Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

Forum

Het Ultratop-forum biedt een community om jouw mening te uiten, in het bijzonder over alles wat met muziek te maken heeft (de hitlijsten, je favoriete artiesten, nieuwe releases, videoclips...), en om mee te stemmen op diverse lijstjes. Hou het wel beleefd en vriendelijk, zodat het voor alle posters aangenaam blijft.

Vergeet zeker niet te stemmen op je favoriete nieuwe nummer uit de releaselijst op de Ultratop-site. De tip van de forumbezoekers wordt elke week gehighlight op de Ultratop-site.
Forum - Vlaams Forum - Het Afrekening Topic van Studio Brussel 2014!

Een nieuw jaar dus ook direct een nieuw topic.
En hier is al een nieuwe lijst ook:

12gabriel riosgold
23the nationali need my girl
31queens of the stone ageif i had a tail
46editorshonesty
54arcade fireafterlife
67flip kowlierdirecteur
713daanparfaits mensonges
85arctic monkeysarabella
9xmarble soundsleave a light on
1012jake buggslumville sunrise
1126babyshamblesfall from grace
128stromaetous les mêmes
139pearl jamsirens
1416agnes obeldorian
1518pharrell williamshappy
1610selah suedirection
1714the sore losersgirl's gonna break it
18xu2ordinary love
1920goosefalling
20xmusestarlight (live)
21xbroken bellsholding on for life
2224geppetto & the whales1814
2311compact disk dummieswhat you want
2419kings of leonbeautiful war
2528placeboloud like love
2627lady linnregret
27xaltregolucky 13
2829dvkeshappy
2925psycho 44dance mthrfckr dance
3015hooverphonicamalfi

verdwenen
17mintzkovword of mouth
21chvrchesthe mother we share
22franz ferdinandevil eye
23rhinos are people toovagabond
30metallicanothing else matters (live - ost through the never)
Om eerlijk te zijn had ik mij voorbereid op veel erger: de vorige jaren leek de eerste lijst steeds gewoon een lijst van midden december die we dan met veel vertraging kregen, dit jaar merken we toch enkele 'grotere veranderingen'bij momenten.

Vijf nieuwkomers en niet allemaal al te lage bijvoorbeeld, al zijn die natuurlijk ook niet allemaal van de jongste meer. Marble Sounds is zoals te verwachten een heel hoge hoogste nieuwkomer - laat ons vergeten dat we dat tot de kerstplaat van 2013 uitgeroepen hebben en het toch nog wat weekjes meepikken - en ook Ordinary Love, Holding On For Life en Lucky 13 (eerste nummer van Erkens dat ik goed vind btw) stonden al enkele weken eind november te wachten. Nu ja, al bij al wel goed dat ze er dan nu wel direct allemaal bijzijn zodat ze niet nog meer vertraging oplopen, het zijn gelukkig wel goede plaatjes dus dat ze erbij mogen zijn is niet geheel onverdiend. Meer problemen heb ik weer met die laatste nieuwkomer: geweldig nummer (denk dat ze ooit 10 weken de eerste plek ermee haalden of waren het er toch 11?) en een prima liveuitvoering die gerust eens op Studio Brussel mag gedraaid worden, maar net als bij die andere liveversies vind ik toch dat het in een hitlijst dan weer geen plaats heeft. Anderzijds natuurlijk wel logisch dat als Skunk Anansie en Metallica het mogen Muse dan ook mag.

In de eerste top-10 van 2014 valt alweer verlies voor Arabella op. Zoals ik al verwacht had dus ingehaald door Flip Kowlier. Trouwens, dat matige Directeur mag nu echt wel beginnen dalen, al zal hij wel blijven overschat worden en volgende week ook het veel sterkere Afterlife weten in te halen. Dan had ik liever de zo veel interessantere en leukere Stromae wat hoger gezien in plaats van nu al weg uit de top-10.

Queens Of The Stone Age mogen ondertussen ook al ondervinden dat de Afrekeningluisteraar snel een nieuw speeltje wil en dus haast altijd een nieuwe nummer één kiest als er daaronder nog platen staan die kunnen doorstijgen. Gabriel Rios mag dus alsnog z'n weekje op de eerste plek meepikken, al blijf ik er wel bij dat elke plek winst voor The National mooi is.
Na een paar weken geen Afrekening gehad te hebben is er toch heel wat gebeurd. Eerst eens beginnen met de verdwijners : Metallica : Ik ga in naar van iedereen spreken hier denk ik. Maar het was een zeer goed nummer alleen moest het nog in de Afrekening? Rihonas Are People Too vind ik toch wel een groot verlies net als Franz Ferdinand die zeker niet oud is. En Chvrches en Mintzkov tja het was mss wel ergens te verwachten.

De nieuwkomers dan : Altrego : Persoonlijk vind ik dat een goed nummer maar toch wel iets te oud om in de Afrekening te komen. Broken Bells en Marble Sounds zijn echt aanwinsten. Muse : Ja dat is natuurlijk weer een beetje het zelfde als Metallica , heel heel sterk nummer maar moet niet direct in de Afrekening. U2 Tja moest voor mij eigenlijk ook niet in de Afrekening. Maar waar blijft London Grammar en Wilkinson?

Verder spijtig dat Kings Of Leon nu al is gedaald maar ook Pearl Jam en Stromae mochten voor mij zeker nog in de top 10! In de top 10 leuke aanwinsten van Jake Bugg en Daan. Flip Kowlier blijft maar stijgen een beetje een geval als de Compact Disk Dummies een tijdje geleden? Hopelijk daalt die wat uit de top 10. Ook de Editors blijven nog stijgen maar hoeft niet echt hoger meer. Geen nummer 1 meer QOTSA het was mss wel te verwachten. Maar Gabriel Rios ook zo een goed nummer maar waarom nu nog nummer 1? Dan had ik toch veel veel liever The National op 1 gezien!

Ik ben eens benieuwd naar de lijst van volgende week!
Eindelijk is de Afrekening terug!
En ook ik vind het héél goed meevallen in vgl met de vorige jaren. Om te beginnen al 5 nieuwkomers: dat is al fantastisch! De 5 verdwijners waren al ferm aan het dalen dus mochten van mij opgeruimd worden (al had ik wel nog een weekje extra verwacht voor Mintzkov en Rhinos). Na 3 weken afwezigheid is het ook logisch dat je toch zeker 5 nieuwe platen hebt.

De nieuwkomers zelf dan: tja, éven dacht ik dat het de gedroomde week zou worden met allemaal nieuwkomers die ik getipt/verwacht/gehoopt had. En gherkin, nieuwe nummers van 2014 zijn er nog niet dus is het ook normaal dat hier singles van eind november en december binnenkomen. Ze werden ook alle 5 vaak gedraaid de afgelopen weken dus ik vond wel dat ze er - weliswaar dringend - inmochten.

De gedroomde nieuwkomers, dacht ik. Met Altrego (dan toch eindelijk!), Broken Bells (haha!), U2 (niet mijn favoriet maar horen er toch altijd bij). Tot ze Muse speelden op nr. 20. Tjah, das gewoon weer een weggesmeten plaats. Waarom stemmen ze toch op een live versie van een nummer dat hier indertijd idd wéken op 1 stond. Tjah, ik snap het niet. Veel liever had ik dan London Grammar gezien: een plaatje dat toch serieus doorgebroken is in december (met zelfs een hoge Ultratop-plaats) en voor mij toch nog net Afrekening-materiaal. Mss volgende week alsnog?

De hoogste nieuwkomer moest natuurlijk voor Marble Sounds zijn, en daar waren ze dan op nr. 9. Schitterend. Al blijf ik vinden dat ze op 7 december ook al een binnenkomst verdienden ipv die Dvkes die nu al lijken te floppen. Hopelijk haalt de zgz kerstsingle van 2013 nog enkele weekjes in januari en februari, want veel écht frisse krachten zie ik anders nog niet in de lijst.

Een sterke top 10, dat nog altijd wél. Met nog altijd winst voor Gabriel Rios (op 1, ok voor mij), The National (mag volgende week mss op 1?) en Editors. Voor mij moesten Arcade Fire en Arctic Monkeys nog niet zo dalen, en zéker niet voor Flip Kowlier (waarvan ik dacht dat 7 wel z'n piek zou worden) en Daan, dat ik nog niet sterk genoeg vond de afgelopen weken.

Voor de rest doen de meeste plaatjes wat ik verwacht had, Jake Bugg en Babyshambles stijgen, Agnes Obel ook. De oudere nummers beginnen aan de afdaling, al hadden bv. Kings Of Leon, Selah Sue, Sore Losers en Psycho 44 nog wel beter verdiend. Ook Geppetto en Placebo lijken het niet lang meer te rekken.

Toch héél blij met deze Afrekening, en laat 2014 nu maar volledig van start gaan. Wie brengt als eerste een nieuw album uit? Het zal dit jaar wel niet aan David Bowie of Eels zijn.
Heb in de week gehoord dat Limp Bizkit vrij snel een nieuw album zou hebben, eens benieuwd of die de Afrekening kunnen halen. Ook de nieuwste plaat van Lady Linn komt dus al vrij snel, maar die heeft natuurlijk al een nummertje in de lijst.

Volgende week verwacht ik misschien nog wel dan die nieuwste van Franz Ferdinand en ook Kings Of Leon hebben nieuw werk dat het zakken van Beautiful War moet compenseren (hallo, samenstellers van de keuzelijst). Of waarom niet nog eens Chvrches of Crystal Fighters? En bij de Belgen mag Customs misschien nog wel eens een hitje scoren, al lijkt van dit alles dit nog het interessants:

http://www.stubru.be/programmas/zetmopilse/volgendeweektitelvanhetnieuwealbumeneerstesingle
Laatst gewijzigd:
Lijstje van de week

11gabriel riosgold
23queens of the stone ageif i had a tail
35arcade fireafterlife
42the nationali need my girl
56flip kowlierdirecteur
69marble soundsleave a light on
77daanparfaits mensonges
810jake buggslumville sunrise
918u2ordinary love
104editorshonesty
118arctic monkeysarabella
1215pharrell williamshappy
1311babyshamblesfall from grace
1414agnes obeldorian
1520musestarlight (live)
1613pearl jamsirens
17xdaft punk ft. julian casablancasinstant crush
1821broken bellsholding on for life
1917the sore losersgirl's gonna break it
2012stromaetous les mêmes
2116selah suedirection
22xfranz ferdinandbullet
2319goosefalling
2422geppetto & the whales1814
25xmiles kanebetter than that
2627altregolucky 13
2728dvkeshappy
28rerhinos are people toovagabond
2926lady linnregret
30xcustomshole in the market

verdwenen
23compact disk dummieswhat you want
24kings of leonbeautiful war
25placeboloud like love
29psycho 44dance mthrfckr dance
30hooverphonicamalfi
Het mag duidelijk weer wat vooruitgaan na de lange winterslaap, want ook deze week vijf nieuwkomers. Nu ja, vier nieuwkomers om eerlijk te zijn, want er zit ook een re-entry bij (zien we ook zelden in de Afrekening) van Rhinos Are People Too, die vorige week inderdaad te vroeg verdwenen.

Bij de nieuwkomers had ik vorige week Daft Punk even vergeten als kanshebber, maar uiteraard was de nieuwe single (deze keer eens zonder Pharrell die zelf ook mooi blijft stijgen tot wat misschien wel z'n toppositie mag zijn) te verwachten. Verder heel wat gitaren die zorgen voor een bijzonder vrolijk gevoel met nieuwe toffe singles van zelden teleurstellende artiesten zoals Customs, Miles Kane en Franz Ferdinand. Eigenlijk had ik ook Intergalactic Lovers al verwacht, maar anderzijds denk ik dat er al veel gestemd wordt in het weekend zelf toen dat nummer nog niet uit was. Maar voor volgende week zijn ze wel een te verwachten naam en den Admiraal zal er vroeg of laat ook bij zijn met z'n nieuwe single - en dan duim ik vooral ook voor Blaudzun.

Van Marble Sounds had ik net iets meer verwacht trouwens dan die drie plaatsjes winst. Zo wordt het misschien wel heel moeilijk nog een echt mooie positie te halen voor de kerstsingle. Gabriel Rios krijgt weinig concurrentie en eigenlijk zie je bovenaan vooral het zakken van The National (spijtig) en Editors, waardoor Arcade Fire en QOTSA zich herpakken. Ook Babyshambles zakken trouwens nogal snel terug weg. Ondertussen nog geen nieuwe single van Jake Bugg gespot bij Studio Brussel (misschien binnenkort weer wel gezien de releases hier) en dus mag Slumville Sunrise nog wat doorstijgen.

En ten slotte ga ik het binnenkomen van Customs nog wat misbruiken om mijn vriendenkring om bijzonder schaamteloze wijze te promoten. Want één van mijn vrienden is verantwoordelijk voor de clip van het nummer
http://www.youtube.com/watch?v=uwWLAxc9WZ8
Alweer 5 nieuwkomers! Wel spijtig dat Pyscho 44 , Placebo en Kings Of Leon nu al weg zijn! De nieuwkomers : Customs prima nummer van hen en zou mss wel iets kunnen worden! Rhinos Are People Too : Is het ooit al eens gebeurd in de Afrekening dat een single terug in de lijst komt? Alvast wel terecht! Miles Kane was ik op aan het wachten net als Franz Ferdinand! Voor mij 2 nummers die wel in de top 10 mogen komen maar ook de nieuwste Daft Punk is zeker welkom! Alleen weer jammer dat London Grammar er nu nog altijd niet bij is. Nu kunnen we het wel vergeten denk ik...

Verder een vroeg verlies alweer voor Stromae maar ook Babyshambles. Wel mooie winsten dan weer van Broken Bells , Pharrell Williams , Jake Bugg , Marble Sounds maar ook Muse al is het zoals ik vorige week al zei het hoefde niet direct in de lijst maar goed. In de top 5 alleen maar spijtige dingen voor mij toch. Flip Kowlier in de top 5??? maar ook The National verliest terug en QOTSA en Arcade Fire stijgen weer. Maar Gabriel Rios blijft nog steeds op nummer 1. Mss volgende week eens tijd voor een nieuwe nummer 1 ?
Laatst gewijzigd:
Deze week is het een beetje een rommeltje in de top 10. Editors (!) en The National beginnen onverwachts te dalen. Ik vond nochtans The National de perfecte kandidaat om die nr. 1 ff over te nemen. Helaas...

Hierdoor komt Flip Kowlier (nu nog?) in de top 5 en stijgen Arcade Fire en Qotsa weer wat. Héél moeilijk in te schatten wat er volgende week gaat gebeuren aan de top.

Wel een mooi plaatsje voor Marble Sounds. Tja nr. 6 is al niet mis, vergeet niet dat die single eigenlijk in december al op z'n best was, dus een top 3 verwacht ik niet meer. Alhoewel
Verder ook mooie winst voor Jake Bugg, U2 (verrassend hoog!) en een Pharrell en Muse die eigenlijk al te hoog staan.
Broken Bells doen ook niet slecht op 18.

Heel wat relatief jonge platen die al vroeg lijken te dalen (Selah Sue, Babyshambles, Goose, ... en helaas ook Geppetto & The Whales die wel eens top 20 verdienden) maar gelukkig krijgen we in de plaats weer veel mooi hoge nieuwkomers.

Daft Punk was ik ook vergeten maar eigenlijk wel een logische nieuwkomer. Al is deze 'Instant Crush' voor mij niet beter dan de 2 voorgaande singles.
En dan 3 uit de categorie "absoluut Afrekening-materiaal maar worden soms al eens gesnubd/vergeten of gewoon veel te laat opgepikt": Miles Kane en Franz Ferdinand gaan al mee van eind november maar halen nu eindelijk hun eerste punten. Ook voor Customs hoopte ik op een binnenkomst nadat ik ze al enkele weken in de Ultratips zag staan.

En Rhinos krijgt een niet onterechte RE. Ze waren een beetje te snel weg vorige keer. Maar veel weken zie ik ze nu ook niet meer halen.

RE's zeldzaam in de Afrekening? Absoluut! De laatste jaren zelfs nooit meer voorgekomen, waardoor ik soms dacht dat ze dat gewoon niet deden of afgeschaft hadden.

Ik herinner me wel nog enkele gevalletjes van 2006 en 2007.
Michael Franti kwam in 2006 met 'I know i'm not alone' terug binnen toen hij al een reeks van 9 weken of zo gehaald had om dan nog een weekje extra toe te voegen. (vergelijkbaar met Rhinos nu denk ik).
Anders was het voor Bloc Party en The Killers met hun toen nog frisse singles 'I still remember' en 'Read my mind' die in 2007 tot mijn serieuze verrassing na hun eerste week al terug verdwenen om dan 1 a 2 weken later te Re-enteren en vervolgens nog een mooie hit te scoren.

Het kan dus, RE's in de Afrekening, maar het komt idd bijna nooit voor.
Laatst gewijzigd:
12queens of the stone ageif i had a tail
23arcade fireafterlife
36marble soundsleave a light on
49u2ordinary love
512pharrell williamshappy
61gabriel riosgold
78jake buggslumville sunrise
85flip kowlierdirecteur
94the nationali need my girl
1017daft punk ft. julian casablancasinstant crush
1113babyshamblesfall from grace
12xadmiral freebeenothing else to do
137daanparfaits mensonges
1415musestarlight (live)
1511arctic monkeysarabella
1614agnes obeldorian
1710editorshonesty
1822franz ferdinandbullet
1918broken bellsholding on for life
2016pearl jamsirens
2125miles kanebetter than that
22xblaudzunpromises of no man's land
2324geppetto & the whales1814
24xbalthazarleipzig
2527dvkeshappy
2619the sore losersgirl's gonna break it
2730customshole in the market
28xintergalactic loversislands
2926altregolucky 13
3020stromaetous les mêmes

verdwenen deze week
21selah suedirection
23goosefalling
28rhinos are people toovagabond
29lady linnregret

Laatst gewijzigd:
Dan heb je al eens een re-entry, gebeurt er wel bijzonder weinig mee aangezien het slechts een extra weekje bleek te zijn uiteindelijk. Rhinos Are People Too maakt samen met Selah Sue, Goose (toch wat te snel) en Lady Linn (nooit echt op gang gekomen) plaats voor vier vrij verwachte en ook sterke nieuwkomers. Enige verrassende is natuurlijk hoe hoog den Admiraal wel niet binnen weet te komen en eigenlijk is Balthazar er ook al misschien net wat sneller bij dan gedacht.

De Oscarnominaties zijn uitgereikt en de genomineerden voor beste song doen goede zaken in de Afrekening, vooral Pharrell doet na de bescheiden winsten van de vorige weken een uitstekende (en ook licht overdreven) zaak. Ook Daft Punk doet een heel goede zaak en iets lager is er voor de andere nieuwkomers van vorige week bescheiden maar aardige winst, die mogen volgende week er nog wat plaatsjes bijdoen.

Bovenaan blijft het allemaal wat bizar: eerst moest Gabriel Rios per se nog QOTSA van de eerste plek verdrijven om wat weekjes daar mee te pikken en deze week zakt hij dan weer zeer snel weg terwijl die andere gewoon weer bovenaan eindigt. Het lijkt mij allemaal nog wat random waarom de ene mag standhouden en de andere niet: The National en Editors moeten snel weg blijkbaar en Arctic Monkeys doen het al een tijd niet zo sterk, terwijl Arcade Fire dan weer wel in de top-3 blijven rondhangen. Meest opvallende verlies vind ik dat van Daan, die vorige week misschien wel wat te hoog stond, maar deze week te streng behandeld wordt - al had ik ook niet verwacht dat Broken Bells nu al zou stilvallen.
Terechte verdwijners voor mij deze week. De nieuwkomers zijn 4 prima nummers alleen zou ik ze toch wat anders geplaats hebben. Intergalactic Lovers hebben het weer gedaan met hun nieuwe single maar het is weer een meesterwerk ook de nieuwste Balthazar is alweer prima en Blaudzun had ik niet direct verwacht maar heel terecht! Admiral Freebee is zeker niet slecht alleen komt hij voor mij toch te hoog binnen. Want Admiral heb ik al veel betere singles van gehoord.

Verder lijkt Stromae volgende week uit de Afrekening te vallen. Maar ook The Sore Losers zullen het niet meer halen maar ze hebben het wel goed gedaan in de Afrekening. Wel mooie stijgers weer van Miles Kane , Franz Ferdinand , Daft Punk en Pharrell! Bovenaan lijkt het mij toch wel een vreemde top 10. The National gedaald , Gabriel Rios direct naar 6. U2 naar de top 5. Arcade Fire en Queens Of The Stone Age weer stijgen! Vooral QOTSA had ik niet meer op die 1ste plek verwacht maar het stoort mij nu ook niet echt. Mss volgende week Arcade Fire?
Volgende week zal Gabriel Rios dus de sterkste daler worden in de Afrekening? Want hij staat niet meer in de keuzelijst met Gold!
Ja, ik zie het ook net, vervangen door Police Sounds, wat dus de nieuwe single is. Lijkt mij ook vrij willekeurig allemaal: waarom Madstone niet en deze wel.
Laatst gewijzigd:
Aha, dat verklaart alweer VOLLEDIG waarom Gold zo snel van die nr. 1 daalt. Zijn ze het nu nog niet geleerd bij Stubru?

HAAL SINGLES NIET ZO SNEL UIT DE KEUZELIJST, want daar kraak je potentiële monsterhits mee, wat vooral zichtbaar is in het jaaroverzicht (Eindafrekening)!!!!

Dit - weeral eens - gezegd zijnde, moet ik mij aansluiten bij de reacties hierboven: een vreemde top 10 met een ex-nr. 1, terug op één, maar ik kan met die steengoede Qotsa single nog altijd perfect leven. Alleen vreemd idd waarom een Arcade Fire dan zoveel beter doet dan The National, Arctic Monkeys en Editors.
Alles moet natuurlijk wel een beetje geplaatst worden bij de tijd vh jaar. In december/januari breken er weinig topsingles door en dus moet je iets langer teren op sommige oudjes.

Verder wél mooie winsten voor U2 (en helaas ook Pharrell) met hun oscarsongs, en ook Daft Punk en Jake Bugg blijven het goed doen.
Voor Broken Bells, Franz Ferdinand en Miles Kane hoop ik op iets hogere plaatsen. Voor Customs hoop ik dat het geen flop wordt (wat Altrego nu wel al is).

Veel nieuw schoon volk, én in tegenstelling tot de vorige weken, zijn dit de eerste échte nieuwe singles van 2014, hooray!! Met Admiral Freebee op kop, en voor mij ook de beste van de 4. Blijft goede nummers schrijven, al mis ik wat zijn gitaarrock van o.a. 'Oh Darkness'.
Ook Blaudzun is weer zeer goed, en ik had hem wél verwacht bjorn Intergalactic Lovers en Balthazar zijn nog 2 andere goeie Belgen maar mss idd wat snel. Ik moet ze nog beter gaan vinden.
Blij dat het nieuwe jaar stilaan op gang komt (met vooral nieuw Belgisch werk) maar hopelijk brengen ook de internationale namen nieuwe dingen uit. Zou Bruce Springsteen (met RATM-gitarist Tom Morello!) iets zijn voor de Afrekening cfr. David Bowie exact een jaar geleden?
Goeie nieuwkomers deze week met toch wel de nieuwe Blaudzun als hoogtepunt voor mij. Ik hoop dat hij top 10 haalt. En kijk ook uit naar zijn 2de plaat...
In de top 10 zie ik vooral vrij oude singles zoals The National, Arcade Fire en QOTSA toch terug op 1! Maar het is al gezegd... de eindejaarsperiode.
Agnes Obel daalt ook al en had ik toch graag wat hoger gezien en is London Grammar nu nog niet binnen gekomen? Spijtig. Zal zelf nog eens moeten stemmen.
Alleen jammer dat het fenomeen van snel opeenvolgende singles uitbrengen (zoals ik voorspeld had) gewoon verder gaat :
Zowel Blaudzun als Intergalactic Lovers brachten al een nieuwe (radio)single uit , ook te verkrijgen op iTunes.
"euphory" -of zoiets- voor Blaudzun en "evader" voor Intergalactic Lovers.
11queens of the stone ageif i had a tail
23marble soundsleave a light on
34u2ordinary love
42arcade fireafterlife
512admiral freebeenothing else to do
65pharrell williamshappy
711babyshamblesfall from graceM
810daft punk ft. julian casablancasinstant crush
922blaudzunpromises of no man's land
107jake buggslumville sunrise
116gabriel riosgold
1224balthazarleipzig
13xbruce springsteenhigh hopes
149the nationali need my girl
1518franz ferdinandbullet
168flip kowlierdirecteur
1713daanparfaits mensonges
1821miles kanebetter than that
19xbastillethings we lost in the fire
2028intergalactic loversislands
2116agnes obeldorian
2215arctic monkeysarabella
2323geppetto & the whales1814
2427customshole in the market
25xflip kowlierdetox danny
2625dvkeshappy
2717editorshonesty
28xthe subs ft. jean-pierre castaldiconcorde
2919broken bellsholding on for life
3014musestarlight (live)

verdwenen deze week
20pearl jamsirens
26the sore losersgirl's gonna break it
29altregolucky 13
30stromaetous les mêmes
Kijk eens aan, Gold staat terug in de keuzelijst en ook pakweg Geppetto & The Whales of Lily Allen staan daar met twee nummers genoteerd. Als het goed is zeggen we het ook.

In de lijst zelf deze week toch Bruce Springsteen (goede voorspelling lORD), maar wel niet met een plaatje met Morello. Ook trouwens weer een hoge hoogste nieuwkomer, hoeft niet per se een trend te worden het nieuwe jaar. Bastille kan na twee grote hits alweer de lijst halen met een fijn plaatje en ook The Subs heeft weer een bom klaar die hier toch niet onterecht meespeelt. En dan is er ook nog ene ook niet onverwachte Flip Kowlier: normaal zou ik nu zeggen hoe erg dat is en ook al waren er betere alternatieven in mijn ogen (Maxïmo Park bijvoorbeeld, die wel al de Voxlijst halen), maar vind ik nu wel een leuk plaatje van Flip.

Verder gebeurt helemaal wat ik gehoopt had: de nieuwkomers van vorige week doen er flink wat plaatsjes bij met vooral Balthazar en Blaudzun (denk dat dit z'n hoogste notering ooit is in de Afrekening of deed Flame On My Head het nu beter dan ik mij herinner?) en uiteraard kan ook den Admiraal na z'n spectaculaire entree vorige week doorstijgen. Franz Ferdinand, Customs en Miles Kane blijven ook op hun gemakje doorstijgen en na een onverwacht verlies enkele weken geleden dan toch nu top-10 voor Babyshambles.

Die 'releases van 2014' zijn ook de plaatjes die ik echt in de gaten hou en die ik toch liever direct bovenaan zie dan zo'n verplicht weekje Marble Sounds, dat (met dank aan de winterstop) toch net iets te laat zou komen misschien.
Verwachte verdwijners alleen mocht Pearl Jam voor mij nog zeker 1 of 2 weken blijven. De nieuwkomers dan maar The Subs zijn terug met wel een tamelijk goed nummer. Maar ook Bastille ( die wij hier nu toch al zeer lang kennen ) doet het goed en Bruce Springsteen is zeker welkom! Maar ook deze week zien we weer een nieuwe Flip Kowlier in de Afrekening...

Verder wel mooie winsten van Intergalactic Lovers , Miles Kane , Franz Ferdinand , Balthazar , Babyshambles maar vooral Blaudzun! Bovenaan nog steeds Queens Of The Stone Age. Nog steeds geen enkel probleem mee. Maar wat mij toch een klein beetje stoort is dat U2 zo hoog staat. Toch zo geen goed nummer?
Laatst gewijzigd:
Voor die U2 was ik in het begin ook niet zo, maar het is gegroeid en mede door die filmawards en zo, vind ik het nu wel een terecht grote hit (ook in Ultratop is 'Ordinary love' pas aan het pieken!).
Voor de rest lijkt Qotsa me nog altijd een goeie nummer één maar stilaan mag daar een fris nieuw plaatje staan, en dan liefst, zoals gherkin zegt, eentje van de 2014-nieuwelingen. Al zie ik daar nu voorlopig ook nog geen grote kleppers tussen.
Op kop staan alleszins Admiral Freebee en Blaudzun die terecht doorstijgen.
@gherkin: volgens mij haalde 'Flame on my head' niet meer dan een 11de of 12de plaats met wél een pak aantal weken, maar de nieuwe single zou dus idd zijn hoogste notering moeten zijn.

In het algemeen is het ook leuk om te zien dat de lijst redelijk opgefrist wordt met veel nieuwe nummers de laatste weken. Zo is er winst voor Babyshambles, Daft Punk, Balthazar en ook Miles Kane en Franz Ferdinand die wel nog een pak beter zouden moeten kunnen.
Ook behoorlijk goeie nieuwkomers: op Bruce Springsteen had ik sterk gehoopt en énorm tof dat die veteraan net als Bowie en The Rolling Stones én AC/DC nog weet te scoren in een jonge lijst als de Afrekening, maar wel beetje vreemd dat ze nu plots bij Stubru lijken overgeschakeld te zijn naar 'High hopes' die de vorige single was dacht ik. Van 'Just like fire would' plots geen enkel spoor meer. Que pasa?

Ook Bastille zijn er weer terecht bij met een stuk betere single dan die platte mashupcover 'Of the night'.
Van Flip Kowlier en The Subs wist ik dat ze nieuwe singles hadden maar die halen hier weer Belgischerwijs héél snel de lijst. Klinken alvast wel goed, dus ok dan maar.

Als wat gherkin hierboven zegt, betekent dat oudere singles nu langer in de lijst kunnen blijven ook al wordt er een nieuwe single toegevoegd, dan zou dat FANTASTISCH nieuws zijn. Eindelijk een ingreep
Ik hoop dat 'Gold', 'I need my girl' en 'Arabella' nog even wat weekjes kunnen meepikken. Voor 'Honesty' en 'Holding on for life' is het helaas wss té snel afgelopen.
12marble soundsleave a light on
23u2ordinary love
35admiral freebeenothing else to do
41queens of the stone ageif i had a tail
59blaudzunpromises of no man's land
613bruce springsteenhigh hopes
78daft punk ft. julian casablancasinstant crush
84arcade fireafterlife
912balthazarleipzig
106pharrell williamshappy
1120intergalactic loversislands
127babyshamblesfall from grace
1319bastillethings we lost in the fire
1411gabriel riosgold
1510jake buggslumville sunrise
1625flip kowlierdetox danny
1718miles kanebetter than that
1814the nationali need my girl
19xpearl jamgetaway
2015franz ferdinandbullet
21xelbownew york morning
2224customshole in the market
23xdepeche modegoodbye
2428the subs ft. jean-pierre castaldiconcorde
2523geppetto & the whales1814
2617daanparfaits mensonges
2726dvkeshappy
28xlady linnthe beat
29xcoelymy tomorrow
3016flip kowlierdirecteur

verdwenen deze week
21agnes obeldorian
22arctic monkeysarabella
27editorshonesty
29broken bellesholding on for life
30musestarlight (live)
Veel om over te praten met vijf nieuwkomers, maar mij valt vooral die ene op die er niet bij is. Al in de keuzelijst gespot, vorige week hoge nieuwe in de hotlist en met een succesvolle vorige single die nog steeds vrij hoog staat, had ik Police Sounds van Gabriel Rios er echt bij verwacht. Drie andere singles waren vorige week ook al nieuw in de hotlist en zeker Lady Linn had ik verwacht met een fijne nieuwe single, maar ook Depeche Mode is zeer welkom. Bij Coely had ik het ergens wel verwacht, al vind ik het nummer (weer) een onding dat z'n plekje niet verdient. De hotshot van Elbow en de nieuwste Pearl Jam zijn ten slotte absoluut welkom en mogen in de top-10 belanden binnen enkele weken.

Opvallend verlies deze week voor Franz Ferdinand, die te snel al vijf plaatsjes moeten inleveren en ook Babyshambles is z'n winst van vorige week al weer helemaal kwijt. Eigenlijk doet Parfaits Mensonges het ook vreemd: met weinig weken op de teller al zo laag en amper airplay is iets waar we niet van Daan gewoon zijn.

Daar staan weer wel enkele mooie winsten tegenover: zeker Springsteen (hoera!) en Intergalactic Lovers doen het goed. Van Bastille en Balthazar had ik misschien net meer plaatsjes winst verwacht, maar dat kan ook gewoon aan mij liggen, want op zich zijn die bands nog steeds mooi aan het stijgen.

Bovenaan is het (nu wel voorgoed wellicht) afgelopen voor Queens Of The Stone Age, maar ik vind het dan toch wat jammer dat Admiral Freebee slechts op drie dan mag staan. Had liever direct hem of Blaudzun aan die top gezien: niet dat Marble Sounds bagger zou zijn (integendeel), maar het komt gewoon wat te laat voor dat nummer.
Spijtig verlies deze week van Agnes Obel en Broken Bells! Nieuwkomers : Coely haar nieuwe single valt best nog mee. Geen topnummer maar wel oke. Lady Linn haar nieuwste begint beter en beter te worden. Depeche Mode mag er ook zeker in! Al verwacht ik niet echt een grote hit! Elbow verdiend ook weer mooi zijn plaats en ook Pearl Jam begint sterk! Hopelijk weer een top 3!

Verder jammer dat Daan is gedaald maar ook Franz Ferdinand! Wel mooie winsten van The Subs , Customs , Intergalactic Lovers , Bruce Springsteen en Balthazar!

Bovenaan dan toch nog Marble Sounds op de 1ste plaats! Zeker niet slecht alleen mag voor mij Blaudzun wel naar die 1ste plek! En U2 en Admiral Freebee mogen toch wel wat gaan dalen.
Ah neen hé bjorn, eerst nog den Admiraal op één, voorlopig mss wel het beste nummer van 2014.
U2 of Marble Sounds hoefden voor mij ook al niet meer echt op 1, vooral die laatste lijkt mij toch al over zijn hoogtepunt. Maar ok, op zich is het wel nummer één-waardig.

Verder ook hele mooie winst voor Blaudzun, Bruce Springsteen, Balthazar, Intergalactic Lovers en Bastille die allemaal nog beter worden als je ze meer hoort. Ook Daft Punk doet het nog altijd (terecht) goed.

Blij dat Gabriel Rios en The National niet al té zwaar dalen, maar Franz Ferdinand doet dat helaas al veel te vroeg.

De verschuivingen tussen 21 en 30 lijken me allemaal redelijk logisch al had ook Dvkes al mogen verdwijnen ipv Dorian of Arabella (dat slechts 9 weken haalde + de 3 verloren wk van kerstmis = nog altijd maar 12).
'1814' vind ik nog altijd heel mooi maar Geppetto en co hebben toch een nieuw toppertje op hun album staan. Hopelijk mag die binnenkort ook in de lijst.

De 5 nieuwkomers zijn allemaal degelijk en goed. Pearl Jam (was ik ff vergeten) en Elbow waren natuurlijk musts en zullen wel grote hits worden. De nieuwe Depeche Mode had mij nog niet overtuigd maar kan nog groeien en als band zijn ze natuurlijk altijd welkom (komt die single nu nog uit hun album van een jaar geleden?)
Lady Linn en (nou nou nou gherkin) Coely zijn best ok maar ze moeten ook geen kleppers worden.

2014 blijft alleszins maar meer en meer nieuwkomers leveren en dat is natuurlijk heel goed Zouden Kings Of Leon (met Wait for me) al geen goeie nieuwkomer zijn voor volgende week?
Vrij mooie afrekening deze week met wel een onnodige nummer 1! Doet mij nog altijd aan de kerstsfeer denken en het is bijna zomer.
Bruce Springsteen had ik zo hoog niet verwacht maar staat daar wel terecht al hoeft top 5 voor mij net niet. Van de nieuwkomers vind ik vooral Depeche Mode en Elbow de besten die beiden top 5 verdienen en Lady Linn mag dan in de top 10 komen. Pearl Jam moet nog even wennen en Coely heb ik nog niet gehoord dacht ik.

De nummer 1 voor volgende week mag dan direct naar Blaudzun gaan om daar een week of vier, vijf te kamperen, al is dat niet echt realistisch meer in de afrekening.
13admiral freebeenothing else to do
21marble soundsleave a light on
36bruce springsteenhigh hopes
45blaudzunpromises of no man's land
52u2ordinary love
67daft punk ft. julian casablancasinstant crush
79balthazarleipzig
84queens of the stone ageif i had a tail
921elbownew york morning
1011intergalactic loversislands
118arcade fireafterlife
1213bastillethings we lost in the fire
1316flip kowlierdetox danny
1417miles kanebetter than that
1510pharrell williamshappy
1619pearl jamgetaway
1712babyshamblesfall from grace
18xgabriel riospolice sounds
1920franz ferdinandbullet
2023depeche modegoodbye
2129coelymy tomorrow
22xhooverphonicether
2324the subs ft. jean-pierre castaldiconcorde
2414gabriel riosgold
2528lady linnthe beat
2622customshole in the market
27xblood orangeyou're not good enough
2818the nationali need my girl
29xgeppetto & the whalesfor the black hand at dawn
3015jake buggslumville sunrise


verdwenen deze week

25geppetto & the whales1814
26daanparfaits mensonges
27dvkeshappy
30flip kowlierdirecteur
En voilà, vorige week miste ik hem nog wat, maar deze week is de nieuwste van Gabriel Rios er dus wel bij als hoogste nieuwe. Overige Belgische nieuwkomers zijn Geppetto & The Whales, een uitstekend Belgisch bandje dat zichzelf zo aflost, en de fijne nieuwe single van Hooverphonic. Vierde nieuwkomer van Blood Orange is aardig, maar wel onverwacht.

Elbow gaat zeer mooi de goede richting uit met New York Morning, maar de overige stijgers houden het nog bescheiden. Op Coely na dan, wat ik dan weer niet zo leuk vind, aangezien ik dat nog steeds zwak vind, sorry jongens, je kunt zeggen wat je wil, maar mijn mening is mijn mening. Bij die bescheiden winsten zien we vooral Pearl Jam maar matig vooruitgaan, maar ook van Bastille en The Subs had ik iets meer verwacht.

Ook één plaatsje winst voor Franz Ferdinand, maar dat betekent gelukkig wel een klein herstel na hun grote verlies van vorige week. Deze week helaas al wel snel verlies voor Customs, die er dus misschien volgende week al niet meer bij zijn. Dat zou dan een spijtig, maar logisch gevolg van het feit dat ze niet meer in de keuzelijst staan, die deze week weer serieuze gaten laat vallen door ook Jake Bugg weg te laten (en te vervangen door het ook al oude Me & You) en zelfs Ordinary Love is er niet meer bij.

Pech dus voor Bono & co bovenaan, al moest dat nummer nu van mij sowieso al niet meer echt gaan meespelen voor die eerste plek, laat dat maar aan de opvolger over en eerst aan de iets recentere topplaatjes. Zeker niks mis mee dus dat die topschijf van den Admiraal even overneemt van het te oude liedje van Marble Sounds. Blaudzun mag van mij zeker ook top-3 halen en uiteraard super dat een legende als Bruce Springsteen nog steeds kan scoren.
Alweer toch heel snel verlies deze keer voor Daan! Ook Jake Bugg en The National lijken we volgende week te verliezen!

De nieuwkomers : Geppetto & The Whales alweer een prima nummer. Blood Orange ken ik ook al een tijdje en ze komen dan toch nog binnen! Hooverphonic hun nieuwste single ben ik nog niet echt verkocht aan net als de nieuwste Gabriel Rios!

Verder mooie winst van Pearl Jam ( Al gaan ze wel heel traag naar de top 10! ) , Elbow en Bruce! Bovenaan niet direct mijn favoriete single maar goed. Volgende week Bruce of Blaudzun?
En dan toch Tom Vanlaere op één. Dat moet geleden zijn van monsterhit 'Oh Darkness' in 2005! De komende weken mogen ook Blaudzun en de Boss gaan meespelen. Straf toch wat die oude man hier nog doet

Verder heel wat terechte stijgers zoals Daft Punk, Balthazar, Intergalactic Lovers en zelfs nog Miles Kane en Franz Ferdinand. Van Bastille, Pearl Jam en The Subs had ik idd ook meer verwacht. Wordt die 'Getaway' trouwens veel gedraaid op Stubru? (deze week weinig radio gehoord)

Jake Bugg en Gabriel Rios dalen nu wel heel snel maar ik merkte ook op dat de keuzelijst weer heel wat blunders begaat. Waarom nu al de nieuwe U2 in de lijst en de oude (die nog op 2 stond!!!) eruit? Ook Jake Bugg moet blijkbaar weer heel snel vervangen worden. Ze blijven daar toch echt hits kapot maken en de lijst manipuleren imo. Heel frustrerend eigenlijk.

