar dan stel ik één duidelijke en essentiële regel voor:

Haal singles pas uit de keuzelijst als ze ook in de Afrekening verdwenen zijn. Singles die nog bij de bovenste 10, of 15, staan, verdienen hoedanook nog om de week erna stemmen te krijgen. Zelfs bij vrije keuze zullen de mensen toch automatisch op de nieuwe single stemmen en de oude zal zo stilaan wegzakken. (wat dus de bedoeling is).
Echte topsingles moeten toch vlot aan de 14, 15, 16 weken (of meer, zie Afrekening-archief) kunnen geraken. Maar een hit van Arctic Monkeys, die eerst wéken op 1 staat en dus een topfavoriet van het jaar lijkt, die dan uiteindelijk slechts 12 weekjes haalt, dat is echt véél te weinig.
Laatst gewijzigd:
Ook opvallend genoeg voor Studio Brussel om extra te beklemtonen: gitaren heersen vandaag over de top-5.
12arctic monkeysarabella
21pearl jamsirens
33queens of the stone ageif i had a tail
47gabriel riosgold
56compact disk dummieswhat you want
69arcade fireafterlife
75franz ferdinandevil eye
816the nationali need my girl
94metallicanothing else matters (live - ost through the never)
1010mintzkovword of mouth
1114stromaetous les mêmes
128hooverphonicamalfi
1315flip kowlierdirecteur
1419editorshonesty
1512chvrchesthe mother we share
1613trixie whitleynever enough
1718the sore losersgirl's gonna break it
1811daanla crise
1924selah suedirection
2017bastillelaura palmer
2122tubelightcoming after you
22xkings of leonbeautiful war
2326rhinos are people toovagabond
24xpharrell williamshappy
25xjake buggslumville sunrise
2629geppetto & the whales1814
27xpsycho 44dance mthrfckr dance
2825gangthelabelno reason
29xlady linnregret
3020gooseyour ways (blende remix)

verdwenen
21arcade firereflektor
23arctic monkeyswhy'd you only call me when you're high
27editorsformaldehyde
28kenji minoguealwadamehetten
30the nationalsea of love
Alweer vijf nieuwkomers deze week en dus moeten nogal wat platen eruit. Te snel in veel gevallen: het is duidelijk dat het hier vooral gaat om nummers die plaats moesten maken voor de opvolger. Alleen het verdwijnen van Kenji Minogue kan ik volledig snappen: zelfs in het beste geval is de mop nu ondertussen gemaakt. Volgende week hopelijk ook einde verhaal voor Gangthelabel.

Bij de nieuwkomers eindelijk dan die nieuwste Kings Of Leon: persoonlijk vind ik hem straffer dan Supersoaker, dus mag er zeker toch een top-10 inzitten. Ook Jake Bugg begint een vaste waarde te worden: hopelijk wacht hij nu even met een nieuwe single, zodat deze toch op z'n minst een derde week kan halen. Verder ook enkele Belgische vaste waarden met Lady Linn (fijn nummer na een tijdje stilte rond haar) en Psycho 44 (leuk plaatje, maar niet hun beste en had gerust nog een weekje mogen wachten - dan liever Placebo of Babyshambles gezien). Vreemdste nieuwkomer is die van Pharrell: leuk, maar niet direct Afrekeningstuff en vooral rijkelijk laat - het ontgaat mij wat waarom plots zo'n vier maanden na de release van Despicable Me 2 de soundtrack plots zo populair is.

De stijgers van deze week zijn niet overdreven spectaculair met als mooiste winst als ik het goed zie die acht (verdiende) plaatsjes voor The National - leuk dat deze band in de Afrekening steeds meer het succes krijgt dat ze verdient. Maar toch zijn er leuke winsten voor o.a. Editors, Gabriel Rios en Stromae. Voor de Compact Disk Dummies mag het stijgen nu wel stoppen, beetje overdreven dat ze nu nog Arcade Fire voorblijven en terug Franz Ferdinand mogen inhalen. De andere Belgen van The Sore Losers verdienen dan weer wat meer.

