Login
BelgiŽ (Vlaanderen)

< popnieuws

ULTRATOP VOEGT STREAMING TOE AAN OFFICIňLE CHARTS

Vanaf deze week gaat Ultratop bij het opstellen van de officiŽle hitlijsten in BelgiŽ ook rekening houden met het aantal keer dat een nummer gestreamd wordt. Ook wordt de airplay van een nummer, het aantal keer dat het gedraaid wordt door een radiostation, in rekening gebracht.

Ultratop is de officiŽle hitparade van BelgiŽ, met afzonderlijke lijsten voor Vlaanderen en WalloniŽ. Bij het opstellen van die lijsten worden voortaan ook de streams meegeteld en rekening gehouden met de airplay van nummers. Dat laatste gebeurt in samenwerking met het Engelse bedrijf RadioMonitor, dat voor een zestigtal Belgische radiozenders bijhoudt hoe vaak een nummer er gedraaid wordt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het aantal luisteraars op dat moment. 

Muziekmarkt in beweging
De aanpassingen gebeuren in navolging van het buitenland en de veranderde muziekmarkt. "We gaan mee met de tijd en de evolutie van hoe iedereen muziek consumeert. De lijst zal niet alleen weergeven welke muziek het best werd verkocht, maar wat het meest werd geconsumeerd in het algemeen", zegt Sam Jaspers, directeur van Ultratop. 

De toevoeging van streaming en airplay zal vooral een invloed hebben op de volgorde van de nummers onderaan in de hitlijsten. "In de top 20 zullen hoogstens kleine verschuivingen optreden. Maar hoe lager in de lijst, hoe groter ook de verschuivingen zullen zijn, omdat de verschillen tussen de nummers er sowieso kleiner zijn", zo legt Jaspers uit.

De vernieuwde Ultratop staat vanaf vrijdagnamiddag 1 januari 2016 op de officiŽle website Ultratop.be en is zondag 3 januari voor het eerst te beluisteren op MNM.

© hln.be

BelgiŽ (WalloniŽ) AustraliŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
franŃaisenglish
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?
Onze website maakt gebruik van cookies om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring van de website te bieden. In bepaalde gevallen worden de cookies ook geÔnstalleerd door derde partijen. U vindt meer informatie in onze verklaring van de bescherming van data.