!!!!!!! Nogmaals en nogmaals: géén nummers uit de lijst halen vooraleer ze uit de Afrekening liggen !!!!!!!!

4 degelijke nieuwkomers alweer maar gek genoeg (of mss net niét) ben ik het meeste blij met de 2 laagste binnenkomers: Geppetto en Blood Orange met allebei een ietwat alternatiever nummer maar wel échte pareltjes. Die van Geppetto baadt echt in een soort psychedelisch folkrock- en countrysfeertje. Die Belgische jongens zijn echt goed bezig.
Dat van Gabriel Rios is niet mis, maar moet nog groeien (net als sterkste stijger Elbow trouwens). Van Hooverphonic is het de laatste jaren nooit echt slecht, maar wegblazen zoals met hun vroegere werk, doen ze eigenlijk niet meer. Jammer, ook 'Ether' is weer veel te netjes en gepolijst en té weinig verrassend gemaakt. (dit begint meer op een recensie te lijken )

Voor het echt wel fijne en zwaar onderschatte 'Wait for me' van Kings Of Leon lijkt het stilaan wat laat te worden. Zijn ze zowaar uit de gratie van het Afrekening-publiek gevallen? (vroeger konden ze de top 5 met geen enkele single missen)
Géén nummers uit de lijst die nog in de lijst staan is een goede regel, maar daarnaast ook een consequente behandeling graag. Waarom Gabriel Rios wel met twee platen en Jake Bugg of U2 niet? Telt hier soms wie de lievelingetjes zijn van de samensteller van de keuzelijst?
Weg met die keuzelijst zou ik zeggen. Al hebben wij hier niet veel te zeggen.

3 van de 4 nieuwkomers zijn heel goed, Geppetto & The Whales heb ik nog niet gehoord, vandaar. Hooverphonic is idd niet meer wat het geweest is maar toch nog altijd boven de middelmaat. En Blood Orange is anders maar wel verslavend lekker.
Vandaag de nieuwe Lady Linn in huis gehaald en ze heeft toch wel weer een fantastische cd afgeleverd. Nieuwe single "The Beat" mag dan ook een pak meer stijgen naar mijn mening.
11admiral freebeenothing else to do
23bruce springsteenhigh hopes
34blaudzunpromises of no man's land
46daft punk ft. julian casablancasinstant crush
57balthazarleipzig
69elbownew york morning
710intergalactic loversislands
82marble soundsleave a light on
912bastillethings we lost in the fire
105u2ordinary love
1113flip kowlierdetox danny
128queens of the stone ageif i had a tail
1318gabriel riospolice sounds
1416pearl jamgetaway
1511arcade fireafterlife
1622hooverphonicether
1714miles kanebetter than that
1821coelymy tomorrow
1920depeche modegoodbye
20xgeorge ezrabudapest
2119franz ferdinandbullet
2225lady linnthe beat
2323the subs ft. jean-pierre castaldiconcorde
2429geppetto & the whalesfor the black hand at dawn
25xasgeirtorrent
2627blood orangeyou're not good enough
27xthe spectorsnico
28xand they spoke in anthemsthe inventor of summer
2915pharrell williamshappy
3017babyshamblesfall from grace

verdwenen deze week
24gabriel riosgold
26customshole in the market
28the nationali need my girl
30jake buggslumville sunrise
In alle eerlijkheid: ik heb vanochtend twee nummers voor de eerste keer gehoord. De cynicus in mij zou nu iets moeten zeggen over fanclubs die overnemen, maar ik stuur hem eens wandelen, want uiteindelijk heb ik zo twee fijne plaatjes leren kennen en dat is ook altijd mooi. De andere nieuwkomers waren iets bekender, al had ik de hoop op Asgeir net opgegeven - zeer fijn ongelijk te hebben soms. En George Ezra is uiteraard meer dan welkom, zie ik ook de dikste hit scoren.

Marble Sounds lijkt helemaal gescheidenis (snel aan het zakken na die eerste plaats, maar eigenlijk kwam die toch al laat dus niet geheel onrealistisch) en dat brengt ons bij een fantastisch podium vandaag met topschijven van Admiral Freebee, Bruce Springsteen en Blaudzun. Kan heel spannend worden over een weekje, maar voorlopig vrij logisch een tweede weekje van den Admiraal. Nog een erbij of niet?

Daarachter mogen ook een hoop topsingles van o.a. Elbow en Balthazar er weer wat plaatsjes bijdoen, net als nog iets lager de Belgische nieuwkomers van vorige week. The Subs blijft opnieuw verrassend laag en ook Pearl Jam valt weer wat tegen. Het lukt beter dan Mind Your Manners, maar iets steviger werk doet het toch opvallend minder bij Vedder.
Laatst gewijzigd:
Prima nieuwkomers vandaag! And They Spoke In Anthems heb ik al van gehoord maar had het nooit gechekt. Ik zag dat ze het voorprogramma van verschillende artiesten al hebben gespeeld mss komen ze daarom wel binnen. Maar ze moeten zeker nog niet weg! The Spectors zijn ook fijn! En Asgeir eindelijk! Die man verdiend hier echt een top 10! Bloedmooi nummer! George Ezra had ik vorige week al verwacht maar zeer blij met zijn komst deze week!

Verder heel spijtig dat I Need My Girl van The National weg is! Want ik vind het nog steeds een prachtig nummer! Hebben ze eigenlijk al een nieuwe single? Gabriel Rios was te verwachten al vind ik Gold zeker nog prima mss toch wel beter dan zijn Police Sounds! Ook Jake Bugg mag wel eens nieuw zijn met zijn nieuwste single!

Voor Babyshambles , Pharrell Williams ziet het er niet echt goed uit. Maar wel goed dat Blood Orange , Geppetto & The Whales en Lady Linn terug stijgen! Ook Pearl Jam stijgt terug 2 plaatsen maar waarom gaat het eigenlijk zo traag voor Pearl Jam? Moest eigenlijk al helemaal in de top 5 zitten! Voor de rest komt Blaudzun ook dichter en dichter samen met Bruce Springsteen voor mij nog steeds sterker dan Admiral Freebee. Volgende week een nieuwe nummer 1 ?
Mss volgende week ook FAUL & Wad Ad vs. Pnau in de Afrekening?
Nee, dat denk ik niet. Dan zouden ook andere Ultratoppers als Lorde en Klingande in de Afrekening moeten staan.

Alweer een spannende top 10 met (sinds deze week) alleen maar nummers van 2014! (en daarmee bedoel ik gewoon dat ze in december nog niét in de lijst stonden)
Admiraal nog altijd verdiend op nummer één. Zalig schijfje toch. De Boss en Blaudzun komen gevaarlijk dichter, volgens mij kan het verschil niet groot zijn. Ook Daft Punk, Balthazar, Elbow, Bastille en Intergalactic Lovers stijgen mooi door (al had ik Lara en co iets sneller en hoger verwacht).

Voor kerstsingles Marble Sounds en U2 zit het avontuur er bijna op. Van U2 mogen we trouwens volgende week een nieuwe verwachten.

In het middenpak gaat het er redelijk rustig aan toe. De meesten maken bescheiden winstjes en daarbij vallen toch vooral Pearl Jam en Depeche Mode op met toch wel verdiende en typische Afrekening-hits. Maar mag ik nog eens fijntjes opmerken dat ik die 2 nummers van heel de week (dus tussen 2 Afrekeningen door) géén enkele keer gehoord heb? Kan ook aan mij liggen maar veel airplay krijgen deze 2 reuzebands wss niet. Doeme toch!

Onder de 20 staan ook echt nog wel enkele pareltjes die hoger verdienen: Lady Linn, The Subs, Blood Orange en echt wel Geppetto & The Whales. Wat een fantastisch nummer van die kerels. '1814' vond ik al goed maar met deze ben ik écht fan geworden van de jonge Belgen, die eigenlijk wel meer verdiend hadden in hun rock rally (2010?) Nog fans van 'Black hand at dawn'?

Toch weer 4 nieuwkomers deze week, en alle 4 mooi genoeg en goedgekeurd, al had ik van die laatste 2 ook nog nooit gehoord. Allebei Belgisch? Die Anthems klinken redelijk Fleet Foxes/Beach Boys-achtig, wat ik altijd verwelkom.

Maar dé 2 nieuwe toppers zijn toch wel van Asgeir (maar rijkelijk laat man! ik waande hem al gepasseerd, maar wat een IJslandse ontdekking toch weer!) en uiteraard George Ezra, die mij in het begin aan Anthony van de Johnsons deed denken. Dit mag een grote hit worden in zowel Ultratop en Afrekening. En ik wens hem ook een mooie zomer toe met een fantastisch optreden op Werchter

Hadden ze niet beter Ezra tot 'sound of 2014' uitgeroepen?
11admiral freebeenothing else to do
23blaudzunpromises of no man's land
35balthazarleipzig
47intergalactic loversislands
56elbownew york morning
62bruce springsteenhigh hopes
79bastillethings we lost in the fire
84daft punk ft. julian casablancasinstant crush
920george ezrabudapest
1011flip kowlierdetox danny
1113gabriel riospolice sounds
1214pearl jamgetaway
1316hooverphonicether
1412queens of the stone ageif i had a tail
15xstromaeta fête
168marble soundsleave a light on
1715arcade fireafterlife
1810u2ordinary love
1918coelymy tomorrow
2022lady linnthe beat
2124geppetto & the whalesfor the black hand at dawn
2225asgeirtorrent
23xu2invisible
2427the spectorsnico
2523the subs ft. jean-pierre castaldiconcorde
26xthe sore losersworking overtime
2728and they spoke in anthemsthe inventor of summer
2819depeche modegoodbye
29xoscar and the wolfprince
3017miles kanebetter than that

verdwenen deze week
21franz ferdinandbullet
26blood orangeyou're not good enough
29pharrell williamshappy
30babyshamblesfall from grace
Vier nieuwkomers deze week en het was te denken dat een groep zo groot als U2 daar wel bij zou zijn. Tof, maar zonder dat nummer te willen afbreken, ben ik vooral blij met de Belgen deze week: met de ondertussen terecht vaste waarde The Sore Losers (had die na dat weekje hotshot zelfs hoger verwacht), met nog eens Oscar And The Wolf en uiteraard met de alomtegenwoordige Stromae en alweer een fijn plaatje als hoogste nieuwkomer.

Bij de verdwenen platen valt vooral op dat Blood Orange al snel niet goed genoeg (ja, sorry, flauw) meer is: te snel misschien, maar aan de andere kant zie ik ook wel dat dit niet in zo veel top-3-lijstjes (3 platen is en blijft weinig) voorkomt. Van Franz Ferdinand had ik hoe dan ook wel veel meer verwacht. Depeche Mode komt ondertussen ook in de gevarenzone. Misschien mogen trouwens Arcade Fire en QOTSA met relatief oude platen net ietsje sneller zakken.

Ook Bruce Springsteen moet jammer genoeg al achteruit, dus geen nieuwe nummer één voor The Boss, maar het podium blijft wel van hoog niveau nu Balthazar daar die vrijgekomen plaats inneemt. Blaudzun mag er nog eentje bijdoen, hoe dan prima dat hij hier zo'n mooie hit mag scoren van stemmend Vlaanderen en dat betekent dus dat de nummer één weer dezelfde is.

Verder nog heel wat moois in die top-10, zo veel goede plaatjes dat er onvermijdelijk enkele zoals deze week Springsteen en Daft Punk zullen moeten verliezen. Persoonlijk hoop ik dat dat nog niet zo snel Elbow is en zeker dat George Ezra na z'n prima prestatie deze week nog even kan volhouden. De nieuwste van Flip vind ik beter dan anders, maar toch net te licht om met deze toppers te blijven meespelen, dus hoger dan die tiende plaats moet ook niet.
Spijtig verlies deze week van Franz Ferdinand maar ook vooral van Blood Orange! De 4 nieuwkomers van deze week : Oscar & The Wolf mss wel de beste nieuwkomer deze week. Ook The Sore Losers hebben weer een prima nummer! De nieuwe U2 vind ik zoals de vorige single ook niet echt super. En Stromae was te verwachten ik ben wel benieuwd wat deze single zal doen in de Afrekening!

Wel jammer dat Miles Kane , Bruce Springsteen en Daft Punk al dalen. Wel mooie stijgers van The Spectors , Asgeir !!!! , Geppetto & The Whales , Lady Linn , Pearl Jam ( Al is het weer bijzonder weinig , maar langs de andere kant beter traag naar de top van de lijst gaan dan snel snel naar de top 3 en dan direct dalen en uit de Afrekening ) , George Ezra en de Intergalactic Lovers! Vooral die laatste zal het de komende weken lastig krijgen denk ik want de top 3 met Blaudzun en Balthazar is heel sterk! Maar ook Admiraal Freebee komt maar niet van die 1ste plaats af! Ik zou zeggen Go Go Go Balthazar , Blaudzun en Intergalactic Lovers!
Staat "And They Spoke in Anthems" er nog in deze week?

Bij Vox eindelijk binnengekomen.
De lijst al ge-update op stubru ... snel: And They Spoke in Anthems en Oscar & the Wolf toch maar bescheiden noteringen.

Naar mijn mening toch net iets leuker dan de routine-singles van Hooverphonic en Admiral Freebee.

Laatst gewijzigd:
Admiral Freebee houdt verrassend lang stand (in deze tijden van snelle veranderingen!) maar mag daar van mij nog altijd gerust staan. Blaudzun, Balthazar en de rest van de sterke kopgroep blijven mooi doorstijgen, alleen Springsteen en Daft Punk moeten een pak plaatsten afgeven.
Héle mooie en terechte winst voor George Ezra, ik hoop dat het een grote hit mag worden, want toch wel één van de opvallendste nieuwe gezichten in muziekland de laatste weken.

De Belgen net in, en net buiten de top 10 hoeven van mij dan weer niet veel hoger meer. Die Pearl Jam daarentegen houdt wel goed stand maar doet toch te weinig voor een dergelijk sterke single. Opvallend hoe weinig echte gitaarplaatjes er weer te vinden zijn in de Afrekening. Wat een verschil met pakweg 5 jaar geleden en zeker 10 jaar geleden, toen het volstond met gitaarbands.

Onderaan zie ik ook terechte winstjes voor Lady Linn, Geppetto en Asgeir (3 topsingletjes) maar ik had hetzelfde gehoopt voor The Subs en Depeche Mode (flop is niet verrassend want géén airplay alweer).

De 4 nieuwkomers zijn redelijk goed. Stromae had ik eigenlijk niet zo hoog verwacht maar mag van mij zeker een hit worden. Is, dacht ik, het openingsnummer van 'Racine carrée' en echt een sfeermaker.
Die U2 was een must natuurlijk, maar hun nieuwe werk moet idd nog wat overtuigen. Het frisse is er al lang wat uit bij Bono en co. Jammer, want héle sterke dingen gemaakt vroeger.
The Sore Losers mochten er vorige week al bij en komen nu terecht binnen. Goeie band met een fijne 70's sound.
Die Oscar & The Wolf is blijkbaar een topsingle en moet ik dringend dus meer ontdekken.

Heel opvallend is hoe traag 'Afterlife' en 'If i had a tail' dalen. Deze horen nog bij de sterke november/december-generatie met 'Arabella', 'Gold', 'I Need My girl' en 'Honesty' en die moesten wél zo snel zo snel mogelijk uit de lijst. Vreemd dat deze 2 veel langer blijven plakken. Ik blijf trouwens wachten/uitkijken naar die zgz. volgende single van Arcade Fire, rudidj?
"Die U2 was een must natuurlijk, maar hun nieuwe werk moet idd nog wat overtuigen. Het frisse is er al lang wat uit bij Bono en co. Jammer, want héle sterke dingen gemaakt vroeger.''

Klopt zeker. In tijden van Pride , Sunday Bloody Sunday , With Or Without You , One , Beautiful Day... vond ik ze echt wel heel goed! Hopelijk kunnen ze toch ook nog zo een paar singles eens maken.
14intergalactic loversislands
23balthazarleipzig
32blaudzunpromises of no man's land
41admiral freebeenothing else to do
57bastillethings we lost in the fire
65elbownew york morning
79george ezrabudapest
86bruce springsteenhigh hopes
910flip kowlierdetox danny
1011gabriel riospolice sounds
1115stromaeta fête
1213hooverphonicether
1312pearl jamgetaway
148daft punk ft. julian casablancasinstant crush
1523u2invisible
1614queens of the stone ageif i had a tail
1720lady linnthe beat
1826the sore losersworking overtime
19xnovastarcloser to you
2021geppetto & the whalesfor the black hand at dawn
2122asgeirtorrent
2224the spectorsnico
2319coelymy tomorrow
2429oscar and the wolfprinces
2516marble soundsleave a light on
2627and they spoke in anthemsthe inventor of summer
27xsteak number eightashore
2825the subs ft. jean-pierre castaldiconcorde
29xbeckblue moon
3017arcade fireafterlife

verdwenen deze week
18u2ordinary love
28depeche modegoodbye
30miles kanebetter than that
Leuk nieuws voor de fans van flauwe woordspelingen, want Beck is terug. Toch niet zo zeker of het ook zou lukken deze lijst te halen, maar het is de plaat wel gegund. De andere nieuwkomers leken iets zekerder wat dat betreft van hun plaatsje: Steak Number Eight staat hier met bijna elk nummer (al geraken ze nooit echt hoog) wat leuk is om nog eens wat steviger werk te hebben en Novastar was na dat weekje hotshot al helemaal te verwachten. Grote kans dat binnenkort ook School Is Cool en uiteraard Triggerfinger - zou die volgende week hotshot zijn? - in de lijst zullen zien.

We zeggen al enkele weken hier dat Pearl Jam niet zo sterk bezig is en deze week dus het logische gevolg daarvan met al een eerste plaatsje de verkeerde kant uit. Ook Asgeir en And They Spoke In Anthems lijken jammer genoeg stil te vallen of gewoon niet echt op gang te geraken. Wie het wel aardig doen, zijn de nieuwkomers van vorige week, al had ik nog net verwacht en gehoopt dat Stromae iets feller zou stijgen. Het zal wel komen door de hoeveelheid sterke plaatjes die daar sowieso in de top-10 staan.

Want ja, er staan heel wat toppers in die top-10 als je ziet dat zelfs pakweg Elbow nu al eentje moet inleveren. Maar de situatie bovenaan vind ik maar weer zo flauw met al die wisselingen van platen - zeker gezien geen van die platen echt zo veel jonger is dan de anderen en een snelle stijger was daarvoor (George Ezra krijgt zelfs die rol niet door slechts twee plaatsen te stijgen).

Niet dat Intergalactic Lovers slecht zou zijn (al vind ik Nothing Else To Do wel net de betere plaat), maar als vier platen echt even oud zijn en al die tijd onderling in dezelfde volgorde staan, vind ik het zelfs wat ongeloofwaardig (of toch zeker bizar om niet te veel te insinueren) dat plots deze week eentje zo fel stijgt en de andere van populairste naar minst populaire van de hoop gaat.
Laatst gewijzigd:
Vorige week schreef ik nog dit: ''Vooral die laatste zal het de komende weken lastig krijgen denk ik want de top 3 met Blaudzun en Balthazar is heel sterk!" En kijk dan is het toch nog gebeurd de Intergalactic Lovers op de 1ste plaats!

Verder ook een heel mooie top 3 met Balthazar en Blaudzun! Aan Admiral Freebee was ik toch niet zo verkocht dus het werd mss wel eens tijd voor een nieuwe nummer 1.

Tussen de nieuwkomers : Beck geen slecht nummer maar ik ben er toch niet zo verkocht aan. Steak Number Eight vind ik weer goed en Novastar mag er ook zeker bij!

Ook mooie winsten voor Oscar And The Wolf en The Sore Losers .. Wel heel spijtig dat Pearl Jam deze week ook niet stijgt. Ik had het toch nog altijd in mijn top 3 staan. Maar wel een goede afrekening!
Oké! Zo we weten dus ook al de sterkste daler voor volgende week! Pearl Jam met Getaway want al niet meer in de keuzelijst te vinden...

Het enige dat we kunnen doen is het zelf invullen bij ''Vul zelf je nummer in''
Laatst gewijzigd:
*zucht* die keuzelijst begint één grote klucht te worden. Is er dan een nieuwe single van Pearl Jam?

Al bij al zelfs een minder geslaagde Afrekening-week. Wat de top 4 betreft, geef ik gherkin VOLLEDIG gelijk. Zeer flauw en onbegrijpelijk dat nrs. 1 en 4 plots met elkaar verwisselen. Net op het moment dat 'The Great Scam' uitkomt. Ik hoop maar dat het hier weer geen 'elk op z'n beurt op nr. 1' wordt, en zeker met al die Belgische bands vind ik dat een risico (het blijft mooi staan op hun websites: nieuwe single is nr. 1 in de Afrekening!) Terwijl dat ik erbij blijf dat een sterke nr. 2 of 3 minstens even verdienstelijk kan zijn. Zie ook 2013 waar 'Pompeii' als nr. 2 de grootste hit van het jaar werd.

Goed dat de top 10 verder redelijk stabiel blijft maar Flip Kowlier had nu niet meer hoger gemoeten en die hele pak Belgen hadden Daft Punk nog niet naar nr. 14 moeten verwijzen. Dat Pearl Jam nu al zakt is idd schandalig en volledig de schuld van Stubru.
Blij dat George Ezra weet door te stijgen en ik hoop dat hij nog kan binnendringen in die sterke kopgroep.

U2 en The Sore Losers lijken de enige échte stijgers en dat is enigszins terecht, al zie ik ze niet echt het podium halen. Wie dan wel? Want heel wat fijne plaatjes blijven al hangen.

De 3 nieuwkomers zijn alle 3 Afrekening-waardig. Novastar was te verwachten na vorige week en ook Steak Nr 8 is hier vaste waarde (al horen we hun singles verder nooit op de radio). Die Novastar vond ik eerst wennen maar begint nu toch mijn goedkeuren te krijgen, al twijfel ik of deze kan wedijveren met oude pareltjes als 'Wrong', 'Never back down' of zelfs 'Mars needs woman'.
De leukste verrassing was er in de vorm van Beck! Fantastische artiest die al een eeuwigheid lijkt mee te gaan (oh jeugdsentiment!) en nu nog altijd kwaliteit aflevert. Ik vreesde voor zijn kansen maar hij is er toch maar weer bij.

Zou de prima nieuwe Kaiser Chiefs hier kans maken? (en er zitten begot gitaren in)
And They Spoke In Anthems gaat wel heel traag vooruit.

Enerzijds vind ik wel dat er momenteel veel goede Belgische releases zijn, maar anderzijds is het wel jammer dat De Afrekening meer en meer afhankelijk is van Facebook- en sociale media propaganda.

Ik mis enorm de nieuwe releases van Girls In Hawaii en I Will, I Swear in deze lijst.

De nieuwe single van Milla Brune (Nevermind) vind ik zeker niet slechter dan Lady Linn.

De fullcd van Lady Linn klinkt trouwens echt kaal, lijken wel demo's ipv definitieve singles.
11intergalactic loversislands
22balthazarleipzig
35bastillethings we lost in the fire
46elbownew york morning
53blaudzunpromises of no man's land
67george ezrabudapest
711stromaeta fête
84admiral freebeenothing else to do
9xtriggerfingerperfect match
1015u2invisible
1118the sore losersworking overtime
1210gabriel riospolice sounds
139flip kowlierdetox danny
1412hooverphonicether
1519novastarcloser to you
1614daft punk ft. julian casablancasinstant crush
1720geppetto & the whalesfor the black hand at dawn
188bruce springsteenhigh hopes
1924oscar and the wolfprinces
2022the spectorsnico
2117lady linnthe beat
22xschool is coolwide-eyed and wild-eyed
2313pearl jamgetaway
2426and they spoke in anthemsthe inventor of summer
2527steak number eightashore
2621asgeirtorrent
2729beckblue moon
28xthe prospectswhat is tomorrow?
2923coelymy tomorrow
3016queens of the stone ageif i had a tail

verdwenen deze week
25marble soundsleave a light on
28the subs ft. jean-pierre castaldiconcorde
30arcade fireafterlife
En hop, de lijst ligt weer ergens op z'n kop, want Triggerfinger heeft een nieuwe single uit en die maakt deze week z'n verwachte hoge entree - zelfs alweer nog wat sterker dan verwacht door direct al in die top-10 te staan. Vraag lijkt enkel nog te zijn hoe lang het duurt voor ze op die eerste plek staan, want dat zit er aan te komen. De nummer één van deze week is niet voor de jonge George Ezra voor wie ik wat wil duimen, die stijgt te traag, maar wel voor Intergalactic Lovers, die dan toch hun vreemde stijging vorige week nog wat verzilveren.

Andere nieuwkomers zijn trouwens de eveneens niet onverwachte School Is Cool, één van de tofste bandjes in ons land toch en dus zeker welkom, en een voorlopig nog nobele onbekende die wel een aardig plaatje had anders. Wel eens leuk als zo'n onbekendere naam zich zo laat opmerken, maar laat dat de volgende weken toch maar beperkt blijven en toppers als Editors, Channel Zero, Amatorski en Arsenal hier zeker verwelkomen.

Enkele fijne stijgers deze week van onder andere U2, Stromae, Oscar And The Wolf en zeker The Sore Losers, die het volgens mij nooit beter deden. Maar ik wil het toch vooral eens over die zakkers hebben, want er zijn wat zaken die mij beginnen op te vallen en dan praat ik niet over die keuzelijst. Bijvoorbeeld dat er wel zeer vaak een nummer dat tussen 20 en 16 stond snel moet zakken en zo achteraan terecht komt: vorige week Arcade Fire, deze week QOTSA, zou me niks verbazen dat dat volgende week Daft Punk wordt. Ook bizar hoe die snelste zakkers altijd ontsnappen aan het idee afgeschoten te worden: oftewel schiet je de snelste daler af oftewel niet, maar deze oplossing is vrij dwaas.

Maar vooral bizar hoe men vooral bovenaan altijd een vast stramien volgt waarbij mensen die al hun top bereikt hebben - vooral een eerste plek is zo'n niet te overtreffen prestatie - altijd daarna zeer snel moeten wegzakken zodat haast alle andere platen nog wat kunnen stijgen, ook al staan ze al een tijdje niet supersnel te klimmen. Resultaat deze week is dat Admiral Freebee in twee weken tijd van de eerste naar een achtste plaats zakt. Niet alleen vind ik het wat onrealistisch (hoe weten alle stemmers wie er nog mag passeren om te stijgen?), maar hoe dan ook wat storend en flauwtjes. Niks op tegen dat die een paar plaatsjes zakken, maar dit mag toch wat verbeterd worden.
VOLLEDIG akkoord met gherkin wat die samenstelling van de lijst betreft. Er zijn idd heel wat vaste bewegingen die elke week terugkeren. Zo is de nr. 30 elke week een zware zakker. Komt die ranking echt elke keer zo uit de telmachine?

En op 1 staan is haast bijna geen kado meer, want je weet dat je binnenkort in een paar weken tijd volledig afgeslacht wordt. Ook Admiral Freebee zal weer té weinig punten scoren (met z'n 3 wk op 1 nochtans een goeie kandidaat) voor het jaaroverzicht, en net als vorig jaar stoort mij dat enorm.

Verder is het weer belachelijk dat nét Pearl Jam afgeschoten wordt. Voor die één keer in een week dat we 'Getaway' horen hadden ze hem nu toch wel volledig mogen spelen. Ook die andere oude held Bruce Springsteen daalt opvallend zwaar.

Over de top van de lijst ben ik al blij dat de poppen niet te veel dansen. Nr. 1 en 2 blijft mooi staan. Bastille en Elbow halen toch nog onverwacht hoge plaatsen. Ik hoopte net als gherkin dat George Ezra een grotere hit kon scoren.

Mooie winsten ook voor Stromae, The Sore Losers, U2 (ik geraak moeilijk overtuigd nog altijd) en Novastar, die voorlopig nog niet echt ontploft. Ook goed bezig zijn Geppetto & The Whales, die in hun 5de week nog eens stijgen naar 17.

Terechte verliezen vind ik, voor de Belgen Flip Kowlier, Gabriel Rios en Hooverphonic die allemaal niet veel hoger hoefden. Gelukkig houdt Daft Punk wel nog even stand.
Onderaan had ik graag iets meer winst gezien voor klasbak Beck.

De nieuwkomers Triggerfinger en School Is Cool zijn logisch en verwacht. Vooral die 'Perfect Match' begin ik toch wel goed te vinden, niet de hardste Triggerfinger maar het klinkt wel lekker.
The Prospects zijn niet slecht maar ik had er nog nooit van gehoord. Belgische band of toch niet?
Zoals verwacht natuurlijk Pearl Jam zeer sterk gedaald..

Wel 3 fijne belgische nieuwkomers deze week! Ook zeer tevreden met de winst van Oscar And The Wolf , The Sore Losers en Stromae! Wel jammer dat Asgeir al bijna zal verdwijnen. Bovenaan valt Blaudzun al uit de top 3 en zo komt al een tamelijk oude single van Bastille binnen. Voor de rest mag George Ezra voor mij ook echt wel hoger en natuurlijk ook Balthazar!
8 maart en eigen kweek op 1 en tralala..., maar willen ze bij Stubru ook eens de lijst zélf aanpassen? Dit is je er wel héél makkelijk vanaf maken.
Met alle respect, maar Bastille vind ik toch meer Radio 2/MNM muziek. Leuk voor even, maar vind dat hun formule snel afgezaagd aan het worden is.

And They Spoke in Anthems gaat er twee vooruit. Nochtans één van die Belgen die ze niet om de 2 uur draaien op Stubru.

Week van Eigen kweek: hetzelfde, het vaste vriendenclubje draaien ze om de haverklap. Minder bekende, nieuwe Belgen worden straal genegeerd.
Van die andere bands draaien ze dan altijd hetzelfde nummertje, vb. Girls In Hawaii nooit nieuwe single, maar altijd de 2 vorige ...

STADT "Bits of Time" nooit gehoord op Stubru?

Milla Brune "Nevermind" nooit gehoord? De nummers uit het matige Lady Linn-album worden dan wel weer grijsgedraaid. Samen met de nieuwe cd van Customs de grootste Belgische teleurstelling van het jaar nochtans?

Het is allemaal zo doorzichtig. Ook bij Radio 1 (Vox), altijd datzelfde kliekje van de Reyerslaan ongeacht of ze een goede of mindere single uitbrengen. In Vox bv. nog steeds geen Oscar & the Wolf in de keuzelijst. Etc. etc.

Wie denkt dat men deze lijsten wekelijks natelt heeft het goed mis denk ik
11intergalactic loversislands
29triggerfingerperfect match
32balthazarleipzig
43bastillethings we lost in the fire
56george ezrabudapest
67stromaeta fête
74elbownew york morning
810u2invisible
95blaudzunpromises of no man's land
1011the sore losersworking overtime
118admiral freebeenothing else to do
1215novastarcloser to you
1312gabriel riospolice sounds
1419oscar and the wolfprinces
1513flip kowlierdetox danny
1617geppetto & the whalesfor the black hand at dawn
1714hooverphonicether
1822school is coolwide-eyed and wild-eyed
1920the spectorsnico
20xarctic monkeysdo i wanna know? (acoustic)
2116daft punk ft. julian casablancasinstant crush
22xeditorssugar
2324and they spoke in anthemsthe inventor of summer
2425steak number eightashore
2521lady linnthe beat
26xchannel zeroelectronic cocaine
2728the prospectswhat is tomorrow?
2827beckblue moon
29xpsycho 44no metaphor
3018bruce springsteenhigh hopes

verdwenen deze week
23pearl jamgetaway
26asgeirtorrent
29coelymy tomorrow
30queens of the stone ageif i had a tail
Landgenoten bij wie het al wat steviger mag gaan, dat is een groep die wel al eens de Afrekening weet te halen. Dat zie je ook deze week met toffe nieuwe singles van Psycho 44 en Channel Zero. Bij de andere nieuwkomers niks mis met een nieuw nummer van de immer uitstekende Editors, maar die hoogste nieuwe vind ik toch geen groot succes. Niet dat die nieuwe uitvoering niet goed gedaan zou zijn (of dat Studio Brussel zoiets geen aandacht mag geven - integendeel), maar je kunt het niet echt een nieuw nummer noemen en wat dat betreft niet echt op z'n plaats hier. Vorige keren (bij o.a. Muse en Metallica) ging zo'n speciale versie uiteindelijk snel terug weg, mag hier ook gebeuren.

Veel kalme stijgers deze week. Oscar And The Wolf is weer bij de sterkste klimmers met alweer vijf plaatsen erbij, Princes doet het zeker goed. Van School Is Cool had ik dan weer wat meer verwacht. Al is binnen de top-10 het soms goed dat het enigszins binnen de perken blijft: we willen ook niet dat Blaudzun en Elbow nog veel sneller gaan zakken.

Grootste uitzondering op dat traag stijgen is uiteraard Triggerfinger, wat geen verrassing is. Het moet al heel vreemd lopen mocht dit volgende week niet de nieuwe nummer één worden en wat mij betreft mogen de heren zeker de niet meer zo jonge Islands gaan afwisselen. Belachelijk trouwens hoe groot het verschil tussen de even oude nummers van Intergalactic Lovers en den Admiraal geworden is.
Allemaal goeie en logische (en niet al te extreme) verschuivingen in de top 10. De winst voor Triggerfinger kan ik 'perfect' mee leven. Volgende week is dit - zoals gherkin al aangeeft - de nieuwe nr. 1.
De dalers vallen nog mee. Ook Admiral Freebee op 11 doet het al bij al nog rustig aan.

The Sore Losers halen verdiend de top 10. Ook verdiende stapjes vooruit voor Novastar, Oscar And The Wolf en toch ook weer Geppetto & The Whales. School Is Cool ontgoochelen dan weer een beetje, al vind ook ik dit niet hun beste single ooit.

Opvallend hoeveel Belgisch geweld er de laatste weken bij de nieuwkomers zit. Vraag ik mij af waar alle (grote) buitenlandse bands zitten? Of wordt 2014 nog eens een Belgisch jaar in de Afrekening? (zoals 2010)

Nochtans heb ik goeie nieuwe singles gespot van Franz Ferdinand en Kaiser Chiefs en nog een paar waar ik niet op kom.
De hoogste nieuwe had ik dan weer wél gereserveerd voor een Belgische band: Arsenal! Die nieuwste single verdiende toch wel binnen te komen deze week.
In de plaats krijgen we een (weliswaar uitstekende) hit van vorig jaar die zijn punten al lang verdiend heeft. Beetje zinloos/nutteloos dat een nieuwe versie ook nu weer moet meespelen. Waarom zetten ze al die live-versies eigenlijk in de keuzelijst? Vroeger kwamen deze nummers toch nooit voor in de Afrekening? Ze ontnemen imo plaats voor ander nieuwer werk.

De andere nieuwtjes zijn gelukkig wél typisch Afrekening-materiaal, met dan toch eindelijk de nieuwste Editors, het prima 'Sugar'. Voor mij wel een verrassing want die single nog niet vaak horen passeren op de radio.
Channel Zero en Psycho 44 horen we ook niet zo vaak (uiteraard!) maar die halen elke keer wel de lijst, en brengen gelukkig wat welgekomen extra kruiden mee.

Helemaal onderaan krijgt Beck veel te weinig en wordt de grote Bruce Springsteen ronduit overdreven afgemaakt.


Veel Belgen inderdaad, heb je helemaal gelijk in. Al zijn er wel veel goede landgenoten tussen uiteraard: als je ziet dat we nieuw werk krijgen van Arsenal (zal voor volgende week zijn), Channel Zero, Triggerfinger enz. is het wel logisch dat de Afrekening wat Belgischer kleurt.

Maar inderdaad, er zijn ook genoeg buitenlandse platen die kans maken: naast inderdaad Franz Ferdinand en Kaiser Chiefs is er ook een nieuwste van Coldplay en ook al was het vandaag te vroeg ervoor verwacht ik Eels nog één van de komende weken. En daarnaast uiteraard wat onbekendere bands als Family Of The Year die misschien ook de notering mogen.
Ben ik de enige eigenlijk die het nu wel zeer spijtig vind dat Pearl Jam en Asgeir al weg zijn? De nieuwkomers deze week vind ik niet echt wow. Voor mij zijn de Editors dan nog het beste van deze 4.

Verder wel mooie winsten van Oscar And The Wolf , George Ezra en natuurlijk Triggerfinger! Die laatste moet trouwens echt op nummer 1 komen. Maar ook gun ik het nog steeds George Ezra!
Het gaat wel heel traag voor And They Spoke In Anthems, toch wel één van de betere Belgen in de lijst.

Bij die Admiral Freebee, Hooverphonic,.. etc. singles heb ik toch een dubbel gevoel. Vooral de eerste vind ik tekstueel toch wel heel erg cliché.

Hooverphonic is een vrije saaie routineformule geworden, die eigenlijk meer Radio 2 Top 30 dan Vox/Afrekening is geworden.

Ook bij het nieuwe werk van School Is Cool is er toch iets dat ontbreekt om het helemaal af te maken. Nieuwe bezetting is altijd gevaarlijk.

Bij Balthazar moet men nu ook op zoek naar nieuwe drummer. Belgische bands hebben allen het dEUS-syndroom? Telkens als ze op het punt staan om internationaal door te breken stapt er wel iemand op. En dat is vaak geen goed teken.
Laatst gewijzigd:
12triggerfingerperfect match
21intergalactic loversislands
35george ezrabudapest
46stromaeta fête
58u2invisible
63balthazarleipzig
77elbownew york morning
812novastarcloser to you
94bastillethings we lost in the fire
1020arctic monkeysdo i wanna know? (acoustic)
1110the sore losersworking overtime
1214oscar and the wolfprinces
139blaudzunpromises of no man's land
1411admiral freebeenothing else to do
1518school is coolwide-eyed and wild-eyed
1613gabriel riospolice sounds
1722editorssugar
1819the spectorsnico
19xarsenalblack mountain (beautiful love)
2026channel zeroelectronic cocaine
2116geppetto & the whalesfor the black hand at dawn
22xcoldplaymagic
2328beckblue moon
2424steak number eightashore
25xanoukyou & i
2629psycho 44no metaphor
2723and they spoke in anthemsthe inventor of summer
2827the prospectswhat is tomorrow?
29xrhinos are people toopelkuri
3015flip kowlierdetox danny

verdwenen deze week
17hooverphonicether
21daft punk ft. julian casablancasinstant crush
25lady linnthe beat
30bruce springsteenhigh hopes
Het zag er vorige week niet al te rooskleurig uit voor Beck, maar in plaats van het voortijdige afscheid volgt deze week een kleine wederopstanding. Mooi dat het nog kan en laat ons nu vooral hopen dat volgende week enkele Belgen dat voorbeeld volgen: Geppetto & The Whales bijvoorbeeld - deze week weer afgeschoten terwijl Detox Danny veel zwaarder verliest - en al zeker And They Spoke In Anthems, dat toch echt op z'n minst een weekje bij de top-20 mag staan. Van The Boss nemen we te vlug afscheid en Hooverphonic mocht nu net iets bescheidener zakken.

Gemengde gevoelens bij de nieuwkomers: Coldplay en Arsenal waren plaatjes die er eigenlijk vorige week al bij hadden kunnen zijn misschien en staan dus vrij logischerwijs er deze week in. Ook niet geheel onverdiend, dus daar ben ik absoluut tevreden mee, maar met een hele rits goede nieuwe singles vind ik toch dat er leukere keuzes waren dan die andere nieuwkomers. Zeker Anouk vind ik hier niet echt op haar plaats met een plaat die slechts voldoende is als men net zo goed Eels of The National had kunnen hebben.