Helemaal bovenaan is gebeurd wat iedereen al lang zag aankomen: na vier weken nummer één (wat zeker niet slecht is - ik herinner me dat een tijd geleden twee weken het maximum was) is Pearl Jam geklopt door de dit jaar onvermijdelijke Arctic Monkeys.
Zoals verwacht nemen we al afscheid van The National , Editors en Arcade Fire! De AM hebben het dan weer wel goed gedaan maar ik ben vooral tevreden dat Kenji uit de lijst is! De Nieuwkomers : De nieuwe Lady Linn vind ik erg snel en ben er nu ook niet echt verkocht aan. Psycho 44 mag voor mij dan weer wel in de lijst blijven en volgende week flink doorstijgen net als Jake Bugg en Kings Of Leon! Pharrell Williams had ik niet meer verwacht maar heel lang zal die er ook niet inblijven.

Verder mooie winst van The National , Editors en Gabriel Rios! Bovenaan nemen de AM terug over had het mss wel ergens verwacht maar Pearl Jam blijft nog altijd toch dat tikkeltje beter. En ook Queens Of The Stone Age mag gerust hoger voor mij. Net als de nieuwe Arcade Fire!
Prachtig prachtig! Arctic Monkeys voor de 3de keer op één (haalt ook deze 'slechts' 12 weken?) en Pearl Jam nog altijd mooi op 2. Met QOTSA en Gabriel Rios nog 2 toppertjes in de top 4. Voor mij had Arcade Fire op 5 gemogen ipv het stilaan stokoude 'what you want'.

Hele mooie en verdiende winst voor The National, die elke keer wel een top 10-hit scoren. Ook Flip Kowlier, Editors, Tubelight, Geppetto en Rhinos zie ik graag stijgen, al mag het van sommigen nog gerust wat meer zijn.

We zijn het er allemaal over eens dat de oude Arctic Monkeys, Editors en zéker Arcade Fire (pas 8 weken!!) nog een weekje hadden mogen meedraaien.

Wat we in de plaats krijgen is zeer fijn (enkel Kings Of Leon), goed maar kan nog groeien (Jake Bugg, Psycho 44 en Lady Linn, die laatste is weer héél héél héél snel) en ronduit belachelijk (Pharrell). Idem mening als gherkin. Een intussen maandenoud nummer dat niet eens Afrekening hoeft te halen, terwijl er veel betere dingen te rapen zijn momenteel (klassieke bands als Placebo op kop), maar ook nieuwe pareltjes van Foals, London Grammar, ... en in het genre van Pharrell zijn er zéker ook veel betere dingen op te sommen. Gewoon totaal overbodige notering, plaatsopvulling noem ik dit. Net als die Gangthelabel, die hier -jawel- al 8 weken meedraait (evenveel als Reflektor). Kan je dat nu geloven?
Toch één ding waar ik het niet echt mee eens ben hoor: zo snel vind ik het niet voor Lady Linn, toch al zo'n drie weken geleden dat ze pakweg op Radio 1 getipt werd als Nouvox, dus nu binnenkomen op 29 lijkt normaal.

London Grammar mag inderdaad trouwens binnenkomen, hoop dat dat volgende week zal lukken.
@gherkin : de nieuwe Jake Bugg is er , jammer genoeg, alweer :
"me and you" , zelfs reeds in de Vox-lijst van Radio 1.
http://www.radio1.be/programmas/vox/vox-stemming-voor-30-november
En het kan nog erger: ik zie net op deze site alweer een nieuwe Arctic Monkeys bij de releases. Binnenkort dus al de exit voor Arabella?
Ja, ook zij brengen elke maand een single uit : in januari volgt
"no.1 party anthem".
Ook te verwachten,deze-of volgende week- de nieuwe (jaja) Arcade Fire !

De trend zet zich in 2014 trouwens verder : veel en snel na elkaar singles uitbrengen, in de hoop dat de radio's er ééntje uitpikken dat verkoopt. (zie ook The National)
London Grammer bv. zit ook al aan 5 singles uit hun debuut.
Aanpassen dus....
En ik ben er ergens wel zeker van dat die trend voor bepaalde zaken z'n nut heeft, maar het werkt niet om hits te bekomen in lijsten als de Afrekening.

Ik vrees trouwens dat we binnenkort ook Gunter D. in de lijst zullen zien.
Nog niet gehoord, wel over gelezen. Is dat Afrekening-materiaal dan? En als het voor de grap is dan hebben we met Kenji Minogue, Pharrell en Gangthelabel al onze dosis gehad voor de laatste weken.

Wat die opeenvolging van singles betreft: nogmaals, geen probleem voor mij, het album wordt er alleen maar aantrekkelijker op (voor mij dan), en zolang het nummers zijn van goeie bands mogen ze van mij vaak gedraaid worden, MAAR LAAT AUB DIE 'OUDE' SINGLES IN DE KEUZELIJST, zodat ze op zijn minst aan 10 weken Afrekening geraken. Dat is mijn enige zorg eerlijk gezegd.
Volgens mij is dit het bewuste nummer van Gunther D.

https://www.youtube.com/watch?v=dXAhPaDlVGY

Uiteraard niet echt serieus te nemen, maar Gunther D is een opvallende figuur op Studio Brussel natuurlijk en dus zullen wel mensen erop stemmen. Voor de grap allemaal en binnen de context van z'n show mag zoiets wel, maar in de Afrekening heb ik toch liefst gewoon steengoede muziek.
Ik hoop alvast dat het niet in de afrekening komt.
11arctic monkeysarabella
23queens of the stone ageif i had a tail
34gabriel riosgold
46arcade fireafterlife
58the nationali need my girl
62pearl jamsirens
714editorshonesty
85compact disk dummieswhat you want
911stromaetous les mêmes
1013flip kowlierdirecteur
117franz ferdinandevil eye
1210mintzkovword of mouth
1312hooverphonicamalfi
1419selah suedirection
1517the sore losersgirl's gonna break it
169metallicanothing else matters (live - ost through the never)
1715chvrchesthe mother we share
1825jake buggslumville sunrise
1922kings of leonbeautiful war
20xagnes obeldorian
2123rhinos are people toovagabond
2216trixie whitleynever enough
2324pharrell williamshappy
24xdaanparfaits mensonges
2527psycho 44dance mthrfckr dance
2626geppetto & the whales1814
2721tubelightcoming after you
2829lady linnregret
29xgoosefalling
30xplaceboloud like love


verdwenen
18daanla crise
20bastillelaura palmer
28gangthelabelno reason
30gooseyour ways (blende remix)
We hebben er even op moeten wachten, maar deze week is het dan toch raak voor Placebo. Weliswaar slechts bescheiden op de laatste plek, maar Loud Like Love is er toch bij geraakt en zal nog stijgen. Ook op Babyshambles zit ik te wachten, Pete Doherty had gerust wel in de lijst mogen staan in de plaats van bijvoorbeeld de nieuwste Goose. Oké, dat is opnieuw een bommetje, maar moest niet per se zo snel in de lijst. Wel heel blij met de andere nieuwkomers: de nieuwste Daan is ook relatief snel maar wel ijzersterk en het weerzien met Agnes Obel is ook een mooi.

Ook opvallend: veel platen geraken amper van de grond. Niet dat ik dat altijd een drama vind (zeker Pharrell moest niet als een speer naar boven), maar bij bepaalde bands had het toch meer mogen zijn en dan denk ik vooral aan o.a. Geppetto & The Whales, Kings Of Leon (slechts 3 plaatsjes winst), Tubelight en Rhinos Are People Too. Mooiere stijgers zijn voor Jake Bugg (en nu maar hopen dat die niet direct terug moet zakken in die enkele weken die we nog hebben dit jaar) en Editors (die de top-10 halen wat voor zo'n groep gewoon thuiskomen is). Ook nieuw in die top-10 zijn de geweldige Stromae en de net iets minder geweldige Flip Kowlier. Zal wel niemand verbazen dat dat laatste van mij niet per se moest.

In die top-10 valt op dat Pearl Jam wat te snel zakt, maar daar staat wel tegenover dat er mooie winsten zijn voor Arcade Fire (gisteren ook weer tof bij Graham Norton) en The National. Arctic Monkeys halen uiteraard een nieuwe week op de eerste plek en mogen daar gerust 2013 uitzitten van mij, zeker omdat ze die tegenstand als QOTSA toch al eerder hebben geklopt. Wat niet wil zeggen dat If I Had A Tail niet gerust op die tweede plek mag staan.