Arctic Monkeys blijven dit jaar ook populair, maar die gigantische winst voor hun hoe professioneel ook opgewarmde kost is overbodig. Daarvoor hadden The Sore Losers toch echt niet die top-10 moeten verlaten - wat mij betreft moesten ze dat hoe dan ook niet doen, want ik vind Working Overtime ook veel leuker dan de nieuwste Novastar. Wel leuke winst voor Channel Zero, die nogmaals bewijst dat de luisteraar niet per se tegen metal wil beschermd worden - jammer dat Steak Number Eight niet ook stijgt.

Bovenaan dan eindelijk eens top-3 voor George Ezra, maar helaas rijkelijk laat, want nu is het een ander die die top mag vasthouden. Ja, spanning was er eigenlijk op geen enkel moment, het rijk van Triggerfinger is weer begonnen.
De nieuwkomers deze week Rhinos Are People Too heeft met Pelkuri alweer een zeer leuk nummer. De nieuwste Anouk vind ik toch wel een heel pak minder. Coldplay is er ook weer bij net als Arsenal en daar kunnen we alleen maar tevreden mee zijn.

Verder mooi winsten van Pyscho 44 , Editors en Novastar. De Arctic Monkeys geef ik nog een week of 3 voor ze uit de Afrekening gaan liggen. Ook Oscar & The Wolf blijft week na week stijgen en daar ben ik zeer blij mee want voorlopig toch wel 1 van de mooiste nummers van moment!

Bovenaan komt George Ezra ook een beetje dichter maar zou hij nog die 1ste plaats kunnen halen? Dat denk ik persoonlijk niet want ook de nieuwe nummer 1 voor Triggerfinger is top! Wel spijtig dat Balthazar al uit de top 5 is.
Laatst gewijzigd:
Wat de nieuwkomers betreft ben ik het zo goed als eens met vorige reacties: Arsenal en Coldplay waren musts en altijd welkom. Al blijf ik vinden dat Coldplay het niveau van vroegere platen helaas nog altijd niet halen. De nieuwe Arsenal is een toppertje in wording!
Die Rhinos had ik nog niet gehoord maar eigenlijk wel een goeie band en een Belgische aanwinst.

Dat het véél te lichte en vrijblijvende (en ronduit slappe) nieuwe dingetje van Anouk hier binnenkomt is zeer overbodig, totaal niet verwacht eigenlijk en ontneemt plaats voor véél betere bands (zie voorbeelden van gherkin + Kaiser Chiefs, Family Of The Year, Franz Ferdinand, ...) Ook Vance Joy heeft nooit de lijst gehaald. Jammer dat de Afrekening niet de 30 écht beste plaatjes bevat, wat ze toch een beetje beweren.

Los daarvan wél een prima top 10 met het bewijs dat een simpele switch tussen de nrs. 1 en 2 blijkbaar nog altijd kan. Triggerfinger mogen - alle objectieve feiten ook in acht genomen - vlotjes gaan voor de 5 weken op 1.

George Ezra is een heel verdienstelijke nr. 3. Ook de andere platen doen het terecht goed, alleen U2 en die ook al compleet overbodige acoustic-versie hoefden voor mij niet zo hoog.
Novastar kan mij wel redelijk bekoren en mag gerust ffkes meedraaien in de bovenste regionen.

Verder blijft School Is Cool het nog bescheiden doen en ook Editors schiet niet volledig uit de startblokken.
De late winst voor Beck is uiteraard fantastisch nieuws maar dat wordt dan weer gecompenseerd door het zware verlies voor Geppetto & The Whales die deze week onterecht afgeschoten worden.

Van Bruce en Daft Punk nemen we iéts te vroeg afscheid maar voor 'Ether' zal ik geen enkele traan laten. Hooverphonic kan (of kon?) véél beter.
11triggerfingerperfect match
24stromaeta fête
33george ezrabudapest
45u2invisible
510arctic monkeysdo i wanna know? (acoustic)
62intergalactic loversislands
78novastarcloser to you
87elbownew york morning
96balthazarleipzig
1012oscar and the wolfprinces
1111the sore losersworking overtime
1220channel zeroelectronic cocaine
1315school is coolwide-eyed and wild-eyed
149bastillethings we lost in the fire
1517editorssugar
1619arsenalblack mountain (beautiful love)
1713blaudzunpromises of no man's land
1822coldplaymagic
1918the spectorsnico
2025anoukyou & i
21xqueens of the stone agesmooth sailing
22xthe subs ft. colonel abramstrapped
2329rhinos are people toopelkuri
2414admiral freebeenothing else to do
2524steak number eightashore
2623beckblue moon
2728the prospectswhat is tomorrow?
28xkaiser chiefscoming home
2926psycho 44no metaphor
3016gabriel riospolice sounds

verdwenen deze week
21geppetto & the whalesfor the black hand at dawn
27and they spoke in anthemsthe inventor of summer
30flip kowlierdetox danny
Heel wat platen onderaan die maar matig van de grond weten te komen precies. Beck is bijvoorbeeld z'n winst al kwijt en The Prospects blijven maar aanmodderen tussen 28 en 27 - al vind ik puur persoonlijk dat die laatste misschien eerder mocht verdwijnen dan Geppetto en And They Spoke In Anthems - zeker The Inventor Of Summer is toch onbekend - werd dat gedraaid buiten de Afrekening? - en onbemind gebleven precies. Spijtig genoeg krijgt ook het zwaardere werk al snel klappen met te vroege verlies voor Steak Number Eight en Psycho 44.

Maar aan de andere kant betekent dat uiteraard niet dat het niet steviger mag zijn, want Channel Zero doet het dan weer wel goed. Uitstekend zelfs, want die sprong die ze maken is best spectaculair en veel sterker dan dat pakweg Arsenal of Editors klaarspelen. Het lijkt nog een weekje over het algemeen rustig te gaan, al is dat niet altijd erg - dat toch ook niet zo'n bekende groep als Oscar And The Wolf nu zelfs op den duur top-10 weet te halen is zelfs uitstekend. Alleen spijtig dat nu juist zo'n overbodig iets als die nieuwe versie van Arctic Monkeys dan weer het zo goed doet. Ook de zakkers zijn nog relatief bescheiden op den Admiraal na dan en de verplichte zware verliezer die het spel op gang mag trekken. Deze week Gabriel Rios, volgende week Blaudzun?

Ook drie nieuwkomers deze week. Queens Of The Stone Age zijn altijd wel goed en vrij populair, dus even verwacht als verdiend erbij, maar ik ben vooral blij dat we van de Kaiser Chiefs nog iets horen - toen Bows & Arrows werd overgeslagen een tijdje geleden vreesde ik al even dat tijd op de Belgische radio over was. Laatste nieuwkomer is zo'n vaste waarde, maar deze nieuwe single - eigenlijk gewoon een update van een ouder plaatje - is niet één van hun beste plaatjes en moest niet zo nodig er nu al bij zijn. Of toch niet meer dan Eels en The National, waarop ik nog altijd blijf wachten.

Helemaal aan de top houdt onze jonge vriend George Ezra z'n derde plaats nog wat langer vast en dat betekent dat twee geweldige artiesten uit eigen land het onderling mogen uitvechten. Nu ja, uitvechten, ik denk dat dat tweede weekje voor Perfect Match wel bij iedereen in de lijn der verwachtingen ligt. En hoe leuk dat feestje van Stromae ook is, die derde week mag er ook wel bij.
Ook ik vind het ook heel spijtig dat we nu al moeten afscheid nemen van een top-groep als And They Spoke In Anthems.

De nieuwkomers : Kaiser Chiefs zijn er weer bij en daar ben ik wel tevreden mee zeer vlot en tof nummer alweer. Ik hoop alvast op een Afrekeninghit maar dat zullen we moeten afwachten. De nieuwste van The Subs is ook wel goed al is het idd weer heel snel. Voor mij mochten ook The National al nieuw zijn. Mss volgende week? En ook Queen Of The Stone Age haalt terug de lijst. Niet het beste nummer uit hun laatste album maar mag wel een top 10 plaats halen.

Verder een zeer kleine winst voor de Editors , Arsenal en School Is Cool! Maar wel zeer fijn te zien dat Oscar & The Wolf ook nog blijven stijgen gaan ze nog een beetje hoger? Ik hoop het alvast! Bovenaan nog altijd een zeer sterke nummer 1 voor Triggerfinger en ik verwacht ook niet echt George Ezra of Stromae meer op die 1ste plaats.
Nee idd, die nr. 1 voor Triggerfinger lijkt voor even vast te liggen, al weet je in deze afrekening-tijden natuurlijk nooit.
Stromae en George Ezra doen het alleszins uitstekend met hun fijne top 3-plaats.
U2 op nr. 4 was ergens te verwachten na vorige week maar net als die andere topband Arctic Monkeys staan ze toch wel té hoog met dit nummer. Belachelijk eigenlijk hoe massaal er nu plots weer op 'do i wanna know' gestemd wordt. Hadden ze die niet beter vorig jaar een 13de en een 14de week gegeven?

Voor de rest doen Novastar en Elbow het nog wel aardig en ook Oscar And The Wolf scoren een onverwacht grote hit.

Op Channel Zero na (volgende week top 10?) maakt geen enkele groep echt grote winst. En in het geval van Editors, Arsenal en School Is Cool (en ook een beetje Coldplay) is dat vrij spijtig want daar zou je toch veel grotere hits van verwachten?
De grote winst voor Anouk is dan weer afrekening-onwaardig. Echt een belabberd nummer. Waar is 'Nobody's wife' gebleven?

Bij de nieuwkomers allemaal gevestigde namen. Qotsa breidt een vervolg aan de succesnummers uit hun album '... Like clockwork'. Niet hun beste single maar mag wel een hit worden. The Subs lijkt me dan weer zo'n verplicht genoteerd nummertje. Zwak is het niet maar veel te snel en te hoog in de lijst.
De entry van Kaiser Chiefs is dan weer een enorme opsteker, niet in het minst voor de band zelf, want de laatste jaren leken ze wat op sterven na dood. Prima nieuwe single, die gerust een veel groter hit mag worden, maar gezien de weer vééééél te beperkte airplay (hallo stubru?) zal het wel bij een paar bescheiden weekjes blijven.

De nieuwste en nochtans leuke, frisse nieuwe van Franz Ferdinand lijkt nu al compleet gepasseerd

Tenslotte nog heel erg jammer dat Geppetto & The Whales er zo snel uitliggen (vorige week nog droog op 21), ook ik had verwacht dat The Prospects eerder zouden verdwijnen.
11triggerfingerperfect match
25arctic monkeysdo i wanna know? (acoustic)
32stromaeta fête
44u2invisible
53george ezrabudapest
67novastarcloser to you
710oscar and the wolfprinces
816arsenalblack mountain (beautiful love)
912channel zeroelectronic cocaine
108elbownew york morning
1113school is coolwide-eyed and wild-eyed
126intergalactic loversislands
1311the sore losersworking overtime
149balthazarleipzig
1518coldplaymagic
1621queens of the stone agesmooth sailing
1714bastillethings we lost in the fire
1822the subs ft. colonel abramstrapped
1920anoukyou & i
2015editorssugar
2123rhinos are people toopelkuri
2219the spectorsnico
23xeelsmistakes of my youth
24xthe black keysfever
2528kaiser chiefscoming home
26xlondon grammarwasting my young years
2725steak number eightashore
28xmidnight swimsun sun
2927the prospectswhat is tomorrow?
3017blaudzunpromises of no man's land


verdwenen deze week
24admiral freebeenothing else to do
26beckblue moon
29psycho 44no metaphor
30gabriel riospolice sounds
Kijk eens aan, Blaudzun tuimelt zo maar even van 17 naar die 30ste plaats deze week. Wie had dat nu verwacht? Wel, ik dus in m'n reactie vorige week, want dit felle zakker onderaan begint wel heel opvallend een vaste waarde te worden. Over zakkers gesproken, trouwens opvallend wie er werd afgeschoten: niet die plots zakkende Editors (dat is dan weer wel zeer onverwacht), niet de al lang meedraaiende en nu op terugweg zijnde Balthazar of Intergalactic Lovers, maar Steak Number Eight die ochottekes toch ook twee plaatsjes moet achteruit gaan - en net jammer genoeg dus die plaat die echt de Afrekening het hardst nodig heeft om gedraaid te worden, maar wellicht waren alle middelen goed om de luisteraars te besparen van zwaarder werk.

Verder wel heel tof Eels dan eindelijk in de lijst te zien en al zeker leuk dat The Black Keys weer een nieuwe fijne single hebben die dan ook terecht z'n plaatsje opeist. London Grammar kan profiteren van een weekje als hotshot om te doen wat met de vorige single niet lukte en wat wel verdiend is en die vierde nieuwkomer is ook wel goed, al had je mij ook The National mogen geven in de plaats.

Grootste winst is er deze week voor Arsenal, die na een bescheiden start vorige week heel snel mag meespelen in de top-10. Bij die 10 beste trouwens nog wat fijne winsten voor Channel Zero - en dat zonder veel airplay gezien hun genre - en Oscar And The Wolf, die hier boven verwachting scoren. Hopelijk houdt dat nu niet in dat George Ezra, die deze week niet hoefde te zakken eigenlijk, niet plots volgende week al die platen moet voorlaten. Die vijf plaatsen voor Queens Of The Stone Age zijn iets lager ook wel dik in orde: geen stuntstart, maar zeker een aardig begin.

En ja, Stromae is er dan niet in geslaagd Triggerfinger te kloppen. Derde week aan de kop, maar met ondertussen een stevige concurrent op 2. Dringend tijd dus dat die overbodige versie van Do I Wanna Know? eens een paar plaatsjes achteruit tuimelt de volgende week, want hoe goed de Monkeys ook zijn, het zou ronduit belachelijk zijn als een nieuw steengoed nummer geklopt zou worden door een veredeld bisnummertje.
Spijtig dat Pyscho 44 alweer weg is. Tussen de nieuwkomers allemaal erg mooie dingen. Te beginnen met Midnigh Swim die ik voor vandaag nog niet kende maar toch wel een zeer sterk nummer is. London Grammar die haar 1ste notering dan toch nog haalt. Spijtig dat Strong nooit een hit is geworden hier in de Afrekening! The Black Keys en Eels waren te verwachten maar wel terecht ook!

Verder spijtig dat Blaudzun ook al bijna weg is. Weet iemand soms of hij al een nieuwe single klaar heeft? Lord , Gherkin , Rudi of Tejo? Ook wel mooie maar soms kleine winsten voor Kaiser Chiefs , Rhinos Are People Too , The Subs , QOTSA , Channel Zero , Arsenal en Oscar And The Wolf! Wel onverwacht is dat de Editors al direct 5 plaatsen dalen. Is het nu al over voor hen?

Bovenaan blijft U2 nog altijd heel hoog staan , terwijl artiesten als Elbow en George Ezra al moeten dalen. Ook de Arctic Monkeys doen het nu toch wel wat overdreven goed. Ik hoop alvast dat Triggerfinger ze toch van die 1ste plaats kunnen houden maar ik twijfel wel...
die London Grammar was eigenlijk hun eerste single uit hun album. Zie de Thistle-lijst van Marc van vorig jaar.
Strong was pas de derde en nu begint men dus opnieuw...

Zoals men in NL van Stromae nu pas 'tous les memes' leert kennen.
Eens beginnen met de nieuwkomers: die zijn eigenlijk wel heel goed deze week! Een Belgische minder bekende groep is altijd te verwachten maar deze single had ik al wel gehoord.
En dan London Grammar: prima dat deze band én deze single de Afrekening halen maar dan herinner ik nog hoe ik in december en januari zat te wachten op 'Strong' waarvan ik een héle grote hit had verwacht. Blijft toch wel vreemd dat die het nooit gehaald heeft.
Eels en The Black Keys zijn ouwe getrouwen en mogen met fijne nieuwe singles weer meespelen voor de ereplaatsen!

Ivm de dalers sluit ik mij volledig aan bij gherkin: de wekelijkse zwaar verliezende nr. 30 en de daler die bijna altijd onterecht wordt afgeschoten zijn zaken die serieus beginnen opvallen en eigenlijk tegensteken. Waar is dat afschieten eigenlijk goed voor? Het blijven toch nummers die de top 30 nog altijd halen dus verdienen ze elke week gedraaid te worden en al zéker als het dan nog een plaat is die we al niet vaak "mogen" horen.

Verder zie ik heel wat mooie en verdiende stijgers als Kaiser Chiefs, Qotsa, Coldplay, School Is Cool, ... al gaat het nu ook niet supersnel. De top 10-noteringen voor Arsenal en Channel Zero zijn zeer leuk om te zien. Vooral Arsenal weet te verrassen na hun rustige start vorige week.
Ook in de top 10 blijft Novastar plaatsjes pakken maar helaas moet George Ezra achteruit en blijft U2 wel op 4 plakken. Hoefde niet voor mij. En wat al zeker niet hoefde is die nr. 2 voor een live-nummer die zo wel héél héél héél ver boven zijn stand staat. Voor mij is het een weggesmeten plaats, en mochten we evengoed een top 29 zonder nr. 2 gehad hebben. Echt belachelijk zeker als ik terugdenk aan 'One for the road' die als échte 4de single nooit in de lijst mocht aantreden.

Ook belachelijk is het véél te vroege en zware verlies voor 'Sugar' want ik begin die single steeds beter en beter te vinden. Als er dan toch zoveel fanatieke fans zijn van Editors (zie hun Club69-week een tijdje terug) dat ze dan ook deze fijne plaat eens omhoog stemmen. Minstens top 10 had toch wel gemogen.
Om dan nog eens met afgrijzen Anouk net boven Editors te moeten zien, deed me toch ffkes de waarde van deze 'heilige' lijst in vraag stellen.

Triggerfinger staat gelukkig nog altijd verdiend op één en dat mag voorlopig nog even zo blijven.
Misschien kunnen we nu iedere week een pronostiekje maken wie er de volgende week op 30 staat?
Dat zou dan Bastille moeten zijn die zakt van 17.
Dit heeft toch niets meer te maken met stemmen tellen van luisteraars.
Idd, geloof er geen snars van dat die rommel van Anouk zo hoog geraakt.

Bastille is toch meer Radio 2 dan Afrekening-muziek naar mijn mening. Leuk voor een single of 2, maar nu begint de formule serieus afgezaagd te worden.
Laatst gewijzigd:
Hé jongens, jullie hebben een nieuwe compilatie om naar uit te kijken: De Afrekening 56. Of deze dubbelaar een musthave is, laat ik aan jullie over.

http://www.stubru.be/programmas/deafrekening/deafrekening56
Wat hebben de volgende nummers gemeenschappelijk? Tip: ze staan allemaal op een compilatie met nummers die komen uit de hitlijst de Afrekening.

CD 1
5. Milky Chance – Stolen Dance
9. London Grammar – Strong
10. Kodaline - One Day
13. RDGLDGRN - Doing The Most
14. MØ - Don't Wanna Dance
17. Broken Bells - After The Disco
18. Say Lou Lou - Better In The Dark

CD 2
4. Diablo Blvd – Follow The Deadlights
6. The Bohicas - Swarm
10. Amber Run – Heaven
11. Tom Odell - I Know
14. James Arthur – Recovery
15. Amatorski - Hudson
16. Girls In Hawaii - Rorschach
18. Foster The People - Coming of Age
19. The National - Graceless

Laatst gewijzigd:
Uhuh ... en ik vind het er een beetje véél. Niet dat hier geen goeie nummers tussen zitten, maar het is er toch wel serieus over. Kan dit eigenlijk zomaar alsof het normaal is? Enkele nummers ken ik zelfs niet eens en heb ik nog nooit op Stubru gehoord. Ik betwijfel zelfs of ze allemaal in de keuzelijst staan?

Op zich een heel mooie compilatie hoor, en ik zal wel weer niet anders kunnen dan ook deze 56e te kopen, maar deze tracklist vind ik toch op z'n minst vreemd. En zeker als je bedenkt welke andere songs ze nog konden gekozen hebben. Staat Admiral Freebee er nu echt niet tussen, of kijk ik er domweg over?
Misschien komt Admiral Freebee dan op Life Is Music 2014.1?
Zulke compilaties komen uit bij een label en die willen hun eigen artiesten promoten.

James Arthur

Begint steeds meer op een Radio 2-compilatie te lijken. Ik heb de Stubru-compilaties al een tijdje opgegeven.

Dan zou ik nog liever mijn geld geven aan 1000 Klassiekers van Radio 2.

Geef mij toch maar fullcd's van artiesten.

Die hype rond Milky Chance begrijp ik echt niet. Wat een goedkoop Wankelmut/Asaf Avidan afkooksel. De andere dingen die ik van hen gehoord heb zijn ook niet om over naar huis te schrijven.
Laatst gewijzigd:
11triggerfingerperfect match
23stromaeta fête
37oscar and the wolfprinces
42arctic monkeysdo i wanna know? (acoustic)
56novastarcloser to you
68arsenalblack mountain (beautiful love)
79channel zeroelectronic cocaine
84u2invisible
95george ezrabudapest
1011school is coolwide-eyed and wild-eyed
1124the black keysfever
1216queens of the stone agesmooth sailing
1315coldplaymagic
1423eelsmistakes of my youth
1518the subs ft. colonel abramstrapped
1612intergalactic loversislands
1710elbownew york morning
1821rhinos are people toopelkuri
1926london grammarwasting my young years
2013the sore losersworking overtime
2114balthazarleipzig
2225kaiser chiefscoming home
23xthe nationalgraceless
2422the spectorsnico
2519anoukyou & i
2628midnight swimsun sun
27xfamily of the yearhero
2820editorssugar
29xthe strypeshard to say no
3017bastillethings we lost in the fire


verdwenen deze week
27steak number eightashore
29the prospectswhat is tomorrow?
30blaudzunpromises of no man's land
Laat me even beginnen met wat misverstanden te vermijden. Do I Wanna Know? is een geweldig nummer, de Arctic Monkeys zijn een topband en de akoestische uitvoering is gewoon een steengoede uitvoering van dat nummer en ja, het is zelfs leuk dat we eens zo'n nieuwe versie horen op de radio. Alleen ben ik toch blij dat die deze week achteruit moet simpelweg omdat in een lijst als deze ik liever niet zie hoe Triggerfinger met een nieuw goed nummer z'n eerste plaats moet inruilen voor wat slechts een nieuwe versie is. Goed dus dat die mannen bovenaan blijven.

Het lijkt er ook op dat er weer serieus mag gestegen worden. Vooral The Black Keys gaan in no-time naar de hoogste regionen met het leuke Fever, maar ook Eels en London Grammar doen het aardig. En bovenaan heb je Oscar And The Wolf die echt wel ieders stoutste verwachtingen hier overtreffen. Al hadden sommige andere landgenoten misschien nog even wat kalmer mogen blijven, want zoals ik gevreesd had, moet George Ezra deze week toch weer te snel achteruit.

Ondertussen een track op de nieuwste compilatie die niet in de lijst staat minder, want daar is dan eindelijk The National. En neen, die entree van Graceless is niet een wel heel gelukkig toeval, van The National is het enkel wat opmerkelijk dat ze er niet al instonden. En dan is het volgens mij ook lang geleden dat we nog eens een wat onbekendere buitenlandse naam kregen, iets dat gelukkig deze week ook weer lukt met twee fijne nieuwe plaatjes.

Tegen alle verwachtingen in zakt Bastille deze week van 17 naar 30. Vorige week dan Elbow? Andere opvallende zakkers zijn Anouk (en niemand vindt dat echt erg) en Editors (al iets opvallender op zich, al lijkt het in het algemeen wat stil rond dit nummer, dus niet zo ongeloofwaardig dat het wat minder in een top-3 - wat toch niet veel nummers zijn - verschijnt). Maar als het goed is, zeggen we het ook natuurlijk: deze week een Afrekening gehad met 30 nummers zonder dat er eentje werd afgeschoten. Houden zo jongens!!
Tja , verwachte verdwijners natuurlijk. Tussen de nieuwkomers 3 aanwinsten voor de Afrekening : The Strypes kunnen denk ik wel nog een hit worden hier en met The National en Family Of The Year ben ik meer dan tevreden!

Het verlies van Bastille was te verwachten en vind ik nu ook niet zo erg maar vooral de Editors kunnen hier dus echt niet scoren. Maar ook Balthazar , The Sore Losers , Elbow en George Ezra dalen echt wel te snel voor mij. Wel goed dat London Grammar , Midnight Swim , Kaiser Chiefs , Eels , The Black Keys , Queens Of The Stone Age ( Al gaat het toch wel traag voor QOTSA te zijn in de Afrekening ) en natuurlijk Oscar And The Wolf stijgen!

Die laatste Oscar And The Wolf mag voor mij eigenlijk wel naar die 1ste plaats gaan maar ik ben niet echt zeker dat dit zal gebeuren.
Laatst gewijzigd:
Inderdaad, als het goed is zeggen we het ook: een heel aangename Afrekening deze week met - zoals gherkin zegt - geen plaat die afgeschoten werd. Heeft onze bemerking vorige week geholpen?
Triggerfinger presteren weer sterk door nu al voor de 4de week op 1 te staan. Ik zie voorlopig weinig concurrentie behalve dan van Oscar And The Wolf die hier boven alle verwachtingen presteren! Stromae draait intussen al een heel eind mee en zal wellicht dalen.
Ook het dalen van Arctic Monkeys kan ik alleen maar toejuichen om dezelfde voor de hand liggende reden als bij gherkin.

Dat George Ezra (en in mindere mate U2) zo snel dalen is idd jammer maar als je ziet wié er stijgt dan vind ik dat ook niet zo slecht. Novastar, Channel Zero en Arsenal zijn weer Belgische trots elk op hun eigen typische manier.
Maar wat me vooral verheugt is de stormloop aan stijgers die er net buiten de top 10 aankomt (altijd een teken van goeie conjunctuur in een hitlijst!!) met o.a. Black Keys, Qotsa, Coldplay, Eels die toch allemaal topbands zijn met redelijk fijne plaatjes. School Is Cool doen het opvallend traag en zie ik nog weinig forceren. Een nr. 1 als Warpaint of New Kids In Town zie ik dit niet worden.

Verder ben ik ook blij dat London Grammar, Rhinos en Kaiser Chiefs nog altijd stijgen en dat we nog eens 3 buitenlandse nieuwkomers hebben, waarvan 2 debutanten! The National was een must en hebben weer zo'n typische single die groeit en steeds beter wordt. Family Of The Year kenden we al langer maar mocht van mij gerust meedoen, fijn akoestisch nummer. Ook The Strypes kende ik al even van naam maar deze eerste notering kan wel een hitje worden.

En we blijven positief want naast de oude garde die logisch dalen is er ook het niet-Afrekeningwaardige Anouk dat nu al daalt. Goed zo!
Het enige jammere deze week is alweer het véél te zware wegzakken van Editors die toch een heel goed nummer hebben en veel beter verdienden. Maar ok, dit hadden we vorige week ook al zien aankomen.

Ik besluit met: goeie lijst!
Behalve de o zo voorspelbare nummer 30 idd een mooie lijst alweer. Oscar & The Wolf staat zeer terecht in de top 3 en mag van mij volgende week op 1!
En ook Rhinos Are People Too nog even vermelden. Ik ken het nummer nog niet zo lang maar is wel fantastisch goed en mag zeker volgende week ook wat meer doorstijgen.
Die nieuwe Afrekening-cd is misschien niet helemaal goedgekeurd, maar de verzamelaar Alternative Nation is een onvolprezen dubbelaar geworden!

http://www.stubru.be/programmas/intomusic/alternativenationdecd
Nu ja, wat die nieuwste Afrekening-cd betreft, we moeten ook niet overdrijven. Uiteindelijk gaat niemand over enkele jaren denken: "hé, ik zal die oude cd nog eens opzetten maar uit principe al die tracks skippen". Een echte Afrekening-cd is het misschien niet (en ja, als je het beste uit de lijst wil moet je misschien niet een geflopt nummer van Blood Orange wel en een nummer-1-hit van Admiral Freebee niet opnemen op de tracklist), maar het is wel een goede CD. En sowieso tof dat ook het stevigere werk hier niet genegeerd is.

Die andere CD van Alternative Nation is uiteraard ook wel heel goed.
Laatst gewijzigd:
De Afrekening 56 op 6 in de I tunes lijst
11triggerfingerperfect match
23oscar and the wolfprinces
34arctic monkeysdo i wanna know? (acoustic)
42stromaeta fête
511the black keysfever
67channel zeroelectronic cocaine
76arsenalblack mountain (beautiful love)
85novastarcloser to you
914eelsmistakes of my youth
1010school is coolwide-eyed and wild-eyed
1115the subs ft. colonel abramstrapped
1213coldplaymagic
1312queens of the stone agesmooth sailing
148u2invisible
159george ezrabudapest
1619london grammarwasting my young years
1718rhinos are people toopelkuri
1827family of the yearhero
1923the nationalgraceless
2017elbownew york morning
21xdaanthe kid
2216intergalactic loversislands
2322kaiser chiefscoming home
2421balthazarleipzig
2529the strypeshard to say no
26xarcade firewe exist
2728editorssugar
2826midnight swimsun sun
29xmerdan taplak ft. siamtroubles in my head
3020the sore losersworking overtime

verdwenen deze week
24the spectorsnico
25anoukyou & i
30bastillethings we lost in the fire
Dan nog een toevalstreffer vorige week helaas, want deze week moest er weer een nummer afgeschoten worden. En dan nog Balthazar, terwijl Intergalactic Lovers al even lang meedraait en sneller zakt. Lijkt er steeds meer op dat gewoon één medewerker dat mag beslissen op basis van persoonlijke smaak, wat niet direct heel professioneel overkomt.

Over zakkers gesproken: de oude generatie met Elbow, Balthazar en zelfs Intergalactic Lovers doet het nog bescheiden, maar voor George Ezra (nog niet zo lang geleden heel hoog) gaat het heel snel en waarom nu juist The Sore Losers de snelle zakker onderaan moesten zijn, snap ik ook niet echt. Ook wat platen die al snel wat moeten afleveren zoals Kaiser Chiefs, Midnight Swim en misschien wel het meest onverwacht de nieuwste van Queens Of The Stone Age - ligt het aan mij trouwens of wordt die weer vrij weinig gedraaid, in de hotlist niet te zien.

Wel vorige week in de hotlist al en dus vrij logisch deze week nieuw in de Afrekening is de nieuwste single van Daan. Zeker niks mis mee en dat geldt ook voor die nieuwste van Arcade Fire, die zeker mag scoren van mij. Derde nieuwkomer is een aardig dansplaatje: ben er nog niet uit of dit echt in de Afrekening moest staan, maar het klinkt wel eens leuk, dus maak ik er geen problemen van.

Ook een interessante top-10 deze week met alweer fijne winsten voor Eels, Channel Zero (dat de luisteraar niet echt bang is van hard werk kan niet genoeg benadrukt worden) en The Black Keys, die ondertussen echt wel openlijk solliciteren naar die eerste plek. Ook de nieuwe versie van Do I Wanna Know komt weer wat dichter: niet dat Stromae echt kans maakte, maar hij had wel boven zo'n remake mogen blijven. Oscar And The Wolf stijgt zoals te verwachten door naar twee en moet Triggerfinger nog een weekje voorlaten. Volgende week een wissel van de wacht is mogelijk, al hoeft dat niet per se voor Princes om geslaagd te zijn en vrees ik ergens dat dan weer zo'n verplicht weekje aan de top zal worden tussen Perfect Match en Fever.
De nieuwkomers zijn oke. Niet echt mijn topfavorieten maar zeker Daan en Arcade Fire kunnen wel een hit worden.

Verder spijtig het verlies van Midnight Swim , Kaiser Chiefs ( Nu al!!! ) , Elbow en Qotsa. Wel mooie winsten voor Family Of The Year , London Grammar , The National en The Black Keys! Die laatste zullen denk ik nog de komende weken voor de nummer 1 strijden al gun ik het nog steeds Oscar & The Wolf voor eens 1 week bovenaan te staan!
gherkin heeft gelijk over de hele lijn: dat afschieten is eigenlijk redelijk belachelijk en mag op zich ook afgeschoten worden.
Ook de bedenkingen over Kaiser Chiefs en Qotsa én Channel Zero volg ik volledig (draai die platen toch eens méér! daar zit ik dan godganse dagen in mijn auto op te wachten Linde!)

Bij de nieuwkomers weer een zeer snelle binnenkomer met Merdan Taplak terwijl er momenteel een pak bétere gitaarplaten voor handen zijn ipv dit danceplaatje.

Blijkbaar is 'we exist' dus de nieuwe single van Arcade Fire, en die mannen zijn natuurlijk altijd welkom, al vind ik dit niet zo'n sterke single uit 'Reflector' (te 'Black is black' uit '66 -achtig). Had rudidj niet voorspeld dat het redelijk schitterende 'Porno' de nieuwe single ging worden? Ik heb er al het hele voorjaar op gewacht, tevergeefs en ben nu dus wel wat ontgoocheld in deze ontknoping.
Dan vind ik de beste nieuwkomer nog van Daan komen. 'The kid' is verrassend goed en mss zelfs beter dan de 2 vorige singles. Mag hier wel even meedraaien.

Bovenaan een 5de week op 1 voor Triggerfinger wat natuurlijk heel straf is. Een opvolger zie ik enkel in Black Keys. Een weekje tssdoor voor 'Princes' hoeft niet voor mij (is trouwens al ouder dan 'Perfect match') en die akoestische Monkeys al zeker niet. Waarom stijgt die nu plots weer naar 3?

De winsten voor Channel Zero, Fever en Eels vind ik heel fijn maar wel heel jammer dat Arsenal en Novastar daarvoor nu al moeten dalen. Ook U2 en George Ezra gaan te snel naar beneden.
Anderszijds staan daar natuurlijk ook nog Qotsa en Coldplay die eigenlijk top 10 verdienen.

Ik zie ook mooie winst voor London Grammar (deze single lijkt alles te doen wat 'Strong' niet kon), Family Of The Year en het steeds mooiere 'Graceless'.
Onderaan ook extra puntjes voor 'Sugar', wat gewoon een doekje tegen het bloeden is. Deze Editors mocht véél hoger gestaan hebben.


12oscar and the wolfprinces
21triggerfingerperfect match
35the black keysfever
46channel zeroelectronic cocaine
57arsenalblack mountain (beautiful love)
69eelsmistakes of my youth
78novastarcloser to you
812coldplaymagic
911the subs ft. colonel abramstrapped
103actic monkeysdo i wanna know?
1113queens of the stone agesmooth sailing
124stromaeta fête
1310school is coolwide-eyed and wild-eyed
1416london grammarwasting my young years
1515george ezrabudapest
1619the nationalgraceless
1718family of the yearhero
1821daanthe kid
1926arcade firewe exist
2014u2invisible
2117rhinos are people toopelkuri
22xkings of leontemple
2325the strypeshard to say no
24xfuture islandsseasons (waiting on you)
2520elbownew york morning
2629merdan taplak ft. siamtroubles in my head
27xdiablo blvd.follow the deadlights
2823kaiser chiefscoming home
29xbent van looywords
3022intergalactic loversislands


verdwenen deze week
24balthazarleipzig
27editorssugar
28midnight swimsun sun
30the sore losersworking overtime
Zou het tijdperk van Kings Of Leon dan toch afgelopen zijn? Het zag er begin 2014 slecht uit voor de groep, maar uiteindelijk is er deze week toch een bescheiden wederopstanding met Temple als fijne hoogste nieuwe. Of het ook een hit wordt, is uiteraard nog afwachten, zeker als je ziet dat de winsten nog steeds vaak bescheiden blijven zoals bij Daan en The National of Family Of The Year, die alweer stilvallen. Ook wel heel tof Future Islands, die toch al even meedraaiden, nu ook te zien opduiken en een portie steengoed harder werk, zoals dat van Diablo Blvd., is iets waar je mij altijd plezier mee doet. Bent Van Looy zorgt deze week daarnaast voor de minst sterke nieuwkomer: best wel een goed plaatje op zich, maar misschien geen absolute must. Zou zelf graag binnenkort The Afghan Whigs zien, maar die staan niet eens in de keuzelijst, dus dat lijkt misschien wel ijdele hoop.

Heel wat platen vinden deze week trouwens een soort tweede adem: George Ezra stopt gelukkig met zakken, Queens Of The Stone Age mag na het verlies vorige week terug de goede richting uit net als Novastar en Arsenal en ook Coldplay die plots veel sterker stijgt dan de vorige weken (hopelijk niet te veel verwarring nu ook Midnight plots gelanceerd lijkt - zie ultratip). Dat de Arctic Monkeys daarvoor eens moeten zakken, vind ik geen probleem, had altijd al verwacht dat die nieuwe versie eens een klop ging krijgen, maar voor Stromae is het verdict toch ongemeen zwaar.

Channel Zero stijgt nog steeds rustig door en staat ondertussen al op 4, maar ik hou toch vooral The Black Keys in de gaten, die goed op weg zijn de eerste plek over te pakken en dat ook best verdienen. Dat mag zelfs volgende week al en met dat in het achterhoofd mocht Triggerfinger wel nog dat ene weekje extra pakken, al hebben ze het zeker prima gedaan (en hopelijk nu niet te snel achteruit). Maar aan de andere kant mag Oscar And The Wolf toch ook wel dat weekje meepikken als kers op de taart voor een mooie prestatie.
@Gherkin Je kan natuurlijk ook altijd zelf een nummer invullen die niet in de keuzelijst staat.
Laatst gewijzigd:
Spijtig verlies deze week van Midnight Swim en Editors.

Tussen de nieuwkomers : Bent Van Looy hij heeft wel een goed nummer maar toch er blijven nog altijd veel betere nummers die ook niet de Afrekening halen. Diablo Blvd is dan wel zeer welkom net als Kings Of Leon. Bij Future Islands heb ik nog altijd wel twijfels..

Verder spijtig dat de Kaiser Chiefs ook alweer bijna weg zijn maar ook Elbow , Rhinos Are People Too en Stromae moesten ook niet dalen voor mij. Wel mooie stijgers weer van The Strypes ( Ik begin die echt beter en beter te vinden. ) , Arcade Fire , The National , London Grammar , Queens Of The Stone Age ( Ze blijven ook maar stijgen maar toch kunnen ze wel sterker. ) , The Subs , Coldplay en Arsenal!

Bovenaan de lijst had ik vorige week gehoopt dat Oscar And The Wolf op 1 ging staan en het is dan toch nog gebeurd! Het is nu ook niet dat Triggerfinger voor mij geen extra week verdiende maar Oscar blijft toch net dat beetje beter voor mij. Ik hoop ook voor volgende week nog een weekje voor Oscar maar The Black Keys komen idd heel dicht.
@bjorn614: Is uiteraard helemaal waar, maar als ze niet in de keuzelijst staan, betekent dat ook weinig steun en dat maakt het moeilijker...
En dan toch Oscar op 1. Hoefde niet voor mij maar was ergens te verwachten. Black Keys gaan het binnenkort wel overnemen.
Heel mooi om te zien dat bijna héél de top 10 stijgers zijn: Channel Zero, Eels en ook terug Arsenal en Novastar. Coldplay staat eindelijk in de top 10.
En dat eigenlijk te nadele van 'maar' 2 snelle zakkers. Het dalen van Stromae is wel een pak erger dan van die live-versie die volgende week een zware klap mag krijgen.
Qotsa blijft moedig strijd houden aan de rand van de top 10.
De nrs. 14 tot 19 zie ik allemaal graag stijgen (en standhouden) maar sommigen mogen iets sneller.

We zeggen al weken hoe belachelijk het afschieten is, maar deze week is er toch wel een heel ongelukkig slachtoffer: Kaiser Chiefs, gisteren nog live in The Voice, en een single die nog altijd groeit vind ik. Ik had ze zelfs zien stijgen deze week ook al draaien ze hem te weinig op Stubru. Toch vonden ze dat ze deze moesten afschieten. (waarom dan niet Elbow of U2 afschieten die al veel langer meedraaien?) Ach, ik snap het nog altijd niet

De nieuwkomers zijn redelijk goed. Kings Of Leon zowaar als hoogste nieuwe! Dat was lang geleden zeg. Ook die Future Islands verdient hier z'n notering en draait idd al even mee.
Diablo Blvd mag er ook weer bij maar had ik nog niet gehoord (geen verrassing gezien het genre, "hola! veel te zwaar voor Stubru!") en maakt zijn plaatsje op de Afrekening 56 goed. Die Bent Van Looy lijkt me zo'n verplichte notering, net nu the voice in volle gang is. Single staat al weken in de Ultratips maar ik dacht dat Stubru hem volledig links liet liggen. Blijkbaar denken de stemmers er anders over.