Volgende week dan hopelijk toch Babyshambles in de lijst en hoogstwaarschijnlijk sowieso de botsautoplaat van Gunther D. En dan mag ik toch ook hopen dat Marble Sounds nog eens de lijst haalt.
Eindelijk Gang The Label uit de lijst! Wel onverwacht dat Daan al van nummer 18 naar niks meer gaat maar dat komt mss wel door zijn nieuwste single Parfaits Mensonges en het moet gezegd worden weer een zeer sterk nummer van Daan en dan ook meer dan terecht in de lijst! Placebo waren we al even op aan het wachten , ik ben benieuwd wat ze nu gaan doen maar ik verwacht niet echt een grote hit.. Goose vind ik vrij vroeg maar wel een oke nummer. De Hoogste nieuwe voor Agnes Obel is ook prachtig maar hoelang blijft ze in de Afrekening? Ik verwacht ze niet zo heel lang..

Verder een veel te kleine stijging van Pyscho 44! Ook Rhinos Are People Too gaat zeer traag naar boven net als Kings Of Leon die hier ook niet echt een heel grote hit zal scoren! The Sore Losers blijven dan nog altijd stijgen en hopelijk stijgen ze nog de top 10 in de komende weken! De Editors en Jake Bugg doen wat van hen verwacht wordt en dat is goed stijgen! Nummer 1 zullen ze niet worden maar wel 2 singles die in de top 5 moeten komen!

Spijtig verlies voor Trixie Whitley maar ook Franz Ferdinand daalt uit de top 10 en zelfs Pearl Jam al uit de top 5!!! In de top 5 dan weer mooie winsten van The National langs de ene kant hoop ik echt dat ze nog die nummer 1 kunnen nemen maar het zal moeilijk worden want ook nummer 4 blijft maar stijgen en ook Gabriel Rios blijft nog altijd zeer sterk al zal die niet zo heel lang meer meegaan denk ik. Maar dan was er duidelijk weer een strijd tussen QOTSA en de Arctic Monkeys 2 zeer goede nummers maar toch gun ik volgende week zeker QOTSA die nummer 1!
Zoals Gherkin ook zegt moet Flip Kowlier voor mij ook zeker niet in de top 10! Want er staan veel betere singles te wachten!
O ja, om nog even terug te komen op het verhaal van de snel op elkaar volgende singles: ik denk dat er gewoon een keuze gaat gemaakt moeten worden voor een bepaalde single die dan mag scoren.

Want oftewel gaan we door zoals we nu bezig zijn (en zijn ze te snel weg) oftewel gaan een paar bands te sterk de lijst domineren. Het kan nu ook niet de bedoeling zijn om pakweg in een lijst van slechts 30 nummers al 3 keer Arctic Monkeys, 3 keer Jake Bugg, 2 keer Gabriel Rios én 3 keer Arcade Fire te hebben.
Evil Eye staat dus al niet meer in de keuzelijst en die staat nog op 11!!! Dat kan nu toch niet dat ze volgende week al weg zijn!!!
Volgende week zullen ze er nog wel bij zijn misschien, maar gewoon een flink aantal plaatsen lager (en mogelijk afgeschoten). Wel vrij vreemd dat men met twee maten en gewichten werkt: Evil Eye dus al vervangen, maar bij Gabriel Rios zie je dan weer dat de nieuwste (die al minder nieuw is dan die nieuwste Franz Ferdinand) de keuzelijst niet haalt omdat Gold daar al staat.

En dat ding van The Partysquad mag hoe dan ook zeer snel uit die keuzelijst geschrapt worden.
Is het dan zo dat er van elke band maar één nummer in de keuzelijst staat? Dat op zich is al helemaal belachelijk en klopt gewoon niet in de geest van het spel en de hitlijstarchieven. Een band kan toch perféct met 2 singles tegelijk in de top 30 of zelfs top 10 staan? Ik begrijp het toch allemaal niet meer (ondanks al mijn verwoede pogingen bij rudidj om singles langer in de keuzelijst te laten staan...)

Voor mij is de top 10 deze week écht wel het beste stuk. Mooie winst voor allemaal uitstekende bands als Qotsa, Arcade Fire, The National, Editors, ... Aangevoerd door een alweer sterke Arctic Monkeys op één. Jammer idd dat Pearl Jam al naar 6 daalt. Hopelijk gaan ze nog enkele weken mee.

Buiten de top 10 valt het allemaal een beetje stil. Van Kings Of Leon had ik nu toch een pak meer verwacht (als je de winsten van de meeste andere bands de laatste weken bekijkt, dan is 22 naar 19 echt wel om te lachen). Ook Tubelight, Geppetto en Rhinos vallen zwaar tegen.

De nieuwkomers zijn sowieso 4 degelijke platen maar die nieuwste Daan en Goose komen weer Belgischerwijs héél snel binnen. De nieuwe Agnes Obel kende ik vaag, maar ik vraag me af hoe ze plots zo vlot in de Afrekening geraakt, terwijl ik meer iets van London Grammar had verwacht. Ook Lorde is hier een grote afwezige.
De nr. 30 (eindelijk eens een nieuwkomer op 30, hoe lang is dat al niet geleden?) voor Placebo is heel fijn, al lang verwacht, maar ze mogen nog een pak hoger.

Ook voor mij mag Arabella tot het einde van 2013 op één blijven wat ik zie niet meteen wie hen zou moeten opvolgen. Qotsa is zelfs al iets ouder.
Laatst gewijzigd:
12queens of the stone ageif i had a tail
23gabriel riosgold
35the nationali need my girl
44arcade fireafterlife
51arctic monkeysarabella
67editorshonesty
710flip kowlierdirecteur
89stromaetous les mêmes
96pearl jamsirens
1014selah suedirection
118compact disk dummieswhat you want
1218jake buggslumville sunrise
1324daanparfaits mensonges
1415the sore losersgirl's gonna break it
1513hooverphonicamalfi
1620agnes obeldorian
1712mintzkovword of mouth
1823pharrell williamshappy
1919kings of leonbeautiful war
2029goosefalling
2117chvrchesthe mother we share
2211franz ferdinandevil eye
2321rhinos are people toovagabond
2426geppetto & the whales1814
2525psycho 44dance mthrfckr dance
26xbabyshamblesfall from grace
2728lady linnregret
2830placeboloud like love
29xdvkeshappy
3016metallicanothing else matters (live - ost through the never)


verdwenen
22trixie whitleynever enough
27tubelightcoming after you
Ik heb er al lang op zitten zagen, maar deze week is het dan toch eindelijk prijs en mogen we Babyshambles verwelkomen in de lijst. Goed nieuws, want dit is zeker meer dan dik verdiend. Maar ik zie nog heel wat plaatjes die gerust de lijst mogen halen: nieuw werk van o.a. Marble Sounds, U2 of Daft Punk waar we nog even op moeten wachten. En met dat gegeven vind ik dan het toch wat flauw dat die tweede nieuwkomer nu weer zo'n (weliswaar zeer sterk) Belgisch plaatje is. Gunther D zit er trouwens niet bij, wat ik niet erg vind, maar toch een beetje onverwacht gezien z'n populariteit. En voor die anderen zal het voor 2014 worden, want dit was dus de laatste Afrekening van dit jaar.

Bovenaan zien we dan wat volgens mij nu wel officieel de meest belachelijke wending in jaren mag genoemd worden. Na een geweldige hoge nieuwkomer afgeleverd te hebben die in no-time op de eerste plek staat is het na twee weken al afgelopen voor Arctic Monkeys, wat op zich al flauw zou zijn zonder zo'n zwaar verdict. En dan ligt het niet eens aan de keuzelijst deze keer, want daar staan ze nog in. Toch de druk van de nieuwe single dan bij mensen die niet volgens die lijst stemmen of zijn we toch weer bij het scenario aanbeland waarbij na twee weken alweer de nummer één moet vervangen worden. Misschien leuk voor Queens Of The Stone Age - nochtans een paar weken geleden duidelijk geklopt door de Monkeys - , maar ik vind dit gewoon idioot.

Ook wel overdreven is trouwens ondertussen hoe hoog Flip Kowlier wel staat, volgende lijst zal die wellicht nog Arctic Monkeys dan ook inhalen. Maar ook deze week hadden Pearl Jam en Stromae toch nog hoger mogen staan dan zijn circusplaatje. Buiten de top-10 wel een mooie winst voor Jake Bugg en ook voor de prima nieuwe single van Daan. Iets lager is het vrij bizar wat stijgen betreft: voor Placebo, Rhinos Are People Too, Geppetto & The Whales en Kings Of Leon mocht het gerust beter gaan deze week. En Goose en Pharrell hadden dan weer wat minder mogen stijgen.