Algemene vaststelling en oproep:

Stubru: draai eens wat meer Afrekening-platen in de week, en niet enkel op zaterdagmorgen!
Life Is Music 2014/1 is een feit! Ook deze keer zonder de hit van Admiral Freebee. Waarschijnlijk geen toestemming gekregen, want ik denk niet dat ze bij StuBru zo dom zijn om die simpelweg te vergeten. In tegenstelling tot De Maxx LP 29 is 'I Got U' van Duke Dumont er nu wel bij.

http://www.stubru.be/programmas/lifeismusic/lifeismusic20141
12triggerfingerperfect match
21oscar and the wolfprinces
34channel zeroelectronic cocaine
43the black keysfever
56eelsmistakes of my youth
68coldplaymagic
75arsenalblack mountain (beautiful love)
89the subs ft. colonel abramstrapped
97novastarcloser to you
1011queens of the stone agesmooth sailing
1118daanthe kid
1219arcade firewe exist
1316the nationalgraceless
1414london grammarwasting my young years
1524future islandsseasons (waiting on you)
1613school is coolwide-eyed and wild-eyed
17xpharrell williamsmarilyn monroe
1815george ezrabudapest
1922kings of leontemple
2010arctic monkeysdo i wanna knnow? (acoustic)
2112stromaeta fête
22xadmiral freebeebreaking away
2317family of the yearhero
2427diablo blvd.follow the deadlights
2526merdan taplak ft. siamtroubles in my head
26xjack whitelazaretto
2729bent van looywords
2821rhinos are people toopelkuri
29xthe sore losersdon't know nothing
3020u2invisible


verdwenen deze week

23the strypeshard to say no
25elbownew york morning
28kaiser chiefscoming home
30intergalactic loversislands
De tijden van Ruby lijken voorbij: het gaat niet goed met de Kaiser Chiefs zoals we hier al even opmerken en na vorige week afgeschoten te zijn (hoera trouwens dat iedereen deze week gedraaid werd!) liggen ze eruit. Ook The Strypes moeten al (te) snel verdwijnen met nochtans een fijn plaatje. Het lijkt wel alsof de niet zo gevestigde namen het vaker moeilijk hebben de laatste tijd, want ook Family Of The Year kan niet direct bevestigen, al zijn er natuurlijk uitzonderingen zoals Future Islands (hopelijk dus niet te snel een dipje voor dat nummer) en is de meest opvallende zakker (in twee weken van 4 naar 21) de verder overal in ons land gekende Stromae.

Bij de nieuwkomers dan toch nog Pharrell, die al een hele tijd geleden hotshot was en ik dus niet meer verwacht had - wel opvallend dat hij na al die weken dan ook plots direct zo hoog z'n debuut maakt, waren die traantjes bij Oprah dan toch de trigger. Ook z'n nieuwste single is misschien niet direct waaraan je zou denken bij deze lijst, al vind ik het binnen z'n genre best wel een fijn plaatje en dus stoor ik mij ook niet als ze het draaien zelfs niet op zaterdagochtend. De overige nieuwkomers met muzikale held Jack White, de opvolger van Nothing Else To Do en The Sore Losers met een plaat die nogal aan Jon Snow doet denken, zijn vaste waarden die opnieuw op niveau presteren en dat plaatsje dus verdienen.

Ondertussen naderen Arcade Fire en Daan de top van de lijst, mag Coldplay nog steeds verder stijgen met Magic en is nog mooier dat ook Eels nog steeds de goede kant mag opgaan. Bovenaan veel vreemde zaken: eerst moet The Black Keys al plaats maken in plaats van door te stijgen - deze week toch iets te veel voordeel voor de Belgen wat dat betreft - en daarna mag Triggerfinger terug orde op zaken zetten bovenaan.
Idd een zeer vroeg afscheid van de Kaiser Chiefs. Ik had nu toch wel verwacht dat ze door The Voice terug zouden stijgen of toch een hit scoren in andere lijsten maar jammer genoeg is dat niet het geval. Is hun periode voorbij in Vlaanderen?

De nieuwkomers : The Sore Losers zijn er weer bij met een zeer sterk nummer alweer. Ook Jack White en Admiral Freebee zijn terechte nieuwkomers. En de hoogste nieuwe voor Pharrell Williams had ik ook niet direct verwacht , maar ik moet wel zeggen dat ik het nummer nu pas begin goed te vinden ook.

Bovenaan de Afrekening geen weekje extra voor Oscar & The Wolf maar Triggerfinger neemt het weer over. En raar maar waar The Black Keys dalen nog onverwacht. Toch geen nummer 1 meer voor Dan en Patrick? Dus volgende week ook nog een extra week voor Triggerfinger?

Laatst gewijzigd:
Spannende en onverwachte ontknoping hier blijkbaar deze morgen. Triggerfinger neemt de fakkel terug over van Oscar And The Wolf! Niet onverdiend maar wel zeer zeldzaam. 6de week op 1 nu voor 'Perfect match'!

Minder heuglijk is het dalen van The Black Keys waarbij we meteen onze favoriet voor de komende weken verliezen. Gaan Channel Zero hier richting nr. 1? Dit is hun grootste hit in jaren, en dat zonder hun overleden drummer...

Eels, Coldplay en eindelijk ook Qotsa zijn fijn gestegen in de top 10 en ook Daan, The National, Arcade Fire en Future Islands komen mooi dichterbij.

Stromae en Family Of The Year zijn de grote verliezers van de week terwijl George Ezra opvallend goéd standhoudt in zijn 12de week.

De nieuwkomers zijn nog eens alle 4 ongelooflijk goed deze week, al had ik Pharrell nu ook weer niet verwacht. Hoe komt het dat die altijd zo laat en zo hoog binnenkomt? Ook 'Happy' was een laatbloeier. Fijn nummer wel die 'Marilyn Monroe'.

Ook de ouwe getrouwen Jack White en Admiral Freebee zijn weer in zeer goeie doen. Zo willen we onze Afrekening hebben De beste nieuwkomer staat mss zelfs de laagste: The Sore Losers doen het al maanden zeer goed met de ene single na de andere maar nu zitten ze er echt wel bonk op! Een topsingle die 'Don't know nothing' en doet mij aan al het goede uit de jaren '60 denken. Pure rock & roll! Wat hebben we in België toch fantastische goeie jonge bands!

Al bij al dus een prima Afrekening deze week. Al hoop ik dat 'Fever' nog kan terugkrabbelen...
12oscar and the wolfprinces
21triggerfingerperfect match
34the black keysfever
43channel zeroelectronic cocaine
55eelsmistakes of my youth
68the subs ft. colonel abramstrapped
77arsenalblack mountain (beautiful love)
811daanthe kid
910queens of the stone agesmooth sailing
1012arcade firewe exist
119novastarcloser to you
1215future islandsseasons (waiting on you)
136coldplaymagic
1417pharrell williamsmarilyn monroe
1513the nationalgraceless
1614london grammarwasting my young years
1719kings of leontemple
1826jack whitelazaretto
1922admiral freebeebreaking away
2029the sore losersdon't know nothing
2116school is coolwide-eyed and wild-eyed
22xblaudzunhollow people
2324diablo blvd.follow the deadlights
2425merdan taplak ft. siamtroubles in my head
2520arctic monkeysdo i wanna know? (acoustic)
26xthe strypesblue collar jane
2718george ezrabudapest
2827bent van looywords
29xyawnsi want to go where nobody knows my name
3023family of the yearhero


verdwenen

21stromaeta fête
28rhinos are people toopelkuri
30u2invisible

Laatst gewijzigd:
Vanavond mogelijk een mooie muzikale avond voor Nederland, maar ook al een mooi begin van de dag voor de Nederlandse muziek met de geweldige Blaudzun die zorgt voor de hoogste nieuwe deze week. Uiteraard (dit is nog altijd de Afrekening) ook een Belg bij de nieuwkomers en dat is deze week een onbekend finalistje van de Rock Rally: aardig, maar ik zie er geen grote hit in. En dan hebben we nog de terugkeer van The Strypes: de vorige verdween te snel, maar we zullen het er op houden dat dat was om plaats te maken en hopen dat de opvolger het wat beter doet.

Magic van Coldplay duikt deze week opvallend stevig uit de top-10 en ook dat is wellicht zo'n geval waarbij we plaats moeten maken voor de opvolger - waarschijnlijk mogen we die hotshot van deze week binnenkort verwachten. Ook nog mogelijk er binnenkort bij zijn de nieuwe singles van Intergalactic Lovers, Gabriel Rios, Elbow (dat zou toch wel moeten) en het zou me niks verbazen als ook een boormachien de lijst kan halen.

Zelfde vijf platen trouwens in de top-5 deze week als vorige week: daar is niks mis mee want ik vind dit ergens nog wel vijf platen die het verdienen. Daarachter boeken nog wat plaatjes bescheiden winsten maar ik zie niet direct iemand die echt kan of moet meespelen voor goud, behalve dan misschien ene Jack White op die 18de plek. Of zouden The Sore Losers (die mooie winst boeken deze week) dan toch deze keer ook echt in die top-10 een rol van belang spelen - op zich zou dat eigenlijk best wel mogen. Admiral Freebee stijgt deze week trouwens opvallend traag: misschien herpakt hij zich nog, maar zoals deze week alweer bij o.a. spijtig genoeg The National zie je dat trage stijgers ook snel zakken.

Binnen die top-5 dan toch deze week een kleine herpakking voor The Black Keys en hoe zeer ik ook het zwaardere werk waardeer, toch alleen logisch dat die terug boven Channel Zero belanden. Die laatste wisseling die toch weer Oscar And The Wolf bovenaan helpt had dan weer niet gehoeven - ik krijg soms in deze lijst de indruk dat er precies per week maar een beperkt aantal platen mag blijven hangen alsof 2 en 1 niet nog even op dezelfde plek mogen blijven.
Nee idd. Oscar And The Wolf nu nog op één vind ik stilaan wat laat. (Is trouwens na Budapest al langst genoteerde). Dan vond ik Triggerfinger deze week nog iets actueler en voor mij dus de enige echte nummer 1.
Black Keys herpakken zich op 3 maar blijven mij toch enigszins ontgoochelen omdat ze die oudere top 2 niet kunnen inhalen.

Ook ik zie weinig kanshebbers op goud, ondanks de mooie en terechte prestaties en winsten voor Eels, Daan, Qotsa en zelfs Arcade Fire (voor mij nog altijd niet hun beste). Ook net buiten de top 10 zie ik graag Future Islands, Pharrell en vooral Jack White dichterbij komen. Die laatste mag mss wel eens zwaar gaan scoren!

Hoefde dan weer niet voor mij: de nu wel héél héél erg hoge notering voor een 80's covertje van de o zo gesteunde Subs. Op die plaats had Coldplay nog altijd mogen staan die deze week te zwaar naar beneden vallen.
Ook het veel te vroege dalen van The National (geef toe: Graceless is toch weer zo'n typisch pareltje?) is droevig nieuws. Wat Family Of The Year na amper 5 weken nu al verkeerd gedaan hebben snap ik ook niet echt.
Dan ga ik maar nog wat supporteren voor Kings Of Leon, Admiral Freebee en absoluut The Sore Losers. 3 écht goeie plaatjes die gerust nog beter mogen doen, maar ik vrees ervoor...

De 3 nieuwkomers zijn ok maar ook niet super. (te weinig radio gehoord deze week? zou kunnen) Blaudzun is altijd wel mooi. De nieuwe Strypes lossen wel heel erg snel de vorige af. Ja, zo scoor je ook geen lang meegaande hit natuurlijk. En Yawns klinkt wel goed maar ik weet niet waar die nu al zijn plaats bij de 30 beste verdient.
Voor mij blijft Oscar & The Wolf nog altijd 1 van de beste nummers van het moment dus eigenlijk heb ik er totaal geen probleem mee dat ze Triggerfinger terug van de 1ste plaats gooien.

Tussen de nieuwkomers idd 3 singles die best oké zijn maar toch had ik bv liever Lykke Li in de lijst gezien.

Verder toch wel mooie winsten van The Sore Losers , Jack White en nog altijd Queens Of The Stone Age!
We Exist van Arcade Fire trekt ongelofelijk op een ander - denk ik - 80's nummer maar kan maar niet op titel/uitvoerder komen (vooral de muziek).
Oscar & The Wolf staan daar zeer verdiend op nummer 1 (idd wat laat) maar toch beter dan de naar mijn mening een beetje overgehypte Triggerfinger.
Ook The Subs is miss wat minder bestemd voor de afrekening maar ik vind het zo'n aanstekelijk nummertje. Trouwens StuBru is met de jaren geëvolueerd, het is ergens logisch dat dat bij de afrekening ook zo is.
En bij de nieuwkomers is Blaudzun uiteraard de beste, hij doet het toch maar weer. Staat ook op zijn 2de plaat, een absolute aanrader!
11oscar and the wolfprinces
24channel zeroelectronic cocaine
32triggerfingerperfect match
43the black keysfever
56the subs ft. colonel abramstrapped
619admiral freebeebreaking away
78daanthe kid
810arcade firewe exist
99queens of the stone agesmooth sailing
1012future islandsseasons (waiting on you)
1120the sore losersdon't know nothing
127arsenalblack mountain (beautiful love)
135eelsmistakes of my youth
1418jack whitelazaretto
1511novastarcloser to you
1617kings of leontemple
1714pharrell williamsmarilyn monroe
1822blaudzunhollow people
19xcoldplaya sky full of stars
20xintergalactic loversnorthern rd
2123diablo blvdfollow the deadlights
2216london grammarwasting my young years
2313coldplaymagic
2426the strypesblue collar jane
2524merdan taplak ft. siamtroubles in my head
2629yawnsi want to go where nobody knows my name
27xschool is coolenvelop me
28xdamon albarnheavy seas of love
29xjake buggmessed up kids
3015the nationalgraceless


verdwenen deze week
21school is coolwide-eyed and wild-eyed
25arctic monkeysdo i wanna know? (acoustic)
27george ezrabudapest
28bent van looywords
30family of the yearhero
Nog geen boormachine deze week: niet dat dat een must was, maar ik had ergens gedacht dat Clement Peerens nog steeds zo populair was dat hij dat zou doen. Vreemder vind ik dan weer wel dat de nieuwste Elbow op zich laat wachten. Niet dat we anders niet genoeg nieuw bloed hebben, vijf zijn er maar liefst in totaal deze week. Over de eerste vier valt niet echt veel te zeggen: allemaal gevestigde namen ondertussen met een nummer dat het plaatsje waard is. Ook de hoogste nieuwe is uiteraard voor een gevestigde naam die volledig te verwachten was, maar ergens vind ik dit nummer toch niet zo briljant: slecht is overdreven, maar ik krijg toch te veel de indruk dat het dancegegeven afleidt van wat een echt goed nummer.

Omdat je niet met twee nummers kan scoren (hé, vraag me niet waarom, ik observeer ook maar gewoon) moet Magic net als vorige week snel achteruit. Blijft een wat vreemd principe, maar bon, dan heb ik eerlijk gezegd meer problemen met het zware verlies van The National en zeker met Eels die absoluut nog een plek in de top-10 waard is.

Bovenaan volstrekt overbodige winst voor Channel Zero en nog een weekje erbij voor de toch ondertussen al wat oude plaat van Oscar And The Wolf. Hoog tijd dus dat er eens wat vers bloed bovenaan komt en dan kijk ik naast de nieuwkomers vooral naar die enorme sprong van de man met de baard - baarden helpen precies de laatste tijd wel voor wie wil scoren. Een sprong die er ook kwam na een bescheiden winst vorige week, dus Blaudzun en Jack White zijn nog niet volledig af te schrijven. En niet vergeten dat ook The Sore Losers al voor de tweede week op rij serieus doorstijgen.
Veel nieuwkomers deze week : Jake Bugg was ik al even op aan het wachten. Maar ook Damon Albarn , Intergalactic Lovers en Coldplay zijn terechte nieuwkomers voor mij. De nieuwe School Is Cool ben ik nog niet volledig verkocht aan maar ik heb hem ook nog niet zoveel gehoord.

Spijtige dalers deze week van The National , Coldplay , Eels en Arsenal!
Goede stijgers komen dan weer van Yawns , Diablo Blvd , Blaudzun , Jack White , The Sore Losers en Admiral Freebee! Bovenaan nog steeds een week erbij voor Oscar & The Wolf maar ook winst voor Channel Zero en Triggerfinger die begint te dalen.
Ja, dat vers bloed mag inderdaad gaan komen. Ik dacht nog altijd dat 'Fever' fris genoeg was om het podium over te nemen maar blijkbaar zijn de oudjes van Oscar en Channel Zero nog altijd sterker. Triggerfinger gaan ook al een eind mee maar mogen rustig dalen (met oog op die eindafrekening 2014).

Verder vreemd dat The Subs nog altijd stijgen terwijl dat een topplaatje van Eels (en ook Arsenal) al zo'n mokerslag krijgt. Blijkbaar moet er zo elke week iemand die pas op z'n hoogste piek stond geslachtofferd worden (zie 'Magic' vorige week). Ik vind het heel bizar en het 'oogt' ook niet mooi. Maar goed, wie ben ik.

De winst voor Admiral Freebee komt dan weer vrij onverwacht maar is wel fijn, net als de prestaties van Daan (deze is véél beter - en puurder - dan Everglades), Arcade Fire, Qotsa en Future Islands.
The Sore Losers doen het ook al uitstekend (en dik terecht) en ik hoop dat ook Jack White, Blaudzun en The Strypes dat gaan doen. Die laatste verdienen dringend wat meer naambekendheid. Ik zag ze op de affiche van Werchter staan (op de dag waarvoor ik een ticket heb) en had dat de vorige maanden nog niet eens opgemerkt.

Coldplay en The National, voor mij nog altijd 2 van de beste nummers van het moment, gaan véél te snel naar beneden maar met die 5 nieuwkomers valt ook wel iets aan te vangen.
Over die nieuwe van Coldplay (en Avicii zou ik er toch bij vermelden) heb ik dezelfde mening als gherkin. 't Is zeker niet slecht maar té veel Avicii = dance om van een top-Coldplay te spreken.
De andere 4 hebben allemaal weer een goeie fijne single uit. Vooral blij ben ik met Jake Bugg want die had toch wat flops onder zijn laatste singles en is er nu na lange tijd nog eens bij.
Oh ja, die Yawns, (nu 2 keer gehoord) lijkt mij toch redelijk fantastisch en mag mss wat hoger gaan scoren (en wat meer airplay krijgen STUBRU!!!) Dat blijft toch hetzelfde probleem hé .... Wat doen die mannen van de playlist toch hele dagen?
11oscar and the wolfprinces
26admiral freebeebreaking away
32channel zeroelectronic cocaine
47daanthe kid
53triggerfingerperfect match
68arcade firewe exist
75the subs ft. colonel abramstrapped
811the sore losersdon't know nothing
910future islandsseasons (waiting on you)
104the black keysfever
1119coldplay ft. aviciia sky full of stars
1214jack whitelazaretto
1312arsenalblack mountain (beautiful love)
1420intergalactic loversnorthern rd.
159queens of the stone agesmooth sailing
1618blaudzunhollow people
1716kings of leontemple
1827school is coolenvelop me
1917pharrell williamsmarilyn monroe
2013eelsmistakes of my youth
21xelbowmy sad captains
2221diablo blvd.follow the deadlights
2315novastarcloser to you
2424the strypesblue collar jane
2526yawnsi want to go where nobody knows my name
2628damon albarnheavy seas of love
27xsoldier's heartnew housie
2829jake buggmessed up kids
29xbastilleflaws
30xclement peerens explositionboormachien

verdwenen deze week

22london grammarwasting my young years
23coldplaymagic
25merdan taplak ft. siamtroubles in my head
30the nationalgraceless

Laatst gewijzigd:
Er wordt weleens (niet altijd volledig onterecht) hier wat opgemerkt over de playlist van Studio Brussel, maar als het goed is, moeten we het uiteraard ook zeggen. En The War On Drugs als hotshot was een schitterend idee, hopelijk volgende week ook een plaatsje in de Afrekening als gevolg. Deze week dus nog niet, maar wel eindelijk Elbow bij de nieuwkomers met die mooie nieuwe single, net als een fijne bevestiging van Nieuwe Lichting-winnaar Soldier's Heart en ook niks mis met die nieuwste van ondertussen vaste waarde Bastille. En ja, ik had het voorspeld, de Clement Peerens is er ook in geslaagd z'n plaatsje op te eisen, maar om heel eerlijk te zijn heb ik de brave man wel al geestiger weten zijn.

Bij de eerste 10 plaatjes deze week trouwens niet al te veel zakkers die echt in de gevarenzone zitten behalve dan Novastar (en Eels op 20 mag ook vrezen voor volgende week), dus vrees ik vooral voor wat plaatjes die onderaan niet echt van de grond komen. Diablo Blvd. mag van mij bijvoorbeeld wel wat hoger eindigen en ook het jong geweld van Jake Bugg en The Strypes (toch niet voor de tweede keer al na drie weken weg?) verdient zeker meer.

Wat wel een beetje begint te steken zijn die plotse extreme zakkers. Oké, we hebben het, The Black Keys zullen dus geen eerste plaats scoren en dat is spijtig en misschien is dit het moment om enkele plaatsjes af te geven, maar dat moet toch niet betekenen dat plots in één week jan en alleman Fever weet in te halen. Zelfde verhaal met Eels die nu in enkele weken van 5 naar 20 zakt zonder speciale reden - Coldplay laat ik even hier achterwege omdat die duidelijk moesten plaats maken voor de nieuwe singles wat ook overdreven is maar nog een ander al langer aanwezig verhaal. Hopelijk blijft Triggerfinger nu wel wat gespaard en gaan zo geen kostbare punten met het oog op die Eindafrekening verloren.

Door al dat gezak kunnen Daan en Arcade Fire natuurlijk wel op hun gemakje wat vooruit geraken en vooral The Kid staat er ondertussen al goed voor. Maar vooral Admiral Freebee maakt grote kans om Oscar And The Wolf op te volgen en aangezien dat laatste nummer al niet zo jong meer is, mag dat van mij best wel volgende week al.
Na amper 6 weken moeten we alweer al afscheid nemen van The National. Veel te vroeg als je het aan mij vraagt. Want ik denk ook niet dat ze al een opvolger klaar hebben staan. Ook London Grammar mocht voor mij zeker nog een paar weken blijven maar als je ziet dat de grootste hit van London Grammar , Strong was die zelfs geen plaats haalde is dit toch wel al beter natuurlijk.

Tussen de nieuwkomers ben ik niet zo wild van Clement Peerens Expolosition , Bastille ( Die nu toch ook al een heel oud liedje is ) en ook Soldier's Heart waar ik totaal nog niet aan verkocht ben. Wel goed dat Elbow ook de lijst weet te halen met alweer een zeer mooi nummer.

De kleine winsten van Jake Bugg , Damon Albarn en Blaudzun mochten toch voor mij een pak meer stijgen. Ook ik hoop net als Gherkin dat The Strypes volgende week nog niet uitgezongen zijn. Verder zeer onverwacht dat The Black Keys maar nipt meer in de top 10 staan.

Bovenaan de lijst nog steeds een week erbij voor Oscar & The Wolf maar dit zal denk ik wel de laatste week worden.
Oscar & The Wolf mag idd beginnen dalen. Als die nu nog op één staat is het omdat er blijkbaar (te) weinig scherpe concurrentie is. Admiral Freebee lijkt de meest mogelijke opvolger al had ik daar nu niet echt een nr. 1 in gezien.

Goed dat Triggerfinger nog altijd belangrijke punten sprokkelt. Van The Black Keys kunnen we dat niet zeggen. Al 3 weken op rij krijgt één van mijn favorieten van het moment al te vroeg zware klappen, terwijl ze - volgens mij dan - nog fris genoeg zijn.
In ruil krijgen we winst voor Daan, Arcade Fire e.a. Allemaal geen slechte plaatjes maar stilaan op hun hoogste punt voor mij.
Blij ben ik wel met de hoogste notering ooit (denk ik) voor The Sore Losers. Terechte top 10-hit.

Net buiten de top 10 al heel wat kandidaat stijgers voor volgende week met Intergalactic Lovers, Coldplay en hopelijk ook nog dat van Jack White, dat tot de beste nummers behoort in deze lijst. Of zeker eentje die ik het liefste hoor spelen.
School Is Cool doet het ook (terecht) zeer goed, met een voor hun doen rustiger nummer. En dat mag zeker eens.
Voor de nieuwkomers sta ik nog niet echt te springen. Elbow is weer degelijk en gemoedelijk zoals altijd maar wel een terechte notering. Die Soldier's Heart moet nog groeien maar ik denk dat daar een pareltje uit kan komen.
Bastille en CPeX vind ik minder goeie nieuwkomers. Die 'Flaws' is nog ouder dan 'Pompeii'. Herinner de forumtip van ruim een jaar geleden. Moet dat nu nog scoren?
En tegen af en toe een Clement Peerens'ke heb ik absoluut niets, maar deze boormachien kan eigenlijk nauwelijks aan de enkels van toppers als 'Dikke lu', 'Vindegij mijn gat' en 'Gefta kaske na is hier' waar echt het plezier en de rock & roll afdropen. 'Boormachien' mist die elementen voor mij. De zang is deze keer zelfs vrij storend.

Onderaan lijkt Novastar een terechte/logische afvaller voor volgende week maar ik vrees voor Eels, Diablo Blvd, Yawns en The Strypes die echt wel nog véél te goed zijn om volgende week al te verdwijnen. Stemmen op de goeie zou ik zeggen!!!
Trouwens, als ik het goed gehoord heb daarnet is die Princes ondertussen al de langst genoteerde - dat is een mooie zaak voor de Eindafrekening zeker. Maar zijn we niet in een situatie aan het geraken waarbij je tegenwoordig beloond wordt door traag te stijgen? Neem nu Triggerfinger en Oscar: de eerste vlamt binnen, sprint naar de top en zakt nu weg en de tweede deed het langzaam aan, waardoor die nu nog maar aan het einde van z'n carrière aan de top zit en dus meer weken in totaal scoorde. Tijdje geleden haast zelfde verhaal met Islands dat daar trager steeg dan andere nummers die in dezelfde week binnen kwamen, maar ze zo wel inhaalde en het langst meedraaide.
volgende week reeds binnenkomst van de nieuwe bom van Triggerfinger???

I hope so !
Arctic Monkeys kan ook zo maar der in komen met 'snap out of it'
Dan zou ik beide nummers wel eens willen horen (op de radio welteverstaan).
Laatst gewijzigd:
'By absence of the sun' komt maandag officieel uit op single (je kan hem zelfs als radio edit apart zien staan op iTunes).

Ik mag niks zeggen,maar is meteen maandag iets met 'Hot' ?Arctic Monkeys staan al in de Vox-lijst van Radio 1.
Oei, ben ik de eerste?

We hadden 3 nieuwkomers deze week. De hoogste was voor Arctic Monkeys. Ok, niet slecht, de Monkeys zijn natuurlijk altijd welkom, maar bij die laaste single wordt ik niet echt koud of warm. Zeer middelmatig plaatje. Moet nog groeien.
Dat van The Spectors is helemaal geen slechte single, klinkt redelijk psychedelisch en zo heb ik het graag, maar is weer zo'n Belgische notering waarbij je je (niet) afvraagt vanwaar die stemmen plots komen. Toevallig kende ik het al een eindje omdat ik de regisseur ken van hun videoclips. Benieuwd of het beter zal doen dan 'Nico'.
Dé beste nieuwkomer was deze week uiteraard voor The War On Drugs: topplaat van een (voor mij) tothiertoe onbekende artiest en meteen een verfrissing tussen de rest. Draait intussen al weken mee in de playlist en deze week eindelijk ook bij de beste 30. Mag van mij een hoge hit gaan scoren want ik vind het de laatste weken wat magertjes worden. De Belgen moeten de boel rechthouden daar aan de top.

En nog maar eens een Belgische nummer één dus. Tijd dat Oscar daalde en dus is het de beurt aan The Sore Losers. Tegen alle verwachtingen in, want Admiral Freebee stond daar gevaarlijk dicht. Beetje vreemde verschuivingen dus maar 'Don't know nothing' is absoluut een topnummer van The Sore Losers en dit is meteen hun grootste hit, maar ik heb het gevoel dat het in 2014 nogal vlotjes gaat voor al die (voornamelijk) Belgische plaatjes. Alsof er eigenlijk geen concurrentie is. Waar blijven al die internationale zwaargewichten? Waar blijft dé hit van 2014? Zoals we vorig jaar rond deze tijd vh jaar al superhits hadden van Bastille, Daft Punk, Editors en Qotsa. Ik mis dat kaliber een beetje dit jaar.
En we hebben een lijst.

18the sore losersdon't know nothing
22admiral freebeebreaking away
31oscar and the wolfprinces
44daanthe kid
511coldplay ft. aviciia sky full of stars
63channel zeroelectronic cocaine
79future islandsseasons (waiting on you)
86arcade firewe exist
95triggerfingerperfect match
107the subs ft. colonel abramstrapped
1112jack whitelazaretto
1214intergalactic loversnorthern rd.
1310the black keysfever
1418school is coolenvelop me
1516blaudzunhollow people
1617kings of leontemple
17xarctic monkeyssnap out of it
1821elbowmy sad captains
1930clement peerens explositionboormachien
2013arsenalblack mountain (beautiful love)
2124the strypesblue collar jane
2225yawnsi want to go where nobody knows my name
2319pharrell williamsmarilyn monroe
2427soldier's heartnew housie
2522diablo blvd.follow the deadlights
26xthe war on drugsred eyes
2729bastilleflaws
2815queens of the stone agesmooth sailing
29xthe spectorsdig
3028jake buggmessed up kids

verdwenen deze week
20eelsmistakes of my youth
23novastarcloser to you
26damon albarnheavy seas of love
Dat was even onverwacht bovenaan: niet dat Oscar And The Wolf de duimen moet leggen, maar wel dat niet Daan of Admiral Freebee overneemt, maar wel The Sore Losers. Direct de grootste hit ooit voor de kerels, die het wel verdienen door al even nu fijne plaatjes te maken.

Maar het is inderdaad weer een Belg en ook al is daar op zich niks op tegen, het is al van eind januari geleden dat we een buitenlander aan de top van de lijst hadden (en dat was dan nog een nummer uit 2013). Qua buitenlandse toppers denk ik dan vooral aan George Ezra, maar dat is eerder door airplay zo, want hier bleef hij ook net onder die eerste plek hangen. Het lijkt echt wel heel moeilijk dit jaar om zonder een landgenoot te zijn echt helemaal te scoren. Ook deze week weer voorbeelden zat: Jake Bugg die er al bijna uit ligt, Damon Albarn die er gewoon al uit ligt en Elbow, Jack White en Blaudzun (ook die laatste zou ik bij de grote hits rekenen met z'n voorganger maar weer geen eerste plek door Belgische concurrentie) gaan maar traagjes vooruit. Over stijgers gesproken: beetje overdreven toch hoe vlot het gaat voor Clement Peerens.

Enige uitzondering zijn sommige heel grote namen: Coldplay doet het wel goed (en laat dat dan net in mijn ogen één van de minste buitenlandse plaatjes zijn) en we kunnen weer wat verwachten van Arctic Monkeys. Uiteraard gezien de huidige populariteit dat ze nu de hoogste nieuwe zijn: als ze met een nieuwe versie het al aardig deden, moet dit met een nieuw nummer zeker ook lukken. Altijd welkom natuurlijk, al ben ik net als lORD vooral blij met The War On Drugs. Derde nieuwkomer is een aardig nieuw nummer van The Spectors, dat ook op zich wel mag meedoen.
11the sore losersdon't know nothing
217arctic monkeyssnap out of it
32admiral freebeebreaking away
45coldplay ft. aviciia sky full of stars
54daanthe kid
63oscar and the wolfprinces
78arcade firewe exist
87future islandsseasons (waiting on you)
96channel zeroelectronic cocaine
1019clement peerens explositionboormachien
1112intergalactic loversnorthern rd.
1214school is coolenvelop me
1315blaudzunhollow people
1418elbowmy sad captains
1510the subs ft. colonel abramstrapped
1611jack whitelazaretto
1726the war on drugsred eyes
18xtriggerfingerby absence of the sun
1924soldier's heartnew housie
2021the strypesblue collar jane
2122yawnsi want to go where nobody knows my name
2213the black keysfever
239triggerfingerperfect match
2416kings of leontemple
2527bastilleflaws
26xdie antwoordpitbull terrier
2729the spectorsdig
28remerdan taplak ft. siamtroubles in my head
2925diablo blvdfollow the deadlights
3023pharrell williamsmarilyn monroe


verdwenen deze week

30jake buggmessed up kids
28queens of the stone agesmooth sailing
20arsenalblack mountain (beautiful love)
Ik kan niet direct zeggen dat ik onverdeeld gelukkig ben met de nieuwkomers. Oké, Die Antwoord heeft een relatief uniek geluid maar vier jaar na Enter The Ninja kennen we dat nu toch al wel en dit nummer vind ik gewoon vrij zwak en dus zeker geen plaats in de lijst waard. Zeker niet zwak, maar toch ook niet goed genoeg voor de lijst vind ik al enkele weken dat nummer van Merdan Taplak - dan zijn er toch leukere danceplaten die de Afrekening niet halen. Was dus niet nodig om hem een extra weekje te gunnen.

En dan hebben we natuurlijk nog onze hoogste nieuwe voor de allernieuwste van Triggerfinger. Dat was wat te denken, maar gezien de kwaliteit die de groep blijft halen niet geheel onverdiend natuurlijk. Alleen spijtig van het dan al even te denken gevolg: Perfect Match vliegt naar de uitgang en verliest belangrijke punten met zicht op de Eindafrekening. Ook The Black Keys gaan te snel achteruit.

Heel wat leuke plaatjes ook op weg naar de top-10 met o.a. Elbow, Blaudzun en School Is Cool met één van hun beste nummers. Maar als je dan ziet dat zij het net niet halen en een prima nummer van Jack White zelfs al veel plaatsen moet inleveren, is het toch wel echt belachelijk dat Clement Peerens plots wel in die top-10 mag staan. En dat voor niet eens het beste nummer van Hugo en co. Wel heel blij met die 9 plaatsjes die The War On Drugs er mag bijtellen en laat dat nu niet vanaf volgende week evolueren naar weer zo'n situatie waarbij ze een beetje stijgen om zo ook net niet de top-10 te halen.

Uiteraard ook winst voor Arctic Monkeys, maar (ik ben in een kritische bui precies vandaag) toch wel een beetje te veel van het goede als je het mij vraagt - begin mij zelfs af te vragen hoe veel van die winst komt door de plaat (die op zich best wel goed is, laat dat duidelijk zijn) en hoe veel op basis van de naam. The Sore Losers kunnen nog net standhouden, maar dit zal de laatste week zijn, maar al bij al toch tevreden dat deze mannen een dik gegunde eerste plaats konden halen.
Die nr. 1 voor The Sore Losers is nog altijd heel mooi maar voor de rest volg ik bijna volledig gherkin.

Arctic Monkeys doen het ietsje té snel en té goed om gezond te zijn. Dat is duidelijk de hype waarbij er op alles wat Alex en co uitbrengen massaal gestemd wordt. Dit is toch duidelijk een minder nummer dan de drie "?'s" en Arabella.
Dan hoefden den Admiraal en Daan nog niet te dalen. Ook Coldplay had ik dan een weekje nr. 3 gegund.

Naast de Monkeys is het ronduit belachelijk als je ziet wie die andere sterke stijger is. Clement Peerens, pfff. Das ook weer leuk voor ffkes maar dit is lang niet hun beste nummertje. Voor deze gimmick moeten andere kwaliteitsvollere producten wijken: Intergalactic Lovers, School Is Cool, Elbow en vooral Jack White, The Black Keys en de oude Triggerfinger: nog altijd 3 van de sterkste songs in deze lijst en die worden alweer buitenspel gebonjourd. 'Lazaretto' haalt zelfs niet eens top 10, en dat toch wel voor een grote naam van de laatste 10 jaar.

Net als bij gherkin kunnen de 3 nieuwkomers mij ook minder bekoren. De nieuwste Triggerfinger komt een beetje op z'n Arctic Monkeys' zéér hoog binnen terwijl dat nummer pas uit is en airplay krijgt maar dat zal wel een gedoodverfde nummer één (moeten) worden. Puur op kwaliteit moet ik hem nog iets meer ontdekken.

Die Antwoord is een zeer tof groepke, heb een stuk van hen gezien op Werchter, en ok ze brengen wel iets bij aan het muzieklandschap. Maar hun vorige (betere) singles haalden toch nooit Afrekening? Vraag ik mij dan af waarom deze matige splinternieuwe single nu al bij de bovenste 30 moet.

Nog meer verwondering bij Merdan Taplak. Hoefde sowieso al niet in de Afrekening en scoort nu nog eens een RE. Waarvoor is dat goed? Om er veel betere bands als Kasabian en Klaxons uit te houden?

Lichtpunten zie ik (gelukkig nog) bij het stabiel scoren van Arcade Fire en Future Islands en de winst van o.a. Elbow, Soldier's Heart en vooral The War On Drugs. Dit mag nu eens top 10 halen zie.
Ook het feit dat The Strypes en Yawns niet meteen afgedankt worden vind ik al positief, want eerlijk: dat zijn toch 2 prima plaatjes in de achterhoede van het peloton.

Nee, een onverdeeld goeie Afrekening vind ik het niet deze week. Gisteren wel ongelooflijk genoten van de oude Afrekening 13 cd (uit 1997) die ik nog eens opgelegd heb.
Mss word ik te oud en kan ik het (piep)jonge stemmend publiek niet zo goed meer volgen....
Wat Gherkin en Lord allemaal zeggen ben ik al zeker akkoord mee.

Vooral dan over de Arctic Monkeys , maar ook de nieuwe Clement Peerens. Tussen de nieuwkomers had ik Merdan Taplak helemaal niet meer terug verwacht maar het blijft wel een fijn plaatje. Die Antwoord heb ik nooit iets leuks aan gevonden en dat is ook met deze single niet het geval. En de nieuwe Triggerfinger was idd al te verwachten zeker geen slecht nummer maar ik blijf voorlopig toch Perfect Match net iets beter vinden.

Bovenaan nog een extra week erbij voor The Sore Losers , maar volgende week zal het sowieso toch de Arctic Monkeys worden.
12arctic monkeyssnap out of it
21the sore losersdon't know nothing
33admiral freebeebreaking away
45daanthe kid
54coldplay ft. aviciia sky full of stars
618triggerfingerby absence of the sun
77arcade firewe exist
811intergalactic loversnorthern rd.
910clement peerens explositionboormachien
108future islandsseasons (waiting on you)
1112school is coolenvelop me
126oscar and the wolfprinces
1317the war on drugsred eyes
149channel zeroelectronic cocaine
1514elbowmy sad captains
1620the strypesblue collar jane
1719soldier's heartnew housie
1813blaudzunhollow people
1921yawnsi want to go where nobody knows my name
2015the subs ft. colonel abramstrapped
2126die antwoordpitbull terrier
22xpearl jamlightning bolt
2325bastilleflaws
2427the spectorsdig
25xkasabianeez-eh
2616jack whitelazaretto
27xsigmanobody to love
28xarsenalnot yet free
29xjett rebeltonight
3028merdan taplak ft. siamtroubles in my head


verdwenen:
22the black keysfever
23triggerfingerperfect match
24kings of leontemple
29diablo blvd.follow the deadlights
30pharrell williamsmarilyn monroe
Vijf nieuwkomers maar liefst deze week en ik ben relatief tevreden. Pearl Jam en Kasabian zijn als buitenlandse toppers zeker welkom, nieuwste van landgenoot Arsenal is ook weer fijn en die Jett Rebel is nu nog relatief onbekend maar klonk zeker niet onaardig, dus een aangename kennismaking. Alleen bij Sigma plaats ik wat meer vraagtekens: niet dat dat bagger is, maar niet per se een plaatsje dat direct Afrekening moest halen. Netsky had ik eerlijk gezegd dan weer wel al deze week verwacht, zal dus nog even langer wachten zijn.

Verder weer wat fijne winsten in het middenveld (The War On Drugs rukt verder op net als Yawns en het gaat zelfs verbazend vlot deze week voor The Strypes), maar helaas ook wat te snelle verliezen voor Elbow en Blaudzun - had dan eerlijk gezegd liever één van die plaatjes de top-10 zien halen dan Northern Rd. zonder dat dat laatste een zwak nummer zou zijn (maar het voelt soms alsof Belg zijn te hard doorweegt). Of Jack White natuurlijk die al helemaal onbegrijpelijk zwaar wordt afgestraft.

En ja, het zat er uiteraard weer aan te komen, de nieuwste Triggerfinger stijgt sterk door, al vind ik deze winst nog redelijk meevallen in vergelijking met die absurde stijging voor Arctic Monkeys vorige week. Dat die laatste erin slagen deze week de eerste plek dan ook over te nemen van de Sore Losers is uiteraard geen verrassend nieuws en eigenlijk is daar vorige week al alles over gezegd. Wat ik wel een beetje vreemder vind is dat Coldplay alweer een plaatsje moet inleveren (alweer zo'n geval waarin het Belg-zijn van Daan helpt?). Ook Future Islands hadden van mij nog meer mogen gedaan hebben.
Laatst gewijzigd:
5 nieuwkomers deze week met als favorieten voor mij toch Arsenal , Sigma , Kasabian en Pearl Jam. Jett Rebel ken ik al een tijdje maar ik vind er niet echt iets aan.

Spijtig is dan weer het nu al snelle verlies van Jack White. Maar ook The Subs , Blaudzun en Oscar & The Wolf mochten wat trager voor mij dalen.

Wel mooie winsten zoals Gherkin al zei voor Yawns , The Strypes , The War On Drugs ( Die ik ook steeds beter en beter begin te vinden.) , Intergalactic Lovers en Triggerfinger. Zou die laatste de komende weken nog de nummer 1 in de hand houden of gaan de Arctic Monkeys nog een tijdje mee bovenaan de lijst?
5 nieuwkomers is natuurlijk wel veel. Vooral omdat The Black Keys en Triggerfinger (nog niet zo heel lang geleden in de top 3) veel te snel verdwijnen. Dan hadden ze beter Merdan Taplak terug mogen sturen.
De 5 nieuwe vind ik al bij al wel goed:

Pearl Jam als hoogste is wel een verrassing, ik had hem nog niet vaak gehoord deze week. Wordt dit weer zo'n airplay-debacle voor Pearl Jam of krijgen we toch nog eens een Sirens-verhaal? Het nummer zelf klinkt mij alleszins goed genoeg.
Op Kasabian zat ik al langer te wachten (al vind ik dit nu niet hun beste nummer, dit is dance toch?) maar de band is meer dan welkom in de lijst.
De nieuwste Arsenal is weer in orde en dus een terechte en verwachte notering.
Sigma valt dan weer helemaal uit de lucht. Geen typisch Afrekening-nummer zoals gherkin zegt, al hebben we recentelijk slechtere platen in dat genre in de lijst gehad, maar is dit niet rijkelijk laat? Dit staat al wéken in de top 3 van Ultratop en krijgt heel veel airplay (op elke zender). Opvallend dat dit nu pas stemmen krijgt van het Stubru-publiek.
Die Jett Rebel is absoluut niét slecht. Gewoon een lekker zomers retro-getint rockend nummer. Ik zie geen énkele reden waarom dit geen voer zou zijn voor de Afrekening.

De lijst zelf dan: Tjah, Arctic Monkeys stonden al vast dat ze die 1 wel zouden pakken al vind ik dit geen bijzonder nummer. In het verleden hebben ze een pak straffere nummers gemaakt (die het minder goed deden in deze lijst). De momentele populariteit van een band speelt dus wel dégelijk een héél belangrijke rol.

Sore Losers en Admiral Freebee zorgen nog altijd voor een heel mooi zijpodium. Maar wat met die 4 en 5? Hoe kan de oudere single van Daan die vorige week pas verslagen werd, en nu eigenlijk toch ook over z'n hoogtepunt is, nu terug over Coldplay springen?
Arcade Fire blijven na hun fantastische optreden in het Sportpaleis van dinsdag mooi staan op 7.

Mooie winst voor Intergalactic Lovers en vooral Triggerfinger, die ik nu toch beter en beter begin te vinden. Vooral die liveversie vanop pinkpop klonk heel straf. Ook "foreigners" War On Drugs en Strypes gaan eens mooi vooruit. Yawns doet verrassend goed.
Kleine ontgoocheling toch wel voor Soldier's Heart. Die hadden vorig jaar een Eindafrekening top 10-hit en lijken nu met een evenwaardig nummer te floppen.

De giller van de ochtend was natuurlijk het dalen en nog érger het afschieten van Lazaretto, want dat plaatje is natuurlijk te goed en draaien ze natuurlijk al te veel hé.
11arctic monkeyssnap out of it
26triggerfingerby absence of the sun
32the sore losersdon't know nothing
43admiral freebeebreaking away
54daanthe kid
69clement peerens explositionboormachien
78intergalactic loversnorthern rd.
85coldplay ft. aviciia sky full of stars
911school is coolenvelop me
1013the war on drugsred eyes
1110future islandsseasons (waiting on you)
127arcade firewe exist
1316the strypesblue collar jane
1428arsenalnot yet free
1522pearl jamlightning bolt
1625kasabianeez-eh
1727sigmanobody to love
1819yawnsi want to go where nobody knows my name
1917soldier's heartnew housie
2021die antwoordpitbull terrier
21xnetsky ft. beth dittorunning low
2218blaudzunhollow people
2314channel zeroelectronic cocaine
24xmagnus & thomas smithsinging man
2512oscar and the wolfprinces
26xoscar and the wolfstrange entity
2729jett rebeltonight
28xamongsterbright life
2915elbowmy sad captains
3024the spectorsdig


verdwenen deze week
20the subs ft. colonel abramstrapped
23bastilleflaws
26jack whitelazaretto
30merdan taplak ft. siamtroubles in my head
Gisteren werd een nieuw nummer van Metallica voorgesteld, dus dan denk ik dat we al één van de nieuwkomers van de komende weken kennen zeker dankzij de vele airplay die het ongetwijfeld zal krijgen. Deze week echter enkel vooral landgenoten nieuw, al is dat wel soms met wat niet even Belgische hulp. Belangrijkste is dat zowel bij de gevestigde waarde (Netsky), de nieuwkomer (Amongster) en de lang verloren zoon (Magnus) het niveau hoog ligt. En na Princes mogen we misschien Oscar And The Wolf ook bij de gevestigde waarden rekenen, wat terecht is.

Daar staat wel weer tegenover dat Princes supersnel moet zakken, al vind ik nu eerlijk gezegd dat niet zo'n drama - het nummer staat er al heel lang in (zeker naar normen van de lijst tegenwoordig) en lijkt één van de grootste favorieten voor de Eindafrekening. Dan vind ik het veel erger dat na zo'n vijf weekjes Elbow nu al bijna er weer uit ligt - na het wegvallen van Jack White alweer een buitenlandse band die niet lijkt te bevestigen. En Blaudzun is dan ook nog eens aan het zakken.

Ook de top-10 is weer heel Belgisch aan het kleuren, zeker nu Coldplay toch vrij snel plaatsjes moet inleveren ten voordele van Intergalactic Lovers of dat overschatte boormachien. Uitzonderingen op die regel zijn nog altijd Arctic Monkeys (die wellicht hun laatste weekje aan de top hebben als ik Triggerfinger zie komen en hopelijk dan niet daarna zeer snel achteruit gestuurd worden) en The War On Drugs, die heel terecht ook bij de bovenste 10 geraken en daar zeker een rol van betekenis mogen spelen (komaan, medestemmers, verras mij in positieve zin). Buiten de top-10 ook heel wat fijne winstjes, al mocht het minder zijn voor Sigma (nog steeds wat vraagtekens bij die aanwezigheid in deze lijst) en Arsenal (goed nummer, maar dubbel zo veel winst als Pearl Jam is overdreven).
Spijtig dat Jack White na amper een paar weken nu al weg is! Toch nog altijd een sterk nummer?

De nieuwkomers zijn alle 4 dik in orde voor mij. Vooral de hoogste nieuwe voor Netsky & Beth Ditto mogen toch voor mij zeer hoog komen te staan in de Afrekening!

Verder een zware val van Oscar & The Wolf en Elbow! Maar ook mooie winsten van Sigma , Kasabian , Pearl Jam , Arsenal , The Strypes , The War On Drugs en Triggerfinger!

Bovenaan begint het weer spannend te worden tussen de Arctic Monkeys en Triggerfinger! Maar toch gok ik volgende week op Triggerfinger op de 1ste plaats!
Laatst gewijzigd:
Mss wordt het eens écht spannend en blijft Triggerfinger nog een weekje plakken op 2.
Feit is dat ze een dezer weken die nr. 1 wel zullen pakken, en dat vind ik niet erg, nog eens een stevige gitaarplaat in de lijst!

Ik heb vandaag best genoten van de hele lijst met heel wat mooie winsten voor Yawns, Sigma, Kasabian, Pearl Jam, Arsenal en The Strypes die bijna allemaal een aanslag kunnen plegen op de top 10 volgende week.

Wél reeds in de top 10 maar eentje die nog volop mag verderstijgen is The War On Drugs, zoals gherkin aangeeft één van de weinige niet-Belgen in de lijst. (En ja, ik supporter dezer dagen ook als een échte Belg maar in een muzieklijst als deze mag er gerust wat meer afwisseling.)
School Is Cool en de boormachien mogen dan stilaan hun piek bereikt hebben. De top 5 staat daar voor mij nog altijd zalig te wezen, al hoop ik dat Coldplay nu ook niet té zware klappen krijgt.

Het mindere nieuws van de week dan: Soldier's Heart die toch serieus onder de verwachtingen blijven en buitenlanders Elbow, Blaudzun en Jett Rebel die meer hadden verdiend/verdienen. De échte oudjes zijn terecht aan het dalen (Oscar en Channel Zero hebben respectievelijk 18 en 15 weken, het meeste tot nu toe dit jaar)
De nieuwkomers zijn allemaal fijn maar idd zeer Belgisch, al had ik ze alle 4 wel zien aankomen. Die Amongster is gewoon zeer mooi en mss wel het beste uit de nieuwe lichting van de afgelopen 2 jaar. Ook de nieuwe Oscar, Netsky en Magnus zijn zeer geslaagd en verdienen hier hun notering. Jammer dat we daarvoor Jack White al zo snel kwijt zijn.

Volgende week Pitbull in de lijst met zijn wk-lied?
11arctic monkeyssnap out of it
22triggerfingerby absence of the sun
36clement peerens explositionboormachien
410the war on drugsred eyes
53the sore losersdon't know nothing
64admiral freebeebreaking away
713the strypesblue collar jane
85daanthe kid
916kasabianeez-eh
107intergalactic loversnorthern rd.
118coldplay ft. aviciia sky full of stars
1215pearl jamlightning bolt
1314arsenalnot yet free
149school is coolenvelop me
1524magnus & thomas smithsinging man
1621netsky ft. beth dittorunning low
1720die antwoordpitbull terrier
1811future islandsseasons (waiting on you)
1928amongsterbright life
2017sigmanobody to love
2126oscar and the wolfstrange entity
2219soldier's heartnew housie
23xwatermätbullit
2427jett rebeltonight
2522blaudzunhollow people
26xlenny kravitzthe chamber
2718yawnsi want to go where nobody knows my name
2830the spectorsdig
29xthe kooksaround town
3012arcade firewe exist

verdwenen deze week
23channel zeroelectronic cocaine
25oscar and the wolfprinces
29elbowmy sad captains
Ze hebben het een tijdje toch aardig volgehouden in de top-10, dus misschien was het nu wel tijd dat Arcade Fire aan de terugweg begon. Maar even normaal doen mag ook wel, beginnen aan de terugweg is nog iets anders dan wat er deze week gebeurt - al mogen ze dan ook consequent zijn en de sterkste zakker afschieten gezien het niet zo kleine verschil tussen 9 plaatsen verlies en 18 plaatsen verlies.

Bij de nieuwkomers één van dé zomerhits van 2014 wellicht met Watermät: zeer fijn dansbaar materiaal, maar iets minder Afrekeningmateriaal misschien. Ben vooral blij met The Kooks deze week, die er weer bij zijn met toch wel een leuk nummer - Kravitz is niet slecht maar ook niet direct iets waar ik van achterover val. Metallica is er nog niet bij, maar het is ook misschien nog snel - onbegrijpelijk is dan weer dat ze zelfs niet in de keuzelijst staan: daar is plaats voor 50 Cent maar dus niet voor een grootheid als Metallica. Ook Alt-J zal zeker welkom zijn één van de komende weken trouwens.

Wel een positieve evolutie is dat de top-10 toch iets minder overwegend Belgisch kleurt: de landgenoten moeten vaak plaatsjes afgeven met als gevolg fijne winsten voor The Strypes (die de verwachtingen overtreffen toch), Kasabian (scoort ook beter dan ik verwacht had) en zeker onze fijne War On Drugs, waarvan ik niet had durven hopen dat ze zo hoog zouden geraken. Buiten de top-10 wel Belgen die (terecht) winsten maken en in de top-3 ook landgenoten die goed bezig zijn, al zou ik het wel handig vinden als een 'grapplaat' die top-3 haalt ook echt grappig is. Triggerfinger blijft ook goed bezig maar tegen de meeste verwachtingen in, houden de Arctic Monkeys toch nog even vol - misschien gewoon uitstel (lijkt alsof 3 weken de nieuwe norm is geworden waar het er vroeger 2 waren en de Monkeys gewoon die nog moeten halen) of haalt deze van Triggerfinger niet die hoogste eer?
Had ik het niet gezegd! Triggerfinger nog eens op 2. Haha leuk zo. Al vind ik ze beter dan die laatste Arctic Monkeys.

Heel wat mooie buitenlandse stijgers met toch wel als dé verrassing The War on Drugs op 4 en The Strypes na al die weken aanmodderen nu toch op 7. Gewoonweg verdiend want 2 van de beste Afrekeningplaten van het moment.
Wat die boormachien nu op 3 doet is gewoon BE LA CHE LIJK. Dat zo'n nummer de lijst haalt, ok bon, de top 10? Dat kan al eens gebeuren, zeker met de steun van die hard-fans. Top 3? Dat gaat er zwaar over.

Verderop hele mooie verdiende winsten voor o.a. Pearl Jam, Magnus, Netsky (die nu de strijd tegen Magnus plots verliest), het hele mooie Amongster en eindelijk ook Jett Rebel. Arsenal stijgt één plaatsje en dat is wel redelijk ontgoochelend in vgl met de monsterwinst van vorige week. Ook Oscar And The Wolf had ik nu al iets hoger verwacht met de nieuwe opvolger. Topplaat zeg!

Geen Belgen onder de 3 nieuwkomers maar ik ben ook vooral blij met The Kooks. Van hen was het al zeer lang geleden en die 'Down' had het ook niet gehaald, dus dit is wel een mooie comeback. Lenny Kravitz is een topartiest met een rijk Afrekening-verleden maar deze single vind ik ook net iets minder. Watermat wordt een enorme zomerhit maar waarom moet dit nu Martin Garrix-gewijs ook weer Afrekening halen? Zoals vroeger reeds gezegd: er zijn betere en zeker alternatievere danceplaten die hier meer thuishoren en dan denk ik aan pakweg Disclosure of Compuphonic die hier nooit de lijst halen.

Het dalen van Yawns en Arcade Fire is op zich logisch maar veel te zwaar. Volgende week zijn die al weg.
De nieuwe van The Kooks ben ik zo wild niet van. Ook Watermat is niet echt iets dat ik graag hoor en Lenny Kravitz komt snel binnen maar zeker geen slecht nummer.

Mooie winst voor Amongster , Oscar & The Wolf , Nestky & Beth Ditto , Magnus , Pearl Jam , Kasabian , The War On Drugs en jawel ook The Strypes!

Bovenaan nog een week extra voor de Arctic Monkeys maar toch verwacht ik nog altijd Triggerfinger op de 1ste plaats!
12triggerfingerby absence of the sun
21arctic monkeyssnap out of it
34the war on drugsred eyes
47the strypesblue collar jane
53clement peerens explositionboormachien
65the sore losersdon't know nothing
76admiral freebeebreaking away
89kasabianeez-eh
98daanthe kid
1012pearl jamlightning bolt
1115magnus & thomas smithsinging man
1213arsenalnot yet free
1310intergalactic loversnorthern rd
1421oscar and the wolfstrange entity
1516netsky ft. beth dittorunning low
1619amongsterbright life
1711coldplay ft. aviciia sky full of stars
1814school is coolenvelop me
1918future islandsseasons (waiting on you)
2023watermätbullit
2126lenny kravitzthe chamber
2217die antwoordpitbull terrier
23xdamon albarnmr. tembo
2424jett rebeltonight
2529the kooksaround town
26xpaolo nutinilet me down easy
2728the spectorsdig
28xhydrogen seawear out
2922soldier's heartnew housie
3020sigmanobody to love


verdwenen deze week
25blaudzunhollow people
27yawnsi want to go where nobody knows my name
30arcade firewe exist

Laatst gewijzigd:
Iemand anders deze week ook het bericht gezien op Studio Brussel over die 8-jarige jongen die zo'n grote fan was van Metallica? Allemaal schattig en tof, maar als je net ziet dat een 8-jarige tegen die luide gitaren kan, is het toch echt belachelijk je luisteraar er tegen te beschermen. Maar neen, nieuwste single mag niet in de keuzelijst, waar ik trouwens ook de nieuwste van Alt-J mis - en toevallig allebei de nummers wel aangekondigd via een update op Facebook van (jawel) Studio Brussel. Zouden die niet beter in de keuzelijst staan dan Gunther D?

Dat zijn trouwens nieuwkomers waar ik echt op wacht, maar dat wil niet zeggen dat ik niet tevreden kan zijn over nieuwkomers die er dan wel zijn. Damon Albarn bijvoorbeeld is zeker welkom (en mag het beter doen dat met de voorganger) en Hydrogen Sea is een fijne ontdekking. Alleen Paolo Nutini is zo iemand waar ik wat meer vragen bij heb: geen bagger, maar toch niet echt een nummer dat echt Afrekening moet halen. Ondertussen is zo'n ander plaatje waar ik vragen bij had, dat van Sigma, alweer helemaal weg gezakt: maakt enkel die vrij late entree nog vreemder als je ziet dat het zo'n blitsbezoekje is geworden.

Qua stijgers zit het wel in orde, zonder te overdreven winsten, enkel Oscar And The Wolf mag echt wel een mooi aantal plaatsjes de hoogte in. Arsenal mocht een paar weken geleden wel wat overdreven snel stijgen en lijkt nu een compensatie te krijgen door alweer maar één plaatsje erbij en is daarmee samen met Netsky de meest opvallend trage stijger. Bovenaan moet Clement Peerens dan toch (gelukkig) wat achteruit - wat maakt dat The Strypes echt wel zeer goed bezig blijven en The War On Drugs overterecht top-3 haalt.

Maar ondanks al die mooie winsten was het toch weer een clash tussen de Monkeys en Triggerfinger. En dan was het deze week toch gebeurd: de Arctic Monkeys mochten die drie weken (die de nieuwe standaard lijken) meepikken, maar nu toch Triggerfinger.
Ligt dat aan het Werchter-weekend? Een Afrekening deze week die maar weinig echt verandert. Het verwisselen van Arctic Monkeys (gisteren een beetje makjes) met Triggerfinger is de grootste wijziging. Terechte nr. 1 trouwens voor Ruben en co. En wat een beestig album hebben die toch weer gemaakt, (deze week voor 't eerst gehoord, aanrader!)

The War On Drugs doen het uitstekend op nr. 3 en ook The Strypes zie ik graag stijgen. Daaronder gaat het allemaal een pak rustiger en gezapiger. Pearl Jam is de enige (weliswaar terechte) nieuwe in de top 10 en doet Intergalactic Lovers al vervroegd vertrekken. Arsenal en Netsky ontgoochelen zwaar en moesten eigenlijk al lang in de top 10 gestaan hebben (en mogen dan ook meteen die boormachien vervangen).
Wel mooie winst voor Oscar And The Wolf en in mindere mate Magnus.
Jett Rebel wordt zwaar onderbediend (toch met gemak een van de leukste plaatjes van het moment?) en Soldier's Heart gaan al bij al toch redelijk vroeg naar de uitgang, waar Spectors nu al weken rondhangen.

De nieuwkomers zijn degelijk. Damon Albarn is altijd kwaliteit maar z'n nieuwe werk is nog meer te ontdekken voor mij. Die Paolo Nutini vind ik dan voorlopig de beste van de 3, is mss een vrouwenmagneet maar maakt eigenlijk zeer fijne en mss zelfs onderschatte plaatjes. Die Hydrogen Sea heb ik niet gehoord vmorgen (beetje uitgeslapen ) maar ik heb er nog nooit maar dan nog nooit van gehoord. Ligt mss aan mij, wss is dit weer Belgisch? Ik had eigenlijk de veelbelovende band Jungle verwacht met hun single 'Time'.
12arctic monkeyssnap out of it
21triggerfingerby absence of the sun
33the war on drugsred eyes
411magnus & thomas smithsinging man
54the strypesblue collar jane
614oscar and the wolfstrange entity
76the sore losersdon't know nothing
87admiral freebeebreaking away
912arsenalnot yet free
105clement peerens explositionboormachien
118kasabianeez-eh
1215netsky ft. beth dittorunning low
1316amongsterbright life
1410pearl jamlightning bolt
159daanthe kid
1620watermätbullit
1713intergalactic loversnorthern rd.
1821lenny kravitzthe chamber
1923damon albarnmr. tembo
2026paolo nutinilet me down easy
2118school is coolenvelop me
22xgeorge ezracassy o'
2328hydrogen seawear out
2425the kooksaround town
2527the spectorsdig
26xhaimif i could change your mind
2717coldplay ft. aviciia sky full of stars
28xcrystal fighterslove alight
29ximagine dragonsamsterdam
3019future islandsseasons (waiting on you)


verdwenen deze week
22die antwoordpitbull terrier
24jett rebeltonight
29soldier's heartnew housie
30sigmanobody to love

Laatst gewijzigd:
Veel sterke nummers de laatste tijd: dat merk je in mijn ogen als topplaatjes van Pearl Jam en Kasabian nu al moeten zakken en het uiteindelijk vooral enkel nodig is om andere prima nummers (zoals die van Arsenal die even dreigde stil te vallen) te geven wat ze verdienen. Kortom, het verlies is dan wel spijtig, maar anders zouden we nu kunnen opmerken dat de andere nummers te traag omhoog gaan, dus wat dat betreft is het wel verdedigbaar. Maar laat dit nu wel niet het begin van het einde zijn: daarvoor is Lightning Bolt toch nog wel wat sterker dan pakweg die nummers van een Lenny Kravitz of Paolo Nutini in mijn ogen.

Verlies waar ik geen traan om zal laten is dat van Clement Peerens die gelukkig toch wat wegzakt met z'n niet zo geslaagde grap - en die andere 'lolplaat' van Die Antwoord ligt er trouwens ook al uit. Net als Nobody to Love niet direct een verdwijner die ik zwaar zal missen - Jett Rebel aan de andere kant mocht wel nog toch iets langer meespelen. Ze verdwijnen voor buitenlanders met nog niet te veel hits op hun palmares: Imagine Dragons is (als ik mij niet vergis) er voor het eerst bij en de andere drie hebben al de lijst gehaald, maar toch ook niet te vaak (allemaal slechts één keer denk ik). Maar goed, het moeten niet altijd dé grote kannonen zijn en prima nummertjes zijn het wel en daarom dus welkom.

Zoals al gezegd hierboven bij die zakkers, zijn er dus mooie stijgers - en zeker Magnus en alweer Oscar And The Wolf doen het prima en zullen dus volgende week die top daar wat door elkaar kunnen schudden. Voor Triggerfinger duurt het feestje trouwens hoe dan ook niet lang, want de Arctic Monkeys nemen terug die eerste plaats over - was wat te vrezen, want drie platen op rij in de Afrekening die blijven hangen kan toch echt niet blijkbaar. Hoe dan ook vind ik nu deze keer By Absence Of The Sun wel de betere plaat, dus niet geheel verdiend naar mijn mening.
Eigenlijk had ik het wel ergens verwacht dat de Arctic Monkeys terug naar die 1ste plaats gingen gaan maar zoals Gherkin ook al zei heb ik ook veel liever Triggerfinger op die 1ste plek.

Tussen de nieuwkomers 4 goede nummers maar sommige toch wel zeer laat bv Haim ( Ik denk dat dat nummer zeker al 2-3 maand uit is. ) George Ezra komt ook eindelijk binnen met Cassy O' al verwacht ik niet zo een grote hit eigenlijk. De Crystal Fighters zijn altijd fijn en deze keer ook weer zeer welkom voor mij net als de Imagine Dragons!

Verder wel mooie winsten voor Paolo Nutini (Ik was er ook niet direct aan verkocht in het begin maar je moet hem echt veel meer horen.) , Damon Albarn , Amongster , Netsky Ft. Beth Ditto , Arsenal , Magnus en natuurlijk Oscar & The Wolf! Voor de rest wel een mooie afrekening weer!
Inderdaad een behoorlijk toffe afrekening deze week. Mijn mening over de nrs. 1 en 2 is identiek als bovenstaande meningen. Arctic Monkeys drijven voort op hun populariteit en hun optreden op Werchter vorige week, dat blijkbaar toch iéts meer indruk gemaakt heeft dan good old Triggerfinger dat voor mij volgende week de fakkel weer mag overnemen.

Verder ben ik blij dat The War On Drugs niet direct afgeschoten worden na één week op 3 en met Magnus en The Strypes in de top 5 kan ik perfect leven. 'Oudjes' Sore Losers en Admiral Freebee houden héél goed stand na 11 weken en Oscar And The Wolf en Arsenal zijn terechte stijgers. Verder kijk ik uit naar verdere winsten voor Netsky, in mindere mate Amongster en ook wel Paolo Nutini, die toch wel een redelijk sterke single heeft. Als Michael Kiwanuka en George Ezra hier kunnen scoren waarom dan hij niet?

Grootste minpunt deze week is het vroege verlies van Pearl Jam, en die had niet gehoeven want kijk eens wie deze week op 10 staat? Idd, daar had Lightning Bolt nog perfect kunnen staan. Ook Jett Rebel wordt te snel afgedankt. Prima Hollandse plaat (als ik dan toch één keer voor onze noorderburen supporter is het wel voor déze single).

School Is Cool had dan weer sneller mogen dalen (beetje zoals Coldplay en Future Islands) en The Spectors had ik weken geleden al zien verdwijnen. Voor The Kooks lijken de topjaren (dikke nrs. 1 voor 'Naive' en 'She Moves ...' toch wel zeer lang geleden.

Doen ouwe getrouwen Placebo hier nog eens iets in de Afrekening?
Oh ja, de nieuwkomers.

George Ezra is al z'n plakkaat van eendagsvlieg kwijt. Deze opvolger zie ik een paar weekjes verdienstelijk meedraaien maar ook niet meer. Crystal Fighters (wat een feestelijk optreden op Werchter vorige week!!!) en Imagine Dragons zijn zeer welkom. Vooral die laatste hebben mss wel hun beste (en meest indierock-getinte) single uit.
Wat Haim nu nog zo laat komt doen vind ik verrassender. Vorig jaar scoorden ze 2 keer een hit met écht goeie singles. Deze vind ik iets minder Afrekening-waardig.
11arctic monkeyssnap out of it
24magnus & thomas smithsinging man
36oscar and the wolfstrange entity
42triggerfingerby absence of the sun
53the war on drugsred eyes
65the strypesblue collar jane
712netsky ft. beth dittorunning low
88admiral freebeebreaking away
99arsenalnot yet free
107the sore losersdon't know nothing
1113amongsterbright life
1210clement peerens explositionboormachien
1311kasabianeez-eh
1420paolo nutinilet me down easy
1516watermätbullit
1619damon albarnmr. tembo
1722george ezracassy o'
1817intergalactic loversnorthern rd.
1918lenny kravitzthe chamber
2023hydrogen seawear out
2124the kooksaround town
22xbastillebad blood
2314pearl jamlightning bolt
2428crystal fighterslove alight
2525the spectorsdig
2626haimif i could change your mind
2729imagine dragonsamsterdam
28xthe subs ft. jay browncling to love
29xblaudzuntoo many hopes for july
3015daanthe kid

verdwenen deze week
21school is coolenvelop me
27coldplay ft. aviciia sky full of stars
30future islandsseasons (waiting on you)

Laatst gewijzigd:
Mijn gezag wordt hier serieus ondermijnd! Vorige week nog opgemerkt dat het beter was als Pearl Jam na dat verlies (toen vooral om wat sterke nummers door te laten) niet meer erg zou door zakken, maar neen, maar liefst negen plaatsen moeten ze achteruit (met grote kans dat dit de laatste week is dat we ze gehoord hebben - nu ja, eigenlijk zelfs dat niet) en ze laten zo toch een heel aantal platen voor die ik net wat minder vind dan die Lightning Bolt. Was het maar een zeker gebruiksvoorwerp dat het zware verlies mocht optekenen. Vraag me trouwens af hoe lang The Spectors het nog gaan uitzingen: leuk dat ze zich wat herpakt hebben, maar uiteindelijk is het toch ook enkel om daar even onderaan wat met hun duimen te draaien en mogen ze wel eens weggaan in plaats van enkel die zakkers een weekje af te nemen.

Bastille heeft ondertussen duidelijk beslist elk nummer van Bad Blood eens op single uit te brengen en nu dus ook die titeltrack. Lijkt op zich wat overbodig als nieuwkomer, al is het natuurlijk niet slecht als je puur op de kwaliteiten van het nummer beoordeelt. Ook The Subs zijn een te verwachten en zeker aangename nieuwkomer, al had ik in plaats van die twee toch liever een Placebo, een Alt-J of een Metallica gezien. Wel niks aan te merken op de entree van alweer een zeer sterke nieuwe single van onze goede Nederlandse vriend Blaudzun.

Bij de stijgers redelijk wat bescheiden winsten, waarbij vooral alweer Paolo Nutini en dan toch Netsky de meeste plaatsjes er bij mogen doen. Wie dan weer meer verdienden, zijn zeker die Imagine Dragons en ook Arsenal, die ik toch boven den Admiraal nu had verwacht. De sterke stijgers van vorige week (Oscar en Magnus) bevestigen wel en schudden de top-3 wat door elkaar, wat ergens wel spijtig is natuurlijk voor The War On Drugs. Maar laat één van die twee toch maar volgende week overnemen, want dat nummer van Arctic Monkeys krijgt toch meer weekjes bovenaan dan het waard is.
Nog een extra week erbij voor de Arctic Monkeys al denk ik nu wel dat het bijna afgelopen is , want niemand minder dan Magnus & Thomas Smith zullen volgende week de nummer 1 halen of toch een 2de nummer 1 hit voor Oscar & The Wolf!

Tussen de nieuwkomers : Blaudzun komt elke keer de afrekening binnen maar ook deze keer met een zeer geslaagd nummer net als Cling To Love van The Subs. De nieuwste Bastille is ook wel goed alleen vind ik dat nummer al wat oud.

Spijtig nieuws deze keer voor Pearl Jam die gewoon niet gedraaid werd maar toch Daan wel...

Wel mooie stijgers van de Imagine Dragons , Crystal Fighters , Hydrogen Sea , George Ezra , Paolo Nutini , Amongster en jawel ook Netsky Ft. Beth Ditto nog in de top 10!!!

Trouwens ik wacht ook nog altijd op Jungle en Royal Blood.
Laatst gewijzigd:
De Monkeys blijven (met dit nummer) idd wat te lang op één. Voor Triggerfinger en War On Drugs zit de strijd er helaas op. Magnus is zeker niet slecht maar had ik nooit zo hoog verwacht. Ik herinner me van 'Summer's Here' indertijd een veel bescheidener prestatie.
Voor mij lijkt Oscar And The Wolf de best mogelijke opvolger voor "the throne" (iets te veel naar The White Queen gekeken deze week).

Mooie winst eindelijk voor Netsky maar onbegrijpelijk dat het nog altijd zeer frisse Arsenal den Admiraal niet voorbij kan steken. Ook Amongster en Paolo Nutini blijven het (terecht) goed doen. Idem voor Hydrogen Sea, vind ik een verrassend goed nummer eigenlijk.
Voor de boormachien had ik veel meer het ultieme nekschot verwacht. Tevergeefs.

Onderaan zie ik vooral toch heel veel matige nummers staan, en dat geldt ook voor de nieuwkomers. Blaudzun is er zoals altijd weer bij maar dat is muzikaal altijd wel ok. Bastille en The Subs lijken mij precies met alles zéér snel de lijst te halen. Ik kan mij van de indruk niet ontdoen dat er toch véél beter materiaal voor handen is. Placebo, Metallica en zeker ook Jungle lijken mij dan de eerste voor de hand liggende keuzes, maar er zijn er zeker nog... Nee ik vind het deze maand niet bepaald hoogconjunctuur in de Afrekening.

En dan hét horrormoment van de week: op een schamele 23ste plaats de tonen van 'Lightning bolt' horen en dan bij mezelf zeggen 'oh neen, ze gaan hem afschieten, ze gaan hem afschieten!!' En ja hoor, daar viel het schot.
Zoals we hier allemaal weten worden de nieuwe singles van Pearl Jam al veel te veel gedraaid op Stubru. Uhum.
13oscar and the wolfstrange entity
21arctic monkeyssnap out of it
32magnus & thomas smithsinging man
47netsky ft. beth dittorunning low
55the war on drugsred eyes
614paolo nutinilet me down easy
74triggerfingerby absence of the sun
811amongsterbright life
96the strypesblue collar jane
1015watermätbullit
1113kasabianeez-eh
1216damon albarnmr. tembo
1318intergalactic loversnorthern rd.
1412clement peerens explositionboormachien
159arsenalnot yet free
168admiral freebeebreaking away
1719lenny kravitzthe chamber
1810the sore losersdon't know nothing
1920hydrogen seawear out
2022bastillebad blood
2117george ezracassy o'
2226haimif i could change your mind
2324crystal fighterslove alight
2428the subs ft. jay browncling to love
25xjungletime
2627imagine dragonsamsterdam
27xstromaeave cesaria
2829blaudzuntoo many hopes for july
29xlondon grammarhey now
3021the kooksaround town

verdwenen deze week
23pearl jamlightning bolt
25the spectorsdig
30daanthe kid
Exit Pearl Jam dan zoals gevreesd kon worden, maar de vraag is wie volgende week ons zal verlaten. The Kooks lijkt (ook wat te snel misschien) een zekerheid, maar daarna hebben we niet direct zo'n zakkers die kans maken - op zich staan pakweg The Sore Losers nog relatief hoog om al te verdwijnen en voor Ezra lijkt het ook wel belachelijk vroeg. Platen die wat mij betreft in zo'n posities mochten komen zoals HAIM, Lenny Kravitz of (na toch wat weekjes op de teller) Intergalactic Lovers boeken bizar genoeg terug winsten en Clement Peerens blijft ook te goed standhouden en dus vrees ik voor Crystal Fighters, Imagine Dragons en Blaudzun, die maar één plaatsje mogen stijgen.

Er schommelt trouwens weer wat in die top-10 en ook weer wat bizarre zaken: Arsenal is verrassend snel op de sukkel geraakt (en moet nu zelfs terug dat elke week net iets vervelendere boormachien doorlaten) en Watermät weet plots mooi te stijgen met iets wat toch niet direct materiaal is dat juist in deze lijst ook moet scoren - zeker niet meer dan eerder genoemde trage stijgers. En Paolo Nutini is zeker niet slecht, maar deze winst en positie is toch te veel van het goede - dit nummer moet nu echt niet volgende weken concurrentie gaan bieden voor de superieure War On Drugs. Ook lichtjes overschat blijven de Arctic Monkeys, die om één of andere vreemde reden toch Magnus weten voor te blijven, maar uiteindelijk toch terecht op waarde geklopt zijn door Oscar And The Wolf.

En o ja, dan zijn er nog nieuwkomers en er is weinig op aan te merken. Stromae en London Grammar zijn weer goed en zeer tof dat Jungle nu dan toch erbij is.
Zeer spijtig natuurlijk dat we al moeten afscheid nemen van Pearl Jam maar het was misschien toch wel ergens te verwachten. Tussen de nieuwkomers 3 fijne aanwinsten van Oa. Stromae , London Grammar en jawel ( zou het aan mijn reactie van vorige week liggen , ik vrees ervoor maar wel zeer blij.) Jungle!

In de lijst zelf toch enkele zeer trage winsten deze week voor Blaudzun , Imagine Dragons , Crystal Fighters , Hydrogen Sea , Lenny Kravitz en Damon Albarn! Maar dan hebben we ook nog natuurlijk het toch wel onverwacht verlies van Arsenal en George Ezra.

In de top 10 mooie aanwinsten van Paolo Nutini en Amongster. Helemaal bovenaan hebben we terug een nieuwe nummer 1 en die is voor mij wel dik verdiend.
Oscar And The Wolf is de nieuwe en terechte nummer één.
Wel vreemd dat Triggerfinger het niet langer volhoudt zoals generatiegenoot Arctic Monkeys. Voor die 2 had ik een spannende nek-aan-nek-race verwacht voor enkele weken.
The War On Drugs houden dan weer wel stand en Netsky en Paolo Nutini maken wel heel grote winsten deze week. Niet onterecht, wel ietsje onverwacht. Idem trouwens voor Watermät.

Anderzijds moet er natuurlijk altijd wel iémand stijgen en deze week toch wel een vreemde Afrekening tussen 10 en 20: Kasabian en Intergalactic Lovers die plots ook weer omhoog gaan ten koste van oude toppertjes van Sore Losers, Admiral Freebee en zelfs Arsenal die wel heel snel afgedankt wordt.
Van Hydrogen Sea en George Ezra had ik dan ietsje meer verwacht. Dan hadden ze beter de boormachien afgeknald. Draait nu toch wel lang genoeg mee...

Te weinig echt frisse klimmers in het peloton met Bastille, Crystal Fighters, Imagine Dragons e.a. die nu al lijken stil te vallen. De nieuwkomers kunnen wel redelijk bekoren: London Grammar en Stromae zijn intussen vaste waarden en horen hier ergens wel mee te spelen maar ik zie er nog niet echt grote hits in. Op Jungle zaten we natuurlijk al lang te wachten. Zonder twijfel de beste nieuwkomer maar ik ben benieuwd of hij (nu toch al op zekere leeftijd) nog een glorieuze reeks kan neerzetten. In principe zeker top 10 waard.

Oh, en wanneer gaan ze bij Stubru eens hun site aanpassen? Ze staan daar al 2 weken achter met de Afrekening, lijkt alsof daar alleen nog Tomorrowland de klok slaat.
11oscar and the wolfstrange entity
23magnus & thomas smithsinging man
34netsky ft. beth dittorunning low
42arctic monkeyssnap out of it
56paolo nutinilet me down easy
65the war on drugsred eyes
77triggerfingerby absence of the sun
810watermätbullit
98amongsterbright life
1012damon albarnmr. tembo
119the strypesblue collar jane
1217lenny kravitzthe chamber
1311kasabianeez-eh
1420bastillebad blood
1513intergalactic loversnorthern rd.
1614clement peerens explositionboormachien
1719hydrogen seawear out
1827stromaeave cesaria
1915arsenalnot yet free
2025jungletime
21xdotanhome
2222haimif i could change your mind
2318the sore losersdon't know nothing
2429london grammarhey now
2521george ezracassy o'
2616admiral freebeebreaking away
2724the subs ft. jay browncling to love
28xalt-jhunger of the pine
2928blaudzuntoo many hopes for july
3030the kooksaround town

verdwenen deze week
23crystal fighterslove alight
26imagine dragonsamsterdam

Laatst gewijzigd:
Hoera, hoera: we hebben er lang op moeten wachten en achter vragen, maar uiteindelijk is het dan toch gelukt en mag Alt-J de Afrekening binnen met die fijne nieuwe single. Ook die andere nieuwkomer van Dotan is zeker dik in orde en welkom, dus wat betreft weinig op te merken.