Ten slotte zoals aangekondigd de kogel door Evil Eye van Franz Ferdinand, de zoveelste plaat die veel te snel en veel te fel wegzakt. Iemand anders die het trouwens ook opvallend vindt hoe snel het achteruit gaat voor Metallica: oké, het is een oud nummer en daar waren we geen voorstander van, maar eerst zo snel omhoog en dan zo snel omlaag is toch ook wat bizar. Gevolg is dat ondertussen Mintzkov en Compact Disk Dummies langst genoteerde platen zijn.
Laatst gewijzigd:
Klopt. Nu ja, dat wegzakken van Metallica vind ik niet erg, en eigenlijk ergens wel logisch. In tegenstelling tot het écht nieuwe werk van bvb. Arctic Monkeys en Arcade Fire is deze live-versie wél zo'n notering die je gerust als een bevlieging kan zien. In die zin is zijn snelle piek en snelle daling te begrijpen.

Net als vorige week weer héél wat sterke platen in de top 10, maar zoals gherkin zegt, dit is echt stom en belachelijk. Arctic Monkeys die nu al verslagen worden door 4 anderen. Qotsa stond wel sterk deze week met hun concert (zie ook al hun noteringen in de Ultratop-lijsten) dus die nr. 1 zat er wel in, maar dan had Arabella minstens nog op 2 of 3 gemoeten. Alweer een superhit die afgeschoten wordt. En in de volgende lijst moeten Filip, Paul en Sanne er voor mij écht niet overspringen.

Leuke winst voor o.a. Jake Bugg en Daan maar over het algemeen vind ik dit toch een minder leuke week. Kings Of Leon (nochtans een groeiertje die toch stilaan naar de top 10 mocht oprukken) blijft maar hangen net als hele fijne plaatjes van Rhinos, Geppetto, Psycho 44 en zelfs Placebo. Die verdienen minstens top 15.
Wat Pharrell (niets tegen hem, dit jaar 3 fantastische singles uitgebracht met Daft Punk en Thicke) dan nu nog op 18 staat te doen is mij een compleet mysterie.

Over de 2 nieuwkomers dan: kortweg, niet tevreden. Babyshambles draaide al even mee en was dus te verwachten. Niet onterecht zijn notering, maar voor mij doet het iets té veel aan 'I want you' van de grote Bob Dylan denken. En dan leg ik toch liever het origineel van Blonde On Blonde uit 1966 op.
Die 2de nieuwe is weer zo'n giller hé. Nog nooit van gehoord maar uit Roos' uitleg kon je weer opmaken dat het zo'n kliekjes nobele onbekende Belgen was. En zeggen dat we nog altijd wachten op kleppers van Lorde, London Grammar en die fantastische nieuwe singles van Marble Sounds en - de naam ontglipt mij even - is het Broken Bells? (hang on to life?)

Het jammerst van al is nog het feit dat dit alweer de laatste lijst van 2013 was. Met nog 3 weken te gaan is dit toch weer vroeg en zo krijgen we weer een té lang zwart gat. Hopelijk kost het de goeie nummers (die er nu toch wel instaan) niet té veel van hun verdiende weken notering. Stom eigenlijk dat zelfs een Marble Sounds, die nu al doorgaat voor de kerstsingle van 2013, dit jaar niet meer op een plaatsje hoeft te rekenen. Ach, nogmaals, een hitlijst moet gewoon ALTIJD doorlopen, 52 weken op een jaar, dat is nu eenmaal het systeem en het concept van een hitlijst. Music never stops. Zelfs niet met de kerstdagen.
En nu het er dus opzit voor 2013 - ik geef trouwens lORD gelijk: dat je één weekje eruit gaat omdat Music For Life zo groot is kan ik misschien begrijpen, maar geen hele maand - misschien toch nog even over die keuzelijst.

Ik heb gewoon drie vragen:

a. waarom slechts één plaat per artiest?
b. hoe wordt bepaald wanneer een uitzondering mag?
c. wie bepaalt of de oude single nu wel wordt vervangen of niet?

Wat trouwens die onbekende Belgen betreft: ik heb er altijd zo'n dubbel gevoel bij. Deze week vind ik het vrij idioot als je bedenkt hoeveel andere plaatjes er waren, maar ergens snap ik ook wel dat het voor die bands belangrijk is. Ze zijn ook gewoon goed en wat dat betreft mag de Afrekening wel een plek blijven waar ook onbekendere bandjes de nodige aandacht krijgen. Maar liefst niet in te overdreven mate.
Laatst gewijzigd:

Deze topic is gesloten voor gasten. Log in of registreer je!


BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.