Iets meer problemen heb ik met de platen die dan weer plaats moeten maken: Crystal Fighters en Imagine Dragons hadden in mijn ogen zeer fijne alternatieve plaatjes gemaakt die in een lijst als deze juist hadden mogen meespelen en dus in ieder geval meer dan die schamele weekjes die ze nu gekregen hebben. Ook voor The Subs en George Ezra lijkt er niet te veel in te zitten, maar vooral voor Blaudzun hoop ik toch dat de nieuwste worp niet volgende week al weer weg moet. En over zakkers gesproken, ook nog niet mee met het idee dat Arsenal plots zo snel achteruit moet gaan.

Bij de stijgers ook soms wat gemengde gevoelens: er zitten leuke winsten bij (fijn bijvoorbeeld dat Jungle vooruit mag en Damon Albarn deze keer eens wel kan scoren), maar een Lenny Kravitz, Watermät of Paolo Nutini (sorry, maar zeker niet beter dan War On Drugs) staan toch hoger dan ze waard zijn. Dan had ik zeker in een lijst als deze liever die alternatievere namen die verdwijnen bijvoorbeeld wat hoger zien staan.

Helemaal bovenaan weer een Belgische top-3, al mochten die Arctic Monkeys nu wel wat wegzakken. Netsky staat iets hoger dan de plaat waard is volgens mij, maar Oscar And The Wolf blijft zeer terecht eerste.
Alweer een zeer vroeg afscheid deze keer van Imagine Dragons en Crystal Fighters. Toch nog altijd zeker 2 prima nummers. De 2 nieuwkomers deze week zijn wel erg sterk.

Verder best wel onverwacht en hoefde niet echt voor mij maar The Kooks blijven gewoon staan op 30. Moet denk ik ook wel de 1ste keer zijn dit jaar dat dit gebeurd? Voor Blaudzun , The Subs , George Ezra ziet het er niet echt goed meer uit. Wel mooie winsten van London Grammar , Jungle , Stromae , Lenny Kravitz en Damon Albarn.

Bovenaan een 2de week voor Oscar & The Wolf en dat vind ik volledig terecht al komt Magnus al voor de 2de keer zeer dicht. Zou het hen toch nog lukken? Ik geef het denk ik wel nog een kans. Al zou ik toch nog kiezen voor Oscar & The Wolf .
Laatst gewijzigd:
Een top 3 met de 3 betere Belgen van het moment maar er is véél te weinig concurrentie. Oscar And The Wolf is bijna op één been de terechte nr. 1.

Paolo Nutini blijft vlotjes scoren en The War On Drugs en Triggerfinger houden stand als 2 van de beste nummers van het moment. Maar al wat daaronder komt is toch een pak minder sterk of zie ik toch minder als een bedreiging (lees: verlossing) voor de top 5. Lenny Kravitz, Bastille, Stromae, ... allemaal ok, maar voor mij geen grote hits.
Hydrogen Sea, Jungle en Arsenal staan dan weer te laag volgens hun waarde vind ik. Terwijl dat oudjes, nummers die toch wel stilaan gepasseerd zijn, als Kasabian, Intergalactic Lovers en CPeX toch wel héél lang blijven hangen.

Crystal Fighters en Imagine Dragons worden uit de weg geruimd maar vond ik net 2 lichtpuntjes onderaan de lijst die nog wel wat mochten stijgen.
Met Dotan en Alt-J zijn er 2 degelijke nieuwkomers maar bij Dotan heb ik de indruk dat hij toch wel héél snel en vlotjes scoort (zie ook de aandacht bij MNM en Ultratop).
Ik hoop op een sterk najaar voor 2014 want voorlopig staat het ver onder het niveau dat we in 2013 hadden (rond deze tijd een jaar geleden kregen we in de Afrekening stijgers van klepperbands als Franz Ferdinand, Placebo, Babyshambles, Kings Of Leon, Qotsa, ... terwijl dat Bastille, Editors, Daft Punk en Arctic Monkeys met de ene topsingle na de andere bleven meedraaien)
Laatst gewijzigd:
12magnus & thomas smithsinging man
21oscar and the wolfstrange entity
321dotanhome
44arctic monkeyssnap out of it
55paolo nutinilet me down easy
63netsky ft. beth dittorunning low
710damon albarnmr. tembo
814bastillebad blood
98watermätbullit
109amongsterbright life
117triggerfingerby absence of the sun
1212lenny kravitzthe chamber
136the war on drugsred eyes
1418stromaeave cesaria
1511the strypesblue collar jane
1617hydrogen seawear out
1725george ezracassy o'
1813kasabianeez-eh
1928alt-jhunger of the pine
2020jungletime
2127the subs ft. jay browncling to love
2224london grammarhey now
2329blaudzuntoo many hopes for july
2416clement peerens explositionboormachien
25xlilly wood & the prickprayer in c (robin schulz remix)
26xgabriel riosskip the intro
2719arsenalnot yet free
28xchannel zeroduisternis
2915intergalactic loversnorthern rd.
3023the sore losersdon't know nothing


verdwenen deze week
22haimif i could change your mind
26admiral freebeebreaking away
30the kooksaround town
Het gebeurt niet elke week, maar de volledige top-3 van de ultratop is deze week aanwezig in de Afrekening. Kan je als een slecht teken zien, maar je zou net zo goed kunnen besluiten dat dat betekent dat die top-3 wel sterk is. Oké, bij Watermät zou je vragen kunnen hebben (ook logisch dat die nu wat moet zakken), maar Dotan gun ik zeker wat winst (weet alleen niet of in de huidige situatie waar je na je hoogste punt bereikt te hebben snel achteruit moet het zo handig is direct al zo snel naar dat hoogste punt te gaan) en die Prayer In C is echt een heerlijk verslavend plaatje dat zeker z'n plaatsje in deze lijst waard is. Bij de andere nieuwkomers is Gabriel Rios zoals zo vaak prima, maar dat Nederlands zingen van Channel Zero is maar een matig idee.

Trend van de week: de wederopstanding met als mooiste geval onze Nederlandse vriend Blaudzun, die daar vorige week wel heel dicht tegen een te vroeg afscheid leek aan te lopen. Maar ook The Subs en George Ezra mogen wat te voortijdig verlies opvangen en zijn daarmee de belangrijkste stijgers na de nieuwkomers van vorige week (blij dat Alt-J het goed doet) en ergens toch wat bizar Bastille (niet echt gedacht dat dit nummer nu nog top-10 zou halen). Spijtigste verlies is dat voor The War On Drugs, weer zo'n geval van te snel verliezen na het halen van de piek.

Maar de opvallendste klant is dus Dotan: zoals al gezegd misschien te veel nu al - al kan dit overcompensatie zijn voor het feit dat in andere lijstjes het nummer al wat langer meedraaide waardoor de hele klim naar de top dus snel moest afgehandeld worden. Het maakt de man natuurlijk grote favoriet om binnen de kortste keren (volgende week al?) die eerste plek over te nemen. Oscar And The Wolf moeten niet eens zo lang wachten om de hoogste plaats kwijt te geraken, want Magnus neemt deze week over, wat ik dan toch wat niet helemaal correct vind.
nu de K3 versie nog ! (van 'home' hé) ! -check forum top 40-topic voor de link !
Alweer 3 goede nieuwkomers voor mij. De nieuwste Channel Zero ken ik nog maar een paar dagen maar het is ook zeker een goed nummer. Gabriel Rios is altijd wel goed en ook deze keer weer. En op Lilly Wood & The Prick was ik al even op aan het wachten.

Mooie winsten zijn er deze week van Blaudzun , The Subs , Alt-J , George Ezra , Stromae ( Al had ik toch net iets meer van verwacht. ) , Bastille ( Die nu toch voor mij echt wel zeer hoog begint te staan. ) en de super sprong van Dotan die ik ergens wel had verwacht. Verder spijtig dat bv Jungle , Lenny Kravitz en Hydrogen Sea niet meer kunnen doen.

Bovenaan had ik vorige week al gezegd dat het een strijd ging worden tussen Magnus en Oscar & The Wolf. Maar die is dan toch nog gewonnen door Magnus. Zeker geen slecht nummer al had ik graag Oscar & The Wolf nog een extra weekje op de 1ste plaats gezien. Maar ik denk dat we het ook al bijna zeker zijn dat Dotan volgende week de nieuwe nummer 1 zal worden.
Aan die onwaarschijnlijke snelheid moet die Dotan idd nog op 1 maar ik vind niet dat Oscar of Magnus nu al moeten afgestopt worden. Ook gek dat Netsky het nu plots aflegt tegen Arctic Monkeys.

Jammerlijk en te snel verlies voor de kleppers van Triggerfinger en The War On Drugs. Daartegenover staat dan weer fijne winst voor Stromae (moet nu ook geen monsterhit worden maar kom), Alt-J en een pak anderen zoals George Ezra die al afgeschreven leken.

Jammer is het nu al blijven plakken van Lenny Kravitz, Hydrogen Sea en vooral Jungle, waar ik toch een groter hit van verwacht had.

Lilly Wood is een goeie nieuwkomer als vertegenwoordiger van de dancecharts en kan idd aanspraak maken op een Afrekeningplaats. Gabriel Rios en Channel Zero zijn voor mij an sich altijd welkom maar beiden moet ik nog een paar keer horen al lijkt vooral die 'Duisternis' me niet bepaald het beste van Franky en de zijnen.
12oscar and the wolfstrange entity
21magnus & thomas smithsinging man
33dotanhome
45paolo nutinilet me down easy
54arctic monkeyssnap out of it
66netsky ft. beth dittorunning low
78bastillebad blood
87damon albarnmr. tembo
914stromaeave cesaria
1010amongsterbright life
119watermätbullit
1211triggerfingerby absence of the sun
1316hydrogen seawear out
1412lenny kravitzthe chamber
1517george ezracassy o'
1619alt-jhunger of the pine
1713the war on drugsred eyes
1820jungletime
1915the strypesblue collar jane
2021the subs ft. jay browncling to love
2126gabriel riosskip the intro
2228channel zeroduisternis
23xeditorswhat is this thing called love
2425lilly wood & the prickprayer in c (robin schulz remix)
2523blaudzuntoo many hopes for july
26xhoziertake me to church
27xthe black keysgotta get away
28xgangthelabelunderestimated
2922london grammarhey now
3018kasabianeez-eh


verdwenen deze week
24clement peerens explositionboormachien
27arsenalnot yet free
29intergalactic loversnorthern rd.
30the sore losersdon't know nothing
Deze week dan toch dat vervelende boormachien teruggevonden en Clement Peerens eruit. Al kan ik moeilijk van een vooruitgang spreken als je ziet dat we daar Gangthelabel voor in de plaats krijgen met alweer een banaal en zwak nummer met een titel die haast het tegengestelde is van wat de groep echt is. Andere nieuwkomers van Black Keys, Hozier (onze forumtip is goed bezig dit weekend na z'n debuut in de ultratop) en Editors (wat ouder nummer wellicht uitgebracht vooral door dat optreden op Pukkelpop maar de kwaliteit telt en die is dik in orde) zijn zeer welkom.

Met die hoogste nieuwe voor Editors staat zanger Smith er nu ook twee keer in aangezien hij ook te horen is op die single van Magnus. Vorige week stonden die wat onverwacht (en misschien wat onterecht ook) plots bovenaan. Ik zeg onterecht omdat volgens mij Oscar And The Wolf toch wat meer te bieden hebben en deze week mag Strange Entity opnieuw aan de top staan - wat dat ene weekje voor Magnus toch ook lichtjes overbodig maakt. Vreemdste van dat alles is dat na een spectaculaire sprong vorige week Dotan tegen alle verwachtingen in op die derde plek blijft plakken.

Zo'n sterke stijgers als Dotan hebben we deze week niet (en dat mag wel, want het was wel van het goede te veel), maar toch ook enkele mooie winsten. Dan kijk ik vooral naar de Belgische nieuwkomers van vorige week (Lilly Wood doet er maar eentje bij en dat mocht meer zijn), maar ook naar Stromae en enkele bescheiden maar toch welkome winsten voor Jungle, Alt-J en vooral Hydrogen Sea die nu de bovenste helft gehaald zijn. Blaudzun kan helaas niet verder stijgen na z'n mooie winst vorige week en moet alweer vrezen voor het voorbestaan.
De nieuwkomers deze week : Gang The Label nja ik vind het nu niet echt een slecht nummer maar het hoefde voor mij nu ook niet echt in deze lijst. The Black Keys , Editors en natuurlijk vooral Hozier zijn zeer welkom!

Heel vroeg verlies deze keer voor London Grammar , Blaudzun en Lenny Krevitz! Wel tevreden ook met de winsten van Gabriel Rios , Channel Zero ( Die ik toch echt steeds beter begin te vinden.) , Jungle , Alt-J , Hydrogen Sea en ook Stromae.

Bovenaan had ik toch mss deze week Dotan verwacht na hun sterke winst van vorige week , maar ook zeer tevreden met de 1ste plek terug voor Oscar & The Wolf!
Laatst gewijzigd:
Dotan status quo op 3 is op zijn minst een verrassing te noemen al ben ik niet rouwig. Zeker niet om Oscar And The Wolf die er een 3de weekje op één bijdoen.

Paolo Nutini doet haasje over bij Arctic Monkeys en dat lijkt mij logisch en terecht. Daarachter is Stromae de belangrijkste stijger. Hydrogen Sea, George Ezra, Alt-J en Jungle bouwen rustig verder al zou het voor sommigen wat méér mogen zijn. Ook voor Lilly Wood die er slechts eentje bij doet. Blaudzun en London Grammar lijken de verliezers van de week. Maar er werd géén nummer afgeschoten dacht ik?

Met de nieuwkomers ben ik meer dan content en daarbij negeer ik Gangthelabel als die verplichte overschatte Belgische stemmenronselaar.
Verder dus allemaal goeie binnenkomers met een opvolger voor 'Fever' van The Black Keys, mss weer niet hun sterkste single (het niveau van 2011-2012 wordt niet gehaald) maar toch aangenaam om erbij te hebben. Hozier is een goeie debutant en kan wel eens een heel grote hit (type 'Another Love' van Tom Odell) worden.
Het nummer van Editors kende ik al langer van hun 2013-album maar was voor mij altijd één van de mooiere liedjes van de plaat en dus een terechte nieuwe single én Afrekening-hit. Mooi zo! Hopelijk houdt deze het langer uit dan dat andere fijne 'Sugar'.
13dotanhome
21oscar and the wolfstrange entity
32magnus & thomas smithsinging man
44paolo nutinilet me down easy
59stromaeave cesaria
67bastillebad blood
76netsky ft. beth dittorunning low
810amongsterbright life
95arctic monkeyssnap out of it
108damon albarnmr. tembo
1113hydrogen seawear out
1215george ezracassy o'
1314lenny kravitzthe chamber
1418jungletime
1512triggerfingerby absence of the sun
1616alt-jhunger of the pine
1717the war on drugsred eyes
1811watermätbullit
1926hoziertake me to church
2020the subs ft. jay browncling to love
2122channel zeroduisternis
2223editorswhat is this thing called love
2321gabriel riosskip the intro
2424lilly wood & the prickprayer in c (robin schulz remix)
25xed sheerandon't
2628gangthelabelunderestimated
2727the black keysgotta get away
28xfriends in pariswaiting
29xmapeidon't wait
3019the strypesblue collar jane


verdwenen deze week
25blaudzuntoo many hopes for july
29london grammarhey now
30kasabianeez-eh
Laten we eens beginnen met een compliment: al enkele weken wordt niemand meer afgeschoten zo te zien en dat is een zeer goede zaak. Nu ja, voor Blaudzun te horen maakt het niks uit want na even wat hoop te geven is het nu toch afgelopen. Nieuwkomers zijn dik in orde met die Friends In Paris als uitschieter.

Onderaan heel wat platen die het maar matig doen: Black Keys, Lilly Wood (alweer) en Alt-J geraken niet vooruit, Gabriel Rios moet nu al achteruit en niemand had wellicht verwacht dat Editors slechts één plaatsje vooruit mochten. Beetje jammer, al kan dit ook tijdelijk zijn - Jungle, Hydrogen Sea en George Ezra vlogen ook niet direct naar de top maar blijven deze week wel mooi doorstijgen. Sterkste stijger is voor het fijne nummer van Hozier.

Binnen de top-10 zijn Bastille en Stromae ook goed bezig, al zou ik nu ook niet zeggen dat daar nog zo veel bij moet. Bovenaan ten slotte is gebeurd wat haast iedereen vorige week al had verwacht: Dotan staat bovenaan met dat prima nummer.
3 Fijne nieuwkomers deze week : Mapei ex Hotshot moest gewoon in de Afrekening komen. Friends In Paris ken ik nog maar sinds gisteren en ik dacht toen ik het de 1ste keer hoorde dit is echt voor in de Afrekening en kijk. Ed Sheeran had ik minder verwacht maar vind ik wel nog terecht.

Verder mooie winsten voor Hozier , Jungle en toch nog Amongster. Bovenaan een nieuwe nummer 1 die ik eigenlijk vorige week al verwacht had.
Dotan uiteindelijk dan toch op 1. Oscar & co gaan stilaan aan de terugweg beginnen. Al gaat alles de laatste weken zéér rustig en stil. In beide richtingen. Anciens Triggerfinger, War On Drugs, ... gaan traag achteruit (wat ik op zich niet erg vind, nog altijd topnummers) maar er zijn ook zeer weinig sterke stijgers te vinden. Ik heb bvb. geen idee wie er volgende week in de top 10 moet. Hydrogen Sea, George Ezra, Lenny Kravitz, ... maken winst maar draaien al wekenlang mee. Ook Jungle lijkt niet echt meer een tip voor de top. En wat met de opvolging? Die was er dacht ik, maar op Hozier na (terechte winst trouwens!) blijft al de rest onverklaarbaar hangen. Editors, Lilly Wood, Alt-J, zelfs Channel Zero 'raast' niet door de lijst. En ik ken er al helemaal nix meer van want Gangthelabel steekt zowaar Black Keys voorbij, die hulpeloos blijven staan op 27. Duh?

De nieuwkomers zijn ok maar niet zo sterk als vorige week. Mapei is een grote hit in wording en nu ook een terechte Afrekening-notering. Friends In Paris klinkt zeer eigentijds en goed. Helaas is dit weer een band die het doet met zijn Belgische stemmers. Ik blijf er toch sceptisch tgo. Zou dit de Afrekening halen als ze een Britse band waren?
Ed Sheeran staat er voor het eerst in denk ik. Nog niet z'n sterkste nummer maar het is zeker ook niet slecht dus mag hij er bij. Op zich wel een verrassing.
Ik hoop echt op een beresterk najaar want we zitten met té weinig toppers.
Op zich wel een heel leuke combinatie nieuwkomers anders: Don't, Waiting en Don't Wait.

Tja, wat die Belgische fanclubstemmen betreft: aan de ene kant valt dat vaak wel op als zo'n onbekendere naam opduikt en als je het puur als lijst ziet is dat niet altijd even netjes. Maar anderzijds is het ook een leuk middel om vaak wel goede acts aan wat publiek te helpen.
Laatst gewijzigd:
11dotanhome
22oscar and the wolfstrange entity
36bastillebad blood
44paolo nutinilet me down easy
58amongsterbright life
65stromaeave cesaria
719hoziertake me to church
83magnus & thomas smithsinging man
922editorswhat is this thing called love
109arctic monkeyssnap out of it
1111hydrogen seawear out
127netsky ft. beth dittorunning low
1314jungletime
1416alt-jhunger of the pine
1512george ezracassy o'
1623gabriel riosskip the intro
1713lenny kravitzthe chamber
1810damon albarnmr. tembo
1921channel zeroduisternis
20xthe war on drugsunder the pressure
2115triggerfingerby absence of the sun
2220the subs ft. jay browncling to love
23xthe sore loserstripper
2429mapeidon't wait
2526gangthelabelunderestimated
2627the black keysgotta get away
2725ed sheerandon't
2828friends in pariswaiting
29xbadehide no more
3017the war on drugsred eyes


verdwenen deze week
18watermätbullit
24lilly wood & the prickprayer in c (robin schulz remix)
30the strypesblue collar jane
Hup Holland Hup. Na de ultratop schrijft Dotan ook de Afrekening weer op z'n naam met een eerste plek. En ondertussen is daar alweer een nieuwkomer van bij de buren met Bade. Aardig nummer, daar niet van, maar eerlijk gezegd had ik liever iemand anders gezien - de nieuwe single van Elbow bijvoorbeeld of waarom eens niet eindelijk de nieuwste Interpol (ooit nummer één in de Eindafrekening als ik me niet vergis en nu niet eens meer in de keuzelijst). The Sore Losers zijn ondertussen een vaste waarde en hebben die eer verdiend met prima muziek te maken wat ook de nieuwste single bewijst. Verdiende nieuwkomer dus, maar dé nieuwkomer van de week is The War On Drugs met die fantastische nieuwe single. Daarmee is dat voorspelbare verlies (je kon zo raden wie op 30 zou staan vandaag) ook enigszins goedgemaakt.

Ondertussen blijven enkele platen onderaan een klein beetje sukkelen - Ed Sheeran en Friends In Paris maken maar weinig van hun tweede week en The Black Keys blijft ook aan de sukkel. Gangthelabel ook, maar met het verschil dat ik daar nu niet echt veel meer van verwacht (en dat ze ook niet gek veel meer verdienen). Maar vandaag is ook bewezen dat uitstel geen afstel is: Gabriel Rios kan bijvoorbeeld mooi doorstijgen na het verlies van vorige week en Editors maken na die schamele winst plots deze week een monstersprong. Hozier stijgt al voor de tweede week op rij mooi door.

Wie zich ook enigszins herpakt is Amongster, die na weken onderaan de top-10 (op zich al geen schande) deze week plots op vijf uitkomt. En bovenaan hebben we dan ook nog een toch wat verrassend sterke Bastille - niet direct gedacht dat ze nog bij de top-3 zouden geraken met die Bad Blood (en ook niet echt zeker of dit niet te veel eer is). Grote verliezer daar in de hoogste regionen is Magnus die toch wat te snel zakt.
Ik zal eens beginnen met de verdwijners : The Strypes hebben het toch echt wel een lange tijd goed gedaan en dat vind ik nog steeds verdiend. Lily Wood & The Prick hebben zeer weinig gedaan in deze afrekening maar dat komt mss wel door dat die single niet echt nieuw meer is. Watermat had ik zeker nog niet verwacht want ze stonden echt nog hoog vorige week.

De nieuwkomers dan maar Bade ken ik al even en is een verdiende nieuwkomer net als The War On Drugs die wel eens zeer snel naar die top 10 zou kunnen gaan. The Sore Losers ben ik deze keer nog niet echt verkocht aan maar misschien komt dat wel nog.

De nieuwkomers van vorige week doen zeer weinig deze week de topfavoriet van Friends In Paris blijft gewoon staan en Ed Sheeran begint nu al te dalen , laatste week al deze week? Mapei is de enige die weet te stijgen deze keer en dat is verdiend ook! Andere mooie stijgers zijn voor mij Gabriel Rios , Alt-J , Jungle , Editors maar vooral Hozier!

Bovenaan nog een extra week voor Dotan zeker geen probleem mee en ook nog altijd die zeer verdiende 2de plek voor Oscar & The Wolf. Maar dan totaal geen idee waarom Bastille nu nog zo laat de top 3 haalt. Die kunnen toch volgende week niet over Oscar & The Wolf? Ik zie nu echt als enige topfavoriet nog Hozier voor die 1ste plaats.
En het is gebeurd : Jungle volgende week al sterkste daler in de afrekening want die staat niet meer in de keuzelijst wel The Heat van Jungle net als Paolo Nutini en ook The War On Drugs met Red Eyes. Toch wel jammer.
Dat is toch niet te geloven zeg: laat gewoon platen die in de lijst staan in de keuzelijst staan. Hoe moeilijk kan iets zijn?
Lijkt voor mij echt op amateurisme. Je doet toch ook geen euthanasie op iemand die nog kerngezond is?
Laat ons hopen dat Jungle en Paolo Nutini niet te zwaar verliezen de komende week (weken?)

Dotan zoals verwacht op 1. Weinig concurrentie, zeker in de top 5. Oscar heeft zijn tijd nu wel gehad maar Bastille en Amongster staan nu toch wel ietsje boven hun stand. Beiden draaien intussen ook al lang genoeg mee om nu niet meer bepaald tot grote beloftes uitgeroepen te worden.
Onder de top 5 wél veel interessante verschuivingen. Zeer blij met de winst (al dan niet verrassend) voor Hozier, Editors, Alt-J en (voorlopig nog) Jungle. Onderaan ook goeie punten voor Mapei die als enige daar nog springlevend is. De anderen zoals een zeer bleke Black Keys zijn serieus aan het sputteren.

Onder de nieuwkomers 2 toppers en dus serieuze aanwinsten. War On Drugs en Sore Losers: 2 bands die 2014 al serieus kleur gegeven hebben! Allebei nu terug met een prima single die vlug vlug de top 10 in mag (om de bloedarmoede daar op te vangen).
Die Bade is mss niet slecht maar ik had er nog totaal niet van gehoord en snap niet goed hoe die weer zo snel in de lijst geraken. Er is bvb. ook nog de nieuwe van Admiral Freebee?
Schoot mij net nog binnen, ook The Strypes hebben een zeer aardige opvolger voor Blue collar jane: What a shame!
Zij het wel al een nummer van 2013 maar ik verwacht ze zeer zéér snel in de Afrekening
11dotanhome
27hoziertake me to church
32oscar and the wolfstrange entity
43bastillebad blood
59editorswhat is this thing called love
66stromaeave cesaria
75amongsterbright life
823the sore loserstripper
916gabriel riosskip the intro
1010arctic monkeyssnap out of it
1114alt-jhunger of the pine
124paolo nutinilet me down easy
1320the war on drugsunder the pressure
1411hydrogen seawear out
1512netsky ft. beth dittorunning low
168magnus & thomas smithsinging man
1715george ezracassy o'
1813jungletime
1924mapeidon't wait
2019channel zeroduisternis
2126the black keysgotta get away
22xarsenaltemul (lie low)
2327ed sheerandon't
2425gangthelabelunderestimated
2517lenny kravitzthe chamber
26xroyal bloodfigure it out
2728friends in pariswaiting
28xadmiral freebeewalking wounded
29xdie antwoordugly boy
3018damon albarnmr. tembo

verdwenen deze week
21triggerfingerby absence of the sun
22the subs ft. jay browncling to love
29badehide no more
30the war on drugsred eyes

Laatst gewijzigd:
Geen idee waarom Die Antwoord hier plots een vaste waarde lijkt geworden en ook niet waarom dat dan net nu moet gebeuren. Wat mij betreft is het nieuwe en frisse er van af en vind ik ook deze single vooral irritant en had ik liever iemand anders gezien, Elbow bijvoorbeeld die alweer niet zo vlot binnenkomt. Landgenoten Arsenal en Admiral Freebee waren zowel te verwachten als dik in orde qua kwaliteit en Royal Blood is ook een zeer fijne aanwinst.

Het zo gevreesde verlies voor Jungle is wat uitgebleven: ze moeten wel achteruit maar het blijft nog relatief beperkt. Slechter rapport voor Paolo Nutini, al is natuurlijk de vraag in welke mate dat afhangt van z'n afwezigheid in de keuzelijst want ook Magnus zakt even fel en die staat daar nog wel - wat niet betekent dat het dan plots wel goed is om die nummers te verwijderen hoor. Zwaarste verliezer lijkt eigenlijk Bade, die na één weekje al moeten vertrekken en toch net iets meer waard zijn dan dat.

Andere nieuwkomers van vorige week doen het wel goed met aardige winst voor The War On Drugs en een zeer straffe stunt van The Sore Losers - omgekeerd had van mij ook wel gemogen. Ook voor Editors en Gabriel Rios gaat het de goede kant op, bewijs dat een matige start niet direct fataal is. Misschien is er dus nog hoop voor The Black Keys die eindelijk toch wat in gang geschoten lijken.

En dan is er nog één stijger die we ook zeker moeten vermelden en dat is Hozier. Doorgestegen naar plek twee en dat maakt je een klein beetje favoriet voor de volgende toppositie - voorlopig nog wel Dotan bovenaan die dat ook nog steeds verdient.
3 Zeer goede nieuwkomers en 1 mindere voor mij. Royal Blood was ik al enkele weken op aan het wachten. En de nieuwe van Arsenal en Admiral Freebee had ik zeker verwacht in deze lijst. Die Antwoord ben ik minder wild van.

Alweer een zeer kleine winst voor Friends In Paris , ik had toch eigenlijk veel meer verwacht van deze groep. Wel fijn dat Ed Sheeran , Mapei , The Black Keys , The War On Drugs , Alt-J en (onverwacht) Gabriel Rios stijgen! The Sore Losers had ik zo een winst van verwacht maar ik ben er nog altijd niet 100% overtuigd van.

Bovenaan komt Hozier nu wel heel dicht bij die nummer 1 en dat zou volgende week wel eens voor een nieuwe nummer 1 kunnen zorgen.
Laatst gewijzigd:
Kan iemand eens uitzoeken hoe lang het moet geleden zijn dat 3 nummers scoren/scoorden zowel hier,als in de Ultratop én in de Forum Top 40 ?
Zou het al gebeurt zijn ?
Dotan,Hozier en Lily Wood zorgen zij voor een primeur ?
Ik weet nu niet of je kunt zeggen dat Lilly Wood echt gescoord heeft in de Afrekening (die waren wel heel snel weg), maar inderdaad wel opmerkelijk dat dezelfde ontknoping (Hozier op 2 en Dotan op 1) in die drie lijstjes voorkomt.
Klopt. Dotan steeg deze week ook terug naar de 1ste plek in de Forum Top 40 en daalde Hozier terug naar de 2de plek. Volgende week Hozier terug naar 1 in de Forum Top 40 , Ultratop en de Afrekening?
Opmerkelijk idd. Blijkbaar overduidelijk dé nummers van het moment.

Dotan blijft de logische nr. 1 al hoeft het voor mij geen 5 weken te duren. Hozier stijgt prachtig door en is topfavoriet voor de koppositie volgende week. Nog blijer echter ben ik met Editors die idd na een matige start nu toch nog een grote hit scoren. Ook The Sore Losers doen weer gouden zaken. Echt wel één van dé Belgische bands van het jaar. Prima rockplaat weer. Ook Alt-J, The War On Drugs (kon mss nog beter!), Mapei en The Black Keys maken mooie winst.

De top 10-notering voor Gabriel Rios hoefde voor mij niet zo. Het niveau van 'Gold' wordt hier niet gehaald.
Paolo Nutini, Magnus en Jungle dalen dan weer véél te snel (maar kon verwacht worden gezien de BLUNDERS alweer in de keuzelijst). Veel liever had ik dan Amongster en Arctic Monkeys zien dalen, die hebben het echt wel gehad nu.

Blij tot zeer blij ben ik met de nieuwkomers deze week. Op Admiral Freebee was ik al langer aan het wachten en dus weer terecht van de partij. Ook Arsenal is weer welkom, al heb ik dat nummer (te weinig radio gehoord deze week?) nog niet echt goed gehoord. Een vreugdekreet had ik nog eens voor Royal Blood, eindelijk nog eens een plaat mét ballen die de Afrekening haalt. Ik hoopte er zeer stiekem op maar dacht dat het weer niet zou lukken.

* Opvallend trouwens hoe veel echt goeie nummers er trouwens staan bij de Ultratop-releases momenteel. Ik zie wáár Afrekening-materiaal van namen als The Coves, The Gaslight Anthem, The Wytches, dat 1979-geval, ... maar die je nooit hoort op Stubru. *

En dan Die Antwoord, tjah, blijkbaar moeten die er dan weer wel altijd bij. Beetje flauwtjes maar tegenwoordig blijkbaar onmisbaar voor het jonge stemmend publiek.

Hopelijk volgende week dan toch The Strypes met 'What a shame', die moet er toch echt serieus wel bij de komende weken hé mannekes.
11DOTANHome
23OSCAR AND THE WOLFStrange entity
32HOZIERTake me to church
48THE SORE LOSERSTripper
54BASTILLEBad blood
611ALT-JHunger of the pine
77AMONGSTERBright life
822ARSENALTemul (lie low)
913THE WAR ON DRUGSUnder the pressure
109GABRIEL RIOSSkip the intro
1126ROYAL BLOODFigure it out
125EDITORSWhat is this thing called love
1328ADMIRAL FREEBEEWalking wounded
1414HYDROGEN SEAWear out
1510ARCTIC MONKEYSSnap out of it
166STROMAEAve cesaria
1721THE BLACK KEYSGotta get away
1823ED SHEERANDon't
1920CHANNEL ZERODuisternis
2016MAGNUS feat TOM SMITHSinging man
21XTHE STRYPESWhat a shame
2224GANGTHELABELUnderestimated
2319MAPEIDon't wait
2417GEORGE EZRACassy o
2527FRIENDS IN PARISWaiting
2615NETSKY feat BETH DITTORunning low
2729DIE ANTWOORDUgly boy
2812PAOLO NUTINILet me down easy
29XKASABIANBumblebee
3018JUNGLETime

verdwenen :
30DAMON ALBARNMr. Tembo
25LENNY KRAVITZThe chamber
Twee nieuwkomers deze week met Kasabian en The Strypes. Allebei zeer welkom, al is die What A Shame toch wat ouder: had persoonlijk liever nieuw werk gehoord, maar de meeste mensen zullen dit wellicht niet kennen en het verdient z'n succes. Al blijf ik wel om m'n honger zit met slechts twee nieuwe schijfjes: waar is Elbow, die nieuwste Jungle of nog eens een wat verrassende band want inderdaad, releases genoeg die hier zouden mogen meespelen?

De nieuwkomers van vorige week gaan over het algemeen vrij goed vooruit (op Die Antwoord na wat niet zo erg is) met 14 plaatsen winst voor Arsenal en 15 voor den Admiraal en Royal Blood (hoera voor die laatste dat ze zo wat doorbreken). Al vraag ik me toch af of dat niet wat té veel van het goede is. Grote slachtoffers zijn Stromae (10 plaatsen achteruit is een zwaar verdict) en Editors (wiens opmars brutaal wordt gestopt). Had wat vermeden mogen worden door net wat minder spectaculaire winsten en misschien toch ook wat meer verlies voor Amongster of Gabriel Rios.

Naast die stijgers doen ook The War On Drugs, The Sore Losers en (vreugdesprongetje hier) Alt-J er wat mooie plaatsjes bij. Maar voorlopig nog niet genoeg om Dotan te bedreigen, die nog eens bovenaan mag staan te blinken. Ook Hozier kan daar geen verandering in brengen: dat mag op zich eens, maar dat hij daarom weer Oscar And The Wolf moet laten voorgaan is toch wat overdreven. Soms krijgt een mens de indruk dat te veel platen die blijven plakken iets is dat vermeden moet worden.
Laatst gewijzigd:
2 nog heel sterke verdwijners ( Die het toch best nog goed hebben gedaan. ) vervangen ook 2 goede nieuwkomers. The Strypes kan denk ik wel nog eens een top 10 hit worden net als de vorige single. Kasabian goed nummer maar ik weet nu ook niet echt of hij heel lang kan meedraaien.

Verder vallen Jungle , Paolo Nutini en Netsky heel hard maar dat was natuurlijk wel te verwachten als je naar de keuzelijst kijkt. De val van Stromae vind ik dan nog meer onverwacht zou het komen omdat hij een pauze gaat nemen?

Friends In Paris blijft maar onderaan de lijst hangen maar stijgt opnieuw een klein beetje. Zou hij toch eens geen schop naar boven krijgen? Voor Royal Blood gaat het zeer hard deze week en volgende week maar op naar de top 5! Ook Admiral Freebee doet het schitterend voor mij eigenlijk zijn beste nummer van zijn nieuwe cd. Arsenal , The War On Drugs en Alt-J klimmen ook mooi omhoog en daar kan ik alleen maar tevreden mee zijn.

Bovenaan had ik totaal Dotan niet meer verwacht op de 1ste plek maar wel Hozier maar die daalt zelfs een plaats zeer onverwacht vind ik dat. Zou Hozier dan toch die 1ste plaats niet meer halen? Zou jammer zijn.. Ik moet ook even nog iets kwijt over The Sore Losers , die begin ik nu echt wel goed te vinden het had toch wel een beetje tijd nodig.
Er gebeuren toch weer rare dingen hé. Hozier moet na z'n reuzesprong van vorige week plots alweer een plaats inleveren. Ook Editors en Stromae worden keihard afgeslacht. Terwijl dat daar middenin de top 10 nog altijd ene Amongster staat die al een dikke 13 weken meedraait. Idem als Oscar And The Wolf trouwens. Klopt gewoon niet. Het blijft uitkijken naar een volgende nummer één.

Gelukkig heel wat mooie en verdiende stijgers als The Sore Losers, The War On Drugs (moet toch top 5 kunnen halen, niet?), toch nog Alt-J, en ook de nieuwkomers van vorige week (Arsenal, Admiral Freebee en Royal Blood) die - zoals gherkin al aangaf - wel héél snel omhoog schieten. Hopelijk keert zich dat niet tegen hen. Sowieso een goeie prestatie tot nu toe en vooral van Royal Blood had ik dat niet echt verwacht. Laat ze nu maar zwaar scoren!

Iets meer onderaan maar nu ook eindelijk goed bezig zijn The Black Keys. De meeste anderen zoals Ed Sheeran en Channel Zero hoeven niet veel hoger meer voor mij. Jammer wel dat Mapei zo snel al terug naar af moet en dat de gevreesde afgang voor Jungle en Paolo Nutini nu echt een feit is. (Nutini stond 2 weken geleden nog op 4, door die blunders in de keuzelijst pleeg je dus gewoon muzikale moord)

Slechts 2 nieuwkomers maar wel 2 goeie: Kasabian hebben het weer iets steviger aangepakt dan met 'Eez-eh' en eindelijk zijn The Strypes erbij! Inderdaad een nummer al van 2013 (staat zelfs op de Life Is Music 2013.2) maar als ze die nu op Stubru beginnen steunen als een single dan verdient hij gewoon een grote Afrekening-hit te worden want het is gewoon puur Afrekeningmateriaal. Mooie entry dus!
Enkele zeer fijne tips voor de komende weken:

de nieuwe Jungle
de nieuwe Paolo Nutini
Merchandise (supernummer!)
Coves
Elbow
Interpol

...
Laatst gewijzigd:
@Lord : The Strypes van 2013, ja ...maar Lilly Wood is reeds van 2010..;afhankelijk van wanneer iets wordt opgepikt.

George Ezra's Cassy'O kwam samen met Budapest uit....
14the sore loserstripper
21dotanhome
33hoziertake me to church
42oscar and the wolfstrange entity
59the war on drugsunder the pressure
66alt-jhunger of the pine
713admiral freebeewalking wounded
85bastillebad blood
97amongsterbright life
1011royal bloodfigure it out
1110gabriel riosskip the intro
128arsenaltemul (lie low)
1321the strypeswhat a shame
1412editorswhat is this thing called love
1517the black keysgotta get away
1614hydrogen seawear out
1715arctic monkeyssnap out of it
1818ed sheerandon't
1919channel zeroduisternis
2027die antwoordugly boy
2123mapeidon't wait
2229kasabianbumblebee
2322gangthelabelunderestimated
24xu2the miracle (of joey ramone)
2516stromaeave cesaria
26xcoldplaytrue love
2725friends in pariswaiting
28xthe kooksbad habit
29xjunglethe heat
3020magnus feat tom smithsinging man

verdwenen
24george ezracassy o
26netsky ft. beth dittorunning low
28paolo nutinilet me down easy
30jungletime
Vorige week vond ik het wat bizar dat Hozier plots weer Oscar And The Wolf moest laten voorgaan (kwestie van niet veel platen op rij te laten blijven plakken bovenaan?) en dat is dubbel vreemd nu ze deze week weer boven Strange Entity eindigen. Maar Hozier is niet diegene die Dotan weet te kloppen (al is volgens het huidige systeem de kans groot dat ze volgende week toch hoger staan, eenmaal dat je begint te zakken ben je vaak verloren), het zijn The Sore Losers met een fijn nieuw nummer die de nieuwe nummer één zijn. Niet onverdiend, dat zeker niet voor dit groepje en tof dat ze sinds enkele maanden echt meespelen voor de hoofdprijs.

Ook The War On Drugs stijgt mooi door net als Admiral Freebee. Die andere sterke stijgers van vorige week stellen teleur: maar een schamel plaatje erbij voor Royal Blood (had boven den Admiraal mogen staan maar ja, daarvoor hebben ze weer de verkeerde nationaliteit) en zelfs verlies voor Arsenal. En dat Die Antwoord deze week dan weer wel doorstijgt was niet direct nodig. Allersterkste stijger is voor The Strypes en dat is zeker niet de 'shame' waar ze het over hebben.

Bij de nieuwkomers waren Coldplay en U2 als grote namen wel te verwachten en mag Jungle dan eindelijk (net op tijd zo te zien) die nieuwe plaat zien debuteren. Grootste verrassing is The Kooks: Forgive And Forget lijkt overgeslagen en de nieuwste is dus vrij snel al van de partij.
Terwijl Time van Jungle uit de lijst verdwenen is komt de nieuwste single deze week ook binnen , en dat is eigenlijk niet meer dan terecht! De andere nieuwkomers : The Kooks hebben ook weer een goed nummer , maar zoals Gherkin zegt had ik eigenlijk ook Forgive And Forget in de Afrekening nog verwacht. Coldplay & U2 2 grote namen maar ik ben er niet echt wild van deze keer.

Verder na sterke winsten van vorige week stijgt Royal Blood maar zeer traag door en Arsenal daalt zelfs al uit de top 10! Bovenaan de lijst geen Dotan meer op de 1ste plaats maar wel The Sore Losers. Ik had het eigenlijk niet echt verwacht met die toch nog altijd zeer sterke top 3 van vorige week. Ik ben alvast benieuwd of The Sore Losers ook volgende week op de 1ste plaats gaan staan.
Een mooie nummer één voor The Sore Losers die echt wel één van de Afrekening-bands bij uitstek geworden zijn. Beetje rap op 1 mss, want we hadden toch eerder Hozier verwacht die deze week gelukkig stand houdt op 3.
Blij dat de kwaliteit in de lijst het goed doet. En dan heb ik het over de winst voor The War On Drugs, Admiral Freebee en The Strypes. In mindere mate doen ook The Black Keys en Mapei het goed maar die leken eerder al stil te vallen dus bon. Tof ook dat Alt-J een sterke nr. 6 weet vast te houden.
Minder enthousiast ben ik over de prestatie van Royal Blood waarvan ik even zelfs vreesde dat ze (in een overdreven bui) al meteen naar de nr. 1 zouden vlammen maar dat plaatsje winst van 11 naar 10 is toch ook om te huilen eigenlijk. Hopelijk kunnen ze zich volgende week hernemen en wordt het alsnog een dikverdiende top 5-hit. En dat lijkt me het minimum voor deze schitterende knaller. Ook Arsenal ontgoochelt zwaar. Net als Editors vorige week zakken ze al meteen weg na nochtans een sterk begin. Als je dan ziet dat Amongster daar op zijn dooie gemakje in de top 10 blijft hangen... (niets tegen die jongens hoor maar na 14 weken mag het echt wel gedaan zijn).
Dat zijn er die héél vet gaan scoren in de Eindafrekening, en nu we het daar toch over hebben: van Arctic Monkeys lijkt me nu al duidelijk dat ze die op nr. 1 willen krijgen (na 17 weken nog altijd bij de bovenste 20). Misschien om de flops van vorig jaar te compenseren? Jammer maar dan is dit wel het verkeerde nummer. Pakweg 'Do i wanna know?' was een pak sterker.

4 buitenlandse nieuwkomers deze week en dat zijn stuk voor stuk leuke bands. Voor mij zijn de hits voor U2 en Jungle het meeste terecht. Die van The Kooks moet nog groeien en dat van Coldplay... pfff tjah... Weet je, 'Parachutes' en 'Rush of blood' zijn al heel lang geleden hé. Nieuwe single doet me relatief weinig al was het maar omdat die weer zo plastiek en onpuur klinkt. Dan had de nieuwste Paolo Nutini veel mooier in de lijst gestaan.

Oh, en op Elbow kunnen we blijkbaar niet (meer) stemmen???
En wéér nog geen nieuwe lijst op de site. Begint meer regel dan uitzondering te worden de laatste tijd Most annoying.
11the sore loserstripper
23hoziertake me to church
310royal bloodfigure it out
42dotanhome
55the war on drugsunder the pressure
64oscar and the wolfstrange entity
77admiral freebeewalking wounded
86alt-jhunger of the pine
98bastillebad blood
109amongsterbright life
1124u2the miracle (of joey ramone)
1212arsenaltemul (lie low)
1317arctic monkeyssnap out of it
1411gabriel riosskip the intro
1513the strypeswhat a shame
1618ed sheerandon't
1720die antwoordugly boy
1826coldplaytrue love
1919channel zeroduisternis
2016hydrogen seawear out
2122kasabianbumblebeee
2215the black keysgotta get away
2323gangthelabelunderestimated
2414editorswhat is this thing called love
25xtriggerfingeroff the rack
26xangus & julia stonegrizzly bear
2728the kooksbad habit
2829junglethe heat
29xmagnus ft. tim vanhamelpuppy
3021mapeidon't wait

verdwenen deze week
25stromaeave cesaria
27friends in pariswaiting
30magnus ft. tom smithsinging man

Laatst gewijzigd:
We zeggen het week na week, maar het lijkt niet door te dringen: ook deze week was Singing Man weer verdwenen uit die keuzelijst. Dit moet beter kunnen, al is dit deze week eerder principieel want zeker met die nieuwe single (mooie nieuwkomer) was dat nummer al ten dode opgeschreven. En het is niet enkel de keuzelijst die voor vreemde zaken zorgt, want er zijn nog wat zware of vreemde zakkers: Editors die echt te snel en te zwaar zakken, The Black Keys die na zich herpakt te hebben weer plaats verliezen en vooral de jonge Strypes die na hun sterke winst vorige week alweer wat moeten prijs geven. En dubbel bizar is dan als je ziet wie ze allemaal weer moeten laten voorgaan: Snap Out Of It van Arctic Monkeys in z'n achttiende week als ik het goed gehoord heb. Dat is uitzonderlijk straf, zeker voor de Afrekening van tegenwoordig en ik ben nog steeds er niet van overtuigd dat dit plaatje zo veel eer waard is.

Een iets logischere winst is voor het mirakel van Bono, dat in z'n tweede week doorstijgt tot net niet bij de tien beste plaatjes. En natuurlijk ook voor Royal Blood: vorige week leken ze wat stil te vallen, maar dat blijkt nu maar tijdelijk want deze week staan ze schoon op dat podium. Nog net onder The Sore Losers, die opnieuw bovenaan pronken, maar ik zou Figure It Out toch maar serieus in de gaten gaan houden.

Ook om in de gaten te houden voor de eerste plek is de nieuwste Triggerfinger, die mannen spelen meestal mee voor de prijzen en er is weinig reden waarom de nieuwste dat niet ook zou doen. Een zeer verwachte nieuwkomer dus, maar de kwaliteit is er wederom dus net als Magnus welkom. Iets minder verwacht waren Angus & Julia Stone - had dat liever iets eerder gezien (zo nieuw is dit nummer niet) maar wel heel mooi dat dit fijne duo nu ook in deze lijst mag meedraaien.
Klopt moest Magnus nog in de keuzelijst gestaan hebben met Singing Man dan zou die heel misschien nog terug gestegen zijn. Maar zoals Gherkin al zegt ze hebben een nieuwe single en dat kan soms eens een nadeel zijn. Maar deze single samen met Tim Vanhamel is alweer een zeer sterk nummer. Op dat nieuwste album van Magnus staan er trouwens nog heel wat sterke nummers. De andere nieuwkomers : Triggerfinger had ik zeker verwacht maar Agnus & Julia toch wat minder maar zeker alle 2 welkom!

De nieuwste singles van The Kooks , Jungle en Kasabian stijgen toch alweer wat te weinig. Maar de mooiste winst komt deze week voor mij zeker van Royal Blood.

Helemaal bovenaan nog een extra week voor The Sore Losers , zeker niet slecht maar dit kan denk ik toch wel de laatste week worden volgende week Hozier helemaal naar nummer 1? Hmm ik denk het niet want ik gok alvast op Royal Blood!
Het wordt een spannende week daar bovenaan. The Sore Losers, Hozier én Royal Blood maken alle drie serieus kans om op één te staan. Toch een serieuze tempowissel voor Royal Blood want vorige week leken die al stil te vallen. Voor mij nu dé topfavoriet. En laten we ook de oude heren van U2 niet vergeten want hun nieuwste worp komt zeer snel opzetten en we herinneren ons dat zeer recentelijk ook 'Ordinary love' en 'Invisible' moeiteloos de top 5 haalden en deze nieuwe vind ik eigenlijk beter nog.

Prima podium dus maar de rest van de lijst maakt mij minder gelukkig. Alt-J, War On Drugs en Admiral Freebee hebben hun plafond blijkbaar al bereikt net als Arsenal dat nog zeer fris zit dacht ik. Gigantisch ontgoochelingen zijn toch wel Editors en The Black Keys (was nochtans goed bezig, gherkin zei het ook al) én The Strypes. Wasda jong? Vorige week nog sterkste stijger naar 13 en nu al terug naar 15? Zelden gezien dit.
En als je dan ziet dat Amongster, Hydrogen Sea en vooral Arctic Monkeys daar als "locktight" blijven hangen dan snap ik het toch niet meer goed. 'Snap out of it' kan de nr. 1 in de Eindafrekening 2014 haast niet meer mislopen. Spannend zeg
Wat Gangthelabel nu al zooo lang in de lijst doet is mij nog meer een raadsel.

Een zwakke middenmoot dus, waar ook Die Antwoord, Ed Sheeran en Channel Zero (geen van hen is echt top) blijven ronddwalen.
Ook Kasabian, The Kooks en Jungle doen het onverklaarbaar slecht maar voor hen heb ik nog enige hoop, net als voor Coldplay, die nog altijd moet groeien voor mij.
De nieuwkomers zijn redelijk verwacht: Triggerfinger en Magnus. Bij het stemmen voor de Belgium top 30 merkte ik gisteren op dat ik 2 nieuwe Belgen geselecteerd had, staan die één dag later natuurlijk al in de Afrekening. Degelijke plaatjes wel, al heeft Triggerfinger wel stérker (lees: steviger) materiaal op hun recentste album. Een gemiste kans.
Angus en Julia zijn daarentegen een zéér aangename verrassing. Leuk dat ze de lijst halen. En als ik nog een tip voor volgende week mag geven: stem Merchandise in de lijst! Dat is bijna perfecte 80's rock.
Ed Sheeran heeft niets met stemmen te maken, die moeten ze er gewoon van de platenmaatschappij inzetten. Net als U2 en de verschrikelijke muzak van Coldplay. De Afrekening is al lang geen democratische lijst meer maar een mengeling van Facebook-acties en de willetjes van de majors.

Deze lijst heeft zijn geloofwaardigheid verloren, al kunnen we dat min of meer van Stubru in het geheel zeggen. De vraag is dan ook of deze zender nog langer door de belastingbetaler moet gefinancieerd worden.

Afgelopen week zat ik in een Franstalige horecazaak waar commerciële zender Contact of NRJ opstand, op 2 Franstalige nummers na werd er grotendeels dezelfde muziek gespeeld als op Stubru.

Bij een staatszender is het net de taak om "cultuur" die nog niet zo bekend aan de man te brengen, maar die taak vertikken ze uit te voeren.

Als een staatszender zijn taak niet uitvoert, heeft deze ook geen bestaansreden meer. Tomorrowland, Ed Sheeran of Coldplay promoten is niet de taak van een staatszender.


Laatst gewijzigd:
Tomorrowland, daar is iets van ja. De hele zomer hebben ze het daar over niets anders gehad, tot ergernis toe. En dat is dan nog een festival dat heel wat artiesten en muziek op de affiche heeft die amper op Stubru gedraaid worden. Al worden sommige anthems als die van Avicii, Martin Garrix of Watermät wél zotgedraaid.

Elk jaar hoop ik op iéts meer aandacht voor ons kleine gezellige Cactus-festivalletje. Alternatieve bands, misschien niet de grootste namen, maar wél muziek die op Stubru zou moéten gedraaid worden. Redelijk vergelijkbaar met wat in de Thistle list van Marc the mike staat. Maar nee, elk jaar vertikken ze het om daar 2 deftige woorden over te zeggen. (nog chance dat Massive Attack er speelde anders was er met géén woord over gerept).

Stubru is meer dance dan rock/alternatief geworden en dat geraak ik (vooral in de auto dan) soms wel eens beu. Hoe lang je soms moet wachten (en zappen) om nog eens een nummer mét gitaren te horen... Alsof het elke dag De Maxx is op je radio.

Laatst gewijzigd:
Dance van de allerplatste soort. Er is heel wat goeie dance maar die draaien ze niet: Fabrice Lig, Eskimo Recordings,....
En dan maar zitten afgeven op bepaalde dance-nummers uit de 90's ... wat men tegenwoordig op Stubru draait haalt zelfs vaak het niveau niet van gemiddelde Eurodance-plaat uit de jaren '90. En het wordt slechter met de week.

Zelfs nu al zijn ze ons aan het voorbereiden op Tomorrowland.

Van kleinere festivals geen woord meer.

Over alle onnozelheid zitten ze te bellen ... van Willy Somers, Jo Vally,.... maar als voor het eerst in 20 jaar een Belgische artieste mag komen optreden in Jools Holland willen ze het nog niet eens in hun nieuwsrubriek plaatsen aangezien die stijl zogezgd niet past op Stubru.

Zelfs Interpol is er blijkbaar geen plaats meer, terwijl deze toch vrij sterk album afgeleverd hebben.

Nederlandstalige muziek: enkele debiele Hollandse rappers toegelaten.

Franstalige muziek: helemaal niet op Stromae na. Indila is dan wel weer te commercieel, alhoewel Dernière Danse toch een goed nummer was ongeacht het genre. Zaz al helemaal niet.

Classics uit 50's, 60's en 70's kunnen al helemaal niet, alhoewel zowat alle nieuwe muziek er op geïnspireerd is.

Presentators die 0,0 verstand hebben van muziek, zelfs het verschil tussen U2 en Simple Minds niet kennen.

Je kan dan met Radio 2 lachen, maar daar zitten toch enkele presentators die goed op de hoogte zijn van zowel de klassiekers als de huidige (alternatievere) muziek. Ook al hoor je die muziek niet bij hen, ze zijn beter op de hoogte dan de gemiddelde Stubru-presentators die daar enkel zitten als springplank als presentator voor één of ander Woestijnvis-kwisje in de toekomst.

Stubru heeft geen enkele toegevoegde waarde meer en is in het zelfde bedje ziek als Donna destijds.
Laatst gewijzigd:
"Ed Sheeran heeft niets met stemmen te maken, die moeten ze er gewoon van de platenmaatschappij inzetten. Net als U2 en de verschrikelijke muzak van Coldplay. "

Het is uiteraard bijzonder ongeloofwaardig in te denken dat grote bands als U2 en Coldplay aan stemmen zouden geraken zonder steun van de platenmaatschappij....
U2 is al jaren 20 jaar een schim van zichzelf. Live goed, maar hun nieuwe muziek is echt zwak.

Had Coldplay bij 4AD, Matador, PIAS,... gezeten, waren ze al lang vergeten.

Mocht je het niet doorhebben, Stubru draait merendeels nummers van major labels. Terwijl 98% van essentiële elektronische en alternatieve muziek bij independents zit.

Major labels draaien is de taak van Q, Joe FM,... niet van een staatszender. Die krijgen subsidies (betaald door de belastingbetaler) om 'kunst' en 'minder voor de hand liggende' artiesten te promoten.

Daarnaast hebben ze ook de opdracht van wat culturele diversiteit te brengen, maar de enige diversiteit die ik kan terugvinden zijn Hollandse kinderrappers.

Conclusie: ze ontlopen hun taak en hoeven niet langer door de belastingsbetaler gesponsord te worden.
Late reactie hier, maar toch nog even reageren.

Dat er geen enkele verbetering mogelijk is bij Studio Brussel, is iets wat ik nooit zou beweren, maar daarom moet je nu ook niet dingen aanhalen die er niet zijn. Als je zegt dat "Ed Sheeran heeft niets met stemmen te maken(....) Net als U2 en (...) Coldplay", dan betekent dat dat bands als U2 op eigen kracht de lijst niet kunnen halen. Dat vind ik zeer twijfelachtig en ik vraag men ten zeerste af wat je argumenten voor deze bewering zijn, behalve dan "ik vind dat nu persoonlijk niet zo goed". Er zijn perfect dingen op te merken die beter kunnen, maar waarom toch die dan verbergen achter iets dat wellicht niet zo is?

Anyway, ter zake nu: ik ben het wat eens met lORD dat het te veel allemaal De Maxx lijkt te worden, waar het wat mij betreft iets meer Select mag worden. Er worden zeker alternatievere producten gelanceerd: ik zie bovenaan deze lijst toch The War On Drugs of Royal Blood staan net als prima artiesten uit eigen land als The Sore Losers of Oscar And The Wolf, maar het mogen er meer zijn. Select is een absoluut topprogramma wat dat betreft, maar meer artiesten mogen ook in andere shows opduiken. Kortom zou het dus een evenwicht mogen worden van mij tussen bekendere namen (ja sorry, als Foo Fighters iets nieuws doen, staan die gewoon op de playlist, daarop zit je publiek te wachten) en zaken die de luisteraar mag leren kennen waarbij dance en rock iets meer in balans zijn.

Misschien eerste stap om eens naar de hotshots te kijken: Ten Walls en Triggerfinger hebben fijne nummers, maar de eerste is te weinig nieuw (na aantal weken ultratop) en de tweede is Triggerfinger en heeft dat extra duwtje in de rug ook niet nodig is. Misschien eens gewoon elke week een wat verrassender nummer op deze manier extra aandacht geven.
En nu terug helemaal on-topic met een nieuwe lijst.

11the sore loserstripper
23royal bloodfigure it out
35the war on drugsunder the pressure
42hoziertake me to church
57admiral freebeewalking wounded
64dotanhome
711u2the miracle (of joey ramone)
86oscar and the wolfstrange entity
912arsenaltemul (lie low)
1015the strypeswhat a shame
118alt-jhunger of the pine
1225triggerfingeroff the rack
1310amongsterbright life
1414gabriel riosskip the intro
159bastillebad blood
1620hydrogen seawear out
1713arctic monkeyssnap out of it
1829magnus ft. tim vanhamelpuppy
1923gangthelabelunderestimated
2016ed sheerandon't
2121kasabianbumblebeee
2226angus & julia stonegrizzly bear
2318coldplaytrue love
2419channel zeroduisternis
2527the kooksbad habit
2617die antwoordugly boy
27xten wallswalking with elephants
2822the black keysgotta get away
29xgeorge ezrablame it on me
3028junglethe heat

verdwenen deze week
24editorswhat is this thing called love
30mapeidon't wait
Slechts twee nieuwkomers deze week en dus blijft de schade wat betreft verdwijners beperkt tot Mapei en het reeds te vrezen einde voor Editors. En volgende week zie ik nog pijnlijk afscheid komen. The Black Keys lijken helaas ook al helemaal klaar voor het einde (zo letterlijk moest die titel toch niet geïnterpreteerd worden) en Jungle en Coldplay komen ook al snel (ook zeer bizar voor die laatste na aardige winst vorige week) in de gevarenzone. Toch wat bizar dat met al die verliezers iets als Gangthelabel (in mijn ogen nog steeds duidelijk veel zwakker dan andere zaken uit deze lijst) nu dan weer winsten kan boeken.

Gelukkig is Gangthelabel niet de enige die weer wat vooruit mag: na bizar verlies de voorbije weken voor The Strypes en Arsenal staan beiden deze week in die top-10 waar ze toch gerust mogen staan. De wederopstanding van Hydrogen Sea moest dan misschien net wat minder, denk dat die plaat toch al een aardig aantal weekjes meedraait wat dat betreft.

Over de nieuwkomers zelf, valt minder te zeggen: het zijn allebei aardige nummers die wel mogen meedraaien in de lijst zonder dat ik echt één van de twee zo direct voor de ereplaatsen zie meedraaien. Ik duim alvast een beetje dat de nieuwste van Alt-J er snel bij is, nummer heeft trouwens in de keuzelijst alvast Hunger Of The Pine alweer vervangen, ze leren het toch echt maar niet.

En dan is er natuurlijk ook nog die strijd voor goud en mannekes, wat is de top-3 sterk deze week met The War On Drugs, The Sore Losers en Royal Blood. Had die laatste na de sterke winst vorige week al bovenaan verwacht om eerlijk te zijn, maar ze moeten toch nog even wachten en The Sore Losers voor laten.
En voorlopig is dat voor mij ok. Zeer sterke top 3 idd deze week. Laat ons deze nummers aub niet te snel opbranden. Alle 3 kunnen ze nog wéken mee. Prachtig dat War On Drugs dan toch weer die 3de plaats halen (idem als 'Red Eyes').

Verder kunnen we de lijst opsplitsen in 2 delen: enerzijds de top 10 die echt zeer sterk is deze week met de juiste bewegingen en anderzijds de rest daaronder waar toch heel wat dingen gebeuren die niet hoeven. Oude veteranen die maar blijven en blijven hangen (Arctic Monkeys met 19 weken, Hydrogen Sea 14 weken!, Amongster 16 weken!) en dan goeie nieuwe nummers die maar niet omhoog geraken, zie Coldplay, Kasabian, The Kooks, Jungle, ... En dan is er tot overmaat van ramp die Gangthelabel die klaar was voor de uitgang dacht ik maar die plots nog zijn piek behaalt.

Gelukkig dus wél een zeer goeie kopgroep met fijne winst voor Admiral Freebee, U2 en eindelijk ook Arsenal en The Strypes. Ook Triggerfinger en in mindere mate Magnus en de "Stones" doen het goed.

De nieuwkomers zijn allebei ok. Ergens waren ze wel te verwachten en horen ze in deze lijst maar ook ik schat ze niet echt in staat om pakweg top 5 te halen. Waarom nog geen Merchandise of Jamie T?
2 nieuwkomers deze week waar ik toch niet echt heel erg was op aan het wachten. De nieuwe George Ezra is wel oké , maar zie ik hier zeker geen grote hit te scoren. Ten Walls misschien wel maar dat vind ik dan echt wel de minste nieuwkomer.

Na amper 3 weken lijkt het ook al veel te snel gedaan voor Jungle , zeker geen 2de Time maar verdiende toch echt wel een hit hier. Ook The Black Keys zullen het denk ik niet echt lang meer volhouden. Verder mooie maar alweer iets te kleine winst voor The Kooks. Maar ook echt wel stijgers van Magnus , Triggerfinger , The Strypes en Arsenal. Wat mij ook opvalt is dat Kasabian nu al blijft staan , hier had ik toch nog net iets meer van verwacht. Bovenaan heel wat verandering maar zeker niet slecht met nog altijd Hozier , Royal Blood ( Die voor mij toch echt wel op die 1ste plaats mocht staan. ) , The War On Drugs en The Sore Losers in de top 5!
11the sore loserstripper
212triggerfingeroff the rack
32royal bloodfigure it out
45admiral freebeewalking wounded
53the war on drugsunder the pressure
66dotanhome
77u2the miracle (of joey ramone)
89arsenaltemul (lie low)
98oscar and the wolfstrange entity
1018magnus ft. tim vanhamelpuppy
114hoziertake me to church
1210the strypeswhat a shame
1313amongsterbright life
1414gabriel riosskip the intro
1525the kooksbad habit
1623coldplaytrue love
1715bastillebad blood
1816hydrogen seawear out
1917arctic monkeyssnap out of it
2027ten wallswalking with elephants
2120ed sheerandon't
2219gangthelabelunderestimated
2321kasabianbumblebeee
2422angus & julia stonegrizzly bear
2511alt-jhunger of the pine
26xjamie tzombie
27xpaolo nutiniiron sky
2829george ezrablame it on me
29xhooverphonicgravity
3028the black keysgotta get away


verdwenen deze week
24channel zeroduisternis
26die antwoordugly boy
30junglethe heat

Opmerking: Jamie T en Alt-J staan in de volgorde van het overzicht.
Een zombie in de Afrekening. Maar dat is absoluut geen reden tot paniek, eerder tot vreugde, want dit fijne plaatje van Jamie T mocht zeker komen meedraaien. Ook de nieuwste Paolo Nutini maakt z'n debuut en dat mag zeker, vind hem persoonlijk ook nog beter dan die vorige single. En dan is er ten slotte nog Hooverphonic als nieuwkomer: blijft vakmanschap, maar niet echt het boeiendste werk van de groep van Callier, moest dus niet per se mee gaan spelen wat mij betreft. Volgende week dan die nieuwste Alt-J? De voorbereidingen (het schrappen van de voorganger uit de keuzelijst wat nonsens blijft - en zeg nu niet dat een artiest maar met één plaat in de keuzelijst kan staan, want Sam Smith bewijst het tegendeel) zijn alvast ingezet met zwaar verlies als gevolg.

Wie niet zwaar zakt, is opnieuw Arctic Monkeys en dat na twintig weken - volgens mij even geleden dat iemand het zo lang mocht volhouden en dat begint al een tijdje te veel eer te worden voor dit specifieke nummer. Er zijn trouwens nog wat nummers die wat sneller mogen achteruit gaan van mij (Amongster, Bastille, Gabriel Rios, Hydrogen Sea en uiteraard Gangthelabel) en zo toch wat ruimte maken voor pakweg Kasabian of Angus & Julia Stone die nu al moeten zakken. Gelukkig is het toch nog mogelijk je te herpakken zoals Coldplay en ook wel The Kooks (na matige winsten plots snel gestegen) bewijzen.

Ook een enorme winst voor Triggerfinger die weer kanshebber voor die eerste plek lijken en helaas ook die zo mooie top-3 van vorige week komen verstoren. Wat slecht nieuws is voor The War On Drugs (die ook nog eens Admiral Freebee niet geheel terecht moet voorlaten) en Royal Blood (wiens kansen op een niet onverdiende eerste plek minimaal lijken nu).
Bovenaan geen nieuwe nummer 1 deze week , maar wel een 4de week ondertussen al voor The Sore Losers. Al zie ik de kans nu toch echt zeer klein dat ze het volgende week nog halen want Triggerfinger staat al klaar om de nummer 1 in handen te nemen. Wel spijtig dat Royal Blood niet deze week naar de 1ste plaats ging maar ik denk toch nog dat ze niet te oud zijn om toch misschien nog de komende weken nog eens op 1 te staan.

Ook 2 wel heel sterke dalers voor Alt-J en Hozier. Hozier is zeker nog voor mij die top 10 waard.
Verder wel zeer tevreden met de winsten van The Kooks , Triggerfinger en Magnus. Ten Walls en Coldplay had ik wel ergens verwacht al ben ik nog altijd niet echt fan van deze nummers.

Als laatste de nieuwkomers deze week met 2 leuke aanwinsten van Jamie T en Paolo Nuttini. Gravity van Hooverphonic is ook een goede nieuwkomer al moet ik hem toch nog wat meer beluisteren.
En terzijde: wat is er met Elbow gebeurd? Nieuwste single is wel heel onopgemerkt voorbij gegaan.
Zo goed als ik de ontknoping vorige week vond, zo'n afknapper is hij deze week. The War On Drugs en Royal Blood stonden daar zo mooi in de top 3 en moeten nu al hun positie afgeven. Dit door de - enigszins verwachte - winst van Admiral Freebee en vooral een Triggerfinger die weer oh zo makkelijk omhoog klimt en weer recht naar die nummer één moet. Nochtans een nummer dat voor mij zéker niet beter is dan de eerder genoemde plaatjes. Maar goed, de Afrekening staat al wel langer bekend als een lijst waarin (vaste) namen het goed doen, eerder dan de pure nummers op zich. En zeker voor Belgen is het toch altijd iets makkelijker. Royal Blood en War On Drugs acht ik nu al kansloos voor de nr. 1. Onterecht.

Verder wordt Hozier deze week veel te hard afgeknald en ik begrijp niet goed waarom, als je ziet dat de oudere Dotan nog altijd op 6 staat. Ook Oscar And The Wolf doet het rustig aan. U2 en Arsenal geraken dan weer nauwelijks omhoog en The Strypes moeten de top 10 al na een weekje verlaten.

Mooie en (min of meer) terechte winsten stel ik dan weer wel vast voor Magnus, Coldplay en een verrassende Kooks. Ook Ten Walls doet wat hij moet.

Voor George Ezra zit er niet meteen een grote hit in denk ik. Al de rest zit eigenlijk ook redelijk muurvast, en dat houdt in dat frisse dingen van Angus & Julia Stone en Kasabian niet over de hoogbejaarden Arctic Monkeys, Hydrogen Sea, Gangthelabel, Ed Sheeran, Amongster en Bastille geraken. Een beetje droevig vind ik. Het heeft iets van een grijs, modderachtig WOI-slagveld waar de strijd al lang gestreden lijkt.
Wie wél heel zwaar geslachtofferd wordt is Alt-J die nochtans een prima single hebben die gerust nog een paar weekjes langer had mogen meedraaien.

Gelukkig zijn er 3 degelijke nieuwkomers waarvan ik het meeste blij ben met Jamie T en Paolo Nutini. Al enkele weken op de reservebank en nu eindelijk een welverdiende basisplaats. Hopelijk kunnen ze nog wat stijgen. Hooverphonic blijft hetzelfde verhaal als de vorige recente singles: band met een excellent verleden en nog altijd nipt ok en dus welkom, maar lang niet meer wat het geweest is.
Laatst gewijzigd:
12triggerfingeroff the rack
21the sore loserstripper
33royal bloodfigure it out
44admiral freebeewalking wounded
511hoziertake me to church
67u2the miracle (of joey ramone)
75the war on drugsunder the pressure
86dotanhome
910magnus ft. tim vanhamelpuppy
109oscar and the wolfstrange entity
1116coldplaytrue love
1212the strypeswhat a shame
1313amongsterbright life
148arsenaltemul (lie low)
1515the kooksbad habit
1614gabriel riosskip the intro
1720ten wallswalking with elephants
1818hydrogen seawear out
1919arctic monkeyssnap out of it
20xalt-jevery other freckle
2124angus & julia stonegrizzly bear
2222gangthelabelunderestimated
2326jamie tzombie
2427paolo nutiniiron sky
2523kasabianbumblebeee
26xdamien ricei don't want to change you
2717bastillebad blood
2829hooverphonicgravity
29xwallace vanbornsupply & the damned
3021ed sheerandon't


verdwenen deze week
25alt-jhunger of the pine
28george ezrablame it on me
30the black keysgotta get away
Gisteren toen m'n wekkerradio afging, klonk daar plots een nieuwe single van de Foo Fighters, dus ik heb zo'n vermoeden dat er een grote kanshebber voor de eerste plaats is bijgekomen. Volgende week zou het mij niet verbazen als ze nieuw zijn, maar deze week doen we het met drie andere ook fijne nieuwkomers. Op Alt-J zit ik al even te wachten en ja, uiteraard zijn ze dus welkom wat mij betreft met die fijne nieuwe single. Maar ook Damien Rice en Wallace Vanborn (oké, de fanclub zit hier achter, maar ik vind sowieso dat dit fijne bandje wel wat airplay verdient en dit is een goed begin wat dat betreft) zijn zeker welgekomen.

De minpunten zijn dezelfde als de vorige weken en slaan vooral op het blijven hangen van een aantal platen die eigenlijk wat meer achteruit moeten. Het is onnozel dat Jamie T en Paolo Nutini niet voorbij Gangthelabel geraken, George Ezra na 2 weken eruit moet en de Arctic Monkeys niet eens achteruit gaan in de 21ste week en vooral dat Arsenal niet enkel opnieuw de oudere Oscar And The Wolf maar ook zelfs Amongster moet laten voorgaan. En die laatste zorgt er dan ook mee voor dat The Kooks blijven hangen waar die juist opnieuw vooruit mocht.

Ondertussen ook vreemde zaken wat Hozier betreft: vorige week een wel heel zware klap naar plek 11 en deze week dan weer belachelijk sterk herstel waarbij hij zelfs The War On Drugs (die te snel blijven zakken naar mijn goesting) en de nieuwste worpen van Magnus en U2 kan inhalen.

En o ja, de ontknoping die iedereen verwacht had waarbij Triggerfinger de eerste plek overpakt, is er dus gekomen. Fijn voor die mannen, maar ik had toch liever Royal Blood daar aan de top gezien.
heeft veel te maken met het verdwijnen van de keuzelijst, gherkin !
De nieuwkomers deze week : Alt-J was ik ook al even op aan het wachten maar ze hadden echt die Hotshot nodig deze week om dan toch nieuw te zijn. Damien Rice is voor mij zeer welkom en Wallace Vanborn zal ik toch nog iets meer moeten horen denk ik.

Verder kleine winsten alweer voor Paolo Nutini en Jamie T. De winst van Hozier schrok ik ook wat van maar zoals ik vorige week al heb gezegd , Hozier verdiend het echt nog om in de top 10 te staan. Minder nieuws is er deze keer voor Arsenal , misschien toch wel 1 van de beste nummers van hun afgelopen album maar hier doen ze helaas niet veel. The Kooks blijven ook maar staan terwijl die toch ook al in die top 10 mochten staan.

Bovenaan een verwachte nummer 1 maar zeker niet onverdiend voor Triggerfinger!
Ook nog opvallende afwezige: nieuwe single van AC/DC.
Een nieuwe nummer 1. In 2 woorden: voorspelbaar en onterecht. Geen slecht nummer maar onterecht want er zijn zeker nog 3 anders nummers sterker. Ook ik had graag Royal Blood eens op 1 gezien. Helaas is dat een Britse band. Triggerfinger is met elk nieuw nummer een gedoodverfde nummer één en dus voorspelbaar. Toch staan er sterker dingen op hun album.

Het stijgen van Hozier vind ik niet zó erg want die verdient toch nog dik top 10, maar dan snap ik die knak naar beneden van vorige week niet (4 > 11 > 5)
U2 en War On Drugs blijven al bij al nog deftig meedraaien maar we hebben toch stilaan het probleem dat er té weinig stijgers zijn in de lijst. Als je ziet dat een matig nummer van Coldplay de belangrijkste kandidaat is net buiten de top 10, tjah... The Strypes en The Kooks blijven dan weer hangen op lage posities. En Arsenal moet toch wel de bokkespringer van de laatste weken zijn. Vorige weken terug in stijgende lijn en nu alweer zo'n val naar beneden. Definitief richting uitgang deze keer?

Wie dan weer zeker wél richting uitgang mogen (eigenlijk is het moeten) zijn Amongster (18 weken), Hydrogen Sea (16 weken), Arctic Monkeys (21 weken, jawel, is geleden van 2011 dat een nummer dat nog haalde) en Gangthelabel (10 weken en serieus overtijd) Welke magische krachten er zijn om die nummers zo lang in de lijst te houden, is mij een compleet mysterie. Superlijm of zo?

Mogen van mij nog ietsje verder stijgen: Ten Walls (wordt elke keer beter als je het hoort), Kasabian, Angus & Julia Stone, Jamie T en zeker ook Paolo Nutini, maar allemaal blijven ze wat verlamd in de onderste regionen. Best wel saai eigenlijk.

Hopelijk doen de nieuwkomers het wat sneller en beter. Alt-J is weer perfect aanwezig en mogen direct de bloedarmoede in de top 10 gaan verhelpen. Damien Rice is dan weer eindelijk terug van de partij maar doet het voorlopig met zeer weinig airplay. Een wonder dat die er al zo rap bij is. Wallace Vanborn is de verplichte Belg maar deze keer wel eentje met ballen en eigenlijk wel een prima rockplaat. Dat wordt eentje om de gaatjes onderaan wat te dichten en hopelijk de lijst daar wat te verjongen.

Tip van de week: ik vermoed Foo Fighters
13royal bloodfigure it out
21triggerfingeroff the rack
32the sore loserstripper
45hoziertake me to church
58dotanhome
64admiral freebeewalking wounded
720alt-jevery other freckle
87the war on drugsunder the pressure
99magnus & tim vanhamelpuppy
1010oscar and the wolfstrange entity
1114arsenaltemul (lie low)
126u2the miracle (of joey ramone)
1324paolo nutiniiron sky
1412the strypeswhat a shame
1517ten wallswalking with elephants
1613amongsterbright life
1715the kooksbad habit
1818hydrogen seawear out
1916gabriel riosskip the intro
20xfoo fighterssomething for nothing
2119arctic monkeyssnap out of it
2211coldplaytrue love
2325kasabianbumblebeee
2428hooverphonicgravity
25xwillowdanger
2623jamie tzombie
27xintergalactic loversno regrets
2822gangthelabelunderestimated
2929wallace vanbornsupply & the damned
30xac/dcplay ball


verdwenen deze week
21angus & julia stonegrizzly bear
26damien ricei don't want to change you
27bastillebad blood
30ed sheerandon't
We hadden het allemaal wel voorspeld: de Foo Fighters zouden vandaag de hoogste nieuwkomer zijn en dat is ook gebeurd en misschien zelfs nog iets lager dan eventueel te denken met de soms hoge entrees die we de afgelopen tijd al gezien hebben. Ook de andere nieuwkomers zijn namen die je wel zou verwachten: AC/DC had ik zelfs al heel wat hoger nu verwacht, Intergalactic Lovers zijn weer oerdegelijk en Willow probeert iets anders en komt daar goed mee weg.

Goed dat we dus fijne nieuwkomers hebben, want het begin van de lijst biedt anders toch weer wat deprimerend nieuws. Damien Rice is geen tweede week gegund, Wallace Vanborn geen plekje winst, Angus & Julia Stone waren op de goede weg maar zijn ook weg en zelfs de Zombie van Jamie T moet al de verkeerde kant op. En dat allemaal terwijl de bejaarde platen hun verlies vrij goed weten te beperken - zo stilletjesaan kan ook Oscar And The Wolf wel aan dat lijstje toegevoegd worden. Al is het wel hoopvol dat Gangthelabel nu echt wel op weg lijkt naar het einde.

Er zijn er gelukkig ook bij die wel vooruit kunnen gaan en vooral Paolo Nutini schiet de hoogte in - misschien wat té overdreven in vergelijking met die platen die stilvallen en als je ziet dat dan pakweg The Strypes of The Kooks al direct ingehaald worden, maar dat hij vooruit mag is hem zeker gegund. Nog sterkere winst zeker voor Alt-J die (terecht) op weg naar de top lijkt. Wie niet meer lijken mee te spelen voor de hoogste plekjes zijn Magnus (blijft opvallend laag eigenlijk al plakken) en U2 na een weer wat overdreven verlies. Waarom Dotan nu weer z'n winst mag pakken ontgaat mij.

En dan grote verrassing, want Triggerfinger is na één weekje alweer die eerste plek kwijt. Misschien onverwacht, maar wel geen slecht nieuws, want dat betekent dat het nog fijnere Figure It Out daar dan toch nog mag pronken. Goed nieuws en hopelijk volgende week nog een weekje (om daarna toch zo ongeveer plaats te maken voor Dave Grohl).
de vrije keuze werkt !

Inderdaad heel jammer dat Damien Rice na amper 1 week al weg is. Zou hij volgende week er weer bij zijn? Want het is alvast nog gebeurd dat een single weg is en de week daarna er terug bij is.

Verder met de nieuwkomers : AC/DC en Foo Fighters waren de verwachte maar ook sterkste nieuwkomers van deze week. De nieuwste van Willow kende ik nog niet maar klinkt alvast zeer goed en ook de nieuwe Intergalactic Lovers mogen er zeker zijn. Wat ik ook gemerkt heb is dat Gang The Label maar 6 plaatsen is gedaald en toch afgeschoten is maar Coldplay die 11 plaatsen daalt niet... ?

Mooie winsten deze week van Alt-J , Paolo Nutini en Arsenal!
Bovenaan de lijst misschien een beetje onverwacht maar wel heel terecht dat Royal Blood toch nog de 1ste plaats weet te halen!
Laatst gewijzigd:
Beetje laat (en vrij onlogisch als je het parcours van Triggerfinger ziet) maar een dik verdiende en prachtige nummer één voor Royal Blood!

Zeer blij met de mooie winsten voor Alt-J en Paolo Nutini alsook de binnenkomst van een paar sterke nieuwkomers als Foo Fighters, AC/DC (bescheiden idd) en Intergalactic Lovers, die toch een vaste waarde zijn. Die Willow had ik nog niet van gehoord.
Hopelijk kunnen deze frisse plaatjes de lijst wat overhoop gooien de komende weken.

Vraag mij trouwens al een eindje af waarom het ongelooflijk goeie 'Sex' van Lenny Kravitz de lijst niet lijkt te halen? Toch perfect Afrekening-materiaal, someone disagree?

Helaas zijn er weer redelijk wat kemels gebeurd deze week. Waarom moeten Admiral Freebee, The War On Drugs en vooral U2 zo snel achteruit om oudjes Hozier en Dotan nog eens te laten stijgen???
Arsenal is ook eentje die maar op en neer blijft gaan maar dat kan ik voorlopig nog hebben. Maar dan zitten we nog altijd met een pak bijna-gepensioneerden die maar blijven hangen, en ja ook Oscar And The Wolf mag na 19 weken de aftocht beginnen.

Vreemd dat een Coldplay, vorige week nog een van de sterkste stijgers, deze week zo'n klap krijgen (en er is geen keuzelijst waaruit ze geschrapt zijn!;D). Van Jamie T en Wallace vanborn had ik ook meer verwacht. Het verlies van Angus & Julia Stone en Damien Rice is ook zéér te betreuren. Mss binnenkort eerherstel?
12triggerfingeroff the rack
21royal bloodfigure it out
320foo fighterssomething from nothing
47alt-jevery other freckle
53the sore loserstripper
64hoziertake me to church
75dotanhome
89magnus & tim vanhamelpuppy
98the war on drugsunder the pressure
1012u2the miracle (of joey ramone)
1110oscar and the wolfstrange entity
1211arsenaltemul (lie low)
1317the kooksbad habit
1413paolo nutiniiron sky
156admiral freebeewalking wounded
1622coldplaytrue love
1727intergalactic loversno regrets
1814the strypeswhat a shame
1916amongsterbright life
2024hooverphonicgravity
2126jamie tzombie
2215ten wallswalking with elephants
2318hydrogen seawear out
2425willowdanger
25xtout va bienthis fight
2619gabriel riosskip the intro
2730ac/dcplay ball
28xthe van jetsthe sound of sea
29xbyron baygod only knows
3021arctic monkeyssnap out of it


verdwenen deze week
23kasabianbumblebeee
28gangthelabelunderestimated
29wallace vanbornsupply & the damned
De Afrekening van 1 november was er eentje waar vooral moest gekeken worden naar wat de Foo Fighters gingen doen en ze stellen zeker niet teleur. De eerste plaats is nog een weekje voor Triggerfinger (die dus weer over Royal Blood springen), maar met een winst van 17 plaatsen is het wel duidelijk wie voor volgende week zich topfavoriet mag noemen. Ook Alt-J doet het trouwens uitstekend.

Ondertussen is dat legioen oudjes dat een hele tijd het spel zowat blokkeerde tussen 20 en 11 toch wat hun pensioen aan het naderen - zeker Arctic Monkeys zal voor de laatste keer gedraaid zijn daarnet wellicht (Amongster en wat hoger Oscar And The Wolf mogen trouwens nog wat sneller zakken). Zo komt er weer wat ruimte vrij en daar maken dan pakweg Intergalactic Lovers dankbaar gebruik van - die andere twee nieuwkomers van vorige week (Willow en AC/DC) stellen wat teleur.

Opvallende verliezen zijn er dan weer voor Admiral Freebee (dat is al zwaargewond dat hij rondwandelt) en Ten Walls, maar ik heb het moeilijk nu echt te zeggen hoe ernstig dit is, aangezien er echt wel soms vreemde zaken wat dat betreft lijken te gebeuren. Neem nu The Kooks, Jamie T, Coldplay (voor de tweede keer al!) en U2 die zich na verlies vorige week toch vrij aardig weten te herstellen. Ze lijken het alvast beter te doen dan Paolo Nutini die alweer eentje achteruit moet na z'n felle winst van vorige week, maar ook hier is het moeilijk te zeggen of dit nu tijdelijk is of het begin van het einde. Een beetje onvoorspelbaarheid houdt de zaken interessant, maar op deze manier is het iets te veel van het goede.

En ja, dan zijn er ook nog drie nieuwkomers en het zijn allemaal landgenoten en ik kan kort zijn, want ik vind het allemaal wel fijne nummers met Tout Va Bien als de tofste.
3 Nieuwkomers deze week : Byron Bay is voor mij samen met Tout Va Bien de beste nieuwkomer van deze week. De nieuwste van The Van Jets klinkt ook wel oke , maar ik zal hem wat meer moeten horen denk ik.

Verder had ik ook meer verwacht van Willow en AC/DC. Intergalactic Lovers , Jamie T , The Kooks en Foo Fighters doen het zeer goed deze week! Bovenaan de lijst geen extra week meer voor Royal Blood , voor mij toch zeker nog die verdiende nummer 1. Maar volgende week is het wel duidelijk dat Foo Fighters op de 1ste plaats gaan staan. Maar ik denk wel dat we ook moeten kijken naar Alt-J!
3 Belgische nieuwkomers die alle 3 wel in de Afrekening thuishoren maar de mooiste en meest verrassend vond ik eigenlijk Byron Bay. Mooi plaatje.

Triggerfinger neemt z'n koppositie weer over en dat is logisch gezien de leeftijd van de concurrentie. Maar volgende week belooft weer spannend te worden met Foo Fighters en Alt-J als sterke stijgers.

Voor de rest - zoals eerder gezegd - een Afrekening met heel wat rare verschuivingen en bokkesprongen. Grote verliezer is verrassend Admiral Freebee die o.a. Oscar And The Wolf voor zich moet dulden met z'n 20 weken. Coldplay, The Kooks en U2 hernemen zich dan weer goed maar heel jammer dat Paolo Nutini niet verder kan klimmen want ik zag hierin een belangrijke stijger naar de top 10. Ook Jamie T en AC/DC mogen gerust nog iets meer doen. De oudjes zijn idd stilaan aan het verdwijnen maar hopelijk doen Amongster en Hydrogen Sea er volgende week nog een paar plaatsen af.

Ik blijf hopen dat Lenny Kravitz de lijst alsnog haalt.
12royal bloodfigure it out
23foo fighterssomething from nothing
31triggerfingeroff the rack
44alt-jevery other freckle
56hoziertake me to church
65the sore loserstripper
717intergalactic loversno regrets
88magnus & tim vanhamelpuppy
97dotanhome
1015admiral freebeewalking wounded
119the war on drugsunder the pressure
1211oscar and the wolfstrange entity
1313the kooksbad habit
1412arsenaltemul (lie low)
1510u2the miracle (of joey ramone)
1614paolo nutiniiron sky
1716coldplaytrue love
1818the strypeswhat a shame
1920hooverphonicgravity
2025tout va bienthis fight
2128the van jetsthe sound of sea
2224willowdanger
2319amongsterbright life
2427ac/dcplay ball
25xselah suealone
26xben howardconrad
2721jamie tzombie
2829byron baygod only knows
29xgabriel riosswing low
3022ten wallswalking with elephants


verdwenen deze week
23hydrogen seawear out
26gabriel riosskip the intro
30arctic monkeyssnap out of it
Geen Triggerfinger meer aan de top, dat was het deel van de pronostiek dat juist was, maar toch een kleine verrassing in wie dan overneemt. Royal Blood staat opnieuw aan de top met hun prima nummer, maar toch vooral bizar dat gedoodverfde favoriet Foo Fighters niet kan overnemen. Volgende week dan maar...

Wel geheel in de lijn der verwachtingen is de binnenkomst van de nieuwste van Selah Sue, dat is ook niet geheel onverdiend want het is zeker wel een goed nummer (al mocht die titel iets minder herhaald worden). Al vind ik persoonlijk de nieuwste Gabriel Rios en vooral Ben Howard net wat fijnere nieuwkomers.

We nemen deze week afscheid van Skip The Intro, Wear Out en Snap Out Of It en dat mocht wel eens tijd worden. Nu mag ook Amongster eens verdwijnen, want 21 weken is toch wat te veel eer voor dit anders wel goede nummer (zeker in vergelijking met andere nummers die niet zo gelukkig zijn wat dat betreft) en bovenaan zou Oscar And The Wolf misschien toch ook wat sneller achteruit mogen gaan. Jamie T aan de andere kant (nog afgeschoten ook, de arme kerel) mag van mij wat langer blijven hangen, maar ik vrees dat er echt geen hit in zit.

Vorige week werd de lijst wat gekenmerkt door 'randomness', maar deze week lijkt alles wat meer normaal te verlopen wat dat betreft. Enige "bokkensprong" zou de winst voor Admiral Freebee kunnen zijn, maar net zoals bij Hozier even geleden kan dat ook gezien als compensatie voor z'n belachelijk verlies van vorige week kunnen zijn waarna het nu terug normaler mag - ook al . Verder lijkt er meer systeem in te zitten en lijken velen de logische richting uit te gaan - vind wat dat betreft de winst voor No Regrets serieus overdreven trouwens - ook al betekent dat voor Paolo Nutini dat na twee weken op rij verlies Iron Sky misschien dan toch niet zo'n hit als de voorganger kan worden.
Heel wat belgen in de Afrekening de laatste tijd maar laat ons wel zeggen de belgen die er nu instaan zijn toch echt wel sterk. Tussen de nieuwkomers : Gabriel Rios altijd wel welkom voor mij. Selah Sue met alweer een goed nummer en Ben Howard die het zeker ook verdiend om terug eens een hit te scoren.

Verder had ik meer verwacht van Byron Bay , Willow en AC/DC! Maar The Van Jets die ik ook wel goed begin te vinden stijgt mooi door net als Tout Va Bien , Intergalactic Lovers en toch wel onverwacht Admiral Freebee.

Bovenaan de lijst staan de Foo Fighters toch niet op 1 deze week maar wel Royal Blood nog eens. Dat zal nog spannend kunnen worden de komende weken!
Ook ik had Foo Fighters al op 1 verwacht maar Royal Blood verdient die plaats ook zéker, al mogen ze na hun 10de week rustig aan beginnen dalen.
Alt-J blijft dan weer hangen op 4 en had ik voorzichtig in de top 3 verwacht. De winst voor Hozier is onnodig maar de échte winnaar deze week is toch Intergalactic Lovers die wel héél snel vooruit gaan maar kijk eens rondom hen? Ik zei het enkele weken geleden al, maar té veel plaatjes zijn aan het dalen of hebben hun plafond bereikt (Magnus, The Kooks, helaas ook Paolo Nutini en Coldplay, AC/DC en Jamie T). En dan heb je de stokoudjes als Dotan en Oscar die dringend moeten dalen maar wie is er om hen voorbij te steken? Net buiten de top 10 zie ik geen enkele stijger, en dat is best bedroevend.

Heil zie ik bijna enkel komen van de 2 beste nieuwkomers deze week: Selah Sue en absoluut Ben Howard. Die man maakt toch elke keer zeer mooie dingen. Misschien ook Tout Va Bien en The Van Jets maar dat hoeft voor mij iets minder. Bij die recente injectie Belgen (waaronder ook Willow) hoor ik te veel plastiek en te weinig muziek. (Johannes en co kunnen nochtans - zeker live! - een potje muziek spelen maar helaas komt dat er tegenwoordig bijna niet meer uit) En van Gabriel Rios en Byron Bay (deze is echt wel goed!) vrees ik dan weer dat ze te weinig stemmen gaan krijgen.

Benieuwd (bang) afwachten dus de komende weken en hopen dat een paar verse krachten de lijst wat meer overhoop kunnen smijten.
12foo fighterssomething from nothing
23triggerfingeroff the rack
31royal bloodfigure it out
44alt-jevery other freckle
55hoziertake me to church
66the sore loserstripper
79dotanhome
88magnus & tim vanhamelpuppy
97intergalactic loversno regrets
1015u2the miracle (of joey ramone)
1125selah suealone
1210admiral freebeewalking wounded
1314arsenaltemul (lie low)
1411the war on drugsunder the pressure
1512oscar and the wolfstrange entity
1617coldplaytrue love
1713the kooksbad habit
1820tout va bienthis fight
1916paolo nutiniiron sky
2021the van jetsthe sound of sea
2126ben howardconrad
2229gabriel riosswing low
2322willowdanger
2419hooverphonicgravity
2518the strypeswhat a shame
2628byron baygod only knows
27xnoel gallagher's high flying birdsin the heat of the moment
2823amongsterbright life
29xwallace vanborn ft. chris gossvampires (big drain)
3024ac/dcplay ball

verdwenen deze week
27jamie tzombie
30ten wallswalking with elephants

Laatst gewijzigd:
Ik had het vorige week al verwacht, maar uiteindelijk was dat slechts uitstel. Foo Fighters nemen de eerste plaats over en dat is zeker niet geheel onverdiend. Triggerfinger mag weer naar twee en Alt-J blijft helaas naast het podium hangen.

In de categorie stijgers is het vooral Selah Sue die opvalt met heel sterke (misschien zelfs lichtjes overdreven) winst, vooral Ben Howard en Tout Va Bien had ik toch wat meer gegund. Op zich trouwens geen probleem dat niet iedereen naar de top sprint en zakkers eens rustig nog wat weekjes meepikken in plaats van te snel achteruit gaan zoals een jaar geleden te vaak gebeurde, maar het begint wel weer vast te zitten precies. Arsenal, Coldplay, den Admiraal en vooral U2 (om de week top-10) zitten daar als een jojo op en neer te blijven gaan zo net onder de top-10 en binnen die 10 beste is er op den duur net iets te veel volk dat net wel een paar plaatsjes mocht zakken, zeker als Intergalactic Lovers dan weer plaats moeten maken voor de oudere Dotan.

Van de nieuwkomers van deze week verwacht ik niet al te veel concurrentie voor de hoogste plekjes, maar dat betekent niet dat ze niet welkom zijn om een lagere positie in te nemen. Wallace Vanborn kan het floppen van de vorige single misschien weer wat goed maken en Noel Gallagher's vogeltjes zijn alweer dik in orde en mogen dus weer wat weekjes meepikken. Dat verandert misschien weer wat volgende week want er is weer een nieuw nummer van Arctic Monkeys uit en ook de nieuwste Amongster zie ik binnenkort wel scoren. Ondertussen is Bright Life wellicht (eindelijk) aan de laatste week toe net als (opvallend snel) AC/DC.

En dan is er nog die CD: op zich veel degelijke platen, al lijkt het wel alsof elk nummer waar ik problemen mee had de laatste tijd erop staat (Die Antwoord, CPEX, Gangthelabel en zelfs Flip Kowlier er bij gezet). Al vind ik het vooral vreemd hoe veel gelijkenissen er zijn met hun laatste Life Is Music (Walking Wounded, Ave Cesaria, Bright Life, Strange Entity, Temul, Snap Out Of It, Tripper, Duisternis, What Is This Thing, Wear Out, Home, True Love, Underestimated en misschien vergeet ik er nog een) waardoor het haast belachelijk wordt beide verzamelaars aan te schaffen en Studio Brussel met zichzelf concurreert. Dubbel vreemd omdat het idee dat dit 'het beste uit de lijst' is al lang niet meer geldt met platen die er nooit instonden (Circa Waves, Kowlier), flopten (Wallace Vanborn, Soldier's Heart) of amper in de lijst staan waardoor er niet eens te zeggen valt of het nu al dan niet toppers zijn.
De nieuwkomers van deze week : Wallace Van Born zijn nieuwste single vind ik eigenlijk direct heel goed en Noel Gallagher is ook welkom voor mij.

Verder onverwacht verlies voor AC/DC en Willow. Byron Bay , Tout Va Bien en The Van Jets stijgen dan veel te weinig door en Ben Howard , Gabriel Rios en Selah Sue doen het dan weer wel goed. De winst van U2 snap ik niet echt deze week maar het stoort mij eigenlijk ook niet echt.

In de top 10 toch een paar vreemde verschuivingen bv. Dotan die terug stijgt en de Intergalactic Lovers die ik toch zeker in de top 5 verwacht had. Alt-J valt dan weer stil maar die kon toch voor mij boven Triggerfinger hebben gestaan die zelfs deze week terug over Royal Blood springt! Bovenaan met een week vertraging toch nog op de 1ste plaats Foo Fighters! Ik gok ze zeker gezien de top 10 nu toch wel een week of 3-4 op 1!
Ja absoluut, als er geen echte toppers meer binnenkomen dan kan Foo Fighters hier vlotjes 5 weken op één staan en dan zit 2014 er allicht bijna op. (met de eindafrekening en music for life in december).

De nummer één is eigenlijk het beste nieuws deze week want de rest wordt toch wel een beetje saai eigenlijk. Wat springen die nummers vrolijk op en neer zeg! Richting uitgang, of toch maar nog eens top 10? Complete kakofonie bij o.a. U2, Admiral Freebee, Arsenal, Coldplay en de oudjes in de top 10, zijnde Hozier en vooral Dotan blijven maar hangen. Waarom moeten die zo nodig het veel frissere Intergalactic Lovers voorblijven? Die mag gerust in de top 5 toch? Alt-J doet het al bij al vrij goed met z'n weken op nr. 4 maar ik gun ze toch wel een podiumplaats als Triggerfinger of Royal Blood te oud worden.

Zoals ik verwacht had vorige week is Selah Sue de énige échte sterke stijger en van Ben Howard verwacht ik nog 'grote' dingen. Bij de andere jonge nummers blijk ik al weken gelijk te hebben: te zwak om de lijst door elkaar te halen. Nu vallen ook Tout Va Bien, The Van Jets en Willow al stil en op zich is dat geen ramp maar er is gewoon niemand anders. Ook goeie nummers van Paolo Nutini, AC/DC en Byran Bay gaan het niet lang redden vrees ik.

De nieuwkomers zijn van het type dat zéér welkom is, volledig thuishoort in de Afrekening maar geen potten zal breken. Noel's nummer is zeker ok maar niet beter dan het werk uit het debuutalbum van 2011. Dat van Wallace Vanborn is eigenlijk best een heel sterk nummer (en moest dit QOTSA of Triggerfinger zijn dan gaan ze meteen richting top 3) maar zal gewoon een 10-tal weekjes onderaan meedraaien zoals gewoonlijk.
11foo fighterssomething from nothing
23royal bloodfigure it out
311selah suealone
42triggerfingeroff the rack
54alt-jevery other freckle
69intergalactic loversno regrets
76the sore loserstripper
87dotanhome
95hoziertake me to church
1010u2the miracle (of joey ramone)
1113arsenaltemul (lie low)
1218tout va bienthis fight
138magnus & tim vanhamelpuppy
1421ben howardconrad
1515oscar and the wolfstrange entity
1620the van jetssound of sea
1712admiral freebeewalking wounded
1814the war on drugsunder the pressure
1922gabriel riosswing low
2027noel gallagher's high flying birdsin the heat of the moment
2116coldplaytrue love
2223willowdanger
2317the kooksbad habit
2426byron baygod only knows
2524hooverphonicgravity
26xdouglas firscan you tell her i said hi?
2719paolo nutiniiron sky
2829wallace vanborn ft. chris gossvampires (big drain)
29xhydrogen seaonly oleanders
3025the strypeswhat a shame

verdwenen deze week
28amongsterbright life
30ac/dcplay ball
Lichte verrassing: ik had gedacht dat met de populariteit van Arctic Monkeys de laatste tijd het haast niet anders kon dat dan de nieuwste worp binnenkwam deze week, maar het zal toch nog op z'n minst een weekje langer wachten zijn. Ook nieuwste Amongster is nog wachten (al is die vorige er wel eindelijk uit) en dus twee andere Belgische nieuwkomers. We hebben lang commentaar gehad op dat overdreven lang blijven plakken van ook Hydrogen Sea, maar dat mag niet doen vergeten dat hun muziek wel goed is en wat dat betreft is de nieuwkomer zeker welkom. Andere nieuwkomer is op zich ook wel welkom, fijn plaatje van een nog niet zo heel bekende maar wel goede landgenoot.

De grote 'blokkade' in de middenmoot van vorige week lijkt nog niet helemaal weggewerkt, maar dat was niet haalbaar en het lijkt deze week wat te beteren. Tout Va Bien, Ben Howard en Noel Gallagher kunnen bijvoorbeeld mooi de goede kant uit stijgen en voor pakweg Coldplay of Admiral Freebee lijkt het dan definitief eens richting exit te gaan. Wat dan weer wel zonde is, is dat ook Paolo Nutini al heel snel die kant uitgaat.

Bovenaan helaas geen podium voor Alt-J, maar wel opnieuw de eerste plek voor Foo Fighters. Het wordt ondertussen misschien wel spannend wat dat betreft want Selah Sue maakt een wel heel sterke sprong. Maar als ik eerlijk ben, vind ik wel een zeker verschil tussen beide artiesten, dus mogen Foo Fighters nog wat bovenaan blijven
De nieuwkomers zijn oke voor mij deze week , maar toch had ik nog liever AC/DC in de lijst gezien. Verder ook deze week weer een zeer kleine winst voor Byron Bay , Willow en Gabriel Rios. Die 3 artiesten zouden al zeker in de top 15 moeten zitten! Wel knap wat Noel Gallagher , Ben Howard , The Van Jets , Tout Va Bien en Selah Sue doen. Al staat Selah voor mij al wat te hoog. Bovenaan zoals verwacht een extra week voor Foo Fighters en dat is volledig terecht!
In plaats van internationale 'groten' als Arctic Monkeys, Lenny Kravitz, AC/DC, Pink Floyd, Kaiser Chiefs e.a. krijgen we deze week alweer 2 Belgen die nog aan hun bekendheid aan het werken zijn en dus de stemmen zeer goed kunnen gebruiken. Mooie nummertjes dat zeker, maar ik zie al weken aan een stuk weinig beloftevolle superhits binnenkomen. Hopelijk zit het muzikale 2014 er nu al niet op, ik vrees ervoor en het is eigenlijk nog een beetje te vroeg. (als je ziet welke topbands we vorig jaar rond deze tijd nog kregen, amai!)

Foo Fighters dik verdiend op één en dat moet eigenlijk echt wel nog een eind zo blijven. Ja, ik zie Selah Sue ook dichterbij aanstormen maar die hoeft echt de troon (nog) niet over te nemen. Is gewoon niet beter dan Dave & co. En zoals ik vroeger al vaak zei: een lange nr. 2 vind ik ook zéér verdienstelijk.
Royal Blood en Triggerfinger mogen dan stilaan eens beginnen dalen maar helaas is het Alt-J die zich voorlopig gewonnen geeft.
Intergalactic Lovers herpakken zich goed en ook buiten de top 10 zie ik hoopgevende dingen: de winsten voor Tout Va Bien, Ben Howard en Noel Gallagher kunnen niets anders betekenen dan dat de oude top 10 (lees: Hozier en Dotan) stilaan mag opkrassen. Hier en daar worden er idd al wat oudere plaatjes opgeruimd.

Wie het onderaan zeker nog beter mogen doen zijn Byron Bay en Wallace Vanborn (had ik het niet gezegd vorige week?).
Laatst gewijzigd:
11foo fighterssomething from nothing
23selah suealone
32royal bloodfigure it out
45alt-jevery other freckle
54triggerfingeroff the rack
66intergalactic loversno regrets
79hoziertake me to church
811arsenaltemul (lie low)
97the sore loserstripper
1012tout va bienthis fight
118dotanhome
1213magnus & tim vanhamelpuppy
1316the van jetsthe sound of sea
1414ben howardconrad
1510u2the miracle (of joey ramone)
1615oscar and the wolfstrange entity
1719gabriel riosswing low
1818the war on drugsunder the pressure
1921coldplaytrue love
2020noel gallagher's high flying birdsin the heat of the moment
2122willowdanger
2225hooverphonicgravity
23xstromae ft. lorde, pusha t, q-tip & haimmeltdown
2429hydrogen seaonly oleanders
25xarctic monkeysfireside
2624byron baygod only knows
2728wallace vanborn ft. chris gossvampires (big drain)
2823the kooksbad habit
2926douglas firscan you tell her i said hi?
3017admiral freebeewalking wounded


verdwenen deze week
27paolo nutiniiron sky
30the strypeswhat a shame
De muziek is nog wel goed, maar als lijst is dit toch echt wel alweer een tegenvaller deze week. Vorige week leken wat platen vooruit te gaan, maar deze week vallen pakweg Ben Howard en Noel Gallagher alweer stil en is de winst voor een Gabriel Rios of een Tout Va Bien toch wat te beperkt. En jawel, de oudjes van Arsenal, Hozier en Coldplay mogen alweer een wat plaatjes bijdoen terwijl Paolo Nutini in plaats van bovenaan mij te spelen verdwijnt.

En is er dan nog beterschap op komst? Wel, van de onderste plaatjes zal het niet direct komen: Douglas Firs nu al de verkeerde kant op net als Byron Bay en Wallace Vanborn doet het weliswaar beter dan met de voorganger maar aan dit tempo halen ze pas in 2015 de top-20. Maar het goede nieuws is dat we misschien van de twee nieuwkomers (wat dat betreft al een tijdje slechts twee nieuwe gezichten) iets mogen verwachten: Arctic Monkeys zijn de laatste jaren gigantisch populair en de kwaliteit is er ook dus dit mag direct stijgen en eens wat zaken doen opleven. Stromae kan ook scoren en was te verwachten, maar ik ben deze keer niet zo'n fan van het nummer, geef mij maar het origineel in plaats van deze nieuwe versie.

Wie dan weer wel kan overtuigen met nieuw werk is Selah Sue die deze week over Royal Blood naar de tweede plaats wipt. Zo komt ze dicht bij de Foo Fighters, die terecht er een weekje bijdoen en eigenlijk volgende week dat ook mogen. Tweede worden na zo'n band is wat dat betreft ook absoluut geen oneer.
Laatst gewijzigd:
Zeer juist. De top 6 valt eigenlijk nog best mee met Selah Sue en Alt-J die over hun iets oudere concurrenten wippen. Lara & co blijven hangen op 6 en kunnen de komende weken mss nog beter doen.

Maar al wat daaronder komt is huilen met de pet op. Hozier en Arsenal die alweer de boel moeten rechthouden op hun gezegende leeftijd. Het zou toch niet mogen zijn. Tout Va Bien en Van Jets tonen dat ze niet sterk genoeg zijn voor de absolute top en topnummertjes als van Ben Howard en Noel Gallagher laten het om een onverklaarbare reden gewoonweg afweten. Dat vraagt natuurlijk om problemen: één lange file met nummers die al lang over hun piek zijn op weg naar de uitgang. Beetje vreemd dan weer dat uit heel die pak er dan eentje (deze week Admiral Freebee) uitgepikt wordt om verliezer van de week en nr. 30 te spelen.

Onderaan zijn er zeker nog goeie dingen maar de kleinere Belgen als Byron Bay, Wallace Vanborn en Douglas Firs geraken aan geen stemmen.

De (alweer sléchts) twee nieuwkomers zijn gelukkig wél goed en beloven toch redelijk te scoren. Arctic Monkeys en Stromae moeten zelfs in staat kunnen zijn om de top 10 te halen. Please do...

Tips die de boel mogen komen versterken: nieuwste Kaiser Chiefs, AC/DC én Bed Rugs die een fantastische psychedelische single uit hebben. 2014 zit er echt nog niet op hoor.
En wanneer komen de revelaties Royal Blood en The War On Drugs met een nieuwe single in actie?
11foo fighterssomething from nothing
23royal bloodfigure it out
32selah suealone
46intergalactic loversno regrets
54alt-jevery other freckle
610tout va bienthis fight
75triggerfingeroff the rack
87hoziertake me to church
913the van jetsthe sound of sea
1011dotanhome
1112magnus & tim vanhamelpuppy
1214ben howardconrad
1318the war on drugsunder the pressure
1417gabriel riosswing low
159the sore loserstripper
1616oscar and the wolfstrange entity
1715u2the miracle (of joey ramone)
188arsenaltemul (lie low)
1920noel gallagher's high flying birdsin the heat of the moment
2023stromae ft. lorde, pusha t, q-tip & haimmeltdown
2124hydrogen seaonly oleanders
2222hooverphonicgravity
2321willowdanger
2419coldplaytrue love
2528arctic monkeysfireside
2626byron baygod only knows
2727wallace vanbornvampires (big drain)
28xchristine and the queenschristine
29xamongsterleo
3025the kooksbad habit

verdwenen deze week
29douglas firscan you tell her i said hi?
30admiral freebeewalking wounded

Laatst gewijzigd:
Het is '100 op 1', dus luisteren heb ik niet gedaan, maar goed, via de site hebben we wel een lijst en man, wat stelt die alweer teleur. Niet omdat Foo Fighters bovenaan blijven (dat is logisch), maar verder zit dat slot er weer op. Opnieuw winst of amper plaatsjes af te geven voor een aantal oudjes (is The War On Drugs nu echt sterkste stijger?), te weinig voor nieuwe singles (zelfs de nieuwkomers van vorige week doen amper iets) en slechts twee (weliswaar fijne) nieuwkomers.
Laatst gewijzigd:
Triest triest triest. Zeer zwakke lijst idd. De nr. 1 voor Foo Fighters moet zowat het enige goeie en logische zijn.
Wat een processie van Echternach is dit hier geworden. Man man. En weer maar 2 nieuwkomers, en dan nog niet eens de sterkste nummers. En waarom moet het piepjonge Douglas Firs plaatsruimen om er die stokoude Kooks nog eens in te houden op 30? Onbegrijpelijk.

En voor er iemand afkomt met de uitleg van dat we het einde van het jaar zijn en dat er dus weinig nieuws uitgebracht wordt. Bullshit. Daarnet de lijst bekeken van 7 december 2013. Amai, nog een groter verschil dan ik verwacht had. De hele top 10 heeft gemiddeld 7 weken, ééntje, de oudste, heeft 10 weken. Bijna allemaal frisse nummers die konden stijgen. De langstgenoteerden van de hele lijst hebben 12 weken, jawel 12 weken. Als je die lijst van vandaag bekijkt is dat gewoon een bende gepensioneerden. (langer werken zeker? lol)

En dat er geen nieuwe plaatjes zouden zijn is ook zever: Waarom geen Kaiser Chiefs of AC/DC en om er toch een Belg bij te hebben: waarom eens niet Bed Rugs of Novastar's nieuwste? En als we de recente Afrekening cd mogen geloven is er ook iets nieuws van Diablo Blvd.

Nee, echt, ik geloof dat er hier nog amper gestemd wordt op de Afrekening want dat is hier al wéken aan een stuk een status quo van de week ervoor. Saai gewoon. En belachelijk. En hier moeten we het de komende 3, 4 weken weer mee doen want volgende week Eindafrekening 2014.

- sorry voor de negatieve toon, maar ik stel gewoon objectief vast -
Laatst gewijzigd:
Trouwens, dat er weinig nieuws is, is hoe dan ook niet waar: ik zie deze week in de ultratip alleen al nieuw werk van AC/DC, U2, Coldplay en Pink Floyd om maar een paar namen te noemen die de lijst moeten kunnen halen.
In de laatste afrekening van dit jaar 2 nieuwkomers : Amongster ben ik nog niet echt verkocht aan. Maar Christine And The Queens vind ik echt een aanwinst!!!

Verder mocht voor mij Wallace Vanborn , Byron Bay en Noel Gallagher wat hoger staan en onverwacht toch wel die heel kleine winst van de Arctic Monkeys! Bovenaan blijft het terug spannend tussen Selah Sue , Royal Blood en Foo Fighters!

Ik ben alvast wel benieuwd naar de Eindafrekening volgende week! Wie denken jullie dat op de 1ste plaats zal staan? Ik denk misschien wel Arctic Monkeys met Snap Out Of It.
En dan kunnen we nu afsluiten met het beste van 2014.

50 FOO FIGHTERS Something from nothing
49 CLEMENT PEERENS EXPLOSITION Boormachien
48 GABRIEL RIOS Skip The Intro
47 ALT-J Every other freckle
46 DAFT PUNK feat JULIAN CASABLANCAS Instant Crush
45 FUTURE ISLANDS Seasons (Waiting On You)
44 U2 Invisible
43 MAGNUS feat TIM VANHAMEL Puppy
42 COLDPLAY ft AVICII A Sky Full Of Stars
41 ARCADE FIRE We Exist

40 THE BLACK KEYS Fever
39 PAOLO NUTINI Let Me Down Easy
38 INTERGALACTIC LOVERS Northern Rd
37 QUEENS OF THE STONE AGE I I Had A Tail
36 THE SUBS feat COLONEL ABRAMS Trapped
35 ARSENAL Black mountain (beautiful love)
34 U2 The Miracle (Of Joey Ramone)
33 BASTILLE Things We Lost In The Fire
32 HYDROGEN SEA Wear Out
31 ADMIRAL FREEBEE Walking Wounded

30 THE STRYPES Blue Collar Jane
29 BLAUDZUN Promises Of No Man's Land
28 NETSKY & BETH DITTO Running Low
27 STROMAE Ta Fëte
26 GEORGE EZRA Budapest
25 THE SORE LOSERS Don't Know Nothing
24 ADMIRAL FREEBEE Nothing Else To Do
23 ARSENAL Temul (Lie Low)
22 THE WAR ON DRUGS Red Eyes
21 ELBOW New York Morning

20 NOVASTAR Closer To You
19 BASTILLE Bad Blood
18 TRIGGERFINGER Off The Rack
17 DAAN The Kid
16 BALTHAZAR Leipzig
15 MAGNUS feat TOM SMITH Singing Man
14 INTERGALACTIC LOVERS Islands
13 TRIGGERFINGER By Absence Of The Sun
12 ADMIRAL FREEBEE Breaking Away
11 THE WAR ON DRUGS Under The Pressure

10 CHANNEL ZERO Electronic Cocaine
9 ROYAL BLOOD Figure It Out
8 THE SORE LOSERS Tripper
7 TRIGGERFINGER Perfect Match
6 OSCAR AND THE WOLF Princes
5 AMONGSTER Bright Life
4 HOZIER Take Me To Church
3 DOTAN Home
2 ARCTIC MONKEYS Snap Out Of It
1 OSCAR AND THE WOLF Strange Entity

Ik heb enkel de bovenste platen hierbij gezet btw, de volledige lijst kun je zien op http://stubru.be/deafrekening/volgdetoptienvandeeindafrekening
Na een geweldig straf jaar is het ergens wel logisch dat Oscar And The Wolf met de gouden plak mag gaan lopen in de Eindafrekening. Er staan bovenaan trouwens heel wat artiesten die dit jaar doorbraken met ook de grote hits van Dotan en Hozier (die verwacht ik bovenaan in nog wat jaarlijstjes) en ook Amongster, die zeker een goede eerste single had maar toch te hoog staat (komaan, boven Perfect Match en Princes). Dat laatste kunnen we ook verklaren doordat Bright Life één van de vele platen was die lang bleven plakken in de tweede helft van 2014, iets wat eigenlijk voor de hele top-5 wel wat het geval is, al zouden deze nummers hoe dan ook wel hoog geëindigd zijn. Ook Arctic Monkeys, die vorig jaar al toonden gigantisch populair te zijn maar toen snel zakten (door een nieuwe single die alle stemmen kreeg) waar ze dit jaar (met een toch wat minder nummer naar mijn mening) niet direct weg moesten en dus veel punten konden blijven rapen.

Wat ook elk jaar een constante is, is de grote hoop aan Belgen die dan toch relatief gezien wat te goed scoren. Pas op, ik heb niks tegen onze landgenoten (oké, op dat te hoge boormachien na dan misschien, dat was echt niet zo geestig hoor): Triggerfinger, The Sore Losers (die dit jaar beter scoorden dan ooit), Admiral Freebee, Balthazar, dat is allemaal hoge kwaliteit, maar er lijkt zo ook wat hoge kwaliteit uit het buitenland wat onderschat te worden (zeker het deeltje tussen 20 en 11 was even te Belgisch).

Maar goed, uiteindelijk zoals gezegd dus echt wel grote hits bovenaan en al bij al een aardig overzicht. Volgend jaar beter, maar dan mag de lijst wel echt op gang komen.
Een eindafrekening die nog goed meevalt. Ik wist niet wat ik moest verwachten maar uiteindelijk staat de top 4 daar dik verdiend. Meest opvallende nummers in de top 10 zijn toch wel Channel Zero (was compleet vergeten dat die zo goed had gescoord) en vooral Amongster die met z'n 22 weken wel aanspraak kon maken op een hoge notering, maar kleppers (die ooit op één stonden) als Royal Blood, Sore Losers en Triggerfinger moest die toch niet voorbijsteken. Een nr. 10 had voor hem beter gepast. 'Princes' zou dan de logische nr. 5 geweest zijn.

De rest van de top 30 kleurt opvallend Belgisch. Daar zie ik ook liever wat meer evenwicht. Maar ik denk dat in de meeste gevallen de juiste nummers hoog staan. Mooie prestatie zeker ook van The War On Drugs maar dan had ik het verschil tussen de 2 singles graag wat kleiner gezien want zo'n verschil in kwaliteit is dat nu ook weer niet (en Red Eyes heeft toch ook nr. 3 gehaald met 14 weken).

In de regionen buiten de psychologische kaap van de top 30 vind ik dat Coldplay (met Avicii) en zeker ook Black Keys (met Fever) en QOTSA (die stonden begin 2014 nog op één!) beter hadden verdiend en wél in de top 30 hadden mogen staan.
De nummers van Foo Fighters en Alt-J behoren zeker ook tot de beste van 2014 maar die kwamen te laat in actie. Future Islands is dan weer een van de grote ontdekkingen met een verdienstelijke single.

Al bij al een goed jaar. Jammer dat het halverwege december alweer helemaal stilvalt (met vandaag op de radio de hotshots van afgelopen jaar ipv een gewone Hotlist met de nieuwe nummers, want die zijn er wél degelijk nog)

Oscar And The Wolf kan alleszins al een mooi vervolg aan z'n topjaar breien want 'Undress' zou wel eens de eerste grote hit van 2015 kunnen worden
Laatst gewijzigd:
Een mooie Eindafrekening met toch wel een paar opvallende nummers in de top 50 met voor mij U2 met Invisible was ik trouwens al vergeten dat die ook nog in de Afrekening heeft gestaan. Ook Novastar , Daan en Channel Zero had ik zo hoog niet verwacht. Verder wel een zeer mooie nummer 1 voor Oscar & The Wolf al mocht voor mij ook Princes op de 1ste plaats gestaan hebben , voor mij toch wel het nummer van dit jaar.
Maar net zoals de voorbije jaren een veel te onevenwichtige verhouding tussen Belgische & buitenlandse nummers.
Ben er vrij zeker van dat de meeste Belgische artiesten/groepen een entourage hebben die hun nummers naar de hogere regionen van de Afrekening brengen.

Behoorlijk wat nummers in de Eindafrekening vind ik daar persoonlijk helemaal niet op hun plaats staan. Als je de kwaliteit van de nummers van de laatste jaren van bv. Admiral Freebee, Novastar, Daan, Gabriel Rios vergelijkt met de nummers uit hun begindagen, dan merk ik ook een grote achteruitgang.

Bij StuBru zouden ze toch eens wat minder de Belgische scene mogen promoten & meer hun licht laten schijnen op goeie buitenlandse groepen die niet of niet meer aan bod komen.

Deze topic is gesloten voor gasten. Log in of registreer je!


BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.